Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 18. 1. 2014 21:18

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Re: "ženský úděl"

Eva. napsal(a):

Myslím si, že když člověk žije naplněným životem, takovým, kdy se cítí hezky a spokojeně, tak má samozřejmě i radost. Jednu dlouhou permanentní, ne jenom malé ostrůvky.
Prostě jsem spokojená, cítím se hezky a mám radost ze života. To patří k sobě.

Pernamentní radost? va
Tak to neznám.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#27 18. 1. 2014 21:21

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Třeba radost, že jsem pořád tady. Protože to je pořád pravda, i když třeba právě nemám ten nejlepší den.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#28 18. 1. 2014 21:23

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Tak o tom Evi přemýšlím. Pro mě spokojenost neznamená neustálou radost. To snad fakt ani neexistuje. Nedokážu si to představit.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#29 18. 1. 2014 21:25

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Byla jsem na břehu řeky na druhý svět. A jsem pořád tady. Mám z toho pořád radost, že jsem stále ještě tu a mám jako bonus k tomu hezký život.

Není tady

#30 18. 1. 2014 21:25

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Pernamentní radost? Tak to neznám.
Opět vytáhnu z hrobu MUDr. Plzáka s jeho výrokem, že "Trvale může prožívat intenzivní štěstí jen imbecil."
Tak buď ráda, že jím nejsi http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#31 18. 1. 2014 21:27

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Ano. Plzák mluvil o intenzivním štěstí. To je úplně něco jiného.

Není tady

#32 18. 1. 2014 21:31

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Nemám potřebu s tebou polemizovat o výkladu výše uvedenýho citátu.

Není tady

#33 18. 1. 2014 21:36

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Nepolemizuji. Říkám, že permanentní klidná pokojná radost je něco jiného, než trvale intenzivní štěstí. Takže to je mimo mísu, cos vytáhla od pana Plzáka.

Není tady

#34 18. 1. 2014 21:48

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

My asi Evi mluvíme každá o něčem jiném. Nebo lépe řečeno to prostě každá jinak chápem. Pro mě je "pernamentní, klidná, pokojná".....ne radost , ale spokojenost. Radost- to jsou okamžiky, události, které tu mou spokojenost obohacují něčím dalším. Např. - dnes jsem spokojená, cítím se dobře a navíc jsem si udělala radost tím, že jsem si koupila hezkou kytku.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#35 18. 1. 2014 21:54

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Nu a já mám kromě těch radostí, o kterých mluvíš ty, pořád radost, že jsem tenkrát neumřela a jsem pořád tady.

Není tady

#36 18. 1. 2014 21:59

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

A co se týče údělu ženy, pořád si trvám na svém - žádný takový úděl nevidím. Nemám ten pojem vůbec ráda. Jasně, jsme slabší, vykonáváme tedy povětšinou méně fyzicky namáhavé práce, máme dělohu, čili rodíme děti.....ale to jsou prostě normální rozdíly mezi mužem a ženou. "Úděl" je pro mě něco, do čeho jsem vtlačena a to u snad teď opravdu není. Mohu se rozhodnout, zdy ty děti mít budu, zda s nimi budu doma 1 rok nebo 10, mohu jít do práce. To je to, co dřív nebylo - ženy měly opravdu "úděl" - rodit děti, pečovat o domácnost, maximálně obsloužit manžela, neměly možnost se vyjádřit k věcem veřejným....

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#37 18. 1. 2014 22:01

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Eva. napsal(a):

Nu a já mám kromě těch radostí, o kterých mluvíš ty, pořád radost, že jsem tenkrát neumřela a jsem pořád tady.

Nemám takovou zkušenost a je klidně možné, že kdybych ji měla, cítím to přesně tak jako ty. Nevím.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#38 18. 1. 2014 22:09

dycinky
♥♥♥♥♥♥-

Eva. napsal(a):

Nepolemizuji. Říkám, že permanentní klidná pokojná radost je něco jiného, než trvale intenzivní štěstí. Takže to je mimo mísu, cos vytáhla od pana Plzáka.

wikipedie říká - Radost je příjemná emoce, vznikající v reakci na úspěch či zisk u jednodušších, emocí schopných tvorů (např. člověk), a na prožitek čisté lásky a sounáležitosti u těch na vyšší úrovni.
takže není možné jí prožívat permanentně.
Ani M. nedokáže prožívat jednu emoci trvale.

Není tady

#39 18. 1. 2014 23:34

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

helena napsal(a):

teď jsem ti nerozuměla... to o tom zpochybnění
To byl takovej soukromej povzdech - nebo možná řečnická otázka bez otazníku... aneb kde se vyloupne někdo, kdo neuvěří, dokud nevloží prst do rány... vlastní...

A jo tak......no to a se klidně vylupuje odkud a kam chce, to je jeho věc wink

Tak já hlásím, že jsem zažila cosi, jako setrvalý emoční stav - na tři dny. Něco jako existenci v naprostém středu, v naprosté rovnováze. Bylo to fa-móz-ní, ale nejsem si úplně jistá, jestli bych to chtěla nafurt - a nebyla to teda setrvalá radost, ani štěstí, ani nic podobného. Byla to rovnováha s tákhle velikým R smile Potěšující zkušenost, ale jak říkám, asi ne napořád. I když kdoví, co a jak by bylo, kdyby to bylo déle.

Upravil(a) lupina montana (18. 1. 2014 23:35)

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#40 19. 1. 2014 0:39

Dorka
Zablokovaný
Místo: HK

Tak me napadlo:
Zensky udel je postarat se o to, aby se jeji blizci citili prijemne (po vsech strankach, t.j. najezeni, vhodne obleceni, s jistotou "tepleho domova", mozna jsou jeste dalsi ... ) a  - - -

Muzsky udel je ten, aby pro zenu zabezpecil podminky k naplneni jejiho udelu rock

Tim jsem nechtela rict, ze zena ma "doma makat od svitu do mrku" a muz ma "drit od svitu do mrku v praci", aby na onen komfort prinesl dostatek penez... reta

Jenze v konecnem dusledku to tak asi fakticky je, hm, jako v tom praveku: zena udrzuje ohen (a s tim spojene zalezitosti) a muz nosi do jeskyne mamuta (a s tim spojene zalezitosti)... styrka

Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru a malý ten, kdo má jen malý cíl...
... ještě jsem nezmoudřel, a už zas blbnu...

Není tady

#41 19. 1. 2014 9:20

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Judyna napsal(a):

Podle mého názoru nic jako "úděl ženy" u nás teď není. Nic není předepsáno, není nutné, aby žena byla celý život v domácnosti, nechce -li. Ćili je to každého věc. Není nic zvláštního, když si žena najme chůvu a hospodyni a pracuje a není nic zvláštního na tom, když se zase naopak rozhodne zůstat s dětmi doma. To je teorie, v praxi samozřejmě každý z nás zná, že jsou v životě situace, které nás třeba donutí jednat určitým způsobemk, ale to nesouvisí s "údělem ženy" jako takovým. To je prostě normální život.
Naplněný život - to je čistě objektivní věc. To, co naplňuje jednoho, nemusí naplňovat druhého. To, co tě naplňuje teď, za rok už Tě naplňovat nemusí. Nad tím bych se vůbec nezamýšlela, snad až ve stáří při "rekapitulaci" smile

Mám dojem, že aj dnes je údel ženy ma rodinu: keď poviem, že som nikdy nebola vydatá a nemám diea, pozerá sa na mňa ako na Marana. A všetci si vydýchnu, keď poviem, že som aspoň žila v "niečom ako manželstve" a vychovala nevlastného syna. źútos a súcit a pocit, že som čudná, sa trochu zmenšia. big_smile Ja sa pritom cítim ókej s tým, ako to bolo a ako to je. Len spoločnos má s údelom ženy nejaký problém (u nás teda najagresívnejšie kresanskí demokrati, to sú fundamentalisti, ale celkovo teraz vládne nejaký kult ženy-mnohorodičky a šastnej matky od vežkej rodiny....)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#42 19. 1. 2014 9:33

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Naplnený život je proste keď si človek spĺňa svoje plány, túžby, predstavy, robí si radosti, a má z toho pocit uspokojenia a občas snáď aj radosti a šastia. big_smile Howgh!

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#43 19. 1. 2014 9:46

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

rhapsodyinblue napsal(a):

Co je podle vás "úděl ženy"? Člověka?

To, co si člověk sám připraví, to jak se chápe, jak chápe své svobody, možnosti volby, šance a jaké si sám nastaví mantinely, kým se nechá ovlivnit ...

rhapsodyinblue napsal(a):

Co byste považovali za naplněný život?

Život, ve kterém si výše zmíněné nastaví optimálně pro svou osobu, což je mnohdy práce na celý život, to nastavování ... Mně se líbí, jak to pojala třeba tady Ivet: Iveta Millerová: Následovat svoji vizi ...

Upravil(a) Míša Kulička (19. 1. 2014 9:47)

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#44 19. 1. 2014 11:00

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Judyna napsal(a):

Podle mého názoru nic jako "úděl ženy" u nás teď není. Nic není předepsáno, není nutné, aby žena byla celý život v domácnosti, nechce -li. Ćili je to každého věc. Není nic zvláštního, když si žena najme chůvu a hospodyni a pracuje a není nic zvláštního na tom, když se zase naopak rozhodne zůstat s dětmi doma. To je teorie, v praxi samozřejmě každý z nás zná, že jsou v životě situace, které nás třeba donutí jednat určitým způsobemk, ale to nesouvisí s "údělem ženy" jako takovým. To je prostě normální život.
Naplněný život - to je čistě objektivní věc. To, co naplňuje jednoho, nemusí naplňovat druhého. To, co tě naplňuje teď, za rok už Tě naplňovat nemusí. Nad tím bych se vůbec nezamýšlela, snad až ve stáří při "rekapitulaci" smile

Mám dojem, že aj dnes je údel ženy ma rodinu: keď poviem, že som nikdy nebola vydatá a nemám diea, pozerá sa na mňa ako na Marana. A všetci si vydýchnu, keď poviem, že som aspoň žila v "niečom ako manželstve" a vychovala nevlastného syna. źútos a súcit a pocit, že som čudná, sa trochu zmenšia. big_smile Ja sa pritom cítim ókej s tým, ako to bolo a ako to je. Len spoločnos má s údelom ženy nejaký problém (u nás teda najagresívnejšie kresanskí demokrati, to sú fundamentalisti, ale celkovo teraz vládne nejaký kult ženy-mnohorodičky a šastnej matky od vežkej rodiny....)

Seli, já mám dojem, že dnes už to není tak strašné. Sice je pořád norma, aby se žena vdala (nebo aspoň žila v dlouhodobém vztahu) a měla děti, ale když se tak z nějakého důvodu neděje, tak kromě naprostých konzervativců nebo hlupáků s tím nikdo problém nemá. ale v minulosti to tak bylo - údělem ženy bylo vdát se, mít děti a starat se o rodinu včetně manžela. Ženy, které se nevdaly a nešly do kláštera jako jeptišky, byly celkově v opovržení - viz. stará panná, zůstala na ocet apod.

Není tady

#45 19. 1. 2014 12:36

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Eva. napsal(a):

hm, ne vždycky se ta tvoje radost z toho tady projevovala. byly chvíle, kdy to vypadalo úplně opačně.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#46 19. 1. 2014 12:43

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Selima napsal(a):

Judyna napsal(a):

to mi přijde zvláštní, že na tebe tak koukají. já mám dvě kolegyně, obě můžou být tak zhruba v tvým věku a taky nikdy nebyly vdané, nemají děti. co vím, ani s nikým nežijí, nebo se neví, že by kdy vůbec měly partnera, ale nemám pocit, že by se na ně někdo koukal jako na divné .. ale to může být samozřejmě jen můj dojem, třeba to ony samy vnímají úplně jinak.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#47 19. 1. 2014 16:33

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Dorka napsal(a):

Tak me napadlo:
Zensky udel je postarat se o to, aby se jeji blizci citili prijemne (po vsech strankach, t.j. najezeni, vhodne obleceni, s jistotou "tepleho domova", mozna jsou jeste dalsi ... ) a  - - -

Muzsky udel je ten, aby pro zenu zabezpecil podminky k naplneni jejiho udelu rock

Tim jsem nechtela rict, ze zena ma "doma makat od svitu do mrku" a muz ma "drit od svitu do mrku v praci", aby na onen komfort prinesl dostatek penez... reta

Jenze v konecnem dusledku to tak asi fakticky je, hm, jako v tom praveku: zena udrzuje ohen (a s tim spojene zalezitosti) a muz nosi do jeskyne mamuta (a s tim spojene zalezitosti)... styrka

Jakože muž postaví dům a žena z něj udělá domov? To je pravda.............možná bych to jen nenazývala úděl - to slůvko má takový trochu trpný nádech, jako něco, co je ti uděleno.
Spíš poslání. Teď už jde jen o to, aby byla ta poslání chápána jako veskrze rovnocenná.

Není tady

#48 19. 1. 2014 16:41

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

PPavlaa napsal(a):

hm, ne vždycky se ta tvoje radost z toho tady projevovala. byly chvíle, kdy to vypadalo úplně opačně.

Jak by to mělo vypadat, aby se "ta moje radost z toho tady projevovala"? va
Já si svou radostí žiju vnitřně, pro sebe. Od té doby mě už nenapadla myšlenka, že už tady nechci být. Že něco nějak vypadá, to je vnímání toho, komu to tak připadá. Ale může to být na druhé straně úplně jinak.
Že něco tobě nepřipadá, neznamená, že to tak není.

Není tady

#49 19. 1. 2014 16:43

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Ani M. nedokáže prožívat jednu emoci trvale.
Ale prd a vořech, dycinky... ONA může lol

trochu trpný nádech, jako něco, co je ti uděleno
Takový údělný knížectví, statek a podobně bych brala nádech nenádech... big_smile

Upravil(a) helena (19. 1. 2014 16:44)

Není tady

#50 19. 1. 2014 16:45

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Ježiš, dej pokoj Helo va víš, co je to starostí? lol

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí