29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Když totiž sestra její podíl nebude chtít koupit, tak co? A asi nebude chtít.
Mňo... tak já zas zabrousím do zákonů, ju?
Mikuelini může nabídnout prodej svýho podílu sestře nebo rodičům... když odmítnou, nastoupí ust. § 142 obč. z.
(1) Nedojde-li k dohodě, zruší spoluvlastnictví a provede vypořádání na návrh některého spoluvlastníka soud. Přihlédne přitom k velikosti podílů a k účelnému využití věci. Není-li rozdělení věci dobře možné, přikáže soud věc za přiměřenou náhradu jednomu nebo více spoluvlastníkům; přihlédne přitom k tomu, aby věc mohla být účelně využita. Nechce-li věc žádný ze spoluvlastníků, nařídí soud její prodej a výtěžek rozdělí podle podílů.
Mimochodem plést do rodinných sporů právníky, to už je tedy fakt prů.er
Jistě, Pan... jenže leckdo dá přednost "racionálnímu" () právu před jakýmisi "pochybnými hrátkami" (
). Nakonec - budou na to mít papír...
Upravil(a) helena (2. 7. 2013 10:59)
Není tady
A kde berete tu jistotu, že to Mik nevidí. Nejspíš vidí a hledá cestu ven. Nechce rozbroje,proto hledá radu,co udělat. Nepomůže jí teď prácena sobě samé, to její problém teď nevyřeší,dlouhodobě ano, ale v jiných souvislostech, ne to, že sestra opravila barák bez jejího souhlasu a chce po Mik peníze. Takže jednání sestry není moc košer. A pokud to udělala jako "natruc", tak to fakt asi svědčí o její povaze.
Není tady
algebrana napsal(a):
helena napsal(a):
Když je něco společný a má se do toho investovat, je nutný a hlavně slušný se na investici domluvit.
To rozhodně... jenže čím dál víc mi to připadá, že tady nejde až tak o "investici", nebo teda peníze vůbec... tady se pod zástěrkou přestavby "bojuje" o něco úplně jinýho.No samozřejmě, tady jde hlavně o vyžizování účtů , sestra chce dát najevo svoji převahu, protože se sama cítí špatně a něco asi Miku závidí .....třeba děti , rodinu .......nebo prostě potřebuje ventil svojí frustrace .
Ano, tak to může být.
Je to o respektu, který miku vyžaduje, ale druhým sama nedává.
Pak se to takhle v reálném životě projeví.
Z hlediska práva je miku nepochybně rozhořčena oprávněně. Rodina se s ní měla o společné investici domluvit.
Jenže je taky potřeba podívat se na to, jak a proč to celé vzniklo.
Pokud to neudělá a bude jen utahovat šrouby, nejspíš ještě dostane pár dobře cílených "ran". A bude to bolet a nejen finančně.
Není tady
agewa napsal(a):
mikuelini napsal(a):
Eva. napsal(a):
Nu, co vysíláš, to se ti vrací.
Já bych se zamyslela. A řešila svůj vztah s maminkou a sestrou. Ale jinak, než ho teď řešíš ty. Protože se ti vrací to, co k nim vysíláš, nemyslíš?Ale ty budeš raději kopat kolem sebe a křičet (příliš nahlas), že to tak není, místo zamyšlení.
neni tomu tak vzdyck,ze se Ti vraci co vysilas .Napr.kdyz se nejaky zamestnavatel ,k Tobe hnusne chova ,znamena to automaticky ,ze sis to zavinil sam?A ty se pritom snazis a prace Ti dela radost? Treba jenom ,protoze chce na Tve misto nejakeho znameho,ktery ztratil praci? Ja si spise mysli,ze nektere veci jsou i osudove a aby se clovek stale necemu ucil a tim padem se vyvijel. Male zneuzivane dite ,taky neco vysila a vraci se mu to ve forme ,ze je zneuzivane? Ja jsem se sestrou nekolikrat mluvila a ona ,jako ze jo ,ze je vse o.k. a pak zase dalsi rana .Ja menit nemuzu nikoho ,jedine co mohu udelat ,je pracovat sama na sobe .
ale to ti přece P. říká a radí.
a do přemýšlení o tom, jak se ostatní chovají ke mě, (pokud chceš najít "řešení ) slovo zavinil (VINA) nepatří.
Nehledam Slovo vina ale RESENI
Není tady
Pandorraa napsal(a):
algebrana napsal(a):
helena napsal(a):
Když je něco společný a má se do toho investovat, je nutný a hlavně slušný se na investici domluvit.
To rozhodně... jenže čím dál víc mi to připadá, že tady nejde až tak o "investici", nebo teda peníze vůbec... tady se pod zástěrkou přestavby "bojuje" o něco úplně jinýho.No samozřejmě, tady jde hlavně o vyžizování účtů , sestra chce dát najevo svoji převahu, protože se sama cítí špatně a něco asi Miku závidí .....třeba děti , rodinu .......nebo prostě potřebuje ventil svojí frustrace .
Ano, tak to může být.
Je to o respektu, který miku vyžaduje, ale druhým sama nedává.
Pak se to takhle v reálném životě projeví.
Z hlediska práva je miku nepochybně rozhořčena oprávněně. Rodina se s ní měla o společné investici domluvit.
Jenže je taky potřeba podívat se na to, jak a proč to celé vzniklo.
Pokud to neudělá a bude jen utahovat šrouby, nejspíš ještě dostane pár dobře cílených "ran". A bude to bolet a nejen finančně.
Jak to vis ,ze nedavam ostatnim Respekt?
Není tady
helena napsal(a):
Když totiž sestra její podíl nebude chtít koupit, tak co? A asi nebude chtít.
Mňo... tak já zas zabrousím do zákonů, ju?
Mikuelini může nabídnout prodej svýho podílu sestře nebo rodičům... když odmítnou, nastoupí ust. § 142 obč. z.
(1) Nedojde-li k dohodě, zruší spoluvlastnictví a provede vypořádání na návrh některého spoluvlastníka soud. Přihlédne přitom k velikosti podílů a k účelnému využití věci. Není-li rozdělení věci dobře možné, přikáže soud věc za přiměřenou náhradu jednomu nebo více spoluvlastníkům; přihlédne přitom k tomu, aby věc mohla být účelně využita. Nechce-li věc žádný ze spoluvlastníků, nařídí soud její prodej a výtěžek rozdělí podle podílů.
Mimochodem plést do rodinných sporů právníky, to už je tedy fakt prů.er
Jistě, Pan... jenže leckdo dá přednost "racionálnímu" () právu před jakýmisi "pochybnými hrátkami" (
). Nakonec - budou na to mít papír...
Zacina se mi takove racionalni reseni stale vice zamlouvat
Není tady
A pokud to udělala jako "natruc", tak to fakt asi svědčí o její povaze.
Víš, Modroočko - nejen "o její" - ona to udělala protože věděla, že může (krom jinýho).
Jiná ségra by jí možná srovnala jak vítr pastoušku
Upravil(a) helena (2. 7. 2013 11:06)
Není tady
mikuelini napsal(a):
algebrana napsal(a):
mikuelini napsal(a):
Mozne to je urcite ,dochazim k zaveru ,ze nevim ,co si mam o vlastni sestre myslet ...Je to blby ,protoze nevim co mam od ni ocekavat ,doposud to byly ale zatim dost levarna.Rikam si ,ze treba si taky o mne mysli hnusny veci ,protom ji nedavam pricinu.Ja vedome nechci unikomu ublizovat.Samozrejme delam taky chyby ,jako kazdy ,ale nad svymi skutky se zamyslimJe možné, že ona se cítí blbě a bojuje o to, aby byla u mámy první......že je vlastně slabá a nešťastná a tebe vidí jako silnou a útočí na tebe .To stačí abys přijela, s něčím se pochlubila co ona nemá a už se cítí blbě...........stačí třeba tvoje úspěšné dítě a ty jí svým chování dráždíš , lidi kolem nás mají různý podivný pochody . A na to se právě přijde při těch konstelacích , my to nevymyslíme .
Myslí si že když tě ovládne přes ty peníze za přestavbu, už se tě nemusí tak bát,že je tím nad tebou .
Já si třeba taky uvědomuju, že moje sestra je nešťastná a slabá a neumí hezky žít............řasto na mě útočí .Ale z duše se mi protiví jí ještě litovat a brát jí jako slabou, nemám sílu se zabývat jejími výlevy .Nestastna je ,to vim .Snazila jsem se sni promlouvat ,aby zila tak jak chce ona ,ale ona si to vyslechne a v podstate nechce nic slyset .Jede zase dal ,tak jako porad .Prave ,ze jsem myslela ,ze se posledni 3 roky trochu spravila ,mela partnerku ,ktera nebyla jenm na penize.Zdalo se mi ,ze ma na ni dobry vliv ,ale tento rok se rozesly.sestra ji davala najevo ,ze by ji jeji partnerka mela za to vse ,co pro ni udelala vdecna .Moje problemy s ni jsou ted asi vyvrcholenim,celozivotniho spatneho vztahu
ale ty to přece taky neděláš.
Není tady
mikuelini napsal(a):
Nehledam Slovo vina ale RESENI
Tady se spíš dozvíš, jaká jsi, to některým jde, poradit neumí. Lepší je tě rozebrat, než ti poradit.
Jak to tady teď někdo psal - kopat. Ale do tebe a to tady umí některý přímo excelentně.
Zvaž,jestli ti ten podíl baráku stojí za tohle všechno. Pokud ne, na vrhni jim, že jim ten podíl prodáš.
Pokud tě maminka má ráda jako dceru,nechá tě přespat při návštěvě u sebe. Jednou za čas to snad vydrží.
Ale musíš zvážit,jestli to takhle udělat chceš chceš. Pak ať si setra na půdě postaví třeba rozhlednu, tebe to trápit nebude. Nebo nech věci tak, jak jsou, s tím, že peníze nemáš. A žes to takhle nechtěla a jasně ses k tomu vyjádřila.
Není tady
helena napsal(a):
A pokud to udělala jako "natruc", tak to fakt asi svědčí o její povaze.
Víš, Modroočko - nejen "o její" - ona to udělala protože věděla, že může (krom jinýho).
Jiná ségra by jí možná srovnala jak vítr pastoušku
No, tak pak Mik nezbude, než se zapřít a poslat sestru do háje. A nebát se jí odporovat. Co jí může udělat? Nic. To je potřeba si uvědomit.
Není tady
mikuelini napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
mikuelini napsal(a):
Pandora ma pravo na svuj nazor ,ale to neznamena ,ze ja se temi jejimi blafy musim ridit
Tak na to vezmi jed, že Pandora má právo na svůj názor a vůbec nepochybuj o tom, že se "jejími blafy" řídit NEMUSÍŠ.
Ty ani nemůžeš a Pandora to chápe.
Jen si myslí, že pokud tě OPRAVDU zajímají názory druhých lidí, neškodilo by ti trochu respektu a úcty k nim.
To tě totiž nic nestojí a hodně ti to přinese.
Poslouchat opravdu nemusíš, ale respektovat můžeš. Pokud to máš ale tak, jak to máš, ani se nedivím, že sestra a matka ti vrací stejně - vůbec nepovažují za nutné se s tebou o něčem domlouvat a tvůj názor je jim šumák. Nakonec ony ty tvoje "blafy" nesouhlasné už dopředu znají, že?
Vidíš to vůbec?Lidske vztahy jsou komplikovane Pandoro ,ono se vzdy lepe radi ,kdyz clovek v te situaci sam neni.Ale jsem rada ,ze jsou tu ruzne nazory ,o to mi jde ,rozsirit si obzor ,situaci posoudit z jinych perspektiv a ne jen z moji a v tom mi tato diskuze pomaha
Hm... proč ty si myslíš, že ostatní lidé jsou hloupí? Neprožili to, co ty a jen si tu leští ego?
Pokud k nim takhle přistupuješ, vždycky se budou bránit. Třeba jako tvoje sestra.
Já osobně nemám ve zvyku radit, či se vůbec nějak angažovat, pokud jsem si identickou situací sama neprošla.
Já přesně vím, co prožíváš, jen detaily vašeho "sporu" jsou jiné než tomu bylo u mě. Podstata je ale stejná.
Musela jsem si sáhnout do SEBE, abych situaci ustála. Musela jsem si uvědomit, že svou sestru miluju, i když mě teda s... nebetyčně. A to vééééélkej kus života, vlastně už od dětství. Podrobnosti nemá cenu rozebírat, ale podstata je vždy stejná - zbytečný boj mezi sourozenci, na kterém se vždy velkou měrou podílejí rodiče, rodové vzorce. To je jen potřeba najít a narovnat. Je to problém celého rodinného systému a když jeden jediný její člen udělá to, co má, začne se to hýbat celé. A to zcela zákonitě - vzpomeň si na N8vštěvníky a Centrální Mozek Lidstva
A aby nedošlo k omylu - nemusíš si se sestrou padnout hned do náruče. Stačí, když si zpracuješ emoce, které máš s ní spojené. Odpustíš jí, co ti kdy skutečně nebo jen ve tvých představách provedla. Reálně se nemusí nic změnit - pokud stejný krok neudělá i sestra, nejspíš ani nezmění a nutit jíi nemůžeš - ale přesto se začnou dít věci. U tebe se změní všechno, uleví se ti a nebudeš muset řešit prkotiny.
Není tady
Ja si nemyslim ,ze jsou ostatni hloupi .Odpustit umim take ,jenom si rikam ,jestli neni dobre se zachovat asertivne ,aby vedela ,ze takhle se mnou uz dal jednat nebude a to je ten problem .Kdyz se zachovam asertivne ,co z toho asi bude .Zijeme obe dve v zahranici ,mamka je sama v CR a vim ,ze se pak tim urcite bude zabyvat .Neni nejmladsi atd...
Není tady
Mik,někdy asertivita nepomůže,někdy je nutná na.sertivita. Nenechat si všechno líbit.
Není tady
ono se vzdy lepe radi ,kdyz clovek v te situaci sam neni
Samozřejmě... protože nemá "zakrytej výhled", víš. Ale dost lidí třeba bylo v situaci podobný, tak jejich "rady" - spíš bych řekla vlastní zkušenosti - vycházejí z prožitýho, i když to možná každej z nich prožíval i ne/vy/řešil jinak. Na tobě je, aby sis z předložený nabídky vybrala cestu, která by ti mohla vyhovovat nejvíc... což neznamená, že se jí musíš tupě držet pořád, když už ses na ní jednou vydala.
pak Mik nezbude, než se zapřít a poslat sestru do háje
Jenže tohle ona z nějakýho důvodu udělat (zatím) nechce. Ani by mě nepřekvapilo, kdyby se ten její "důvod" zatraceně blížil "důvodu" její sestry.
Není tady
Modroočka napsal(a):
Mik,někdy asertivita nepomůže,někdy je nutná na.sertivita. Nenechat si všechno líbit.
Asi jo,je to pro mne tezky ,ale mam cas to vyresit,nechat si vse projit hlavou .Predstava ,ze ji zaplatim ,je mi proti srsti ,mam toho uz dost.Pro to se do toho mamka asi i micha ,aby mi hrala na emoce a slysim,ze to mysleli dobre .Mam chut bouchnout do stolu .Moje sestra ,kdyby nebyla moji sestrou uz davno bych sla od takoveho cloveka pryc .No ale je to rodina ,tak ma clovek porad neco do cineni .Stve mne to hrozne
Není tady
helena napsal(a):
ono se vzdy lepe radi ,kdyz clovek v te situaci sam neni
Samozřejmě... protože nemá "zakrytej výhled", víš. Ale dost lidí třeba bylo v situaci podobný, tak jejich "rady" - spíš bych řekla vlastní zkušenosti - vycházejí z prožitýho, i když to možná každej z nich prožíval i ne/vy/řešil jinak. Na tobě je, aby sis z předložený nabídky vybrala cestu, která by ti mohla vyhovovat nejvíc... což neznamená, že se jí musíš tupě držet pořád, když už ses na ní jednou vydala.
pak Mik nezbude, než se zapřít a poslat sestru do háje
Jenže tohle ona z nějakýho důvodu udělat (zatím) nechce. Ani by mě nepřekvapilo, kdyby se ten její "důvod" zatraceně blížil "důvodu" její sestry.
Duvod Heleno je ,ze je to rodina ,tak proto .Ja s ni jinak zadne umysli nemam a ani si na ni nechci nic vybijet ,to fakt ne
Není tady
mikuelini napsal(a):
Nu, pokud je ve tvém pojetí respektem k druhému nazvat jeho radu blafy, tak se omluvám, pak jsem tebou respektována.
BTW neexistuje možnost vybrat si, koho budeš a koho nebudeš respektovat. Respektuješ buď všechny nebo nikoho včetně sebe.
Respekt není souhlas, je to jen úcta ke druhému člověku, ať je jaký je, protože ty nevíš, jaký skutečně je.
Mnohdy ani nevíme, jací jsme my sami...
Není tady
Duvod Heleno je ,ze je to rodina ,tak proto
Aha... to tedy znamená, že když "je to rodina", necháme si pod heslem "krev není voda" líbit všechno to, co bychom cizím lidem netrpěli ani náhodou?
Není tady
Pandorraa napsal(a):
mikuelini napsal(a):
Nu, pokud je ve tvém pojetí respektem k druhému nazvat jeho radu blafy, tak se omluvám, pak jsem tebou respektována.
BTW neexistuje možnost vybrat si, koho budeš a koho nebudeš respektovat. Respektuješ buď všechny nebo nikoho včetně sebe.
Respekt není souhlas, je to jen úcta ke druhému člověku, ať je jaký je, protože ty nevíš, jaký skutečně je.
Mnohdy ani nevíme, jací jsme my sami...
To byl muj nazor ,ja na tu prehnanou ezoterickou cestu moc nejsem a vse videt jen z ezoterickeho hlediska,to taky nemusim .To ale neznamena ,ze jdu pres mrtvoly .
Není tady
mikuelini napsal(a):
Modroočka napsal(a):
Asi jo,je to pro mne tezky ,ale mam cas to vyresit,nechat si vse projit hlavou .Predstava ,ze ji zaplatim ,je mi proti srsti ,mam toho uz dost.Pro to se do toho mamka asi i micha ,aby mi hrala na emoce a slysim,ze to mysleli dobre .Mam chut bouchnout do stolu .Moje sestra ,kdyby nebyla moji sestrou uz davno bych sla od takoveho cloveka pryc .No ale je to rodina ,tak ma clovek porad neco do cineni .Stve mne to hrozne
aco ti brání?
jestli jen to , že "je to rodina"......možná bys měla dospět a být zodpovědná za svoje vztahy s jinými.I kdyby to znamenalo nová pravidla , třeba minimální kontakt .
Není tady
helena napsal(a):
Duvod Heleno je ,ze je to rodina ,tak proto
Aha... to tedy znamená, že když "je to rodina", necháme si pod heslem "krev není voda" líbit všechno to, co bychom cizím lidem netrpěli ani náhodou?
Ne to neznamena ,ze si nechame vse libit i kdyz v mem pripade to tak asi je ,jak to tu ctu tak zatim opravdu je .Chci ale najit dlouhodobe reseni
Není tady
mikuelini napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
mikuelini napsal(a):
Mnohdy ani nevíme, jací jsme my sami...To byl muj nazor ,ja na tu prehnanou ezoterickou cestu moc nejsem a vse videt jen z ezoterickeho hlediska,to taky nemusim .To ale neznamena ,ze jdu pres mrtvoly .
To není ezoterická cesta, to je JEDINÁ cesta . Všechny další pohledy na věc to jen zamotávaj .
Je to tak, že moudrej člověk, jde touhle cestou a člověk , co ještě není tak daleko , prostě tápe.
Není tady
mikuelini napsal(a):
Ja si nemyslim ,ze jsou ostatni hloupi .Odpustit umim take ,jenom si rikam ,jestli neni dobre se zachovat asertivne ,aby vedela ,ze takhle se mnou uz dal jednat nebude a to je ten problem .Kdyz se zachovam asertivne ,co z toho asi bude .Zijeme obe dve v zahranici ,mamka je sama v CR a vim ,ze se pak tim urcite bude zabyvat .Neni nejmladsi atd...
Já myslím, že jsi zmatená.
Souhlasím, že asertivní chování je dobré řešení. Jenže to nedokážeš, pokud v sobě budeš mít pocity křivdy, jakékoliv nespravedlnosti nebo naopak nadřazenosti a oprávněnosti k něčemu, prostě nezpracované emoce. Pak tě ten druhý přes ně vždycky dostane, rozhodí...
To je jako když děláš například bramborovou kaši. Nejprve musíš uvařit brambory a až pak je rozšlehat. Opačně ani nijak jinak to nejde.
Není tady
Modroočka napsal(a):
Lepší je tě rozebrat, než ti poradit.
Ano, přesně tak.
Poradit umí každý hejhula, každý podle svého ega.
Někoho "rozebrat" a pomoci mu, aby se podíval sám na sebe s odstupem a srovnal si to, co si srovnat potřebuje, znamená, že pak už "radit" nepotřebuje, poradí si sám.
Prostě jak praví stará známá moudrost: lepší než někoho stále zásobit rybami, je lepší ho naučit, aby si je ulovil sám
Nevytváří se tak závislost na dodavateli a podpoří se sebevědomí rybáře
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Modroočka napsal(a):
Lepší je tě rozebrat, než ti poradit.
Ano, přesně tak.
Poradit umí každý hejhula, každý podle svého ega.
Někoho "rozebrat" a pomoci mu, aby se podíval sám na sebe s odstupem a srovnal si to, co si srovnat potřebuje, znamená, že pak už "radit" nepotřebuje, poradí si sám.
Prostě jak praví stará známá moudrost: lepší než někoho stále zásobit rybami, je lepší ho naučit, aby si je ulovil sám
Nevytváří se tak závislost na dodavateli a podpoří se sebevědomí rybáře
Jak by jsi to vyresila Ty Pandoro .Mne zu bylo vse jedno ,jaka sestra je ,prala jsem si at se ji dari a at najde cestu ke spokojenosti.Ale tenhle problem mne vykolejil ,vim ze kdyz to zaplatim ,bude mne to stvat a kdyz to neudelam ,tak se musim pripravit na vycitky atd...Jak jsem psala je mi to proti srst a stve me ,ze za mne rozhodli sami
Není tady