Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#101 18. 3. 2013 9:02

světýlko
♥♥♥♥---

Re: Absolutní svoboda

Holky, tak jsem včera viděla českými lvy ověnčený film "Ve stínu" a Ivan Trojan a závěr - to je taky pěkná výpověď osobní svobody smile

Není tady

#102 18. 3. 2013 15:47

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Já to ještě neviděla, ale fakt je, že za totáče to byl famózní trénink na hledání hranic mezi vlastním svědomím a svobodou smile Pocházím z rodiny, kde svědomí bylo velice silné, ovšem nechuť k bojům rovněž, takže mám pěknou zkušenost s tím, jak se (pokud možno) vyhnout systému, který nás sejřil a nezatížit svědomí - a přitom si žít (pokud možno) po svém.....

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#103 18. 3. 2013 18:25

světýlko
♥♥♥♥---

Tak tohle chápu, Lupi smile   my taky nejsme movc konfliktní rodina, ale za totáče jsme si taky chtěli žít po svém, takže tajní občas seděli pár hodin před domem a psali si, kilik lidí a pokud možno kdo jde dovnitř a kdo ven dumbom
Já tenkrát byla mládě, všechny důsledky mi nedocházely, ale taky si v sobě nesu tu touhu nezapřít, s čím se ztotožňuju (to by člověk ztratil identitu) dumbom gloria

Není tady

#104 19. 3. 2013 10:35

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Tak my se k tajným  nedopracovali, nějak jsme našli takříkajíc vývojovou niku lol Přežili jsme se štítem. Ono to šlo, byly prostě kouty, které režim nezajímaly a kam si neposvítil. U nás v práci například tiše jako myška přežíval signatář Charty a celá řada jejích nehlučných příznivců též..............archivy, různá nenápadná kulturní zařízení, zapadlé vísky.....

Není tady

#105 19. 3. 2013 11:04

helena
♥♥♥♥♥♥♥

archivy, různá nenápadná kulturní zařízení, zapadlé vísky....
... nebo tma pod svícnem http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
Tam se dalo provádět věcí...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#106 19. 3. 2013 12:06

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

To nevím, pod svícen jsme nezamířili smile Ale ráda věřím. Taky my jsme taky byli taková umělecko - humanitně zaměřená roďka, což samo o sobě byl dobrý začátek........nezajímavý pro režim. Když nechceš být sežrán, je nejlepší mít nechutný maso cool

Není tady

#107 19. 3. 2013 12:11

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Když nechceš být sežrán, je nejlepší mít nechutný maso
Ono i vhodný výstražný zbarvení má cosi do sebe http://fora.babinet.cz/img/smilies/tongue.png

Není tady

#108 19. 3. 2013 18:49

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Jo, to taky lol

Není tady

#109 19. 3. 2013 20:10

Dorka
Zablokovaný
Místo: HK

Holki moje zlaty, kam jste to zabredly? tongue par

PS: Jo, uz mi to doslo - krasny vzpominky na stare dobre casy  n e s v o b o d y  ... ? gloria kapitulation

Upravil(a) Dorka (19. 3. 2013 20:12)

Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru a malý ten, kdo má jen malý cíl...
... ještě jsem nezmoudřel, a už zas blbnu...

Není tady

#110 20. 3. 2013 13:58

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Ale i v časech nesvobody lze učinit svobodné rozhodnutí....
A ještě dodávám - pokud je toto vlákno o absolutní svobodě, tak (pokud by existovala smile ), měla by být nezávislá na okolí, na jakémkoliv zřízení.

Upravil(a) Judyna (20. 3. 2013 13:59)

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#111 20. 3. 2013 14:30

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Relatívne áno - aj sediac vo väzení, môže byť človek teoreticky slobodný duchom... Ale či sa to vzťahuje aj na tých, ktorí si slobodne šli na popravu, tu fakt neviem. A nebol to len Hus či Palach, ale aj celá garda okolo Slánskeho - čo je mimoriadne pikantné, lebo ich zomlel systém, ktorý sami pomáhali inštalovať - "kdo čím zachází, tím také schází"...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#112 20. 3. 2013 18:52

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

No, ono když se nad tím pořádně zamyslíme, absolutní svoboda rovná se absolutní samotě..............a to ještě jen ve smrti a to ještě kdoví, jestli. Dokud je člověk naživu, tak absolutně svoboden být prostě nemůže. I kdyby odešel do kanadských lesů, zase bude závislý - na tom, jestli zastřelí jelena, aby neumřel hlady, na tom, kolik napadne sněhu, na své sekyře.............. smile

Není tady

#113 20. 3. 2013 19:28

světýlko
♥♥♥♥---

Jasně, Lupi, o tom tu byla řeč už na začátku stránky dvě:
".... pojem absolutní svobody pojímám z pohledu člověka na zemi a v těle, protože by asi nemělo smysl mluvit o svobodě bez potřeby dýchat, pít a občas jíst :-)
Takže, když vezmu naše dané potřeby, které z nás dělají člověka, k čemuž patří i žít nějaké vztahy ....."  smile

Není tady

#114 21. 3. 2013 11:00

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Tak já vnímám pojem absolutní svobody jako absolutní sobectví. Lupi to vnímá jako absolutní samotu(plus mínus).
Možná by se mezi to dalo dát rovnítko, jelikož člověk, který je velkým sobcem, je vlastně odsouzen k samotě.
Co myslíte?

Navíc věta Světýlka" o potřebách, které z nás dělají člověka, k čemuž patří i žít nějaké vztahy..." Myslím, že se to vylučuje. Clověk, který má potřebu žít v nějaké vztahu, už není absolutně svobodný. Právě proto, že má potřebu vztahu.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#115 21. 3. 2013 14:05

světýlko
♥♥♥♥---

Judy, jde o to, jestli se chceme bavit o svobodě člověka, který zdravě žije to, jak byl stvořen: čili s potřebou jíst, pít, žít vztah.... a přitom nežije v ničem nějak nezdravě závisle - třeba nepřejídá se, není citový vyděrač, nepotřebuje se pořád obklopovat novými věcmi  - žije "normálně" svobodně.
V případě, že se chceme bavit o svobodě žít bez toho, co bytostně potřebujeme, tak máš pravdu: nejsme svobodní. Protože kdyby nám ty základní věci, které nás dělají člověkem, chyběly, tak po dlouhé době budeme vykazovat nějaké patologické rysy - buď umřeme žízní, hlady nebo budeme asociální - a neschopní zdravé komunikace se skutečnými lidmi.
Svoboda má možná svoje stupně, svoboda člověka, co má bulimii, přijde, až ten člověk dokáže bez výčitek jíst normálně a pro někoho, kdo to už dokáže, je větší svoboda třeba držet půst.
Mluvili jsme tu o tom, že se člověk dokáže i podstatných věcí vzdát, když je je svobodný od diktatury režimu - v případě, že ho svobodná mysl vede k rozhodnutí ty věci obětovat ve prospěch něčeho, co je v jeho očích vzácnější, než to, co ztrácí.
Tak to už je asi nejvyšší míra, spojená se statečností. Lidé, kteří takhle dokázali podstoupit vězení, protože je nezlomili, tak sice byli vnitřně svobodní ( a to je svoboda ducha  a o té jsem doufala, že mluvíme, protože v té se dá růst a je užitečná) ale samozřejmě ti lidé vyšli ven zbědovaní a nemocní. Proto asi nemá smysl mluvit o svobodě od věcí, které prostě potřebujeme.

Upravil(a) světýlko (21. 3. 2013 14:41)

Není tady

#116 21. 3. 2013 15:59

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Ano Světýlko, ale ty mluvíš o svobodě a tá má určitě hodně rovin. Název vlákna ale zní - ABSOLUTNÍ svoboda. A to je myslím o něčem jiném .

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#117 21. 3. 2013 16:09

světýlko
♥♥♥♥---

Tak to máš pravdu dumbom , já se nějak nemůžu vymanit z uvažování o možném = prakticky žitém - protože ta absolutní svoboda tady na zemi asi neexistuje a co s tím, když to nejde uchopit prakticky styrkasmile
Ale díky gloria

Není tady

#118 22. 3. 2013 9:24

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

světýlko napsal(a):

Tak to máš pravdu dumbom , já se nějak nemůžu vymanit z uvažování o možném = prakticky žitém - protože ta absolutní svoboda tady na zemi asi neexistuje a co s tím, když to nejde uchopit prakticky styrkasmile
Ale díky gloria

storstark Jojo. Asi tak...

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#119 26. 3. 2013 9:46

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Dorka napsal(a):

Holki moje zlaty, kam jste to zabredly? tongue par

PS: Jo, uz mi to doslo - krasny vzpominky na stare dobre casy  n e s v o b o d y  ... ? gloria kapitulation

PS2: kontrola domácího úkolu - jak jsi na tom s plněním věcí, které bys chtěla svobodně udělat, aniž bys se musela ohlížet na druhé a okolí? wink

Není tady

#120 26. 3. 2013 18:24

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

To je pěkný úkol lol zvláště pro nás holky wink Ale doufám, žes Viki varoval, že to většinou není taková zábava, jak to vypadá..........

Není tady

#121 27. 3. 2013 6:46

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Včera jsem v rádiu narazila a rozhovor s Markem Váchou a ten mimo jiné vyprávěl tuhle "historku":
Přiletěli na Zemi Marťani. Okukovali, vyptávali se... a nakonec povídají: "Ale vy nemáte takovou svobodu, jak říkáte. Jezdíte na zelenou, na červenou se zastavíte, pohybujete se jen na jedné straně silnice... To u nás nic takového nemáme, my si jezdíme jak chceme."
"No ano," říkají pozemšťané, "ale to musíte mít spoustu problémů, havárií, komplikací."
"Jistě - ale to je daň, kterou jsme ochotni za svoji svobodu zaplatit."
Aneb svoboda bez pravidel rovná se chaos.

Není tady

#122 29. 3. 2013 9:42

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

lupina montana napsal(a):

To je pěkný úkol lol zvláště pro nás holky wink Ale doufám, žes Viki varoval, že to většinou není taková zábava, jak to vypadá..........

To jsem ani nijak zvláště nemusel. Viki varuje sama sebe dopředu spoustou omezeními a ohledů vůči ostatním. Takže o zábavě zatím vůbec řeč nemůže být.

Není tady

#123 8. 4. 2013 20:12

Dorka
Zablokovaný

Juuu, ahoj pratele... pussa
Nebyla jsem tu dlouho...
Cetla jsem "bez dechu"...

Toto od Svetylka : "Mluvili jsme tu o tom, že se člověk dokáže i podstatných věcí vzdát, když je je svobodný od diktatury režimu - v případě, že ho svobodná mysl vede k rozhodnutí ty věci obětovat ve prospěch něčeho, co je v jeho očích vzácnější, než to, co ztrácí." hjarta hjarta hjarta je nejblize uvaze, kterou jsem mela na mysli...

Tema "srovnani absolutni moci s absolutni svobodou", se jaksi vytratilo, nevadi...

Nico, ja nezapomela, neboj... par a cely cas, co jsem daleko do interBabinetu, o tom premyslim,    a   s n i m  .....: rodna: rodna rodna

Jedno vim jiste: kdybych se nemusela NA NIC ohlizet, a mela absolutni moc, zaridila bych, aby vsechno, co citim jako krivdu a nespravedlnost na sobe, bylo napraveno...

Chjo jo, jenze to prave neni mozneeee... grater

Není tady

#124 8. 4. 2013 20:15

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Jedno vim jiste: kdybych se nemusela NA NIC ohlizet, a mela absolutni moc, zaridila bych, aby vsechno, co citim jako krivdu a nespravedlnost na sobe, bylo napraveno...

Jak to myslíš? Jak napraveno?

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#125 8. 4. 2013 20:15

Dorka
Zablokovaný

Dorka napsal(a):

... jaký je rozdíl mezi   - - -   absolutní mocí a absolutní svobodou  - - -  ...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí