29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
aprill napsal(a):
modrovous napsal(a):
DNES se většina lidí smrti bojí? Aha, takže strach ze smrti je podle tebe moderní výdobytek, dřív se jí lidé nebáli.
Docela by mě zajímalo, jak jsi k tomuhle závěru došla.
To, že chápu smrt jako nedílnou součást života, se přece nijak nevylučuje s tím, že z ní mám strach.
Sve stariky pokud mozno uklizime umrit do nemocnice
Kdo? Ty? Já rozhodně ne.ne, že se ji nebáli.... brali ji jako součást života
Ano.
Coz ovsem nevylucovalo smutek nad ztratou blizkeho cloveka. I to k pohrebnim ritualum patrilo. Lide sdileli bolest spolecne s celou komunitou, to jim pomohlo prekonat bolest a nevznikala hluboka traumata. Nemuseli nic skryvat ani potlacovat.
Není tady
holcina napsal(a):
Můj táta umřel, když mi byl rok. Že mě nevzali na pohřeb chápu. Ale celé moje dětství byla jeho smrt v naší rodině tabu. Nechodila jsem na hrob, ani jsem nevěěděla kde vlastně je. Když jsem se ptala, vždycky mě nějak odbyli. Až v pubertě jsem se dozvěděla co a jak bylo, ale bylo o ve mně pořád. Až když jsem byla dospělá, řešila jsem si to i kinezkou. Mamince jsem odpustila, pochopila, že jen dělala to nejlepší co právě uměla, chtěla mě ochránit.
Když umřel můj druhý táta, všechno bylo tak jak mělo být, byly s ním i malé děti z rodiny, nikdo žádné trauma neutrpěl.
Dneska se ze smrti dělá něco čeho se lidi bojí, co nechtějí vidět....ale to je špatně
Presne o tom mluvim.
Matka te chtela ochranit, ale to ani nemohla, kdyz sama tatovu smrt nezvladla...
Musela byt zoufala....
To "tajemstvi" pro tebe muselo byt hodne traumatizujici.
Nejspis neco ve smyslu: asi za to muzu....
Je dobre, zes to vyresila. Otec tak dostal sve misto ve tvem zivote a tobe i mame se nejspis ulevilo
Není tady
haiel napsal(a):
aprill napsal(a):
.............
ne, ten kdo přemýšlí, že dítě nevezme na pohřeb, aby mu nezpůsobil trauma, smrt nebere jako součást života .To je jinak. Mezi smrtí a povinnou formou rituálu rozloučení není rovnítko. To jsem se tu snažila naznačit. Ten může být jakýkoliv. Přijatelný i pro děti - tudíž přirozený a zbytečně nedramatizovaný. Jsou to právě ty současné rituály, které smrt démonizují. A nikdo nemá povinnost se jich účastnit, není-li o jejich významu doopravdy přesvědčen.
http://www.youtube.com/watch?v=uzUrfZaCxok
Ja vidim problem prave v te POVINNE forme ritualu.
Osobne si myslim, ze je to jen o tom, co si kdo necha vnutit.
Zda to musi byt ve stylu "aby lidi koukali a nepomluvili nad" a nebo proste tak, jak to nejuzsi rodina citi, popripade si neboztik pral...
Není tady
Pandorraa napsal(a):
..........
Ja vidim problem prave v te POVINNE forme ritualu.
Osobne si myslim, ze je to jen o tom, co si kdo necha vnutit.
Zda to musi byt ve stylu "aby lidi koukali a nepomluvili nad" a nebo proste tak, jak to nejuzsi rodina citi, popripade si neboztik pral...
Ano, měla jsem tím na mysli ty konvenční formy obřadů. Mnoho lidí se jich zúčastní třeba jen z ohleduplnosti k pozůstalým, ale ta forma pro ně nesplní tu podstatu toho rozloučení s mrtvým, podle jejich vlastního osobního pociťování a bývá, třeba dodatečně, realizována jinak.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
modrovous napsal(a):
DNES se většina lidí smrti bojí? Aha, takže strach ze smrti je podle tebe moderní výdobytek, dřív se jí lidé nebáli.
To, že chápu smrt jako nedílnou součást života, se přece nijak nevylučuje s tím, že z ní mám strach.
Kdo? Ty? Já rozhodně ne.A proc naskakujes na neco, co se te netyka?
Kdyz to neni tvuj problem, proc ho resis?
Btw: prirozeny je RESPEKT ke smrti, nikoliv STRACH z ni.
Tak asi proto, ze?
Vadí mi takovéhle zobecňování a házení všech do jednoho pytle, tak jsem se proti tomu ohradila.
Ale dotaz zněl "dítě na pohřbu svého rodiče", a i kdybychom tedy nakrásně připustili, že strach není na místě, tak co si myslíš, že udělá s dítětem pohled na rakev s jeho matkou, která zajíždí do propadliště v krematoriu?
Myslíš, že když nebude mít strach ze smrti, ale bude ji RESPEKTOVAT, že si utře nudli, moudře si srovná v hlavičce, že to tak musí být a bude v pohodě?
Není tady
aprill napsal(a):
ne, ten kdo přemýšlí, že dítě nevezme na pohřeb, aby mu nezpůsobil trauma, smrt nebere jako součást života .
Aprill, upřímně, umíš si představit, že by tohle měly zažít tvoje děti?
Není tady
U nás rakev nikam nezajíždí. Sousedi přinesou rakev z obřadní místnosti na hřbitov, rakev se spustí do hrobu a pak chodí lidé a házejí do hrobu hrudky země. Tam jsem naplno pochopila, co znamená - ať je ti země lehká. A děti to berou jako fakt, prostě to tak je. Samozřejmě, že blízcí třeba pláčí. Ale život není procházka rúžovou zahradou, jsou tam i smutné okamžiky.
Není tady
modrovous napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
modrovous napsal(a):
Tak asi proto, ze?Vadí mi takovéhle zobecňování a házení všech do jednoho pytle, tak jsem se proti tomu ohradila.
Ale dotaz zněl "dítě na pohřbu svého rodiče", a i kdybychom tedy nakrásně připustili, že strach není na místě, tak co si myslíš, že udělá s dítětem pohled na rakev s jeho matkou, která zajíždí do propadliště v krematoriu?
Myslíš, že když nebude mít strach ze smrti, ale bude ji RESPEKTOVAT, že si utře nudli, moudře si srovná v hlavičce, že to tak musí být a bude v pohodě?
Ty si proste beres veci osobne a proto se ohrazujes. To je pak tezky..
To, jak vezme dite smrt rodice, zalezi na postoji a chovani jeho blizkych. Pokud to oni zvladnou, zvladne to i dite. A cim je mensi, tim vic to plati.
Pokud spolecnost OBECNE smrt demonizuje a neprijima, o to vic se jeji clenove jen OHRAZUJI a pri tom zustavaji slepi k samotne podstate problemu.
Male dite nevnima mizejici rakev jako neprekonatelne trauma, pokud ho nekdo pevne drzi za ruku, pokud ma vedle sebe osobu, ve kterou ma JISTOTU, ze veci jsou jak jsou a vsechno bude v poradku.
Pokud se ale diva na mlcici rodinu, hroutici se babicku a soucitne se tvarici pribuzenstvo, dostane se do zmatku at uz na pohrbu bylo nebo nebylo.
Není tady
Poslední rozloučení je podle mého názoru velice individuální záležitost. A je opravdu každého věc, jestli je to formou klasického velkého pohřbu, pohřbu v kruhu rodinném nebo rozloučením se bez oficiáoního obřadu. To samé, zda vzít na pohřeb děti. Opět záleží na mnoha okolnostech a nedá se to zevšeobecnit. Já osobně jsem po několika zkušenostech zastáncem toho děti na pohřeb nebrat a rozloučit se s mrtvým doma nebo u hrobečku společným zapálením svíček. To rozloučení určitě důležité je.
Když mně před téměř 8 lety umřel taťka (měli jsme pohřeb na jeho přání v kruhu rodinném) tak jako opravdové rozloučení jsem brala okamžik, kdy jsme urnu s jeho popelem dávali do hrobu.
Mému synovi se udělalo špatně na pohřbu jeho prababičky a to už mu bylo přes 10 let. Byl to klasický obřad s rakví vystavenou doma na dvoře a zhruba hodinovým odříkáváním růžence. Brácha mi pak vynadal, že přece nemůžu nechat stát malé děcko tak blízko rakve....
Zkušenost z mého dětství - to, co jsem já nemohla pochopit, bylo to, že na pohřbu všichni pláčou a pak se jde na hostinu, kde se už normálně baví. Toto bylo pro mě něco nepochopitelného a naprosto zmateného. Ne sama smrt.
Není tady
Tak nechat desetilete dite hodinu stat u rakve pri obradu, ktetemu nerozumi, to je NEROZUM.
A tobe se vlastne stalo neco podobneho - nikdo ti nevysvetlil podstatu ritualu.
Není tady
Eva. napsal(a):
U nás rakev nikam nezajíždí. Sousedi přinesou rakev z obřadní místnosti na hřbitov, rakev se spustí do hrobu a pak chodí lidé a házejí do hrobu hrudky země. Tam jsem naplno pochopila, co znamená - ať je ti země lehká. A děti to berou jako fakt, prostě to tak je. Samozřejmě, že blízcí třeba pláčí. Ale život není procházka rúžovou zahradou, jsou tam i smutné okamžiky.
No a to já bych i jako dospělá těžce nesla. Aby se třeba s mojí babičkou přišlo rozloučit x lidí, které znala a koukaj a říkaj, ta vnučka je chudák. Na pohřeb babičky (už coby dospělá) jsem šla z povinnosti. Takže já bych na pohřeb ,kde je plno lidí děti netahala, a šla bych s nima sama na ten hřbitov udělat rozloučení.
Upravil(a) dusička (3. 3. 2014 23:07)
Není tady
modrovous napsal(a):
Kdo? Ty? Já rozhodně ne.
Ja tiež nie, ale choď sa pozrieť do nemocníc, LDNiek, paliatívnych oddelení, hospicov (v lepšom prípade)... a potom hovor.
Není tady
Ano Pan, jsem si toho vědoma. I když jsem netušila, že bude pohřeb probíhat až takovouto formou, kterou prostě ani vysvětlit nedokážu. A protože je lepší věcem předcházet a člověk nikdy neví, co a jak bude, přimlouvám se za to, nechávat děti doma a rozloučit se komorněji.Těžko dávat obecnou radu.
Upravil(a) Judyna (3. 3. 2014 23:14)
Není tady
modrovous napsal(a):
aprill napsal(a):
modrovous napsal(a):
Kdo? Ty? Já rozhodně ne.ne, že se ji nebáli.... brali ji jako součást života
Ale to ji snad bereme pořád, ne? A přesto se jí bojíme. Aspoň si myslím, že většina z nás ano.
Nie, neberieme. Nevieme, čo s ňou, čo s umierajúcimi, snažíme sa ich izolovať (alebo ako ja, debil, udržať tu nasilu za nohu )... neprijímame ju, máme ju za nepriateľa a snažíme sa izolovať aj ju, aj tých umierajúcich.
Není tady
modrovous napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
modrovous napsal(a):
Tak asi proto, ze?Vadí mi takovéhle zobecňování a házení všech do jednoho pytle, tak jsem se proti tomu ohradila.
Bude to hrozné, ale možno menej hrozné, než čakať každý deň ďalších X rokov, že sa mama predsa len nejako objaví... Deti podľa mňa majú menšiu schopnosť abstraktného alebo nekonkrétneho uvažovania a okrem toho - rozlúčiť sa asi svojím spôsobom potrebujeme všetci, opúšťajúci aj opúšťaní...
Není tady
Loni mi umřel táta, kluci měli necelých 6 a necelých 9 a ani mě nenapadlo je na pohřeb nebrat. Je pravda, že jsme vůbec neotvírali rakev a žádné hysterické výbuchy ani nic podobného se nekonalo, pohřeb byl v kostele a pak na hřbitově do země a bylo pro nás pro všecky přirozené a normální, že jsme celá rodina - vlastně ještě naposledy i s tátou - pohromadě. Kluci vnímali, že jsme smutní, brečíme, ale taky věděli proč, mladší se ptal, jestli "v té bedně je děda", myslím, že tím pohřbem mu to teprve naplno došlo... ale vnímám to tak, že nám hodně dalo, že jsme i tak smutnou situaci prožili společně...
Není tady
Selima napsal(a):
modrovous napsal(a):
Kdo? Ty? Já rozhodně ne.Ja tiež nie, ale choď sa pozrieť do nemocníc, LDNiek, paliatívnych oddelení, hospicov (v lepšom prípade)... a potom hovor.
Presne tak - my jako SPOLECNOST se tak dnes chovame. Je normalni, ze lide umiraji v osameni v nemocnici nebo LDN.
Percentualne vyjadreno to tak je.
Ohrazovat se proti tomu nema smysl, zvlast kdyz ja to mam jinak.
Není tady
Judyna napsal(a):
Ano Pan, jsem si toho vědoma. I když jsem netušila, že bude pohřeb probíhat až takovouto formou, kterou prostě ani vysvětlit nedokážu. A protože je lepší věcem předcházet a člověk nikdy neví, co a jak bude, přimlouvám se za to, nechávat děti doma a rozloučit se komorněji.Těžko dávat obecnou radu.
Ja se primlouvam za to vsechno sama za sebe zvladnout. To predevsim. Nenechat se do niceho natlacit, protoze se "to ma".
Tedy diteti vse vysvetlit, byt neustale s nim a pohreb udelat tak, jak potrebuje rodina a ne tak, jak ocekava okoli.
Tak pohreb nebude neprijemnou a traumatizujici povinosti pro nikoho. Bude to dustojny ritual rozlouceni pro vsechny.
Není tady
tina napsal(a):
Loni mi umřel táta, kluci měli necelých 6 a necelých 9 a ani mě nenapadlo je na pohřeb nebrat. Je pravda, že jsme vůbec neotvírali rakev a žádné hysterické výbuchy ani nic podobného se nekonalo, pohřeb byl v kostele a pak na hřbitově do země a bylo pro nás pro všecky přirozené a normální, že jsme celá rodina - vlastně ještě naposledy i s tátou - pohromadě. Kluci vnímali, že jsme smutní, brečíme, ale taky věděli proč, mladší se ptal, jestli "v té bedně je děda", myslím, že tím pohřbem mu to teprve naplno došlo... ale vnímám to tak, že nám hodně dalo, že jsme i tak smutnou situaci prožili společně...
Tak
A myslim, ze to i posililo duveru deti ve vas jako pristav jistoty - i kdyz se deje neco smutneho, spolecne to prekonate
Není tady
Zhodou okolností mala dneska pohreb jedna milá žena , s ktorou sme sa poznali skrz naše rovnak staré deti. Neviem, či boli na pohrebe aj deti. Nezúčastnila som sa a to hlavne kvôli nim. Majú to ťažké, tak načo ešte rušiť ich rozlúčku pocitom, že ich očumuje kopec pre nich cudzích ľudí.
No a cintoríny/hřbitovy by som dala teda totálne zrušiť. Rozlúčiť sa v dome smútku, kto chce, potom spáliť a posypať zamrznuté chodníky. Keď si spomeniem na posledné dušičky, ako som potichu nenápadne počúvala tie miestne Kelišky ako komentovali hrob za hrobom, nevedela som, či sa mám smiať, alebo plakať.....ale nie, Márka doniesla veniec na hrob! Kde to napísať?!?!?! No ale okopaný ho nemá! No veď kto by ho okopal, snáď nie ona, lemra líná.
Není tady
modrovous napsal(a):
aprill napsal(a):
ne, ten kdo přemýšlí, že dítě nevezme na pohřeb, aby mu nezpůsobil trauma, smrt nebere jako součást života .
Aprill, upřímně, umíš si představit, že by tohle měly zažít tvoje děti?
Ja zazila pohreb na vesnici sveho dedy bylo me 13 let.Deda byl vystaven v rakvi v sednici.Dodnes sveho dedu v te rakvi vidim i to,ze mel jizvu na hlave po pitve.Pro me trauma.
Není tady
haiel napsal(a):
aprill napsal(a):
.............
ne, ten kdo přemýšlí, že dítě nevezme na pohřeb, aby mu nezpůsobil trauma, smrt nebere jako součást života .To je jinak. Mezi smrtí a povinnou formou rituálu rozloučení není rovnítko. To jsem se tu snažila naznačit. Ten může být jakýkoliv. Přijatelný i pro děti - tudíž přirozený a zbytečně nedramatizovaný. Jsou to právě ty současné rituály, které smrt démonizují. A nikdo nemá povinnost se jich účastnit, není-li o jejich významu doopravdy přesvědčen.
http://www.youtube.com/watch?v=uzUrfZaCxok
Naprostý souhlas!
Není tady
Ja zazila pohreb na vesnici sveho dedy bylo me 13 let.Deda byl vystaven v rakvi v sednici.
Podobně jsme pohřbívali mámu... jen byla otevřená rakev v kostele. Tam je to běžnej zvyk - ale děti - i když dávno dospělý - jsem nenutila, aby se šly rozloučit. Synek ovšem bez problémů zvládnul být jedním z těch, kdo rakev na hřbitově nesli a spouštěli do hrobu.
A s babičkou jsme už jako malá chodívala "zalejvat dědečka", takže nějakej ten pohřeb jsme čas od času potkaly - možná proto jsem to brala jako jednu z "informací o fungování světa" a ne něco děsivýho.
Není tady
dusička napsal(a):
No a to já bych i jako dospělá těžce nesla. Aby se třeba s mojí babičkou přišlo rozloučit x lidí, které znala a koukaj a říkaj, ta vnučka je chudák. Na pohřeb babičky (už coby dospělá) jsem šla z povinnosti. Takže já bych na pohřeb ,kde je plno lidí děti netahala, a šla bych s nima sama na ten hřbitov udělat rozloučení.
To je jen tvá domněnka, že lidé koukaj a říkaj - ta vnučka je chudák.
Tak to není.
Možná proto si děláš nesprávné domněnky, protože jsi to nezažila.
Není tady
Eva. napsal(a):
dusička napsal(a):
To je jen tvá domněnka, že lidé koukaj a říkaj - ta vnučka je chudák.
Tak to není.
Možná proto si děláš nesprávné domněnky, protože jsi to nezažila.
Zatímco ty jim vidíš do hlavy a víš přesně, co si myslej, viď?
Není tady