29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Půjčili jsme s manželem příbuzným přísvěsný vozík za auto a měli jsme za to, že má technickou kontrolu platnou do r. 2014, ale bohužel byla jen do února 2013. Co čert nechtěl, policejní hlídka je stavěla a dala jim pokutu.
A mě by zajímalo, jestli byste vzali ty peníze a příbuzným je vrátili?
Dík za váš názor.
Upravil(a) Holga (18. 4. 2013 20:23)
Není tady
Tak je evidentní,že tobě se jim ty prachy vracet nechce-jinak by ses tady na to neptala.A ani se ti nedivím.
Je to v rámci příbuzenstva opravdu nelehká situace,stejně tak jako byste nakonec vozík půjčili dobrým známým.Takže čistě pragmaticky vzato: vy jste jim vyšli vstříc a vozík jste jim půjčili.Byla to jejich starost,jestli je vše v pořádku - ptali se vás na technickou?Pokud byla vaše odpověd ano-že je tech.v pořádku,pak bych jim ty prachy dala.Pokud se o to ale nezajímali,tak sorry.
Není tady
Ne, na technickou se neptali. Je to docela dost peněz a fakt se nám jim je dávat nechce. Jenže je znám a vím, jak si to budou natahovat. O víkendu mají přijet na návštěvu. Zřejmě to dopadne tak, že nakonec peníze vytáhnu a dám jim je. Čistě proto, abych měla klid.
Ale jedno plus to má a to, že manžel hned druhý den na tu technickou dojel
Není tady
Kdyby neplatili pokutu oni platili byste jí třeba vy. Zase když si pučuju takovouhle věc musím si ověřit jestli s tim můžu vůbec vyjet. Jistě vás provoz káry taky něco stojí. STK, povinné ručení, gumy a tak.. Oni vám za půjčení něco dávají?
Není tady
Nedávají nic, je to rodina.
Není tady
Holgo, vozík je váš, vy jste si měli ohlídat, jestli je technická v pořádku. Příbuzní si půjčili vozík v dobré víře a v podstatě zaplatili pokutu ne za svoji, ale za vaši nedbalost. Já bych jim ty peníze vrátila - jednak proto, že kdyby chytili vás, museli byste pokutu zaplatit stejně z vlastní kapsy vy a druhak proto, že pokud byste jim ty peníze nevrátili, vztahy v rodině by byly tím pádem dlouho rozstřílené na mraky A to si určitě nepřeješ, protože jinak by ses tady na to neptala
Není tady
Oni věděli, že si půjčují neprovozuschopné vozidlo? Asi ne, jinak by si ho nepůjčili nebo mu zařídili technickou. Totéž platí asi i pro tebe. Oni si to měli zkontrolovat, než s tím vyjeli, ty taky, než si jim to půjčila. Vina na obou stranách a tím pádem bych udělal fifty fifty.
Není tady
Kiara napsal(a):
Holgo, vozík je váš, vy jste si měli ohlídat, jestli je technická v pořádku. Příbuzní si půjčili vozík v dobré víře a v podstatě zaplatili pokutu ne za svoji, ale za vaši nedbalost. Já bych jim ty peníze vrátila - jednak proto, že kdyby chytili vás, museli byste pokutu zaplatit stejně z vlastní kapsy vy a druhak proto, že pokud byste jim ty peníze nevrátili, vztahy v rodině by byly tím pádem dlouho rozstřílené na mraky
A to si určitě nepřeješ, protože jinak by ses tady na to neptala
Právě. Vozík je náš a já si připadám hodně blbě. A dobrý účty dělají dobrý přátele.
Není tady
Tak ať tu pokutu berou jako půjčovné. Nebo ať si pořídí vlastní káru.
Jen podotknu - měli jsme před vánocema vozík z půjčovny a na den jsme platili 350,- + 1000,- záloha. Je pravda, že technickou kontrolu měl v pořádku
Není tady
Holga napsal(a):
Z téhle věty a významu,co je tím vlastně řečeno,mám osypky.Nedovedu si představit,že bych jen poděkovala - at rodině či známým,alespon čokiška by za to ode mně byla.S tou pokutou bych to možná navrhla napůl jako půjčovatelka - právě proto,aby byl v rodině klid.Nelze ze sebe dělat jednostranně oslíka otřep se,od takového příbuzenstva,co si bude ze mě toho oslíka dělaat,radši co nejdál.
Není tady
Mendy napsal(a):
Jen podotknu - měli jsme před vánocema vozík z půjčovny a na den jsme platili 350,- + 1000,- záloha. Je pravda, že technickou kontrolu měl v pořádku
Tak to byli hodně drazí,my před nějakým tím rokem si půjčili z půjčovny novou fabii za tuším kolem 300,-/den+benzín.
Není tady
Když někdo nějakou věc půjčuje, musí být ta věc bez vady a schopná normálního užívání. Vy jste jim ten vozík půjčili, ačkoliv vadu měl a oni za to zaplatili pokutu. Jste tudíž povinni uhradit jim škodu, která jim kvůli této vadě, na niž jste je neupozornili, vznikla.
Není tady
Jaku napsal(a):
Mendy napsal(a):
Jen podotknu - měli jsme před vánocema vozík z půjčovny a na den jsme platili 350,- + 1000,- záloha. Je pravda, že technickou kontrolu měl v pořádkuTak to byli hodně drazí,my před nějakým tím rokem si půjčili z půjčovny novou fabii za tuším kolem 300,-/den+benzín.
Není tady
Jaku napsal(a):
Tak je evidentní,že tobě se jim ty prachy vracet nechce-jinak by ses tady na to neptala.A ani se ti nedivím.
Je to v rámci příbuzenstva opravdu nelehká situace,stejně tak jako byste nakonec vozík půjčili dobrým známým.Takže čistě pragmaticky vzato: vy jste jim vyšli vstříc a vozík jste jim půjčili.Byla to jejich starost,jestli je vše v pořádku - ptali se vás na technickou?Pokud byla vaše odpověd ano-že je tech.v pořádku,pak bych jim ty prachy dala.Pokud se o to ale nezajímali,tak sorry.
žádné sorry. nenapadlo by se ptát na takovou samozřejmost. chyba je na straně holgy.
Není tady
Jaku napsal(a):
Holga napsal(a):
Z téhle věty a významu,co je tím vlastně řečeno,mám osypky.Nedovedu si představit,že bych jen poděkovala - at rodině či známým,alespon čokiška by za to ode mně byla.S tou pokutou bych to možná navrhla napůl jako půjčovatelka - právě proto,aby byl v rodině klid.Nelze ze sebe dělat jednostranně oslíka otřep se,od takového příbuzenstva,co si bude ze mě toho oslíka dělaat,radši co nejdál.
mám to trošku jinak nastaveno, věc půjčím a nečekám, že cokoliv dostanu, ale vím, že když já budu potřebovat můžu se na kohokoliv taky obrátit
Není tady
aprill napsal(a):
Jaku napsal(a):
Je to v rámci příbuzenstva opravdu nelehká situace,stejně tak jako byste nakonec vozík půjčili dobrým známým.Takže čistě pragmaticky vzato: vy jste jim vyšli vstříc a vozík jste jim půjčili.Byla to jejich starost,jestli je vše v pořádku - ptali se vás na technickou?Pokud byla vaše odpověd ano-že je tech.v pořádku,pak bych jim ty prachy dala.Pokud se o to ale nezajímali,tak sorry.žádné sorry. nenapadlo by se ptát na takovou samozřejmost. chyba je na straně holgy.
Jj,po bitvě je každý geneerálem,prý samozřejmost a vidíš,jak ta "samozřejmost" dopadá! Klasika.
Když už spoléhám na ostatní,že mi něco půjčí,tak to neznamená,že se budu chovat jak malé děcko a nebudu se při tom starat vůbec o nic - oni s tím vozíkem jeli,tudíž se oni měli především zajímat,je-li vše tak,jak má být.A nechovat se jako nějací joudové!A pokud se tak chovám a fakt se o nic nestarám,musím nést následky.
Upravil(a) Jaku (19. 4. 2013 6:31)
Není tady
KALIK napsal(a):
Oni věděli, že si půjčují neprovozuschopné vozidlo? Asi ne, jinak by si ho nepůjčili nebo mu zařídili technickou. Totéž platí asi i pro tebe. Oni si to měli zkontrolovat, než s tím vyjeli, ty taky, než si jim to půjčila. Vina na obou stranách a tím pádem bych udělal fifty fifty.
Souhlasím s Kalikem, chyba je na obouch stranách - šla bych napůl.
Není tady
Zák. 56/2001
§ 37
Silniční vozidlo je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, pokud
c)provozovatel vozidla neprokáže jeho technickou způsobilost k provozu na pozemních komunikacích způsobem stanoveným tímto zákonem
§ 83
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
d) jako provozovatel silničního motorového vozidla nebo přípojného vozidla provozuje vozidlo, které je podle § 37 technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích
Tady http://www.pravnik.cz/a/232/obcanskopra … zidla.html se sice mluví o "motorovém" vozidle, ale podle výše uvedeného zákona je vozík "silniční vozidlo" a odpovědnost by se tudíž měla vztahovat i na něj
Provozovatelem dopravního prostředku nemusí být nutně řidič. Provozovatel je fyzická či právnická osoba, která vykonává na vozidlo dlouhodobý vliv, má jej v dlouhodobé dispozici, má tedy i možnost a povinnost jej udržovat v nezávadném technickém stavu. Půjde tedy zpravidla o vlastníka...
jedná se o odpovědnost objektivní. Není třeba dokazovat žádný stupeň zavinění na straně provozovatele.
ustanovení o odpovědnosti provozovatele nevylučují odpovědnost řidiče jako osoby od provozovatele odlišné.... jedná se o subjektivní odpovědnost... je třeba dokazovat zavinění
Takže podle objektivní odpovědnosti je vina jednoznačně na vaší straně... "zavinění" řidiče spočívá pouze v tom, že si platnost TK neověřil - ale dovedu si představit, že i kdyby se zeptal, pravděpodobně by se spokojil s vaší odpovědí "že má technickou kontrolu platnou do r. 2014" a "po papírech" by nešel.
Není tady
helena napsal(a):
Takže podle objektivní odpovědnosti je vina jednoznačně na vaší straně....
To je sice pravda, ale... když si pučím auto nebo vozejk od příbuznýho, tak se ho (téměř určitě) nebudu vyptávat na technickou, protože mě to v té chvíli prostě nenapadne... takže já se přikláním ke Kalikovi a Lenně v názoru "půl na půl".
Není tady
Tohle je sice všechno hezký, jenže když vás zastaví policie dají pokutu vám a kdo je vlastník je nezajímá. Vy jste v tu chvíli odpovědni za provoz toho vozíku, ne majitel.
Upravil(a) Mendy (19. 4. 2013 12:29)
Není tady
Záleží, jak danou situaci chceš řešit, jestli dle práva nebo dle spravedlnosti, případně etiky
Není tady
když si pučím auto nebo vozejk od příbuznýho, tak se ho (téměř určitě) nebudu vyptávat na technickou
Když si koupím prošlou konzervu rajskýho protlaku, která mi při otevření vymaluje kuchyň, tak mi škodu zaplatí prodejce. Jeho povinností je prodávat kvalitní zboží... ne mojí zkoumat datum výroby.
Já jsem možná blbě vychovaná - ale zaplatila bych příbuzenstvu pokutu celou, protože se jedná prokazatelně o moje opominutí... a ještě bych se omlouvala za nepříjemnosti s dopravkou.
Upravil(a) helena (19. 4. 2013 13:11)
Není tady
Když si půjčím vozík v půjčovně kde za půjčení zaplatím x stovek a stane se, že mě zastaví policie která zjistí že nemá platnou TK, dostanu pokutu kterou budu vyžadovat na majiteli, to je jasný. Je otázka jestli mě nepošle někam protože mojí povinností je si řádně zkontrolovat doklady. Takže majitel odmítá pokutu proplatit. Co teď? Hádky? Soudy? Televize?
Není tady
U půjčovny stačí, když už se tam v životě neukážeš a své špatné zkušenosti sdělíš po širokém okolí
Jinak souhlas Helenou.
Není tady
KALIK napsal(a):
U půjčovny stačí, když už se tam v životě neukážeš a své špatné zkušenosti sdělíš po širokém okolí
Jinak souhlas Helenou.
Nj, Kaliku. Jenže špatná reklama taky reklama.
Není tady