6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
I proto jsem založila toto fórum.. O JRT o kterém uvažuji jsem četla hodně, o PRT jsem neslyšela, s tím jste mně zaskočili, ale nepřijde mi to teda tolik podstatné.
Není tady
aprill napsal(a):
Lucka_M napsal(a):
O tom jsem vůbec nepřemýšlela, to je hodně podobné, jen o něco větší plemeno, že?
podobné ???
Ano, podobné.
Není tady
LENNNA napsal(a):
aprill napsal(a):
Lucka_M napsal(a):
O tom jsem vůbec nepřemýšlela, to je hodně podobné, jen o něco větší plemeno, že?
podobné ???
Ano, podobné.
tak se koukni na obrázky, stavba těla je úplně jiná.
Není tady
aprill napsal(a):
LENNNA napsal(a):
aprill napsal(a):
podobné ???Ano, podobné.
tak se koukni na obrázky, stavba těla je úplně jiná.
Tak v tom případě mám já nebo ty divné oči . Já mám JRT, příbuzní mají parsona a kromě výšky a hrubých chlupů jsou si děsně podobní, div ne jako pokrevní přibuzní
Není tady
LENNNA napsal(a):
aprill napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Ano, podobné.tak se koukni na obrázky, stavba těla je úplně jiná.
Tak v tom případě mám já nebo ty divné oči . Já mám JRT, příbuzní mají parsona a kromě výšky a hrubých chlupů jsou si děsně podobní, div ne jako pokrevní přibuzní
určitě já
Není tady
aprill napsal(a):
LENNNA napsal(a):
aprill napsal(a):
tak se koukni na obrázky, stavba těla je úplně jiná.Tak v tom případě mám já nebo ty divné oči . Já mám JRT, příbuzní mají parsona a kromě výšky a hrubých chlupů jsou si děsně podobní, div ne jako pokrevní přibuzní
určitě já
Možné je obojí, já za své oči také nedám ruku do ohně
Není tady
Sama teda netuším,jaký je hl.rozdíl mezi PRT a JRT - zdají se mi podobní,když je vidím.A ti JRT by měli být dvojího druhu: hrubo a hladkosrstí,ni?
A Lucko ještě jedna otázka: budeš psa kupovat s PP nebo bez PP? Doporučuji ti také o tom si něco načíst,at tě pak chovatel případně neobelstí s jejich častou lží,se kterou prodávají tzv.čistokrevná štěněta ale bez PP: říkají často,že když je ve vrhu více štěnět,nemohou PP dostat všechna štěnata - tak to je lež jak hrom,tak pozor na takové lidi.Pokud je vrh v pořádku a kdyby v něm bylo 20 pupin,tak každé svůj průkaz dostane!
Jinak fakt taky doporučuju si o rase nastudovat z netu,to že tady dáš dotaz,je silně nedostačující,však ses taky nic moc nedozvěděla.\třeba jestli jsou tito psi náchylní k některým chorobám - co? atd.,atd.
Je dnes opravdu velká výhoda ten net oproti dřívějším možnostem si ně co přečíst jen v omezených publikacích.
Není tady
Určitě bych brala pejska od chovatele, s papíry, se závoděním by jinak mohl být veliký problém. Je na to ještě nějakou dobu čas, chtěla jsem se hlavně dozvědět pár zajímavostí, informace, ke kterým bych se mohla nejen já, ale i ostatní chovatelé pravidelně vracet a svými zkušenostmi přispívat do diskuse. Něco takového mi tu chybělo.
Není tady
pár známých JRT má a já bych ho teda nechtěla... jsou hodní, ale hodně akční a neunavitelní... řekla bych, že když na něj má člověk čas a je ochoten se mu hodně věnovat a být v pohybu, tak jsou to zlatíčka...ta známá s ním denně běhá, jezdí na kole nebo alespoň chodí na dlouhý vycházky...pak je skvělej...ale když není vyběhanej, je to zlobič...trhá, ničí a tak...
a to padání chlupů je děs...je to fakt ve velkým množství a tyhle chlupy se špatně dostávaj pryč...
myslím,že jedna z hlavních otázek je, jestli na něj budeš mít čas s ním být v pohybu i mimo tréninky agilit...
každopádně chválím volbu psa s PP...
Není tady
kamarádka má JRT..zdemoloval jí celej byt, když byla v práci. Jinak musí mít hodně pohybu, běhá s ním, jezdí na kole..taky jí hodně utíkal. Nechala ho vykastrovat, tak se pak trochu zklidnil.
Takže to dobře zvaž, pokud jsi většinu dne v práci, nebo nejsi příliš aktivní
Není tady
Teď jsem doma s dítětem, ale od příštího roku bych chtěla začít zase hodně sportovat, takže určitě behání venky, kolo, + s pejskem navíc agility
Nudit se u nás určitě nebude
Není tady
Lucka_M napsal(a):
Teď jsem doma s dítětem, ale od příštího roku bych chtěla začít zase hodně sportovat, takže určitě behání venky, kolo, + s pejskem navíc agility
Nudit se u nás určitě nebude
pes není záležitost na krátkou dobu. hodně dobře si to promysli a zvaž
Není tady
Mám doma dvou a půl letou fenku PRT a roční fenu JRT. Nedemolují mně byt. Jsou moc hodné. Ale jsou to teriéři. Takže jsou živější a hravější než jiní psi. Milují pohyb, ale přes zimu s nimi v týdnu toho moc nenachodím, jen o víkendech.
Obě jsou poslušené, chodí na volno. Ta JRT cvičí agility - ale není to nejvhodnější plemeno, je malá.
Já bych teriéra začátečníkovi nedoporučila, často JRT a PRT své majitele neposlouchají, protože nemají důslednou výchovu. Občas bývají osří, to ale opravdu záleží na páníčkovi, jak si psa vychová.
Mám tři děti, nejmladší byly čtyři, když jsme si pořídili tu parsonku. PRT i JRT většinou děti milují, chtějí být tam, kde je živo a legrace, nechají si od dcerky spoutu věcí líbit a ještě jsou šťastné - když je vozí v kočárku, dává jim sponky, drezíruje je.
Pelichají dost, to je fakt.
Není tady
Vanilka69 napsal(a):
Mám doma dvou a půl letou fenku PRT a roční fenu JRT. Nedemolují mně byt. Jsou moc hodné. Ale jsou to teriéři. Takže jsou živější a hravější než jiní psi. Milují pohyb, ale přes zimu s nimi v týdnu toho moc nenachodím, jen o víkendech.
Obě jsou poslušené, chodí na volno. Ta JRT cvičí agility - ale není to nejvhodnější plemeno, je malá.
Já bych teriéra začátečníkovi nedoporučila, často JRT a PRT své majitele neposlouchají, protože nemají důslednou výchovu. Občas bývají osří, to ale opravdu záleží na páníčkovi, jak si psa vychová.
Mám tři děti, nejmladší byly čtyři, když jsme si pořídili tu parsonku. PRT i JRT většinou děti milují, chtějí být tam, kde je živo a legrace, nechají si od dcerky spoutu věcí líbit a ještě jsou šťastné - když je vozí v kočárku, dává jim sponky, drezíruje je.
Pelichají dost, to je fakt.
Nikde jsem nepsala, že to bude můj první pes. Vždycky jsme měli psa, jednoho velšteriera, potom bernského salašnického, dva kernteriery..
Teď uvažuji o JRT, tak se ptám na zkušenosti těch, co už tyto psy mají, to je snad v pořádku
Není tady
A je taky snad v pořádku, že ti ti, co mají nějaké zkušenosti o JRT píší, ne?
Já nikde nepsala o tom, že bys ty byla nebo nebyla začátečník
Psala jsi, že zakládáš téma, kde by měli lidé diskutovat o JRT, tak sem píšu své zkušenpsti, víš?
Píšu obecně, že já bych JRT nebo PRT začátečníkům nedoporučila, nebuď taková vztahovačná
Pokud chceš, aby tohle vlákno žilo, mělo by se tu diskutujícím líbit
Není tady
Vanilka69 napsal(a):
A je taky snad v pořádku, že ti ti, co mají nějaké zkušenosti o JRT píší, ne?
Já nikde nepsala o tom, že bys ty byla nebo nebyla začátečník
Psala jsi, že zakládáš téma, kde by měli lidé diskutovat o JRT, tak sem píšu své zkušenpsti, víš?
Píšu obecně, že já bych JRT nebo PRT začátečníkům nedoporučila, nebuď taková vztahovačná
Pokud chceš, aby tohle vlákno žilo, mělo by se tu diskutujícím líbit
Promiň, nemyslela jsem to špatně. Jsem samozřejmě ráda že sem píšete
Není tady
Holky, přestaňte tady hned Lucku pérovat, jak si to má rozmyslet, že pes je záležitost na x let.... Nepřijde mi, že by k tomu přistupovala nezodpovědně. Hledá informace a ptá se. Tak jí zkuste místo odrazování říkat klady a zápory a zbytek nechte na jejím rozhodnutí.
Lucko, máme doma JRT fenku, teď jsou jí dva roky a dva měsíce. S pohybem je to pravda, ráno s ní jdu na krátkou procházku (ale to je jen tím, že jsem na mateřské, až budu chodit do práce, bude ráno procházka tak hodinová), v poledne jdeme ven a hodinu a půl házíme míček. Super věc, zvyknout takhle akčního psa na míček, máš šanci se vyběhat a unavit i na relativně malém prostoru místo 10 km tůry. Odpo jsme venku na dvoře, prcek tam běhá a Sofina šmejdí a hraje si s míčkem. Pak ještě před spaním 1-2x ven.
Výchova byla náročnější, ale nemyslím si, že nezvládnutelná. Jde o to si stanovit reálné cíle a z daných věcí neustupovat. Je to jak s dítětem, jednou povolíš a on si ukrojí ještě víc a bude tě tlačit do kouta. Absolvovaly jsme spolu 3/4 roku cvičáku, poslední jsem absolvovala asi 2 týdny před porodem.
Je to super parťák, který když se nudí, tak dělá bordel. Sofina třeba otravuje a chodí za mnou a kňučí. Ale pokud poskytneš vybití, tak není problém. Občas ti nad těma ptákovinama co vymyslí budou vstávat vlasy, ale....
Náš pes třeba doma nic nezničil, dodneška jí nechávám když odcházím gumový míček naplněný granulemi a ona si ho tam půl hodiny honí po bytě a pak odpadne.
Bydlíte v bytě nebo v baráku? V bytě je trochu problém se štěkáním, jsou to hluční psi, ale dají se naučit na povel ticho.
Pokud to mám shrnout, jsou super, akční, inteligentní - tudíž ty musíš být inteligentnější :-)
S dětmi se snáší, našeho Kryštofa miluje (zvlášť když jí), ale taky chce svůj klid, takže člověk musí být opatrný, aby je děti moc nezlobily.
JRT má tři druhy srsti - hládká, hrubá a něco mezi /tzv. broken/... hladká se mi sice na začátku líbila nejvíc, my máme broken. Ale hladká taky nejvíc pelichá... Sofina, přestože žije v bytě, líná tak 2-3x do roka, je pravda, že to by pak člověk mohl z chlupů plést svetry, ale jinak to jde. Koupíš speciální kartáč, nám se osvědčil tzv. Furminátor a každý druhý den vyčesáváš.
Rozdíl mezi JRT a PRT je téměr jen v postavě, PRT jsou vyšší a hubenější, JRT by měl být podsaditější.
Rozhodně doporučuji koupit psa s PP, i když třeba naše čuba je tak nestandardní, že to ani víc není možný. Jako jediná z vrhu má obě uši nahoru. Chovatelka tvrdí, že je to tím, že jsme nemasírovali a nelepili, já to dělala a efekt veškerý žádný. Veterinář nám tvrdí, že je to povahou. Sofina je neustále ve střehu, hlavu nahoru a uši jí padají dozadu.
Upravil(a) janinka_v (2. 4. 2013 11:09)
Není tady
já mám berňačku, je to úžasná, zlatá holka, ale chlupy mám všude...na JRT bych si netroufla..je to divoch a já lenoch
Není tady
Díky moc za zajímavé info, Jani !
Bydlíme v bytě, ale máme tu v okolí hodně prostoru, kde se dá se psem řádit.
Jinak to s těma ušima je vtipný, ale pokud člověk nechce psa tahat po výstavách, tak je to podle mne to nejmenší
Není tady
Lucko, to sice jo, výstavy jsem nikdy neplánovali, ale ona díky tomu nevypadá jako JRT... Prostě takový zmeteček
Ještě mě napadlo, za sebe volím spíš fenku... sice hárá (Sofinu jsme teda nechali vykastrovat), ale přijdou mi klidnější... Mozná někdo nebude souhlasit, jsou asi výjimky potvrzující pravidlo...
Není tady
janinka_v napsal(a):
Náš pes třeba doma nic nezničil, dodneška jí nechávám když odcházím gumový míček naplněný granulemi a ona si ho tam půl hodiny honí po bytě a pak odpadne.
Bydlíte v bytě nebo v baráku? V bytě je trochu problém se štěkáním, jsou to hluční psi, ale dají se naučit na povel ticho.
Koukám, že to bude hodně záležet kus od kusu.... míček s pamlskama našeho JRT vůbec nezajímá.
A se štěkáním není problém, neřekla bych, že je to hlučné plemeno..... asi to bude fakt pes od psa rozdílné.
Není tady
No tak to sem musím dát vědět, co jsme si za typ "vylosovali" my Je to taková sázka do loterie koukám
Není tady
taky mi přijde, že u JRT i PRT je to kus od kusu, nemají moc ustálený ani vzhled, ani povahu.
Obě moje fenky jsou milé a mazlivé a hlučné nejsou téměř vůbec.
Jedna je aportovací, ta druhá vůbec. Výchova zas tak náročná nebyla, chce to "jen" důslednost. Jednou jsem četla, že JRT přijde k páníčkovi jen tehdy, když je to pro něj výhodné. A myslím, že je to pravda. V cizím prostředí si mě holky hlídají, abych jim nezmizela, když se ale vracíme z procházky, dělají, jako by vůbec nevěděly, co to znamená povel ""ke mně". Když neposlechnou, stačí, když je vezmu za krk a přitlačím na zem, docela to pomáhá. A nejposlušnější jsou, když mám v kapse pytlík s pamlsky.
Než jsem si pořídila tu první fenku, chtěla jsem JRT s papírama, už jsem měla i vyhlídnutý chov. Jenže osud tomu chtěl a příbuzný našeho souseda měli nepapírové štěňátka a jedno jim zbylo... no bylo moje, jakmile mi soused ukázal jeho fotku.
Ta druhá ke mně doputovala s jejím páníčkem, se kterým jsem začala žít, když jí byly asi tři měsíce, je shodou náhod také bezpapírová. Mrzí mě, že nemůžu chodit na výstavy ani chovat štěňata, ale jinak mě to neva.
Také mi přijde, že fenky jsou mírnější, v parku jeden JRT v roce se začal děsně prát s ostatníma psama. Moje holky jsou v poho, i když si nic nenechají líbit ani od fen o hodně větších.
My s nima chodíme ráno asi dvacet minut, v poledne tak patnáct minut, v podvečer v létě hodinu, v zimě jen patnáct a ještě večer před spaním taky tak čvtrt hodinku. O víkendech ale v zimě chodíme minimálně jeden den na několik hodin na výlet, v létě jsou celý víkend venku na chalupě, jezdíme s nimi i na cyklovýlety do lesa.
Není tady