|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Judyna napsal(a):
ABSOLUTNĚ NESOUHLASÍM! dokonce tuto myšlenku považuji za velice nebezpečnou (pro labnilní jedince).
Sebeupálení ať už Palacha nebo těch Bulharů nedávno, není rozhodně žádným projevem svobody ale zoufalství, zahnání do kouta!
Mně to nepřijde tak jednoznačný, Judy. U Palacha je to jasně výkřik zoufalství do tmy; ale třeba Hus? Tam je to prostě umanutost,přesvědčení..... stál si za svým a proto tak dopad. A i ten výkřik do tmy - může rozsvítit, nebo taky zapadnout.
Světýlko, nemyslela jsem efektivnější, protože to záleží výlučně na hledisku, ze kterýho to bereš; myslela jsem skutečně efektnější - což je, to uznej. Když si odmyslíš emoce, tak prostě je......je to víc vidět, víc slyšet. Bez znaménka plus, nebo mínus - prostě konstatuju fakt. 
Viki, možná to závisí na schůdku (ten slavnej levl, že
) na kterým je zrovna vývoj. Ale podle logiky bych spíš sázela na čím dál větší provázanost a v rámci té provázanosti maximální možnou spokojenost každého článečku, aby to dobře fungovalo. Jako tělo..............to je vesmír sám o sobě a máš tam spouty tvorečků, kteří se vzdali své absolutní svobody výměnou za kooperaci a jaksi vyšší smysl.
Není tady

lupina montana napsal(a):
... spouty tvorečků, kteří se vzdali své absolutní svobody výměnou za kooperaci a jaksi vyšší smysl...
...Uaaa
... a taaak malo byvaj pochopeni a oceneni...
Ba ne! Pochopeni a oceneni nejni to prave orechove...
Myslim, ze jejich cin ma byt vyzvou pro jejich nasledovniky, ajko ve stafete - - - ten "kolik" ma nekdo nest dal, az do cile, to je smysl te HRY 
Není tady
Dorka napsal(a):
... spouty tvorečků, kteří se vzdali své absolutní svobody výměnou za kooperaci a jaksi vyšší smysl...
...Uaaa
... a taaak malo byvaj pochopeni a oceneni...
![]()
Ba ne! Pochopeni a oceneni nejni to prave orechove...![]()
Myslim, ze jejich cin ma byt vyzvou pro jejich nasledovniky, ajko ve stafete - - - ten "kolik" ma nekdo nest dal, az do cile, to je smysl te HRY
Jo, přesně tak si taky myslím, že to je
a náhodou! Ocenění oceněj, abys věděla. Mám to vyzkoušený!
Není tady

Ocenění oceněj, ...
Pokud prezijou, a neshorej...,

Není tady
No tak jasně, ty, co jsou momentálně živý to oceněj 
Není tady

... U Palacha je to jasně výkřik zoufalství do tmy...
NEBYL!!!
Mozna si nebyl jisty odezvou, ale, myslim (citim
), ze s ni velmi silne pocital.
Za mne: Kdybych se rozhodla "upalit za potlacovana prava naroda" /jakoze to nikdy neudelam!
/, no, ale kdybych se k tomu z nejakeho duvodu rozhodla, taky bych pocitala s pochopenim a touhou pokracovat dal od tech, za ktere "pokladam svuj zivot" (investuju, jak tady nekdo trefne poznamenal...
) 
Není tady
Náš starý rodinný přítel byl farářem ve sboru, kam Jan Palach chodil. Takže to, Dorko, cítíš správně. To byl přemýšlivý, inteligentní a statečný kluk, čistá duše, která věděla, co dělá.
Není tady

Ja vim, Svetylko, ja zila na jeho rodnem Melniku 10 let, mela jsem maly decka a jeho pribeh hodne ovlyvnil nas zivot...
Ucila jsem sve dcery s pouzitim jeho prikladu pochopit, co je to "zivotni kredo"... cisty stit..., co je to "rvat se za sva prava"...
Dnes jsem na ne hrda..., i diky Palachovi 
Není tady

Dorka napsal(a):
Jessika napsal(a):
Přečti, třeba tam pochytíš i něco z pravopisu...
Chy-chy, "starousedlici vedi, ze pravopisne chyby delam ze zasady rada...
I tak lze pojmout svobodu...
Inu, blahoslavení chudí duchem 
Není tady

To si vôbec nemyslím...
Mám pocit, že aj tí duchovia velikánov sú hodne ješitní alebo povedzme otvorení oceneniu...
Není tady

Dorka napsal(a):
... U Palacha je to jasně výkřik zoufalství do tmy...
NEBYL!!!
Mozna si nebyl jisty odezvou, ale, myslim (citim), ze s ni velmi silne pocital.
Za mne: Kdybych se rozhodla "upalit za potlacovana prava naroda" /jakoze to nikdy neudelam!/, no, ale kdybych se k tomu z nejakeho duvodu rozhodla, taky bych pocitala s pochopenim a touhou pokracovat dal od tech, za ktere "pokladam svuj zivot" (investuju, jak tady nekdo trefne poznamenal...
![]()
)
No a to je presne tá chyba - totiž manipulácia ako prasa. Ty môžeš počítať maximálne sama so sebou a očakávania mať takisto len sama od seba... Palach mohol byť príjemne prekvapený, ale "počítať s tým, čo urobí národ" inšpirovaný jeho činom je ego nafúknuté do veľkosti Letnej.
Není tady
Dorka napsal(a):
Ja vim, Svetylko, ja zila na jeho rodnem Melniku 10 let, mela jsem maly decka a jeho pribeh hodne ovlyvnil nas zivot...
Ucila jsem sve dcery s pouzitim jeho prikladu pochopit, co je to "zivotni kredo"... cisty stit..., co je to "rvat se za sva prava"...
Dnes jsem na ne hrda..., i diky Palachovi
Tak to jo, děkuju, že ses podělila. 
Víš co, ten pan farář, co ho pohřbíval - a pak za to dostal odnětí státního souhlasu a nesměl dvacet let kázat (ono spousta těch věrných topilo tehdy někde v kotelně nebo dělali vrátné). Ale to kázání jsem četla (víš, já tehdy ještě nebyla na světě - ale i tak to se mnou hodně hnulo a jsem za něj vděčná)
Není tady
Selima: "No a to je presne tá chyba - totiž manipulácia ako prasa. Ty môžeš počítať maximálne sama so sebou a očakávania mať takisto len sama od seba... Palach mohol byť príjemne prekvapený, ale "počítať s tým, čo urobí národ" inšpirovaný jeho činom je ego nafúknuté do veľkosti Letnej."
Ale, ale, Seli, to snad ne 
: to bylo volání o pomoc za zemi, víš?!? A říkat manipulace tomu, že věříš, že Tě uslyší hodně lidí, když budeš volat hodně jasně, je teda závěr, který mi hlava nebere. A v životě by mě nenapadlo mluvit tu o egu u něhoho, kdo ví, že ten "výsledek" už ani neuvidí, kdo odchází ze scény...jsem přesvědčená, že ego bývá spojené s tím, že si to "ego" potřebuje nějak užít ty reakce, co přijdou potom - a když se toho člověk vzdává, nic z toho sám nemá (kromě smrti), není o čem mluvit.
Upravil(a) světýlko (14. 3. 2013 9:25)
Není tady

Taky si nemyslim, ze by nekdo volil tak mucivou smrt kvuli "prebujelemu egu"... 
Není tady
Holky, omlouvám se za svůj výkřik o absolutním nesouhlasu. Je to samozřejmě jenom moje vidění a můj názor, respektuji Váš.
Ale přesto si za tím musím stát. Upalování se je pro mě zoufalým činem, ne projevem svobody. S tím Husem má Lupi pravdu . To je asi něco jiného, to nebyl čin ze zoufalství, jakýsi protest, ale opravdové stání si za svou pravdou. I dkyž rozdíl vidím i v situaci - Palach a ti Bulhaři se upálili sami, Hus byl upálen. I když to, že ho upálili byl důsledek jeho rozhodnutí. Přesto v tom vidím rozdíl.
Není tady
Selima napsal(a):
To si vôbec nemyslím...
Mám pocit, že aj tí duchovia velikánov sú hodne ješitní alebo povedzme otvorení oceneniu...
Ibaže ja som hovorila o vlastných bunkách a o vlatnom tele, Seli
tam by som si nebola istá, ale však čo - trocha vďaku neuškodí nikdy.
Není tady
Judy, to je dobrý
my taky respektujeme Tvůj pohled na věc. 
Diskuze jsou o "výměně" pohledů - a je fajn, když to může jít takhle v přátelském duchu 
Není tady
Jo Světýlko, děkuju. Já se jen lekla, jestli jsem tím svým "absolutně nesouhlasím" nebyla moc urputná. Opravdu nechci nikomu nic vnucovat.
Není tady
I kdyby, Judy - ty to tak cítíš a pokud nebudeš nikoho přesvědčovat, že je to Jediný Správný Názor, tak je všechno v Okeju, ne? 
K tomu Palachovi: já nevím, jak přemýšlel, samozřejmě, ale hádám, že doufal, že národ zburcuje, proto si myslím, že jeho čin byl činem hrdinským - ale i takový je "jen" o pořadí hodnot a o tom, jak se zrovna ty osobní hodnoty trefí do momentálních celospolečenských.
Není tady

Inak, predstavte si, že v Luxemburgu, hlavnom meste Luxemburska, sa taký výklenok Hlavného námestia volá Palachovo námestie...
Keď som to tam objavila, prišlo mi to milé... Ale zasa tam obdivujú a majú radi Žigmunda Luxemburského
...
Není tady
Musím říct, že k Palachovi mám takový dvojznačný vztah. Na jedné straně ho obdivuju, že se k takovému činu odhodlal, na druhé straně si ale myslím, že politika není to, kvůli čemu by člověk měl páchat sebevraždu. Dívám se na to z hlediska jeho rodičů, příbuzných a přátel a myslím si, že to nestálo za tu bolest, kterou jim způsobil.
Není tady
Oni to nebrali jako sebevraždu. Oni to pochopili.
Není tady
Absolutní svoboda je poměrně iluzorní pojem, vezmeme-li v úvahu, že vědomá rozhodnutí činíme zhruba z 20%, podvědomá připadají na zbylých cca 80 %, tj na naše zažité rodinné vzorce chování, naše návyky, zlozvyky.....
Většina lidí tak nežije VĚDOMÝ život, ale naprosto NEVĚDOMÝ, takže diskuze o ABSOLUTNÍ svobodě je z tohoto pohledu celkem irelevantní 
Není tady

světýlko napsal(a):
Oni to nebrali jako sebevraždu. Oni to pochopili.

Není tady

Pandorraa napsal(a):
... naše zažité rodinné vzorce chování, naše návyky, zlozvyky.....
Většina lidí tak nežije VĚDOMÝ život, ale naprosto NEVĚDOMÝ...

A ti, co se dokazi z tohoto "kolotoce" vymanit, uvedomit si (= priznat si), co je opravdu pro ne dulezite, a nasledne si to prosazovat, uhajit, ... tak ti pak muzou svobodne vychutnavat absolutni svobodu, nebo se o to alespon skromne a trpelive pokouset... 
Není tady