Oznámení

1. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednoduše upéct to nejlahodnější cukroví!

1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je všechny a také tradice s nimi spojené.

#126 6. 7. 2013 23:42

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Re: Jméno

Diskuze se ubírá zajímavým směrem smile. Netušila jsem, že někdo má takový odpor k jménům Josef, František, Antonín... Já jsem jiná generace, jsem ročník 1986, tudíž to vnímám asi jinak než o generaci starší.

Ještě tu nezazněly relevantní informace, tak to musím napravit, koho to nezajímá, a nečte, bude to delší.

Dochované záznamy dokládají, že v době od 13. stol. do 1. pol. 19. stol. se u nás nejčastěji objevovala jména Jan, Petr, Mikuláš, Jiří, Václav, Martin, Ondřej (Mendy!, není to slátanina, nýbrž je to jméno, které má u nás dlouhou tradici, to, že se ti nelíbí, je věc druhá), Tomáš, Jakub, Matěj, Pavel, Adam (od 16. stol.), Josef, František, Karel, Antonín; z ženských Kateřina, Anna, Dorota, Markéta, Alžběta, Klára, Ludmila, Magdaléna, Barbora, Marie.
18. století zavádí kult Panny Marie a sv. Josefa a s ním dochází k rozšíření jmen Marie a Josef. Důsledkem kanonizace nových barokních světců se u nás objevují také jména Terezie, Karel, František, Antonín (a přechýlené tvary: Josefa/Josefína, Františka, Karla/Karolína, Antonie). Šíření těchto jmen napomáhá i vzor rodu Habsburků. Tato jména se rozšiřují i mezi venkovský lid.   

Od druhé pol. 19. stol. se díky národnímu obrození začínají hojně dávat slovanská jména - Jaroslav, Bohuslav, Vladimír, Jarmila, Věra... a české obdoby cizích jmen: Božena (Benedikta, Beatrice, Teofila), Růžena (Rosalie)... Slovanská jména jsou značně rozptýlena a v popředí výskytu jmen na prvních místech stále dominují jména jako Josef, Jan, František, Václav, Antonín, Karel, Marie, Anna, Kateřina, Josefa, Antonie, Františka...

První světová válka přináší nové změny v celé společnosti, a to i ve jménech. Najednou začínají být jména jako Anežka, Aloisie, Vendelín... pociována za zastaralá. V oblibě je pomalu střídají Eva, Irena...

Po druhé světové válce jména jako Václav, Anna, František, Marie... utlačují postupně do ústraní slovanská jména - zejména Miroslav/a, Jaroslav/a, jména "vlastnecká" - Vlasta, Věra (ty krátce po válce či v období války), a zhruba od 60. či 70. let přichází do obliby jména dávaná hojně před barokem - jsou to jména apoštolská a evangelická: Petr, Pavel, Marek, Ondřej, Jakub, Martin, Tomáš, Jan, Lukáš..., nově přechýlené tvary Jana, Pavla, Petra, Martina..., některé ze jmenovaných jsou stále v oblibě, některá už tolik ne. Momentálně jsou dost oblíbená starozákonní jména - David, Sára, Samuel, Jáchym, Adam... (některá z nich nedominují v top 10 nejdávanějších jmen, ale dávají se nesrovnatelně více než před např. 20 lety), plus v posledních zhruba deseti letech se začala více objevovat jména, která vyskytovala do poloviny 19. stol., avšak pak upadla do zapomnění - jedná se o jména: Amálie, Rozálie, Viktorie, Julie, Matyáš, Tobiáš...

Zdroj: M. Knappová: Jak se vaše dítě bude jmenovat a Robert Altman: Osud podle jména

Toliko v kostce k historii obliby jmen v českých zemích.

Není tady

#127 6. 7. 2013 23:56

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Našla jsem zajímavé články týkající se historie jmen:

Křestní jména v Čáslavském kraji v roce 1651 - http://demografie.info/?cz_detail_clank … rtclID=880
Křestní jména v roce 1651 - http://www.demografie.info/?cz_detail_c … artclID=87
Křestní jména v roce 1651 v Chrudimském kraji - http://www.demografie.info/?cz_detail_c … rtclID=735

Není tady

#128 7. 7. 2013 1:18

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Tato diskuze mě přiměla přepsat si nepřehledné poznámky k rodokmenu do přehledné formy. Zatím jsem se dostala pouze k předkům z mamčiny strany. Žili převážně ve vesnicích v dnešním okrese Blansko, ve dvou vesnicích na Jevíčsku a jedna větev v Hronově. Nejčastější mužské jméno je František a ženské Anna. Častá je Marie, Františka, vyskytuje se tam i Ludvík, Cyril, Božena, Marianna, Vincent, Vincencie, Engelbert, Kateřina, Josef a další jména.

V online matrikách jsem často narážela na jména Marianna a Johanna (19. stol.), Julie (ty se mohly narodit na zač. 19. stol.), Emílie (viz Julie), Matěj (stejné jako Julie a Emílie), na více si nevzpomenu.

Na příkladu rodiny jedné mé prababičky okomentuji jména. Jedná se o rodinu půlláníka (vlastník cca 17 ha půdy), vesnická rodina, otec František, matka Marie.
Děti:
1. Maria Anna 1887, zemřela v roce - často jsem narážela na buď Maria Anna nebo Marianna, Maria a Marie kolísalo, příp. se ještě dávalo Anna Marie/Maria
2. František Stanislav 1888, zemřel ve dvou letech - zajímavé je, že některý ze sourozenců měl dvě jména, některý jen jedno
3. Maria 1889
4. Ludmila 1891 - velmi časté jméno na přelomu 19. a 20. století, je třeba ale zmínit, že se toto jméno dávalo i před barokem
5. Bedřich Jan 1892
6. František 1894
7. Alžběta 1896
8. Anna 1898
9. Josefka 1900 - v matrice je napsáno skutečně Josefka, ale na hrobě má Josefa
10. a 11. dvojčata: Alois a Anton 1902, Alois zemřel jako mimino - Anton to je zajímavé, opět se potvrzuje, že některá jména nebyla až tolik ustálena (Marie/Maria, Anton/Antonín...)
12. Johanna 1904, zemřela jako sedmidenní

Pro Algebranu samá jména vhodná tak max. pro plebs big_smile, mně se až na Bedřicha a Aloise líbí všechna, některá méně, některá více.

A když už jsme u těch "plebsových jmen", tak musím uvést, že jeden mamčin bratranec se jmenuje František, ročník 1951, jeho otec se jmenoval taky František, Franta st. byl mimochodem zvěrolékař smile.
Řekla bych, že o masové rozšíření "barokních" jmen se postaral císař František Josef I. V téměř každém tzv. vesnickém románu (Světlá, K. V. Rais...) se objevuje Frantík, Pepík, Lojza, Tonda..., tak proto ta vaše asociace vás nad 40+, nebo i mladších.

Není tady

#129 7. 7. 2013 5:46

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Vilemína napsal(a):

Tato diskuze mě přiměla přepsat si nepřehledné poznámky k rodokmenu do přehledné formy. Zatím jsem se dostala pouze k předkům z mamčiny strany. Žili převážně ve vesnicích v dnešním okrese Blansko, ve dvou vesnicích na Jevíčsku a jedna větev v Hronově. Nejčastější mužské jméno je František a ženské Anna. Častá je Marie, Františka, vyskytuje se tam i Ludvík, Cyril, Božena, Marianna, Vincent, Vincencie, Engelbert, Kateřina, Josef a další jména.

V online matrikách jsem často narážela na jména Marianna a Johanna (19. stol.), Julie (ty se mohly narodit na zač. 19. stol.), Emílie (viz Julie), Matěj (stejné jako Julie a Emílie), na více si nevzpomenu.

Na příkladu rodiny jedné mé prababičky okomentuji jména. Jedná se o rodinu půlláníka (vlastník cca 17 ha půdy), vesnická rodina, otec František, matka Marie.
Děti:
1. Maria Anna 1887, zemřela v roce - často jsem narážela na buď Maria Anna nebo Marianna, Maria a Marie kolísalo, příp. se ještě dávalo Anna Marie/Maria
2. František Stanislav 1888, zemřel ve dvou letech - zajímavé je, že některý ze sourozenců měl dvě jména, některý jen jedno3. Maria 1889
4. Ludmila 1891 - velmi časté jméno na přelomu 19. a 20. století, je třeba ale zmínit, že se toto jméno dávalo i před barokem
5. Bedřich Jan 1892
6. František 1894
7. Alžběta 1896
8. Anna 1898
9. Josefka 1900 - v matrice je napsáno skutečně Josefka, ale na hrobě má Josefa
10. a 11. dvojčata: Alois a Anton 1902, Alois zemřel jako mimino - Anton to je zajímavé, opět se potvrzuje, že některá jména nebyla až tolik ustálena (Marie/Maria, Anton/Antonín...)
12. Johanna 1904, zemřela jako sedmidenní

Pro Algebranu samá jména vhodná tak max. pro plebs big_smile, mně se až na Bedřicha a Aloise líbí všechna, některá méně, některá více.

A když už jsme u těch "plebsových jmen", tak musím uvést, že jeden mamčin bratranec se jmenuje František, ročník 1951, jeho otec se jmenoval taky František, Franta st. byl mimochodem zvěrolékař smile.
Řekla bych, že o masové rozšíření "barokních" jmen se postaral císař František Josef I. V téměř každém tzv. vesnickém románu (Světlá, K. V. Rais...) se objevuje Frantík, Pepík, Lojza, Tonda..., tak proto ta vaše asociace vás nad 40+, nebo i mladších.

vil, druhé jméno by mělo být jméno po kmotrovi/kmotře. já mám taky v křestním listě jména dvě, v OP pouze jedno.
moc zajímavé čtení tummenupp , dala sis s tím práci

Není tady

#130 7. 7. 2013 9:32

algebrana
Zablokovaný

Vilemíno, já píšu o svým POCITU  z těch jmen...........ne že by skutečně měly být jen pro plebs.
Ale když slyším Tonda, Fanda, Pepa, tak mám ten pocit, že se to pro moderní lidi nehodí .

Upravil(a) algebrana (7. 7. 2013 9:33)

Není tady

#131 7. 7. 2013 10:50

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Jde o to,že určitě nějakého toho Tondu ,Fandu znᚠjako vesnickýho "burana".
V ulici bydleli bratři, a táta na ně vždycky řval - Gustave,Rudolfe - domu.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#132 7. 7. 2013 12:47

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Vilemína napsal(a):

Diskuze se ubírá zajímavým směrem smile. Netušila jsem, že někdo má takový odpor k jménům Josef, František, Antonín... Já jsem jiná generace, jsem ročník 1986, tudíž to vnímám asi jinak než o generaci starší.

Ještě tu nezazněly relevantní informace, tak to musím napravit, koho to nezajímá, a nečte, bude to delší.

Dochované záznamy dokládají, že v době od 13. stol. do 1. pol. 19. stol. se u nás nejčastěji objevovala jména Jan, Petr, Mikuláš, Jiří, Václav, Martin, Ondřej (Mendy!, není to slátanina, nýbrž je to jméno, které má u nás dlouhou tradici, to, že se ti nelíbí, je věc druhá), Tomáš, Jakub, Matěj, Pavel, Adam (od 16. stol.), Josef, František, Karel, Antonín; z ženských Kateřina, Anna, Dorota, Markéta, Alžběta, Klára, Ludmila, Magdaléna, Barbora, Marie.
18. století zavádí kult Panny Marie a sv. Josefa a s ním dochází k rozšíření jmen Marie a Josef. Důsledkem kanonizace nových barokních světců se u nás objevují také jména Terezie, Karel, František, Antonín (a přechýlené tvary: Josefa/Josefína, Františka, Karla/Karolína, Antonie). Šíření těchto jmen napomáhá i vzor rodu Habsburků. Tato jména se rozšiřují i mezi venkovský lid.   

Od druhé pol. 19. stol. se díky národnímu obrození začínají hojně dávat slovanská jména - Jaroslav, Bohuslav, Vladimír, Jarmila, Věra... a české obdoby cizích jmen: Božena (Benedikta, Beatrice, Teofila), Růžena (Rosalie)... Slovanská jména jsou značně rozptýlena a v popředí výskytu jmen na prvních místech stále dominují jména jako Josef, Jan, František, Václav, Antonín, Karel, Marie, Anna, Kateřina, Josefa, Antonie, Františka...

První světová válka přináší nové změny v celé společnosti, a to i ve jménech. Najednou začínají být jména jako Anežka, Aloisie, Vendelín... pociována za zastaralá. V oblibě je pomalu střídají Eva, Irena...

Po druhé světové válce jména jako Václav, Anna, František, Marie... utlačují postupně do ústraní slovanská jména - zejména Miroslav/a, Jaroslav/a, jména "vlastnecká" - Vlasta, Věra (ty krátce po válce či v období války), a zhruba od 60. či 70. let přichází do obliby jména dávaná hojně před barokem - jsou to jména apoštolská a evangelická: Petr, Pavel, Marek, Ondřej, Jakub, Martin, Tomáš, Jan, Lukáš..., nově přechýlené tvary Jana, Pavla, Petra, Martina..., některé ze jmenovaných jsou stále v oblibě, některá už tolik ne. Momentálně jsou dost oblíbená starozákonní jména - David, Sára, Samuel, Jáchym, Adam... (některá z nich nedominují v top 10 nejdávanějších jmen, ale dávají se nesrovnatelně více než před např. 20 lety), plus v posledních zhruba deseti letech se začala více objevovat jména, která vyskytovala do poloviny 19. stol., avšak pak upadla do zapomnění - jedná se o jména: Amálie, Rozálie, Viktorie, Julie, Matyáš, Tobiáš...

Zdroj: M. Knappová: Jak se vaše dítě bude jmenovat a Robert Altman: Osud podle jména

Toliko v kostce k historii obliby jmen v českých zemích.

tak mne se nejvice libi toto obdobi :   jsou to jména apoštolská a evangelická: Petr, Pavel, Marek, Ondřej, Jakub, Martin, Tomáš, Jan, Lukáš

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#133 7. 7. 2013 12:53

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Vil - děkuju za tvoje příspěvky, zajímavé smile

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#134 7. 7. 2013 13:07

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Vilemíno, krásně jsem si početla! Já taky dělám rodokmen naší rodiny a jména mě zajímají. Můj dědeček byl Tomᚠa bylo bezva zjistit, že jeden jeho předek v 17. století byl taky Tomáš.

Není tady

#135 7. 7. 2013 13:44

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

vil, druhé jméno by mělo být jméno po kmotrovi/kmotře. já mám taky v křestním listě jména dvě, v OP pouze jedno.

Kmotři Marie Anny se jmenovali Libor a Johanna, Františka Stanislava František a Kateřina, Bedřicha Jana František a Kateřina, takže druhé jméno po kmotře/kmotrovi nemají. Byli to katolíci, takže při křtu dostali samozřejmě další jméno, to jsem ale v té matrice narozených nenašla. Jen někteří (tak dejme tomu 30%) měli druhé jméno. Proč, to mi zůstává záhadou.

Není tady

#136 7. 7. 2013 13:52

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Ivana napsal(a):

Vilemíno, krásně jsem si početla! Já taky dělám rodokmen naší rodiny a jména mě zajímají. Můj dědeček byl Tomᚠa bylo bezva zjistit, že jeden jeho předek v 17. století byl taky Tomáš.

Moji prarodiče se jmenovali: Jan, Růžena, Ludvík a Božena, praprarodiče: František, Marie, Antonín, Amálie, Ludvík, Anna, František a Božena, prapraprarodiče: Jan, Terezie, Jan, Magdalena, František, Rosalie, Bartoloměj, Anna, Cyril, Anna, František, Marie, Engelbert, Františka, Ludvík a Anna. Všichni byli katolíci, Češi až na jednu - Anna, to byla sudetská Němka. Kupodivu jsem nenarazila na žádného Václava.

Není tady

#137 7. 7. 2013 14:41

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

eremuruss napsal(a):

dusička napsal(a):

Kdyby můj manžel byl Václav,měla bych doma syna Venouška. stolt Hezký jméno , řekněte mi, co je na něm ošklivého, hanlivého, buranského?

Jo,kdyz je dite maly a rika se mu Vasicek nebo Vasik je to pekny,ale Michal je hezci.

V čem je Erem hezčí? Michal je taky hezké jméno. Je to o vkusu.
Malý Venoušek po tátovi, vlastně po partnerovi, s kterým to dítě máš. Vždyt je to krásný.

Duši, přesně tak, je to o vkusu. Na Václavovi mi nepřijde nic pěkněho a už vůbec se mi nezdá krásný pojenovat dítě po rodičích!

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#138 7. 7. 2013 14:43

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

LENNNA napsal(a):

dusička napsal(a):

eremuruss napsal(a):

Jo,kdyz je dite maly a rika se mu Vasicek nebo Vasik je to pekny,ale Michal je hezci.

V čem je Erem hezčí? Michal je taky hezké jméno. Je to o vkusu.
Malý Venoušek po tátovi, vlastně po partnerovi, s kterým to dítě máš. Vždyt je to krásný.

Duši, přesně tak, je to o vkusu. Na Václavovi mi nepřijde nic pěkněho a už vůbec se mi nezdá krásný pojenovat dítě po rodičích!

tummenupp

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#139 7. 7. 2013 15:22

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

Neměla jsem vůbec problém dát jméno Pavel klukovi po manželovi. Líbí se mi to jméno. Jo, líbí se mi víc jmen, manžel byl šastný, že je kluk po něm, tradice, netradice. (Pavel je i děda)
Nedávno přišla holčina kluka, že až jednou budou mít dítě, že když to bude kluk, bude to Pavlíček.

já bych pavla nedávala. pavel byl můj ex, moje ségra má syna pavla, bratránek je pavel, další má taky pavla .. prostě je toho moc.
vůbec jsem nepochopila známou, co dala klukovi jméno pavel, po jejím muži. sama má bráchu pavla, ten má taky syna pavla, jejáí táta je pavel a ségra jejího manžela má za manžela pavla. to mám fakt pocit, že ty lidi nemaj rozum.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#140 7. 7. 2013 15:26

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

Manžela oslovuju Pavle, když jsme sami, tak Pavliku
kluka Pavliku
Já s tím fakt problém nemám, jesti malej nebo velkej. Stejně malej Pavlik bude pořád malej, i když svýho tátu přerostl. A jen kvůli tomu, aby se jména nepletli dávat nějaké jiné jméno, proč?
Já jsem taky Marie jako mamka, tátovi se jméno líbilo, tak ho chtěl. Máma byla Maruš, já Maruška. Teď jsem jako velká taky Maruš.
No občas se stalo, když táto volal Maruš, tak jsme se ozvaly, která.
Proč by mělo být jméno rozlišovací?
Vždyt se i stane, že ve třídě jsou dítka se stejnými jmény. (A Pavel zase až tak atraktivní není, a je jen jeden ve třídě, jak na základce, tak teď na učnáku).

jenže ve třídě je to něco jiného, dusičko.
jinak - syn neprotestuje, když mu říkᚠpavlíku ? já oslovit mladýho zdrobnělinou, vyskočí asi z kůže. cca od 14 to nemá rád. v podstatě to chápu, mě to v tom věku vadilo taky.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#141 7. 7. 2013 15:26

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

A já chodila do školy s holčinou, která se jmenovala Jiřina, bráchu měla Jirku a rodiče stejně tak. A všichni si říkali Jířo lol No, když se svolávalo k obědu, měli míň práce, ovšem, když bylo potřeba pomoct, tak to bylo malounko na škodu....

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#142 7. 7. 2013 15:36

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

lupina montana napsal(a):

Skelnář? To je ale dost tvrdý do pusy, Duši. Ono to Sklenář je dost obtížný na vyslovování samo o sobě - já bych mu tam mrskla Honzíka. To by znělo hezky.

co petr ?

Není tady

#143 7. 7. 2013 15:43

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

Algeb - to jsou ale stará česká jména. Nejenom na vesnici ale i ve městě.
Akorát ve městě se třeba říkalo Václave, na vesnici Venoušku (mám bratránka Venouška, ale on chce říkat Vašku)
na vesnici Máňa, ve městě Marie.
Jde o to, jak se říká

jestli je bratránek venoušek už dospělej chlap, tak se nedivím, že chce, aby ho oslovovali vašku. já bych si jako venoušek připadala jako naprostej debil.
a to co píšeš, město, vesnice, to je totální kravina.

Není tady

#144 7. 7. 2013 15:47

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

aprill napsal(a):

Grainne napsal(a):

Ivana napsal(a):

Překvapuje mě dělení jmen na buranská a neburanská. To by mě v životě nenapadlo. Já se dost zajímám o rodokmeny naší rodiny a jména jako Jan, Antonín, František, Josef, Václav jsou jména, která se hodně dávala v 19. století a to jak ve městě, tak na venkově. Ve dvacátém byly zas moderní Karel, Milan, Zdeněk, Jaroslav, Miroslav.
Můj pradědeček byl např. Ferdinand, jiný pradědeček Josef, dědečci byli Tomᚠa Maxmilián, babičky Božena a Ludmila. Jména, snad kromě toho Tomáše, se mi nelíbí, ale ne proto, že by byla buranská nebo nevímjaká.
Když si uvědomím, kolik českých králů bylo Václavů, co třeba Josef II., Karel IV., Karel Čapek, Josef Suk, Antnín Dvořák, František Palacký, Alois Jirásek, to snad nebyli žádní burani?

Ja to spis rozdeluju podle toho ceho je moc .... kdyz ve vekove kategorii 40+  je kazdy druhy Pepik nebo Franta usch  Nedavno jsem setkala taky s nic moc jmenem , ale protoze je spise ojedinele uz to zni zase jinak

v každé věkové kategorii je něčeho moc. když jsem před 23 lety pojmenovala syna - adam, bylo to jméno velmi ojedinělé . teď je adam na každém rohu a nejméně dvakrát

adam byl moje první láska smile nebo počkat, druhá. v jeslích jsem měla tomáška, adámka až ve školce. byl to blonďáček s kudrnatejma vláskama a odstěhoval se mi do brna.

Není tady

#145 7. 7. 2013 15:49

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Vilemína napsal(a):

Mendy napsal(a):

Jinak - Žaneta, Sára, Sandra - cikánská jména.

Romští spoluobčané mají v oblibě dávat exoticky znějící jména, čím exotičtější, tím lepší. Sára je pro mě typické židovské jméno společně s Ester, Rebekou, Rút, Ráchel, Davidem..., cikánské se mi nezdá ano trochu.

sára se mi moc líbilo, ale nedala bych ho, právě proto, že je židovské.

Není tady

#146 7. 7. 2013 15:52

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

eremuruss napsal(a):

dusička napsal(a):

Kdyby můj manžel byl Václav,měla bych doma syna Venouška. stolt Hezký jméno , řekněte mi, co je na něm ošklivého, hanlivého, buranského?

mně se zase nelíbí to vašíček nebo vašík. líbí se mi prostě vašek. ne venca, ne vašík a cokoliv podobnýho.

Není tady

#147 7. 7. 2013 16:32

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Rodina BM si také nechala dělat rodokmen, došli až do roku 1694 a mužská jména - Petr, Filip, František, Josef.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#148 7. 7. 2013 17:59

ajka50
♥♥♥----

Prarodiče,narození v přeminulém století  byli Marie a Dominik,Marie a Rudolf, rodiče Libuše a Miroslav,manžel byl Jaroslav,děti mám Martinu a Tomáše a vnoučata Zuzanu,Kateřinu,Lucii a Dominika.

Není tady

#149 7. 7. 2013 18:08

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

ajka50 napsal(a):

Prarodiče,narození v přeminulém století  byli Marie a Dominik,Marie a Rudolf, rodiče Libuše a Miroslav,manžel byl Jaroslav,děti mám Martinu a Tomáše a vnoučata Zuzanu,Kateřinu,Lucii a Dominika.

Ta se taky dost dávala krátce po 2. světové válce.

Není tady

#150 7. 7. 2013 18:08

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Vilemína napsal(a):

aprill napsal(a):

Kmotři Marie Anny se jmenovali Libor a Johanna, Františka Stanislava František a Kateřina, Bedřicha Jana František a Kateřina, takže druhé jméno po kmotře/kmotrovi nemají. Byli to katolíci, takže při křtu dostali samozřejmě další jméno, to jsem ale v té matrice narozených nenašla. Jen někteří (tak dejme tomu 30%) měli druhé jméno. Proč, to mi zůstává záhadou.

Já jsem v matrice zjistila, že moje babička byla pokřtěná Božena Anna. Její kmotra taky nebyla Anna, tak nevím. Možná se mohly dávat dvě jména. Můj syn chodí s dívkou, kteá se jmenuje Anna Marie.

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí