Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 26. 8. 2013 13:36

kostka
♥♥♥♥---

Re: Slova typicky ceska a moravska

Zajímavé téma :-)
Můj přítel říká gatě - kalhoty a mně to rve uši, namisto protože řekne bo, s tím jsem se setkávala hodně i v práci, např. bo nepoteče teplá voda.
Stavební kolečka - táčky (taky hrozné slovo)
holínky - gumáky

Není tady

#52 26. 8. 2013 18:36

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Ještě mě tak maně napadlo něco z hantecu: betla = postel, hokna = práce, zocna = slunce (slunce svítí - zoncna rumpluje), bezvadný = betálný (ev. betelný), lochčit se = smát se, glgat = pít (neglgé tu vasrovicu = nepij tu vodu), škopek = pivo, lochna = díra.

Není tady

#53 26. 8. 2013 19:04

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Tak si tak říkám, jaktože na brněnsku (a nevím odkuď všude píšete) se řekne tolik slov jinak, tolik výrazů v nářečí a u nás nic? Možná mluvíme nespisovně, ale nářečí tu asi nemáme žádné. Čím to, že někde tolik a někde nic?

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#54 26. 8. 2013 19:08

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Čím to, že někde tolik a někde nic?
Kde je "někde" u vás?
Nechci adresu, stačí region.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#55 26. 8. 2013 19:13

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

Čím to, že někde tolik a někde nic?
Kde je "někde" u vás?
Nechci adresu, stačí region.

Psala jsem už na začátku, tak mě nenapadlo to teď napsat znovu rodna
Karlovarsko.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#56 26. 8. 2013 19:20

aiga
♥♥♥----

Modroočko, některá slova, která uvádíš, říkala i moje babička. A vzpomněla jsem si i na další, i když nevím, jestli nepletu význam: šprudlovák = kvedlačka, cviboch = piškotové těsto, oválné zrcadlo v ložnici = psycha.
Zasnila jsem se... škoda, že babiččin svět už není. Uměla dělat úžasné vdolky "peciválky", které se obalovaly mletým mákem s cukrem.

A tam, kde nejsou lidé, snaž se být člověkem.

Není tady

#57 26. 8. 2013 19:24

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Psala jsem už na začátku...
... a já si nevšimla. To se stává http://fora.babinet.cz/img/smilies/tongue.png
U vás nějaký výrazně český nářečí nikdy nebylo, vzhledem k oblasti Sudet a poměru obyvatelstva převažovalo spíš (severo)bavorský... a když se po válce a odsunu znova zabydlovala, sešla se téměř "kosmopolitní" společnost, takže zase žádný z českých/moravských nářečí nebylo hlavní. Úřední řeč byla čeština, takže ty výrazy, co si s sebou osídlenci přinesli, pomalu zanikly a zůstal nanejvejš hovorovej jazyk.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#58 26. 8. 2013 20:57

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

aiga napsal(a):

Modroočko, některá slova, která uvádíš, říkala i moje babička. A vzpomněla jsem si i na další, i když nevím, jestli nepletu význam: šprudlovák = kvedlačka, cviboch = piškotové těsto, oválné zrcadlo v ložnici = psycha.
Zasnila jsem se... škoda, že babiččin svět už není. Uměla dělat úžasné vdolky "peciválky", které se obalovaly mletým mákem s cukrem.

jo, šprudlák :-) a psycha, to u nás byla taková nízká skříňka s vyšším, nakhoře zaobleným zrcadlem, no jo, škoda, s babičkou bylo fajn, to byly sladký časy dětsví a mládí,

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#59 26. 8. 2013 21:18

jaspinn
♥♥♥♥---
Místo: Ostrava

No - mně se to míchá všechno dohromady - jedna babi byla z Olomouce, druhá ze Zlína, prababi ze Slovenska, takže u nás doma je to naprostá všehochu. Jsem z Ostravy a na gymplu nám nᚠpan profesor říkal, že se tu - pokud pomineme šlonzáky a krátké zobáky, mluví nejspisovněji z ČR - ale to už je hodně dávno, už 30 let :-) :-)
jinak doma jsme říkali - kvedlačce kvrdlák a bramborám zemáky.
Mně se líbí, jak se na Moravě a v Čechách liší hadr = hadra, okurek = okurka big_smile big_smile big_smile a punčocháče jsou štrample

Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží nᚠsvět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.
Jan Werich

Není tady

#60 27. 8. 2013 0:48

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

Psala jsem už na začátku...
... a já si nevšimla. To se stává http://fora.babinet.cz/img/smilies/tongue.png
U vás nějaký výrazně český nářečí nikdy nebylo, vzhledem k oblasti Sudet a poměru obyvatelstva převažovalo spíš (severo)bavorský... a když se po válce a odsunu znova zabydlovala, sešla se téměř "kosmopolitní" společnost, takže zase žádný z českých/moravských nářečí nebylo hlavní. Úřední řeč byla čeština, takže ty výrazy, co si s sebou osídlenci přinesli, pomalu zanikly a zůstal nanejvejš hovorovej jazyk.

Přesně tak, Heleno. tummenupp

Není tady

#61 27. 8. 2013 8:30

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

kostka napsal(a):

Můj přítel říká gatě - kalhoty a mně to rve uši, namisto protože řekne bo, s tím jsem se setkávala hodně i v práci, např. bo nepoteče teplá voda.
holínky - gumáky

někdy říkáme gumákům i gumcle wink gatě se u nᚠříká běžně a pamatuju, že ve škole jedna učitelka říkala těm stavebním kolečkám kotouč a nikdo jsme nevěděli, co to je, všechny děcka jsme znaly jen kolečka

Není tady

#62 27. 8. 2013 8:52

pisnicka3
♥♥-----

tak psycha je aspoň u nás-toaletka,kostna-komoda a jinak u nás se diví -že šufánek,sběračka,naběračka je vlastně to samé,stejně jako užica-lžíce,ponožky-fusky,šprudlák-kvedlačka,gatě-kalhoty-běžné,ogaři-kluci,oharek-okurek,piery-kynuté ovocné knedlíky,naposledy jsme v práci měli debatu cože jsou vlastně koláče-někdo je zato,že jen svatební koláče jsou koláče,a takových výrazů je plno-záleží co si kdo osvojí z míst kam jezdí,mě kolikrát nemůžou ani zařadit,jaká míchanina se u nás používá-slovácko-moravsko brněnská mluva je pestrá,do toho mám doma slováka takže asi je co poslouchat-tam se mi ale nejvíc líbí obrat ja som tu neni,nebo vyvolaná debata na téma-zelí,kapusta :-)
a co si ještě pamatuju,tak se u nás dlouho okurkům říkalo kulíšek-to podle mojí sestry,která si je takto přejmenovala coby asi rok a půl staré dítko :-)

Není tady

#63 27. 8. 2013 9:03

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

pisnicka3 napsal(a):

tak psycha je aspoň u nás-toaletka,kostna-komoda a jinak u nás se diví -že šufánek,sběračka,naběračka je vlastně to samé,stejně jako užica-lžíce,ponožky-fusky,šprudlák-kvedlačka,gatě-kalhoty-běžné,ogaři-kluci,oharek-okurek,piery-kynuté ovocné knedlíky,naposledy jsme v práci měli debatu cože jsou vlastně koláče-někdo je zato,že jen svatební koláče jsou koláče,a takových výrazů je plno-záleží co si kdo osvojí z míst kam jezdí,mě kolikrát nemůžou ani zařadit,jaká míchanina se u nás používá-slovácko-moravsko brněnská mluva je pestrá,do toho mám doma slováka takže asi je co poslouchat-tam se mi ale nejvíc líbí obrat ja som tu neni,nebo vyvolaná debata na téma-zelí,kapusta :-)
a co si ještě pamatuju,tak se u nás dlouho okurkům říkalo kulíšek-to podle mojí sestry,která si je takto přejmenovala coby asi rok a půl staré dítko :-)

Břeclavsko?

Není tady

#64 27. 8. 2013 9:08

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Kamarádka z Břeclavi říká - du umyt šerble, jde umýt hrnky wink
Užička říká taky, místo zamkni - zatkni, pošál - půjčil, jeďá - jedí (konzumují), je toho víc, ale nevzpomenu si teď na všechno. Nicméně se mi to líbí, to jejich nářečí.
Piery říkala kynutým knedlíkům moje babička taky, neříká se u nás brambor, ale brambora, okurek - okurka, to už tady někdo psal. Jo a nafukovacímu lehátku, na vodu, tomu gumotextilnímu, modrooranžový bývalo, se říkalo peduša.

Není tady

#65 27. 8. 2013 9:18

pisnicka3
♥♥-----

Modroočka napsal(a):

Kamarádka z Břeclavi říká - du umyt šerble, jde umýt hrnky wink
Užička říká taky, místo zamkni - zatkni, pošál - půjčil, jeďá - jedí (konzumují), je toho víc, ale nevzpomenu si teď na všechno. Nicméně se mi to líbí, to jejich nářečí.
Piery říkala kynutým knedlíkům moje babička taky, neříká se u nás brambor, ale brambora, okurek - okurka, to už tady někdo psal. Jo a nafukovacímu lehátku, na vodu, tomu gumotextilnímu, modrooranžový bývalo, se říkalo peduša.

nene,žádné Břeclavsko,já jsme světoběžník :-) od Ostravy,Moravu,Hanou,přes jižní čechy zpět a skončila jsem na Slovácku,i když tady je to nějaký mrtvý

jinak tenká matrace na posteli je čabraka,bramborám se říká ještě zemáky,nebo kobzole-zdravotním nazouvákům korkáče,návlekům štulpny a jinak mě nic nenapadá,přijde mi to všecko normální,to až člověk čte ty jiný výrazy tak to trkne-jo a Brněnskej hantec je písnička sama o sobě,na šalinu v Praze fakt hleděli co že to je a přitom v Brně se tak říká nejen tramvaji-ale i el.proudu

Není tady

#66 27. 8. 2013 9:24

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Co je to zdravotní nazouváky? To jsou nějaké speciální pantofle?

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#67 27. 8. 2013 9:32

pisnicka3
♥♥-----

Eva. napsal(a):

no jestli speciální nevím-koupíš je v lékárně a někde možná i v drogerii,mě osobně se vždycky zlomily,tak už je nekupuji

Není tady

#68 27. 8. 2013 9:53

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Mně se jednalo o slovo nazouváky. Zřejmě to budou pantofle?
Nazouvák je lžíce na nazouvání bot.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#69 27. 8. 2013 10:50

pisnicka3
♥♥-----

Eva. napsal(a):

jo pantofle big_smile

Není tady

#70 27. 8. 2013 10:53

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Eva. napsal(a):

u nás se tomu říká žlica na boty lol

Není tady

#71 27. 8. 2013 11:12

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

pisnicka3 napsal(a):

Eva. napsal(a):

no jestli speciální nevím-koupíš je v lékárně a někde možná i v drogerii,mě osobně se vždycky zlomily,tak už je nekupuji

Těmhle pantoflím se u nás říká korkáče, protože měly a možná některý ještě mají korkovou platformu.

Není tady

#72 27. 8. 2013 11:17

Nela
♥♥♥♥♥♥-

kostka napsal(a):

holínky - gumáky

gatě, gumáky a bo   říkáme taky.big_smile     Snažím se vyvarovat tomu  "bo", ale někdy vyletí, ani nevím jak.  Gumáky mi uši nervou, nikdy neřeknu holínky.

Pamatuji si, že jsem jednou v Praze řekla o nějaké ženě, že je chudá a oni se mne zeptali, jak vím, že nemá peníze. Já tím myslela, že je štíhlá. big_smile

"Člověk si uvědomí, že byl šastný, až už je to pryč."

Není tady

#73 27. 8. 2013 11:23

pisnicka3
♥♥-----

Modroočka napsal(a):

pisnicka3 napsal(a):

Eva. napsal(a):

Těmhle pantoflím se u nás říká korkáče, protože měly a možná některý ještě mají korkovou platformu.

přesně to jsem napsala :-)

Není tady

#74 27. 8. 2013 11:25

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Chudá nebo hubená, štíhlá se u nás říká málo.
Moje babička říkávala místo tlustá tak klustá. Koupelně kópelka. Neckám se u nás říkalo troky. Sporáku šporhelt. A šeříku říkávala babička chebzíček. Jo a ta kamarádka z břeclavi říká květům bezu kozičky. Kynutým ovocným knedlíkům říká guloše.

Není tady

#75 27. 8. 2013 11:27

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

pisnicka3 napsal(a):

Modroočka napsal(a):

pisnicka3 napsal(a):

přesně to jsem napsala :-)

jj, všimla jsem si, ale až jsem to poslala lol

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí