18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
PPavlaa napsal(a):
eremuruss napsal(a):
dusička napsal(a):
Kdyby můj manel byl Václav,měla bych doma syna Venouka. Hezký jméno , řekněte mi, co je na něm oklivého, hanlivého, buranského?
Jo,kdyz je dite maly a rika se mu Vasicek nebo Vasik je to pekny,ale Michal je hezci.
mně se zase nelíbí to vaíček nebo vaík. líbí se mi prostě vaek. ne venca, ne vaík a cokoliv podobnýho.
Venca mi zní taky hrozně, Vaek jde.
Není tady
Vilemína napsal(a):
ajka50 napsal(a):
Prarodiče,narození v přeminulém století byli Marie a Dominik,Marie a Rudolf, rodiče Libue a Miroslav,manel byl Jaroslav,děti mám Martinu a Tomáe a vnoučata Zuzanu,Kateřinu,Lucii a Dominika.
Ta se taky dost dávala krátce po 2. světové válce.
No, maminka je ročník 32 a měla sestru ročník 25í a ta byla Zdeňka..
Není tady
PPavlaa napsal(a):
dusička napsal(a):
Neměla jsem vůbec problém dát jméno Pavel klukovi po manelovi. Líbí se mi to jméno. Jo, líbí se mi víc jmen, manel byl astný, e je kluk po něm, tradice, netradice. (Pavel je i děda)
Nedávno přila holčina kluka, e a jednou budou mít dítě, e kdy to bude kluk, bude to Pavlíček.já bych pavla nedávala. pavel byl můj ex, moje ségra má syna pavla, bratránek je pavel, dalí má taky pavla .. prostě je toho moc.
vůbec jsem nepochopila známou, co dala klukovi jméno pavel, po jejím mui. sama má bráchu pavla, ten má taky syna pavla, jejáí táta je pavel a ségra jejího manela má za manela pavla. to mám fakt pocit, e ty lidi nemaj rozum.
kdyby jsme měli v rodině Pavla, jako třeba bráchu, nebo ségra syna, tak bych ho nedala. To u by jich bylo moc.
Není tady
PPavlaa napsal(a):
dusička napsal(a):
Algeb - to jsou ale stará česká jména. Nejenom na vesnici ale i ve městě.
Akorát ve městě se třeba říkalo Václave, na vesnici Venouku (mám bratránka Venouka, ale on chce říkat Vaku)
na vesnici Máňa, ve městě Marie.
Jde o to, jak se říkájestli je bratránek venouek u dospělej chlap, tak se nedivím, e chce, aby ho oslovovali vaku. já bych si jako venouek připadala jako naprostej debil.
a to co píe, město, vesnice, to je totální kravina.
Mu mi říkáme teď Vaku, ale kdy mu bylo cca deset, tak se straně rozčiloval.
Jinak Pavlikovi říkám Pavliku, mezi klukama Pavle, je zvyklej a neprotřestuju, uplně v klidu.
Přiznám se, jsem na tohle úchylná po babičce, ta taky kadýmu říkala zdrobněle.
Není tady
dusička napsal(a):
PPavlaa napsal(a):
dusička napsal(a):
Algeb - to jsou ale stará česká jména. Nejenom na vesnici ale i ve městě.
Akorát ve městě se třeba říkalo Václave, na vesnici Venouku (mám bratránka Venouka, ale on chce říkat Vaku)
na vesnici Máňa, ve městě Marie.
Jde o to, jak se říkájestli je bratránek venouek u dospělej chlap, tak se nedivím, e chce, aby ho oslovovali vaku. já bych si jako venouek připadala jako naprostej debil.
a to co píe, město, vesnice, to je totální kravina.Mu mi říkáme teď Vaku, ale kdy mu bylo cca deset, tak se straně rozčiloval.
Jinak Pavlikovi říkám Pavliku, mezi klukama Pavle, je zvyklej a neprotřestuju, uplně v klidu.
Přiznám se, jsem na tohle úchylná po babičce, ta taky kadýmu říkala zdrobněle.
segra je Marie, bydleli jsme v male vesnicce a rozhodne ji nikdo Mána nerikal (krome nadavek), vzdy jen Marus
Není tady
Agevo - u jsem psala, Marie a Máňa byl blbej příklad.
Není tady
U nás jsou Marie větinou Majky:-)
Není tady
Ivana napsal(a):
Já jsem v matrice zjistila, e moje babička byla pokřtěná Boena Anna. Její kmotra taky nebyla Anna, tak nevím. Moná se mohly dávat dvě jména. Můj syn chodí s dívkou, která se jmenuje Anna Marie.
Zajímavé. Dnes je moné dát dvě jména, dokonce i více jmen, to ale musí obejít tak, e dá pomlčku - např. Anna-Marie Justýna, jestli jde dát Anna-Marie Justýna-Ema, to nevím. Dříve to ale nelo, neznám nikoho stejně starého jako jsem já, kdo by měl od narození dvě jména. Třeba si jedno z jmen přidala a v dospělosti, nebo se narodila v zahraničí.
Není tady
neznám nikoho stejně starého jako jsem já, kdo by měl od narození dvě jména
Jsem starí, ale dvě jména v křestním listu mám... a kamarádky neteř, který je pět let je má taky, protoe u nich je zvykem, aby holčička (co je zajímavý) měla jedno křestní jméno "rodový" u skoro 300 let.
Není tady
helena napsal(a):
neznám nikoho stejně starého jako jsem já, kdo by měl od narození dvě jména
Jsem starí, ale dvě jména v křestním listu mám... a kamarádky neteř, který je pět let je má taky, protoe u nich je zvykem, aby holčička (co je zajímavý) měla jedno křestní jméno "rodový" u skoro 300 let.
heli a kolik jmen má v občance?
Není tady
kolik jmen má v občance?
Jedno.
Není tady
helena napsal(a):
kolik jmen má v občance?
Jedno.
já taky ,uf
vil spíe měla na mysli případy, kdy rodiče v rámci atraktivity dávají svým dětem dvě jména
Není tady
Mám dvě v křestním listu... matriku tehdá nai nechtěli zbytečně provokovat. Ale je pravda, e se u nějakej čas chystám to změnit, jene holt ty ouřady nejsem schopná objet.
Není tady
aprill napsal(a):
já taky ,uf
vil spíe měla na mysli případy, kdy rodiče v rámci atraktivity dávají svým dětem dvě jména
Přesně tak.
Není tady
ajka50 napsal(a):
Vilemína napsal(a):
ajka50 napsal(a):
Prarodiče,narození v přeminulém století byli Marie a Dominik,Marie a Rudolf, rodiče Libue a Miroslav,manel byl Jaroslav,děti mám Martinu a Tomáe a vnoučata Zuzanu,Kateřinu,Lucii a Dominika.
Ta se taky dost dávala krátce po 2. světové válce.
No, maminka je ročník 32 a měla sestru ročník 25í a ta byla Zdeňka..
Babička měla sestru, ročník 21 a jmenovala se Irena. Myslím, e tehdy jich moc nebylo. Táta měl bratra r. 48, jmenoval se Sylvestr.
Není tady
Ziki napsal(a):
Babička měla sestru, ročník 21 a jmenovala se Irena. Myslím, e tehdy jich moc nebylo. Táta měl bratra r. 48, jmenoval se Sylvestr.
Irena začala být moderní po 1. světové válce, hrdinky dívčích románků, které tehdejí autoři psali, byly Ireny, Evy...; Aneky, vechny -ie (Emílie, Aloisie, Amálie...), Josefíny, Frantiky... představovaly minulost, stávaly se prototypem sluebné, chudé děvečky z venkova, kdeto ty Ireny v sobě skýtaly jakousi svěest.
Chtěla bych se jetě zastavovat u enských jmen zakončených na -ie - Antonie, Aloisie, Amálie, Rozálie, Anastázie, Emílie, Julie, Viktorie, ofie... vechna byla v celém 20. stol. povaovaná za zastaralá, výjimku tvořily pouze dvě - Marie (ta se jetě docela dávala) a LUCIE. Pak přila vlna Klaudií, Patrícií... ze zahraničí, tato jména se ale a tak masově nikdy nedávala. A v posledních 15 letech se ty -ie začaly více dávat - Sofie (dnes velmi moderní jméno), Viktorie (větina lidí to povauje za import z anglosaských zemí, přitom toto jméno se jetě v 18. stol. a na zač. 19. st. v českých zemích docela dost dávalo), Natálie (opět moderní jméno, ta oblibu -ie začala), Julie, Amálie, Antonie, Rozálie...
Opět čerpám předevím z M. Knappové: Jak se vae dítě bude jmenovat. A plus ze statistik.
Sylvestr nebyl nikdy extra oblíbený, určitě se ale dříve dával více. Dříve nemyslím v r. 1948. Sylvestr je pro mě neastné jméno. Ne kvůli konci roku, ale kvůli kolísavému y/i. Zřetelněji je to vidět u enské podoby - v kalendáři je Silvie, přípustné jsou jetě tyto varianty: Sylvie, Silva, Sylva (zdroj Knappová). Nechtěla bych se tak jmenovat a neustále říkat, po s tvrdé/měkké i.
Poznámka: komentář k Ireně, enským jménům zakončeným na -ie je pouze orientační, určitě by někdo mohl namítat, e je to jinak. Já se opírám o literaturu, o jména se zajímám u více let, tak mám načteno, ádná literatura neuspokojila plně mé potřeby dozvědět se co nejvíce o historii dávání jmen. To, e např. Natálie začala oblibu -ie je moje domněnka, řekla bych, e správná, ale úplně ruku do ohně bych za to nedala. S tím importem u Viktorie je to moje domněnka. Co je ale 100% pravda, je to, e velkým mezníkem v dávání jmen byla 1. světová válka. Ta mnohá "vesnická jména" zatlačila do ústraní a postupně se přestala dávat - např. Alois, Vincenc...
Není tady
Je to moné s tou 1.sv.válkou. Tam je ten přelom vidět moná i pro laika. Je zajímavé, e zatímco tatínek babičky byl ve jménech pokrokovějí, babička si přála, abychom měli v rodině tradiční česká jména. Lucii např. těko nesla.
Není tady
Zajímavé čtení
U nás prarodiče Rudolf, Marie, Vlasta a Emil, moji rodiče Emil a Marie (určitě poznáte čí kdo byli rodiče)
My doma Jana a Dana - 60 a 70 léta.
Já mám Zuzku a Daniela (80 léta), manel taky Zuzanku a Marii - ale je jim teprve 10, take říkáme odmalinka Májo - jinak jména moc neměníme, nelíbí se mi Mařka, Máňa, líp mi zní Majka.
Upravil(a) jaspinn (8. 7. 2013 10:55)
Není tady
Ahoj holky,
moc děkuju za vae příspěvky. Je opravdu o čem přemýlet. Samozřejmě, e jména, která připomínají nesympatického člověka, jsem vyloučila okamitě. Vilemíno, děkuju za Adélu, opravdu to spojení vypadá hezky.
Není tady
veron napsal(a):
Ahoj holky,
moc děkuju za vae příspěvky. Je opravdu o čem přemýlet. Samozřejmě, e jména, která připomínají nesympatického člověka, jsem vyloučila okamitě. Vilemíno, děkuju za Adélu, opravdu to spojení vypadá hezky.
Není zač.
Mně se Adéla moc líbí. Kdybych vybírala pro svou dceru jméno, rozhodovala bych se mezi Albětou, Magdalenou, Markétou a Elikou. A moc se mi taky líbí Hana. Ale kdo ví, jak by to nakonec dopadlo. Líbí se mi spousta dívčích jmen.
Moc se mi líbí staročeská podoba Adély - Adléta, tu bych ale nedala, jen bych tak Adélce říkala.
Není tady
Moc se mi libi :Jeremias , Elias ,jinak i ty klasicke jsou krasne jako Pavel ,Petr ,Karel
Divci jmeno se mi libi Bibiana ,Anna ,Jolana ,Olga ,Jana
Není tady
Vilemino prosimte, kdy má nacteno... je opravdu francouzske jméno Serge ( Ser) převzato z ruského Sergej? A jméno Alexia je ceska podoba jména Alexandra nebo Aloisie? Na netu info není tak jestli bys nemohla juknout. ... a dalí jméno naí Aji je Josiane. Jana nebo Josefina? Díky
Není tady
Taky se mi nejvíc líbila Alenka :-)
My máme doma Natálku a u začínáme tvořit malého Alexe - jen jsem se dívala, e to jméno není v českém kalendáři, jen Alexandr, co nechceme. Máte někdo zkuenost se zápisem jiného jména?
Jinak také nemám ráda, kdy se dávají jména z rodiny... sama se jmenuji po babičce, kterou mám sice moc ráda, ale hodně mi to celý ivot vadí...
Není tady
Arielll napsal(a):
Taky se mi nejvíc líbila Alenka :-)
My máme doma Natálku a u začínáme tvořit malého Alexe - jen jsem se dívala, e to jméno není v českém kalendáři, jen Alexandr, co nechceme. Máte někdo zkuenost se zápisem jiného jména?
Jinak také nemám ráda, kdy se dávají jména z rodiny... sama se jmenuji po babičce, kterou mám sice moc ráda, ale hodně mi to celý ivot vadí...
Osobní zkuenost nemám, ale zajímám se u delí dobu o křestní jména - oblibu, význam atd. Mám knihu Jak se bude vae dítě jmenovat od M. Knappové (odbornice na křestní jména, píe i posudky na neznámá jména, zda je moné je dát nebo ne - vdy je třeba doloit, zda jméno existuje) a tam Alex je, je ve vech matrikách, ujiuji tě, e s Alexem není problém. Nemusí chodit na matriku, nic. Je to něco jako Sofie, ta taky není v kalendáři a dává se čím dál tím víc (dokonce je v první 20 nejdávanějích dívčích jmen), to samé Matyá (ten se drí u asi třetím rokem okolo 5. místa! v ebříčku chlapeckých jmen), Tobiá, Max, Vanes(s)a taky nejsou v kalendáři, ale není problém je dát. Schválně jsem ti vyjmenovala několik velmi často dávaných jmen, která nejsou v českém kalendáři (v některých jsou dopisována, např. v mém stolním kalendáři mám je k Alexandrovi připsán i Saa, mmch. Saa je moné taky dát jako základní tvar, stejně jako Alexej). Take pokud se vám jméno líbí, tak směle do toho.
Jinak taky nefandím trendu dávat jména po rodičích či po někom z rodiny.
Není tady