6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
LENNNA napsal(a):
Tak si tak říkám, jaktoe na brněnsku (a nevím odkuď vude píete) se řekne tolik slov jinak, tolik výrazů v nářečí a u nás nic? Moná mluvíme nespisovně, ale nářečí tu asi nemáme ádné. Čím to, e někde tolik a někde nic?
Zrovna si to rikam taky
Není tady
Modroočka napsal(a):
pisnicka3 napsal(a):
Modroočka napsal(a):
Těmhle pantoflím se u nás říká korkáče, protoe měly a moná některý jetě mají korkovou platformu.přesně to jsem napsala :-)
jj, vimla jsem si, ale a jsem to poslala
tak troky u nás nejsou necky-ale taková dřevěná vana na paření prasete-necky jsou na prasátko malý :-),porhelt-vidí,u nás běný výraz,take mi nepřijde divný-ale týká se jen klasického sporáku na dřevo,kozičky se říká květům i u nás a eříku se tu říká bez-a tady je pomezí mezi hanou,slováckem a jiní moravou,s tím,e mám i hodně nachytáno z cest :-)
Není tady
Pěkná diskuze Bazmek je u nás skutečně název pro předmet neurčitého pouití. Různé více, či méně potřebné věci se jmenují bebechy, duperele, nebo ďorbo. Pod sukni si v chladnějích měsících oblékáme trample a kdy na silnici potkáme nadměrný náklad, pomyslíme si "O! Taky kolotor!" V zimě jsme zmrzlí jak tolverk a večer se musime dřive ronut. Fajne te je dat na plynovy pec brutvanu s nějaký pečeným masem a k temu se upect kobzole, ale bacha na skipany pec! Kdy se děti dlouho nevracejí domů, píeme jim zprávy "Kajzje ty gizde, co gde robi?!" Naopak v létě, gdy su hice, chodime na kupak do Vřesiny, bo tam je fajna voda aji fajne grilovane vuřty. Kdy se nekoupeme, nebo nejíme, můeme se jen tak poněvirat kolem vody a dřistat s kamoami. Večer si pak doma vezmeme misku jahod a zrobime si z teho s cukrem taku fajnu mňagu.... a zapívat si Brutvana, rastakayakvana:) Inu region razovity!!!
Není tady
vitto napsal(a):
Pěkná diskuze Bazmek je u nás skutečně název pro předmet neurčitého pouití. Různé více, či méně potřebné věci se jmenují bebechy, duperele, nebo ďorbo. Pod sukni si v chladnějích měsících oblékáme trample a kdy na silnici potkáme nadměrný náklad, pomyslíme si "O! Taky kolotor!" V zimě jsme zmrzlí jak tolverk a večer se musime dřive ronut. Fajne te je dat na plynovy pec brutvanu s nějaký pečeným masem a k temu se upect kobzole, ale bacha na skipany pec! Kdy se děti dlouho nevracejí domů, píeme jim zprávy "Kajzje ty gizde, co gde robi?!" Naopak v létě, gdy su hice, chodime na kupak do Vřesiny, bo tam je fajna voda aji fajne grilovane vuřty. Kdy se nekoupeme, nebo nejíme, můeme se jen tak poněvirat kolem vody a dřistat s kamoami. Večer si pak doma vezmeme misku jahod a zrobime si z teho s cukrem taku fajnu mňagu.... a zapívat si Brutvana, rastakayakvana:) Inu region razovity!!!
Tomu rozumím . U některých názvů mi vůbec nepřilo, e bych to řadila k nářečím.
Není tady
vitto napsal(a):
jak je nae řeč krásná,ale k tomu bazmeku bych jetě dodala,e tak nazýváme to čemu zrovna nemůeme přijít na jméno,take pak hezky zní-hej(jméno) podej mi ten oný bazmek,zajímavostí druhé strany je,e větinou podá opravdu tu onu věc,kterou potřebujeme
Není tady
jetě jsem si vzpomněla
ukat - kytat
Není tady
ulzicka-lzicka
troba-trouba na peceni
zbozat -neco hledat
almara -skrin
Není tady
Modroočka napsal(a):
Chudá nebo hubená, tíhlá se u nás říká málo.
Moje babička říkávala místo tlustá tak klustá. Koupelně kópelka. Neckám se u nás říkalo troky. Sporáku porhelt. A eříku říkávala babička chebzíček. Jo a ta kamarádka z břeclavi říká květům bezu kozičky. Kynutým ovocným knedlíkům říká guloe.
Bydlím jen pár km od tebe a tíhlým lidem říkám tíhlí nebo hubení. Nikdy se u nás v rodině neříkalo chudá. Je třeba poznamenat, e jak mamka tak otec pochází z Brna, z otcovy strany z Brna-Tuřan, Brna-Brněnských Ivanovic, Modřic, Sokolnic (poslední dvě nepatří k Brnu, jsou to ale první vesnice za Brnem), mamčina strana z Malé Hané, mamka se narodila v Brně a ije tu celý ivot. Take se povauju za "čistokrevného" Brnňáka.
Jinak jsi mě, Modroočko, svými příspěvky pohladila na dui , dokonce jsem čekala, kdy se tu objeví. Některé výrazy, které jsi uvedla, buď vůbec neznám, nebo nepouívám, ale spousta slov je mi povědomých.
Není tady
Malý povzdech. Moná by nebylo od věci psát, odkud pocházíte. Např. Slovácko, střední Čechy, Ostravsko..., ne vichni to máte uvedené pod přezdívkou a u mnohých to nedokáu identifikovat, co si myslím, e je koda.
Není tady
a jetě jsem si vzpomněla
graně - tváře
óí - křoví
Upravil(a) Modroočka (2. 9. 2013 6:17)
Není tady
V Karviné jsem taky narazila na " Troje tričkuv....", to mě dostalo, ale jsem si zvykla natolik, e to beru jako kolorit města, kde iju a přijímám to bez hodnocení.
A vůbec tak přijímám i to české -ej a u to se mnou nic nedělá, naopak , zvědavě poslouchám, jak se kde mluví.
jsem vlastně ráda, kdy někdo mluví nářečím,.....
Není tady
U vím co mi tak tahá za ui Nemohla jsem si vzpomenout, ale věděla jsem, e jsem to četla u někoho zde na diskusích. Teď jsem to nala - Petr (jestli se nepletu je z Brna?) pouívá místo "ti" - "tě". To neznám, u nás říkáme jen "ti". Např.: "je tě jasné, e ...." - u nás řekneme "je ti jasné, e...." a teda to je něco
Není tady
LENNNA napsal(a):
U vím co mi tak tahá za ui Nemohla jsem si vzpomenout, ale věděla jsem, e jsem to četla u někoho zde na diskusích. Teď jsem to nala - Petr (jestli se nepletu je z Brna?) pouívá místo "ti" - "tě". To neznám, u nás říkáme jen "ti". Např.: "je tě jasné, e ...." - u nás řekneme "je ti jasné, e...." a teda to je něco
správně gramaticky má být MĚ !! - tohle mě tahá za ui velmi hodně,stejně takhle četinu hyzdí i Frigo,nejste vy dvě ze stejných končin??
rýna - okapová roura
erteple - brambory
to - spojka (slovní druh),nahrazuje třebas "tak"
Není tady
Jaku napsal(a):
LENNNA napsal(a):
správně gramaticky má být MĚ !! - tohle mě tahá za ui velmi hodně,stejně takhle četinu hyzdí i Frigo,nejste vy dvě ze stejných končin??
rýna - okapová roura
erteple - brambory
to - spojka (slovní druh),nahrazuje třebas "tak"
Tak to je sranda , "mi" pouíváme běně , tak to mi vůbec nepřilo divné! Ale zato to "tě" mi ui úplně rve
Není tady
Já nepocházím přímo z Moravy, ale lecos je na Náchodsku podobné.
Tak třeba:
my nechodíme na koledu, my chodíme dynovat. A s dynovačkou - pomlázkou.
Visací zámek je u nás kladka.
A taky chodíme na nákup do krámu.
A kdy se blíí černý mrak, je to černava.
A pak, kdy mám jít někam v 1 hodinu, jde vo hodině
Není tady
Černava je krásné slovo,
Není tady
LENNNA napsal(a):
Taky to nesnáím! Ale brněnsky to není!
Není tady
Vilemína napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Jestli se nepletu, tak hlavně některé brněnské výrazy mi nesedí. Teď si nemohu vzpomenout přesně na příklady, ale určitě se zde něco objeví v diskusi.
Lennno, prosím, vzpomeň si. Jsem (su ) z Brna, tak by mě to fakt zajímalo.
Typicky Brněnské a pouze brněnské?
alina - tramvaj
plkat - kecat
alinkarta - síovka
Není tady
maria napsal(a):
Vilemína napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Jestli se nepletu, tak hlavně některé brněnské výrazy mi nesedí. Teď si nemohu vzpomenout přesně na příklady, ale určitě se zde něco objeví v diskusi.
Lennno, prosím, vzpomeň si. Jsem (su ) z Brna, tak by mě to fakt zajímalo.
Typicky Brněnské a pouze brněnské?
alina - tramvaj
plkat - kecat
alinkarta - síovka
No nevím - plkat říkala i moje babi a byla celý ivot z Prostějova :-)
a alinkarta se běně pouívá i u nás na ostravsku :-)
Není tady
kastrol-hrnec
hnapat-bouchat
sturit se -usmivat se
oglabovat se- odmlouvat
du-jdu
Není tady