6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jednu z věcí, kterou jsem se na mateřské odnaučila je troufalost radit někomu s výchovou jeho dítěte či jeho výchovu kritizovat (vyjma jasnych vyjimek, kde evidentne dochazi ke spatnostem)..Ono toti kadé dítě je jiné a maminka sladké klidné holčičky, která si vydrí dvě hodiny v klidu sama hrát jen těko pochopí vyčerpanou maminu, které má doma hyperaktivního raubíře, který se celý den nezastaví..mám dvě děti, na obě platí něco jiného, jedno se mi po zemi válelo a jedno ne, jedno je ravé, jedno neravé, jedno je veselé společenské, jedno tichý introvert..a zkuenosti které jsem získala u prvního děcka, u toho druhého nefungují..
Co by se mělo a nemělo, je fajn vědět, jen je to potřeba přizpůsobit naim schopnostem, naí realitě..Z cholerika jen těko nějaká teorie udělá flegmatika a opačně, holčičku která si ráda hraje s panenkama taky nepředěláme na kluka s autodráhou..
Ve kole nám visí varování, e přibývají děti, které vůbec neumí neagovat na stres, na vlastní selhání, atd protoe okolo nich rodiče utvořili bublinu a ony nepřipravené vpadnou do drsné reality..podle mě, to je výsledek neustálého umetání cestičky, aby děti náhodu neměli neějaký stres..Nedávno mi říkala druinářka, e na ni křičela jedna maminka, co si dovoluje nutit její dceru do uklízení hraček se kterýma si hrála, kdy se jí nechce..e ona jí doma taky nenutí..
Obávám se, e ordinace dětských psychologů plní spíe děti které můou vechno ne ty, co se na ně občas houkne..
Není tady
mně zase vytáčí maminky, které dětičkám dovolí naprosto vechno, jen aby chudáčci neutrpěli nějákou újmu
Myslím, e je potřeba najít ten správnej poměr mezi "řvát" a "povolit cokoli".
Osobně jsem na miláčky aplikovala oba postupy (včetně nějakýho toho plácnutí) a troufám si říct, e při zpětným pohledu jsem to snad tak blbě nedělala - vzhledem k tomu, co mi vyrostlo
Ony dětičky nejsou zas tak neviňoučký, aby zatraceně brzo samy nepoznaly, co můou a co ne... a pokud nezlobí z čirý nudy, pak si větinou docela obyčejně testujou co jim jetě projde a co u ne - a taky kdy a u koho... a zatraceně dobře to rozliujou.
Není tady
aprill napsal(a):
PPavlaa napsal(a):
dusička napsal(a):
Majko - taky mě názor PavlyH překvapil.
A jetě napíu. Nepíu o pubertákách ( i kdy tam je to vesměs stejné s tím řvaním, ale oni fakt dokáou vytočit, a je to dřina naučit se s nima vycházet)
Ale řekla bych, e na děti do pěti let by se nemělo řvát.
A dokonce mě to i někdy točí,kdy vidím maminy s tříletýma capartama, jak na ně řvou v parku. (jasně e mlčím, není to moje věc)
Nebo jsem měla jednu známou,takovou a moc na úklid a stále řvala na dvouletý dítko - nesmí ahat na hlínu v květináči, nesmí ahat na ovladače. Nic nesmělo.
No co já se budu rozčilovat. Já jsem doma dala vechny věci co nesměly z dosahu (tenkrát i ubrusy) a byl klid.no a mně zase vytáčí maminky, které dětičkám dovolí naprosto vechno, jen aby chudáčci neutrpěli nějákou újmu.
pavli to není o tom dovolit vechno
Ano, to není o tom dovolit vechno.
Musí být mantinely. Od mala by se mělo dítko učit, co se nesmí a co se můe.
Ale je pitomost ho učit, e nesmí hrabat v květináči, kdy ta hlína je tak zajímavá. A venku můe a doma ne.
Jsou důleitějí věci. Jako naučit hygienu a tak.
Není tady
helena napsal(a):
mně zase vytáčí maminky, které dětičkám dovolí naprosto vechno, jen aby chudáčci neutrpěli nějákou újmu
Myslím, e je potřeba najít ten správnej poměr mezi "řvát" a "povolit cokoli".
Osobně jsem na miláčky aplikovala oba postupy (včetně nějakýho toho plácnutí) a troufám si říct, e při zpětným pohledu jsem to snad tak blbě nedělala - vzhledem k tomu, co mi vyrostlo http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png
Ony dětičky nejsou zas tak neviňoučký, aby zatraceně brzo samy nepoznaly, co můou a co ne... a pokud nezlobí z čirý nudy, pak si větinou docela obyčejně testujou co jim jetě projde a co u ne - a taky kdy a u koho... a zatraceně dobře to rozliujou.
A taky se pozná, co je vynucený. Na to jsou vyčůraný.
Co chtěli najust a řvali, tak jsem prostě nedala.
Není tady
Ve kole nám visí varování, e přibývají děti, které vůbec neumí neagovat na stres, na vlastní selhání, atd protoe okolo nich rodiče utvořili bublinu a ony nepřipravené vpadnou do drsné reality..podle mě, to je výsledek neustálého umetání cestičky, aby děti náhodu neměli neějaký stres..
Já bych neřekla e je to o tom. ádná máma nechce aby se dítě stresovalo. Co Ti to dá do ivota? řekla bych, e tím,e zaije stres se stejně se stresem nenaučí pracovat jak na něj.
Jak myslí Karal umetání cestiček?
S tím souhlasím, kdy mu dám jednou úkol, tak to nebudu dělat za něho. Maximálně mu pomůu a poradím,jak na to.
A e neumí reagovat na vlastní selhání -
tohle neumí kolikrát ani dospělý. To nemá co se stresem a řvaním na děti co dělat.
Taky jsem udělala ve výchově spoustu chyb.
Ale hlavně, kdy ly děti spát, tak před spaním jsme ve urovnali, já jsem se jim klidně omluvila,e jsem vylítla a křičela.
Není tady
ádná máma nechce aby se dítě stresovalo. Co Ti to dá do ivota? řekla bych, e tím,e zaije stres se stejně se stresem nenaučí pracovat jak na něj.
Dosaď si namísto "stres" třeba "potí" a zjistí, e i kdy bys radi, aby dítě ádný nemělo, potřebuje je - aby se je naučilo překonávat. Od "potíí" s třeba obouváním botiček a po "potíe" s čímkoli jiným. Kdy bude prcka obouvat sama, nemá důvod se to naučit (co platí pro vechna ostatní umetání) a v podstatě mu zadělává právě na ten u opravdu stres, kdy se mu například budou ve kole smát...
Je to hodně zjednoduený, já vím, ale ber/te botičky jako triviální příklad.
Není tady
No vdy píu to samé.
Naučit dítě k samostatnosti . (stres beru to, e kdy mu ty botičky nejdou,tak bude řvát, e mu je neobuje). To sem měla na mysli, e to řvaní v situaci stejně nic nepřidá.
A znám to, je jak mě točilo, kdy se zasekli, e se prostě oblíkat nebudou.
Není tady
helena napsal(a):
ádná máma nechce aby se dítě stresovalo. Co Ti to dá do ivota? řekla bych, e tím,e zaije stres se stejně se stresem nenaučí pracovat jak na něj.
Dosaď si namísto "stres" třeba "potí" a zjistí, e i kdy bys radi, aby dítě ádný nemělo, potřebuje je - aby se je naučilo překonávat. Od "potíí" s třeba obouváním botiček a po "potíe" s čímkoli jiným. Kdy bude prcka obouvat sama, nemá důvod se to naučit (co platí pro vechna ostatní umetání) a v podstatě mu zadělává právě na ten u opravdu stres, kdy se mu například budou ve kole smát...
Je to hodně zjednoduený, já vím, ale ber/te botičky jako triviální příklad.
Ano,to přesně tím bylo myleno..
Umetáním cestiček myslím odstraňování vecgh nepříjemností ze ivota a to včetně projevů naí únavy, naich selhání..Duičko, tobě moná přijde samozřejmé nechat "líné" dítě se obout samotné, ale já znám ze svého okolí hodně rodičů, kteří jsou naprostými otroky svých ratolestí i ze strachu aby splnily modní trendy..Nechce dělat úkol, nedělej ho, nechce se ti uklízet, tak neuklízej, nechce se ti oblékat já ti pomůu..při sebemením konfliktu ve kolce či kole letí rodič a hned diskutuje s kantory, kdo s kým smí a nesmí kamarádit, aby to jejich zlatíčko nemělo stres..Ná malej má ve kole dvě holčičky, které ho otravují. Neikanují ho, jen ho otravují, vedou hloupé řeči, občas nějaké naschvály..Vedeme ho k tomu, aby se uměl bránit, ale i k tomu, e v ivotě prostě bude potkávat nepříjemné lidi a lidi, kteří mají radost kdy můou kodit ostatním a je třeba se to učit odmala, jak se bránit...Dokud si sám umí poradit, nebudu mu ve kole dělat ostudu a mluvit za něj jako za nesvéprávného..Kdy vlítnu do koly a seřvu ty holčičky, moná mu tím uetřím některé nepříjemnosti s nima, ale nenaučím ho takovým situacím čelit..Ale to u je debata kolem větích dětí..
Osobně si myslím, e současný trend postavit děti na úroveň naich kamarádů vede do pekla..Nicméně a si to kadý dělá jak je mu nejblií, zda jsme to zvládli či nikoliv se stejně jetě mnoho let neodzvíme Já měla tátu učebnicového cholerika, který měl brýle na hlavě a ječel, kam jsme mu je schovali :-) Nicméně jsem na tuty věděla, e nás má rád a e v kadé situaci se na něj můeme spolehnout (a musím říct, e jako jedna z mála jsem uměla ptracovat s choleriickým kolegou v práci :-))..Take já osobně to, e na děti někdo občas houkne nepovauju za tak hrozné..I psychologové říkají, e občasné zaječení dítěti neublíí, dítě si to zpracuje a navíc se naučí, e i rodiče jsou jen lidi a prostě dělají chyby..To ale můj postoj, jak jsem jako nedokonala matka se svými chybami uspěla vám můu napsat tak za dvacet let :-) :-)
Není tady
Karal - souhlas
Avak bavím se stále o tom křičení na dítě.
Občasné houknutí - jasně, proč ne. Pomáhalo to u nás na zbystření pozornosti, e vůbec něco říkám.
Já spí mám na mysli to řvaní,e Tě dítě vytočí. (jasně, kadá máma to zná) Ale nebudu se omlouvat a říkat si, vdyt se nic nestalo, no tak jsem se vytočila a řvala sem. Nejsem za to vůbec ráda, e dokáu někdy z nepříčetnosti řvát, e mě vytočí tohle a tohle. Jak se říká, lepí počítat do deseti.
dám příklad. Holka cca kolem tří let měla záchvaty vzteku. Třeba jsme li do obchodu a ona začala hlavou mlátit o pet lahve. No tak jsem jí vzala do jedné ruky, nákup do druhé a odnesla domu a nechala vyřvat (nic nepomáhalo, ale to u je zase jiné téma, přelo to samo). Nač se nervovat a v obchodě na ní řvát (i kdy přiznám se, měla jsem k tomu blízko). Ale stejně by to nepomohlo a řvaly bysme obě.
Není tady
A ano, v ivotě se potkáme i s lidmi,který nám nejsou sympatičtí. Jako třeba holka chodí na zumbu a jednou říkala, e tam chodit nebude, protoe Adéla na ní blbě kouká. Take neumetávám cestičky - prostě jsem jí řekla, tak a Adéla kouká ,na co má oči. Vdyt taky koukej. a ok.
Ale ta přehnaná péče je indi vindi, není to o dnení době, dřív takový lidi byli taky.
Není tady
No vidí a já zas měla tátu cholerika (on neřval na nás) ale často,kdy mu něco nelo, tak měl vztek a nadával. Ani teď v dospělosti mi to není příjemné, jak jsem u naich a táta začne, odcházím. (tátu mám ráda)
Není tady
Karal napsal(a):
Jednu z věcí, kterou jsem se na mateřské odnaučila je troufalost radit někomu s výchovou jeho dítěte či jeho výchovu kritizovat (vyjma jasnych vyjimek, kde evidentne dochazi ke spatnostem)..Ono toti kadé dítě je jiné a maminka sladké klidné holčičky, která si vydrí dvě hodiny v klidu sama hrát jen těko pochopí vyčerpanou maminu, které má doma hyperaktivního raubíře, který se celý den nezastaví..mám dvě děti, na obě platí něco jiného, jedno se mi po zemi válelo a jedno ne, jedno je ravé, jedno neravé, jedno je veselé společenské, jedno tichý introvert..a zkuenosti které jsem získala u prvního děcka, u toho druhého nefungují..
Co by se mělo a nemělo, je fajn vědět, jen je to potřeba přizpůsobit naim schopnostem, naí realitě..Z cholerika jen těko nějaká teorie udělá flegmatika a opačně, holčičku která si ráda hraje s panenkama taky nepředěláme na kluka s autodráhou..
Ve kole nám visí varování, e přibývají děti, které vůbec neumí neagovat na stres, na vlastní selhání, atd protoe okolo nich rodiče utvořili bublinu a ony nepřipravené vpadnou do drsné reality..podle mě, to je výsledek neustálého umetání cestičky, aby děti náhodu neměli neějaký stres..Nedávno mi říkala druinářka, e na ni křičela jedna maminka, co si dovoluje nutit její dceru do uklízení hraček se kterýma si hrála, kdy se jí nechce..e ona jí doma taky nenutí..
Obávám se, e ordinace dětských psychologů plní spíe děti které můou vechno ne ty, co se na ně občas houkne..
Pokud tak čtu, radí tady zaslouilé maminky a babičky. Take u jisté zkuenosti s různými dětmi mají. To jen tak na okraj.
Není tady
A to ani neřval na vás. Jo, já měla doma Kodeta v Pelících a taky mně to poznamenalo - a to i přesto, e mě jinak měl viditelně a cítitelně rád.
Manel takhle poznamenal děti nejspí nevratně.............
Já jsem četla rozkonou větu, e kromě "bacha, autobus" neexistuje důvod, proč na někoho řvát. Nebrala bych to úplně doslova, jen bych byla s tím řvaním velice opatrná - to samý, co přeszadek. Kadý - a dítě zvlátě - vycítí, jestli si na něm někdo vylejvá nějaký svoje frustrace a vnímá nespravedlnost tohoto počínání. Navíc, řvoucí člověk kolem sebe íří oheň téměř hmatatelně a..............prostě pálí, pálí, pálí. Na plotnu se neahá, e.
Ono kdy člověk dává pozor, jaký dopad jeho jednání má na druhý, tak si dá podle mně bacha, pokud teda je normální
Není tady
radí tady zaslouilé maminky a babičky. Take u jisté zkuenosti s různými dětmi mají.
Ty si fakt myslí, e "zaslouilost" a počet dětí/vnuků je v přímé úměře ke schopnosti dobře poradit?
Není tady
lupina montana napsal(a):
A to ani neřval na vás. Jo, já měla doma Kodeta v Pelících a taky mně to poznamenalo - a to i přesto, e mě jinak měl viditelně a cítitelně rád.
Já jsem četla rozkonou větu, e kromě "bacha, autobus" neexistuje důvod, proč na někoho řvát. Nebrala bych to úplně doslova, jen bych byla s tím řvaním velice opatrná - to samý, co přeszadek. Kadý - a dítě zvlátě - vycítí, jestli si na něm někdo vylejvá nějaký svoje frustrace a vnímá nespravedlnost tohoto počínání. Navíc, řvoucí člověk kolem sebe íří oheň téměř hmatatelně a..............prostě pálí, pálí, pálí. Na plotnu se neahá, e.
Ono kdy člověk dává pozor, jaký dopad jeho jednání má na druhý, tak si dá podle mně bacha, pokud teda je normální
krásně napsaný
Není tady
helena napsal(a):
radí tady zaslouilé maminky a babičky. Take u jisté zkuenosti s různými dětmi mají.
Ty si fakt myslí, e "zaslouilost" a počet dětí/vnuků je v přímé úměře ke schopnosti dobře poradit?
Nemyslím. Ale kdy se Nicolas ptal, tak asi poradit chtěl. A kadá z nás radí dle svých zkueností. Psala jsem to na okraj ke psaní Karal, cituji ji:
Jednu z věcí, kterou jsem se na mateřské odnaučila je troufalost radit někomu s výchovou jeho dítěte či jeho výchovu kritizovat
Pokud je podle ní troufalost radit, v tom případě by Nico napsal svůj dotaz zbytečně, jeliko by si nikdo dle Karal neměl troufnout radit mu.
Heleno, vsadím krk, es moc dobře věděla, jak to myslím. To jen ten tvůj folklór vzhledem ke mně ti zase nedal...
Není tady
vsadím krk
Tak si dej bacha, abys o něj nepřila...
Není tady
Neměla jsem na mysli troufalost radit Nicolasovi, který se notabene ptal, ale nevyádané rady typy: To já bych na tvém mistě....atd (samozřejmě ve dělala lip :-)), to je ale nevychovaný spratek, to já bych.....chtěla jsem tím říct, e bych si netroufla nikoho soudit zda je či není dobrá matka či otec, protoe nejsem na jeho místě, neznám jeho děcko, nevím jaké jsou jeho ivotní zkuenosti..e u druhého přesně víme, co dělá patně..:-)
A propo zkuenosti matek a babiček..super, ale ono z odstupu dvaceti let, větina historek, jak se ditě někde válí u zní velmi humorně, ne kdy clověk v té situaci je třeba obden..:-) Mě se Bára válí tak jednou za čtvrt roku, neječím, a buď pokračuju v chůzi, pokud leí někde kde ji nic nepřejede, v obchodě pokračuju v nákupu..Zrovna tenhle víkend ségra vyprávěla velmi barvitě jak podváděla na střední kole, falovala podpisy, chodila za kolu..smála se tomu a smála se i máma..ale věřím, e tenkrát ji do smíchu nebylo..proto jsem psala, e je lepí tyhle věci řeit s lidmi kteří jsou na stejné lodi, časem se tomu budeme schopni zasmát vichni..nebyla to ani uraka ani nic jiného..
A s tím cholerikem..kadý má svoje zkuenosti, svoje limity..ale povahové rysy člověka jsou v mnohém dány, z introverta těko uděláme společenského baviče..já tátu neskutečně ctila, věděli jsme e neřve na nás, e to je jen reakce na situaci a dokázaly se nad to povznést..ovem ve vzteku nás nikdy neuráel, nikdy nás neponioval, nikdy nás neuhodil..
Já jsem spí snílek, ikdy občas taky vybublám..s dětma to pak probereme a jede se dál..Nikdo není dokonalý a já snahu o dokonalost u dávno vzdala. Jsem taková jaká jsem a snaím se dělat věci, jak nejlépe dovedu..a e občas ujedu, e se mi nepodaří zvládnout některou situaci na jedničku? No a co..trestat se za to nebudu, max. se pokusím se z toho poučit pro přítě..snaha o dokonalost vede podle mě akorát tak na psychiatrii :-) :-) A aby si to někdo nepřetočil, nestojím na místě, snaím se učit se, posouvat se, na co nestačím já, jdu si pro radu či pomoc ale prostě to nemusím zvládat na jedničku..
Upravil(a) Karal (9. 4. 2013 13:34)
Není tady
No vidíte, jak jste mě hezky pochopily.
Je to právě o tom otuování, o překonávání překáek, nastavování hranic i nepříjemným způsobem. Ne jen o tom, e vidím střípek z celého kontextu věcí. Niko si bude muset upravit svůj provozní reim tak, aby do toho hned po hlavě nepadl, aby mohl "přeladit" svoje rádio.
A mě baví jetě jiný pohled.
Cholerik - ano můu vědět, e se s ním dá, ale můe mi být z due protivný právě pro způsob jeho výbuchu. Pokud bouchne tak, e nikoho neponiuje, jen tu situaci nezvládne - to nepovauju za týrání. Ale pokud pouívá argumenty, ty nemůe být moje dítě, jak můe být tak blbé - to u útočí na identitu a to je straně zhoubné. A výchova je jetě víc zapeklitějí, e postup, který u jednoho dítěte funguje, je nepouitelný u sourozence. Nevím, jaké budou výsledky mojí výchovy. Ale mám svoje děti ráda a povauju je za ty nejlepí pod sluncem. Právě proto mi stojí za to, aby poznaly ivot a já jim v něm mohla být průvodcem. Nikoli zametačem a nebo policajtem.
Není tady
Jetě snad jednu větu dodám. Ke svým dětem bychom se měli chovat jako k cizím dětem.
Protoe na cizí dítě tolik neuplatňujeme emoce, nevím jak bych to napsala přesně. Cizí dítě nás tolik nevytočí.
Není tady
lupina montana napsal(a):
jj, to ukázkový příklad , brrrrrrrrrrrrrrrrrr. pelíky mám ráda, ale při scénách s kodetem odcházím
Není tady
dusička napsal(a):
aprill napsal(a):
PPavlaa napsal(a):
no a mně zase vytáčí maminky, které dětičkám dovolí naprosto vechno, jen aby chudáčci neutrpěli nějákou újmu.pavli to není o tom dovolit vechno
Ano, to není o tom dovolit vechno.
Ale je pitomost ho učit, e nesmí hrabat v květináči, kdy ta hlína je tak zajímavá. A venku můe a doma ne.
Jsou důleitějí věci. Jako naučit hygienu a tak.
co ti přijde divnýho na tom, e venku se v hlíně hrabat můe a doma ne ? ty si nechá polámat kytky, jen aby se tvý dítě mohlo vyřádit v květináči ? mně by se to teda nelíbilo.
Není tady
PPavlaa napsal(a):
dusička napsal(a):
aprill napsal(a):
pavli to není o tom dovolit vechnoAno, to není o tom dovolit vechno.
Jsou důleitějí věci. Jako naučit hygienu a tak.co ti přijde divnýho na tom, e venku se v hlíně hrabat můe a doma ne ? ty si nechá polámat kytky, jen aby se tvý dítě mohlo vyřádit v květináči ? mně by se to teda nelíbilo.
Pavli - ty kytky kdy je dítě dvouleté dám někam,kam dítě nemá přístup. Je to rychlejí ne tisíckrát vysvětlovat a dohadovat, e to nesmí. Píu o dvouletým dítěti nebo o dítěti, který začne lézt, chodit. Tříletému u to vysvětlí v pohodě.
Není tady
*
Upravil(a) PPavlaa (9. 4. 2013 19:37)
Není tady
U nás tedy v kredenci řádili. Sice kravál, ale kdy jsem vařila, dole v kredenci si mohli vytáhnout hrnce, vařečky a tak. Talíře jsem měla a mám nahoře.
Taky jsme měli období, kdy jsem uplíky zalepovala.
Ale říkám to bylo to batolecí období. Ve třech letech u je dítě rozumné.
Samo e jsem musela vysvětlovat, ale něco čemu se dalo zabránit , tak jsem odstranila z dohledu.
Není tady