29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mám problém, s kterým si moc nevím rady a moc ráda bych znala vaše názory. Je mi 44 let, s manželem jsme spolu už téměř čtvrtstoletí a máme dvě dospělé děti. Bydlíme v domě mých rodičů, je to vlastně dvoudomek se dvěma oddělenými bytovými jednotkami a samostatnýmiu vchody. Po svatbě jsme se k rodičům nastěhovali a jednu polovinu domku si upravili a přestavěli, z větší části za peníze mých rodičů, které jsem dostala darem. Dům zůstal ve vlastnictví mých rodičů. Ti ovšem nedávno přišli s tím, že by rádi na mě celý dům přepsali-darovali...jim by právo v domě doživotně zdarma bydlet. Vysvětlují to tak, že darování vyjde levněji než pozdější dědění a také že chtějí mít tyto věci vyřešené. Já jsem jediná dcera, sourozence nemám. Mluvili jsme o tom s manželem, ten by rád, abych ho ale potom učinila spolumajitelem, že prý se nebude statat o dům, který bych vlastnila jen já. Což chápu, ale mám obavy, co by bylo v případě, kdyby jsme se rozvedli, peníze na vyplacení bych v žádném případě neměla, dům by se musel prodat...Možná si řeknete, proč myslím na rozvod, ale před pár lety jsme už k němu téměř dospěli, když se manžel zamiloval do jiné a chtěl od nás odejít...bylo to hrozný, manžel se hádal o každou maličkost, prostě chtěl si odnést co nejví...Nakonec se ta paní s manželem rozešla a ten zůstal s náma...časem se situace celkem uklidnila, ale obavy a nedůvěra ve mě bohužel už zůstaly...mám strach, co kdyby se to opakovalo. A teď do toho ten dům...opravdu nevím, jak se zachovat. Moc prosím o radu a názor, jak byste to řešily vy.
Není tady
Nechala bych to tak jak to je. Jsi jediné dítě, dědit budeš stejně ty.
Není tady
Take bych to nechala tak jako to je nebo,aby rodice prevedli dum jen na tebe.Po zkusenostech jaky si mela bych manzela jako spolumajitele nedala.
Není tady
A co kdyby to tví rodiče převedli rovnou na vnoučata, tvoje a manželovy děti?
Není tady
kostka: děti s náma už nebydlí a bydlet tu nebudou...vím, že ta možnost tu je, mluvili jsme s rodiči i o tého variantě, ale jim se to moc nelíbilo, prý neví, koho budou mít jednou za partnery a jak by se vzájemně domluvili...prostě na děti asi ne.
Není tady
Tak za normálních okolností myslím, že je spravedlivý na dlouholetýho partnera převést půlku .Ale ve vašem případě, pokud se hádal o každou maličkost bych si dům nechala celý pro sebe.
Mohlo by se ti i stát, že bys pak v půlce vlastního domu měla manžela s milenkou, nebo novou rodinou , cizí lidi .
Není tady
Marky25 napsal(a):
kostka: děti s náma už nebydlí a bydlet tu nebudou...vím, že ta možnost tu je, mluvili jsme s rodiči i o tého variantě, ale jim se to moc nelíbilo, prý neví, koho budou mít jednou za partnery a jak by se vzájemně domluvili...prostě na děti asi ne.
V tom případě bych chtěla, aby dům byl jen na mě, manžel se s tím určitě časem smíří. Přece jen, jednou už manžel milenku měl a mohlo by se Ti stát, to co píše algebrana
Není tady
čao, můj názor.....má zkušenot....já jsem v pozici tvého manžela....vysvětlím tedy....
já nevidím důvod přepsat polovinu domu tvých rodičů na manžela, to budovali rodiče pro tebe, vím, že je to nelehká situace, ale pokud manžel investoval peníze do baráku....tak bych se to snažila nějak vyřešit právně, nějakou smlouvou, nevím, nejsem právník a pak tvá zkušenost s nevěrou a jeho chování..., znám případ, kdy žena přepsala byt na manžela a pak s dětma neměly kde bydlet.
Já bydlím u přítele cca 10 let (je rozvedený) v domě jeho rodičů (dům před rokem přepsali na něj), oni dole, my nahoře, společný vchod..... a co může dělat???? uklízím atd. a co nadělám.....bydlím vlastně u druhých....
znám i případy, kdy dům rodiče darují manželům, myslí si, že tak zabrání případně rozvodu, že je pak problém s rozvedem, respektive vypořádání majetku-vyplatit polovinu.
Kdyžtak bych zřídila věcné břemeno doživotí.
to je jen můj názor
Není tady
Ja jsem vlastnik pulky domu,pritel se mnou bydli.Sice opravil pulku domu na me naklady, teda usetrene ve vztahu s nim.Ale tim to pro nej konci.Zahrada a pece okolo domu ho nezajima.....kdyz neco reknu tak me odpovi,ze mu tu nic nepatri a ze staci,ze to tady dal do stavu bydleni s pomoci meho otce.
Pritom liny rozhodne neni kazdy vikend maka na zahrade a okolo domu u sve matky,
Není tady
Vysvětlují to tak, že darování vyjde levněji než pozdější dědění a také že chtějí mít tyto věci vyřešené.
Jako dítě jsi v I. skupině, takže daň dědická i darovací je nulová.
V obou případech by se ale platilo notáři podle vyhl. č. 73/2001 Sb. - buď za sepsání smlouvy nebo v řízení o dědictví (podívejte se a porovnejte tarify).
Ovšem lze napsat závěť podle nového obč. z. s tím, že pokud zůstavitel zemře ještě letos, tedy před nabytím účinnosti, bude závěť platná, ale pouze podle současných pravidel. Jestliže zemře po 1. lednu 2014, pak se uplatní ustanovení vycházející z nového občanského zákoníku... a v tom je ten vtip - podle nové úpravy lze v závěti uvádět "vedlejší doložky", z nichž je pro tebe zajímavá "podmínka", protože když ji dědic nesplní, dědictví nenabude.
Rodiče by tedy jako podmínku mohli uvést, že (tebou zděděná) nemovitost nebude mít víc vlastníků... na přesný formulaci by stálo za to se poradit s notářem, ale zdá se mi to průchozí.
Není tady
děkuji za reakce...manžel mi doslova řekl, že pokud se nestane spoluvlastníkem, tak na domě ani zahradě nehne prstem, o financování případných oprav ani nemluvě...prostě bude jen bydlet...samozřejmě nechci, aby něco platil, ale abych se starala a dělala všechno sama, případně na chlapské práce někoho najímala a platila a on jen pohodlně bydlel...to mi také nepřijde zrovna fér..
Není tady
eremuruss napsal(a):
Ja jsem vlastnik pulky domu,pritel se mnou bydli.Sice opravil pulku domu na me naklady, teda usetrene ve vztahu s nim.Ale tim to pro nej konci.Zahrada a pece okolo domu ho nezajima.....kdyz neco reknu tak me odpovi,ze mu tu nic nepatri a ze staci,ze to tady dal do stavu bydleni s pomoci meho otce.
Pritom liny rozhodne neni kazdy vikend maka na zahrade a okolo domu u sve matky,
Ten tvůj přítel to má od začátku spočítaný , aby ho náhodou neubylo ..........tohle by mě docela znechucovalo .
Není tady
algebrana napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Pritom liny rozhodne neni kazdy vikend maka na zahrade a okolo domu u sve matky,Ten tvůj přítel to má od začátku spočítaný , aby ho náhodou neubylo ..........tohle by mě docela znechucovalo .
Nevim jestli to ma spocitane nebo proc to dela,ale co se tyce financi tak nebyt jeho ten barak by se neopravil.Protoze jako samozivitelka ktera sla s koruny do koruny by tezko opravovala barak.
Ted me mozna nekdo napadne,ale kdyz jsem pred 6 lety byla u kartarky a ta me predpovedela,ze budu opravovat barak a nasledne se do nej stehovat,casto jsem si rikala,ze je to uplna blbost kde bych vzala penize na opravu.Nenapadlo me,ze diky chlapovi na to budu mit.
Je pravda,ze pritel je setrilek,ale vzdycky chtel,aby jsme meli oba nasetreno stejne,aby kdyby jsme se nahodou rozesli,abych nezustala bez koruny.
On chtel do baraku,ale ze k tomu patri zahrada to nevidi.Mozna proto,ze tam hospodari tata a pomoct mu rozhodne nechce.
Není tady
Marky25 napsal(a):
děkuji za reakce...manžel mi doslova řekl, že pokud se nestane spoluvlastníkem, tak na domě ani zahradě nehne prstem, o financování případných oprav ani nemluvě...prostě bude jen bydlet...samozřejmě nechci, aby něco platil, ale abych se starala a dělala všechno sama, případně na chlapské práce někoho najímala a platila a on jen pohodlně bydlel...to mi také nepřijde zrovna fér..
Marky a nestane se nahodou tvuj manzel spoluvlastnikem automaticky pokud jste manzele?
Není tady
pokud se nestane spoluvlastníkem, tak na domě ani zahradě nehne prstem, o financování případných oprav ani nemluvě
Vydírat bych se asi nenechala...
A už tuplem ne tímhle způsobem - "je to tvoje, starej se a já tu budu zadarmo", zvlášť po předchozích zkušenostech.
Při případném rozvodu by měl ze zákona právo na náhradu toho, co do tvého výlučného majetku investoval - nepřistoupil by na nějakou rozumnou dohodu, že pokud by k tomu došlo, bude mu vyplaceno tolik a tolik (např. na základě faktur a pod.) a prací kolem domu kompenzuje bydlení "zadarmo"? Samozřejmě s ohledem na to, jak se finančně podílí.
nestane se nahodou tvuj manzel spoluvlastnikem automaticky pokud jste manzele?
V žádným případě, erem. To by museli rodiče ten barák darovat oběma.
Upravil(a) helena (6. 6. 2013 13:27)
Není tady
pokud se nestane spoluvlastníkem, tak na domě ani zahradě nehne prstem, o financování případných oprav ani nemluvě...prostě bude jen bydlet...samozřejmě nechci, aby něco platil
A jak to bylo doteď, když dál by "jen bydlel" . Vše si platila ty nebo rodiče, on na nic nepřipívá?
Není tady
Ziki: doteď vše na domě financovali rodiče, my s manželem jen pečovali o svoji domácnost, práce kolem domu a na zahradě dělá většinou otec, ale už na to přestává stačit...manžel jen občas poseká zahradu nebo v zimě odklidí sníh.
Není tady
Moje osobní zkušenost a 3 dalších vemi blízkých příbuzných - zdědili jsme rd každý po svých rodičích či jej dostali darem za jejich života a naše drahé polovičky to nijak nevyvedlo z rovnováhy a naše manželství pokračují dále,naši partneři se podílí jak finančně tak i fyzicky na udržov.nemovitosti,protože z toho mají stejný prospěch všichni - já i můj muž.RD je u všech zmíněných také napsán jen na jednoho z partnerů.
Dle toho co píšeš není žádný med žití s tvým partnerem,i když tebe osobně taky neznám.Ale říci mi tohleto můj manžel,jakože si to neumím představit ani náhodou takovou jeho reakci,tak mu nastavím placení nájmu-a to pěkně natvrdo.On by to samozřejmě platit nehtěl no tak bych to s ním ukončila velmi rychle a měla konečně klid.Neshody s tvým mužem ohl.domu jsou jen zástupným problémem řekla bych.
Jinak ti upřímně závidím,když vše u vás co se domu týká financovali rodiče,to už musíte být za tu dobu velcí milionáři (bez závisti myšleno),ti moji se v tomto směru teda vůbec nepovedli
Můj zploditel na mě přepsal ruinu za 400táců dle úř.odhadu,kterou jsme s mužem mnoho let rekonstruovali postupně a nyní vykřikuje,že mi dal barák za 3 mil.-který tenkrát vůbec nekupoval,ale dostal ho tak jako já od něj,tak on od svých rodičů zase.
U tebe je to opačné - povedli se rodiče,nepovedl se manžel.
Upravil(a) Jaku (6. 6. 2013 13:49)
Není tady
Jaku: za rodiče jsem opravdu vděčná a mám je moc ráda...samozřejmě ne kvůli majetku, ale jsou to prostě zlatí lidé...ale milionáři s manželem opravdu nejsme, oba máme podprůměrné platy a navíc obě naše děti doteď studují vysokou školu a nebudu raděj psát, kolik to stojí...jsem ráda, když vyjdu od výplaty k výplatě.
Není tady
Marky25 napsal(a):
Mám problém, s kterým si moc nevím rady a moc ráda bych znala vaše názory. Je mi 44 let, s manželem jsme spolu už téměř čtvrtstoletí a máme dvě dospělé děti. Bydlíme v domě mých rodičů, je to vlastně dvoudomek se dvěma oddělenými bytovými jednotkami a samostatnýmiu vchody. Po svatbě jsme se k rodičům nastěhovali a jednu polovinu domku si upravili a přestavěli, z větší části za peníze mých rodičů, které jsem dostala darem. Dům zůstal ve vlastnictví mých rodičů. Ti ovšem nedávno přišli s tím, že by rádi na mě celý dům přepsali-darovali...jim by právo v domě doživotně zdarma bydlet. Vysvětlují to tak, že darování vyjde levněji než pozdější dědění a také že chtějí mít tyto věci vyřešené. Já jsem jediná dcera, sourozence nemám. Mluvili jsme o tom s manželem, ten by rád, abych ho ale potom učinila spolumajitelem, že prý se nebude statat o dům, který bych vlastnila jen já. Což chápu, ale mám obavy, co by bylo v případě, kdyby jsme se rozvedli, peníze na vyplacení bych v žádném případě neměla, dům by se musel prodat...Možná si řeknete, proč myslím na rozvod, ale před pár lety jsme už k němu téměř dospěli, když se manžel zamiloval do jiné a chtěl od nás odejít...bylo to hrozný, manžel se hádal o každou maličkost, prostě chtěl si odnést co nejví...Nakonec se ta paní s manželem rozešla a ten zůstal s náma...časem se situace celkem uklidnila, ale obavy a nedůvěra ve mě bohužel už zůstaly...mám strach, co kdyby se to opakovalo. A teď do toho ten dům...opravdu nevím, jak se zachovat. Moc prosím o radu a názor, jak byste to řešily vy.
Nepřepisuj na něj nic!
Není tady
Marky25 napsal(a):
On tě jen vydírá a nezlob se - už teď v tom vydím od něj jako nějaký záměr. Nenech se.
Není tady
Marky25 napsal(a):
V tom případě bych mu s absulutním klidem oznámila, že se tedy dobře, nehne ani prstem, ale domluvíme se na nájmu. Bydlet zadarmo by chtěl každý
Není tady
eremuruss napsal(a):
Nepsala jsi, že jste dělali koupelnu a okna?
Není tady
Marky25 napsal(a):
Nech to rodicum, dedis tak jako tak. Neprepisuj to na manzela.
Uz podle teto detinske reakce. To je vyhrozovani a to je vydirani. Ne nedelej to. On zapomina, ze to financovali tvoje rodice, on zapomel, ze rekonstrukce takjy finacovali tvoji rodice a zapomel to hlevni, ze bydli zcela zadarmo. Prepocitej si naschval, olik by za tu dobu musel platit najem.
Ne neprepisuj. A zadne vycitky svedomi. Vzdyt bydli a bude bydlet zadarmo.
Není tady
kostka napsal(a):
A co kdyby to tví rodiče převedli rovnou na vnoučata, tvoje a manželovy děti?
Toto se mi zdá jako nejlepší řešení.
Tobě se nedivím, že se ti do přepsání nechce. Ale tvému manželovi se absolutně nedivím, že toto po tobě chce. Žije tam celý svůj dospělý život, určitě máte společné finance, tudíž se na všem podílel finančně a asi i manuálně. A nemá za to žádné jistoty? Nevím co dělat, chápu tebe, také by se mi do přepisu nechtělo. Ale chápu i manžela a že se mu to nelíbí.
Není tady