Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 19. 8. 2013 15:02

lepista
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Časté pozitivní sebehodnocení během hovoru

Mám kamarádku, která má potřebu neustále o sobě zmiňovat pozitivní sebehodnocení jako jsou například: “já jsem velmi náročná na čistotu, mám perfektní životosprávu, my máme opravdu kvalitní koženou sedačku, já mám už pokročilejší telefon, můj fotoaparát je moderní, jsem velmi štíhlá“ apod. Zamýšlela jsem se, proč to říká (a nevyjadřuje se takto jen přede mnou, ale i například v práci).

Já o takových věcech nemám potřebu mluvit vůbec, pokud se tedy na mě vztahují a mnoho z nich beru buď jako fakt anebo samozřejmost.

Tak se zamýšlím, co ji k tomu vede neustále taková ujištění říkat. Že tak chce být vnímána? Nebo že to pro ni v minulosti nebylo samozřejmostí? Nebo jak byste si to vysvětlovaly vy?

Upravil(a) lepista (19. 8. 2013 15:03)

Není tady

#2 19. 8. 2013 15:08

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

Re: Časté pozitivní sebehodnocení během hovoru

Dle mne si nevěří,má malé sebevědomí a takto se ho snaží posilovat. Potřebovala by nejmín psychologa.

Není tady

#3 19. 8. 2013 15:09

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Nebo jak byste si to vysvětlovaly vy?
že je to snobská krá.va

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#4 19. 8. 2013 15:29

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

někdo je už prostě takovej, že se potřebuje takto předvádět. měla jsem takovou bývalou kolegyni. ta se taky chtěla pořád počítat mezi něco víc a myslela si, že tímhle to "víc" bude.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#5 19. 8. 2013 15:50

elena007
♥♥♥♥♥♥-

lepisto, proc se nad tim vubec zamyslis? Dokonce az natolik, ze ti to stoji za otevreni extra vlakna? Tak si toho nevsimej.

Není tady

#6 19. 8. 2013 15:57

lepista
♥♥♥♥♥♥-

elena007 napsal(a):

lepisto, proc se nad tim vubec zamyslis? Dokonce az natolik, ze ti to stoji za otevreni extra vlakna? Tak si toho nevsimej.

Protože je mi to blízký člověk, hodně času s ní strávím. Takže to i často slyším a začala jsem přemýšlet o důvodu, proč to někdo takto dělá. Jestli má interpretace se shoduje s všeobecným vnímáním.

Není tady

#7 19. 8. 2013 16:01

elena007
♥♥♥♥♥♥-

lepista napsal(a):

elena007 napsal(a):

Protože je mi to blízký člověk, hodně času s ní strávím. Takže to i často slyším a začala jsem přemýšlet o důvodu, proč to někdo takto dělá. Jestli má interpretace se shoduje s všeobecným vnímáním.

Blizkeho cloveka se zeptej. smile

Interpretace budou rozdilne.

Není tady

#8 19. 8. 2013 16:11

agewa
♥♥♥♥♥♥-

lepista napsal(a):

elena007 napsal(a):

možná PROC te to tak zajímá, že máš pocit, že potřebuješ souhlas , že tvá interperetace je správná?

Není tady

#9 19. 8. 2013 16:17

lepista
♥♥♥♥♥♥-

agewa napsal(a):

možná PROC te to tak zajímá, že máš pocit, že potřebuješ souhlas , že tvá interperetace je správná?

Ano je to tak.

Ale ze zkušenosti vím, že často lidé přijdou s úhlem pohledu, který mě nenapadl.
Koneckonců nemusíme zůstat u případu této kamarádky. I v minulých zaměstnáních se vždy našel někdo, kdo o sobě hlásil jak je nej. A důvod nemusí být, že je nej, ale dělá to z jiného důvodu.

Není tady

#10 19. 8. 2013 16:35

agewa
♥♥♥♥♥♥-

lepista napsal(a):

agewa napsal(a):

Ano je to tak.

Ale ze zkušenosti vím, že často lidé přijdou s úhlem pohledu, který mě nenapadl.
Koneckonců nemusíme zůstat u případu této kamarádky. I v minulých zaměstnáních se vždy našel někdo, kdo o sobě hlásil jak je nej. A důvod nemusí být, že je nej, ale dělá to z jiného důvodu.

já to chápu. jen nevím, k cemu to bude TOBE. ze ti to nekdo dalsí potvrdí tvůj pohled.( jo , je to sobec, sebestřednej neschopa, člověk s nízkým sebevedomim...)

Není tady

#11 19. 8. 2013 16:35

elena007
♥♥♥♥♥♥-

lepista napsal(a):

agewa napsal(a):

Ano je to tak.

Mozna by lidi, co by se "predvadeli", bylo i vic, protoze treba jen maji uprimnou radost, ze si neco super poridili, ale obavaji sei, ze to bude negativne vnimano.

Ale jsou samozrejme i lide, pro ktere nabyta vec ziska spravnou hodnotu, az kdyz se ujisti, ze vsichni vedi.

Upravil(a) elena007 (19. 8. 2013 16:38)

Není tady

#12 19. 8. 2013 16:38

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

lepista napsal(a):

Mám kamarádku, která má potřebu neustále o sobě zmiňovat pozitivní sebehodnocení jako jsou například: “já jsem velmi náročná na čistotu, mám perfektní životosprávu, my máme opravdu kvalitní koženou sedačku, já mám už pokročilejší telefon, můj fotoaparát je moderní, jsem velmi štíhlá“ apod. Zamýšlela jsem se, proč to říká (a nevyjadřuje se takto jen přede mnou, ale i například v práci).

Já o takových věcech nemám potřebu mluvit vůbec, pokud se tedy na mě vztahují a mnoho z nich beru buď jako fakt anebo samozřejmost.

Tak se zamýšlím, co ji k tomu vede neustále taková ujištění říkat. Že tak chce být vnímána? Nebo že to pro ni v minulosti nebylo samozřejmostí? Nebo jak byste si to vysvětlovaly vy?

A to jako rika, aniz by byla tazana nebo neni o nicem takovem rec ?

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#13 19. 8. 2013 17:15

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

elena007 napsal(a):

lepista napsal(a):

agewa napsal(a):

Ano je to tak.

Mozna by lidi, co by se "predvadeli", bylo i vic, protoze treba jen maji uprimnou radost, ze si neco super poridili, ale obavaji sei, ze to bude negativne vnimano.

to si nemyslím. každej má někdy z něčeho radost, každej se někdy něčím pochlubí, jen někteří to prostě dělají u všeho, tam to prostě tluče do očí, u takových těch běžných věcí to ani nevímáš.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#14 19. 8. 2013 18:27

Konvalinka 21
♥♥-----

Mám taky takovou kolegyni. Například o sobě říká, že je vynikající kuchařka. A taky si myslím, že o sobě nemá moc velký mínění, tak to překřikuje takovýmito sděleními. To by mě ani tak nevadilo, i když sedíme vedle sebe a trávíme spolu velkou část pracovní doby. Ale u ní mi vadí ještě víc to, že kdykoliv si na sebe vezmu něco novýho, tak mi to nějak shodí, aniž bych se jí na názor ptala. Například mám nový šaty, tak mi řekne, že mi nedělají pěknou postavu, o nové sukni zas řekla, že vypadá jak ručník atd. Někdy přemýšlím, jestli je tak "upřímná" a neomalená, nebo jestli se mi tím snaží vědomě ublížit...

Není tady

#15 19. 8. 2013 18:29

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Take jsem mela takovou kamaradku 17 let a uz neni mou kamaradkou.Ona mela nejlepsi manzelstvi,hezky deti a domov,nejhezci obleceni,nejlepsi tchyni a rodice.Nikdy za celou dobu kamaradstvi jsem od ni neslysela,ze by se ji neco nepovedlo.....

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#16 19. 8. 2013 18:34

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

erem tos s ní přestala kamarádit jen kvůli tomu ?

Není tady

#17 19. 8. 2013 18:40

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Já mám takovou příbuznou. Zpočátku jsem jí to žrala a přikyvovala, když se chválila, konečně - je fakt šikovná. Ale nakonec - já docela taky, tak co smile. Takže jí to už nežeru, nereaguju na její sebechválu a doma se tomu směju.
Někdo má holt tu potřebu.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#18 19. 8. 2013 19:07

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Měla jsem takovou kamarádku na gymplu - vždycky byla ve všem nejlepší, pořád se chlubila. Vyprovokovala tím ve mně nezdravou soutěživost, protože pořád sledovala, jaké mám známky a srovnávala je se svými, hrozně se šprtala, aby byla "lepší", tak mě vždycky potěšilo, když jsem bez větší námahy měla lepší známky než ona. Ale hrozně jsem se za to styděla. Vzbuzovala ve mně ty nejhorší vlastnosti, například se samozřejmě vdala dřív než já a měla dřív dítě a já jí to, blbeček, záviděla a trápila jsem se tím. Až pak jsem si uvědomila, jaká je to hloupost, takhle se srovnávat a přestala jsem se s ní kamarádit. Moc se mi ulevilo a zpětně vidím, že to vůbec nebyla kamarádka.
Nemám tyto typy lidí ráda a vyhýbám se jim. Moje babička vždycky říkala "sebechvála smrdí" a měla pravdu. Tím nemyslím zdravé sebevědomí, ale takovéhle chlubílkovství.

Není tady

#19 19. 8. 2013 19:23

elena007
♥♥♥♥♥♥-

Ivana napsal(a):

Měla jsem takovou kamarádku na gymplu - vždycky byla ve všem nejlepší, pořád se chlubila. Vyprovokovala tím ve mně nezdravou soutěživost, protože pořád sledovala, jaké mám známky a srovnávala je se svými, hrozně se šprtala, aby byla "lepší", tak mě vždycky potěšilo, když jsem bez větší námahy měla lepší známky než ona. Ale hrozně jsem se za to styděla. Vzbuzovala ve mně ty nejhorší vlastnosti, například se samozřejmě vdala dřív než já a měla dřív dítě a já jí to, blbeček, záviděla a trápila jsem se tím. Až pak jsem si uvědomila, jaká je to hloupost, takhle se srovnávat a přestala jsem se s ní kamarádit. Moc se mi ulevilo a zpětně vidím, že to vůbec nebyla kamarádka.
Nemám tyto typy lidí ráda a vyhýbám se jim. Moje babička vždycky říkala "sebechvála smrdí" a měla pravdu. Tím nemyslím zdravé sebevědomí, ale takovéhle chlubílkovství.

Prave proto jsem se ptala lepisty, proc se tim zabyva.

My tady mame souseda, penzionovaneho stredoskolskeho ucitele, ktery taky vi vsechno nejlip, nejlip ze vsech tady umel investovat penize, proto ted ma a ma vsechno nej a muze si uzivat. Byla jsem u nich. No cool A vubec celkove je ve vsem genialni a i krasny snad je. Jedine co je na nem fajn, je jeho zena. Nejdriv mi lezl na nervy, ted uz jen bavi.

Upravil(a) elena007 (19. 8. 2013 19:24)

Není tady

#20 19. 8. 2013 21:46

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

lepista napsal(a):

elena007 napsal(a):

Kdyz ji pochvalis ty, nebude mit potrebu chvalit se sama ... Navic ji udelas radost a sama budes mit dobry pocit, ze jsi nekomu pomohla ... smile

Taky se obcas pochvalim dle rady “Nepochvali-li te nikdo jiny, pochval se sam“ ... Je to zdrave, panzto to zlepsuje naladu.

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#21 20. 8. 2013 5:40

lepista
♥♥♥♥♥♥-

Grainne napsal(a):

Ano, několikrát během každého hovoru. Někdy pro srandu si počítám kolikrát to je.
Ale beru ji i s tímto. Má jiné kvality a nechci jí to komentovat.

Není tady

#22 20. 8. 2013 5:48

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

lepista napsal(a):

Grainne napsal(a):

Ano, několikrát během každého hovoru. Někdy pro srandu si počítám kolikrát to je.

třeba to myslí ironicky wink

Není tady

#23 20. 8. 2013 7:56

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

lepista napsal(a):

Grainne napsal(a):

A myslíš, že by jí nedošlo, jak je trapná, kdyby jsi ty dělala opak ? Na její chválení říkat opak - já jsem strašná kuchařka, já jsem za koupila hroznou sedačku....   ? vissla

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#24 20. 8. 2013 8:12

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Ale beru ji i s tímto.
Myslím, že je to nejlepší, co můžeš dělat... každej máme "něco", nějakej řekněme zlozvyk, čím druhý "dráždíme", mnohdy aniž bychom to věděli. Jestli to jde unýst - viz "Má jiné kvality" - pak bych to brala jako její "součást" s tím, že bez podobnýho "vytahování se" by to nakonec ani nebyla ona... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#25 20. 8. 2013 10:51

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Ale beru ji i s tímto.
Myslím, že je to nejlepší, co můžeš dělat... každej máme "něco", nějakej řekněme zlozvyk, čím druhý "dráždíme", mnohdy aniž bychom to věděli. Jestli to jde unýst - viz "Má jiné kvality" - pak bych to brala jako její "součást" s tím, že bez podobnýho "vytahování se" by to nakonec ani nebyla ona... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

tak to určitě. ale ono se tohle dá vydržet jednou za čas. pravidelně na tohle nemáš vždycky náladu. když se chce moje bývalá kolegyně se sejít, nebo přijet na kafe, tak se kolikrát vymluvím, že něco mám, i když to tak není. je to hnusný, já to vím, ale fakt se mi ji nechce kolikrát poslouchat. mám ji svým způsobem ráda, nemyslím si, že je špatná, ale když si představím, co by zase přišlo, mám po náladě skurt

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí