18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj,
zařadím svůj příspěvek sem, protoe si myslím, e to nejdůleitějí pro ivot je jméno. Kdy se dívám kolem sebe a poslouchám, jak někteří rodiče volají na své děti, je mi jich líto. Moje sestra se jmenuje po otci Jaroslava a nikdy nebyla se svým jménem spokojená. Proto se zamýlím, jak pojmenuju své miminko, aby se mu jméno líbilo a nikdo se mu neposmíval. Mám české docela dlouhé příjmení (Sklenářová). Prohlíím kalendář jmen a zkouím, která jména se k němu hodí. Poradíte mi?
Jak vybíráte jména pro své děti vy?
Není tady
Bara ,Alena ,Petra dyt je toho hodne na vyber
Není tady
Jmeno jsem vybirala podle toho jake se me libilo.Teda u dcery.U syna chtel manzel jmeno po sobe.Dceri jsem dala Monika.Toto jmeno se me libilo hodne let predtim nez se narodila dcera a libi se me porad.
Není tady
Vechna jména jsou hezká, kdy se hezky říkaj (říkávala moje babička)
a na kadé jméno se dá vymyslet nadávka. kdy bude někdo chtít
Není tady
Můj syn se jmenuje po tátovi - Honzík a dcerka po babičce, mojí matce - Anička.
Nikdy bych nedala dceři jméno po sobě, co já jsem se svým jménem zklusila mezi spoluáky. Jméno mi vybral táta, zřejmě se mi chtěl pomstít, nebo nevim.
Není tady
Veron, musí blíe specifikovat, jakou má zhruba představu o jméně. Některá jména určitě nepřipadají v úvahu - např. se tak jmenuje tvoje sestra a ty nechce, aby v nejuí rodině byly dvě Jany atd. Některá se ti vůbec nelíbí a nebo připomínají nesympatického člověka.
Mně se osobně líbí spousta jmen. Mám ráda početěná jména, ne poangličtěné tvary typu Tobias, kdy česká varianta Tobiase je Tobiá, ale je to kadého věc, lidem se za jména neposmívám.
Z dívčích jmen se mi nejvíce líbí Alběta, přijde mi to "vzneené" jméno, dále pak se mi moc líbí Magdalena (preferuji podobu s krátkým e), Markéta, Elika, árka, Hana, Kristina (upřednostňuji tento tvar, v kalendáři je Kristýna), Amálie, Viktorie, Rozálie, Aneka, Johana, Frantika, Dorota, Josefína, Antonie, Ludmila, Růena, Zuzana, Adéla, Tereza... obecně mám ráda plné tvary jmen, např. bych nedala Magdu (která je běná a lze ji bez problému dát), ale Magdalenu ano, líbí se mi "stará" jména, nemám ráda moc mezinárodně znějící jména jako je Daniela, Denisa...
Z chlapeckých se nejvíce líbí Vilém, těsně po něm těpán a Luká, dále Jan, Jakub, Vojtěch, Václav, Viktor, Matyá, Frantiek, Tomá, Joná, Eliá, imon...
Není tady
K příjmení Sklenářová mně ihned naskočila Adéla - Adéla Sklenářová, nevím proč. Mně se moc líbí staročeská podoba Adély Adléta, tu bych ale jako základní tvar nedala.
Není tady
dusička napsal(a):
a na kadé jméno se dá vymyslet nadávka. kdy bude někdo chtít
To je pravda, ALE jsou bohuel jména, u kterých ta nadávka či říkanka napadne ihned kadého, není třeba mít ádnou fantazii - např. Denis, Linda... je zajímavé, e Linda se mi docela líbí, ale Denis vůbec, ale jak jsem psala, lidem se za jména neposmívám, proč taky, sami si je nevybrali.
Není tady
Líbí se mi i exotičtějí jména: Oliver, Stela, Audrey, Greta, Ulrika, ale k česky znějícím příjmením bych je nedala a vůbec se mi kromě snad jetě Stely a Olivera nehodí do českého prostředí. ít v USA, Francii nebo Anglii, uvaovala bych o Audrey.
Není tady
Holga napsal(a):
Nikdy bych nedala dceři jméno po sobě, co já jsem se svým jménem zklusila mezi spoluáky. Jméno mi vybral táta, zřejmě se mi chtěl pomstít, nebo nevim.
Jmenuje se Holga nebo Helga?
Mně se za jméno nikdo nesmál, nebudu ho tu prozrazovat, jen chci podotknout, e se na něj při troe fantazie dala vymyslet nepěkná rýmovačka. Smáli se mi za jiné věci.
Není tady
Vilemína napsal(a):
Holga napsal(a):
Nikdy bych nedala dceři jméno po sobě, co já jsem se svým jménem zklusila mezi spoluáky. Jméno mi vybral táta, zřejmě se mi chtěl pomstít, nebo nevim.Jmenuje se Holga nebo Helga?
Mně se za jméno nikdo nesmál, nebudu ho tu prozrazovat, jen chci podotknout, e se na něj při troe fantazie dala vymyslet nepěkná rýmovačka. Smáli se mi za jiné věci.
Holgová je moje příjmení, proto jsem si dala nick Holga.
Není tady
Vilemína napsal(a):
dusička napsal(a):
a na kadé jméno se dá vymyslet nadávka. kdy bude někdo chtítTo je pravda, ALE jsou bohuel jména, u kterých ta nadávka či říkanka napadne ihned kadého, není třeba mít ádnou fantazii - např. Denis, Linda... je zajímavé, e Linda se mi docela líbí, ale Denis vůbec, ale jak jsem psala, lidem se za jména neposmívám, proč taky, sami si je nevybrali.
Nebo Blanka. Co já jsem s tímhle jménem zkusila Dneska u na to koukám jinak, ale na základní kole bych se v pr***i viděla
Není tady
Vilemína napsal(a):
K příjmení Sklenářová mně ihned naskočila Adéla - Adéla Sklenářová, nevím proč. Mně se moc líbí staročeská podoba Adély Adléta, tu bych ale jako základní tvar nedala.
....znám jednu Adlétu....
Není tady
Veron, vyber podle svého vkusu, v tomhle se těko radí. Mělo by ti to prostě "naskočit" a to bude to správné jméno. Navíc u holky to spojení jména a píjmení není doivotní jako u kluka. V kadém případě bych se drela při zemi, aby její křestní jméno ve spojitosti s ryze českým příjmením znělo tak nějak normálně, aby se jí ve kole nesmáli.
Není tady
Holga napsal(a):
Nebo Blanka. Co já jsem s tímhle jménem zkusila Dneska u na to koukám jinak, ale na základní kole bych se v pr***i viděla
Tak to chápu. Blanka je pro mě zvlátní jméno. Někdy mi zní tak pěkně, a něně, pak z toho si pod tím představím blanku protr...
Ono je to vůbec zajímavé. Někdo má jméno vyloeně svádějící k posměchu a nikdo se mu za to nesměje. Na Z jsem chodila do třídy s Alicí, té se nikdo za celou kolní docházku nesmál, mně se smáli pořád, teda ne za jméno, ale smáli.
Není tady
Judyna napsal(a):
Veron, vyber podle svého vkusu, v tomhle se těko radí. Mělo by ti to prostě "naskočit" a to bude to správné jméno. Navíc u holky to spojení jména a píjmení není doivotní jako u kluka. V kadém případě bych se drela při zemi, aby její křestní jméno ve spojitosti s ryze českým příjmením znělo tak nějak normálně, aby se jí ve kole nesmáli.
Těko říct, tento argument bych nepouila, spíe bych to brala tak, e jména typu Sophia Sklenářová, Tobias Patočka... zní lacině, někdy a směně, jak chtějí rodiče působit za kadou cenu "světově". Zářným příkladem je Ornella tiková a její Quentin.
Není tady
Jinak doporučuju se podívat po knize Miloslava Knappová: Jak se bude vae dítě jmenovat?, tam je více jmen ne je v českém kalendáři, u kadého jména je uveden význam, původ, jeho varianty v jiných jazycích.
Není tady
Tak uvediem, aké "kritériá" som mala ja.
Nechcela som, aby mali deti mená po nás rodičoch, či starých rodičoch úplne totoné. (otec - syn, matka - dcéra)
Nechcela som, aby meno vybral iba jeden z rodičov, na tom by sa mali zhodnú obaja. My sme dokonca pri druhom potomkovi do toho začlenili aj prvého potomka, aby sme nevybrali niečo, čo by sa mu nepáčilo.
Páči sa mi, keď sa syn volá po matke a dcéra po otcovi....u nás nemoné.
Páči sa mi, keď sa súrodenci volajú podobne, napr. Denis-Denisa, Milan-Roman, Erik-Patrik, Kristína-Katarína, Natália-Anastázia....
Nedala by som iadne cudzie meno k slovenskému priezvisku. (Ono síce, keď si hodím nae priezvisko napr. do vyhžadávača na FB, tak mi to vyhodí samých číňanov )
Není tady
jméno je na celý ivot a je tragédie, kdy rodiče mají fantazii a k typicky českému příjmení dají cizí jméno . velkou oblibu v pojmenovávání zahraničními jmény mají nai sociálně slabí občané
Není tady
Chodila jsem na jaře se synem do herny a nad některými jmény jsme se nestačila divit. Třeba Aaron Holub. To na mě bylo docela dost. Byla tam maminka s holčičkou Jůlií a říkala jí stále jen Julka, takové krásné jméno a tak ho kazí. Ale to je věc vkusu.
Jméno jsme vybírali hlavně krátké, protoe příjmení máme v muské verzi na 11 písmen. Tak pro holčičku jsme měli Adélku, u chlapečka jsem se zpočátku bála, e partner bude prosazovat své jméno, protoe zdědil po tatínkovi, ten po svém tatínkovi, atd atd. a je ty ryze české jméno, které se dnes u snad ani nedává. Natěstí hned zpočátku řekl, e by nechtěl, aby se jeho syn jmenoval po něm. Líbí se mi David, Daniel, Luká, Ondřej, Adam. Vybrali jsme to první.
Se svým jménem jsem anprosto spokojená, líbí se. Myslím, e rodiče vybírali dobře, i pro moji sestru.
Není tady
Hodně se mi nelíbí, kdy se dávají jména po rodičích! A pak se mi nelíbí taková ta stará jména (já je znala nejvíce z generace mých prarodičů) a teď je to nějaká móda asi: Pepina, Josef, Antonín apod. - já si pod těmto jmény představím starého dědu a né malé dítě. Často je dávají teď celebrity, ty vůbec umí vybírat jména: třeba Krypín.
Ale tohle je hodně o vkusu kadého z nás: a vybere jakékoliv jméno, vdy se najdou lidé, kteří řeknou, e je krásné a lidí, kteří řeknou, e je hrozné. Take vybírejte podle sebe, co se líbí vám.
Není tady
Má kritéria při výběru jména by byla následující:
- nedala bych jméno, které u je v nejuí rodině (partner, moji sourozenci, partnerovy sourozenci a jejich děti, zřejmě ani rodiče)
- bylo by mi srdečně jedno, e stejné jméno má sousedka bydlící ve 3. patře, to bych nemohla dát pomalu ádné jméno, nehrála bych na "vyfouknutí", v diskuzích o jménech se s tím ale dost často setkávám
- dala bych jméno, které je v častějí verzi, take ne Josephine ale Josefína, ne těpána ale těpánka..., jedině u Kristýny bych uvaovalo o Kristině, u Magdalény bych neváhala a dala Magdalenu
- preferovala bych početěné tvary, nemusím mezinárodně znějící jména, by jsou v českém prostředí velmi dávaná a nezní k typicky českému prostředí divně (David, Daniel, Adam...)
- brala bych v úvahu příjmení, a to i u holky, dnes se holky tolik nevdávají, dávno neplatí, e holka se stejně ve 20 či v 25 vdá a bude mít jiné příjmení
- ve jméně a příjmení by nesměly být 3 r - take ne Barbora Strnadová, max. 2 r, ale tady bych hodně dlouho rozvaovala, nemám vadu řeči, ale 3 r ve jméně a příjmení mi nezní pěkně
Pokud bych si mohla sama vybrat, vybírala bych mezi jmény Alběta, Magdalena, Markéta a Elika/Vilém, těpán a Luká. Vilém je nádherné jméno, ale má pro mě dvě vady - není to a tak časté jméno, trochu bych se obávala, e bych tím dítěti zavařila, e by zbytečně vyčnívalo, ani by o to stálo (pokud by mělo moji povahu, tak by to tak mělo) a pak oslovení Vile, změní se jedno písmeno a je z toho vole.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Hodně se mi nelíbí, kdy se dávají jména po rodičích! A pak se mi nelíbí taková ta stará jména (já je znala nejvíce z generace mých prarodičů) a teď je to nějaká móda asi: Pepina, Josef, Antonín apod. - já si pod těmto jmény představím starého dědu a né malé dítě. Často je dávají teď celebrity, ty vůbec umí vybírat jména: třeba Krypín.
Ale tohle je hodně o vkusu kadého z nás: a vybere jakékoliv jméno, vdy se najdou lidé, kteří řeknou, e je krásné a lidí, kteří řeknou, e je hrozné. Take vybírejte podle sebe, co se líbí vám.
Mně se zase ta "stará" jména líbí. Krypín ne, to nikdy nebylo populární a často dávané.
Antonín a Josef se mi líbí, Josef jen v základním tvaru a moc pěkné je zdrobnělina Josífek, Pepa a Pepík se mi vůbec nelíbí.
Není tady
kostka napsal(a):
Chodila jsem na jaře se synem do herny a nad některými jmény jsme se nestačila divit. Třeba Aaron Holub. To na mě bylo docela dost. Byla tam maminka s holčičkou Jůlií a říkala jí stále jen Julka, takové krásné jméno a tak ho kazí. Ale to je věc vkusu.
Jméno jsme vybírali hlavně krátké, protoe příjmení máme v muské verzi na 11 písmen. Tak pro holčičku jsme měli Adélku, u chlapečka jsem se zpočátku bála, e partner bude prosazovat své jméno, protoe zdědil po tatínkovi, ten po svém tatínkovi, atd atd. a je ty ryze české jméno, které se dnes u snad ani nedává. Natěstí hned zpočátku řekl, e by nechtěl, aby se jeho syn jmenoval po něm. Líbí se mi David, Daniel, Luká, Ondřej, Adam. Vybrali jsme to první.
Se svým jménem jsem anprosto spokojená, líbí se. Myslím, e rodiče vybírali dobře, i pro moji sestru.
JULIE, ne Jůlie, moná jde dát i Jůlie, to nevím, ale pravděpodobnost, e se ta holčička jmenovala Jůlie, je dost malá, běná je Julie, tato podoba je i v kalendáři. A domácká podoba Julka se mi líbí.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Přesně tak. A asi nejvíc jméno kritizuje rodina - jméno je buď příli časté, take jich bude ve třídě pět, nebo naopak málo časté, nebo se tak jmenují vdy nesympatičtí lidé...
Není tady