29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jsem z toho na nic , sestra mi oznamila ,ze nechala spravit i mou polovinu rodneho domku a ted ,ze ji dluzim 250 tisic Kc.Vubec to se mnou neprodiskutovala a zaroven mi to oznamili s mamkou az bylo vse hotove.S tim ,ze na penize nespecha ,protoze jsem na materske ...Za par dnu na to mi prijde SMS ,ze uz by nejake ty penize potrebovala .Zavolala jsem ji a rekla ,ze mluvi jinak a potom jedna uplne jinak.Ona ,ze jsem to spatne pochopila ,ze ji mamka do toho navrtala atd.. atd...Nevim ,nikdy jsme nemely moc dobre vztahy v rodine ,snazim se hodne prekousnout a nechci delat dusno ,ale vnitrne mne to pekne sebralo .Je to pekna levarna ,nevim jak se zachovat dal,asi nejak diplomaticky ,ale jak?Muj pritel rika ,ze pokud se vubec nezeptala ,tak ji nic nedavat. Ja jsem premyslela ,ze bych ji to rocne tak po 25 tisicich splacela.Nemela jsem ani vubec v planu na rekonstrukci pokracovat,ziji v zahranici ,mam svou rodinu a jine plany .Nevim ,jak dal ,uz nekolikrat jsem se s ni spalila ,neda se ji vubec duverovat.Videla jsem ji pred mesicem a trousila jedovate poznamky ,ze vsechno musi platit sama a ze ja mam mit nasetrene...Timto chovanim ,se mne velice dotkla ,uz drive jsem s ni mela problemy ,pred par lety ,ona podnika a chtela ,abych u ni delala ,slibila dobre podminky .Ja jsem kvuli ni odesla z dobre prace .Zacla jsem u ni pracovat a ona mne neplatila ani zdravotni a ani socialni pojisteni.Podminky ,ktere slibovala ,vubec nedodrzela .Proste se mnou vydrbala ,ja jsem potom odesla a zarekla jsem se ,ze s ni uz nikdy nic vice .Tohle vse jsem vyresila ve slusnosti ,hlavne kvuli mamce .Sestre neduveruji ,ale vztah jsem s ni dale udrzovala takovy normalni .A ted zase tohle .zajima mne nazory ,jak by jste reagovali na takove chovani? Ja na to v podstate ,kdyz o Tom tak premyslim ,uz nemam zadna slova..
Není tady
nechala spravit i mou polovinu rodneho domku... Nemela jsem ani vubec v planu na rekonstrukci pokracovat
Ono to není tak jednoduchý... bylo by třeba pro začátek vědět:
Jste spoluvlastnice jen vy dvě - tedy každá polovinu?
Sestra v domě bydlí a užívá ho celý?
Bydlí tam i někdo další - třeba maminka - a na jakém základě?
Co přesně znamená "rekonstrukce"?
Není tady
Mamka bydli dole a nam pripsala patro dohromady se sestrou .Se sestrou jsme nechali dat novou strechu a zacli jsme pred 3 lety s hrubou rekonstrukci .Kazda mame 2 pokoje pro sebe a spolecnou kuchyn a koupelnu .Ja jsem po hrube rekonstrukci ,rekla ,ze zatim dal pokracovat nebudu .Ona taky ,ze zatim taky na to nema fin.prostredky.Na podzim zacala ,ze si necha udelat sadrokartony a vic nebyla rec .A ted na Jahre to na mne vybalili ,ze zu je to hotove a ze to nechala udelat i mou polovinu .Obe dve tam nebydlime ,ja jsem tam tak 1 krat rocne a ona tak 3-4 za rok .
Není tady
mikuelini napsal(a):
Mamka bydli dole a nam pripsala patro dohromady se sestrou .Se sestrou jsme nechali dat novou strechu a zacli jsme pred 3 lety s hrubou rekonstrukci .Kazda mame 2 pokoje pro sebe a spolecnou kuchyn a koupelnu .Ja jsem po hrube rekonstrukci ,rekla ,ze zatim dal pokracovat nebudu .Ona taky ,ze zatim taky na to nema fin.prostredky.Na podzim zacala ,ze si necha udelat sadrokartony a vic nebyla rec .A ted na Jahre to na mne vybalili ,ze zu je to hotove a ze to nechala udelat i mou polovinu .Obe dve tam nebydlime ,ja jsem tam tak 1 krat rocne a ona tak 3-4 za rok .
to celý rok jsou ty pokoje prázdné ? Je v nich něco?
Není tady
Zatim tam nic neni ,jak jsem psala ,ta rekonstrukce se dokoncila teprve nedavno ...Je to planovane tak ,ze kdyz prijedeme ,aby mel kazdy sve soukromi .Jak ale pisi ,ja jsem to zatim dodelavat neplanovala .O Tom ,ze to zatim nechci dodelavat vedeli obe dve (mama i sestra)
Není tady
Mamka bydli dole a nam pripsala patro dohromady se sestrou
Takže pokud tomu rozumím - část domu patří mamince a část vám dvěma a všechny tři jste spoluvlastnice. V tom případě sestře stačilo, aby se o dalších pracech dohodla s maminkou, protože podle obč. zákoníku § 139
(2) O hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů.
a předpokládám, že jejich podíly budou v součtu větší, než tvůj.
Není tady
Dum patri mamce a otci .Nam patri jenom ten vrch , vic zatim nic...
Není tady
Tak já tvoji mámu do jistý míry chápu, ty žiješ mimo a sestra je blíž, takže je možné, že počítá spíš s pomocí sestry , proto se snaží jí vyjít vstříc.
Jinak takový vztah mám se sestrou taky, opakovaně jsem se snažila ten vztah nějak udržet ,ale vždycky to zkrachovalo . Moje sestra cítí , že máma se v ní vidí, proto si ke mně dovolí docela drzý chování i když jsem se snažila jí vždycky pomáhat, jelikož je neschopná.
Nakonec jsem to po letech vzdala , došla jsem k závěru, že s ní prostě nevyjdu a ignoruju jí.
Ale dlouhý roky jsem měla výčitky, že je to nějak moje vina, protože mi to obě říkaly.....máma i sestra.
Není tady
helena napsal(a):
Takže pokud tomu rozumím - část domu patří mamince a část vám dvěma a všechny tři jste spoluvlastnice. V tom případě sestře stačilo, aby se o dalších pracech dohodla s maminkou, protože podle obč. zákoníku § 139
(2) O hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů.
a předpokládám, že jejich podíly budou v součtu větší, než tvůj.
No jo, to je pochopitelne, ale co s tim ted? Ma Mikuelini platit? A to kolik? kde jsou dukazy, ze to vsechno stalo tolik penez?
Je mozne dat (teoreticky) do takoveho domu treba mramorovou koupelnu za milion a jeden clovek si ji bude uzivat a druhy tam prijede jednou za rok? A bude muset platit? I kdyz by mu stacila normalni koupelna?
Není tady
Sestra zije jeste dal nez ja ,ale tim ,ze podnika jezdi trochu casteji domu nez ja i kdyz jenom vzdy na par dnu2-3 dny .Mrzi mne takovy vztah ,par let se zdalo ze se sestrou docel o.k. a ted zase tohle .Uz nevim ,jak mam na ni reagovat
Není tady
sahleb napsal(a):
helena napsal(a):
a předpokládám, že jejich podíly budou v součtu větší, než tvůj.No jo, to je pochopitelne, ale co s tim ted? Ma Mikuelini platit? A to kolik? kde jsou dukazy, ze to vsechno stalo tolik penez?
Je mozne dat (teoreticky) do takoveho domu treba mramorovou koupelnu za milion a jeden clovek si ji bude uzivat a druhy tam prijede jednou za rok? A bude muset platit? I kdyz by mu stacila normalni koupelna?
No tak penize po mne chce ,ale ja jsem si tam vlastne nevybrala ani jednu kachlicku,nemela jsem ani moznost ,nebot mi nikdo noc nerekl.Tlucu se do hlavy ,mela jsem si koupit svuj dum ,hlavne kdyz vim jaka je...Je to moje blbost .Ona samozrejme vybrala ty drazsi veci ,jako vzdy .Ja bych se spokojila se zlatym stredem ...Nevim kam tohle jeste povede ...Jen si na ni vzpomenu a je mi zle ,rikala mi ,ze vlastne do toho jit ani nechtela a navic davala najevo ,ze ji moje deti tam asi budou vadit.Ona ma dva psi a,ale ja se snazim byt tolerantni ,nevadi mi.
Není tady
mikuelini napsal(a):
Jsem z toho na nic , sestra mi oznamila ,ze nechala spravit i mou polovinu rodneho domku a ted ,ze ji dluzim 250 tisic Kc.Vubec to se mnou neprodiskutovala a zaroven mi to oznamili s mamkou az bylo vse hotove.
Tak to je síla! Neumím si představit, že někdo opraví něco mého bez mého vědomí a pak po mě chce peníze. To je přece drzost! Měla si opravit své dva pokoje a do tvého se neplést. Já bych jí určitě nic neplatila!
Není tady
Ma Mikuelini platit? A to kolik? kde jsou dukazy, ze to vsechno stalo tolik penez?
Ano.
Poměrně podle svého spoluvlastnického podílu.
Jako důkaz/y slouží účty za materiál a práci.
Je mozne dat (teoreticky) do takoveho domu treba mramorovou koupelnu za milion
Teoreticky ano, ale opět obč. z. § 139
(2) O hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů. Při rovnosti hlasů, nebo nedosáhne-li se většiny anebo dohody, rozhodne na návrh kteréhokoliv spoluvlastníka soud.
(3) Jde-li o důležitou změnu společné věci, mohou přehlasovaní spoluvlastníci žádat, aby o změně rozhodl soud.
Já bych jí určitě nic neplatila!
Nelze.
Není tady
LENNNA napsal(a):
mikuelini napsal(a):
Jsem z toho na nic , sestra mi oznamila ,ze nechala spravit i mou polovinu rodneho domku a ted ,ze ji dluzim 250 tisic Kc.Vubec to se mnou neprodiskutovala a zaroven mi to oznamili s mamkou az bylo vse hotove.
Tak to je síla! Neumím si představit, že někdo opraví něco mého bez mého vědomí a pak po mě chce peníze. To je přece drzost! Měla si opravit své dva pokoje a do tvého se neplést. Já bych jí určitě nic neplatila!
Ono mi nejde jen hlavne o ty penize ,ale celkove jei chovani ,nema respekt a to mne mrzi .Nevim ,nevim,snazim se vse vydrzet kvuli rodinnym vztahum,ale uvedomuji si bohnuzel ,ze by mi bylo bez sestry lip,proste mi vubec neschazi .Doufala jsem ,ze se zmenila ,ale zase nic ,dela cim dal horsi veci
Není tady
Nelze.
Tak pokud tohle nelze, tak bych jí posílala 50,- Kč měsíčně, ať si to užije
To je ale takový hnus! To se proti tomu fakt nedá nic dělat? Já chápu, že se většina majitelů dohodne na opravě např. střechy a pak že se musím přizpůsobit, pač střecha se musí udělat celá a je všech. Ale nechápu, jak si někdo může opravit moje vlastní pokoje, co je mu do nich? Kde bere právo tam vůbec lézt natož mi tam něco bez dovolení opravovat?
Není tady
helena napsal(a):
Ma Mikuelini platit? A to kolik? kde jsou dukazy, ze to vsechno stalo tolik penez?
Ano.
(2) O hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů. Při rovnosti hlasů, nebo nedosáhne-li se většiny anebo dohody, rozhodne na návrh kteréhokoliv spoluvlastníka soud.
(3) Jde-li o důležitou změnu společné věci, mohou přehlasovaní spoluvlastníci žádat, aby o změně rozhodl soud.
Nelze.
Platit kdyz nebudu chtit nemusim .Ja to mam cerne na bilem ,ze jsem taky investor
Není tady
helena napsal(a):
Ano.
Nelze.
Opravili ze své vůle její podíl,bez jejího vědomí a souhlasu, nebyl to havarijní stav,tudíž to nebyla oprava nutná. Proč musí něco platit,když to je bez jejího souhlasu a třeba ty peníze nemá?
Není tady
mikuelini napsal(a):
LENNNA napsal(a):
mikuelini napsal(a):
Ono mi nejde jen hlavne o ty penize ,ale celkove jei chovani ,nema respekt a to mne mrzi .Nevim ,nevim,snazim se vse vydrzet kvuli rodinnym vztahum,ale uvedomuji si bohnuzel ,ze by mi bylo bez sestry lip,proste mi vubec neschazi .Doufala jsem ,ze se zmenila ,ale zase nic ,dela cim dal horsi veci
Uprímně? V takovémhle případě bych se na celé rodinné vztahy vykašlala! Nebo to budeš jen ty pořád celý život ustupovat a kvůli rodinným vztahům držet pusu a krok? Protože to je taková drzost od tvé sestry, že to snad ani není možné.
Není tady
Já to celé nějak nechápu, tak někdo proti mé vůli vnikne do mých pokojů, dle sebe si je opraví, ač si je vědom, že já s tím nesouhlasím, a přesto je moji povinností to zaplatit? Jako spolumajitel bych přece měla být informována o stavu věci a o tom, co se s mým majetkem děje, ne?
Já bych asi volila teda ještě další možnost, která tu tuším zatím nepadla a sice odkoupení své části domu, prostě ať mě vyplatí a udělají si z toho pak třeba hrad. A za peníze si pořídit třeba svůj malý byt, když se jedná jen o vyjímečné bydlení.
Není tady
mikuelini napsal(a):
LENNNA napsal(a):
mikuelini napsal(a):
To já jsem doufala celý život, že se to změní ,ale tyhle vzorce se nemění , pořá se to jen opakuje , oživuje.
Ona jak cítí mámu v zádech a její oporu , tak si dovolí cokoliv ......
Není tady
LENNNA napsal(a):
mikuelini napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Tak to je síla! Neumím si představit, že někdo opraví něco mého bez mého vědomí a pak po mě chce peníze. To je přece drzost! Měla si opravit své dva pokoje a do tvého se neplést. Já bych jí určitě nic neplatila!Ono mi nejde jen hlavne o ty penize ,ale celkove jei chovani ,nema respekt a to mne mrzi .Nevim ,nevim,snazim se vse vydrzet kvuli rodinnym vztahum,ale uvedomuji si bohnuzel ,ze by mi bylo bez sestry lip,proste mi vubec neschazi .Doufala jsem ,ze se zmenila ,ale zase nic ,dela cim dal horsi veci
Uprímně? V takovémhle případě bych se na celé rodinné vztahy vykašlala! Nebo to budeš jen ty pořád celý život ustupovat a kvůli rodinným vztahům držet pusu a krok? Protože to je taková drzost od tvé sestry, že to snad ani není možné.
Asi mas pravdu Lenno,stejne to jednou dobre nedopadne .Bylo toho uz hodne ,co jsem si s ni uzila .Strasne mne to vsechno stve ,snazim se videt v kazdem ty lepsi stranky ,ale na sestru uz opravdu nemam zaludek .Nevim proc to dela ,ja jsem takovy ten typ dobraka-hnupa.Ona to dela jen u lidi ,u kterych si to muze dovolit .Kdo s ni vydrbe tomu pak leze do zadku.Ja jsem s ni mela tu cest pred mesicem stravit 4 dny,prvni den docela dobry a pak zacla vypoustet z pusy ty jedovatosti ,dela to jen v takovych poznamkach,proste hnus.A to se vidime 1 krat rocne .Proti mym detem taky zacala ,ze nema naladu na zensky s deckama a ,ze nema klid.Chova se hnusne ,mamka ji jen omlouva ,ze je prepracovana a ze to tak nemysli.Byla jsem rada ,kdyz odjizdela .Mam pocit ,ze mi chtela jenom zkazit dovolenou,proto prijela .
Není tady
Jestli je to možné a sestra souhlasí, prodej jí svůj podíl na domě a budeš mít klid.
Není tady
LENNNA napsal(a):
mikuelini napsal(a):
Ja take ne,kdyz to predelala bez tveho vedomi,at si to zaplati sama a nebo to da do puvodniho stavu.
Není tady
AndreaP. napsal(a):
Já to celé nějak nechápu, tak někdo proti mé vůli vnikne do mých pokojů, dle sebe si je opraví, ač si je vědom, že já s tím nesouhlasím, a přesto je moji povinností to zaplatit? Jako spolumajitel bych přece měla být informována o stavu věci a o tom, co se s mým majetkem děje, ne?
Já bych asi volila teda ještě další možnost, která tu tuším zatím nepadla a sice odkoupení své části domu, prostě ať mě vyplatí a udělají si z toho pak třeba hrad. A za peníze si pořídit třeba svůj malý byt, když se jedná jen o vyjímečné bydlení.
Jo, tahle možnost by byla nejlepší. Pokud by s ní teda sestra souhlasila.
Není tady
AndreaP. napsal(a):
To by byla njlepsi varianta,mozna ,te to i udelala kvuli tomu .Nevim ,u ni je mozne vse ,ale jedno je jiste ,ze se hlavne vzdy snazi nekohno orvat o penize a nejlepsi takovyho blbce jako jsem ja.Muselo by se tot urcite resit pravni cestou .Ja jsem do toho vlozila ur 500 tisic Kc a to mi asi ona neda.Ji by vyhovavalo,aby mi mohla zivot ztezovat SMSkami typu ,kdy zu ji dam dalsi penize.Hlavne ze kecala ,ze na to nespecha ,ze vi ,ze ja jsem na materske .Vyziva se v tom,rada nekoho tlaci ke zdi. Nic zatim to necham tak a uvidim ,kdy se ozve
Není tady