Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#76 5. 7. 2013 17:38

algebrana
Zablokovaný

Re: Jméno

kostka napsal(a):

Nerozlišuji jména na buranská a neburanská, jen na ty, které se mi líbí a které ne.
Nelíbí se mi třeba Jana, jak ji tady zmiňoval někdo jako hezké jméno, taky Eva, Alena. Ale to je opravdu jen otázka vkusu.
A hlavně, proč buranská, když si uvědomím, jak se jmenovali moji dědečkové a babičky, a nebyli to žádní burani. Jen byla taková doba a dávaly se takové jména a v některých rodinách se prostě dodnes dědí.

Právě že byli........můj děda Josef měl moji mámu Boženu........která se dokonce narodila v tom Hlupíně a celej život jí říkali Bobino......to je děsný .
A pak měli ještě Vendu , strýčkové byli Fanda , pak celá přehlídka tetiček Marií ......samý burani ze vsi. Dokonce tam byla jedna teta Pepina.......to je krutý dát holce a říkat jí Pepina, Bobina .......lol

Není tady

#77 5. 7. 2013 17:40

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

algebrana napsal(a):

kostka napsal(a):

Nerozlišuji jména na buranská a neburanská, jen na ty, které se mi líbí a které ne.
Nelíbí se mi třeba Jana, jak ji tady zmiňoval někdo jako hezké jméno, taky Eva, Alena. Ale to je opravdu jen otázka vkusu.
A hlavně, proč buranská, když si uvědomím, jak se jmenovali moji dědečkové a babičky, a nebyli to žádní burani. Jen byla taková doba a dávaly se takové jména a v některých rodinách se prostě dodnes dědí.

Právě že byli........můj děda Josef měl moji mámu Boženu........která se dokonce narodila v tom Hlupíně a celej život jí říkali Bobino......to je děsný .
A pak měli ještě Vendu , strýčkové byli Fanda , pak celá přehlídka tetiček Marií ......samý burani ze vsi. Dokonce tam byla jedna teta Pepina.......to je krutý dát holce a říkat jí Pepina, Bobina .......lol

ani bobina mi nepřijde hanlivá. a pepina - líbí se mi
hodně záleží na tonu při oslovení. ono i takové zvolání "manuelo" (třeba)  může znít hanlivě

Upravil(a) aprill (5. 7. 2013 17:42)

Není tady

#78 5. 7. 2013 17:41

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Algeb - to jsou ale stará česká jména. Nejenom na vesnici ale i ve městě.
Akorát ve městě se třeba říkalo Václave, na vesnici Venoušku (mám bratránka Venouška, ale on chce říkat Vašku)
na vesnici Máňa, ve městě Marie.
Jde o to, jak se říká

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#79 5. 7. 2013 17:41

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

Mendy napsal(a):

Vilemína napsal(a):

Taky mě to zarazilo.

Ondra není slátanina
!!!, Ondřej se dávalo i v raném novověku v českých zemích (mám kolem nastudovanou lit.). Jakub taktéž! Nela se dřív nedávala, resp. její nezkrácené podoby Kornélie a Petronela ano, ale ne moc.

Ne neni to sorry, ale Ondřej zní líp jak Ondra. Kuba se mi nelíbí, Tobias už vůbec ne a z těch dívčích - Nela je teda fakt hrozný!!!

Nedovedu si představit malýho kluka ,který neumí ř. A říká, já jsem Ondřej.

tak bude rikat Ondra , dokud se to nenauci

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#80 5. 7. 2013 17:42

algebrana
Zablokovaný

Asi to skutečně souvisí s tím, kde ty jména žily a jaký byly.
Protože když si představím Josefa , který vychovával Ježíška , přijde mi to úctyhodný vážený člověk hodný obdivu .
A Marie, Maria je nádherný jméno...........když si člověk představí Panenku Marii.

Ovšem Marie Kučerová už je horší  Maruna je děsný .

Upravil(a) algebrana (5. 7. 2013 17:46)

Není tady

#81 5. 7. 2013 17:45

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Hele, v Růžovce  je Bobina a je to jméno uplně v pohodě.
Takže taky hodně záleží, jak kdo to jméno umí nosit. stolt Možná záleží na tom víc, než na jménu.

Upravil(a) dusička (5. 7. 2013 17:46)

Není tady

#82 5. 7. 2013 17:45

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

Akorát ve městě se třeba říkalo Václave, na vesnici Venoušku (mám bratránka Venouška, ale on chce říkat Vašku)
Jde o to, jak se říká

a to taky není pravda. měla jsem jednu  tetu máňu a byla z města. a byla z "uznávané" rodiny.
ovšem babičce z vesnice se říkalo maryčko.

Není tady

#83 5. 7. 2013 17:47

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

Lenka - moje babička byla Apolena a říkali jí Lenko. Já bych třeba dceři Lenka nedala. Je to hezký jméno, ale nedala ne kvůli těm nadávkám, jak píšeš Lenno, ale protože se to špatně vyslovuje.
Ale kdyby můj choť byl Pepík, Fanoušek nebo Toník, neměla bych problém dát jméno synovi po taťkovi.Kdyby to bylo jeho přání.
Daniela, Danielka  - krásné jméno, ale moc dlouhé. Už se mi moc nelíbí, jak ho lidi komolej - Dančo, a tak.
Já měla dost problém s jménem Kateřina - když si říkalo Kačka (nepředstavila jsem si pětikačku, ani kačku na potoce , ale to, víte...)

Fakt? Nikdy mi nepřišlo, že se Lenka špatně vyslovuje.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#84 5. 7. 2013 17:50

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

aprill napsal(a):

dusička napsal(a):

Jde o to, jak se říká

a to taky není pravda. měla jsem jednu  tetu máňu a byla z města. a byla z "uznávané" rodiny.

No to byl takový příklad.
Já měla pratetu, ta bydlela ve městě, byla dáma, nosila kloubouky a tak, na vesnici jezdila za rodičema a pak tedy ve stáří se do chalupy odstěhovala - a byla to teta máňa.
Maryčka je hezký
Máňa když nad tím tak přemýšlím, není ošklivý , ale já to nesnášela,když mi tak někdo říkal

Není tady

#85 5. 7. 2013 17:52

algebrana
Zablokovaný

lupina montana napsal(a):

Zrovna v Kárnedžíhol to asi nevadilo smile A to máme Toníčka Dvořáků a Toníčka Kinských.....a Pepíčka Sládků a Pepulu Čapků a Josífka Kemrů....nemluvě o pěstounovi samotného rabbiho z Nazaretu lol Tedy, já bych ho dobrovolně asi taky nezvolila, to je pravda - tak ho musím trošinku zrehabilitovat. I ve vlastních očích, když tak o tom přemítám.

Dyt taky Tonda Dvořáků byl ze vsi syn řezníka Fandy a mámy Nandy........lol

Občas se stane že se z nějakýho Buranova vyloupne perla.......... lol

Není tady

#86 5. 7. 2013 17:55

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

aprill napsal(a):

dusička napsal(a):

Jde o to, jak se říká

No to byl takový příklad.
Já měla pratetu, ta bydlela ve městě, byla dáma, nosila kloubouky a tak, na vesnici jezdila za rodičema a pak tedy ve stáří se do chalupy odstěhovala - a byla to teta máňa.
Maryčka je hezký
Máňa když nad tím tak přemýšlím, není ošklivý , ale já to nesnášela,když mi tak někdo říkal

u nás bylo marii víc než dost - takže to byla máňa, maňka, mařka, mařenka, maryčka.
protože při vyslovení máňa vidím tetu, tak proti tomu oslovení nemám výhrady.

Není tady

#87 5. 7. 2013 18:44

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Překvapuje mě dělení jmen na buranská a neburanská. To by mě v životě nenapadlo. Já se dost zajímám o rodokmeny naší rodiny a jména jako Jan, Antonín, František, Josef, Václav jsou jména, která se hodně dávala v 19. století a to jak ve městě, tak na venkově. Ve dvacátém byly zas moderní Karel, Milan, Zdeněk, Jaroslav, Miroslav.
Můj pradědeček byl např. Ferdinand, jiný pradědeček Josef, dědečci byli Tomáš a Maxmilián, babičky Božena a Ludmila. Jména, snad kromě toho Tomáše, se mi nelíbí, ale ne proto, že by byla buranská nebo nevímjaká.
Když si uvědomím, kolik českých králů bylo Václavů, co třeba Josef II., Karel IV., Karel Čapek, Josef Suk, Antnín Dvořák, František Palacký, Alois Jirásek, to snad nebyli žádní burani?

Není tady

#88 5. 7. 2013 19:11

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Ivana napsal(a):

Překvapuje mě dělení jmen na buranská a neburanská. To by mě v životě nenapadlo. Já se dost zajímám o rodokmeny naší rodiny a jména jako Jan, Antonín, František, Josef, Václav jsou jména, která se hodně dávala v 19. století a to jak ve městě, tak na venkově. Ve dvacátém byly zas moderní Karel, Milan, Zdeněk, Jaroslav, Miroslav.
Můj pradědeček byl např. Ferdinand, jiný pradědeček Josef, dědečci byli Tomáš a Maxmilián, babičky Božena a Ludmila. Jména, snad kromě toho Tomáše, se mi nelíbí, ale ne proto, že by byla buranská nebo nevímjaká.
Když si uvědomím, kolik českých králů bylo Václavů, co třeba Josef II., Karel IV., Karel Čapek, Josef Suk, Antnín Dvořák, František Palacký, Alois Jirásek, to snad nebyli žádní burani?

Ja to spis rozdeluju podle toho ceho je moc .... kdyz ve vekove kategorii 40+  je kazdy druhy Pepik nebo Franta usch  Nedavno jsem setkala taky s nic moc jmenem , ale protoze je spise ojedinele uz to zni zase jinak

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#89 5. 7. 2013 19:14

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Grainne napsal(a):

Ivana napsal(a):

Ja to spis rozdeluju podle toho ceho je moc .... kdyz ve vekove kategorii 40+  je kazdy druhy Pepik nebo Franta usch  Nedavno jsem setkala taky s nic moc jmenem , ale protoze je spise ojedinele uz to zni zase jinak

v každé věkové kategorii je něčeho moc. když jsem před 23 lety pojmenovala syna - adam, bylo to jméno velmi ojedinělé . teď je adam na každém rohu a nejméně dvakrát

Není tady

#90 5. 7. 2013 19:14

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Grainne napsal(a):

Ivana napsal(a):

Já teda např. v kategorii 40-50 neznám jedinýho Pepu nebo Frantu. Spíš samý Tomáše, Petry, Pavly, Jirky. Pepy a franty znám tak 60+ nebo až teď malý kluky

Není tady

#91 5. 7. 2013 19:35

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

holcina napsal(a):

Mě se líbí oslovení nezkrácenou formou jména. Líbí se mi František, říkala bych mu Františku. Znám malýho Josefa, kterému říkají Josífku nebo Josefe. Zvláštní, že znám tři Jaromíry a všem se říká nezkráceně Jaromír, žádný Jarda. Nedala bych žádného -slava. Holčičce bych nedala Božena, Růžena a taky -slava

Ze slovanských jmen bych dala pouze Ludmilu, Vojtěcha, Václava, Víta a Jaroslava. Prastrýc se jmenoval Jaroslav, říkalo se mu Jarin a to se mi moc líbí.

Není tady

#92 5. 7. 2013 19:41

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Mendy napsal(a):

Jinak - Žaneta, Sára, Sandra - cikánská jména.

Romští spoluobčané mají v oblibě dávat exoticky znějící jména, čím exotičtější, tím lepší. Sára je pro mě typické židovské jméno společně s Ester, Rebekou, Rút, Ráchel, Davidem..., cikánské se mi nezdá ano trochu.

Není tady

#93 5. 7. 2013 19:46

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

a mě by se líbila třeba johanka, ema

Taky se mi líbí.

Není tady

#94 5. 7. 2013 19:48

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

LENNNA napsal(a):

Fakt? Nikdy mi nepřišlo, že se Lenka špatně vyslovuje.

Mně se Lenka vyslovuje pěkně. Špatně se mi říká Klára, když jsem byla malá, říkala jsem místo Klára Krála.

Není tady

#95 5. 7. 2013 19:51

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

v každé věkové kategorii je něčeho moc. když jsem před 23 lety pojmenovala syna - adam, bylo to jméno velmi ojedinělé . teď je adam na každém rohu a nejméně dvakrát

Velmi ojedinělé bych neřekla, ale dávalo se podstatně méně než dnes. S jedním Adamem jsem chodila na SŠ do stejné třídy.

Není tady

#96 5. 7. 2013 19:55

lea64
♥♥♥♥♥♥-

My jsme měli v rodině tetu Máňu a tetu Mařenu. Mařena je podle mě strašná, ale to vůbec nebylo myšleno hanlivě a ona na nic jiného neslyšela.
Jinak já mám křestní jméno používané v Francii, které je nyní v kalendáři, ale tenkrát před téměř 50 lety nebylo a tak ho na matrice zapsali tak podivně. Ani česky ani francouzsky. Ale všechny mé jmenovkyně, které jsou přibližně stejně staré jako já, to mají zapsané stejně, tak nevím, kdo ten patvar vymyslel. A užila jsem si s tím svoje, tak synovi jsem dala běžné jméno.

Upravil(a) lea64 (5. 7. 2013 19:55)

Není tady

#97 5. 7. 2013 20:03

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

Mendy napsal(a):

Vilemína napsal(a):

Taky mě to zarazilo.

Ondra není slátanina
!!!, Ondřej se dávalo i v raném novověku v českých zemích (mám kolem nastudovanou lit.). Jakub taktéž! Nela se dřív nedávala, resp. její nezkrácené podoby Kornélie a Petronela ano, ale ne moc.

Ne neni to sorry, ale Ondřej zní líp jak Ondra. Kuba se mi nelíbí, Tobias už vůbec ne a z těch dívčích - Nela je teda fakt hrozný!!!

Nedovedu si představit malýho kluka ,který neumí ř. A říká, já jsem Ondřej.

Tohle me rikala mamka,kdyz jsem chtela dat Klaru jeste k tomu mam prijmeni od R. big_smile

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#98 5. 7. 2013 20:05

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

Jde o to, jak se říká

Mam syna Vaska a rikam mu Vaso nebo Vasiku,pro kamarady je,ale Venca.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#99 5. 7. 2013 20:07

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

aprill napsal(a):

dusička napsal(a):

Jde o to, jak se říká

Mam tetu a te rikaji Maruse na Slovensku tete rikaji Maryska

Není tady

#100 5. 7. 2013 20:09

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Kdyby můj manžel byl Václav,měla bych doma syna Venouška. stolt Hezký jméno , řekněte mi, co je na něm ošklivého, hanlivého, buranského?

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí