Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 27. 8. 2013 18:03

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Co znamená být duchovně založený

Často čtu, a i tady na babinetu, že někdo je duchovně zaměřený a pak z něj jdou slova, že by se jeden nestačil divit.
Tak jsem tak o tom přemýšlela a došla jsem k zajímavému závěru:

NÁZOR - duchovní lidé mají být v pohodě, nad věcí, v míru, lásce, klidu... To je iluze jako hrom. Ano, když se někdo dá na duchovno, většinou si myslí, že teď začne být v pohodě, plný lásky... a když se takovým stane, bude už osvícený. Velký kulový. Pokud jsem ve své podstatě zašteřivá, závistivá, tak mírumilovnou a přejícnou se přes noc nestanu, ledaže začnu své "špatné" vlastnosti potlačovat. V tom případě se ale nestanu duchovním mistrem, nýbrž pokrytcem a místo toho, abych se k duchovnu přibližovala, se mu naopak vzdaluji. Protože když se chci stát "lepší", tak zároveň nepřijímám sama sebe. Potlačováním naší nechtěné stránky tato stránka naopak sílí. Takže pokud někdo o duchovnu jen mluví, snaží se žít jako osvícený, ale potlačuje sám sebe, není to duchovní člověk. Jen se potom diví, až ty všechny jeho potlačované stránky jednou vybuchnou a to pak tady ostatní na diskuzích kulí oči big_smile

Jak se tedy stát duchovní člověk? Jediná cesta je jít obráceně. Přijmout sebe sama, všechny své špatné vlastnosti. Nebát se je projevit. Stát se plně tím, kým jsme, plně projevit sama sebe. To je osvícení. Pokud jsem si plně vědoma všech svých světlých i "temných" stránek a také je projevuji. A jakmile ty "temné" stránky vylezou na světlo, najednou přestávají mít svoji sílu a přestávají mít nad námi moc. Slovo "temné" píšu záměrně do uvozovek, protože pokud plně přijmeme sami sebe, zjišujeme, že nic není černé ani bílé, prostě to je. Ztrácíme své masky a lidé nás mohou vidět úplně nahé - přesně takové, jaké nás Bůh stvořil.

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#2 27. 8. 2013 19:24

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Re: Co znamená být duchovně založený

Tuli, "dát se na duchovno", to je super výraz. To mě hodně pobavilo, díky yikes)))
Bohužel takhle to chápe mnoho lidí - dát se na duchovno je pro někoho berlička, pro jiného něco jako dostat lepru, pro dalšího poza,pro jiného vstupenka do blázince, blá blá.

Duchovní podstatu máme všichni. Jen někteří už to vědí, tak sami sebe nepotlačují, ale rozvíjejí stolt
Učí se nepoužívat jen levou - rozum, ale i pravou - intuice a cit - hemisféru. A uvést je do rovnováhy. Být sami sebou a stále se učit.
Napsala jsi to hezky stolt

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#3 27. 8. 2013 19:43

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Pan,
v mém okruhu se tenhle výraz občas používá smile

Ještě jsem chtěla napsat: že pokud člověk ukazuje často své špatné stránky a přiznává se k ním, a ostatní ho odsuzují ve smyslu "ty jsi z duchovního a takhle se chováš", tak ten člověk pravděpodobně vyvádí své "temné" stránky na světlo a snaží se je přijmout. Ale to už je zase filozofování big_smile

Tuhle mi tchýně řekla: "ale ty ty akce pro děti nedělᚠnezištně, pro dobro ostatních, ty to děláš, aby sis splnila potřebu seberealizace, aby ses zviditelnila." A já jí na to řekla: "ano, je to tak. A je na tom něco špatného"? smile

Upravil(a) Tulipánka (27. 8. 2013 19:43)

Není tady

#4 27. 8. 2013 20:12

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Tuli, není smile

No a znᚠto: třísku v oku bližního někteří vidí hned, ale břevno v tom svém ani náhodou smile

Opakuji: duchovní stránku má každý člověk a "dát se na duchovno" je pěkná kravina stolt

Já mám spoustu špatných vlastností, no a co? Jsou moje. Mám je ráda stejně jako ty správné, protože hranice mezi nimi neexistuje, pokud to všechno přijmeš tak, jak to leží a běží. Uvolněnou energii pak můžeš použít na svůj růst a nemusíš s ní plýtvat na zakrytí a schování něčeho, o čem si myslíš, že je na tobě špatné.
To je většinou stejně jen blud, který stvoří tvoje hlava.
Pak žijeme ve své hlavě a zapomínáme na srdce, na to, kým vlastně jsme.

Není tady

#5 27. 8. 2013 20:26

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Pandorraa napsal(a):

"dát se na duchovno" je pěkná kravina stolt

lol no to teda je. Nelze být neduchovní, jak praví můj veleoblíbený Marcel. Mmch Tuli, teď čtu jeho knížku Sezení a tam je parádní popis cesty k osvícení - on se teda vrátil, žejo. Ale je to jediný popis, kterému jsem rozuměla a chápala proč a jak a co.

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#6 27. 8. 2013 21:11

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Pandorraa napsal(a):

Tuli, není smile

No a znᚠto: třísku v oku bližního někteří vidí hned, ale břevno v tom svém ani náhodou smile

Opakuji: duchovní stránku má každý člověk a "dát se na duchovno" je pěkná kravina stolt

Já mám spoustu špatných vlastností, no a co? Jsou moje. Mám je ráda stejně jako ty správné, protože hranice mezi nimi neexistuje, pokud to všechno přijmeš tak, jak to leží a běží. Uvolněnou energii pak můžeš použít na svůj růst a nemusíš s ní plýtvat na zakrytí a schování něčeho, o čem si myslíš, že je na tobě špatné.
To je většinou stejně jen blud, který stvoří tvoje hlava.
Pak žijeme ve své hlavě a zapomínáme na srdce, na to, kým vlastně jsme.

Perfektní tummenupp

Není tady

#7 28. 8. 2013 9:57

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Všetci sme duch materializovaný v 3D svete - len ten pomer hmoty a ducha sa od kusu líši... big_smile To je na tom to zaujímavé. (A to, nakožko si to kto uvedomuje a pripomína...)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#8 28. 8. 2013 9:58

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Tulipánka napsal(a):

Často čtu, a i tady na babinetu, že někdo je duchovně zaměřený a pak z něj jdou slova, že by se jeden nestačil divit.
Tak jsem tak o tom přemýšlela a došla jsem k zajímavému závěru:

NÁZOR - duchovní lidé mají být v pohodě, nad věcí, v míru, lásce, klidu... To je iluze jako hrom. Ano, když se někdo dá na duchovno, většinou si myslí, že teď začne být v pohodě, plný lásky... a když se takovým stane, bude už osvícený. Velký kulový. Pokud jsem ve své podstatě zašteřivá, závistivá, tak mírumilovnou a přejícnou se přes noc nestanu, ledaže začnu své "špatné" vlastnosti potlačovat. V tom případě se ale nestanu duchovním mistrem, nýbrž pokrytcem a místo toho, abych se k duchovnu přibližovala, se mu naopak vzdaluji. Protože když se chci stát "lepší", tak zároveň nepřijímám sama sebe. Potlačováním naší nechtěné stránky tato stránka naopak sílí. Takže pokud někdo o duchovnu jen mluví, snaží se žít jako osvícený, ale potlačuje sám sebe, není to duchovní člověk. Jen se potom diví, až ty všechny jeho potlačované stránky jednou vybuchnou a to pak tady ostatní na diskuzích kulí oči big_smile

Jak se tedy stát duchovní člověk? Jediná cesta je jít obráceně. Přijmout sebe sama, všechny své špatné vlastnosti. Nebát se je projevit. Stát se plně tím, kým jsme, plně projevit sama sebe. To je osvícení. Pokud jsem si plně vědoma všech svých světlých i "temných" stránek a také je projevuji. A jakmile ty "temné" stránky vylezou na světlo, najednou přestávají mít svoji sílu a přestávají mít nad námi moc. Slovo "temné" píšu záměrně do uvozovek, protože pokud plně přijmeme sami sebe, zjišujeme, že nic není černé ani bílé, prostě to je. Ztrácíme své masky a lidé nás mohou vidět úplně nahé - přesně takové, jaké nás Bůh stvořil.

Začala by som tým by úprimný/á - ám/sama k sebe i k druhým.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#9 28. 8. 2013 10:19

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Selima napsal(a):

Všetci sme duch materializovaný v 3D svete - len ten pomer hmoty a ducha sa od kusu líši... big_smile To je na tom to zaujímavé. (A to, nakožko si to kto uvedomuje a pripomína...)

lolloltummenupp to je rozkošné, Seli!

Není tady

#10 28. 8. 2013 10:35

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

lupina montana napsal(a):

Selima napsal(a):

lolloltummenupp to je rozkošné, Seli!

A výstižné stolt
Naštěstí ten poměr je možné běhen života měnit winkwink

Není tady

#11 28. 8. 2013 12:39

Lunaria
♥♥-----

Zajímavá diskuze :-) Myslíte, že to teda nejde? Zároveň se snažit jak o přijetí sebe sama, tak o zlepšení? Já třeba takto (zatím) vnímám takové ty věci jako "osobní růst", "sebepoznání", apod., i když je fakt, že zatím nemám pocit, že by se mi v tomto směru zrovna dařilo...

Není tady

#12 28. 8. 2013 13:30

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Lunaria napsal(a):

Zajímavá diskuze :-) Myslíte, že to teda nejde? Zároveň se snažit jak o přijetí sebe sama, tak o zlepšení? ...

Podstata člověka je dokonalá ... třeba jako křišálově čistá voda - i když je na své pouti k moři zkalená různými nečistotami, je to pořád ta samá křišálově čistá voda, jakou byla u pramene ... stačí ji jen zbavit těch nánosů a nečistot ... a tak i člověk se snaží zbavit svých "nánosů a nečistot", aby se dostal ke své dokonalé podstatě ... tzn. že se "přijetí sebe sama" ani "snaha o zlepšení" vzájemně nijak nevylučují.

Upravil(a) Míša Kulička (28. 8. 2013 13:31)

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#13 28. 8. 2013 14:29

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Lunaria napsal(a):

Zajímavá diskuze :-) Myslíte, že to teda nejde? Zároveň se snažit jak o přijetí sebe sama, tak o zlepšení?

Ale vždy je to skoro totéž.........když se budeš rvát sama se sebou, copak to bude za zlepšení? Na vodě to bude....při první příležitosti se ti to zřítí. A té energie, co potřebuješ na taková zlepšení, abys je udržela proti proudu vlastní duše!

Není tady

#14 28. 8. 2013 19:48

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Podle mě jde o to, jak tu snahu o zlepšení chápeme. Pokud mi třeba vadí, že jsem hašteřivá a mým cílem je zlepšení sebe sama, tedy abych přestala být hašteřivá, tak právě tohle nefunguje.

Není tady

#15 28. 8. 2013 20:07

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Tulipánka napsal(a):

Podle mě jde o to, jak tu snahu o zlepšení chápeme. Pokud mi třeba vadí, že jsem hašteřivá a mým cílem je zlepšení sebe sama, tedy abych přestala být hašteřivá, tak právě tohle nefunguje.

Nejde o to zbavit se určité vlastnosti. Podívej, když budeš hašteřivá, mᚠdvě možnosti - buď se budeš stále emotivně dohadovat s kdekým o cokoliv a nebo se zamyslíš - procítíš si - to, proč to děláš.
Najdeš "hnací motor" a podle toho svou "hašteřivost" kultivuješ - začneš rozlišovat, kdy má a kdy nemá pro tebe význam se "hašteřit", naučíš se argumentovat, poslouchat i toho druhého nejen sama sebe a taky někdy nad věcí prostě jen mávnout rukou, protože "utlouct druhého svou hašteřivostí" pro tebe přestane mít význam. Celkově zkultivuješ sama sebe, staneš se vnímavější k druhým, ale i k vlastním potřebám stolt Rozumní lidé tě přestanou vnímat jako hašteřivou důru a budou s tebou docela rádi polemizovat. Budou respektovat tvůj názor, protože i ty respektuješ ten jejich, a ten svůj se naučíš kultivovaně prosazovat. To ti zvýší sebevědomí.
Nu a na začátku toho procesu je jen "obyčejná tfuj" hašteřivost, která je stále tvou součástí, ale v už jiné podobě stolt

Takže dodám: to, že přijmeš svou hašteřivost, to je jen polovina práce. Ta druhá spočívá v tom ji transformovat.
Využít ji k něčemu jinému - třeba ve schopnost prosadit své názory, aniž bys druhé urážela, popouzela a nebo sama sebe zesměšňovala.

Upravil(a) Pandorraa (28. 8. 2013 20:09)

Není tady

#16 28. 8. 2013 21:00

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pandorraa napsal(a):

... Takže dodám: to, že přijmeš svou hašteřivost, to je jen polovina práce. Ta druhá spočívá v tom ji transformovat ...

Abys ji skutečně dokázala přijmout, tak musíš pochopit, proč jsi vlastně hašteřivá ... tím ale pochopíš i to, proč jsou hašteřiví ostatní lidé a tak se svou vlastní hašteřivostí přijmeš i tu jejich ... Protože už víš jak se cítí, když chtějí za každou cenu prosadit svůj vlastní názor ... V podstatě se dá říct, že transformuješ tím, že přijímáš, resp. jedno bez druhého nejde ... smile

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#17 28. 8. 2013 21:10

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ano, objevíš podstatu nejen svého, ale i jakéhosi "univerzálního hnacího motoru".... většinou je jím strach...

Není tady

#18 28. 8. 2013 21:57

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Pandorraa napsal(a):

Ano, objevíš podstatu nejen svého, ale i jakéhosi "univerzálního hnacího motoru".... většinou je jím strach...

Ano, ale já to mám povětšinou tak, že když tu svoji vlastnost přijmu, tak postupně mizí z mého pole vnímání. Už se mi nedějou situace, ve kterých se objevuje hašteření. Takže já s tou vlastností už pak nemusím pracovat. Často pod tím najdu něco pozitivního, ale to přijde samo. Tak to mám já smile

Není tady

#19 28. 8. 2013 22:10

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Pandorraa napsal(a):

Souhlas, strach je hlavním motorem (energií) snad všech negativních vzorců chování. Láska naopak léčí tyhle věci smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#20 29. 8. 2013 8:18

Deneb
♥♥♥----

Myslím, že duchovní člověk je každý kdo hledá...cestu, porozumění, smysl...prostě člověk, co si klade otázky a opravdu se zajímá o odpovědi. Je kritický (k sobě i druhým) a váží slova. Je jednoduché být si skálopevně jistý svou pravdou a uzavřít se v ní...takoví lidé už nerostou.
Občas je těžké se tím i řídit, taky mívám momenty, kdy se přichytím že si jsem něčím jistá a ono to vůbec nemusí být správnésmile)

Never mix, never worry...
Láska znamená být v temnotách věrný tomu, co jsme viděli ve světle.

Není tady

#21 29. 8. 2013 9:10

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Tulipánka napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Ano, ale já to mám povětšinou tak, že když tu svoji vlastnost přijmu, tak postupně mizí z mého pole vnímání. Už se mi nedějou situace, ve kterých se objevuje hašteření. Takže já s tou vlastností už pak nemusím pracovat. smileČasto pod tím najdu něco pozitivního, ale to přijde samo:). Tak to mám já smile

Věř, že tohle samo nepřijde big_smile To je důsledek tvé práce, kterou si ani neuvědomuješ.
Pracovat s nějakým svým stínem přece vůbec neznamená nějakou usilovnou činnost - například denodenní RUŠení ap - ale spíš vědomé vnímání sama sebe a věcí kolem sebe.

Není tady

#22 29. 8. 2013 9:14

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Deneb napsal(a):

Myslím, že duchovní člověk je každý kdo hledá...cestu, porozumění, smysl...prostě člověk, co si klade otázky a opravdu se zajímá o odpovědi. Je kritický (k sobě i druhým) a váží slova. Je jednoduché být si skálopevně jistý svou pravdou a uzavřít se v ní...takoví lidé už nerostou.
Občas je těžké se tím i řídit, taky mívám momenty, kdy se přichytím že si jsem něčím jistá a ono to vůbec nemusí být správnésmile)

Vidím to také tak.
Nejhorší je uzavřít se ve svém světě a odmítat z něj vyjít ven...za tím jsou ta největší zranění. Lidé tak sami sobě blokují nejen svůj růst, ale i své vyléčení.

Není tady

#23 29. 8. 2013 10:53

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Mám stejný názor jako Pan. Jak někomu chybí retrospektiva, tj. podívat se za sebe a říct: ok, tak tohle jsem zvorala, příště už to udělám jinak, tak je v podstatě duševně mrtvý.

Upravil(a) Tulipánka (29. 8. 2013 10:54)

Není tady

#24 29. 8. 2013 11:57

Deneb
♥♥♥----

Tulipánka napsal(a):

Mám stejný názor jako Pan. Jak někomu chybí retrospektiva, tj. podívat se za sebe a říct: ok, tak tohle jsem zvorala, příště už to udělám jinak, tak je v podstatě duševně mrtvý.

jenže nejt잚í je to dodržet a opravdu se z vlastních chyb poučit....kolikrát se nachytám, že jedu jaksi v zajetém vzorci a koleje jsou pořádně vyjeté a hlubokéhmm

Never mix, never worry...
Láska znamená být v temnotách věrný tomu, co jsme viděli ve světle.

Není tady

#25 29. 8. 2013 15:45

Lunaria
♥♥-----

Z posledních příspěvků mi asi nejvíc vyhovuje to, co píše Pandora - že člověk musí pochopit, proč dělá to, co dělá, aby se mohl nějak zlepšit. Což je právě asi to těžké, samotné odhodlání "být lepší" má asi v zásadě kdekdo. Já třeba mám problém s přehnanou kritičností a částečně mi pomohlo, když jsem se dozvěděla, že kritičnost je často zrcadlení - kritizuju na druhých to, co se mi nelíbí na sobě. Tak už se mi někdy podaří nějakému projevu své kritičnosti předejít, ale stejně jsem jen na začátku cesty, jednak proto, že ještě musím nějak vůbec zpracovat ty věci, co se mi "zrcadlí", druhak že někdy mi nějaká kritičnost vypadne z pusy úplně automaticky (tzn. ty "zajeté koleje") a nebo proto, že někdy kritizuju něco, co u sebe fakt nepozoruju vůbec, takže půjde asi ještě o něco jiného než zrcadlení.
Jinak se mi taky líbí to, co píše Tulipánka o těch akcích pro děti - myslím, že "duchovní člověk" může být taky ten, kdo místo různého "kecání a filozofování" prostě DĚLÁ to, co považuje za dobré...zda to dělá z "altruismu" nebo "pro svůj dobrý pocit" už mi přijde jedno (samozřejmě pokud při tom "páchání dobra" nedává všem okolo najevo, jaký je klaďas).

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí