Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#151 7. 7. 2013 18:12

Ziki
♥♥♥♥♥--

Re: Jméno

PPavlaa napsal(a):

eremuruss napsal(a):

dusička napsal(a):

Kdyby můj manžel byl Václav,měla bych doma syna Venouška. stolt Hezký jméno , řekněte mi, co je na něm ošklivého, hanlivého, buranského?

Jo,kdyz je dite maly a rika se mu Vasicek nebo Vasik je to pekny,ale Michal je hezci.

mně se zase nelíbí to vašíček nebo vašík. líbí se mi prostě vašek. ne venca, ne vašík a cokoliv podobnýho.

Venca mi zní taky hrozně, Vašek jde.

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#152 7. 7. 2013 18:20

ajka50
♥♥♥----

Vilemína napsal(a):

ajka50 napsal(a):

Prarodiče,narození v přeminulém století  byli Marie a Dominik,Marie a Rudolf, rodiče Libuše a Miroslav,manžel byl Jaroslav,děti mám Martinu a Tomáše a vnoučata Zuzanu,Kateřinu,Lucii a Dominika.

Ta se taky dost dávala krátce po 2. světové válce.

No, maminka je ročník 32 a měla sestru  ročník 25í a ta byla Zdeňka..

Není tady

#153 7. 7. 2013 19:18

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

PPavlaa napsal(a):

dusička napsal(a):

Neměla jsem vůbec problém dát jméno Pavel klukovi po manželovi. Líbí se mi to jméno. Jo, líbí se mi víc jmen, manžel byl šastný, že je kluk po něm, tradice, netradice. (Pavel je i děda)
Nedávno přišla holčina kluka, že až jednou budou mít dítě, že když to bude kluk, bude to Pavlíček.

já bych pavla nedávala. pavel byl můj ex, moje ségra má syna pavla, bratránek je pavel, další má taky pavla .. prostě je toho moc.
vůbec jsem nepochopila známou, co dala klukovi jméno pavel, po jejím muži. sama má bráchu pavla, ten má taky syna pavla, jejáí táta je pavel a ségra jejího manžela má za manžela pavla. to mám fakt pocit, že ty lidi nemaj rozum.

kdyby jsme měli v rodině Pavla, jako třeba bráchu, nebo ségra syna, tak bych ho nedala. To už by jich bylo moc.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#154 7. 7. 2013 19:20

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

PPavlaa napsal(a):

dusička napsal(a):

Algeb - to jsou ale stará česká jména. Nejenom na vesnici ale i ve městě.
Akorát ve městě se třeba říkalo Václave, na vesnici Venoušku (mám bratránka Venouška, ale on chce říkat Vašku)
na vesnici Máňa, ve městě Marie.
Jde o to, jak se říká

jestli je bratránek venoušek už dospělej chlap, tak se nedivím, že chce, aby ho oslovovali vašku. já bych si jako venoušek připadala jako naprostej debil.
a to co píšeš, město, vesnice, to je totální kravina.

Mu mi říkáme teď Vašku, ale když mu bylo cca deset, tak se strašně rozčiloval.
Jinak Pavlikovi říkám Pavliku, mezi klukama Pavle, je zvyklej a neprotřestuju, uplně v klidu.
Přiznám se, jsem na tohle úchylná po babičce, ta taky každýmu říkala zdrobněle.

Není tady

#155 7. 7. 2013 19:44

agewa
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

dusička napsal(a):

Algeb - to jsou ale stará česká jména. Nejenom na vesnici ale i ve městě.
Akorát ve městě se třeba říkalo Václave, na vesnici Venoušku (mám bratránka Venouška, ale on chce říkat Vašku)
na vesnici Máňa, ve městě Marie.
Jde o to, jak se říká

jestli je bratránek venoušek už dospělej chlap, tak se nedivím, že chce, aby ho oslovovali vašku. já bych si jako venoušek připadala jako naprostej debil.
a to co píšeš, město, vesnice, to je totální kravina.

Mu mi říkáme teď Vašku, ale když mu bylo cca deset, tak se strašně rozčiloval.
Jinak Pavlikovi říkám Pavliku, mezi klukama Pavle, je zvyklej a neprotřestuju, uplně v klidu.
Přiznám se, jsem na tohle úchylná po babičce, ta taky každýmu říkala zdrobněle.

segra je Marie, bydleli jsme v male vesnicce a rozhodne ji nikdo Mána nerikal (krome nadavek), vzdy jen Marus

Není tady

#156 7. 7. 2013 19:51

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Agevo - už jsem psala, Marie a Máňa byl blbej příklad. tillfreds

Není tady

#157 7. 7. 2013 19:54

holcina
♥♥♥♥♥♥-

U nás jsou Marie většinou Majky:-)

Není tady

#158 7. 7. 2013 20:08

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Ivana napsal(a):

Já jsem v matrice zjistila, že moje babička byla pokřtěná Božena Anna. Její kmotra taky nebyla Anna, tak nevím. Možná se mohly dávat dvě jména. Můj syn chodí s dívkou, která se jmenuje Anna Marie.

Zajímavé. Dnes je možné dát dvě jména, dokonce i více jmen, to ale musíš obejít tak, že dᚠpomlčku - např. Anna-Marie Justýna, jestli jde dát Anna-Marie Justýna-Ema, to nevím. Dříve to ale nešlo, neznám nikoho stejně starého jako jsem já, kdo by měl od narození dvě jména. Třeba si jedno z jmen přidala až v dospělosti, nebo se narodila v zahraničí.

Není tady

#159 7. 7. 2013 20:16

helena
♥♥♥♥♥♥♥

neznám nikoho stejně starého jako jsem já, kdo by měl od narození dvě jména
Jsem starší, ale dvě jména v křestním listu mám... a kamarádky neteř, který je pět let je má taky, protože u nich je zvykem, aby holčička (což je zajímavý) měla jedno křestní jméno "rodový" už skoro 300 let.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#160 7. 7. 2013 20:19

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

helena napsal(a):

neznám nikoho stejně starého jako jsem já, kdo by měl od narození dvě jména
Jsem starší, ale dvě jména v křestním listu mám... a kamarádky neteř, který je pět let je má taky, protože u nich je zvykem, aby holčička (což je zajímavý) měla jedno křestní jméno "rodový" už skoro 300 let.

heli a kolik jmen mᚠv občance?

Není tady

#161 7. 7. 2013 20:26

helena
♥♥♥♥♥♥♥

kolik jmen mᚠv občance?
Jedno.

Není tady

#162 7. 7. 2013 20:29

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

helena napsal(a):

kolik jmen mᚠv občance?
Jedno.

já taky ,uf
vil spíše měla na mysli případy, kdy rodiče v rámci atraktivity dávají svým dětem dvě jména dumbom

Není tady

#163 7. 7. 2013 20:32

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Mám dvě v křestním listu... matriku tehdá naši nechtěli zbytečně provokovat. Ale je pravda, že se už nějakej čas chystám to změnit, jenže holt ty ouřady nejsem schopná objet.

Není tady

#164 7. 7. 2013 21:57

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

já taky ,uf
vil spíše měla na mysli případy, kdy rodiče v rámci atraktivity dávají svým dětem dvě jména dumbom

Přesně tak.

Není tady

#165 7. 7. 2013 23:40

Ziki
♥♥♥♥♥--

ajka50 napsal(a):

Vilemína napsal(a):

ajka50 napsal(a):

Prarodiče,narození v přeminulém století  byli Marie a Dominik,Marie a Rudolf, rodiče Libuše a Miroslav,manžel byl Jaroslav,děti mám Martinu a Tomáše a vnoučata Zuzanu,Kateřinu,Lucii a Dominika.

Ta se taky dost dávala krátce po 2. světové válce.

No, maminka je ročník 32 a měla sestru  ročník 25í a ta byla Zdeňka..

Babička měla sestru, ročník 21 a jmenovala se Irena. Myslím, že tehdy jich moc nebylo. Táta měl bratra r. 48, jmenoval se Sylvestr.

Není tady

#166 8. 7. 2013 1:44

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Ziki napsal(a):

Babička měla sestru, ročník 21 a jmenovala se Irena. Myslím, že tehdy jich moc nebylo. Táta měl bratra r. 48, jmenoval se Sylvestr.

Irena začala být moderní po 1. světové válce, hrdinky dívčích románků, které tehdejší autoři psali, byly Ireny, Evy...; Anežky, všechny -ie (Emílie, Aloisie, Amálie...), Josefíny, Františky... představovaly minulost, stávaly se prototypem služebné, chudé děvečky z venkova, kdežto ty Ireny v sobě skýtaly jakousi svěžest.
Chtěla bych se ještě zastavovat u ženských jmen zakončených na -ie - Antonie, Aloisie, Amálie, Rozálie, Anastázie, Emílie, Julie, Viktorie, Žofie... všechna byla v celém 20. stol. považovaná za zastaralá, výjimku tvořily pouze dvě - Marie (ta se ještě docela dávala) a LUCIE. Pak přišla vlna Klaudií, Patrícií... ze zahraničí, tato jména se ale až tak masově nikdy nedávala. Až v posledních 15 letech se ty -ie začaly více dávat - Sofie (dnes velmi moderní jméno), Viktorie (většina lidí to považuje za import z anglosaských zemí, přitom toto jméno se ještě v 18. stol. a na zač. 19. st. v českých zemích docela dost dávalo), Natálie (opět moderní jméno, ta oblibu -ie začala), Julie, Amálie, Antonie, Rozálie...

Opět čerpám především z M. Knappové: Jak se vaše dítě bude jmenovat. A plus ze statistik.

Sylvestr nebyl nikdy extra oblíbený, určitě se ale dříve dával více. Dříve nemyslím v r. 1948. Sylvestr je pro mě nešastné jméno. Ne kvůli konci roku, ale kvůli kolísavému y/i. Zřetelněji je to vidět u ženské podoby - v kalendáři je Silvie, přípustné jsou ještě tyto varianty: Sylvie, Silva, Sylva (zdroj Knappová). Nechtěla bych se tak jmenovat a neustále říkat, po s tvrdé/měkké i.

Poznámka: komentář k Ireně, ženským jménům zakončeným na -ie je pouze orientační, určitě by někdo mohl namítat, že je to jinak. Já se opírám o literaturu, o jména se zajímám už více let, tak mám načteno, žádná literatura neuspokojila plně mé potřeby dozvědět se co nejvíce o historii dávání jmen. To, že např. Natálie začala oblibu -ie je moje domněnka, řekla bych, že správná, ale úplně ruku do ohně bych za to nedala. S tím importem u Viktorie je to moje domněnka. Co je ale 100% pravda, je to, že velkým mezníkem v dávání jmen byla 1. světová válka. Ta mnohá "vesnická jména" zatlačila do ústraní a postupně se přestala dávat - např. Alois, Vincenc...

Není tady

#167 8. 7. 2013 10:44

Ziki
♥♥♥♥♥--

Je to možné s tou 1.sv.válkou. Tam je ten přelom vidět možná i pro laika. Je zajímavé, že zatímco tatínek babičky byl ve jménech pokrokovější, babička si přála, abychom měli v rodině tradiční česká jména. Lucii např. těžko nesla.

Není tady

#168 8. 7. 2013 10:54

jaspinn
♥♥♥♥---
Místo: Ostrava

Zajímavé čtení godlike
U nás prarodiče Rudolf, Marie, Vlasta a Emil, moji rodiče Emil a Marie (určitě poznáte čí kdo byli rodiče)big_smile
My doma Jana a Dana - 60 a 70 léta.
Já mám Zuzku a Daniela (80 léta), manžel taky Zuzanku a Marii - ale je jim teprve 10, takže říkáme odmalinka Májo - jinak jména moc neměníme, nelíbí se mi Mařka, Máňa, líp mi zní Majka.

Upravil(a) jaspinn (8. 7. 2013 10:55)

Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží nᚠsvět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.
Jan Werich

Není tady

#169 25. 7. 2013 9:37

veron
♥------

Ahoj holky,

moc děkuju za vaše příspěvky. Je opravdu o čem přemýšlet. Samozřejmě, že jména, která připomínají nesympatického člověka, jsem vyloučila okamžitě. Vilemíno, děkuju za Adélu, opravdu to spojení vypadá hezky.

Není tady

#170 25. 7. 2013 11:58

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

veron napsal(a):

Ahoj holky,

moc děkuju za vaše příspěvky. Je opravdu o čem přemýšlet. Samozřejmě, že jména, která připomínají nesympatického člověka, jsem vyloučila okamžitě. Vilemíno, děkuju za Adélu, opravdu to spojení vypadá hezky.

Není zač.

Mně se Adéla moc líbí. Kdybych vybírala pro svou dceru jméno, rozhodovala bych se mezi Alžbětou, Magdalenou, Markétou a Eliškou. A moc se mi taky líbí Hana. Ale kdo ví, jak by to nakonec dopadlo. Líbí se mi spousta dívčích jmen.

Moc se mi líbí staročeská podoba Adély - Adléta, tu bych ale nedala, jen bych tak Adélce říkala.

Není tady

#171 19. 12. 2013 7:53

mikuelini
♥♥♥♥♥--

Moc se mi libi :Jeremias , Elias ,jinak i ty klasicke jsou krasne jako Pavel ,Petr ,Karel
Divci jmeno se mi libi Bibiana ,Anna ,Jolana ,Olga ,Jana

Není tady

#172 19. 12. 2013 8:54

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

Vilemino prosimte, když mᚠnacteno... je opravdu francouzske jméno Serge ( Serž) převzato z ruského Sergej?  A jméno Alexia je ceska podoba jména Alexandra nebo Aloisie?  Na netu info není tak jestli bys nemohla juknout. ... a další jméno naší Aji je Josiane.  Jana nebo Josefina?  Díky

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#173 19. 12. 2013 12:33

rudolf
♥♥♥♥---

algebrana- jsi hlupák

Není tady

#174 21. 3. 2014 13:42

Arielll
♥------

Taky se mi nejvíc líbila Alenka :-)
My máme doma Natálku a už začínáme tvořit malého Alexe - jen jsem se dívala, že to jméno není v českém kalendáři, jen Alexandr, což nechceme. Máte někdo zkušenost se zápisem jiného jména?
Jinak také nemám ráda, když se dávají jména z rodiny... sama se jmenuji po babičce, kterou mám sice moc ráda, ale hodně mi to celý život vadí...

Není tady

#175 21. 3. 2014 21:56

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Arielll napsal(a):

Taky se mi nejvíc líbila Alenka :-)
My máme doma Natálku a už začínáme tvořit malého Alexe - jen jsem se dívala, že to jméno není v českém kalendáři, jen Alexandr, což nechceme. Máte někdo zkušenost se zápisem jiného jména?
Jinak také nemám ráda, když se dávají jména z rodiny... sama se jmenuji po babičce, kterou mám sice moc ráda, ale hodně mi to celý život vadí...

Osobní zkušenost nemám, ale zajímám se už delší dobu o křestní jména - oblibu, význam atd. Mám knihu Jak se bude vaše dítě jmenovat od M. Knappové (odbornice na křestní jména, píše i posudky na neznámá jména, zda je možné je dát nebo ne - vždy je třeba doložit, zda jméno existuje) a tam Alex je, je ve všech matrikách, ujišuji tě, že s Alexem není problém. Nemusíš chodit na matriku, nic. Je to něco jako Sofie, ta taky není v kalendáři a dává se čím dál tím víc (dokonce je v první 20 nejdávanějších dívčích jmen), to samé Matyᚠ(ten se drží už asi třetím rokem okolo 5. místa! v žebříčku chlapeckých jmen), Tobiáš, Max, Vanes(s)a taky nejsou v kalendáři, ale není problém je dát. Schválně jsem ti vyjmenovala několik velmi často dávaných jmen, která nejsou v českém kalendáři (v některých jsou dopisována, např. v mém stolním kalendáři mám je k Alexandrovi připsán i Saša, mmch. Saša je možné taky dát jako základní tvar, stejně jako Alexej). Takže pokud se vám jméno líbí, tak směle do toho.

Jinak taky nefandím trendu dávat jména po rodičích či po někom z rodiny.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí