6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Asi je to na psychologické forum, ale co. Kdysi jsem byl kritický k dotazům na Babinetu, které nehledaly odpovědi, ale chtěly jen potvrzení toho, e člověk je normální a není v tom sám. A teď jsem v tom také :-)
Jsem veskrze klidný a někdy flegmatický otec (tedy takový jsem byl na začátku). Nyní, kdy máme 2,5 letého syna a druhý má 1 rok, tak jsem u po 10 minutách po příchodu z práce vytočený jak čamrda. Nemám skoro ádnou trpělivost a rychle vypěním, kdy kluk nechce uklidit po sobě hračky, kdy trucuje a hází věcmi, kdy začíná ječet, e mu nedám jeho hračku, kterou vzal mladímu bratrovi apod.
V této souvislosti opravdu nechápu, jak je v silách eny, e to zvládne celý den. Asi musí brát nějaké tlumící drogy.
Babičky mi moc nepomáhají - jejich rady typu "nech ho být" mi k ničemu nejsou.
Spí mi je protivné, e jsem tak rychle startovací a nechci být ten křičící otec. Ale sakra nemůu si pomoci.
Není tady
Houpe tatínek v parku kočárek, ve kterém řve mimino a potichu říká: "Albertku, jen klid, uklidni se, Alberte... no tak, Bertíku..."
Kolemjdoucí babka ho chválí: "Teda vy jste na svoje děátko tak hodný,"
a tatík jen zavrčí: "Paní, Albert jsem já!"
Jetě bych ti mohla doporučit tlumicí drogy...
Ale váně - babičky mají pravdu. Malýho vzteklounka je nejlíp ignorovat a jen sledovat, aby si neublíil. Ono ho to dost brzo přestane bavit, kdy nemá odezvu - co je i tvůj křik. Dosáhnul svýho - má tvoji pozornost.
Co neznamená vechno dovolit - sebere bráchovi hračku, musí ji vrátit... a pak teprve můe ječet.
Upravil(a) helena (20. 2. 2013 13:49)
Není tady
Jak tak na to koukám, tak bych asi potřeboval instantní návod. Na intuici se spolehnout nemůu (intuitivně toti začínám křičet). Take potřebuji návod, který mi řekne: ignoruj dítě, napočítej do 10, pak se 4x zhluboka nadechni, nezvyuj hlas, udělej to a to...
Není tady
Klíčový (podle mě) je "u po 10 minutách po příchodu z práce".
Dovedu si představit, jak se maminka těí, e teď chvíli budou raubíři skákat po tvejch zádech... ale dej si delí přestávku mezi zutím bot a péčí o zlatíčka. Klidně stylem "jetě dvacet minut mě nechte bejt" - a teprve potom se jim věnuj... a nějakou dobu výhradně jenom jim, bez toho, e budete se enou řeit domácí logistiku, například.
Instatně - nauč se nekřičet. Kdyby sis měl vědomě říkat "neřvi na něj!" Prostě oznamuj - "kdy dělá tohle, nelíbí se mi to a proto..." (odejdu, plácnu tě přes ruku, nebude nějaká příjemnost) a taky to dodr. Upozorňuju, e bude mít chu nejen řvát, ale moná se i válet po zemi, protoe dítko bude zkouet, zda by náhodou nevyhrálo... no nevyhraje - a pozná to, neboj. Akorát e to nebude napoprvý... ani na postoprvý... moná.
Není tady
Můj přítel je kliďas, take nekřičí, doma se hned po příchodu věnuje synovi.
Ale manel od sestry je docela prudká povaha a taky po pár minutách doma u křičel. Nakonec dospěli k tomu, e kdy příjde z práce, nevěnuje se hned rodině, ale má jetě nějaký čas pro sebe na aklimatizaci. Jde se osprchovat, udělá něco v garái a nejpozději za hodinu u je s dětmi a celkem se jim to osvědčilo.
Není tady
Rada pro chlapa po prichodu z prace dat si trochu pauzu ke super, ale co poradit matce, ktera ma toho previta na krku cely den, aby nekricela. Vzdycky jsem byla neuroticka a dite to jen prohloubilo. Takze kdyz po desate za sebou leze na stolek a stoupne si a klati se, tak opravdu v klidu nemuzu byt. Vim, ze se nudi, chci si s nim hrat, ale on chce lezt. Jedine travit cely dni venku, ale to se mi taky ted nechce.
Není tady
nechce uklidit po sobě hračky, kdy trucuje a hází věcmi, kdy začíná ječet, e mu nedám jeho hračku, kterou vzal mladímu bratrovi
chce to motivaci, motivaci a zase motivaci.
Třeba - tohle uklidíme spolu, a tohle jenom Ty a pak si půjdeme malovat, půjdeme ven apod.
Jeho hračky - kdy sám nepůjčí bráchovi hračku, tak se nedivím, jsou to jeho hračky. Co takhle na oplátku půjčit mu hračku bráchy.
Ječení, vstekání - dá se předpokládat, kdy to nastane, take předvídat a předcházet. Protoe jak se u vzteká, nic nepomůe, nejlepí je nevímat si ho.
Není tady
Vim, ze se nudi, chci si s nim hrat, ale on chce lezt.
On si chce hrát tak, jak se mu líbí, ne tak, jak zrovna chce ty. Tak s ním chvíli lez, dávej pozor, aby nespadnul... za chvíli ho to přestane bavit; roční dítě zas tak dlouho u něčeho jetě nevydrí.
Nebo ten stolek zabezpeč tak, aby na něj nemohl.
Není tady
Nicolas napsal(a):
Jak tak na to koukám, tak bych asi potřeboval instantní návod. Na intuici se spolehnout nemůu (intuitivně toti začínám křičet). Take potřebuji návod, který mi řekne: ignoruj dítě, napočítej do 10, pak se 4x zhluboka nadechni, nezvyuj hlas, udělej to a to...
relaxovat v bytě, kde jsou řvoucí děti, moc nejde..domluv se s manelkou, určitě to pochopí, e se naloí třeba na 20min. do vany, vem si k tomu nějakou kníku o pozitivním mylení, nebo si pus relaxační hudbu
Není tady
Nicolas napsal(a):
Asi je to na psychologické forum, ale co. Kdysi jsem byl kritický k dotazům na Babinetu, které nehledaly odpovědi, ale chtěly jen potvrzení toho, e člověk je normální a není v tom sám. A teď jsem v tom také :-)
Jsem veskrze klidný a někdy flegmatický otec (tedy takový jsem byl na začátku). Nyní, kdy máme 2,5 letého syna a druhý má 1 rok, tak jsem u po 10 minutách po příchodu z práce vytočený jak čamrda. Nemám skoro ádnou trpělivost a rychle vypěním, kdy kluk nechce uklidit po sobě hračky, kdy trucuje a hází věcmi, kdy začíná ječet, e mu nedám jeho hračku, kterou vzal mladímu bratrovi apod.
V této souvislosti opravdu nechápu, jak je v silách eny, e to zvládne celý den. Asi musí brát nějaké tlumící drogy.
Spí mi je protivné, e jsem tak rychle startovací a nechci být ten křičící otec. Ale sakra nemůu si pomoci.
Tak nebuď. Můe být takový, jaký chce.
Do tebe bych i vzhledem k věku, kdy ses stal otcem, neřekla, e bude někdy startovací a křičící otec.
Mě někdy děti taky vytáčely, někdy troku i vnouček, kdy se vzteká. Ale změní se něco tím, e budu vytočená? Nezmění. Tak zůstávám klidná.
Není tady
To nevím, protoe u nás to probíhá podobně .
Kdy přijedu k dceři a vidím, jak řve na děti ( 4 a 2 roky ) , udělám přednáku a sprdnu jí, e budou mít následky a po dvou hodinách, kdy je hlídám, řvu úplně stejně ..
Není tady
Eva. napsal(a):
Nicolas napsal(a):
Spí mi je protivné, e jsem tak rychle startovací a nechci být ten křičící otec. Ale sakra nemůu si pomoci.Tak nebuď. Můe být takový, jaký chce.
Do tebe bych i vzhledem k věku, kdy ses stal otcem, neřekla, e bude někdy startovací a křičící otec.
Mě někdy děti taky vytáčely, někdy troku i vnouček, kdy se vzteká. Ale změní se něco tím, e budu vytočená? Nezmění. Tak zůstávám klidná.
Nedělej si legraci! Doporučení typu, tak nebuď, vdy můe být takový, jaký chce, vůbec nefungují. To vichni víme.
Byl jsem trpělivost sama (co flegmatici bývají). Navíc v mém věku, kdy si více uvědomuju přítomný čas s dětmi a dokáu si to i lépe uít, bych to do sebe také neřekl
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Nikolasi,
a proč ti vadí, kdy na děti řve? Co se pak děje nepříjemného?
To jsem si pomohl. Měl jsem jít s dotazem na psychologickou diskusi - kam to vechno samozřejmě patří :-)
Na tyto tvé dotazy bych potřeboval pár hodin u terapeuta. To není takhle raz-dva. A pak to vede k dalím a dalím úrovním dotazů a odpovědím. Ale na druhou stranu se nad tím určitě zamyslím a pak dám vědět.
Není tady
Nikolasi,
čeká asi jednoduché řeení jako např. jak rozmíchat UV nebo co krmíte dítěti od 4 měsíců... ale tvá otázka není tak lehká. Tohle není o dětech, ale o tobě
Není tady
Nicolasi, já občas řvu taky. Z Tvého příspěvku jsem si ovem uvědomila, e nároky kladu na starího. Na mladí neřvu, nemám na ni ani nároky,aby si uklidila v 2,5 letech hračky. Navíc kdy uklízíme spolu, snaí se pomáhat. Je ovem velice lakomá a bere věci bráchovi a řve u toho. Take si dovedu představit, jak máte doma s tak malými dětmi runo. Nemá na děti moc velké nároky? Nebo já malé nároky na mladí? Nevím. Já řvu spí na starího, kdy si neuklidí a řeknu to normálně 3x. Tomu je 8 let a měl by u poslouchat.
Není tady
Nicolas napsal(a):
Nedělej si legraci! Doporučení typu, tak nebuď, vdy můe být takový, jaký chce, vůbec nefungují. To vichni víme.
Byl jsem trpělivost sama (co flegmatici bývají). Navíc v mém věku, kdy si více uvědomuju přítomný čas s dětmi a dokáu si to i lépe uít, bych to do sebe také neřekl
Nico, já si ji fakt nedělám. Např. v pondělí mi dalo práci přesvědčit vnoučka řvoucího v restauraci - papat neee, papat neee, aby snědl polévku, protoe jsme před sebou měli jetě dlouhou cestu z jiného státu domů a on od rána moc nejedl. Ale povedlo se mi zachovat klid, drobečka zklidnit a ten následně snědl nejenom talíř polévky, ale i část druhého jídla. A fakt jsem k tomu ádné násilí ani hlučné projevy nepouila. I syn mě pochválil, e mě obdivuje, jak jsem to bravurně zvládla.
Opravdu to jde. Ale chce to trénink, učit se, zklidnit se, přemýlet, cítit. Řvaním opravdu nic nevylepíme. Obzvlátě častým řvaním, které je u pak vnímáno jako běný folklór a ne jako třeba důrazný zákaz něčeho.
Upravil(a) Eva. (20. 2. 2013 19:27)
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Nikolasi,
Tu otázku myslí váně? Tobě nevadí, e bys na děti řvala? Ty se pak cítí dobře sama se sebou?
Není tady
eva4444 napsal(a):
Nicolasi, já občas řvu taky. Z Tvého příspěvku jsem si ovem uvědomila, e nároky kladu na starího. Na mladí neřvu, nemám na ni ani nároky,aby si uklidila v 2,5 letech hračky. Navíc kdy uklízíme spolu, snaí se pomáhat. Je ovem velice lakomá a bere věci bráchovi a řve u toho. Take si dovedu představit, jak máte doma s tak malými dětmi runo. Nemá na děti moc velké nároky? Nebo já malé nároky na mladí? Nevím. Já řvu spí na starího, kdy si neuklidí a řeknu to normálně 3x. Tomu je 8 let a měl by u poslouchat.
Jo, tohle je "super" přístup. Byla jsem nejstarí ze tří dětí a za vechno jsem mohla. Nejstarí prostě musí být vzorná a kdy se mladí poperou a ječí, tak dostane ona, protoe má mít rozum a měla je pořádně hlídat... atd. Ideální výchova ke zdravému sebevědomí v dospělosti.
Není tady
Eva. napsal(a):
Tulipánka napsal(a):
Nikolasi,
Tu otázku myslí váně? Tobě nevadí, e bys na děti řvala? Ty se pak cítí dobře sama se sebou?
Evo,
já se jen ptám, proč mu to vadí. Odpovědí můe být: připadám si jako patný otec, selhal jsem při výchově, nedokáu se ovládat, ubliuji svým dětem.... a zapracovat na tom.
Není tady
Není důleité, proč mu to vadí, ale e mu to vadí.
Tulipánko, tvá otázka proč je pro mě nepochopitelná. Přijde mi, jako e to přece neva, e křičí, kdyby mu to nevadilo.
Není tady
Nicolas napsal(a):
zase jsi mi potvrdil domněnku, e děti mají mít mladí lidé, e ti staří u na to nemají "nervy"
Není tady
Já jsem si myslela, e starí lidé mají děti po zralém uváení a obvykle proto, e si je moc a opravdu přáli a e se k nim budou chovat jinak, ne nevycválaná mláďata, jakými jsme byli my, kdy jsme "za naich časů" měli děti v osmnácti a tak podobně. Já jsem byla stará matka, měla jsem první dítě a ve dvaadvaceti.
Není tady
April, nevím no, ale řekla bych,e to je o nátuře člověka a ne o věku. Manelovi bude letos 50 a 6tiletá dcera ho vůbec nevytáčí. Ani mu nikdy nevadili kluci, to já jsem ta hysterka Manel je kliďas
Tulipánko- přijde mi taky hloupá otázka, proč Ti vadí křičení.
To je snad jasný, protoe kadý ví,e na děti by se křičet nemělo (mohli by být z toho na nervy, vycukaný) a taky kadý ví,e křičením se stejně nic nezmůe. e by to chtělo v klidu. Jene člověk se neudrí. Někdy jsou dny, kdy je člověk v klidu a nevytočí ho nic, a někdy stačí málo a je nervní.
Já třeba osobně, kdy u toho je moc, tak křičí, no a pak večer kdy jdu spát, o tom přemýlím a je mi to líto, a mám z toho blbej pocit.
Jako e selhávám jako máma, a tak.
Není tady