29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
víš, co je to starostí?
Předpokládám, že by to bylo léno se vším všudy... tedy i patřičným a stavu odpovídajícím personálním zajištěním... od direktora přes šafáře až po husopasky
Není tady
To máš fuk - direktora musíš hlídat a kontrolovat, husopasky semtam obhlídnout, jestli je šafář nešidí, kuchyň organizovat a podobně......
Není tady
Nojo... ale zas je můžu kdykoli nechat zmrskat, vyhodit, případně pověsit... a nemusím jim posílat tři upomínky jako dlužníkům a pak teprvá jednat...
Není tady
helena napsal(a):
Ani M. nedokáže prožívat jednu emoci trvale.
Ale prd a vořech, dycinky... ONA může
trochu trpný nádech, jako něco, co je ti uděleno
Takový údělný knížectví, statek a podobně bych brala nádech nenádech...
ráda se s tebou trpně rozdělím - když mi pomůžeš ho získat
Není tady
Doufám že ne tak, abych já musela "hlídat a kontrolovat... semtam obhlídnout... organizovat a podobně...", zatímco ty budeš vymetat plesy, zahradní slavnosti a lázně...
Není tady
helena napsal(a):
Nojo... ale zas je můžu kdykoli nechat zmrskat, vyhodit, případně pověsit... a nemusím jim posílat tři upomínky jako dlužníkům a pak teprvá jednat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.pnghttp://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.pnghttp://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png
Dneska už jen vyhodit, Helčo, jojo A pak najmeš jiný, než se rozkoukaj...............nene. Já ti to klidně nechám, když mě pozveš na prázdniny!
Není tady
Eva. napsal(a):
PPavlaa napsal(a):
hm, ne vždycky se ta tvoje radost z toho tady projevovala. byly chvíle, kdy to vypadalo úplně opačně.
Jak by to mělo vypadat, aby se "ta moje radost z toho tady projevovala"?
![]()
Já si svou radostí žiju vnitřně, pro sebe. Od té doby mě už nenapadla myšlenka, že už tady nechci být. Že něco nějak vypadá, to je vnímání toho, komu to tak připadá. Ale může to být na druhé straně úplně jinak.
Že něco tobě nepřipadá, neznamená, že to tak není.
třeba tím, že se dobrovolně neženeš do pekel ? ;-)
pamatuju tady i tvoje horší období, kdys dělala nesmyslný věci. a fakt jsem neměla pocit, že si v té chvíli tu radost žiješ i když jen vnitřně. samozřejmě tím přímo nemyslím, že bys litovala toho, že jsi tady, to v žádném případě.
ale o nějáké radosti z mého pohledu být řeč taky nemohla. spíš jsme měla pocit, že se ve všem plácáš.
ale tys to třeba fakt cítila jinak, než já jsem to vnímala. to je všechno možný.
Není tady
helena napsal(a):
Doufám že ne tak, abych já musela "hlídat a kontrolovat... semtam obhlídnout... organizovat a podobně...", zatímco ty budeš vymetat plesy, zahradní slavnosti a lázně... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png
aaaaaaaaaaa to je dobrý rozdělení. jsem stopro.
Není tady
když mě pozveš na prázdniny... to je dobrý rozdělení
To by se vám líbilo, milý jezinky, co?
Žádný takový, to radši dožiju s holou... zadkem
Není tady
Ivana napsal(a):
Selima napsal(a):
Judyna napsal(a):
Podle mého názoru nic jako "úděl ženy" u nás teď není. Nic není předepsáno, není nutné, aby žena byla celý život v domácnosti, nechce -li. Ćili je to každého věc. Není nic zvláštního, když si žena najme chůvu a hospodyni a pracuje a není nic zvláštního na tom, když se zase naopak rozhodne zůstat s dětmi doma. To je teorie, v praxi samozřejmě každý z nás zná, že jsou v životě situace, které nás třeba donutí jednat určitým způsobemk, ale to nesouvisí s "údělem ženy" jako takovým. To je prostě normální život.
Naplněný život - to je čistě objektivní věc. To, co naplňuje jednoho, nemusí naplňovat druhého. To, co tě naplňuje teď, za rok už Tě naplňovat nemusí. Nad tím bych se vůbec nezamýšlela, snad až ve stáří při "rekapitulaci"Mám dojem, že aj dnes je údel ženy mať rodinu: keď poviem, že som nikdy nebola vydatá a nemám dieťa, pozerá sa na mňa ako na Marťana. A všetci si vydýchnu, keď poviem, že som aspoň žila v "niečom ako manželstve" a vychovala nevlastného syna. Ľútosť a súcit a pocit, že som čudná, sa trochu zmenšia.
Ja sa pritom cítim ókej s tým, ako to bolo a ako to je. Len spoločnosť má s údelom ženy nejaký problém (u nás teda najagresívnejšie kresťanskí demokrati, to sú fundamentalisti, ale celkovo teraz vládne nejaký kult ženy-mnohorodičky a šťastnej matky od veľkej rodiny....)
Seli, já mám dojem, že dnes už to není tak strašné. Sice je pořád norma, aby se žena vdala (nebo aspoň žila v dlouhodobém vztahu) a měla děti, ale když se tak z nějakého důvodu neděje, tak kromě naprostých konzervativců nebo hlupáků s tím nikdo problém nemá. ale v minulosti to tak bylo - údělem ženy bylo vdát se, mít děti a starat se o rodinu včetně manžela. Ženy, které se nevdaly a nešly do kláštera jako jeptišky, byly celkově v opovržení - viz. stará panná, zůstala na ocet apod.
Tuším nie si bezdetná a slobodná, Ivi, a verím ti, že TY s tým problém nemáš, ale ja teda stretávam dosť ľudí (a nie všetci hlúpi, tak asi samé konzervy), ktorí dávajú najavo, že nenapĺňam údel ženy. Samozrejme, bývalo to silnejšie kedysi a asi najintenzívnejšie z rodiny, ale tam som to aspoň do istej miery chápala (hoci ma to nenadchýňalo): Ale divila by si sa, koľkí úplne cudzí ľudia majú potrebu hodnotiť životy druhých a ich "naplnenie". Koniec koncov aj tu boli váchnivé debaty.
Upravil(a) Selima (20. 1. 2014 7:20)
Není tady
PPavlaa napsal(a):
Selima napsal(a):
Judyna napsal(a):
Podle mého názoru nic jako "úděl ženy" u nás teď není. Nic není předepsáno, není nutné, aby žena byla celý život v domácnosti, nechce -li. Ćili je to každého věc. Není nic zvláštního, když si žena najme chůvu a hospodyni a pracuje a není nic zvláštního na tom, když se zase naopak rozhodne zůstat s dětmi doma. To je teorie, v praxi samozřejmě každý z nás zná, že jsou v životě situace, které nás třeba donutí jednat určitým způsobemk, ale to nesouvisí s "údělem ženy" jako takovým. To je prostě normální život.
Naplněný život - to je čistě objektivní věc. To, co naplňuje jednoho, nemusí naplňovat druhého. To, co tě naplňuje teď, za rok už Tě naplňovat nemusí. Nad tím bych se vůbec nezamýšlela, snad až ve stáří při "rekapitulaci"Mám dojem, že aj dnes je údel ženy mať rodinu: keď poviem, že som nikdy nebola vydatá a nemám dieťa, pozerá sa na mňa ako na Marťana. A všetci si vydýchnu, keď poviem, že som aspoň žila v "niečom ako manželstve" a vychovala nevlastného syna. Ľútosť a súcit a pocit, že som čudná, sa trochu zmenšia.
Ja sa pritom cítim ókej s tým, ako to bolo a ako to je. Len spoločnosť má s údelom ženy nejaký problém (u nás teda najagresívnejšie kresťanskí demokrati, to sú fundamentalisti, ale celkovo teraz vládne nejaký kult ženy-mnohorodičky a šťastnej matky od veľkej rodiny....)
to mi přijde zvláštní, že na tebe tak koukají. já mám dvě kolegyně, obě můžou být tak zhruba v tvým věku a taky nikdy nebyly vdané, nemají děti. co vím, ani s nikým nežijí, nebo se neví, že by kdy vůbec měly partnera, ale nemám pocit, že by se na ně někdo koukal jako na divné .. ale to může být samozřejmě jen můj dojem, třeba to ony samy vnímají úplně jinak.
Kedysi býval priam masážny tlak (a ty kedy budeš mať deti?), teraz už sú opatrnejší... A záleží samozrejme na tom, kde sa človek pohybuje. U nás v práci nie som sama, tak nepanuje nejaké nálepkovanie a vytláčanie mimo kolektív, ale keď prídem do novej situácie, medzi nových ľudí, tak väčšinou prvé otázky sú Koľko máš rokov, a Si vydatá, máš deti? a nasleduje pokývanie hlavou a zaradenie. Občas potom príde zvedavosť, občas už ani nie a som v škatuľke. Myslím, že u vydatých (rozvedených) detných žien škatuľky až tak veľmi nefungujú. Možno ešte slobodné mamičky vedia, ako je to byť "mimo normál", neviem.
Ja to neprežívam, lebo kto naozaj chce, neskôr zisťuje ďalej a zistí si, čo treba na komplexnejší pohľad, a kto nie - jeho vec. Ale mám dojem, že "údel ženy" funguje ďalej, len trochu pozmenený.
Není tady
lupina montana napsal(a):
Dorka napsal(a):
Tak me napadlo:
Zensky udel je postarat se o to, aby se jeji blizci citili prijemne (po vsech strankach, t.j. najezeni, vhodne obleceni, s jistotou "tepleho domova", mozna jsou jeste dalsi ... ) a - - -
Muzsky udel je ten, aby pro zenu zabezpecil podminky k naplneni jejiho udelu![]()
Tim jsem nechtela rict, ze zena ma "doma makat od svitu do mrku" a muz ma "drit od svitu do mrku v praci", aby na onen komfort prinesl dostatek penez...
Jenze v konecnem dusledku to tak asi fakticky je, hm, jako v tom praveku: zena udrzuje ohen (a s tim spojene zalezitosti) a muz nosi do jeskyne mamuta (a s tim spojene zalezitosti)...Jakože muž postaví dům a žena z něj udělá domov? To je pravda.............možná bych to jen nenazývala úděl - to slůvko má takový trochu trpný nádech, jako něco, co je ti uděleno.
Spíš poslání. Teď už jde jen o to, aby byla ta poslání chápána jako veskrze rovnocenná.
Kamoška s mužom si to prehodili, a je fakt, že dosť ľudí "zvonka" sa na nich díva čudne.
Není tady
lupina montana napsal(a):
Judyna napsal(a):
Žít naplněný život..... znamená mít dobré vztahy s lidmi okolo mě - hlavně v rodině .
Jo, to já taky - a dělat, co mně baví, pokud možno. Někdy tomu brání okolnosti,někdy něco uvnitř - ale myslím, že směřovat k radosti, to je ono.
Whitton píše,že pokud jsi čím dál spokojnější s tím, jak žiješ, tak naplňuješ plán duše. Pokud ne, odchyluješ se.....mně to přijde dobrý, tohleto.
Já to mám asi podobně... žít to, co mě baví. Dát si do souladu srdce a rozum - a pokud se tak stane - zacvakne to - duše zpívá
V praxi to pro mě znamená - je to příjemný vyhovující vztah, rodina, práce, koníčky, zázemí....a obklopení se tím, co mě těší.
Plánovat a směřovat život ano, to rozhodně, ale občas nutnost splynout s proudem- okolnosti. Ale stále držet svůj směr.
Upravil(a) Wikina (20. 1. 2014 11:12)
Není tady
Selima napsal(a):
PPavlaa napsal(a):
Selima napsal(a):
Mám dojem, že aj dnes je údel ženy mať rodinu: keď poviem, že som nikdy nebola vydatá a nemám dieťa, pozerá sa na mňa ako na Marťana. A všetci si vydýchnu, keď poviem, že som aspoň žila v "niečom ako manželstve" a vychovala nevlastného syna. Ľútosť a súcit a pocit, že som čudná, sa trochu zmenšia.Ja sa pritom cítim ókej s tým, ako to bolo a ako to je. Len spoločnosť má s údelom ženy nejaký problém (u nás teda najagresívnejšie kresťanskí demokrati, to sú fundamentalisti, ale celkovo teraz vládne nejaký kult ženy-mnohorodičky a šťastnej matky od veľkej rodiny....)
to mi přijde zvláštní, že na tebe tak koukají. já mám dvě kolegyně, obě můžou být tak zhruba v tvým věku a taky nikdy nebyly vdané, nemají děti. co vím, ani s nikým nežijí, nebo se neví, že by kdy vůbec měly partnera, ale nemám pocit, že by se na ně někdo koukal jako na divné .. ale to může být samozřejmě jen můj dojem, třeba to ony samy vnímají úplně jinak.
Kedysi býval priam masážny tlak (a ty kedy budeš mať deti?), teraz už sú opatrnejší... A záleží samozrejme na tom, kde sa človek pohybuje. U nás v práci nie som sama, tak nepanuje nejaké nálepkovanie a vytláčanie mimo kolektív, ale keď prídem do novej situácie, medzi nových ľudí, tak väčšinou prvé otázky sú Koľko máš rokov, a Si vydatá, máš deti? a nasleduje pokývanie hlavou a zaradenie. Občas potom príde zvedavosť, občas už ani nie a som v škatuľke. Myslím, že u vydatých (rozvedených) detných žien škatuľky až tak veľmi nefungujú. Možno ešte slobodné mamičky vedia, ako je to byť "mimo normál", neviem.
Ja to neprežívam, lebo kto naozaj chce, neskôr zisťuje ďalej a zistí si, čo treba na komplexnejší pohľad, a kto nie - jeho vec. Ale mám dojem, že "údel ženy" funguje ďalej, len trochu pozmenený.
myslím, že dneska je úplně běžný být svobodná matka.
tohle je navíc jen o lidech, někteří si škatulky nedělají a je jim fuk, jak kdo žije a někteří budou meldovat a škatulkovat a drbat, i kdybys měla manžela a tři děti. kdo chce, důvod si vždycky najde.
na všechny škatulkáře se vyprdni
Není tady
Mně přijde v pohodě vše, k čemu si dojdu sama jako dobré pro mne.
Škatulky lidé dělají a dělat budou. Hodnotit asi taky vždy budou. No co s tím..
Selimo v klidu, všude je něco
Není tady
Ale však iste, keby som túžila po škatuľkách, nejakú si zaobstarám...
Inak, v podstate som chvíľu patrila do tej väčšinovej škatuľky, ale časom mi to prestalo vyhovovať a vrátila som sa mimo škatúľ. Len si myslím, že "ženský údel" do väčšej alebo menšej miery stále existuje...
Není tady
A to hľadanie naplnenia je kua ťažké a obávam sa, že sa neskončí ani na smrteľnej posteli.
Není tady
a obávam sa, že sa neskončí ani na smrteľnej posteli
Tam jo... tam už tě čeká škatulka celkem definitivní
Není tady
Selima napsal(a):
Ale však iste,
keby som túžila po škatuľkách, nejakú si zaobstarám...
Inak, v podstate som chvíľu patrila do tej väčšinovej škatuľky, ale časom mi to prestalo vyhovovať a vrátila som sa mimo škatúľ. Len si myslím, že "ženský údel" do väčšej alebo menšej miery stále existuje...
jen jestli ho nevytváří ty ženy samy, třeba jako z nouze ctnost :-)
Osobně do škatulky oficielně spadám, tedy tak úplně tedy ne, asi bych měla mít místo dvou holčiček páreček, aby to bylo tip ťop. Ale mít děti, to neznamená být víc happy nebo plnohodnější než ty bezdětné. Je to stres stejnou měrou jako radost. A myslím si, že čím jsou děti starší, tím je ten stres větší. Leckdy s negativním dopadem na vztah partnerský, tam už je to tedy záležitost více individuální.
Někde jsem se nedávno dočetla o jakémsi výzkumu, kde bezdětné páry byly obecně šťastnější než ty dětné. Ani se nedivím :-)
Každý si vždy něco najde a spíše to negativní, to v čem ten druhý je jakoby na tom hůř, ostatně je to příjemné ne :-)
A i kdyby nebylo žádné oficiální obecně přijatelné naplnění, tak jako proč si jen tak pohodlně bezstarostně nežít?
Není tady
Selima napsal(a):
Ale však iste,
Selimo, ženský úděl by to byl, kdyby ses do toho nechala dotlačit. Pak by to byl tvůj úděl. Ale v dnešní době už opravdu nemusíš. Vím, že to není lehké, u mě zase dlouho lidi nemohli pochopit, že jsem singl. Mnoho let mi přáli ať už si najdu chlapa , vůbec nevěřili, že je to moje rozhodnutí a že nejsem zoufalá žena, která by tak ráda a ono to nejde....Zpočátku jsem trpělivě vysvětlovala, pak už jsem si z nich dělala srandu a říkala, že kudy chodím, tudy hledám a furt nic. A nejlepší bylo, když jsem na jejich přání řekla "a proč?"
Není tady
Judyna napsal(a):
Selima napsal(a):
Ale však iste,
Selimo, ženský úděl by to byl, kdyby ses do toho nechala dotlačit. Pak by to byl tvůj úděl. Ale v dnešní době už opravdu nemusíš. Vím, že to není lehké, u mě zase dlouho lidi nemohli pochopit, že jsem singl. Mnoho let mi přáli ať už si najdu chlapa
, vůbec nevěřili, že je to moje rozhodnutí a že nejsem zoufalá žena, která by tak ráda a ono to nejde....Zpočátku jsem trpělivě vysvětlovala, pak už jsem si z nich dělala srandu a říkala, že kudy chodím, tudy hledám a furt nic. A nejlepší bylo, když jsem na jejich přání řekla "a proč?"
No fakt, taková divná ženská....když nechce hledat chlapa
Bože, tohle ti fakt přáli?
Ne, že bych proti mužům něco měla , ale mnoha ženám by bylo tisíckrát lépe, kdyby ho neměly. Toho, kterého mají nyní.
Zrovna jsem to řešila s kamarádkou, která přijela ubrečená a neštastná (dlouho jsme se neviděly). Má kolem 30, bydlí v pronájmu, přítel bydlí u ní, a mají spolu malé dítě.ona na mateřské. Ve zkratce - on se k ní nechová hezky, používá i vulgarismy, má záchvaty vzteku a rozbíjí nábytek, momentálně spolu asi 2 měs. nespali, dává jí 2t. měsíčně. S dítetem si pohraje, nic víc. Tato situace trvá skoro 2 roky. Mno. Tak jako proč? A ona? Ona se bojí, že by.....neměl kam jít, že prodal byt...atd. Vím, že k tomu dospěje, ale potřebuje asi uzrát.
Není tady
No fakt, taková divná ženská....když nechce hledat chlapa lol
Bože, tohle ti fakt přáli?
No fakt
Já taky proti mužům nic nemám. Dokonce mám to štěstí, že mám i kamarády a líbí se mi moc jejich smysl pro humor.
Není tady
Jo, někdo si nedá pokoj Kamarádka je sama od svých 36 kdy ovdověla a taky to poslouchala tak průběžně dalších 20 let
Pak už se to asi omrzelo.
Není tady
Moja stará mama ovdovela tiež pred 40tkou a už sa nikdy nevydala - ale mala nápadníkov, aj s ponukami sobáša, tak ktovie, ako to bolo... Ona sa asi nevydala kvôli synom, čo možno bola chyba - ale bolo to jej rozhodnutie ako si ju pamätá, ona bola dosť silná, aj aby žila so ženou keby si zmyslela...
Není tady
Ale tak mi napadlo: Možno si myslela, že jej údelom je byť vdova a proste ho len naplnila...
Není tady