6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
S ohledem na moji ivotní situaci se občas podívám na téma nevěry, na to, jak to lidi (teda spí enský) vnímají a řeí. V případě, e se jedná o vyřeené dlouhodobé vztahy mi připadá, e nám to ti křesané (či co to bylo za bandu) pěkně zavařili.
Věrnost do konce ivota (svého či jeho) s jedním partnerem? Pořád mi prostě přijde, e to, co bylo nastavené kdysi dávno (pro ivot trvající cca 40-50 let), nemůe obecně prostě fungovat. Jistěe jsou výjimky (bělovlasí stařečkové na lavičce moulající si ruce), ale nebudeme si kafrat do vlastní kapsy je ji málo a díky tomu to výjimka.
Jak by asi bylo fajn takovéto paní Alici, která by na svůj dotaz v poradně dostala odpověď2 viz níe namísto odpovědi1?
*************************************************************************************************
Dotaz Alice:
Dobrý den paní doktorko. Jsem docela zoufalá. U dva měsíce má manel (50let) milenku. Chtěl by asi ve uzavřít a začít nový ivot. Musím přiznat, e jsem na něm psychicky závislá. Celé nae spokojené manelství jsem proívala svým způsobem svůj ivot přes něj a nae děti. Nikdy mi to nepřilo patné, líbilo se mi to. Teď mám pocit, e se mi sype svět. Děti jsou velké a manel... Po první ubrečené fázi, kdy jsem si probírala pro a proti ivota s ním, jsem dola k závěru, e bych ráda o nae manelství bojovala. Je to ale těké. Chová se ke mně velmi sluně - prý mě navdy bude mít rád jako matku naich dětí (hrozné, co). Já dál zajiuji vekerý servis, děláme si pěkné večery, spíme spolu docela často - i kdy převáně z mé aktivity - nikdy bych si nemyslela, kam a zajdu. V zásadě - kdyby v pozadí nestála ona (navíc je to nae známá), tak by se dalo říct - fajn manelství. Chtěla bych ho zpět. Jak dlouho lze ít v 3úhleníku , aby se člověk nezbláznil...
Mám strach, e čím delí bude jeho vztah - teď je to 5. měsíc, tak tím je mení ance na záchranu naeho manelství. Ona po něm docela jde a dost to s ním asi umí. Je to pěkný chlap, navíc finančně za vodou. Ona je mladí ne já o 6 let. Myslím si, e kdybych mu řekla, a odjede, e by odeel. Protoe jsem to nevyslovila, tak to je zatím takhle. Byla jsem u psycholoky a ta mi radila, a ho pryč neposílám, e bych jim ve usnadnila a e bych se trápila jetě víc ne teď. Je to docela pravděpodobné. Ach jo. Alice
Odpověď psycholoky (č1):
Alice, je těké odhadnout, jaký postup bude efektivnějí. Rozumím, e nechcete zatím dávat ádná ultimáta, vyhazov z domu není také úplně nejtaktičtějí v dané fázi, ale měli byste přesto spolu podle mě utvořit nějaký kontrakt o tom, do kdy se manel chce rozhodnout o definitivním řeení. Předpokládám, e byste nechtěla ít dlouhodobě v zlegalizovaném trojúhelníku, to by pro vás bylo poniující, a postupně byste si nemohla váit ani sebe, ani jeho. Bude dobré, kdy budete dalí kroky řeit s vaí psycholokou, kterou budete průběně informovat o stavu věcí. Drím vám palce!
Moje odpověď (č2) :
Milá Alice, pokud vám doma vechno klape, překousněte v sobě árlivost, majetnost a předsudky. Vyhrála jste první výhru máte doma chlapa, který vás na rukou nosí, ve svém věku máte i pěkný sex, jste výhodně majitelově zajitěná a vá partner vám nele. Otevřete oči a nechte nekonečnou lásku nebeskou v TV seriálech, podívejte se na svět realisticky a uívejte toho veho. Kdy to vyhovuje vaemu manelovi, proč by takový vztah měl být poniující? Kdyby tomu bylo naopak, jistě byste toto uvítala. Představte si dvojí otevřenou milující náruč, představte si ty rozličné ivotní záitky s jedním zajdete na příjemnou večeři, druhý vám ji připraví. S jedním absolvujete záitkový zájezd, s druhým se o dovolené válíte u moře. S jedním projedete Český ráj na kolech, s druhým si uijete koncert. A ani jeden není unavený a znuděný, protoe si váí toho, e jste mu věnovala právě tento čas. Jene , tak to nebude, protoe muů ve vaem věku je málo a je o ně rvačka. Take nebude tak chamtivá a věnujte svému mui jetě hezký kus ivota včetně sebe
*************************************************************************************************
Jo , jene to by psychologové museli mít koule něco takového vyslovit a to jetě nejsme generace, která byla vychována větinově jako věřící. Kdy u konečně to pokrytectví ohledně monogamie a polyandrie skončí? Co je patného (s dodrováním správné hygieny) na souloi s více partnery (by by to bylo s kadým v jinou dobu?). Co je patného na tom, uívat si ivot s příjemnými lidmi. Láska, přátelství, náklonnost - to vechno jsou záleitosti, které se rozdáváním nedělí, ale násobí.
Jediné, co zde troku hapruje, je sexuální výkonnost manelova, ale za a) manelka a milenka mají také někdy své dny , za b) která z nás by občas byla radi, aby spí dal pokoj a nesmířila se spíe s mazlením, čeho je takový partner schopný vdy.
Mně by například registrované mnohoenství nijak zvlá nevadilo. Ale chce to schopného chlapa se o dvě eny postarat.
Jo, a jsem milenka. Ptejte se mně, na co chcete, já na co chci, odpovím.
Není tady
Milelenka napsal(a):
Co je patného (s dodrováním správné hygieny) na souloi s více partnery (by by to bylo s kadým v jinou dobu?). Co je patného na tom, uívat si ivot s příjemnými lidmi. Láska, přátelství, náklonnost - to vechno jsou záleitosti, které se rozdáváním nedělí, ale násobí.
Co je na tom patného? Pro lidi jako ty, tzn. kteří si takový ivot zvolí a kterým se takový ivot líbí, tak vůbec nic. Ale pro lidi, kteří takto ít nechtějí, tak je na tom patného asi ve.
Ve své odpovědi Alici předpokládá, e je jako ty, ale asi není a nechce takový ivot ít, jinak by si nestěovala.
Není tady
patného na tom nie je vôbec nič, len sa tým vzahy skomplikujú a nie zjednoduia (taký nevyrovnaný tvoruholník môe by pekná chuovka)... Niekomu to za tie komplikácie stojí a niekomu proste nie... Bohuiaž občas niekto príde ku komplikáciam ako slepé kura k zrnu... No, je to zloité.
Není tady
Co je patného...
Nic... pokud se dotyčnej hédonista dokáe udret na uzdě tak, aby neublíil nikomu dalímu - a to je sakra těký.
Není tady
Me vernost jako pokrytectvi vibec nepripada.
Me pripada pokrytectvi chodit se zenatym muzem, kdyz jeho partnerka trpi a trapi se.
Ja mam svou hrdost a se zenatym bych nechodila.
Není tady
Me pripada pokrytectvi chodit se zenatym muzem
A e ti to tak nepřipadá u toho pána... proč?
se zenatym bych nechodila
Někdy se můe stát, e dotyčná o jeho enatosti ani neví...
Není tady
sahleb napsal(a):
Me pripada pokrytectvi chodit se zenatym muzem, kdyz jeho partnerka trpi a trapi se.
Ja mam svou hrdost a se zenatym bych nechodila.
Pokrytectví je to u toho pána , dotyčné to můe být jedno , pokud je sama nezadaná
Není tady
To LENNNA: Já směrem k fiktivní Alici nic nepředpokládám. Jenom se ptám, proč by se ena, která ví, na čem je (její druh jí má rád, zajiuje ji , spí s ní a nele jí) měla cítít poníená. Vynech předsudky a rutinu, vem to jenom logicky.
To Grianne: Zrovna ty má motto Větina lidí se domnívá, e láska znamená být milován. Avak pravda je opakem: láska znamená milovat..
Prosím vysvětlení : Pokud někoho miluji, tak mu ubliuji, kdy miluji jetě někoho jiného?
To Helena: pokud se dotyčnej hédonista dokáe udret na uzdě tak, aby neublíil nikomu dalímu - a to je sakra těký
Moná by se to dalo obrátit pokud uznám svobodnou mysl toho druhého (té druhé) , tak mu (jí) nechám právo na to , aby jednal ve prospěch sebe. Pak to není nastaveno tak, e on (ona) ubliuje mně, ale e on (ona) neubliuje sobě.
To Sahleb: Ja mam svou hrdost a se zenatym bych nechodila.
Já bych se ráda zeptala, co je podstata takové hrdosti. Logicky, nikoli psycho-logicky, prosím.
Není tady
Milelenka napsal(a):
Jo , jene to by psychologové museli mít koule něco takového vyslovit a to jetě nejsme generace, která byla vychována větinově jako věřící. Kdy u konečně to pokrytectví ohledně monogamie a polyandrie skončí? Co je patného (s dodrováním správné hygieny) na souloi s více partnery (by by to bylo s kadým v jinou dobu?). Co je patného na tom, uívat si ivot s příjemnými lidmi. Láska, přátelství, náklonnost - to vechno jsou záleitosti, které se rozdáváním nedělí, ale násobí.
Jediné, co zde troku hapruje, je sexuální výkonnost manelova, ale za a) manelka a milenka mají také někdy své dny , za b) která z nás by občas byla radi, aby spí dal pokoj a nesmířila se spíe s mazlením, čeho je takový partner schopný vdy.
Mně by například registrované mnohoenství nijak zvlá nevadilo. Ale chce to schopného chlapa se o dvě eny postarat.
Jo, a jsem milenka. Ptejte se mně, na co chcete, já na co chci, odpovím.
To, co je pro tebe pokrytecké, pro jiné zase pokrytecké není.
To, co tobě by (nijak zvlá? ) nevadilo, zase jinému vadí.
Ty bys vztahy v naich zeměpisných ířkách zřejmě hnala zase do druhého extrému.
ij jak je ti libo, pokud tu monost má a nech ít kadého tak, jak chce on.
Není tady
aby jednal ve prospěch sebe
Ale prd a vořech... vichni jsme v podstatě nastaveni na to, abychom "jednali ve prospěch sebe" - ne toho druhýho...
Částečně se to dá korigovat vědomě, částečně fungujou mechanismy neovlivnitelný... ale ve finále je vdycky blií ta koile...
Není tady
To Eva : Já iju podle svého. To znamená, e nazývám věci a situace jmény, jaká mi připadají nejlepí.
Ale tuím jsem nikde nenapsala, e vyjdu do ulic s transparenty "a teď vichni do jedné postele"
Není tady
To Helena: zvlátní reakce. Přečetle jsem si tu větu 3x a nepochopila jsem, co jsi tím mínila.Moná je to schované za těmi třemi tečkami? Doplň, prosím.
Není tady
Milelenka napsal(a):
To Eva : Já iju podle svého. To znamená, e nazývám věci a situace jmény, jaká mi připadají nejlepí.
Ale tuím jsem nikde nenapsala, e vyjdu do ulic s transparenty "a teď vichni do jedné postele"
Ale nazývá pokrytectvím to, co pro někoho pokrytectvím není, co je pro něj přirozené.
TOBĚ to nejlepí připadá, ale jinému můe zase připadat to tvé jako pokrytectví, le, nebo pouije jiné názvosloví.
e to připadá TOBĚ nejlepí, neznamená, e to tak musí mít vichni. A takový pocit z tvého psaní mám, e manipuluje ostatní do svého pohledu.
Upravil(a) Eva. (10. 9. 2013 9:43)
Není tady
Doplň, prosím.
Co chce doplnit?
Ano - druhýmu "nechám právo na to , aby jednal ve prospěch sebe"... ale jen do určitý míry. Do tý, kdy to nebude jakkoli ohroovat "prospěch" můj.
Není tady
sahleb napsal(a):
Me pripada pokrytectvi chodit se zenatym muzem, kdyz jeho partnerka trpi a trapi se. Ja mam svou hrdost a se zenatym bych nechodila.
Jak to ví, e se kadá trápí a trpí? Je to dost časté klie a černobílý pohled.
Není tady
To Eva: To jsme se asi nepochopily. Nebo jsem to patně napsala, resp. označila. Pokud někdo má pocit, e pro něj je jen ten jediný (jediná) , který ije právě jen pro něj (pro ni) a ije podle toho a jsou oba spokojení, pak je to ok.
Pokud vak někdo s ohledem na historické nastavení předstírá, e ije monogamní ivot a přitom ije se dvěma enami souběně, před oběma zatajuje a kvůli etiketě nejde s pravdou ven, tak to je pro mně pokrytectví.
Nebo naopak - ena, která ije dlouhá léta s manelem, se kterým si nějakou dobu nerozumí, ale jsou spolu kvůli dětem, majetku , sociálnímu postavení - tak pokud taková ena začne při objevení milenky vyilovat, ačkoli mu nabízí dalí běné souití (někdy i kvalitnějí), tak to je pro mně pokrytectví.
Já jsem zvolila patný příklad fiktivní Alice. Tam to tak opravdu z její strany asi není, tak je spí pokrytecká odpověď paní doktorky.
To Helena: Ano - druhýmu "nechám právo na to , aby jednal ve prospěch sebe"... ale jen do určitý míry. Do tý, kdy to nebude jakkoli ohroovat "prospěch" můj.
A toto není pokrytectví? Předstírat, e jde o jeho zájem : já ho (ji) přece miluju, tak on musí milovat jen mně ( jinak ohrouje můj prospěch).
Není tady
Milelenka, s tímto vysvětlením u se ztotoňuji.
Není tady
já ho (ji) přece miluju, tak on musí milovat jen mně ( jinak ohrouje můj prospěch)
Jsi a příli konkrétní... ono "neohroování" bylo myleno obecněji.
Ostatně "on musí milovat jen mně" jetě nemusí bejt ku prospěchu... a mohem ďábeltějí varianta je "já ho nemiluju, ale on musí milovat jen mně".
Není tady
To Helena: někdy musí být člověk konkrétní, kdy řeí kontrétní ivotní situace.
Konkrétně teď mně zajímá, kdy si lidi uvědomí, e ijí podle zajetých standardů a to je pro ně moná příčina jejich trápení.
Není tady
Milelenka napsal(a):
To Helena: někdy musí být člověk konkrétní, kdy řeí kontrétní ivotní situace.
Konkrétně teď mně zajímá, kdy si lidi uvědomí, e ijí podle zajetých standardů a to je pro ně moná příčina jejich trápení.
Zase zeveobecňuje. Na místě by bylo - někteří lidé.
Není tady
ijí podle zajetých standardů
Standardy mnohým usnadňujou ivot...
Není tady
helena napsal(a):
já ho (ji) přece miluju, tak on musí milovat jen mně ( jinak ohrouje můj prospěch)
Jsi a příli konkrétní... ono "neohroování" bylo myleno obecněji.
Ostatně "on musí milovat jen mně" jetě nemusí bejt ku prospěchu... a mohem ďábeltějí varianta je "já ho nemiluju, ale on musí milovat jen mně".
s dodatkem - protoe mi patří (mám na to "papír" )
Není tady
mám na to "papír"...
... který zaručuje neomezené právo na rozhodování o partnerově "cokoli"... od jídelního lístku a po mylenky...
Není tady
TO Eva: ano, má pravdu. Měla jsem napsat - někteří lidé. Ale chytrému napověz...
Není tady
to Helena:
No jasně, já to chňápu - kdy se ivot ije standardně, občas je ití snaí.
Hovořím vak o situacích, kdy standardy lidem komplikují ivot.
Není tady