29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Bydlíme v domě, kde jsou dva byty, jeden byt obýváme na základě nájemní smlouvy na dobu neurčitou z roku 1992 , druhý je již 3 roky prázdný. V polovině roku 2012 celou nemovitost koupili noví majitelé. Nájemní smlouva byla ze strany nových majitelů považována za neplatnou, žádnou jinou s námi nesepsali. Pro nás změna majitele znamenala pouze to, že jsme nájemné hradili novým majitelům /složenkou/ a to i přes to, že z jejich strany nevzešly žádné námítky, změny podmínek atp.
Pro upřesnění: NS podepisoval manžel /1992/, již v době trvání našeho manželství - tehdy se jednalo o tzv. služební byt. I po odchodu manžela od původního zaměstnavatele, kterému nemovitost patřila, jsme v nájmu zůstali a platili nájem i služby s tím spojené.
Začátkem prosince 2012 jsme od nových majitelů dostali dopis s výzvou, že NS je neplatná a že se máme do 17. 12. bez náhrady vystěhovat. Manžel + jeho právník se sešel s novými majiteli + jejich právníkem. Na základě předložené NS, kterou jsme měli jen my, nakonec došlo k dohodě, že do konce ledna vyklidíme prostory jako půdu, stodolu - společné prostory, které nebyly k bytu započítány. Což se nám celkem podařilo.
Můj manžel, který mne zcela při jednání "obešel", navrhl novým majitelům čásku jako náhradu za vystěhování, náhradní bydlení nabídnuto nebylo. Zatím žádná odezva.
Jedná se o byt I. kategorie dle Evidenčních listů každoročně vystavovaných původním majitelem nemovitosti. Za 20 let se ze strany majitele řešily pouze havarijní situace, nemovitost jako celek jinak udržována nebyla. Dokonce jsme získali slevu na nájemném 5% vzhledem k vadám, které nemohl nebo nechtěl majitel odstranit /horší kvalita bydlení/.
Byt: 2+1 + kotelna, jejíž plocha byla do nájmu započítána ve výši jako každý z pokojů.
Obracím se na vás s prosbou o rady:
Jak stanovit přiměřenou částku za "odstěhování" a ukončení NS. Manžel navrhl 800 tis., případně odpovídající náhradní bydlení. Přiznám se, že mně se částka nezdá přiměřená ..... stejně jako novým majitelům - předběžně nabízeli 150 tis. Máme sice nějaké finance ze stavebního spoření a několik běžících smluv stavebního spoření /já a děti/, ale pořád se z toho odpovídající bydlení těžko pořizuje. Nevyžaduji "nové" bydlení, pouze možnost zařídit si bydlení odpovídající tomu současnému /+-/ - výše nájmu, dopravní spojení, nic dalšího mne nenapadá. Jedná se o bydlení v obci 10 km od Brna.
Jaká jsou moje práva jako manželky, pokud NS podepisoval pouze manžel. Ten trvá na tom, že jednat bude pouze sám a já do toho nemám co mluvit. Pro úplnost uvádím, že manžel se před 2 lety odstěhoval, bydlí ve stejné obci, trvalé bydliště si nechal původní. Ve věcech dětí jsme schopni se na všem celkem rozumně domluvit, ale v zásadní věci, jako je tato situace s bydlením - tak manžel moji účast neuznává. Bohužel mám s jeho přístupem dost negativní zkušenosti /několikrát mi "vybral" bez mého souhlasu účet na dluhy z podnikání, které má doteď/, takže mám i důvodnou obavu, aby nesebral "odstupné" a já neskončila pod mostem.
Omlouvám se za dlouhý popis situace. Budu ráda za všechny názory i zkušenosti.
Děkuji.
Upravil(a) marg (2. 4. 2013 22:03)
Není tady
určitě mu jde jen o peníze a chce je pro sebe, jinak majitel si může pronajmout (koupit) jiný byt a vám ho nabídnout do podnájmu a vám nedat nic, byt nevlastníte jste pouze v podnájmu, chtít 800000 Kč je blbost a zřejmě mu neunikne,že manžel v bytě nebydlí, tak žádnou náhradu ani nemá dostat, byt opustil sám.
Upravil(a) Vladena (5. 4. 2013 16:35)
Není tady
Nájemní smlouva je i nadále samozřejmě platná, tím, že jí manžel uzavřel již v době za trvání manželství, tak jste se stali společnými nájemci, po jeho trvalém opuštění domácnosti jsi se nájemcem stala ty, tudíž majitelé bytů by měli jednat naopak pouze s tebou.
Ale - nárok na odstupné nemáš, máš "nárok" na výpověď s přivolením soudu a bytovou náhradu - náhradní byt.
Není tady
marg napsal(a):
Jaká jsou moje práva jako manželky, pokud NS podepisoval pouze manžel. Ten trvá na tom, že jednat bude pouze sám a já do toho nemám co mluvit. Pro úplnost uvádím, že manžel se před 2 lety odstěhoval, bydlí ve stejné obci, trvalé bydliště si nechal původní. Ve věcech dětí jsme schopni se na všem celkem rozumně domluvit, ale v zásadní věci, jako je tato situace s bydlením - tak manžel moji účast neuznává. Bohužel mám s jeho přístupem dost negativní zkušenosti /několikrát mi "vybral" bez mého souhlasu účet na dluhy z podnikání, které má doteď/, takže mám i důvodnou obavu, aby nesebral "odstupné" a já neskončila pod mostem.
Omlouvám se za dlouhý popis situace. Budu ráda za všechny názory i zkušenosti.
Děkuji.
marg, jak správně poznamenala mag, na žádné odstupné Ty ani manžel ze zákona žádný nárok nemáte. Pokud vám někdo nabídl nějaké odstupné za to, že se okamžitě odstěhujete, je to z jeho strany pouze vstřícný krok a forma jakési nabídky, která ale rozhodně nemá žádnou oporu v zákoně a je založena pouze na oboustranné dobrovolnosti
MMCH sice to spolu zdánlivě nesouvisí, ale já jsem se podivila tomu, proč stále setrváváš v manželském svazku s mužem, který se sice odstěhoval od rodiny, přesto se nerozpakoval několikrát Ti vybrat bez Tvého souhlasu účet na dluhy z podnikání Já bych na Tvém místě podala žádost o rozvod ihned potom, co by mi manžel něco takového udělal poprvé - ne z nějaké msty, ale z oprávněného strachu o holou existenci. Jakmile se vynoří jeden jediný dluh, už je to na pováženou, u vás se Ty dluhy vynořují opakovaně v pravidelných intervalech a já bych měla velmi opodstatněné obavy, aby mě jako manželku nezačali jednoho dne nahánět věřitelé a exekutoři. To, že spolu téměř dva roky nežijete, to skutečně nikoho nezajímá, stále jsi manželka a za určitých okolností jsi i spoludlužníkem veškerých manželových závazků, ať jsi o nich věděla či ne.
Mě by na Tvém místě netrápilo nějaké odstupné, mě by na Tvém místě dost hodně trápila představa, že za současného stavu věcí jsem ohrožena dluhy, které pravidelně vyplývají z manželova podnikání a velmi rychle bych tuto situaci začala řešit spíš, než nějaké odstupné
Upravil(a) Kiara (5. 4. 2013 21:48)
Není tady