|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Vkládám tento dotaz i sem na "starý" babinet, protože na "novém" to nějak usnulo :-)
Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s podílnictvím na pozemcích.
Situace: Tři sestry nabyly dědictvím pozemky vedené jako orná půda, popř. jako manipulační plocha. Každé připadla 1/3, tak je to psané v KN. Jedná se o různá pole, na kterých hospodaří zemědělské družstvo. Družstvo chce nyní pozemky koupit, za nejnižší možnou cenu, dvě sestry souhlasí a prodej chtějí, nechtějí se zaobírat možným zhodnocením v budoucnu atd. Třetí sestra prodej nechce.
Otázka:
1) Lze prodat takto pouze ideální dvě třetiny pozemku?
2) Pokud si družstvo bude klást podmínku, že to koupí jen jako celek, od všech sester dohromady, je souhlas dvou sester jakože většinový, že se tedy pozemek prodat MUSÍ? Tomuto kupci?
3)existuje předkupní právo? pokud by třetí sestra chtěla odkoupit podíly svých sester, zaručuje jí to právo, nebo ji můžou ze zlosti odmítnout, popř. jí dát přemrštěnou cenu? A pokud toto právo existuje, jak ho nepropásnout, má dát písemnou nabídku ve chvíli, kdy ji dalo družstvo?
Děkuji za odpověď
Není tady
Viz občanský zákoník, § 136 a násl.
Není tady
Děkuji
Není tady
Hm, tak jsem se dozvěděla, že zatím předkupní právo platí, ale od roku 2014 má být nový zákoník a ty změny jsem nenašla :-(
A nenašla jsem odpověď na to, jak to přesně udělat. Že to má ta prodávající sestra nabídnout sama, písemně, aby ta, která to chce koupit, do 2 měsíců složila peníze na odkup.. počítám, že do úschovy u právníka.. to jsem vyčetla v diskuzích. Jak ale tu sestru prodávající, která si žádný právní povinnosti neuvědomuje, a navíc to ze zapšklosti NECHCE prodat sestře, radši družstvu, informovat, že to prostě udělat musí? Ona čeká, že nebude muset nic dělat, že smlouvy zajistí družstvo ona to jen podepíše..
Pokud by sestra podala žádot o vypořádání majetku na soud (+poplatky), bude moct ta, co chce podíl koupit, to na tom soudu říct, a soud by jí vyšel vstříc, nebo je spíš pravděpodobné, že soud přikáže pozemk rozdělit na tři díly, a každá ať si se svým dělá, co chce? Pak by předkupní právo ztratila..
a pořád jsem nepochopila, jestli když dvě třetiny souhlasit s prodejem družstvu budou, a třetina ne, jestli ji mohou jakoby přehlasovat a ona bude muset prodat za cenu, za kterou nechce, pozemky, kterých se ani nechce zbavit, protože mají v budoucnu jasné zhodnocení..
Není tady
od roku 2014 má být nový zákoník a ty změny jsem nenašla
To se říká kdovíjestli... a pořád máš pět měsíců čas.
nenašla jsem odpověď na to, jak to přesně udělat
Na to nenajdeš odpověď ani tady ani v jinejch diskuzích, protože nikdo nezná detaily, postoj družstva a podobně.
Posbírej všechny papíry a najdi si právního zástupce, kterej "umí" pozemkový právo.
Není tady

Každopádně nový občanský zákoník ruší předkupní právo pro převod spoluvlastnického podílu u pozemku či jiné nemovitosti. To však bude platit pro nové spoluvlastnictví vzniklé po 1.1.2014. Dneska je to tak, že svůj podíl musíš nejprve nabídnou ostatním spoluvlastníkům. To platí i po novém roce, kdy poběží tato povinnost ještě 1 rok a poté zanikne (to je případ, kdy spoluvlastnictví existuje před účinností novely OZ).
Upravil(a) Bigben61 (26. 7. 2013 13:36)
Není tady

Pokud jsou to tři samostatné subjekty, tak nemůžou nikoho přehlasovat. Dvě sestry prostě svůj podíl prodají a třetí zůstane jedna ideální třetina (tedy pokud to nekoupí).
Lazurka2 napsal(a):
a pořád jsem nepochopila, jestli když dvě třetiny souhlasit s prodejem družstvu budou, a třetina ne, jestli ji mohou jakoby přehlasovat a ona bude muset prodat za cenu, za kterou nechce, pozemky, kterých se ani nechce zbavit, protože mají v budoucnu jasné zhodnocení..
Není tady
nový občanský zákoník ruší předkupní právo pro převod spoluvlastnického podílu u pozemku či jiné nemovitosti
Skutečně? 
§ 1124 NOZ
(1) Bylo-li spoluvlastnictví založeno pořízením pro případ smrti nebo jinou právní skutečností tak, že spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit, a převádí-li některý ze spoluvlastníků svůj podíl, mají ostatní spoluvlastníci k podílu po dobu šesti měsíců ode dne vzniku spoluvlastnictví předkupní právo, ledaže spoluvlastník podíl převádí jinému spoluvlastníku nebo svému manželu, sourozenci nebo příbuznému v řadě přímé. Neujednají-li si spoluvlastníci, jak předkupní právo vykonají, mají právo vykoupit podíl poměrně podle velikosti podílů.
(2) Předkupní právo mají spoluvlastníci i v případě, že některý ze spoluvlastníků převádí podíl bezúplatně; tehdy mají spoluvlastníci právo podíl vykoupit za obvyklou cenu. To platí i v jiných případech zákonného předkupního práva.
Není tady

Zde je platnost předkupního práva časově omezena na šest měsíců. U stávajících spoluvlastnictví bude platit ještě rok a pak již nic.
helena napsal(a):
nový občanský zákoník ruší předkupní právo pro převod spoluvlastnického podílu u pozemku či jiné nemovitosti
Skutečně? http://fora.babinet.cz/img/smilies/va.gif
§ 1124 NOZ
(1) Bylo-li spoluvlastnictví založeno pořízením pro případ smrti nebo jinou právní skutečností tak, že spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit, a převádí-li některý ze spoluvlastníků svůj podíl, mají ostatní spoluvlastníci k podílu po dobu šesti měsíců ode dne vzniku spoluvlastnictví předkupní právo, ledaže spoluvlastník podíl převádí jinému spoluvlastníku nebo svému manželu, sourozenci nebo příbuznému v řadě přímé. Neujednají-li si spoluvlastníci, jak předkupní právo vykonají, mají právo vykoupit podíl poměrně podle velikosti podílů.
(2) Předkupní právo mají spoluvlastníci i v případě, že některý ze spoluvlastníků převádí podíl bezúplatně; tehdy mají spoluvlastníci právo podíl vykoupit za obvyklou cenu. To platí i v jiných případech zákonného předkupního práva.
Není tady
Zde je platnost předkupního práva časově omezena na šest měsíců.
V tom případě ovšem nemůžeš napsat, že "nový občanský zákoník ruší předkupní právo"... to je zmatečná informace.
Není tady

a ty jsi právnička a nebo sis to jenom vygooglila?
myslím, že pro odpověď na dotaz je důležité to, že předkupní právo bude platit ještě 1 rok bez ohledu na novou úpravu.
helena napsal(a):
Zde je platnost předkupního práva časově omezena na šest měsíců.
V tom případě ovšem nemůžeš napsat, že "nový občanský zákoník ruší předkupní právo"... to je zmatečná informace.
Upravil(a) Bigben61 (26. 7. 2013 14:22)
Není tady
Dovolila jsem si ocitovat NOZ - co se ti nelíbí?
Není tady

OK, v pořádku, ale to si asi tazatelka taky přečetla před tím než se ptala, nemyslíš?
helena napsal(a):
Dovolila jsem si ocitovat NOZ - co se ti nelíbí?
Není tady
to si asi tazatelka taky přečetla před tím než se ptala, nemyslíš?
Přečetla, leč "nenašla"... viz výše.
Není tady

Dobře, navrhuju mír.
helena napsal(a):
to si asi tazatelka taky přečetla před tím než se ptala, nemyslíš?
Přečetla, leč "nenašla"... viz výše.
Není tady
Nabídnout sestře, která to nechce prodat, pokud nebude chtít koupit pozemky rozdělit a prodat družstvy ty dvě části. Sestře zůstane ta její
Není tady
Děkuji za zasvěcenou diskuzi :-) to, že to má platit ještě rok je dobré, protože se možná letos nedohodnou..
Rozdělení na konkrétní třetiny se zatím snažíme právě vyhnout, kvůi nákladům, zaměření atd, ale asi u toho velkého pole bude stejně nezbytností..
Nejlukrativnjší je jedno menší pole, a tam by právě stálo za to odkoupit ty podíly. Holt bude té uražené sestře někdo muset vysvětlit, jak to musí právně správně udělat.. jenže spoléhá na právní servis z družstva, no, tak ti ji budou muset poučit, protože my jako blízcí té sestry, která chce pozemky udržet, jsme v klatbě :-)) družstvo samo se musí chránit, smlouvu lze zpětně zrušit, pokud to nenabídne spolupodílníkům.. jsem se dočetla na právní poradně kdesi jinde..
přesto děkuji!!!
Není tady