Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 11. 3. 2013 21:02

Catwoman
♥------

Protestantství vs. Katolictví

Moje otázka je: znate a vidite rozdil mezi těmi náboženstvemi? Jestli ano, co myslite na něch? Která vydava se Vám… vice přístupná ?
PS. Promiňte mi me chyby, nejsem Češka wink

Upravil(a) Catwoman (11. 3. 2013 21:03)

Není tady

#2 11. 3. 2013 21:29

světýlko
♥♥♥♥---

Re: Protestantství vs. Katolictví

Cat, tady je k tomu takový článek, který trochu ty rozdíly popisuje smile

Katolík nebo protestant?

Při různých rozhovorech, a to i s lidmi zcela nevěřícími, velmi často přijde řeč na téma rozdílů mezi katolíky a protestanty (evangelíky). Na následujících řádcích je určité zjednodušené shrnutí (zpracované na podkladě textu brněnského faráře Grubera) doplněné o některé další informace. Nejde o žádný podrobný teologický rozbor, ale jen stručný nástin pro základní orietntaci v tomto tématu.

Většina lidí v Čechách a na Moravě zná církev a křesťanství především v podobě katolické církve. Mnozí se s protestanty ani nesetkali, neboť dnes tvoří asi pouze jedno procento české populace (pozn. slovo protestantský (protestant) má dnes v češtině přibližně stejný význam jako slovo evangelický (evangelík), tedy křesťan hlásící se k reformaci; někdy se slovem evangelický (evangelík) chybně míní pouze příslušnost k ČCE). Kdysi však byla naše země převážně protestantská. Po Bílé Hoře se však museli protestanti buď vystěhovat, nebo přijmout katolickou víru svého panovníka. Země tak přišla prakticky téměř o všechny své intelektuální a kulturní elity (například Jan Amos Komenský). Poddaní přitom neměli na vybranou a museli přijmout katolickou víru. Přesto mnozí dál tajně a pod hrozbou přísných trestů vychovávali své děti ve víře svých otců. Protestantské církve byly opět povoleny teprve vydáním tolerančního patentu v roce 1781, ale ještě dlouho potom to byly církve pouze trpěné a potlačované. Například děti ze smíšeného manželství byly ze zákona považovány za katolíky, pouze syn evangelického otce se směl stát evangelíkem. Evangelické modlitebny nesměly mít věže, zvony ani klenutá okna atd. Teprve po roce 1861 se stali evangelíci plnoprávnými občany, ale již nikdy u nás nezískaly protestantské církve takový vliv na veřejné dění, jaké měly v 15. a 16. století. Ke skutečnému zrovnoprávnění církví došlo až se vznikem samostatného Československa v roce 1918.

V čem je odlišnost evangelického křesťanství ve srovnání s katolickou vírou? Nejprve je třeba říci, že obě tradice představují dva základní modely křesťanského života, které se v průběhu dějin vytvořily (vynecháme-li pro zjednodušení model východní - pravoslavný). Je třeba předestřít, že v rámci obou tradic lze být křesťanem dobrým i špatným. Část křesťanů je v té či druhé církvi proto, že se v ní narodila a přijala tento způsob zbožnosti za vlastní. Část si svou církevní příslušnost během svého života zvolila sama. V řadě věcí jsou katolická a protestantská víra shodné či podobné. Pokusme se stručně a zjednodušeně naznačit, z čeho pramení jejich rozdíly.

Katolická zbožnost se opírá o autoritu církve. Církev je garancí pravdivosti a správnosti toho, čemu věříme. Když člověk věří tomu, co učí biskupové v čele s papežem, má naději na spasení a život věčný. Církev tak stojí ve značné míře jako prostředník mezi člověkem a Bohem. Zprostředkovává lidem prostřednictvím sedmi svátostí Boží milost a učí je, jak mají podle Boží vůle žít. Protože slovo katolický znamená obecný, měli bychom přesněji mluvit o církvi římsko-katolické.

Evangelická zbožnost buduje víru především na osobním vztahu k Bohu. Každý věřící je před Bohem zodpovědný sám za sebe. Člověk není spasen svou poslušností církvi, ale vlastní osobní vírou v Boží milost. Když uvěřím dobré zprávě o Ježíši Kristu – evangeliu, otevírá se mi možnost z moci tohoto evangelia působením Božího Ducha žít ve svém každodenním životě. Církev lidem radí a vede je k tomu, aby důvěru, kterou jim Bůh dal, mohli naplnit co nejlépe a nepromarnili tak příležitost, která jim byla dána.

Dalším rozdílem je autorita bible. Katolická církev se opírá o bibli ale současně také o starou církevní tradici, jak se vytvořila v průběhu staletí. K této tradici, která není v bibli zachycena, patří například úcta ke svatým, k Panně Marii, autorita biskupů, způsob slavení večeře Páně a vznik ostatních svátostí atd. Všechny tyto věci, které nejsou v bibli výslovně ustanoveny, evangelické církve nepovažují za důležité a většinou je odmítají. Evangelická církev si netroufá k bibli už nic přidávat, ale považuje ji za jediný a postačující základ víry. Pokud tak činí, nepovažuje tyto věci za zásadní a je možné je po dohodě měnit. Katolická církev obsah víry dále rozvijí a ještě dnes vytváří a formuluje nová dogmata (např. dogma o nanebevzetí Panny Marie).

Řada rozdílů je i v oblasti etické. V evangelických církvích je každá situace vnímána jako jedinečná a člověk se musí rozhodovat především podle svého svědomí. Evangelické církve většinou nestanoví přesně daná pravidla chování, ale vydávají obecná doporučení na základě Písma, zohledňující i současné odborné poznatky. Katolická morálka vychází více z pevně daných etických norem, které jsou konkrétně rozpracovány v tzv. církevním právu, které stanoví, jaké jednání je přípustné a co je považováno za hřích. Například evangelické církve manželům nepřikazují, zda a jakou mohou či nemohou používat antikoncepci, zda se duchovní ožení nebo dobrovolně zůstane svobodným apod.

Dalším rozdílem je pojetí církve. V katolické tradici vzniká církev shora, od apoštolů a jejich nástupců - biskupů. Ti jsou zárukou pravosti a neomylnosti církve. Pouze oni mají právo světit kněze a zakládat církevní společenství. V protestantské tradici je tomu naopak. Církev očekává především působení Ducha svatého "zdola" a vzniká tam, kde se věřící lidé shromáždí a společně žijí ze zvěsti evangelia. Ze svého středu si pak volí své kazatele a pastýře. Nejvyšší autoritu má Boží slovo, nikoli nějaký úřad. Představitelé protestantských církví mají pouze správní úlohu, ale nemohou rozhodovat o obsahu a důsledcích víry. O praktických věcech církve protestanti rozhodují ve shromáždění volených zástupců z jednotlivých sborů. Ti se ve svém hlasování řídí svým svědomím a poznáním Boží vůle.

Protestantské církve netvoří jednotnou organizaci jako církev katolická. V katolické zbožnosti sice existují také různé směry a tradice, ale všechny spojuje autorita biskupů a římského papeže. Protestantské církve nedokázaly takovou jednotu udržet a rozdělily se v průběhu staletí na mnoho směrů a samostatných církví. Rozdíly mezi jednotlivými protestantskými církvemi jsou ale často zcela minimální, ale přes řadu forem spolupráce neusilují tyto církve mezi sebou o sjednocení podobným způsobem jako církev katolická. Jednotu církve nevidí v jednotné organizaci, splynutí církví ani v návratu do církve římské, ale ve vzájemné spolupráci a důvěře, která panuje mezi jednotlivými církvemi.

Římsko - katolická církev sama sebe chápe jako jedinou právoplatnou pokračovatelku Kristovy církve. Podobně vidí sami sebe i církve východní. Ostatní křesťané jsou pro ně jen odloučeným společenstvím, kterému nemůže být v plném slova smyslu přiznán statut církve. Budoucí jednota je chápána jako obnova plného společenství všech křesťanů v jedné katolické církvi v čele s papežem. Ačkoliv to představitelé římské církve takto otevřeně neradi říkají, a i řada upřímných katolíků to tak striktně nevnímá, ze samotného sebe pojetí římsko-katolické církve a z řeči starších i nejnovějších církevních dokumentů není pochyb, že by římskokatolický pohled byl jiný. Přesto se mezi evangelickými církvemi a církví římskou v řadě oblastí rozvíjí prospěšná a nadějná spolupráce. Za poslední desetiletí došlo k významnému pokroku ve vzájemných vztazích a mnohé staré hořkosti byly překonány. Oblasti možné spolupráce jsou v biblických vědách, sociální práci, vězeňství, armádě a prostor pro spolupráci je i v oblasti ochrany života a rodiny.

Protestanti sami sebe chápou jako součást Kristovy církve, ale nečiní si nárok na výlučnost. Stejný podíl přiznávají i ostatním církvím, pokud se hlásí ke Kristu, k Písmu a nejstarším křesťanským vyznáním. Jednotu vnímají ve vzájemném uznání jednotlivých církví a společným sdílení těch tradic, které mají oporu v Písmu.

Rozdělení církve je matoucí, ale může přinášet i pozitivní prvky. Žádná církev dnes nemá „monopol“ na podobu víry a mohou se tak vedle sebe uplatnit různé důrazy, formy a bohatost života vyrůstajícího z evangelia. Různá teologická pojetí a způsoby zbožnosti se nemusí vylučovat, ale navzájem doplňovat a obohacovat. Jednotu církve, kterou si Ježíš přál, není tedy třeba hledat v její uniformitě a organizačním sjednocení. Jednotu není třeba nějak uměle vytvářet, ale především zachovávat tu jednotu, která v duchovní rovině existuje mezi všemi, kteří Ježíši Kristu náleží.

Není tady

#3 11. 3. 2013 21:43

Catwoman
♥------

Promiňte! Hledala jsem ale…. Použivala jsem jen heslo Protestantství a Katolictví hmm
Jestli je to problem, prosím o přenášení toho.

Mám jednu osobní otázku: Co podle Vašeho názoru je lepší-z nějakého důvodu, protestantismus a katolicismus? Máte nějaké osobní zkušenosti v tomto tématu?

Upravil(a) Catwoman (11. 3. 2013 21:48)

Není tady

#4 11. 3. 2013 21:51

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Co je lepší, houska nebo rohlík?

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#5 11. 3. 2013 21:58

Catwoman
♥------

že je, dva špatné? wink

Není tady

#6 11. 3. 2013 22:32

světýlko
♥♥♥♥---

Cat, to je tak široká otázka - četla jsi ten článek? Pak z toho můžeš chápat, co je blízké Tobě. Proč je důležité vědět, co je lepší pro nás? Jde o Tebe, ne ? wink
Každému je blízká jiná forma, je jich více - a důležitá je ta podstata.

Není tady

#7 12. 3. 2013 7:46

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Catwoman napsal(a):

Promiňte! Hledala jsem ale…. Použivala jsem jen heslo Protestantství a Katolictví hmm

Mám jednu osobní otázku: Co podle Vašeho názoru je lepší-z nějakého důvodu, protestantismus a katolicismus? Máte nějaké osobní zkušenosti v tomto tématu?

Podle mého názoru je nejlepší žít podle sebe a neškatulkovat se do žádné církve ani strany.

May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

#8 12. 3. 2013 8:16

světýlko
♥♥♥♥---

No Evi, jenže Cat asi chce žít "podle sebe"  tak, že se chce někam "zaškatulkovat" smile

Není tady

#9 12. 3. 2013 9:06

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

A já jsem jí nabídla jiný pohled, jinou alternativu.

Není tady

#10 12. 3. 2013 10:11

Catwoman
♥------

Jakou?wink

Není tady

#11 12. 3. 2013 11:14

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Catwoman napsal(a):

Katolicismus ma dost ohavny vztah k zenam.

Evangelici se od katolicismu distancovali. A jmenuji se ruzne. (Adventisti, Metodisti, Anglikani, Baptisti...atd) , zhruba by se dalo rici, ze jejich autoritou je Bible a Jezis, ne nejaky Vatikan a papez. Tudoiz ani zadne odpustky a zadny zakaz manzelstvi.

Taky zeny muzou byt fararky a biskupky. (velmi nezvykle slovo, ze? )  Coz ja povazuji za pozitivni. Zeny a muzi jsou samozrejme rovnopravni, taak nevidim duvoid obsazovat vedouci pozice jen muzi, jak si to preji katolici.

Zajem o lidska prava a tolerance, oddeleni statu a cirkve, svoboda tisku, rozvod,  vzesel prave z teto refornovane a pokrocilejsi casti nabozenstvi.

Z tohoto okruhu vzeslo taky vinikajici umeni, hudba a literatura. Nelze nezminit.

Upravil(a) sahleb (12. 3. 2013 11:17)

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#12 12. 3. 2013 11:15

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Eva. napsal(a):

Catwoman napsal(a):

Podle mého názoru je nejlepší žít podle sebe a neškatulkovat se do žádné církve ani strany.

Tady se pta nekdo na rozsil nebo hleda informace. Kdyz budu hledat informace o KSC, tak to neznamena, ze se chci stat clenem.

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#13 12. 3. 2013 11:36

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Kamáratka sa nechala vyškrtnúť na fare ako katolíčka a stala sa evanjelíčkou - a pochvaľuje si to. Majú aj ženy - kazateľky, je to vraj menej formálne, viac také spoločenské, stretávajú sa s ostatnými farníkmi, podnikajú rôzne akcie - je tam vraj menej prísnosti, viac radosti zo života a úprimného záujmu. Ale pravda je aj to, že jej najobľubenejšia farárka má teraz problémy s vrchnosťou, s nadriadenými - a možno ju donútia prestať kázať alebo aspoň odísť z Bratislavy... grater kapitulation takže neviem. Podľa mňa žiadna veľmi autoritárska cirkev nie je dobrá pre duševný život a pocit zodpovednosti za svoj osud.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#14 12. 3. 2013 14:15

Catwoman
♥------

Díky za vaše příspěvky.
Rád bych se opravila, že nejsem katolík/čka – aspoň byla jsem pokřtěná jako dítě, v katolictví. Byla jsem také protestantka :)Tak vidim rozdil, byla jsem zvědavý na váš názor a nějaké osobní prožíti.
Sahleb máš pravdu jestli jde o ti ženy; katolictví snižuje úlohu žen na roli pokorné a maminky- vždy s úsměvem a také ženy v domácnosti, a samozřejmě nemohou být kněžími.
Ale.... Protestantismus také není ideální. Ženy mohou být kněžími, ale ja jsem neviděla žadné :)Može w USA smile Také od ženy se požaduje aby byla: klidná, jednomyslná a nosila sukni/šaty – nevim jak to wypada v Česku, ale w Polsku bohužel vypada to tak smile
Jestli jde o  „pravdu“ a Biblie, tak tu musim řict, že protestanti mají jen Pismo Svaté a to je priorita a čta je každỳ členek, také děti.

Doufam, ze rozumite mojou češtinu hmm

Upravil(a) Catwoman (12. 3. 2013 14:16)

Není tady

#15 12. 3. 2013 14:20

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

A mohu se zeptat, o jakou verzi bible se jedná, nebo je to ta katolická?

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#16 12. 3. 2013 14:26

Catwoman
♥------

O volně dostupnou verzi (sorry jestli jsem to špatně nazvala). Jenom Svědkové Jehovovi  mají svou verzi Biblii.

Není tady

#17 12. 3. 2013 15:04

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Catwoman napsal(a):

Jakou?wink

Přece jsem ti to už napsala.
Tak znovu:

V Boha můžeš věřit i bez náboženství. Nemusíš být nikde organizovaná.

Upravil(a) Eva. (12. 3. 2013 15:11)

Není tady

#18 12. 3. 2013 15:06

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Catwoman napsal(a):

Díky za vaše příspěvky.
Rád bych se opravila, že nejsem katolík/čka – aspoň byla jsem pokřtěná jako dítě, v katolictví. Byla jsem také protestantka :)Tak vidim rozdil, byla jsem zvědavý na váš názor a nějaké osobní prožíti.
Sahleb máš pravdu jestli jde o ti ženy; katolictví snižuje úlohu žen na roli pokorné a maminky- vždy s úsměvem a také ženy v domácnosti, a samozřejmě nemohou být kněžími.
Ale.... Protestantismus také není ideální. Ženy mohou být kněžími, ale ja jsem neviděla žadné :)Može w USA smile Také od ženy se požaduje aby byla: klidná, jednomyslná a nosila sukni/šaty – nevim jak to wypada v Česku, ale w Polsku bohužel vypada to tak smile
Jestli jde o  „pravdu“ a Biblie, tak tu musim řict, že protestanti mají jen Pismo Svaté a to je priorita a čta je každỳ členek, také děti.

Písmo Svaté - to je přece Bible. Je to jedno a to samé, akorát to má jiné jméno.
I pan farář katolík říká na mši, že četl z Písma Svatého a přitom četl z bible. Bible je podle věřících přece Písmo Svaté.
http://www.antikvariatmotyl.cz/antikvar … tvrty.html

Upravil(a) Eva. (12. 3. 2013 15:20)

Není tady

#19 12. 3. 2013 15:17

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥

Catwoman napsal(a):

Ty umíš česky moc dobře, kecko. Četla jsem tě i v jiných vláknech a tam píšeš celkem normálně.

Upravil(a) Eva. (12. 3. 2013 15:18)

Není tady

#20 12. 3. 2013 15:22

Catwoman
♥------

"Písmo Svaté - to je přece Bible. Je to jedno a to samé, akorát to má jiné jméno."  Evo ja to vim smile

Souhlasim take jestli jde o Tva slova: "V Boha můžeš věřit i bez náboženství. Nemusíš být nikde organizovaná."

Mam rada diskutovat, niehledam uz organizace smile

Není tady

#21 12. 3. 2013 15:29

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

U nás se církve dost odkopaly církevnímu restitucemi. Byli jsme jeden z nejateističtějších národů na světě, budeme ještě více. Přesto si myslím, že velká část lidí v něco věří a nejsou to úplní ateisté. Já jsem tomu celkem rád, lidi to nutí trošku přemýšlet a nepřejímat dogmata.

Není tady

#22 12. 3. 2013 15:39

Catwoman
♥------

Kalik podle meho wzoru, je to dobrỳ znak; to je lepší než slepé následovaní... dogmatů které vymysleli lidé; stejně nedokonalí co napodobitele.

Ja lituju, že v Polsku neni rozdil statu a církve poňěvadž to známena, že naše konstituce nemá hodnoty.

Není tady

#23 12. 3. 2013 17:24

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

KALIK napsal(a):

U nás se církve dost odkopaly církevnímu restitucemi. Byli jsme jeden z nejateističtějších národů na světě, budeme ještě více. Přesto si myslím, že velká část lidí v něco věří a nejsou to úplní ateisté. Já jsem tomu celkem rád, lidi to nutí trošku přemýšlet a nepřejímat dogmata.

My jsme sice ateistický národ, ale s duchovním rozměrem vnímání světa je to tu možná lepší než v jiných, veskrze "pánbičkářských" zemích stolt

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#24 12. 3. 2013 19:59

Catwoman
♥------

Pandrorraa, co znamena "pánbičkářských" ? hmm

Není tady

#25 12. 3. 2013 22:58

Dorka
Zablokovaný
Místo: HK

Takze jsi Polka?

Ok, ok, to neni dulezite...

Eva tlacha nesmysly, vzhledem k vire v Boha...

Ale Tobe, Cat, zatim stale nerozumim... va Neprijde mi, ze bys vazne hledala porozumeni "bozimu pohledu na svet a zivot"..., prijde mi to, jako bys zahledla teorii "Stvoreni" a "otukavala ji"... kapitulation

Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru a malý ten, kdo má jen malý cíl...
... ještě jsem nezmoudřel, a už zas blbnu...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí