|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Judyna napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Judyna napsal(a):
Už mám upečené zázvorky, heč!
Judyno, zázvorky vůbec neznám! Jak chutnají? No asi po zázvoru podle názvu?
![]()
Já mám zázvor moc ráda, ale v cukroví si to neumím představit, musím se po netu podívat po receptu.Leno, je to starošeské, lehce pikantní cukroví, které je třeba uležet.
Já dělám podle tohoto receptu:
Do pěny našlehat 1 vejce, 3 žloutky, 250g prášk. cukru, pak přidat 250 g hl. mouky, 1,5 vrchovaté lžičky mletého zázvoru. Udělat těsto tužší těsto (někdy i méně mouky - podle velikosti vajíček), nechat chvilku v chladu odpočinout, vyválet placku - trochu silnější - asi 4 mm, vykrájet tvary. Je na to speciální vykrajovací formička - viz odkaz od Heleny. Tvary dáš na plech s pečícím papírem a necháš nejméně 5 hodin jen tak. Před pečení zázvorky na plechu otočíš. Pečení- zpočátku vyšší teplota, aby vyskočily, pak jen dosušit.
No a já letos zapomněla na to šlehání, všechno jsem smíchala na válu, akorát jsem přidala na špetku nože jedlé sody a vyskočily taky. Aspoń jsem si vyzkoušela, že to jde i bez šlehání.
Ještě dodávám - nijak se pak nezdobí.
přimlouvala bych se za dodržení receptu , nedá se to pak porovnat. ty třené jsou uvnitř duté...
Není tady

helena napsal(a):
ten poslední den nějak [b]beru jako rozjímání a přemýšlení o tom uplynulém roce[/b]
Hm... já si v sobě uklízím podle potřeby - ne podle data.
Je zajímavé, jak se tím, že v psaní jiných vidíme to své, stane z rozjímání uklízení...
Není tady
Je zajímavé, jak se tím, že v psaní jiných vidíme to své, stane z rozjímání uklízení...
To máš těžký... někomu se ke slovu "uklízení" nevybaví jiný atributy, než kýbl, hadr a gumový rukavice... 
Není tady

Nedovedu posoudit, mám to jinak. Ale je možné, že někdo si ke slovu uklízení představí pouze kýbl, hadr a gumové rukavice.
Není tady
aprill napsal(a):
helena napsal(a):
ten poslední den nějak beru jako rozjímání a přemýšlení o tom uplynulém roce
Hm... já si v sobě uklízím podle potřeby - ne podle data.mám to podobně....
a silvestr je pro mě naprosto obyčejný den....není co slavit....
Já jsem moc ráda, že to mám jinak a že to pro mě není jen obyčejný den.
Není tady
I pro mě je silvestr obyčejný den. Jako radovat se z toho, že končí rok? Nemám potřebu silvestra slavit. Navíc se naše rodina sejde u nás doma den před silvestrem popřát k svátku synovi.
a je veselo i bez toho datumu 31,12.
Upravil(a) dusička (5. 12. 2013 19:30)
Není tady
LENNNA napsal(a):
aprill napsal(a):
helena napsal(a):
ten poslední den nějak beru jako rozjímání a přemýšlení o tom uplynulém roce
Hm... já si v sobě uklízím podle potřeby - ne podle data.mám to podobně....
a silvestr je pro mě naprosto obyčejný den....není co slavit....Já jsem moc ráda, že to mám jinak a že to pro mě není jen obyčejný den.
a co je na něm tak slavnostního?
Není tady

aprill napsal(a):
LENNNA napsal(a):
aprill napsal(a):
mám to podobně....
a silvestr je pro mě naprosto obyčejný den....není co slavit....Já jsem moc ráda, že to mám jinak a že to pro mě není jen obyčejný den.
a co je na něm tak slavnostního?
Pro mě je posl.den v roce významnější a možná i slavnostnější,než celý štědrý den - přesně jak už tu někdo psal: dřív než kdy jindy nás to nutí k bilancování,co se ten rok podařilo,co ne,o půlnoci si přituknem šampáněm a popřejem si do nového roku a když byly děti malé a menší tak navíc ještě pouštění ohnostrojů na zahradě-většinou bylo v tu dobu všude kolem hodně sněhu,zima...
Není tady

Mám Silvestr jako den, kdy se potkáme v klidu se známými, s kamarády...nebo jsme sami na horách....nebo u krbu sami ve dvou doma..Neřeším to jako den D, naopak. Jenom pořád nejsem schopná na ten den neudělat takovou velkou požírací tabuli...Pak je mi trošku líto těch nespapaných potravin / no, máme psa/.
S dětmi neslavíme, od jejich plnoletých narozenin...spíš jsem měla vždy strach, aby to oni ve zdraví přezili. Čekala jsem, jestli zavolají, že jsou v pořádku. Ale tohle asi pochopí jen maminy větších dětí.
Jo a vůbec by mi nevadilo, kdybych byla na toho Silvouše sama..koukala bych na TV, četla knížku..a šla spát po půlnoci.
Není tady
My jsme i párkrát s manželem novoroční přípitek zaspali. Mokory - vím, o čem píšeš. Já jako mladá jsem jednou byla slavit silvestra v hospůdce se známýma, a když začali bouchat ty obyčejný bouchačky po místnosti, tak jsem si řekla, tak jsem měla strach.
Já bilancuju při narozeninách. 
Není tady

DUŠIČKO- JÁ KDYKOLIV...Během roku, když mám na to náladu...
Není tady
mokory napsal(a):
DUŠIČKO- JÁ KDYKOLIV...Během roku, když mám na to náladu...
To je fakt, když na mě padne taková ta správná nálada na to. 
Není tady
A hlásím, že perníčky od Bety naprost božský. Po náletu mi zbyla cca půlka (mno, aspon mám míň na zdobení)
Není tady
Já nemám ráda začátek roku, bojím se, co mi ten rok přinese.. Silvestr jsem měla raději než vánoce v dospívajícím věku, to se asi není čemu divit.
Ted mám spíš rozporuplné pocity, nemusím ten poslední den v roce, asi, že to mám spojeno se svým strachem z roku následujícího.
Není tady
Já se snažím moc nebilancovat a ani moc neplánovat do budoucnosti. Bilancování ve mně spolehlivě probudí špatnou náladu a výčitky svědomí a budoucnost ve mně probouzí spíš strach, co bude dál - nemoci, stáří - fuj!
Takže na Silivestra ani jindy nebilancuju, snažím se žít přítomným okamžikem a plánovat tak maximálně týden dopředu. Silvestr je pro mě normální den, obvykle mám sice dovolenou, ale nijak ho neslavím, mockrát jsem šla spát i v době, kdy jsem ještě bydlela s dětmi a mým BM. Nebaví mě koukat v TV na tisíckrát ohrané filmy a pořady, které mi nepřijdou vůbec zábavné, spíš nudné, takže si čtu v posteli a jakmile se mi začnou klížit oči, tak jdu spát. Nový rok slavím tím, že udělám dobrý oběd a sníme si ho s dětmi, kdyby nepřišly, tak ani ten nijak neslavím. Pro mě je slavnostní Štědrý večer, i když jsem vpodstatě ateistka ( i když čím jsem starší, tak nějak stále míň a míň), ale líbí se mi ta křesťanská tradice o narození Spasitele.
Není tady

Já nebilancuju. Jenom si tak rozjímám.
Taky mívám spíš obavu, nebo očekávání nebo jak to říct (jak psala Nela), co další rok přinese v oblasti práce a financí. Přece jenom, do důchodu mám ještě daleko. Pomáhá mi, když si ještě 2. ledna vezmu dovolenou. 
Není tady

Já už dávno ani nerozjímám, ani nebilancuju. Vánoční svátky si užívám, Silvestra prožiju podle okolností, buď doma nebo ve společnosti známých a kamarádů. Nepřemýšlím raději nad tím, co nový roky přinese, prostě co přijde, to musím přijmout a podle toho se zařídit.
Vánoce mají být svátky klidu a pohody a tak je tak beru, nestresuju se honbou za dárkama, ani přehnaným uklízením, pečením a nakupováním. Upeču s radostí, trochu, na chuť, nakoupím, co potřebujeme, ale ne tak, jakoby měl přijít hladomor. Prostě opravdu svátky klidu a pohody.
Není tady

mokory napsal(a):
Mám Silvestr jako den, kdy se potkáme v klidu se známými, s kamarády...nebo jsme sami na horách....nebo u krbu sami ve dvou doma..Neřeším to jako den D, naopak. Jenom pořád nejsem schopná na ten den neudělat takovou velkou požírací tabuli...Pak je mi trošku líto těch nespapaných potravin / no, máme psa/.
S dětmi neslavíme, od jejich plnoletých narozenin...spíš jsem měla vždy strach, aby to oni ve zdraví přezili. Čekala jsem, jestli zavolají, že jsou v pořádku. Ale tohle asi pochopí jen maminy větších dětí.
Jo a vůbec by mi nevadilo, kdybych byla na toho Silvouše sama..koukala bych na TV, četla knížku..a šla spát po půlnoci.
to nevadí nikomu, co opravdu sám není
Není tady
Grainne napsal(a):
mokory napsal(a):
Jo a vůbec by mi nevadilo, kdybych byla na toho Silvouše sama..koukala bych na TV, četla knížku..a šla spát po půlnoci.to nevadí nikomu, co opravdu sám není
Já jsem sama a nevadí mi to.
Není tady
Eva. napsal(a):
Já nebilancuju. Jenom si tak rozjímám.
Taky mívám spíš obavu, nebo očekávání nebo jak to říct (jak psala Nela), co další rok přinese v oblasti práce a financí. Přece jenom, do důchodu mám ještě daleko. Pomáhá mi, když si ještě 2. ledna vezmu dovolenou.
Evi, já to mám tak stejně, musím si vzít 2.ledna dovolenou, abych se tak nějak s novým rokem ztotožnila. Mívala jsem totiž až deprese, když jsem se probudila prvního a věděla, že na druhý den jdu do práce. Pro mne to už nebyl sváteční den.
Není tady
to nevadí nikomu, co opravdu sám není... Já jsem sama a nevadí mi to.
Nerozumím... 
Vy přece ani jedna nejste "opravdu sama" - pokud tedy nemáte na mysli "sama" jen v ten konkrétní den.
Mívala jsem totiž až deprese, když jsem se probudila prvního a věděla, že na druhý den jdu do práce.
Jakej je rozdíl mezi 1. lednem a kterýmkoli jiným svátkem nebo nedělí v roce? 
Upravil(a) helena (6. 12. 2013 11:13)
Není tady

Nela napsal(a):
Evi, já to mám tak stejně, musím si vzít 2.ledna dovolenou, abych se tak nějak s novým rokem ztotožnila. Mívala jsem totiž až deprese, když jsem se probudila prvního a věděla, že na druhý den jdu do práce. Pro mne to už nebyl sváteční den.
Přesně takhle to mám.
Dovolená 2. ledna je super, pak už se mi 3. ledna, pokud je to pracovní den, už jde do práce dobře. 
Upravil(a) Eva. (6. 12. 2013 12:03)
Není tady
Jakej je rozdíl mezi 1. lednem a kterýmkoli jiným svátkem nebo nedělí v roce?
Heleno, když se na to díváš tak, asi asi žádný. U mne to souvisí s tím novým začátkem, neumím to vysvětlit. Taky asi s tím, že je mi líto, že to sváteční dny končí, fakt nevím, ale mám to tak.
Není tady
Když jsem chodila do minulé práce, měla jsem tyhle stavy paniky a deprese každou neděli už od rána, jenže to bylo mojí hnusnou šéfkou a celkovou atmosférou v práci. Teď se dopráce ne že vysloveně těším, ale nebojím se, ani mi to není po*né. Toho 2. ledna to je možná taky tím, že člověk měl předtím dovolenou a byly svátky, na které se těšil a ony definitivně uplynuly a před námi zase nic až letní dovolené.
Není tady
člověk měl předtím dovolenou a byly svátky... před námi zase nic až letní dovolené
Si dovolenou mezi svátkama neberu... v práci nikdo neotravuje, takže si v klidu udělám takový ty přípravy na další rok, ať už v papírech nebo v počítači, nový šanony atd. - a v tom mezičase Vánoce-dovolená si den volna tu a tam udělám.
Není tady