Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#101 21. 1. 2014 13:08

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Re: "ženský úděl"

Ivana napsal(a):

Judyna napsal(a):

Selima napsal(a):

Ale však iste, big_smile keby som túžila po škatužkách, nejakú si zaobstarám...big_smile Inak, v podstate som chvížu patrila do tej väčšinovej škatužky, ale časom mi to prestalo vyhovova a vrátila som sa mimo škatúž. Len si myslím, že "ženský údel" do väčšej alebo menšej miery stále existuje...

Selimo, ženský úděl by to byl, kdyby ses do toho nechala dotlačit. Pak by to byl tvůj úděl. Ale v dnešní době už opravdu nemusíš. Vím, že to není lehké, u mě zase dlouho lidi nemohli pochopit, že jsem singl. Mnoho let mi přáli a už si najdu chlapa smile, vůbec nevěřili, že je to moje rozhodnutí a že nejsem zoufalá žena, která by tak ráda a ono to nejde....Zpočátku jsem trpělivě vysvětlovala, pak už jsem si z nich dělala srandu a říkala, že kudy chodím, tudy hledám a  furt nic. A nejlepší bylo, když jsem na jejich přání řekla "a proč?"

Mně se taky někteří lidi furt vyptávali kdy už si někoho najdu a nechápali, když jsem jim řekla, že nikoho nehledám. Prostě ženská bez chlapa je "divná", podezřelá. Jak může být šastná? Určitě jí chybí sex! Nebo je to prostě taková čarodějnice, vizuálně či povahou, že by s ní určitě žádný chlap nevydržel. Případně feministka, která nenávidí chlapy. Někomu prostě nejsem schopná vysvětlit, že mi chlap nechybí a že jsem ráda sama., ale zároveň jsem úplně normální.

To si moc nevybereš ... když hledᚠ, tak jsi zase označená za zoufalku , která neumí žít jen sama ze sebou . takže je to úplně fuk , vždycky bude něco špatně .

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#102 21. 1. 2014 13:11

helena
♥♥♥♥♥♥♥

vždycky bude něco špatně
Není na světě člověk ten... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Podle mě spíš záleží na tom, jak moc se těma řečma nechᚠovlivnit... aneb když bude okolí vykládat, že jsi tohle nebo tamto, neřekneš si "jestli oni nakonec nemají pravdu"... teprve pak je "něco špatně".

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#103 21. 1. 2014 13:27

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

vždycky bude něco špatně
Není na světě člověk ten... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Podle mě spíš záleží na tom, jak moc se těma řečma nechᚠovlivnit... aneb když bude okolí vykládat, že jsi tohle nebo tamto, neřekneš si "jestli oni nakonec nemají pravdu"... teprve pak je "něco špatně".

mᚠpravdu storstark

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#104 21. 1. 2014 15:00

mia
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Taky žiju moc ráda ve městě, kde je anonymita. Tam se tolik neškatulkuje, jako na vesnici. Cítím se ve městě mnohem lépe, než když jsem bydlela na vesnici. I kvůli tomuhle bych tam už žít nechtěla.

No nevím.......žiju na vesnici a tohle tady vůbec nepozoruju....... lidi si třeba běžně volí svobodné bezdětné ženy (40 - 50+) i do vedení obce a vůbec nemám pocit, že by je někdo považoval za divné.

Jestli třeba ty ženy samy nejsou přecitlivělé na každou i nevinně myšlenou zmínku, protože to třeba samy nosí někde v sobě......jen taková úvaha.

Není tady

#105 21. 1. 2014 15:15

mia
♥♥♥♥♥♥-

Ivana napsal(a):

Selima napsal(a):

Ale však iste, big_smile keby som túžila po škatužkách, nejakú si zaobstarám...big_smile Inak, v podstate som chvížu patrila do tej väčšinovej škatužky, ale časom mi to prestalo vyhovova a vrátila som sa mimo škatúž. Len si myslím, že "ženský údel" do väčšej alebo menšej miery stále existuje...

No jasně, že existuje ženský úděl i mužský úděl, akorát se jim neříká úděl, to je takové pesimistické, říká se jim role. a i když dnes se už i ty role částečně stírají, přesto tu stále jsou. Myslím, že i když jsou ženy i muži rovnoprávní jedinci, mají vlastnosti typické pro určité pohlaví, způsob myšlení a chování. To se prostě nedá nijak ošidit, je to dané.

ženská a mužská role ( nebo úděl), to je přece naprosto přirozená věc a nerozumím potřebě tohle popírat a stírat.......ono to ani ze své podstaty nejde, vždy to je na lidské existenci přece to krásné.....aspoň tedy z mého pohledu.

Není tady

#106 21. 1. 2014 18:33

vera
♥♥♥♥♥♥-

mia napsal(a):

Eva. napsal(a):

Taky žiju moc ráda ve městě, kde je anonymita. Tam se tolik neškatulkuje, jako na vesnici. Cítím se ve městě mnohem lépe, než když jsem bydlela na vesnici. I kvůli tomuhle bych tam už žít nechtěla.

No nevím.......žiju na vesnici a tohle tady vůbec nepozoruju....... lidi si třeba běžně volí svobodné bezdětné ženy (40 - 50+) i do vedení obce a vůbec nemám pocit, že by je někdo považoval za divné.

Jestli třeba ty ženy samy nejsou přecitlivělé na každou i nevinně myšlenou zmínku, protože to třeba samy nosí někde v sobě......jen taková úvaha.

taky ráda žiju na vesnici......a to jsem do 30 žila v Brně

Není tady

#107 21. 1. 2014 19:53

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Já zas žiju celý život ve městě a nikdy jsem netoužila žít na vesnici. Nechtěla jsem domek, od základky nesnáším práce na zahradě a jak jsem introvert, jsem šastná, že neznám své sousedy a nemusím se s nimi stýkat. Neumím si představit, že sotva vyjdu ze dveří, už se musím usmívat na paní Voráčkovou a pana Vopičku, že když bych chtěla jít do hospody na pivo (jediné hospody ve vsi), tak tam budou sedět lidi, které znám z vesnice, že se lidi budou zajímat o to, co jsem dnes vařila a jestli mám dobře vyprané cíchy. A to nemluvím o tom, že na vesnici obvykle bývá jeden krámek se smíšeným zbožím a jinak nic. Do lékárny, do knihovny, k doktorovi, do obchodů s oblečením, do knihkupectví, všude je daleko a musím tam jet autobusem, který jede 4x denně. Když zapomenu něco koupit, tak jsem v troubě.  Příroda je fajn, ale tam si můžu zajet MHD z města. V bydlení na vesnici nevidím prostě žádné pozitivum.

Není tady

#108 21. 1. 2014 20:42

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Bydlím od narození v malém městě. Máme tu školku, školu, obchody. Za barákem louku, les. Mám ráda tu samotu, kdy se můžu jít projít a nepotkávám davy.
Když jdeme na pivko, jo jsou tam lidi co znám,ale každý si jede po svým. Nezaznamenla jsem,že by se mě někdo vyptával, co a jak.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#109 21. 1. 2014 20:42

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Ivana napsal(a):

Já zas žiju celý život ve městě a nikdy jsem netoužila žít na vesnici. Nechtěla jsem domek, od základky nesnáším práce na zahradě a jak jsem introvert, jsem šastná, že neznám své sousedy a nemusím se s nimi stýkat. Neumím si představit, že sotva vyjdu ze dveří, už se musím usmívat na paní Voráčkovou a pana Vopičku, že když bych chtěla jít do hospody na pivo (jediné hospody ve vsi), tak tam budou sedět lidi, které znám z vesnice, že se lidi budou zajímat o to, co jsem dnes vařila a jestli mám dobře vyprané cíchy. A to nemluvím o tom, že na vesnici obvykle bývá jeden krámek se smíšeným zbožím a jinak nic. Do lékárny, do knihovny, k doktorovi, do obchodů s oblečením, do knihkupectví, všude je daleko a musím tam jet autobusem, který jede 4x denně. Když zapomenu něco koupit, tak jsem v troubě.  Příroda je fajn, ale tam si můžu zajet MHD z města. V bydlení na vesnici nevidím prostě žádné pozitivum.

mne by se to zase libilo ...ale chce to auto

Není tady

#110 21. 1. 2014 22:35

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

mia napsal(a):

Eva. napsal(a):

Tak u cudzích sa jednoducho vyprdnem, ale keď ma kedysi rodičia pri týždenných návštevách zakaždým týrali otázkami "To ti nevadí, že ti utekajú fertilné roky?" tak to bolo náročnejšie. V podstate sa mi užavilo, keď už fertilné roky utiekli a otázky ustali.
No a u nás na dedine, kde máme chalupu, sa ma neskrývane pýtali., kedy sa vydám, kožko mám detí, kde mám chlapa (už bývalého) roll - bez toho fakt môžem by. Možno je to dnes iné, jazdím(e) tam málo, ale kedysi to teda bola dos otrava.

Upravil(a) Selima (21. 1. 2014 22:37)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#111 21. 1. 2014 22:44

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Mne pripadá ideál strieda mesto (vežkomesto?) cez týždeň s dedinou cez víkend, ale asi je to logisticky náročné...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#112 22. 1. 2014 0:42

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Selima napsal(a):

Mne pripadá ideál strieda mesto (vežkomesto?) cez týždeň s dedinou cez víkend, ale asi je to logisticky náročné...

jj, to je ideál smile

Není tady

#113 22. 1. 2014 8:40

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

helena napsal(a):

Prostě ženská bez chlapa je "divná", podezřelá.
No... někdy za tím může bejt prachobyčejná závist - "Vona, potvora, si může dělat co chce kdy chce..."

Presne v tom to je. Ta zavisti vychazi spis od muzu kupodivu, ale vlastbne ne kupodivu. Hned vcera jsem cetla certvy vykrik v novinach, ze zena je muzi podrizena a ma ho poslouchat, je to tak uz v Bibli. A ma to tak byt dodnes.

A svobodna..ta je podezrela, i kdyz se vlivem emancipace. dikybohu, na ni nekouka jako na prostitutku. DOkonce muze zit i s muzem, kdy se ji zachce.  Jinymi slovy muze mit sex s chlapem kdy se ji zachce.

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#114 22. 1. 2014 8:48

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥

Ivana napsal(a):

Selima napsal(a):

No jasně, že existuje ženský úděl i mužský úděl, akorát se jim neříká úděl, to je takové pesimistické, říká se jim role. a i když dnes se už i ty role částečně stírají, přesto tu stále jsou. Myslím, že i když jsou ženy i muži rovnoprávní jedinci, mají vlastnosti typické pro určité pohlaví, způsob myšlení a chování. To se prostě nedá nijak ošidit, je to dané.

Zensky udel neboli role, to je vec, nad kterou dumam a dumam a nemohu prijit co to jako ma byt.  Pokud se tim myslelo, ze zena my byt u deti a v domacnosti a byt vdana a muz zase neco jineho, tak doufam, ze konecne lidstvu dojde jaka je to pitomina.

Zeny a muzi jsou rovnopravni samozrejme.

A o tech vlaastnsotech by se dalo diskutovat. Ja mam pocit, ze LIDI maji vlastnosti. A ne neco zeny neco muzi. To mi naprosto nevychazi.

Je tohle bytost zenska: telefonuje velmi casto, nakupuje boty, kouka se na serialy, pouziva vonavky, ma sbirku nausnic, obcas se dojima....????

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#115 22. 1. 2014 9:01

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Ale nikdo by je k tý rovnoprávnosti neměl nutit... viz například návrh "návrh, aby se mateřská dovolená povinně dělila mezi otce a matku"
http://www.novinky.cz/domaci/301653-na- … -cssd.html

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#116 22. 1. 2014 9:05

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥

Ivana napsal(a):

Selima napsal(a):

Zensky udel neboli role, to je vec, nad kterou dumam a dumam a nemohu prijit co to jako ma byt.  Pokud se tim myslelo, ze zena my byt u deti a v domacnosti a byt vdana a muz zase neco jineho, tak doufam, ze konecne lidstvu dojde jaka je to pitomina.

A o tech vlaastnsotech by se dalo diskutovat. Ja mam pocit, ze LIDI maji vlastnosti. A ne neco zeny neco muzi. To mi naprosto nevychazi.

Je tohle bytost zenska: telefonuje velmi casto, nakupuje boty, kouka se na serialy, pouziva vonavky, ma sbirku nausnic, obcas se dojima....????

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#117 22. 1. 2014 9:09

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

sahleb napsal(a):

Ivana napsal(a):

Selima napsal(a):

Já jsem si kdysi myslela, že mezi muži a ženami nejsou v podstatě rozdíly, že myslíme a chováme se jen podle svých povahových vlastností, že jsme prostě lidi. Ale po rozvodu jsem se o mužské a ženské vlastnosti začala hodně zajímat a zjistila jsem, že opravdu paltí, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. A mockrát jsem četla, že ženský a mužský mozek se liší, liší se používání pravé a levé hemisféry, je také důležitá hladina testosteronu, která ovlivňuje chování atd. atd. Vemzmi si jen to, že když malým dětem nabídneš hračky, většina holčiček si sama a bez ovlivňování vybere panenky a kluci auta. Samozřejmě jsou výjimky, ale není jich zase tak moc.
Podle mě typicky ženské chování je emocionální, spolupracující,  pečovatelské, zajímající se o vztahy, mužské je racionální, razantně vystupující, soutěživé, zajímající se o věci.

Není tady

#118 22. 1. 2014 11:42

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Podle mě typicky ženské chování je emocionální, spolupracující,  pečovatelské, zajímající se o vztahy, mužské je racionální, razantně vystupující, soutěživé, zajímající se o věci.
tummenupp

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#119 22. 1. 2014 12:53

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥

Ivana napsal(a):

Já jsem si kdysi myslela, že mezi muži a ženami nejsou v podstatě rozdíly, že myslíme a chováme se jen podle svých povahových vlastností, že jsme prostě lidi. Ale po rozvodu jsem se o mužské a ženské vlastnosti začala hodně zajímat a zjistila jsem, že opravdu paltí, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. A mockrát jsem četla, že ženský a mužský mozek se liší, liší se používání pravé a levé hemisféry, je také důležitá hladina testosteronu, která ovlivňuje chování atd. atd. Vemzmi si jen to, že když malým dětem nabídneš hračky, většina holčiček si sama a bez ovlivňování vybere panenky a kluci auta. Samozřejmě jsou výjimky, ale není jich zase tak moc.

Ano zensky mozek a muzsky mozek se opravdu lisi, nelze ovsem zapomenout, ze i muzi se mezi sebou lisi a zeny se mezi sebou lisi.  Kdo a jak pouziva hemisfery se neda nikdy zjistit, kazdy ma svuj vlastni inividualni mozek. Neexistuji  dva stejne mozky. 
Co je pro tebe typicky zenske je jen klise a stereotyp. Strasny stereotyp je pro me, ze napises, ze muzi jsou jako racionalni.  Copak zeny nejsou racionalni? Jsou a absolutne vsechny.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#120 22. 1. 2014 12:59

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

tummenupp

Me teda pripadaji muzi emocionali prinejmensim stejne jako zeny  Proc nejsou muzi spolupracujici  nebo zeny soutezive, nebo se nezajimaji o veci? kapitulation

Upravil(a) sahleb (22. 1. 2014 13:02)

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#121 22. 1. 2014 13:08

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

I kdybychom se rozkrájeli, nezměníme nic na faktu, že v ženách jsou z pradávných dob zakódovány "vzorce" sběračů a v mužích "vzorce" lovců.

Žena byla sběračkou a muž lovcem daleko více tisíciletí, než je pár tisíciletí homo sapiens. Tyto vzorce ještě neměly dost času na přepsání.

A o jiné konstrukci těla muž a ženy myslím není důvod diskutovat, jelikož to je neoddiskutovatelný fakt. Stačí se jenom podívat smile

Upravil(a) Eva. (22. 1. 2014 13:24)

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#122 22. 1. 2014 13:27

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Eva. napsal(a):

I kdybychom se rozkrájeli, nezměníme nic na faktu, že v ženách jsou z pradávných dob zakódovány "vzorce" sběračů a v mužích "vzorce" lovců.

Jenže to je značně zjednodušený a stejně tak přeceňovaný fakt, který vede právě k předsudkům typu "ženský úděl" "mužský úděl" ... v tomto kontextu si říkám, jestli ty různé knihy o mužích z Marsu a ženách z Venuše nenadělaly víc škody, jak užitku.

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#123 22. 1. 2014 13:33

mia
♥♥♥♥♥♥-

Ivana napsal(a):

sahleb napsal(a):

Ivana napsal(a):

zbytečně to moc rozpitváváte..........nazvala bych to prostě mužností a ženskostí...........mužský princip versus ženský, v tom je obsaženo vše.
Ty různé typy a modely chování, o kterých píšete,  společenské zvyklosti, vlivy a emancipační "vychytávky" jsou podle mě úplně podružné...

Není tady

#124 22. 1. 2014 13:40

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Míša Kulička napsal(a):

Eva. napsal(a):

Jenže to je značně zjednodušený a stejně tak přeceňovaný fakt, který vede právě k předsudkům typu "ženský úděl" "mužský úděl" ... v tomto kontextu si říkám, jestli ty různé knihy o mužích z Marsu a ženách z Venuše nenadělaly víc škody, jak užitku.

Já slovo úděl ráda nemám. Jak už tady někdo psal, to je takové nucené.
Nepsala jsem to v souvislosti s údělem, ale mám tím na mysli odlišnost ženy a muže.
Mně se ty knihy moc líbí, pomohly mi pochopit naše odlišnosti a taky to, že i když jsme odlišní, neznamená to, že nemůžeme spolu na Zemi žít hezky a příjemně... stolt Pokud si vycházíme vstříc a hledáme to, co nás spojuje a netvrdíme, že kvůli odlišnosti spolu nedokážeme vycházet.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#125 22. 1. 2014 13:46

mia
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

mia napsal(a):

Eva. napsal(a):

Tak u cudzích sa jednoducho vyprdnem, ale keď ma kedysi rodičia pri týždenných návštevách zakaždým týrali otázkami "To ti nevadí, že ti utekajú fertilné roky?" tak to bolo náročnejšie. V podstate sa mi užavilo, keď už fertilné roky utiekli a otázky ustali.
No a u nás na dedine, kde máme chalupu, sa ma neskrývane pýtali., kedy sa vydám, kožko mám detí, kde mám chlapa (už bývalého) roll - bez toho fakt môžem by. Možno je to dnes iné, jazdím(e) tam málo, ale kedysi to teda bola dos otrava.

když mᚠmuže a děti, zase se zajímají a vyptávají na ně.......a to taky každému třeba není milé, když to zrovna není nic k chlubení.
Řekla bych, že to vyjde tak nastejno...

Ale fakt je, že zůstat například moje dcera sama, tak budu taky uvažovat, že bude mít možná smutné a opuštěné stáří, proto by mi to asi bylo líto. V těch 40 - 50 si to člověk ještě asi moc nepřipouští.....

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí