27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
čarodějka napsal(a):
jé ruční ití to mi připomělo jak jsem si uila sukni v ruce
Po porodu prvního dítěte mi nic nebylo stroj jsem neměla, pokud jsem něco chtěla ít jezdila jsem k naim.Tak jsem si koupila látku a sukni si uila v ruce abych měla v čem jít ven.
Já jsem si v patnácti uila svoje první "mrkváče" taky v ruce. icí stroj jsme doma měli, ale nechtěla jsem, aby to máti viděla. Nosila jsem je tajně.
Taky díny jsem si zuovala v ruce, ale to jetě coby čtrnáctiletá.
Není tady
Taky díny jsem si zuovala v ruce
To je ale od*por*ná práce... tohle dělám nerada. A taky nerada vívám zipy
Upravil(a) helena (5. 2. 2014 6:39)
Není tady
Heli, já jsem měla zakázaný ty díny zuovat, take ráno jsem je zúila, po kole vypárala. Ruční steh se dobře páral. Na maině jsem taky měla strach, e bych zlomila jehlu a máti by to poznala byla jsm ulítlá,ale tomi zůstalo dodnes.
Zipy taky měním nerada, ale natěstí to není tak často.
Není tady
já jsem měla zakázaný ty díny zuovat
Tyhle zákazy... já měla zatrhnutý mini, tak jsem si z odloenejch atiček jednu supermini přeila a převlíkala se buď ve sklepě nebo na nádraním WC cestou na intr
Upravil(a) helena (5. 2. 2014 7:15)
Není tady
helena napsal(a):
já jsem měla zakázaný ty díny zuovat
Tyhle zákazy... já měla zatrhnutý mini, tak jsem si z odloenejch atiček jednu supermini přeila a převlíkala se buď ve sklepě nebo na nádraním WC cestou na intr
Koukám, es byla taky pěkný číslo
Kdymi bylo estnáct, koupila jsem si krásnou látku, naprosto úasnou, černej podklad a na ní karty, normální hrací karty. Uila jsem si z ní kalhoty, u na maině, ila jsem si na sebe u babičky, ta neměla řeči. Ty gatě jsem měla zakázaný nosit,taky jsem se do nich převlíkala za výtahem
ila jsem si hodně oblečení. Bavilo mě to a baví dodnes.
Není tady
Ale no tak... hovořme raději o konzervativním rodiči...
Spí jsem přeívala, protoe na nový jsem neměla... a dodneka mi zůstalo větí potěení z "recyklace".
Není tady
helena napsal(a):
Ale no tak... hovořme raději o konzervativním rodiči... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Spí jsem přeívala, protoe na nový jsem neměla... a dodneka mi zůstalo větí potěení z "recyklace".
Recyklaci mám taky raději, ale jako puberačka jsem moc neměla co recyklovat.Na látky jsem si vydělávala na brigádách.
Nedávno jsem koupila v sekáči závěs, e tím očalouním idle. Ale závěs teď visí v kuchyni,protoe byl krátkej, kus jsem ho popustila a dole nastavila bavlněnou záclonkou, něco jako iroká krajka. Vdycky se mi hodí něco, co jsem kdysi někde za pár upů koupila a pak to vylosuju ze skříně, náhodně, protoe kolikrát i zapomenu, e nějakej hadr mám.
Upravil(a) Modroočka (5. 2. 2014 7:39)
Není tady
Dorka napsal(a):
mne prvni naucila teta, otcova sestra, kdyz mi bylo asi 9, nejdriv plest salu, jenom hladce (ta vypadala!
nekde uzsi, nekde sirsi, ocka priskrceny a pak zas volny... no a dnes si klidne troufnu na norske, ci krajkove vzory...), hackovat taky, prvni byl takovej modrozlutej pytlik, frivolitkama, vidim ho jako dnes... Zlata teta. Sit jsem zacla v jedenacti, tata koupil tehdy nejmodernejsi Veritas, ve skole byl kurz... A uz se jelo. Kdyz se narodila prvni dcera, zrovna jsem z nejakeho duvodu stroj nemela (asi jak jsme s muzem dostali vlastni byt, nemela jsem stroj prestehovanej), tak jsem ty prvni kojenecke kosilky, dupacky a saticky sila v rukach - to byly aj tak ty nejkrasnejsi vytvory...
![]()
Taky se na ty casy prijemne vzpomina... chjo, kde jsou, kdeze jsou?![]()
Me naucila plest pani v praci.Sice hladce me naucila mama,ale sala se me bud rozsirovala nebo zuzovala a mama se mnou ztratila trpelivost,ze takove nemehlo to ucit nebude.Zesky v praci pletli krasne svetry a ja jen smudlila tu svou hroznou salu.Pani me rekla,ze to vypada hrozne jak pletu a rekla me plet ja te budu diktovat a ja vytvorila krasny krajkovy vzor.Pak me to tak chytlo,ze jsem opletala celou rodinu a deti,kdyz prisli na svet.Ted,uz jsem nepletla vice jak 10 let a takovy to byl muj konicek.
Není tady
Sit jsem sila na stare slapaci masine na syna.Penize jsme nemeli a sekace nebyli.Mama me nosila latky s prace co meli na utirani stroju.Byla to bavlna a semis co bylo vyrazene z jitexu.Sila jsem teplacky i mikyny.Kdyz se narodila dcera,uz jsem nesila nakupovala jsem v sekaci.
Není tady
kolikrát i zapomenu, e nějakej hadr mám
Nebo klubíčka... to pak bejvá milý překvapení, co?
Sice rámcovej přehled mám, ale...
Není tady
No, tak jsem doma města, potkala jsem cestou v obchodě s levnýma látkama pytel molitanové drtě a látku, plátno s lebkama, malinkejma, bílej podklad, černý lebky, spí lebečky na dva malý poltářky a na átek na krk, pro mě. A pak mě puste mezi obchody.
A měli tam krásný látky na dětská povlečení nebo plátěný pyamka, plátýnko, krásný, za 20,- nekecám, dvacet korun za metr.
Není tady
Proč já tu nemám takový obchůdek s látkami za 20 Kč za metr, ach jooo. Bych tam byla pořád
Není tady
Čím levnějí, tím víc bys utrácela vlastní zkuenost.
Nemají za dvacku vechny látky, větinu mají tak do osmdesáti korun za metr. Ale pěkný. Taky mají nějaký látky na váhu, ale spí na cíchy a ubrusy.
Není tady
Tady si můete objednat praktickou enu v pdf. Jukněte na to,některé návody jsou tam i zdarma ke staení
http://praktickazena.vlasta.cz/kreativni-publikace/
Není tady
eremuruss napsal(a):
...Ted,uz jsem nepletla vice jak 10 let a takovy to byl muj konicek.
TAk sup, vyhrabat nekde stary klubicka, jehlice a do toho...
Není tady
eremuruss napsal(a):
...Mama me nosila latky s prace co meli na utirani stroju...........Sila jsem teplacky i mikyny.....
Ja ucila v zavodni skolce, odevnich zavodu, rodice nam nosili spoustu ostrizku, delali jsme z toho s detickama ruzne darecky a hloupustky, nasly se aj vetsi kousky, prvni dcera mela tak rok a pul, dva.... vsecko jsem nasila, aj sukynky, saticky, laclace, stejne pro nu, jako pro jeji panenku Simonu - chichi
Jinak do sekace vlezu vzdycky, kdyz mam cas, aj kdyz nic nepotrebuju... A, chjo, nikdy neodolam. Tam, abych nekoupila, musim jenom bez penez, jinak se vzdy neco odnese. Kdyz ne na sebe, na nekoho, nebo na strih, tak proto, ze se mi libi matros, a odlozi se to na "pozdejsi blize neurcene siti"...
Není tady
tak jak to tu pročítám vzpomínám na mé úlety a jsem ráda e jsem v mládí nebyla trhlá jen já.
Ve čtrnácti jsem chtěla proukaté kalhoty (tehdy velká móda a novinka) táta mi je odmítl uít e v piamu chodit nebudu.No nai odjeli na zájezd nechali mě doma a já neletila vlítla jsem do bazaru koupila za dvacku látku (no hadr fakt dnes se tomu směju) a neý nai přijeli měla jsem kalhoty na sobě .Táta mi řek e by mě nejradi zmlátil e neposlouchám ale musí mě pochválit měla jsem je i přestřiený v kolenou.To se nosili ty od kolen hodně rozířený.
A jednou mi táta uil takovou hezkou hnědou sukni ze zbytku z obleku ale na můj vkus dlouhou.No proběhla debata e já mini jako e ne.Tak jsem jí na intru ustřihla a zaloila.Jeliko mě učil ít táta tak jsem to uměla jako on.Pak zase proběhla debata e tak krátkou mi jí neuil já ho přesvědčovala e jo tak skoumal ty stehy a říkal to je jak ode mě a nakonec byl tak zmatenej e mi uvěřil
Není tady
Hani
Vzpomínám, jak jsme v 89 v létě jeli do NDR k moři. Abychom nevypadali jak vesnický burani, (mamka,ségra,já) kadá jsme si uili svoje. A to halenku (jednoduchou kimono) a kolovou sukni (s páskem, přepůlenou v bocích,nevím,jak se tomu říká) prostě z jedné látky, a komplet to vypadalo jako letní aty.
My vám byli v Rostoku jak manekýnky. Němky toti vůbec ale vůbec nechodí hezky oblíkaný.
JJ, mamka taky nosila hadry na čitění. To byli kousky. Uila mi i takový letní overal.
Není tady
Moje máti nosila z práce taky hadry na čitění. Úplně kouzelná teplákovina, krásný barvy. ila jsem z toho klukům tepláky a mikiny. Vechno to pak putovalo dál. Na mikiny jsem dělala různý aplikace, třeba usměvavou stříkající velrybu, muličky,balónky, zvířátka, cokoliv.
Bavilo mě to a navíc fakt měli kluci hezký oblečení. Ze starých dínů maličký lacláče a bundičky. To jsem ila ve velký, pro vechny známý.
Na sebe jsme ily hodně ze sýpkoviny a z praporoviny. Nebo začali vyrábět barevný plátěný prostěradla.Ze světle hnědýho babičce letní gatě a sobě z bledě modrýho bundu, podila jsem ji modrobíle károvaným flanelem ze staré dědovy koile a byla jsem frajerka
Není tady
proukaté kalhoty
Ty se ily z roletoviny a kdy nebyla, tak z lehátkovýho plátna... ale to u bylo tvrdý... Jó, podník Řempo - kutilů ráj...
Dokonce i na kalhoty jsem vyívala... kamarádovi muzikantovi. iroký bleděmodrý nohavice, na který si vybral obrázky z kníky o Beatles... barevný kytičky, motýlky... tenhle styl, i kdy teda v mením, jen vybraný detaily
Na mikiny jsem dělala různý aplikace
Těma se taky dobře zakrejvaly fleky a zaitý díry
I kdy já spí vyívala... třeba i obrázky z mrňavejch korálků...
Upravil(a) helena (6. 2. 2014 6:45)
Není tady
Před rokem jsem koupila v sekáči látku, sedmdesátka ířka,dlouhý je to tři metry, pevný plátno, ale ne tvrdý,něco jako tení dínovina - černobílej prouek. Teď jsem to vylosovala z almárky a zrovna to dímám, měla jsem to namočený v umyvadle v teplé vodě, aby se to vysráelo
Ale gatě z toho dělat nebudu.
Není tady
Ale gatě z toho dělat nebudu.
Bych jeden nápad měla
Není tady
Super to se hodí, můj chlap dělá v kriminále
To mi připomnělo,na Silvestra jsme byli u známých na chalupě, bylo tam víc lidí, s některýma jsme se neznali. Něco se bavili a ten můj říká - nás pustili dnes z kriminálu v poledne.
Ta jedna kočena mi pak říká - on byl zavřenej? vysvětlila jsem jí,e ne, e je pustili v poledne z práce.
Ale ten její výraz
Není tady
nás pustili dnes z kriminálu v poledne
Táta měl něco podobnýho s blázincem, kde jednu dobu dělal...
Není tady
Teda holky....
Jinak taky vzpomínám na gatě z barevných prostěradel. Taky se barvily doktorské kalhoty. A mamka mi jednou i ty nohavice vyila - kytičkama. A jednou mi uila z barevné fáoviny super sukni a halenku. A z bíléno jemného prostěradla letní miniaty. Kolem výstřihu se naily korálky, k tomu barevný pásek - kočka jak lusk
Není tady