6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
helena napsal(a):
ZMĚNY?
Jistě... hodně svátků kopíruje i přírodu (teda letos moc ne - to bylo jaro i v prosinci http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png) - to má slunovraty, jaro, podzim, sklizeň...
JO tááák! e se chodí v tričku? Jasná zprávaaaa
Není tady
Velikonoce trávíme na chatě, je to tradice. Jsme tam taková osada, vzájemně se navtěvujeme. nedovedu si představit velikonoce někde ve měste, určitě to zkuste kdo máte monost.
Není tady
Včera se mě jedna paní snaila přesvědčit, e Bílá sobota (před Velikonoci) je největí a nejvýznamnějí den z Velikonočních svátků. Je tomu opravdu tak? Na internetu jsem nic zásadního o tom, který den z Velikonoc je nejvýznamnějí nenala. Víte někdo, jak to je?
Není tady
Ano, pro křesany tomu tak je. Na netu je toho spousta.
http://velikonoce.vira.cz/clanky/Bila-s … gilie.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADl%C3%A1_sobota
http://cs.wikipedia.org/wiki/Velikono%C … AD_vigilie
Kdy se zúčastní velikonočních liturgií, zjistí, e tomu tak je.
Není tady
Pro mně mají Velikonoce největí význam v tom, e je den volna navíc.
Nejsem věřící a na Velikonoce pravidelně bývá zima jak v morně, take se o svátku jara taky nedá mluvit
Upravil(a) Jessika (8. 4. 2014 11:02)
Není tady
kostka napsal(a):
Včera se mě jedna paní snaila přesvědčit, e Bílá sobota (před Velikonoci) je největí a nejvýznamnějí den z Velikonočních svátků. Je tomu opravdu tak? Na internetu jsem nic zásadního o tom, který den z Velikonoc je nejvýznamnějí nenala. Víte někdo, jak to je?
Největí svátek je neděle velikonoční, neboli Hod boí velikonoční, nebo v ten den vstal Jeí Kristus z mrtvých.
Není tady
Evo, děkuji za objasnění. Nejsem křesan, nikdy jsem se o toto nezajímala, proto mě tvzení paní překvapilo. Myslela jsem, e největí svátek je neděle velikonoční. Tebou uvedené odkazy jsem si prostudovala ji dříve, ale nebyla jsem z nich nijak moudrá, zda je sobota největím svátkem. Teď u to vím. :-)
Není tady
Ivana napsal(a):
kostka napsal(a):
Největí svátek je neděle velikonoční, neboli Hod boí velikonoční, nebo v ten den vstal Jeí Kristus z mrtvých.
Tak teď jsem z toho opravdu jelen
Není tady
kostka napsal(a):
Ivana napsal(a):
kostka napsal(a):
No, na Velký pátek Krista ukřiovali a na Boí hod vstal z mrtvých. Na Bílou sobotu se podle legendy vracejí zvony, co odletěly do Říma, ale s křesanskými svátky to nemá nic společného, je to legenda. Pondělí velikonoční je lidový svátek a s křes´tanstvím taky nemá nic společného.
Není tady
kostka napsal(a):
Ivana napsal(a):
kostka napsal(a):
Kdy si pozorně přečte mé odkazy, zjistí, e křesané to berou tak, e Bílá sobota po soumraku u patří k neděli ke zmrtvýchvstání. A e je to největí křesanský svátek. Ta Bílá sobota po soumraku. Proto tam má i odkaz na vigilie.
Btw Ivana myslím, e nebyla vychovaná jako křesan. Já ano, vechny tyto obřady znám a zúčastňovala jsem se jich.
Upravil(a) Eva. (8. 4. 2014 12:44)
Není tady
Eva. napsal(a):
kostka napsal(a):
Ivana napsal(a):
Kdy si pozorně přečte mé odkazy, zjistí, e křesané to berou tak, e Bílá sobota po soumraku u patří k neděli ke zmrtvýchvstání. A e je to největí křesanský svátek. Ta Bílá sobota po soumraku. Proto tam má i odkaz na vigilie.
Btw Ivana myslím, e nebyla vychovaná jako křesan. Já ano, vechny tyto obřady znám a zúčastňovala jsem se jich.
Nebyla. Nai byli ateisti a maminka dokonce nebyla ani křtěná. ale křesanství mě odjakiva zajímá, Bibli jsem četla a i mnoho kníek o křesanství, tak nějaké to povědomí mám
Upravil(a) Ivana (8. 4. 2014 12:55)
Není tady
Pro nekřesany je myslím celkem jedno, který z těch svátků velikonočních je nejdůleitějí. Já mám ráda Velikonoční pondělí, na slovenské vesnici, kde jsem vyrostla, je to báječný den.
Křesané povaují Velikonoce a zmrtvýchvstání za důleitějí, ne Vánoce. Já mám Vánoce raději.
Kadý si to prostě udělá, jak to cítí. Třeba taky nijak.
Není tady
Přeji vem krásné svátky.
Budete doma? Chodí u vás na červené pondělí koledníci?
Není tady
Půjdeme s přítelem v 11 hodin do kostela na mi. Je to kostel, kde se me konají jen výjimečně, ve vesnici, kde vyrostly děti, kde jsme bydleli 11 let. Ráda chodím rozjímat do kostela. Vzpomenu si na syna, který je daleko a na dcerku a její rodinu a na mé blízké na Slovensku. Jak tam zrovna chodí koledníci a maminka nabízí uzené, domácí zavařené okurky, tamprličku A tatínek s pomlázkou obchází sousedky.
Není tady
Připojuji se k Judyně a také přeji krásné proití Velikonočních svátků.
Není tady
Já teda do kostela nechodím, ale poslechnu si zvony - ráda. Zítra uklidím a něco napeču, v neděli projdem s mamkou hřbitov - na to se těím - no a v pondělí....Já vím, tradice jsou tradice, ale kadým rokem vymýlím, jak svým kamarádům říct, a u si to odpustí. Zase jsem letos nic nevymyslela. Přece jen - nakonec to je docela fajn a u se dostávám do věku, kdy potřebuju omladit.....
Není tady
Zítra to vidím na relax, mazanec upečený. Akorát půjdu na hřbitov a pak zasednu k televizi nebo budu něco smysluplného dělat. Zatím nevím.
Není tady
Dnes ráno kolem 9 přili koledníci, vichni 3 kolem 15 let a zásadně chtěli pouze alkohol.
Jakoe sladkosti, čokoládová vajíčka nechtěli, v 9 ráno chtěli tamprli alkoholu.
Tak jsem jím řekla, chlapci, ukate občanky, e je Vám 18! Jeden z nich řekl, tak nic, jdeme o barák dál.....
15letí fracci, jeden z nich měl tak 11 a po 9 hodině ráno u chlast......
Se ti mladí pěkně zkazili.
Není tady
Dnes jsem začala hledat isnpiraci na Velikonoce a narazila jsem na tento článek. Nejdřív jsem si teda myslela, e se dozvím, jestli se eny na Velikonoce týrají a nebo ne...jak to berete vy? V dnení době mee too, atd.? Není na čase tu tradici zruit?
Není tady
A ty to bere jako týrání?
Pak doporučuji si o tom něco nastudovat.
Vylehání mladým vrbovým proutkem má dívce přinést mládí a krásu, omlazení. Jako poděkování za toto pak dívky dávají malované vejce jako symbol ivota a vzkříení. Vejce se malují od dob pohanských, při jarních obřadech.
Není tady
Velikonoce jsou jednou z nejdůleitějích křesanských svátků a připomínají vzkříení Jeíe Krista. Pro křesany jsou Velikonoce nejen oslavou vzkříení, ale také symbolizují naději na nový ivot a odputění hříchů.
Velikonoce jsou nejen svátkem víry, ale také příleitostí ke sdílení radosti s rodinou a přáteli, tradičními jarními zvyky, velikonoční/jarní výzdoba, zdobení vajec, pečení sladkostí, pomlázka, návtěva rodiny a jarní úklid.
Není tady