6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Často čtu, a i tady na babinetu, e někdo je duchovně zaměřený a pak z něj jdou slova, e by se jeden nestačil divit.
Tak jsem tak o tom přemýlela a dola jsem k zajímavému závěru:
NÁZOR - duchovní lidé mají být v pohodě, nad věcí, v míru, lásce, klidu... To je iluze jako hrom. Ano, kdy se někdo dá na duchovno, větinou si myslí, e teď začne být v pohodě, plný lásky... a kdy se takovým stane, bude u osvícený. Velký kulový. Pokud jsem ve své podstatě zateřivá, závistivá, tak mírumilovnou a přejícnou se přes noc nestanu, ledae začnu své "patné" vlastnosti potlačovat. V tom případě se ale nestanu duchovním mistrem, nýbr pokrytcem a místo toho, abych se k duchovnu přibliovala, se mu naopak vzdaluji. Protoe kdy se chci stát "lepí", tak zároveň nepřijímám sama sebe. Potlačováním naí nechtěné stránky tato stránka naopak sílí. Take pokud někdo o duchovnu jen mluví, snaí se ít jako osvícený, ale potlačuje sám sebe, není to duchovní člověk. Jen se potom diví, a ty vechny jeho potlačované stránky jednou vybuchnou a to pak tady ostatní na diskuzích kulí oči
Jak se tedy stát duchovní člověk? Jediná cesta je jít obráceně. Přijmout sebe sama, vechny své patné vlastnosti. Nebát se je projevit. Stát se plně tím, kým jsme, plně projevit sama sebe. To je osvícení. Pokud jsem si plně vědoma vech svých světlých i "temných" stránek a také je projevuji. A jakmile ty "temné" stránky vylezou na světlo, najednou přestávají mít svoji sílu a přestávají mít nad námi moc. Slovo "temné" píu záměrně do uvozovek, protoe pokud plně přijmeme sami sebe, zjiujeme, e nic není černé ani bílé, prostě to je. Ztrácíme své masky a lidé nás mohou vidět úplně nahé - přesně takové, jaké nás Bůh stvořil.
Není tady
Tuli, "dát se na duchovno", to je super výraz. To mě hodně pobavilo, díky )))
Bohuel takhle to chápe mnoho lidí - dát se na duchovno je pro někoho berlička, pro jiného něco jako dostat lepru, pro dalího poza,pro jiného vstupenka do blázince, blá blá.
Duchovní podstatu máme vichni. Jen někteří u to vědí, tak sami sebe nepotlačují, ale rozvíjejí
Učí se nepouívat jen levou - rozum, ale i pravou - intuice a cit - hemisféru. A uvést je do rovnováhy. Být sami sebou a stále se učit.
Napsala jsi to hezky
Není tady
Pan,
v mém okruhu se tenhle výraz občas pouívá
Jetě jsem chtěla napsat: e pokud člověk ukazuje často své patné stránky a přiznává se k ním, a ostatní ho odsuzují ve smyslu "ty jsi z duchovního a takhle se chová", tak ten člověk pravděpodobně vyvádí své "temné" stránky na světlo a snaí se je přijmout. Ale to u je zase filozofování
Tuhle mi tchýně řekla: "ale ty ty akce pro děti nedělá nezitně, pro dobro ostatních, ty to dělá, aby sis splnila potřebu seberealizace, aby ses zviditelnila." A já jí na to řekla: "ano, je to tak. A je na tom něco patného"?
Upravil(a) Tulipánka (27. 8. 2013 19:43)
Není tady
Tuli, není
No a zná to: třísku v oku bliního někteří vidí hned, ale břevno v tom svém ani náhodou
Opakuji: duchovní stránku má kadý člověk a "dát se na duchovno" je pěkná kravina
Já mám spoustu patných vlastností, no a co? Jsou moje. Mám je ráda stejně jako ty správné, protoe hranice mezi nimi neexistuje, pokud to vechno přijme tak, jak to leí a běí. Uvolněnou energii pak můe pouít na svůj růst a nemusí s ní plýtvat na zakrytí a schování něčeho, o čem si myslí, e je na tobě patné.
To je větinou stejně jen blud, který stvoří tvoje hlava.
Pak ijeme ve své hlavě a zapomínáme na srdce, na to, kým vlastně jsme.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
"dát se na duchovno" je pěkná kravina
no to teda je. Nelze být neduchovní, jak praví můj veleoblíbený Marcel. Mmch Tuli, teď čtu jeho kníku Sezení a tam je parádní popis cesty k osvícení - on se teda vrátil, ejo. Ale je to jediný popis, kterému jsem rozuměla a chápala proč a jak a co.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Tuli, není
No a zná to: třísku v oku bliního někteří vidí hned, ale břevno v tom svém ani náhodou
Opakuji: duchovní stránku má kadý člověk a "dát se na duchovno" je pěkná kravina
Já mám spoustu patných vlastností, no a co? Jsou moje. Mám je ráda stejně jako ty správné, protoe hranice mezi nimi neexistuje, pokud to vechno přijme tak, jak to leí a běí. Uvolněnou energii pak můe pouít na svůj růst a nemusí s ní plýtvat na zakrytí a schování něčeho, o čem si myslí, e je na tobě patné.
To je větinou stejně jen blud, který stvoří tvoje hlava.
Pak ijeme ve své hlavě a zapomínáme na srdce, na to, kým vlastně jsme.
Perfektní
Není tady
Vetci sme duch materializovaný v 3D svete - len ten pomer hmoty a ducha sa od kusu líi... To je na tom to zaujímavé. (A to, nakožko si to kto uvedomuje a pripomína...)
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Často čtu, a i tady na babinetu, e někdo je duchovně zaměřený a pak z něj jdou slova, e by se jeden nestačil divit.
Tak jsem tak o tom přemýlela a dola jsem k zajímavému závěru:
NÁZOR - duchovní lidé mají být v pohodě, nad věcí, v míru, lásce, klidu... To je iluze jako hrom. Ano, kdy se někdo dá na duchovno, větinou si myslí, e teď začne být v pohodě, plný lásky... a kdy se takovým stane, bude u osvícený. Velký kulový. Pokud jsem ve své podstatě zateřivá, závistivá, tak mírumilovnou a přejícnou se přes noc nestanu, ledae začnu své "patné" vlastnosti potlačovat. V tom případě se ale nestanu duchovním mistrem, nýbr pokrytcem a místo toho, abych se k duchovnu přibliovala, se mu naopak vzdaluji. Protoe kdy se chci stát "lepí", tak zároveň nepřijímám sama sebe. Potlačováním naí nechtěné stránky tato stránka naopak sílí. Take pokud někdo o duchovnu jen mluví, snaí se ít jako osvícený, ale potlačuje sám sebe, není to duchovní člověk. Jen se potom diví, a ty vechny jeho potlačované stránky jednou vybuchnou a to pak tady ostatní na diskuzích kulí oči
Jak se tedy stát duchovní člověk? Jediná cesta je jít obráceně. Přijmout sebe sama, vechny své patné vlastnosti. Nebát se je projevit. Stát se plně tím, kým jsme, plně projevit sama sebe. To je osvícení. Pokud jsem si plně vědoma vech svých světlých i "temných" stránek a také je projevuji. A jakmile ty "temné" stránky vylezou na světlo, najednou přestávají mít svoji sílu a přestávají mít nad námi moc. Slovo "temné" píu záměrně do uvozovek, protoe pokud plně přijmeme sami sebe, zjiujeme, e nic není černé ani bílé, prostě to je. Ztrácíme své masky a lidé nás mohou vidět úplně nahé - přesně takové, jaké nás Bůh stvořil.
Začala by som tým by úprimný/á - ám/sama k sebe i k druhým.
Není tady
Selima napsal(a):
Vetci sme duch materializovaný v 3D svete - len ten pomer hmoty a ducha sa od kusu líi... To je na tom to zaujímavé. (A to, nakožko si to kto uvedomuje a pripomína...)
to je rozkoné, Seli!
Není tady
lupina montana napsal(a):
Selima napsal(a):
to je rozkoné, Seli!
A výstiné
Natěstí ten poměr je moné běhen ivota měnit
Není tady
Zajímavá diskuze :-) Myslíte, e to teda nejde? Zároveň se snait jak o přijetí sebe sama, tak o zlepení? Já třeba takto (zatím) vnímám takové ty věci jako "osobní růst", "sebepoznání", apod., i kdy je fakt, e zatím nemám pocit, e by se mi v tomto směru zrovna dařilo...
Není tady
Lunaria napsal(a):
Zajímavá diskuze :-) Myslíte, e to teda nejde? Zároveň se snait jak o přijetí sebe sama, tak o zlepení? ...
Podstata člověka je dokonalá ... třeba jako křiálově čistá voda - i kdy je na své pouti k moři zkalená různými nečistotami, je to pořád ta samá křiálově čistá voda, jakou byla u pramene ... stačí ji jen zbavit těch nánosů a nečistot ... a tak i člověk se snaí zbavit svých "nánosů a nečistot", aby se dostal ke své dokonalé podstatě ... tzn. e se "přijetí sebe sama" ani "snaha o zlepení" vzájemně nijak nevylučují.
Upravil(a) Mía Kulička (28. 8. 2013 13:31)
Není tady
Lunaria napsal(a):
Zajímavá diskuze :-) Myslíte, e to teda nejde? Zároveň se snait jak o přijetí sebe sama, tak o zlepení?
Ale vdy je to skoro toté.........kdy se bude rvát sama se sebou, copak to bude za zlepení? Na vodě to bude....při první příleitosti se ti to zřítí. A té energie, co potřebuje na taková zlepení, abys je udrela proti proudu vlastní due!
Není tady
Podle mě jde o to, jak tu snahu o zlepení chápeme. Pokud mi třeba vadí, e jsem hateřivá a mým cílem je zlepení sebe sama, tedy abych přestala být hateřivá, tak právě tohle nefunguje.
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Podle mě jde o to, jak tu snahu o zlepení chápeme. Pokud mi třeba vadí, e jsem hateřivá a mým cílem je zlepení sebe sama, tedy abych přestala být hateřivá, tak právě tohle nefunguje.
Nejde o to zbavit se určité vlastnosti. Podívej, kdy bude hateřivá, má dvě monosti - buď se bude stále emotivně dohadovat s kdekým o cokoliv a nebo se zamyslí - procítí si - to, proč to dělá.
Najde "hnací motor" a podle toho svou "hateřivost" kultivuje - začne rozliovat, kdy má a kdy nemá pro tebe význam se "hateřit", naučí se argumentovat, poslouchat i toho druhého nejen sama sebe a taky někdy nad věcí prostě jen mávnout rukou, protoe "utlouct druhého svou hateřivostí" pro tebe přestane mít význam. Celkově zkultivuje sama sebe, stane se vnímavějí k druhým, ale i k vlastním potřebám Rozumní lidé tě přestanou vnímat jako hateřivou důru a budou s tebou docela rádi polemizovat. Budou respektovat tvůj názor, protoe i ty respektuje ten jejich, a ten svůj se naučí kultivovaně prosazovat. To ti zvýí sebevědomí.
Nu a na začátku toho procesu je jen "obyčejná tfuj" hateřivost, která je stále tvou součástí, ale v u jiné podobě
Take dodám: to, e přijme svou hateřivost, to je jen polovina práce. Ta druhá spočívá v tom ji transformovat.
Vyuít ji k něčemu jinému - třeba ve schopnost prosadit své názory, ani bys druhé uráela, popouzela a nebo sama sebe zesměňovala.
Upravil(a) Pandorraa (28. 8. 2013 20:09)
Není tady
Pandorraa napsal(a):
... Take dodám: to, e přijme svou hateřivost, to je jen polovina práce. Ta druhá spočívá v tom ji transformovat ...
Abys ji skutečně dokázala přijmout, tak musí pochopit, proč jsi vlastně hateřivá ... tím ale pochopí i to, proč jsou hateřiví ostatní lidé a tak se svou vlastní hateřivostí přijme i tu jejich ... Protoe u ví jak se cítí, kdy chtějí za kadou cenu prosadit svůj vlastní názor ... V podstatě se dá říct, e transformuje tím, e přijímá, resp. jedno bez druhého nejde ...
Není tady
Ano, objeví podstatu nejen svého, ale i jakéhosi "univerzálního hnacího motoru".... větinou je jím strach...
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Ano, objeví podstatu nejen svého, ale i jakéhosi "univerzálního hnacího motoru".... větinou je jím strach...
Ano, ale já to mám povětinou tak, e kdy tu svoji vlastnost přijmu, tak postupně mizí z mého pole vnímání. U se mi nedějou situace, ve kterých se objevuje hateření. Take já s tou vlastností u pak nemusím pracovat. Často pod tím najdu něco pozitivního, ale to přijde samo. Tak to mám já
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Souhlas, strach je hlavním motorem (energií) snad vech negativních vzorců chování. Láska naopak léčí tyhle věci
Není tady
Myslím, e duchovní člověk je kadý kdo hledá...cestu, porozumění, smysl...prostě člověk, co si klade otázky a opravdu se zajímá o odpovědi. Je kritický (k sobě i druhým) a váí slova. Je jednoduché být si skálopevně jistý svou pravdou a uzavřít se v ní...takoví lidé u nerostou.
Občas je těké se tím i řídit, taky mívám momenty, kdy se přichytím e si jsem něčím jistá a ono to vůbec nemusí být správné)
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Ano, ale já to mám povětinou tak, e kdy tu svoji vlastnost přijmu, tak postupně mizí z mého pole vnímání. U se mi nedějou situace, ve kterých se objevuje hateření. Take já s tou vlastností u pak nemusím pracovat. Často pod tím najdu něco pozitivního, ale to přijde samo:). Tak to mám já
Věř, e tohle samo nepřijde To je důsledek tvé práce, kterou si ani neuvědomuje.
Pracovat s nějakým svým stínem přece vůbec neznamená nějakou usilovnou činnost - například denodenní RUení ap - ale spí vědomé vnímání sama sebe a věcí kolem sebe.
Není tady
Deneb napsal(a):
Myslím, e duchovní člověk je kadý kdo hledá...cestu, porozumění, smysl...prostě člověk, co si klade otázky a opravdu se zajímá o odpovědi. Je kritický (k sobě i druhým) a váí slova. Je jednoduché být si skálopevně jistý svou pravdou a uzavřít se v ní...takoví lidé u nerostou.
Občas je těké se tím i řídit, taky mívám momenty, kdy se přichytím e si jsem něčím jistá a ono to vůbec nemusí být správné)
Vidím to také tak.
Nejhorí je uzavřít se ve svém světě a odmítat z něj vyjít ven...za tím jsou ta největí zranění. Lidé tak sami sobě blokují nejen svůj růst, ale i své vyléčení.
Není tady
Mám stejný názor jako Pan. Jak někomu chybí retrospektiva, tj. podívat se za sebe a říct: ok, tak tohle jsem zvorala, přítě u to udělám jinak, tak je v podstatě duevně mrtvý.
Upravil(a) Tulipánka (29. 8. 2013 10:54)
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Mám stejný názor jako Pan. Jak někomu chybí retrospektiva, tj. podívat se za sebe a říct: ok, tak tohle jsem zvorala, přítě u to udělám jinak, tak je v podstatě duevně mrtvý.
jene nejtěí je to dodret a opravdu se z vlastních chyb poučit....kolikrát se nachytám, e jedu jaksi v zajetém vzorci a koleje jsou pořádně vyjeté a hluboké
Není tady
Z posledních příspěvků mi asi nejvíc vyhovuje to, co píe Pandora - e člověk musí pochopit, proč dělá to, co dělá, aby se mohl nějak zlepit. Co je právě asi to těké, samotné odhodlání "být lepí" má asi v zásadě kdekdo. Já třeba mám problém s přehnanou kritičností a částečně mi pomohlo, kdy jsem se dozvěděla, e kritičnost je často zrcadlení - kritizuju na druhých to, co se mi nelíbí na sobě. Tak u se mi někdy podaří nějakému projevu své kritičnosti předejít, ale stejně jsem jen na začátku cesty, jednak proto, e jetě musím nějak vůbec zpracovat ty věci, co se mi "zrcadlí", druhak e někdy mi nějaká kritičnost vypadne z pusy úplně automaticky (tzn. ty "zajeté koleje") a nebo proto, e někdy kritizuju něco, co u sebe fakt nepozoruju vůbec, take půjde asi jetě o něco jiného ne zrcadlení.
Jinak se mi taky líbí to, co píe Tulipánka o těch akcích pro děti - myslím, e "duchovní člověk" můe být taky ten, kdo místo různého "kecání a filozofování" prostě DĚLÁ to, co povauje za dobré...zda to dělá z "altruismu" nebo "pro svůj dobrý pocit" u mi přijde jedno (samozřejmě pokud při tom "páchání dobra" nedává vem okolo najevo, jaký je klaďas).
Není tady