19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Ahojky vem, právě proívám velmi těké období a potřebuji o tom někomu říct, napsat. Před 8 týdny se mi narodil chlapeček, na kterého jsme se s manelem velmi těili. Měla jsem dost náročný a komplikovaný porod a také estinedělí bylo náročné páč malej dost plakal. Situace se ale začala lepit, synek u lépe spinká a tolik nepláče, najeli jsme na určitý reim, je zdravý a tak bych mohla být astná a spokojená maminka jene jsem i nejsem. Mám toti několik let psychickou poruchu - obsedantně kompulzivní poruchu, nutkavé mylenky a bohuel po dvou letech klidu se porucha opět rozjela. Celodenně mě ničí mylenky, e syn není hezké miminko, e je oklivý, e se podobá svému otci a proto se lidem nelíbí, e ho nemám ráda....Následně pak mám výčitky protoe poté co mě to napadne, nevím zda to myslím váně nebo jsou to ty obscese, a mám strach e synkovi ublíím, třeba e ho nechtěně upustím protoe mě něco takového napadlo a mám z toho okamitě úzkost. U jsem to řeila s doktorem, zvýil mi dávku antidepresiv a řekl, e je to normální, e je to pro mě náročné období. Vím, e mi asi nikdo nepomůe, musím bojovat s tím co se mi honí hlavou, ale budu ráda za kadý názor, vlastní zkuenost. Je to straně mučivé a náročné, bohuel si ani nemůu své mateřství proívat naplno.Vechno vychází z mého dětství, komplikovaného vztahu s matkou, vechno vím, rozumím tomu a přesto mě to trápí a neumím zlým mylenkám čelit. Tak ráda bych ty mylenky neměla, ráda bych si svého syna uívala naplno, místo toho řeím kadý den nějaké nesmysly a nejsem schopna to pustit z hlavy a neřeit to...Manel to nechápe, říká a se na to vykalu a neřeím to, ale lehko se říká a těko činí. Cítím se v tom sama, léky nepomáhají....
Není tady
Co kdy zkusis myslenky "rozdychat" ? Jako kontrakce? Prostě je v danou chvili neresit, soustředit se na dýchání a pockat az odezní?
Není tady
Měla jsem také dlouho očekávané dítě, po umělém oplodnění, velmi komplikovaný porod, skončila jsem na ARU. Je to u 27 let a stále si to pamatuji. Ale co je hlavní. měla jsem stejné mylenky jako ty. hrozně jsem se před sebou za ně styděla a nikomu jsem je neřekla. Ve 2 měsících lo dítě do nemocnice na pozorování a já si přála, aby tam umřelo. e si pár týdnů popláču a pak e bude ve jako dřív, bez obav, nervů a hlavně té hrozné únavy z nevyspání. Bylo mi 30 let. Ale přelo to tak do roka. mírně se to zhorilo zase, kdy jsem musela v roce do práce a o pět jsem byla vyčerpaná. Vstávala jsem v 4,30, abych stihla jesle, nástup do práce. K dítěti jsem v noci neustále několikrát vstávala, byl to nespavec. Ale po 3 roce se ve upravilo, přelo to.Vydr, a se začne dítě smát, komunikovat a někdo ti pomůe, ve se upraví.
Není tady
Mas nekoho ,kdo Ti muze se synkem pomoci?A co manzel,pomaha? S miminem je to narocne ,ja sama mam taky dve male deti.Vstavam kazdou noc take,napred k synovi ,ktery byl do 2 let rvaci dite a ted k dcerce.Ona jes ice klidnejsi ,ale presto.Bylo by dobre kdyby Ti mohl nekdo s klukem pomahat a Ty si trochu oddechnout.Za dokterem bez jeste jednou a rekni mu ,ze Ti ty leky nepomahaji.Hlavne to v sobe nedus a hledej pomoc
Není tady
Nerika se tomu postnatalni deprese? Neco si o Tom vyhledej na internetu
Není tady
Moc děkuji za vae odpovědi. Manel pomáhá, ale to víte chodí z práce nejdřívepo půl páté. Navíc nechápe e mám takové stavy a hrozně to zlehčuje, tak u mu nic neříkám. Teď se to trochu zlepilo, cítím se lépe. Synek u lépe spinká, nebolí ho tolik bříko tak jsem i odpočinutějí. Pokud to ale zase přijde tak se poradím znovu s lékařem. Známá teda obdivuji tě, e jsi vydrela s podobnými stavy jeden rok, já byla zničená po jednom měsíci a myslela jsem e u to nedám. Snad nás čekají jen lepí časy. Přemýlím také o psychologovi, e bych docházela a o problémech mluvila.
Není tady
Urcite navstiv psychologa a alespon se mu muzes sverovat ,okoli vetsinou takove stavy nechape ,navic clovek musi uvazit ,komu je vhodne se sverit.At se Ti dari
Není tady
Moja známa napísala celú knihu - ale v slovenčine - o popôrodnej depresii - ju prepadla po pôrode vytúeného druhého dieaa, predtým párkrát o plod prila, take samé dôvody na rados... Mno a ono nič. Odmietla AD, kvôli kojeniu, ale chodila asi rok k psychiatričke, aj na psychologickú terapiu - a lepie... Pritom predtým nemala takéto problémy, s výnimkou teda (nediagnostikovanej) popôrodnej depresie po prvom dieati. Proste to ber tak, e je to - napriek tomu, čo ti vetci tlačia do hlavy - náročné obdobie, hormonálne, fyzicky, psychicky, celkovo... a DOVOź i svoje pocity, aj blbé...
Není tady
pro známou-kdy jsi mi psala, e jsi měla podobné mylenky, taky tě napadalo, e třeba tvé dítě není pěkné, e není tvoje,..Pokud ano, přely potom úplně ty mylenky?.Pořád cítím takovou vzdálenost od něj, přitom bych si ho chtěla naplno uívat, mazlit se s ním, neuírat se mylenkama,...Nevím co dělat.
Není tady
Ano, pamatuji si v porodnici, kdy mi ho paní doktorka chválila, jaký je pěkný, tak jsem si v skrytu due myslela,e mi mae med kolem pusy, prostě e mi jen profesionálně le, protoe já jsem vůbec neviděla krásné miminko, ostatní děti mi připadaly hezčí.Ale přelo to, nevím kdy, ale určitě tak do 5 měsíců dítěte.U mě dělalo moc ta hrozná únava a nevyspání, a to, e jsem byla s dítětem stále sama, manel také přjíděl a v 17 hodin. A měli jsme nový barák a já chtěla ve stihnout, i práci na zahradě. Poádej někoho o pomoc, a vezme miminko na procházku, odpočiň si.Přejde to, neboj, hormony se srovnají.Chtěli by to kamarádku, co je také na mateřské. Já neměla ani kamarádku ani pomoc., a teď to vídím, e by to tehdy bylo lepí.
Není tady
křepelko, proč přemýlí o tom, jestli je tvé dítě pěkné? Kdy opomenu, e kadé miminko je krásné, pro lásku není důleité, jestli je ten, koho milujeme nebo máme rádi, pěkný. Chápu různé tvé mylenky. Ale nechápu, proč přemýlí, jestli je tvůj syn pěkný. Vdy fyzická krása je tak subjektivní.
U jsi byla u nějakého odborníka? Jestli ne, proč to odkládá?
Upravil(a) Eva. (1. 12. 2013 16:06)
Není tady
Eva. napsal(a):
křepelko, proč přemýlí o tom, jestli je tvé dítě pěkné? Kdy opomenu, e kadé miminko je krásné, pro lásku není důleité, jestli je ten, koho milujeme nebo máme rádi, pěkný. Chápu různé tvé mylenky. Ale nechápu, proč přemýlí, jestli je tvůj syn pěkný. Vdy fyzická krása je tak subjektivní.
mýlí se... není kadé miminko hezké...
Není tady
Já vím, e křepelku tyto mylenky trápí a nechce je.Ona nepřemýlí, to si tak samo přijde na rozum.Přejde to.
Není tady
aprill, opět ses projevila s "empatií" sobě vlastní.
Upravil(a) Eva. (1. 12. 2013 16:57)
Není tady
Eva. napsal(a):
přeci nebudu lhát....jako někdo....
Není tady
Křepelko, to je dobře, e ses z toho aspoň vypsala - tyhle věci jsou hnusný. Taky bych to viděla na psycholoku a posly - uměla bys sama se sebou diskutovat? Myslím tím asi takhle: Utkvělá Mylenka:"Jeí, ty jsi erednej, ty kluku" Ty: "No je no a co? Třeba z toho vyroste" UM: "Nevyroste, celej táta to je!" Ty: "ale jdi.....způlky je můj. A i kdyby nevyrostl, není to důleitý"..............atakdále. Dál samozřejmě nevím, to bys musela vidět, kam tě to dovede. Ono to vypadá, e má problém s muem, ne? Kdy "je celej táta" a to je ta hrůza.
Moná by bylo fajn najít poradnu, kde pracují s celou rodinou - pokud se něco takového ve tvém okolí vyskytuje.
Není tady
Křepelko,
tak aby sis nemyslela, e jsi v tom sama: já byla v porodnici tak straně unavená, e jsem své dítě chtěla někomu dát. Komukoliv. Prostě jsem ho nechtěla. Děsila jsem se kadého krmení. Brečela jsem, protoe jsem věděla, e mi zůstane na krku a představa, e takové utrpení zaívám pořád... no bylo to nejhorí období mého ivota. Kdy ti utrpení způsobuje partner, vyhodí ho z bytu. Ale kdy ti utrpení způsobuje dítě a ty MUSÍ k němu vstávat, i kdy je ti tak blbě, e bys radi umřela, má vysoké horečky....
Pro mě bylo mateřství zatím největím utrpením ve svém ivotě. A to celý první rok. Velmi často jsem doma brečela, protoe syn také pořád brečel, já ho nedokázala uklidnit. Prostě jsem si pustila naplno hudbu, abych aspoň chvíli nemusela poslouchat, jak brečí. No a bylo toho jetě víc, ani o tom nedokáu psát. Děsná bezmoc, beznaděj.
Take neboj, nejsi v tom jediná. Jediné, co můe udělat, je přijmout tu situaci taková, jaká je.
A se daří :-)
Není tady
Eva. napsal(a):
ty ses nikdy nedívala, jestli je tvý dítě hezký ? moje kamarádka o svým synovi doteď tvrdí, e byl jako miminko příerně oklivej.
a já teda byla taky docela rozčarovaná, kdy jsem ho viděla - tělo jak staenej králík a k tomu hlava, co vypadala, e k tomu tělu vůbec nepasuje - dvě brady, tváře jako starosta ..
ne e bych ho neměla ráda, ale taky jsem si ho představovala jinak. neměla jsem problém k němu vstávat, krmit ho, mazlit se s ním, bála se o něj, kdy plakal, ale ten vztah k němu jsem si utvářela a postupně, nebo jak to říct.
Není tady
aprill napsal(a):
Eva. napsal(a):
přeci nebudu lhát....jako někdo....
Já jsem zatím viděla jenom samá krásná miminka. Nebo je to moná tak, e pro mě je kadé miminečko krásné. Je to zázrak.
Není tady
PPavlaa napsal(a):
ty ses nikdy nedívala, jestli je tvý dítě hezký ? moje kamarádka o svým synovi doteď tvrdí, e byl jako miminko příerně oklivej.
a já teda byla taky docela rozčarovaná, kdy jsem ho viděla - tělo jak staenej králík a k tomu hlava, co vypadala, e k tomu tělu vůbec nepasuje - dvě brady, tváře jako starosta ..
ne e bych ho neměla ráda, ale taky jsem si ho představovala jinak. neměla jsem problém k němu vstávat, krmit ho, mazlit se s ním, bála se o něj, kdy plakal, ale ten vztah k němu jsem si utvářela a postupně, nebo jak to říct.
Vztah k prvnímu dítěti jsem si taky utvářela a postupně, učila jsem se být mámou. Ale jestli je mé dítě pěkné nebo ne, jsem nepřemýlela. Samozřejmě, e mé děti a má vnoučátka jsou krásná. Jsou přece má, miluji je.
Ten, koho miluji, je pro mě automaticky krásný.
Není tady
lupina montana napsal(a):
Křepelko, to je dobře, e ses z toho aspoň vypsala - tyhle věci jsou hnusný. Taky bych to viděla na psycholoku a posly - uměla bys sama se sebou diskutovat? Myslím tím asi takhle: Utkvělá Mylenka:"Jeí, ty jsi erednej, ty kluku" Ty: "No je no a co? Třeba z toho vyroste" UM: "Nevyroste, celej táta to je!" Ty: "ale jdi.....způlky je můj. A i kdyby nevyrostl, není to důleitý"..............atakdále. Dál samozřejmě nevím, to bys musela vidět, kam tě to dovede. Ono to vypadá, e má problém s muem, ne? Kdy "je celej táta" a to je ta hrůza.
Moná by bylo fajn najít poradnu, kde pracují s celou rodinou - pokud se něco takového ve tvém okolí vyskytuje.
Tohle je dobrý návod, jestli se sebou můe takhle diskutovat. Mně ty diskuse sama se sebou pomáhaly, kdy jsem se léčila s depresí. I teď si se sebou tímto způsobem povyprávím, kdy mě třeba něco trápí.
Není tady
Samozřejmě, e mé děti a má vnoučátka jsou krásná.
Zas budu nařčena z cynizmu... ale kdy jsem prvně viděla na fotce nae nedonoeňátko tvaru, velikosti, barvy a váhy staenýho králíčka, z kterýho čouhají hadičky, tak mi ani seberůovějí babičkovský brejle nepomohly ke konstatování, e je to "miminečko krásné"...
Upravil(a) helena (2. 12. 2013 8:59)
Není tady
Dost dobře nechápu, proč se maminky tak moc brání antidepresivům.
Zbytečně se tak utrpení prodluuje. A e je deprese utrpení, o tom není pochyb.
Jak můe v tomto případě účinně pomoci psycholog, to mi není jasné.
Myslím, e tohle je záleitost čistě hormonální plus únava a ok z nové situace.
Vudypřítomná masá, která ukazuje odpočaté astné maminky, od počátku milující svá čistá, voňavá, spící miminka, to taky dává zabrat.
Tulipánko, hezky jsi to popsala.
Takhle to zná určitě hodně en. Jen se o tom stydí mluvit.
Není tady
křepelka psala, e má nějakou dlouhodobějí psychickou poruchu. Tak předpokládám, e k psychiatrovi pravidelně chodí a mluví s ním i o tomhle svém problému. A kdy to nepomáhá, proto jí radím i psychologa. Já bych zkusila cokoliv. Ale moná se mýlím a křepelka to se svým psychiatrem zatím neřeí, co je koda.
Upravil(a) Eva. (2. 12. 2013 9:21)
Není tady
Jo u to čtu. OCD.
Tak tam asi nějaké dispozice jsou a porod bývá spoutěč vemoných psychických problémů.
Není tady