29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Nevim o cem se mam s mamkou bavit .Mame predevsim kontakt pres telefon , bydlim daleko a volam ji tak 1krat tydne.Po takovych tech uvodnich frazich (pocasi ,zdravi atd...) uz mi nejak dochazi slova .Ona taky obcas neco prohodi a pak to tak nejak uz stagnuje ,obcas nastane trapne ticho ,proste se nemame o cem moc bavit. Mate nekdo tip ,jak hovor trochu ozivit?Mne nenapada nic ...
Není tady
Proč chceš vymýšlet témata, když je prostě nemáš?
Taky volám mamince. Někdy je to kratší rozhovor, někdy delší. Když už si nemáme co říct, tak prostě hovor ukončíme.
Není tady
mikuelini napsal(a):
Nevim o cem se mam s mamkou bavit .Mame predevsim kontakt pres telefon , bydlim daleko a volam ji tak 1krat tydne.Po takovych tech uvodnich frazich (pocasi ,zdravi atd...) uz mi nejak dochazi slova .Ona taky obcas neco prohodi a pak to tak nejak uz stagnuje ,obcas nastane trapne ticho ,proste se nemame o cem moc bavit. Mate nekdo tip ,jak hovor trochu ozivit?Mne nenapacda ni ...
to je zvláštní.....to se mi nestalo.....ani s dcerou....ani s mojí matkou
Není tady
S mámou jsem toto neměla - to jsme pusy nezastavily, volaly jsme si někdy i každý den...
Ale s tchýní to tak bývalo... trapné ticho, protože byla témata, kde byl led tenký, pak témata, o kterých jsem nechtěla s ní mluvit, témata, která by jí popudila / i když se to týkalo našeho bydlení, což nás ohromně bavilo, ale ona byla naštvaná, že nebydlíme s nimi, takže pak trousila rýpavé poznámky.../
Pak někdy následovalo ticho z mé strany, kdy tchýně vydržela i půl hodiny naříkat na celý systém a zdraví, počasí, politiku, práci...a já jsem pak položila telefon naprosto vyřízená.
Nějakou dobu jsme přerušili kontakty, jen nevím, kdyby mi teď zavolala, o čem bych s ní, mimo počasí dokázala mluvit...
Ale jak píše eva - někdy je telefonát kratší, jindy delší, uměle ho natahovat nevede k ničemu.
Není tady
mikuelini,
před 8 lety mi stará teta poprvé napsala email. Žila v cizině, znaly jsme se velmi málo. Z jejího psaní bylo znát, že se potřebuje loučit s lidmi i místy, které patřily do jejího života.
Do omrzení psala o počasí, zdravotních problémech, o stárnutí a strachu ze smrti. V tomto duchu psala každý týden. Několik měsíců. Do omrzení.
Chtěla jsem psaní jednostranně ukončit. Připadalo mi nesmyslné, vést stále dokola korespondenci plnou klišé - protože se mi nedařilo najít něco, co by tetu přimělo změnit ohrané téma. Monotónně se vracela k počasí, zdraví...
Pak jsem si vzpomněla na jedno přísloví (Když si lidé píší každý den, mají si co říci, ale když si píší jednou za týden nebo za měsíc, často už nemají o čem psát) a začala jsem si dělat poznámky na papír:
veselý zážitek dne / zajímavost, kterou jsem slyšela / co mám v plánu o víkendu / historky z rodiny / odkazy na webové stránky míst, které mohla z mládí znát... atd. A psala to tetě. Na její nářky jsem se rozhodla nereagovat. Dala jsem tímto našim mejlům poslední šanci.
Teta už nežije, ale dodnes vzpomínám na to, jak poprvé ve své odpovědi poslala celý řádek smajlíků.
Naše psaní se tímto novým povídáním posunulo z nemocí a smrti jinam. Teta se nijak zásadně nezměnila (stále bylo v jejím středu naříkání), ale končila těšením se na moje humorné zážitky a na popis všedních dnů.
Třeba v našem příběhu najdeš trochu inspirace.
Není tady
Bydlíme od sebe s mamkou cca 100 km a voláme si tak 1x týdně.Někdy je hovor delší,i půl hodiny,někdy jen pár minutek.Žádný násilí,víme o soběnavzájem byť na dálku. Dokonce se přistihuji,že mi tento kontakt s mamkou úplně stačí,ale vídáme se tedy i u příležitosti narozenin,tj.5x do roka,někdy i více.
Co by se mojí mamce líbilo - aby jí občas zavolali i její vnuci,tak někdy se tak stane ale většinou to mají hoši dost na háku.
Není tady
miku, já bych to nenatahovala. vymýšlení čehokoliv, jen aby řeč netála mi přijde daleko trapnější, než to prostě položit, když už se není o čem bavit.
já to ze své zkušenosti neznám, ono je to asi takový podivný, když jde o mámu, ale co už.
Není tady
Nikdy jsme si nebyli s mamou moc blizke tak je to mozna i proto .Ja to jenom nechci porad stacet na ty stale stejne temata .Bavime se povrchne a mne to nekdy prijde tak nejak zbytecne.No necham to tak ,ja taky nejsem extra vypravec ,ktery vypravi jeden pribeh za druhym ,mozna je to i tim.Je to blby ,ze se to tak deje s mamou ,proto se i nad tim zamyslim.
Není tady
miku, to je mi líto, že to takhle s mámou máte.
Není tady
Bohuzel u nas v blizke rodine(tata ,mama ,sestra ,ja ) ty vztahy nebyly nikdy extra ,tak je to i ted .Ucim se s tim zit a brat to tak jak to je ,ale nekdy to neni vubec lehke.I kdyz mne to uz netrapi ,drive jsem se stim szirala
Není tady
PPavlaa napsal(a):
Není zdaleka sama kdo totak má,každý člověk má právo na svůj život, na své názory a je to tak i správné když jednou dojde k tomu,když je mezi matkou a díttětem přestřižena pupeční šňůra.A kdo nežije s rodiči pod jednou střechou nebo jen pár metrů od nich,ten si začně žít po svém-musí začít,začne si tvořit okruh známých kolem sebe,je nucen sám svépomocí řešit různé živ.situace,máš jiné zážitky,jezdíš se svou rodinou na dovolené či ještě se známými a matka má zase svůj život,své starosti,své známé no a tak se logicky,když nesjou společně sdílené zážitky omezí telef.hovor jen na obecná témata.A proč ne,co je na tom vlastně špatného?
Na druhé straně vím a moje mamka to taky měla možnost poznat,že když je třeba si pomoci,že na tu pomoc se může ode mně spolehnout.Jako hlavního partnera pro život a toho,s kým sdílím své trápení či radossti mám už mnoho let manžela.Mamka už mnoho let pro mě v mém životě nehraje ty hlavní housle a já také nyní zase po svých synech nechci a ni mě to nenapadlo,být pro ně v životě ta hlavní,se kterou když jsou na telefonu tak přemelou úplně všechno.I když je fakt,že běžné telefonáty s nima jsou tak minim.na necelou hodinu.Ale já jsem zase dost jiná než moje máti-ve všem.
Není tady
mikuelini napsal(a):
Bohuzel u nas v blizke rodine(tata ,mama ,sestra ,ja ) ty vztahy nebyly nikdy extra ,tak je to i ted .Ucim se s tim zit a brat to tak jak to je ,ale nekdy to neni vubec lehke.I kdyz mne to uz netrapi ,drive jsem se stim szirala
Mikuelini, mám to hodně podobně . Blízko mám z rodiny jen k tátovi, máma byla a je hodně zvláštní osobnost. Sice k nim jezdím téměř každý týden, bydlíme blízko. Ale s mámou toho moc nenamluvíme, jednak jsme obě povahou děsně "nemluvící typy"
a jednak spolu nějak mluvit asi ani neumíme.
Není tady
Jaku napsal(a):
PPavlaa napsal(a):
Není zdaleka sama kdo totak má,každý člověk má právo na svůj život, na své názory a je to tak i správné když jednou dojde k tomu,když je mezi matkou a díttětem přestřižena pupeční šňůra.A kdo nežije s rodiči pod jednou střechou nebo jen pár metrů od nich,ten si začně žít po svém-musí začít,začne si tvořit okruh známých kolem sebe,je nucen sám svépomocí řešit různé živ.situace,máš jiné zážitky,jezdíš se svou rodinou na dovolené či ještě se známými a matka má zase svůj život,své starosti,své známé no a tak se logicky,když nesjou společně sdílené zážitky omezí telef.hovor jen na obecná témata.A proč ne,co je na tom vlastně špatného?
Na druhé straně vím a moje mamka to taky měla možnost poznat,že když je třeba si pomoci,že na tu pomoc se může ode mně spolehnout.Jako hlavního partnera pro život a toho,s kým sdílím své trápení či radossti mám už mnoho let manžela.Mamka už mnoho let pro mě v mém životě nehraje ty hlavní housle a já také nyní zase po svých synech nechci a ni mě to nenapadlo,být pro ně v životě ta hlavní,se kterou když jsou na telefonu tak přemelou úplně všechno.I když je fakt,že běžné telefonáty s nima jsou tak minim.na necelou hodinu.Ale já jsem zase dost jiná než moje máti-ve všem.
jaku, ale tohle přece není o tom, jestli žiješ po svém. po svém žiješ, ať už máš rodiče deset metrů od baráku, nebo sto kiláků daleko. většinou, není to tak vždycky, jasně.
to, že máš svoje známé, kamarády, svůj život, rodiče svůj, to je přece samozřejmé. ale aby si když už na to přidje neměla dcera s mámou když se vidí, volají si, pomalu co říct, to mi přijde takový - smutný.
to přece není o tom, jestli an sobě s rodiči visíte a nepřestřihli jste pupeční šňůru .. je jasný, že od určitýho věku už pro tebe rodiče nejsou na prvním místě a pokud jsou rozumní, tak to chápou a nedělají kolem toho tanečky. to je přirozený.
ale aby sis neměla s mámou krom toho, co píše mikul pořádně co říct, to ej fakt zvláštní.
ale je to asi daný tím, jaké vztahy měli a mají mezi sebou.
Není tady
mikuelini napsal(a):
Nevim o cem se mam s mamkou bavit ...
Chceš se s ní bavit ale nemáš o čem? - Tak to já bych měl o čem povídat, ale nechci. Už ne. - Protože cokoli jí řeknu, to povídá na potkání lidem... A to je děsný!
Už se skoro bojím (=stydím) jezdit do svého bývalého domova, když tam o mě lidí kde-co...
A ještě hůř je na tom táta. Ten se s ní kvůli tomu nebaví už celé roky. Jenže to taky nepomáhá. Když nemá o čem mluvit, tak si vymýšlí a pomlouvá ho... A to je taky děsný! (a to se ani neptejte, jak spou ti dva žijí?!)
Není tady
Myslela jsem, že potřebuješ oživit hovor... někdy jsou vztahy s nejbližšími bolavé. Než protahovat ticho, raději bych zavěsila.
Není tady
jak hovor trochu ozivit
Mamince voláš proto, aby ses ujistila, že je v pořádku... protože "se to má"... nebo si s ní chceš popovídat?
Nebo máš ještě jinej důvod?
Není tady
helena napsal(a):
jak hovor trochu ozivit
Mamince voláš proto, aby ses ujistila, že je v pořádku... protože "se to má"... nebo si s ní chceš popovídat?
Nebo máš ještě jinej důvod?
Po pravde receno ,abych se ujistila ,ze je vse v poradku.Rada bych i pokecala ,ale nejak nam to nejde..Snazim se na jare a v lete nahodit temata kolem zahrady nebo co vari ,ale vazne nam to .Nemame k sobe nejak blizko ,bude to tim...
Není tady
Vachu napsal(a):
mikuelini napsal(a):
Nevim o cem se mam s mamkou bavit ...
Chceš se s ní bavit ale nemáš o čem? - Tak to já bych měl o čem povídat, ale nechci. Už ne. - Protože cokoli jí řeknu, to povídá na potkání lidem... A to je děsný!
Už se skoro bojím (=stydím) jezdit do svého bývalého domova, když tam o mě lidí kde-co...![]()
A ještě hůř je na tom táta. Ten se s ní kvůli tomu nebaví už celé roky. Jenže to taky nepomáhá. Když nemá o čem mluvit, tak si vymýšlí a pomlouvá ho... A to je taky děsný! (a to se ani neptejte, jak spou ti dva žijí?!)
Taky radost...... a zkusili jste jí to říct natvrdo, Vachu? Ví to vůbec, že nechcete, aby to roznášela? Ptám se proto, že já jsem třeba příšernej roznašeč - vykecám všechno všem. Ovšem pokud se mi poví "tohle prosím nikomu neříkej" tak neřeknu, kdyby mě lámali kolem. Ale musí se mi to povědět, proto to často avízuju. Tak jestli to máma nemá nějak podobně......
Aigo, to je krásný a konstruktivní nápad!
Miku - tohle by přece mohlo pomoci, jak to Aiga popsala? Že by sis poznamenala, co tě tak během toho týdne zaujme a pak to mámě vyprávěla....uvidíš, jaký bude výsledek.
Není tady
Dobry diky ,zkusim to s tema poznamkama ,treba to zabere a zacneme si vykladat
Není tady
Tak hodně štěstí a dej vědět, jak to dopadá.
Není tady
mikuelini napsal(a):
helena napsal(a):
jak hovor trochu ozivit
Nebo máš ještě jinej důvod?Po pravde receno ,abych se ujistila ,ze je vse v poradku.Rada bych i pokecala ,ale nejak nam to nejde..Snazim se na jare a v lete nahodit temata kolem zahrady nebo co vari ,ale vazne nam to .Nemame k sobe nejak blizko ,bude to tim...
Máš děti? Nevím, jestli tě to utěší, ale když už pak jsou děti, tak je témat k hovoru vždycky dost Já měla trochu podobný problém s manželovou babičkou, ale co mám holky, tak se prostě ona ptá na holky, já něco (vyfiltrovaného) vždycky pustím, ona zareaguje a telefonát příjemně uplyne...
do té doby než budou děti doporučuju ty poznámky...jo a taky nám pomohlo, když jsem se ptala na recepty. Sice v dnešní internetové době trochu přežitek, ale jí fakt dělalo radost nosit si k telefonu zápisník a diktovat mi, jak dělá jablečnou buchtu nebo slaný tyčinky na Silvestra....tak to by třeba taky zabralo?
Není tady
Po pravde receno ,abych se ujistila ,ze je vse v poradku.
Napadá mě - není to tak trochu poznat? Víš, jestli mamka nemá pocit, že si "plníš povinnost", nebo - nedej bože - ji nějak kontroluješ... to by mohla bejt možnost, proč vám "to nejde". Ona ti dokáže, že je pořád ještě živá a zdravá - a máte obě "splněno".
Není tady
mikuelini napsal(a):
Nevim o cem se mam s mamkou bavit .Mame predevsim kontakt pres telefon , bydlim daleko a volam ji tak 1krat tydne.Po takovych tech uvodnich frazich (pocasi ,zdravi atd...) uz mi nejak dochazi slova .Ona taky obcas neco prohodi a pak to tak nejak uz stagnuje ,obcas nastane trapne ticho ,proste se nemame o cem moc bavit. Mate nekdo tip ,jak hovor trochu ozivit?Mne nenapada nic ...
Zlatíčko, to je proto, že myslíš jen na sebe. ...
Není tady
mikuelini napsal(a):
Moja mama fičí na akciách v Lidli a Kauflande a prípadne na klebetách, najlepšie o ľuďoch, ktorých som v živote nevidela a poriadne ani neviem, kto to je... Občas to prešpikuje čiernou kronikou a podobnými zvesťami z okolia - a ukojená a rozlúči. Ale tvoja môže byť úplne iná, uznávam.
Není tady
Mandragorasa napsal(a):
mikuelini napsal(a):
Zlatíčko, to je proto, že myslíš jen na sebe. ...
Z ceho usuzujes?
Není tady