Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 24. 2. 2014 14:17

Holga
♥♥♥----

Re: Proč vlastně slavíte Vánoce?

Jaku napsal(a):

Holga napsal(a):

helena napsal(a):

Ještě jsem se s nikým takovým kdo Vánoce neslaví přímo nesetkala.
Zase špatně... nepíšu přece, že je neslavím.
Hodně se setkávám s tím, že lidé nadávají na Boha, nadávají na křesťany, na církev jako takovou. A pak se těší na Vánoce. Nedává to smysl.
Ale dává... dává.
Dosaď si namísto "nadávají na Boha... křesťany... církev" slova "Ústřední výbor, soudruzi a komunistická strana" a
místo Vánoc třeba 9. květen... to bylo radosti, když vyšel na prodlouženej víkend...

Kdyby to bylo na komunistech, vánoce by byly zrušeny úplně..

ty si ale brepta! Kolik znás tady má právě krásné vzpomínky na své vánoce z dětství,které bylo za těch "zpropadených" komoušů.Nikdo z nás nebyl komunista,ale přitom jsme všichni za každé doby byli nevěřící.

A co se rušení svátků týká,v tom vede skvělý kapitalismus - např. zrušení mdž,ke kterému se opět nyní s velkou slávou vracíme. A je tu snaha o zavádění nových amerických poblbaných svátků typu valentýna,kdy je každému dospělému jasné,že je to svátek především businessu.

http://domaci.eurozpravy.cz/politika/62 … ke-vanoce/

Přečti si něco o Vánocích a komunistech.

Upravil(a) Holga (24. 2. 2014 14:28)

Dobrá zásada je – nevědět.

Není tady

#27 24. 2. 2014 14:21

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Možná se podívej, který doby se ten článek týká.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#28 24. 2. 2014 14:51

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Helgo a tobě nedošlo, že historie se opakuje? Koministé chtěli naroubovat tehdy v 50. letech místo našeho Ježíška Dědu Mráze. dobře věděli, že svátky takové by se jm zrušit nepodařilo. Stejně tak naroubovali tehdejší křesťané (viz Evin odkaz) ve 14. století na již existující a lidmi zažité svátky Ježíška.
Tuto dobu prostě oslavuje každý (samozřejmě až na ty, kteří neslaví kvůli svému náb. vyznání), ať už jako věřící či nevěřící. A nemyslí si - i nevěřící mají svoji duchovní nadstavbu - ta symbolika něčeho nového, naděje, se oslavuje v tuto dobu od nepaměti. To už je v nás. A těmi dárečky či setkáními si uvědomujeme sounáležitost s ostatními.
Trochu pokory by to Helgo chtělo. To opravdu nejsou jen svátky křesťanské. Každý si v tom najde to svoje.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#29 24. 2. 2014 15:02

Holga
♥♥♥----

Judyna napsal(a):

Helgo a tobě nedošlo, že historie se opakuje? Koministé chtěli naroubovat tehdy v 50. letech místo našeho Ježíška Dědu Mráze. dobře věděli, že svátky takové by se jm zrušit nepodařilo. Stejně tak naroubovali tehdejší křesťané (viz Evin odkaz) ve 14. století na již existující a lidmi zažité svátky Ježíška.
Tuto dobu prostě oslavuje každý (samozřejmě až na ty, kteří neslaví kvůli svému náb. vyznání), ať už jako věřící či nevěřící. A nemyslí si - i nevěřící mají svoji duchovní nadstavbu - ta symbolika něčeho nového, naděje, se oslavuje v tuto dobu od nepaměti. To už je v nás. A těmi dárečky či setkáními si uvědomujeme sounáležitost s ostatními.
Trochu pokory by to Helgo chtělo. To opravdu nejsou jen svátky křesťanské. Každý si v tom najde to svoje.

Z čeho sis vydedukovala že nechci aby slavili Vánoce nekřesťané? Já se jen ptala proč je takoví slaví. A to je rozdíl, ne? Proč to tady většina pojala jako útok na sebe.

Není tady

#30 24. 2. 2014 15:18

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Holtgo, asi jsem tedy špatně pochopila tento Tvůj výrok: ...." Hodně se setkávám s tím, že lidé nadávají na Boha, nadávají na křesťany, na církev jako takovou. A pak se těší na Vánoce. Nedává to smysl....." Z toho jsem usoudila, že dle tebe jsou tyto svátky hlavně pro křesťany.
Jen jsem ti odpověděla na Tvoji otázku " Proč vlastně slavíte vánoce?" A to, že Ti někdo vysvětlí, proč to vidí jinak než ty,neznamená, že v tvé otázce vidí jakýsi útok. Já v ní vidím  tvoji nepokoru - jak jsem psala výše.

Upravil(a) Judyna (24. 2. 2014 15:19)

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#31 24. 2. 2014 15:22

Dvořka
♥♥-----

Jak jsem řekla - neslavím je protože jsem Žid.
Většina z Vás Vánoce slaví protože Vás to tak učili doma. Je to jakási tradice, zvyk i těch, kteří nejsou křesťané. Zdobíte stromečky, rozbalujete dárky, vaříte rybí polévku, jste na sebe hodní protože si myslíte, že se to v ten čas tak dělá. Chodíte na hřbitov zapálit svíčky, přestože tam třeba jinak nejdete jak je rok dlouhý. Běháte po obchodech, máte nákupní horečky. A děláte to protože se to tak dělá, nemáte pro to ani žádný smyslný vysvětlení. Prostě jen zvyk. Přitom jsou pro Vás vánoce jen honičkou, abyste naplnili ledničky, napekly, navařily, uklidily a vykoupily obchody plný krámů, co se jinak než jako vánoční dárky neprodají.
A nakonec jste rádi, že je vše pryč, že je 2. ledna a vy můžete jít do práce protože jste celý svátky seděli doma na zadku, nehorázně se cpali a byli na sebe z donucení hodní.
Tak tohle jsou ty Vaše svátky, o kterých si myslíte, že jsou svátky klidu. Vánoce už dávno nejsou křesťanský svátky. Vánoce jsou svátky obžerství. Jen další komerční záležitost.

Není tady

#32 24. 2. 2014 15:28

Dvořka
♥♥-----

Jaku napsal(a):

Holga napsal(a):

helena napsal(a):

Ještě jsem se s nikým takovým kdo Vánoce neslaví přímo nesetkala.
Zase špatně... nepíšu přece, že je neslavím.
Hodně se setkávám s tím, že lidé nadávají na Boha, nadávají na křesťany, na církev jako takovou. A pak se těší na Vánoce. Nedává to smysl.
Ale dává... dává.
Dosaď si namísto "nadávají na Boha... křesťany... církev" slova "Ústřední výbor, soudruzi a komunistická strana" a
místo Vánoc třeba 9. květen... to bylo radosti, když vyšel na prodlouženej víkend...

Kdyby to bylo na komunistech, vánoce by byly zrušeny úplně..

ty si ale brepta! Kolik znás tady má právě krásné vzpomínky na své vánoce z dětství,které bylo za těch "zpropadených" komoušů.Nikdo z nás nebyl komunista,ale přitom jsme všichni za každé doby byli nevěřící.

A co se rušení svátků týká,v tom vede skvělý kapitalismus - např. zrušení mdž,ke kterému se opět nyní s velkou slávou vracíme. A je tu snaha o zavádění nových amerických poblbaných svátků typu valentýna,kdy je každému dospělému jasné,že je to svátek především businessu.

Jistě, všechno se se slávou vrací zpět, a navíc se sem cpou i ty Americký hlouposti, protože se na tomhle všem dá slušně vydělávat. O ničem jinym to nejni.

Není tady

#33 24. 2. 2014 15:53

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Já se jen ptala proč je takoví slaví.
Protože se jím docela obyčejně líbí... protože mají hezký vzpomínky... protože chtějí udělat radost svejm blízkejm... protože...
A nemyl se - spousta jich je neslaví. Betlém na stole, nazdobenej stromeček ani návštěva půlnoční není oslava Vánočních svátků.

Není tady

#34 24. 2. 2014 16:34

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Vanoce slavim skromne, neni to zadny shopping, jak se dneska stalo zvykem. Slavim je protze se mi to libi.

Krestanske svatky prekryly mnohe pohanske, tudiz i ten slunovrat, to je takova diverze a ideologie.  Ja jsem se ji nechala omamit, uz z toho duvodu, ze jsem to jako dite zboznovala. Mame proste svoje ritualy.

nejlepsi je na tom, ze bolsevik je  neumel zakazat i kdyz nam do hlavy cpali v detstvi "Jolku". Uz z toho slova se mi dela nevolno....jako dite, jem toto tvrde ignorovala.

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#35 24. 2. 2014 16:35

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Dvořka napsal(a):

Většina z Vás Vánoce slaví protože Vás to tak učili doma. Je to jakási tradice, zvyk i těch, kteří nejsou křesťané. Zdobíte stromečky, rozbalujete dárky, vaříte rybí polévku, jste na sebe hodní protože si myslíte, že se to v ten čas tak dělá. Chodíte na hřbitov zapálit svíčky, přestože tam třeba jinak nejdete jak je rok dlouhý. Běháte po obchodech, máte nákupní horečky. A děláte to protože se to tak dělá, nemáte pro to ani žádný smyslný vysvětlení. Prostě jen zvyk. Přitom jsou pro Vás vánoce jen honičkou, abyste naplnili ledničky, napekly, navařily, uklidily a vykoupily obchody plný krámů, co se jinak než jako vánoční dárky neprodají.
A nakonec jste rádi, že je vše pryč, že je 2. ledna a vy můžete jít do práce protože jste celý svátky seděli doma na zadku, nehorázně se cpali a byli na sebe z donucení hodní.
Tak tohle jsou ty Vaše svátky, o kterých si myslíte, že jsou svátky klidu. Vánoce už dávno nejsou křesťanský svátky. Vánoce jsou svátky obžerství. Jen další komerční záležitost.

Ne pro vsechny, jakokdybys byla nastvana, kdyz to pises. me z toho co jsi popsala klidne vynech.  Ja ani neuklizim, Majkafa me nazvala spindirou...lol

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#36 24. 2. 2014 16:48

Holga
♥♥♥----

sahleb napsal(a):

Vanoce slavim skromne, neni to zadny shopping, jak se dneska stalo zvykem. Slavim je protze se mi to libi.

Krestanske svatky prekryly mnohe pohanske, tudiz i ten slunovrat, to je takova diverze a ideologie.  Ja jsem se ji nechala omamit, uz z toho duvodu, ze jsem to jako dite zboznovala. Mame proste svoje ritualy.

nejlepsi je na tom, ze bolsevik je  neumel zakazat i kdyz nam do hlavy cpali v detstvi "Jolku". Uz z toho slova se mi dela nevolno....jako dite, jem toto tvrde ignorovala.

Jojo, jolka. Z naší ZŠ jeli do Ruska na jolku jen ti nejlepší - děcka soudruhů. Jak my, děti nekomunistických rodičů, jim to záviděly. Dělali mezi náma rozdíly, pamatuju svojí třídní "soušku" učitelku, co nenáviděla všechny takové děti, jejichž rodiče nebyli ve straně.

Není tady

#37 24. 2. 2014 16:52

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Já taky nedělám žádné šílenosti před Vánocemi. Uklízím jako vždycky, okna myju až na jaře, kdy je teplo, klidně až po Velikonocích, dárky kupuju moc ráda, protože ráda dávám dárky, vždycky o nich hodně přemýšlím, čím bych koho opravdu potěšila, cukroví peču, protože nám chutná a jen 5-6 druhů, stromeček, co jsem sama, už nemívám. Zato strašně ráda chodím na adventní trhy, popíjím svařáček a medovinu, chodím na vánoční výstavy a koncerty a na nějaké komerční blbiny kašlu. Myslím si, že kdo nechce té komerci podlehnout, tak nepodlehne. Mám Vánoce moc ráda a ráda si užívám i takového toho ticha, usebrání, nevím, jak to vyjádřit. Vnímám jakousi posvátnost těch svátků, ač v Ježíše krista, coby božího syna nevěřím.

Není tady

#38 24. 2. 2014 16:54

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Holga napsal(a):

sahleb napsal(a):

Jojo, jolka. Z naší ZŠ jeli do Ruska na jolku jen ti nejlepší - děcka soudruhů. Jak my, děti nekomunistických rodičů, jim to záviděly. Dělali mezi náma rozdíly, pamatuju svojí třídní "soušku" učitelku, co nenáviděla všechny takové děti, jejichž rodiče nebyli ve straně.

Nic takového ze svého dětství neznám! My jsme na Vánoce vždycky zpívali ve třídě koledy, přinesli si na ochutnání cukroví, dávali si dárečky. A to jsem chodila do školy 1965-1974. yikes

Není tady

#39 24. 2. 2014 16:54

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Jak my, děti nekomunistických rodičů, jim to záviděly... "soušku" učitelku, co nenáviděla všechny takové děti
Poslechni - zajímá tě slavení Vánoc nebo potřebuješ zas jen upustit trochu jedu a žluči? va

Upravil(a) helena (24. 2. 2014 16:55)

Není tady

#40 24. 2. 2014 17:08

Holga
♥♥♥----

helena napsal(a):

Jak my, děti nekomunistických rodičů, jim to záviděly... "soušku" učitelku, co nenáviděla všechny takové děti
Poslechni - zajímá tě slavení Vánoc nebo potřebuješ zas jen upustit trochu jedu a žluči? va

Jasně offtopic

Není tady

#41 24. 2. 2014 17:17

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Ivana napsal(a):

Holga napsal(a):

sahleb napsal(a):

Nic takového ze svého dětství neznám! My jsme na Vánoce vždycky zpívali ve třídě koledy, přinesli si na ochutnání cukroví, dávali si dárečky. A to jsem chodila do školy 1965-1974. yikes

Ani já to neznám - jsem zhruba o 6 let mladší než ty. Vánoce jsme slavili ve škole taky.
Kde jste holky žily a kolik vám je let?

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#42 24. 2. 2014 17:50

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Dvořka napsal(a):

Když píšeš o tom hřbitově, to jsem psala já. Nechodím tam jenom na Vánoce, neběhám po obchodech atd.
Ostatně, Židé taky slaví jistý způsob Vánoc. smile Sice si je jmenují Chanukou, ale v tomto období taky slaví. Nebo ty ne? I když jsi Židovka?
Víš, (asi nevíš, když tohle píšeš), Vánoce má každý takové, jaké si je udělá. A od tebou popsaných Vánoc se můžou hodně lišit. Proto, prosím, nepaušalizuj. smile Dík.

Upravil(a) Eva. (24. 2. 2014 17:52)

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#43 24. 2. 2014 17:57

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Nic takového ze svého dětství neznám!
Mívali jsme jolku... dědušku Maroza i se Sněguročkou... a podobný blbinky.
Jenže - kantoři taky chěli bejt živi bez buzerace... pionýři a svazáci, co hráli ony postavičky toužili po tom dostat se na školu... a tak podobně.
Doma pod peřinu nám nikdo nelezl...

Není tady

#44 24. 2. 2014 18:26

kvietok medovy
♥♥♥♥♥--

Holga napsal(a):

Judyna napsal(a):

Z čeho sis vydedukovala že nechci aby slavili Vánoce nekřesťané? Já se jen ptala proč je takoví slaví. A to je rozdíl, ne? Proč to tady většina pojala jako útok na sebe.

pretoze su to krasne sviatky, krasna vyzdoba, nadherna atmosfera, to mo povedali ludia z roznych kutov zeme a roznych nabozenstiev stolt

Není tady

#45 24. 2. 2014 18:31

lepista
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Vánoce sama neslavím, ale slavím je s rodinou protože musím a je jednodušší se podřídit než přesvědčit své blízké, že Vánoce nesnáším do morku kostí včetně zvyklostí a jídla. Dnes je to navíc byznys a to, jak se rozestaví stromky v obchoďácích již v říjnu a masírují vánoční čas do nás po několik měsíců.

Letos jsem si vyhledala původ Vánoc, jak již někdo psal, slavil se slunovrat již od pradávna vč. starého Egypta. Ježíš se navíc ve skutečnosti narodil pravděpodobně v květnu a to prosincové datum se přizpůsobilo dřívějším pohanským zvykům, které nešlo vykořenit.

Není tady

#46 24. 2. 2014 18:31

kvietok medovy
♥♥♥♥♥--

helena napsal(a):

godlike

Není tady

#47 24. 2. 2014 18:35

lepista
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Holga napsal(a):

K tomuto tématu mi dalo podnět vlákno o žampionech, kde se řeší, jestli je loupat, nebo ne. Při větě - "loupu, protože SE to tak dělá"[/b]

A vida, to jsem nevěděla, že se mají loupat žampióny.

Není tady

#48 24. 2. 2014 18:43

helena
♥♥♥♥♥♥♥

slavím je s rodinou protože musím a je jednodušší se podřídit
Moje řeč stolt
Kruciš to jsem ráda, že v tom nejedu sama wink
A vida, to jsem nevěděla, že se mají loupat žampióny.
Tady se dozvíš věcí... big_smile
Ale bacha - někdo loupe, někdo neloupe... [vissla

Upravil(a) helena (24. 2. 2014 18:44)

Není tady

#49 24. 2. 2014 19:02

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Holga napsal(a):

Jsem si vzpomněla na svýho švagra. Ničemu nevěří, ale na Šťedrý den si doma staví Betlém.

A co je na tom špatného? Proč by si nemohl postavit betlém?

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#50 24. 2. 2014 19:05

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Proč by si nemohl postavit betlém?
Páč to švegruši pohoršuje... http://fora.babinet.cz/img/smilies/vissla.gif

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí