Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#76 27. 8. 2013 12:04

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Slova typicky ceska a moravska

LENNNA napsal(a):

Tak si tak říkám, jaktože na brněnsku (a nevím odkuď všude píšete) se řekne tolik slov jinak, tolik výrazů v nářečí a u nás nic? Možná mluvíme nespisovně, ale nářečí tu asi nemáme žádné. Čím to, že někde tolik a někde nic?

Zrovna si to rikam taky

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#77 27. 8. 2013 12:27

pisnicka3
♥♥-----

Modroočka napsal(a):

pisnicka3 napsal(a):

Modroočka napsal(a):

Těmhle pantoflím se u nás říká korkáče, protože měly a možná některý ještě mají korkovou platformu.

přesně to jsem napsala :-)

jj, všimla jsem si, ale až jsem to poslala lol

tak troky u nás nejsou necky-ale taková dřevěná vana na paření prasete-necky jsou na prasátko malý :-),šporhelt-vidíš,u nás běžný výraz,takže mi nepřijde divný-ale týká se jen klasického sporáku na dřevo,kozičky se říká květům i u nás a šeříku se tu říká bez-a tady je pomezí mezi hanou,slováckem a jižní moravou,s tím,že mám i hodně nachytáno z cest :-)

Není tady

#78 27. 8. 2013 14:29

vitto
♥♥♥♥♥--

Pěkná diskuze smile Bazmek je u nás skutečně název pro předmet neurčitého použití. Různé více, či méně potřebné věci se jmenují bebechy, duperele, nebo žďorbo. Pod sukni si v chladnějších měsících oblékáme štrample a když na silnici potkáme nadměrný náklad, pomyslíme si "O! Taky kolotor!" V zimě jsme zmrzlí jak štolverk a večer se musime dřive rožnut. Fajne tež je dat na plynovy pec brutvanu s nějaký pečeným masem a k temu se upect kobzole, ale bacha na skipany  pec! Když se děti dlouho nevracejí domů, píšeme jim zprávy "Kajzje ty gizde, co gde robiš?!"  Naopak v létě, gdyž su hice, chodime na kupak do Vřesiny, bo tam je fajna voda aji fajne grilovane vuřty. Když se nekoupeme, nebo nejíme, můžeme se jen tak poněvirat kolem vody a dřistat s kamošami.  Večer si pak doma vezmeme misku jahod a zrobime si z teho s cukrem taku fajnu mňagu.... a zapívat si Brutvana, rastakayakvana:) Inu region razovity!!!

Není tady

#79 27. 8. 2013 14:52

Nela
♥♥♥♥♥♥-

vitto napsal(a):

Pěkná diskuze smile Bazmek je u nás skutečně název pro předmet neurčitého použití. Různé více, či méně potřebné věci se jmenují bebechy, duperele, nebo žďorbo. Pod sukni si v chladnějších měsících oblékáme štrample a když na silnici potkáme nadměrný náklad, pomyslíme si "O! Taky kolotor!" V zimě jsme zmrzlí jak štolverk a večer se musime dřive rožnut. Fajne tež je dat na plynovy pec brutvanu s nějaký pečeným masem a k temu se upect kobzole, ale bacha na skipany  pec! Když se děti dlouho nevracejí domů, píšeme jim zprávy "Kajzje ty gizde, co gde robiš?!"  Naopak v létě, gdyž su hice, chodime na kupak do Vřesiny, bo tam je fajna voda aji fajne grilovane vuřty. Když se nekoupeme, nebo nejíme, můžeme se jen tak poněvirat kolem vody a dřistat s kamošami.  Večer si pak doma vezmeme misku jahod a zrobime si z teho s cukrem taku fajnu mňagu.... a zapívat si Brutvana, rastakayakvana:) Inu region razovity!!!

Tomu rozumím . big_smile big_smile   U některých názvů mi vůbec nepřišlo, že bych to řadila k nářečím. smile

"Člověk si uvědomí, že byl šastný, až už je to pryč."

Není tady

#80 27. 8. 2013 15:16

pisnicka3
♥♥-----

vitto napsal(a):

big_smilebig_smilebig_smile jak je naše řeč krásná,ale k tomu bazmeku bych ještě dodala,že tak nazýváme to čemu zrovna nemůžeme přijít na jméno,takže pak hezky zní-hej(jméno) podej mi ten oný bazmek,zajímavostí druhé strany je,že většinou podá opravdu tu onu věc,kterou potřebujeme big_smilebig_smilebig_smile

Není tady

#81 29. 8. 2013 10:57

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

ještě jsem si vzpomněla

šukat - škytat

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#82 29. 8. 2013 11:13

mikuelini
♥♥♥♥♥--

ulzicka-lzicka
troba-trouba na peceni
zbozat -neco hledat
almara -skrin

Není tady

#83 29. 8. 2013 16:12

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Modroočka napsal(a):

Chudá nebo hubená, štíhlá se u nás říká málo.
Moje babička říkávala místo tlustá tak klustá. Koupelně kópelka. Neckám se u nás říkalo troky. Sporáku šporhelt. A šeříku říkávala babička chebzíček. Jo a ta kamarádka z břeclavi říká květům bezu kozičky. Kynutým ovocným knedlíkům říká guloše.

Bydlím jen pár km od tebe a štíhlým lidem říkám štíhlí nebo hubení. Nikdy se u nás v rodině neříkalo chudá. Je třeba poznamenat, že jak mamka tak otec pochází z Brna, z otcovy strany z Brna-Tuřan, Brna-Brněnských Ivanovic, Modřic, Sokolnic (poslední dvě nepatří k Brnu, jsou to ale první vesnice za Brnem), mamčina strana z Malé Hané, mamka se narodila v Brně a žije tu celý život. Takže se považuju za "čistokrevného" Brnňáka.
Jinak jsi mě, Modroočko, svými příspěvky pohladila na duši smile, dokonce jsem čekala, kdy se tu objevíš. Některé výrazy, které jsi uvedla, buď vůbec neznám, nebo nepoužívám, ale spousta slov je mi povědomých.

Není tady

#84 29. 8. 2013 16:15

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Malý povzdech. Možná by nebylo od věci psát, odkud pocházíte. Např. Slovácko, střední Čechy, Ostravsko..., ne všichni to máte uvedené pod přezdívkou a u mnohých to nedokážu identifikovat, což si myslím, že je škoda.

Není tady

#85 2. 9. 2013 6:17

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

a ještě jsem si vzpomněla
žgraně - tváře
šóší - křoví

Upravil(a) Modroočka (2. 9. 2013 6:17)

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#86 3. 9. 2013 22:30

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

V Karviné jsem taky narazila na " Troje  tričkuv....",  to mě dostalo, ale jsem si zvykla natolik, že to beru jako kolorit  města, kde žiju  a přijímám to bez hodnocení.
A vůbec tak přijímám i to české -ej a už to se mnou nic nedělá, naopak , zvědavě poslouchám, jak se kde  mluví.
jsem vlastně ráda, když někdo mluví nářečím,.....

Není tady

#87 30. 10. 2013 19:20

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Už vím co mi tak tahá za uši big_smile Nemohla jsem si vzpomenout, ale věděla jsem, že jsem to četla u někoho zde na diskusích. Teď jsem to našla - Petr (jestli se nepletu je z Brna?) používá místo "ti" - "tě". To neznám, u nás říkáme jen "ti". Např.: "je tě jasné, že ...." - u nás řekneme "je ti jasné, že...." a teda to je něco big_smile

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#88 30. 10. 2013 20:26

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Už vím co mi tak tahá za uši big_smile Nemohla jsem si vzpomenout, ale věděla jsem, že jsem to četla u někoho zde na diskusích. Teď jsem to našla - Petr (jestli se nepletu je z Brna?) používá místo "ti" - "tě". To neznám, u nás říkáme jen "ti". Např.: "je tě jasné, že ...." - u nás řekneme "je ti jasné, že...." a teda to je něco big_smile

správně gramaticky má být !! - tohle mě tahá za uši velmi hodně,stejně takhle češtinu hyzdí i Frigo,nejste vy dvě ze stejných končin??

rýna - okapová roura

erteple - brambory
tož - spojka (slovní druh),nahrazuje třebas "tak"

Není tady

#89 31. 10. 2013 8:13

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Jaku napsal(a):

LENNNA napsal(a):

správně gramaticky má být !! - tohle mě tahá za uši velmi hodně,stejně takhle češtinu hyzdí i Frigo,nejste vy dvě ze stejných končin??

rýna - okapová roura

erteple - brambory
tož - spojka (slovní druh),nahrazuje třebas "tak"

tummenupp
Tak to je sranda smile, "mi" používáme běžně smile, tak to mi vůbec nepřišlo divné! Ale zato to "tě" mi uši úplně rve smile

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#90 31. 10. 2013 8:53

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Já nepocházím přímo z Moravy, ale lecos je na Náchodsku podobné.
Tak třeba:
my nechodíme na koledu, my chodíme dynovat. A s dynovačkou - pomlázkou.
Visací zámek je u nás kladka.
A taky chodíme na nákup do krámu.
A když se blíží černý mrak, je to černava.
A pak, když mám jít někam v 1 hodinu, jde vo hodině smile

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#91 31. 10. 2013 18:49

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Černava je krásné slovo,

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#92 1. 11. 2013 14:41

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Taky to nesnáším! Ale brněnsky to není!

Není tady

#93 18. 12. 2013 6:02

maria
♥♥♥♥---

Vilemína napsal(a):

LENNNA napsal(a):

Jestli se nepletu, tak hlavně některé brněnské výrazy mi nesedí. Teď si nemohu vzpomenout přesně na příklady, ale určitě se zde něco objeví v diskusi.

Lennno, prosím, vzpomeň si. Jsem (su  big_smile) z Brna, tak by mě to fakt zajímalo.

Typicky Brněnské a pouze brněnské?
šalina - tramvaj
plkat - kecat
šalinkarta - síovka

Není tady

#94 18. 12. 2013 6:42

jaspinn
♥♥♥♥---
Místo: Ostrava

maria napsal(a):

Vilemína napsal(a):

LENNNA napsal(a):

Jestli se nepletu, tak hlavně některé brněnské výrazy mi nesedí. Teď si nemohu vzpomenout přesně na příklady, ale určitě se zde něco objeví v diskusi.

Lennno, prosím, vzpomeň si. Jsem (su  big_smile) z Brna, tak by mě to fakt zajímalo.

Typicky Brněnské a pouze brněnské?
šalina - tramvaj
plkat - kecat
šalinkarta - síovka

No nevím - plkat říkala i moje babi a byla celý život z Prostějova :-)
a šalinkarta se běžně používá i u nás na ostravsku :-)

Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží nᚠsvět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.
Jan Werich

Není tady

#95 18. 12. 2013 7:30

mikuelini
♥♥♥♥♥--

kastrol-hrnec
hnapat-bouchat
sturit se -usmivat  se
oglabovat se- odmlouvat
du-jdu

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí