29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
helena napsal(a):
když nikdy nic nedělal, myslíš, že se to změní připsáním části majetku
No... změnit se to může... bude si dělat "na svým" a navrch do toho vrážet společný peníze.
Blbý je to, že se ani nedá uvažovat o tom, že majetek "stejně jednou bude dětí", protože novej obč. z. má podstatně odlišnou úpravu možností dědění a to i pro nepominutelný dědice.
Nestraš , nás tatínek má nový dům a obrovský pozemky a macecha mu zakázala se s dětma a vnoučatama stýkat .
Není tady
Marky25 napsal(a):
Mám problém, s kterým si moc nevím rady a moc ráda bych znala vaše názory. Je mi 44 let, s manželem jsme spolu už téměř čtvrtstoletí a máme dvě dospělé děti. Bydlíme v domě mých rodičů, je to vlastně dvoudomek se dvěma oddělenými bytovými jednotkami a samostatnýmiu vchody. Po svatbě jsme se k rodičům nastěhovali a jednu polovinu domku si upravili a přestavěli, z větší části za peníze mých rodičů, které jsem dostala darem. Dům zůstal ve vlastnictví mých rodičů. Ti ovšem nedávno přišli s tím, že by rádi na mě celý dům přepsali-darovali...jim by právo v domě doživotně zdarma bydlet. Vysvětlují to tak, že darování vyjde levněji než pozdější dědění a také že chtějí mít tyto věci vyřešené. Já jsem jediná dcera, sourozence nemám. Mluvili jsme o tom s manželem, ten by rád, abych ho ale potom učinila spolumajitelem, že prý se nebude statat o dům, který bych vlastnila jen já. Což chápu, ale mám obavy, co by bylo v případě, kdyby jsme se rozvedli, peníze na vyplacení bych v žádném případě neměla, dům by se musel prodat...Možná si řeknete, proč myslím na rozvod, ale před pár lety jsme už k němu téměř dospěli, když se manžel zamiloval do jiné a chtěl od nás odejít...bylo to hrozný, manžel se hádal o každou maličkost, prostě chtěl si odnést co nejví...Nakonec se ta paní s manželem rozešla a ten zůstal s náma...časem se situace celkem uklidnila, ale obavy a nedůvěra ve mě bohužel už zůstaly...mám strach, co kdyby se to opakovalo. A teď do toho ten dům...opravdu nevím, jak se zachovat. Moc prosím o radu a názor, jak byste to řešily vy.
To je zvláštní Marky....tak když je dům tvých rodičů, tak muž do něj investuje a dělá na něm a nevadí mu to. Ale jak přijdou s tím, že by ho přepsali, tak chce hned půlku jinak nic?
Za sebe, nepřepsala bych ji na něj. A to co chtějí udělat ví rodiče má logiku...opravdu vyjde levněji ti za života dům darovat, než kdyby jsi jej dostala jako děditství.
Není tady
Nestraš , nás tatínek má nový dům a obrovský pozemky a macecha mu zakázala se s dětma a vnoučatama stýkat
Podle úpravy od 2014 musí nezletilý potomek dostat tři čtvrtiny jeho zákonného podílu, zletilý jednu čtvrtinu. To bude v praxi znamenat, že i člověk s nezletilými dětmi může část svého majetku odkázat komu chce, např. přítelkyni, se kterou žije... ta by podle současného zákona nemohla dědit nic.
Pokud děti v závěti uvedeny nebudou, nezpůsobí to nově její neplatnost, ale nepominutelnému dědici pouze vznikne právo požadovat na ostatních dědicích peněžní částku odpovídající hodnotě jeho povinného podílu.
Není tady
eremuruss napsal(a):
Kiara napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Ja jsem vlastnik pulky domu,pritel se mnou bydli.Sice opravil pulku domu na me naklady, teda usetrene ve vztahu s nim.Ale tim to pro nej konci.Zahrada a pece okolo domu ho nezajima.....kdyz neco reknu tak me odpovi,ze mu tu nic nepatri a ze staci,ze to tady dal do stavu bydleni s pomoci meho otce.
Pritom liny rozhodne neni kazdy vikend maka na zahrade a okolo domu u sve matky,erem, kdo chtěl jít bydlet z paneláku do baráku - Tvůj přítel, nebo Ty?!? Čí to byl nápad - jeho, nebo Tvůj?!? No tak!!! Veškeré náklady na opravy šly z Tvého, přítel do společného bydlení nevrazil z vlastní kapsy ani korunu, pouze přiložil ruku k dílu při rekonstrukci.
Tak se mi zdá, že Tvůj přítel si úzkostlivě chrání a opečovává jenom "to svoje" - rozuměj dům a zahradu své matky a na "tom tvém" provedl jenom základní opravy a úpravy a jinak si s barákem dělej, co chceš, mně tady nepatří ani klika u dveříerem, takový vztah by mi zaváněl velkou vyčuraností - napřed Tě nahnat z bytu do baráku, provést jen nejnutnější úpravy, které jsi platila stejně Ty a otec, bydlet v domě zdarma a odmítat se nadále na čemkoliv podílet
![]()
Nechci být chmurným prorokem, ale za chvíli si tohoto neutěšeného stavu věcí mohou všimnout i Tvůj táta s bráchou a začít do Tebe vandrovat, proč jim chlap, co v jejich domě bydlí zadarmo s ničím nepomůžeMyslim,ze tata si nedovoli nic rict,protoze muj bratr je jeste horsi nedela vubec nic ani zatopit nedojde.Meho pritele to stve a od dalsi zimy,uz topit pry nebude.Chce se s mym bratrem stridat jenomze ten odpovi,ze mu zima neni.....
Ano pritel me do tohoto naverboval nevim jestli je to dobre nebo spatne ,ale pocitam i s variantou,ze tu zustanu sama.Pritel ten uznava jen to co rekne jeho matka.
Až tu táta jednou nebude tak nebude dělat nikdo nic? A počítáš s tím, že tam zůstaneš sama-v baráku, kde brácha neudělá nic, který bude potřebovat opravy, zahrada, uhlí, topení...
Není tady
Kuřátko napsal(a):
Marky25 napsal(a):
Mám problém, s kterým si moc nevím rady a moc ráda bych znala vaše názory. Je mi 44 let, s manželem jsme spolu už téměř čtvrtstoletí a máme dvě dospělé děti. Bydlíme v domě mých rodičů, je to vlastně dvoudomek se dvěma oddělenými bytovými jednotkami a samostatnýmiu vchody. Po svatbě jsme se k rodičům nastěhovali a jednu polovinu domku si upravili a přestavěli, z větší části za peníze mých rodičů, které jsem dostala darem. Dům zůstal ve vlastnictví mých rodičů. Ti ovšem nedávno přišli s tím, že by rádi na mě celý dům přepsali-darovali...jim by právo v domě doživotně zdarma bydlet. Vysvětlují to tak, že darování vyjde levněji než pozdější dědění a také že chtějí mít tyto věci vyřešené. Já jsem jediná dcera, sourozence nemám. Mluvili jsme o tom s manželem, ten by rád, abych ho ale potom učinila spolumajitelem, že prý se nebude statat o dům, který bych vlastnila jen já. Což chápu, ale mám obavy, co by bylo v případě, kdyby jsme se rozvedli, peníze na vyplacení bych v žádném případě neměla, dům by se musel prodat...Možná si řeknete, proč myslím na rozvod, ale před pár lety jsme už k němu téměř dospěli, když se manžel zamiloval do jiné a chtěl od nás odejít...bylo to hrozný, manžel se hádal o každou maličkost, prostě chtěl si odnést co nejví...Nakonec se ta paní s manželem rozešla a ten zůstal s náma...časem se situace celkem uklidnila, ale obavy a nedůvěra ve mě bohužel už zůstaly...mám strach, co kdyby se to opakovalo. A teď do toho ten dům...opravdu nevím, jak se zachovat. Moc prosím o radu a názor, jak byste to řešily vy.
To je zvláštní Marky....tak když je dům tvých rodičů, tak muž do něj investuje a dělá na něm a nevadí mu to. Ale jak přijdou s tím, že by ho přepsali, tak chce hned půlku jinak nic?
Za sebe, nepřepsala bych ji na něj. A to co chtějí udělat ví rodiče má logiku...opravdu vyjde levněji ti za života dům darovat, než kdyby jsi jej dostala jako děditství.
Tohle jsi vyčetla kde?
Není tady
Darování by opravdu mělo vyjít lepněji...zaplatí se jen za sepsání smlouvi právnikovi a za ověření podpisů, ale je prý možné si smlouvu sepsat sám se všemi náležitostmi. A pak se zaplatí jen asi 1000 Kč za vklad nového vlastníka do katastru nemovitostí. Zatímco při dědění je potřeba nechat udělat úřední odhad nemovitosti a pak zaplatit odměnu notáři...při hodnotě nemovitosti 2 miliony činí odměna notáře cca 16500 Kč plus pár tisíc za ten odhad...takto mi to bylo řečeno právníkem.
Opravdu nevím, jak tuto situaci řešit...nechci narušit vztahy s manželem, ale ten strach, co by bylo v případě rozvodu je velký...musela bych dům prodat a peníze rozdělit...jinak bych tady opravdu mohla bydlet třeba s manželovou milenkou...
Takto zase ale nevím, jak všechno sama zvládnu, údržbu a financování domu...
Kuřátko: dokud je dům rodičů, tak se manžel tak nějak smířil s tím, že s tím nic nenadělá, ale pokud bych byla vlastníkem už já, tak on ví, že pak záleží jen na mě, jestli ho tím spoluvlastníkem udělám...to je pro něj velký rozdíl...asi bude fakt nejlepší nechat vše při starým a vypořádat to v rámci dědictví, byť to vyjde dráž...
Není tady
Marky, v tom případě by mi stálo za to dát 20tis.za dědictví než dělat peklo v rodině s darováním jen tobě. Ale chápu to, moji rodiče taky darovali barák jen sestře, švagr tam nemá nic. S tím, že až tu nebudou ať si s tím udělá sestra co uzná sama za vhodné. Rozdíl je v tom, že švagr se stará
Není tady
holcina napsal(a):
Kuřátko napsal(a):
Marky25 napsal(a):
Tohle jsi vyčetla kde?
Opravdu to tak vyjde levneji,alespon pred 6 lety to tak bylo.Prave proto otec predal dum za sveho zivota.Myslim,ze mu to poradila notarka.
Není tady
holcina napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Kiara napsal(a):
erem, kdo chtěl jít bydlet z paneláku do baráku - Tvůj přítel, nebo Ty?!? Čí to byl nápad - jeho, nebo Tvůj?!? No tak!!! Veškeré náklady na opravy šly z Tvého, přítel do společného bydlení nevrazil z vlastní kapsy ani korunu, pouze přiložil ruku k dílu při rekonstrukci.
Tak se mi zdá, že Tvůj přítel si úzkostlivě chrání a opečovává jenom "to svoje" - rozuměj dům a zahradu své matky a na "tom tvém" provedl jenom základní opravy a úpravy a jinak si s barákem dělej, co chceš, mně tady nepatří ani klika u dveříerem, takový vztah by mi zaváněl velkou vyčuraností - napřed Tě nahnat z bytu do baráku, provést jen nejnutnější úpravy, které jsi platila stejně Ty a otec, bydlet v domě zdarma a odmítat se nadále na čemkoliv podílet
![]()
Nechci být chmurným prorokem, ale za chvíli si tohoto neutěšeného stavu věcí mohou všimnout i Tvůj táta s bráchou a začít do Tebe vandrovat, proč jim chlap, co v jejich domě bydlí zadarmo s ničím nepomůžeMyslim,ze tata si nedovoli nic rict,protoze muj bratr je jeste horsi nedela vubec nic ani zatopit nedojde.Meho pritele to stve a od dalsi zimy,uz topit pry nebude.Chce se s mym bratrem stridat jenomze ten odpovi,ze mu zima neni.....
Ano pritel me do tohoto naverboval nevim jestli je to dobre nebo spatne ,ale pocitam i s variantou,ze tu zustanu sama.Pritel ten uznava jen to co rekne jeho matka.Až tu táta jednou nebude tak nebude dělat nikdo nic? A počítáš s tím, že tam zůstaneš sama-v baráku, kde brácha neudělá nic, který bude potřebovat opravy, zahrada, uhlí, topení...
To budu resit potom,treba dojde k tomu,ze dum se opravdu proda a ja si s tech penez koupim byt.
Není tady
eremuruss napsal(a):
holcina napsal(a):
Kuřátko napsal(a):
Tohle jsi vyčetla kde?Opravdu to tak vyjde levneji,alespon pred 6 lety to tak bylo.Prave proto otec predal dum za sveho zivota.Myslim,ze mu to poradila notarka.
Měla jsem na mysli daně. Je možné, že ta odměna notáři to prodraží. Ale radši zaplatím notáři než dělat zbytečné dusno
Není tady
Vyjde to levněji proto, že při dědickém řízení se sice neplatí darovací daň, ale notáři se platí poplatek z ceny majetku, tudíž i nemovitosti, pokud je předmetem dědictví. A to může být velká částka. Při darování nic, je to osvobozeno od darovací daně.
Aha, už jste tu tu psali.
Osobně bych manželovi za téhle situace nedarovala nic.
Upravil(a) Eva. (7. 6. 2013 12:25)
Není tady
udělat úřední odhad nemovitosti a pak zaplatit odměnu notáři
Za tu cenu by mi to stálo...
Marky, vaši tu můžou bejt ještě X let... kdoví, co se za tu dobu může stát. Klidně i to, že se (aniž bych ti to přála) nakonec stejně můžete rozvést, se všemi "radostmi" vyplývajícími z toho, že by manžel byl spolumajitel...
Víš co se říká - když nevíš co dělat, nedělej nic... a vás nic netlačí.
Není tady
To moje matka když se rozhodla přepsat na mě dům, napsala mi polovinu a druhou nechala napsat jako SJM s tím, že si to můj muž zaslouží, je pracovitý a investuje do ní své peníze, což je na druhou stranu pravda, peníze dáváme dohromady a investujeme je do domu a práce zastane hodně.
Není tady
Holga, taky řešení
Není tady
holcina napsal(a):
Holga, taky řešení
Jednou to stejně přijde k prodeji, protože my máme barák nový, tohle je stará chalupa, kterou opravujeme a pak se uvidí.
Není tady
Taky si myslím, že ty peníze za to nestojí...stát se může opravdu cokoli, třeba i to, že rodiče tu budou déle než já...
Zkusím rodičům vysvětlit, že bude nejlepší nechat věci tak jak jsou...
Není tady
Marky25 napsal(a):
Taky si myslím, že ty peníze za to nestojí...stát se může opravdu cokoli, třeba i to, že rodiče tu budou déle než já...
Zkusím rodičům vysvětlit, že bude nejlepší nechat věci tak jak jsou...
Tim se problém pouze odsouvá. Velmi pravděpodobně rodiče přežiješ a budeš ve stejné situaci jako teď - zdědíš celý dům a manžel bude opět naléhat, ať mu polovinu přepíšeš.
Není tady
BrenTen napsal(a):
Marky25 napsal(a):
Zkusím rodičům vysvětlit, že bude nejlepší nechat věci tak jak jsou...Tim se problém pouze odsouvá. Velmi pravděpodobně rodiče přežiješ a budeš ve stejné situaci jako teď - zdědíš celý dům a manžel bude opět naléhat, ať mu polovinu přepíšeš.
A má smysl řešit co bude za x let? To už může být všechno jinak
Není tady
BrenTen napsal(a):
Marky25 napsal(a):
Zkusím rodičům vysvětlit, že bude nejlepší nechat věci tak jak jsou...Tim se problém pouze odsouvá. Velmi pravděpodobně rodiče přežiješ a budeš ve stejné situaci jako teď - zdědíš celý dům a manžel bude opět naléhat, ať mu polovinu přepíšeš.
Zítra tady už nikdo z nás nemusí být. Tak k čemu řešit zítřek?
Není tady
Tim se problém pouze odsouvá. Velmi pravděpodobně rodiče přežiješ a budeš ve stejné situaci jako teď - zdědíš celý dům a manžel bude opět naléhat, ať mu polovinu přepíšeš.
Někdy je takový "odsunutí" nejlepší způsob řešení na pohled blbě řešitelný situace.
Nehledě k tomu, že pořád jsou jaksi v záloze děti... a pak by stačilo, aby se Marky vzdala dědictví v jejich prospěch (s nějakým tím věcným beřemenm a pod.).
Není tady
Marky25 napsal(a):
děkuji za reakce...manžel mi doslova řekl, že pokud se nestane spoluvlastníkem, tak na domě ani zahradě nehne prstem, o financování případných oprav ani nemluvě...prostě bude jen bydlet...samozřejmě nechci, aby něco platil, ale abych se starala a dělala všechno sama, případně na chlapské práce někoho najímala a platila a on jen pohodlně bydlel...to mi také nepřijde zrovna fér..
Pokud do domu investuje peníze a svoji práci, nešlo by na něj převést jen tu poměrnou část hodnoty, o kterou se zasloužil nebo zaslouží? Třeba převést na manžela jen 1/5 nemovitosti?
Není tady
helena napsal(a):
Někdy je takový "odsunutí" nejlepší způsob řešení na pohled blbě řešitelný situace.
Nehledě k tomu, že pořád jsou jaksi v záloze děti... a pak by stačilo, aby se Marky vzdala dědictví v jejich prospěch (s nějakým tím věcným beřemenm a pod.).
To je hloupost - aby dědily děti;to jí pak to slavný věcný břemeno může být jednou na houby,až tam její děti náhodou dotáhnou nějakou kreaturu - si ještě Marky bude potom ráda hledat místo pod mostem,břemeno,nebřemeno.
Není tady
To je hloupost - aby dědily děti
Vzhledem k tomu, že "děti s náma už nebydlí a bydlet tu nebudou" mi to přijde přijatelnější, než aby tam případně "nějakou kreaturu" dotáhl mužskej.
Není tady
Jaku napsal(a):
helena napsal(a):
Nehledě k tomu, že pořád jsou jaksi v záloze děti... a pak by stačilo, aby se Marky vzdala dědictví v jejich prospěch (s nějakým tím věcným beřemenm a pod.).To je hloupost - aby dědily děti;to jí pak to slavný věcný břemeno může být jednou na houby,až tam její děti náhodou dotáhnou nějakou kreaturu - si ještě Marky bude potom ráda hledat místo pod mostem,břemeno,nebřemeno.
No právě , to se běžně stává, že někdo má břemeno a nemůže tam žít, vyštvou ho .
A když mu dá jednu pětinu , tak si do ní dotáhne milenku s třema dětma a bude .
To je strašná situace , podle mě by ani neměl bydlet zadarmo, kdo z nás bydlí zadara?
Není tady
Tak táto situácia je dosť blbá.Ale predstavme si,že tými obdarovanými sú naši muži a my sme tie"bývajúce".Darovanie majetku je dvojsečná zbraň,nechcela by som odísť po 20 rokoch s igelitkou..Takže nejaké riešenie to má,ale aké?ja som na tom majetkovo dobre,ale viem,že je veľa takýchto prípadov,že celý život neriešia,a na staré kolená musia prijať rozne rozhodnutia"toho majitela".
Není tady