29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dorka napsal(a):
laminanonte napsal(a):
..vždycky bude člověka něco svazovat...zákony, emoce, peníze...
Hele, a kdyby zákony byly spravedlive a ucinne...
rsp. muzeme jeste dal: ... Kdyby kazdy dodrzoval to neublizit, ...
Kdyz "neublizit" mas nastaveno jako vnitrni potrebu, ktera te uspokojuje...
můžeš mít nastaveno, přesto jsou situace, kdy víš , že ublížíš a musíš.
Není tady
helena napsal(a):
Co je absolutní svoboda ?
Absolutní = úplný, naprostý, neomezený, nepodmíněný, zcela bezvýhradný, říká slovník cizích slov.
Chceš-li "udělat, co si přeju a nikomu neublížit", už to není absolutní, protože tě omezuje ono "nikomu neublížit"... na rozdíl od absolutní moci, která si podobná omezení (už z podstaty) nepřipouští.
Znova jsem procitala vlakenko..., a az ted jsem si vsimla toto:
Hel se zabyva vyrazem "absolutni", ... a zminka o "svobode" chybi...
Sla jsem tedy hledat...
Svobodou se rozumí sféra autonomie člověka, do které nemá nikdo zasahovat, leda na základě zákona a v ústavních limitech
... To zni dobre, ne?
Takze "nikomu neublizit" mi nedovoluje POUZE zakon a ustavni limity, a ne ma "nesvoboda"...
Pokud tedy nekdo pouzije svoji absolutni moc k omezeni absolutni svobody jineho, a tim mu ublizi, jedna protizakonne a mel by byt "po zasluze potrestan", ne?
Není tady
agewa napsal(a):
Dorka napsal(a):
...Kdyz "neublizit" mas nastaveno jako vnitrni potrebu, ktera te uspokojuje...
Jake napriklad?
Není tady
Eva. napsal(a):
Když jsem visela na padáku, byla jsem ráda, že se mi otevřel, kkochala jsem se krajinou a užívala si ticha, je zvláštně tiché, takové na Zemi není.
Nu a pak jsem čučela, kam asi dopadnu a připravovala se na správné provedení parakotoulu.
Myšlenky na absolutní svobodu mě nenapadly.
Upravil(a) laminanonte (22. 2. 2013 9:29)
Není tady
A tak to ja jsem premyslela, pokud jsem to nekdy citila, tak kdy a jake to bylo (padakem jsem teda neskakala)...
- v detstvi, cca 10 let, na dovolene s rodici v Jugyne, kdyz jsem kracela po rozpalenem pisku do more, pomaloucku se ponorila a plavala a plavala a plavala, nadnasena slanou morskou vodou, do tvare mi svitilo slunce...
- v nemocnici tesne pred operaci zlucniku, kdyz mi pichli narkozu -v tech par vterinach jsem si stacila uvedomit, ze nesnesitelne bolesti prestanou, no a ten eter, ci co to tam dychame, udelal taky sve...
- a ted? Myslim, ze uz mnoho, mnoho let NIC...
A tak se budu muset vratit k tomu, co napsal Nikolas:
napsat ty své situace, kdy by se ti hodila "absolutní" svoboda a nemusela jsi se ohlížet na to, že bys někomu ublížila
Není tady
Dorka napsal(a):
agewa napsal(a):
Dorka napsal(a):
Jake napriklad?
těch je.
Např. Vztahy - máš vztah s někým. přestaneš ho milovat, popř. zjistíš, že některé jeho vlastnosti jsou pro tebe nepřijatelné. Bud ublížíš jemu ( pořád tě miluje) a odejdeš nebo sobě ( když ve vztahu budeš pokračovat).
Máš staré rodiče, potřebují občas pomoc, tvůj manžel dostane práci, kterou vždy chtěl, skvěle placená, ale daleko. Bud ublížíš rodičum ( očekávají tvou pomoc ) nebo manželovi ( protože se nebudeš chtít stěhovat).......a těch situací jsou stovky. Nechce se mi přemýšlet nad dalšími.
Není tady
agewa napsal(a):
Dorka napsal(a):
agewa napsal(a):
můžeš mít nastaveno, přesto jsou situace, kdy víš , že ublížíš a musíš.Jake napriklad?
těch je.
Např. Vztahy - máš vztah s někým. přestaneš ho milovat, popř. zjistíš, že některé jeho vlastnosti jsou pro tebe nepřijatelné. Bud ublížíš jemu ( pořád tě miluje) a odejdeš nebo sobě ( když ve vztahu budeš pokračovat).
Máš staré rodiče, potřebují občas pomoc, tvůj manžel dostane práci, kterou vždy chtěl, skvěle placená, ale daleko. Bud ublížíš rodičum ( očekávají tvou pomoc ) nebo manželovi ( protože se nebudeš chtít stěhovat).......a těch situací jsou stovky. Nechce se mi přemýšlet nad dalšími.
Přesně :-) Myslím tím, jak přesně to ilustruje okruh tzv. vztahových "ublížení". Nikdy nemůžeme vědět, jestli to ti ublížení opravdu berou tak, jak my si myslíme.
PS: velmi trefná je poznámka o tom, že si ubližuješ, když ve vztahu budeš pokračovat.
Není tady
Nico
Premyslim a n a p i s u , az "to dozraje"...
Není tady
Judyna napsal(a):
Protipólem absolutní moci (film jsem neviděla, myslím obecně) podle mě není absolutní svoboda. Ono se to možná spíš rovná. Ten, kdo má absolutní moc, cítí se být (možná) absolutně svobodným, čili se tak i chová - naprosto bez skurpulí a bez ohledu na přání a potřeby ostatních. Pokud někdo se cítí absloutně mocným, cítí se i absolutně svobodným a pokud se cítí absolutně sovodným a nekouká na ostatní, je i absolutní sobec.
Ale jak jsem psala v prvním příspěvku, myslím, že to neexistuje - jak absolutní moc, tak absolutní svoboda.
Protipolem absolutní moci vidím spíš absolutní bezmoc, čili nesvobodu.
Ale jak píšeš, každý v tom vidíme něco jiného. Toto je pouze můj pohled.Nnemám to ničím podloženo a (tak jak v příspěvkuč.2) píšu pouze vlstními slovy.
Absolútna sloboda je podľa mňa nirvána, stav úplne bez túžob. Čiže netúžim ani nikomu ubližovať (druhým ani sebe), ani páchať dobro, ani niečo mať, ani niečím byť... Nič. Absolútna sloboda je podľa mňa vnútorná, nie vonkajšia. Akonáhle mi záleží na niečom mimo mňa (moc, peniaze, nejaký človek, vec), som neslobodná.
Upravil(a) Selima (23. 2. 2013 11:34)
Není tady
Dorka napsal(a):
agewa napsal(a):
Dorka napsal(a):
Jake napriklad?
Že keď si chceš dať rezeň, musí preto zomrieť prasa. Že keď chce šnosiť kožené botičky, musí preto umrieť krava alebo býk. Že keď chceš určiť víťaza súťaže (trebárs len na detskom karnevale), musíš zarmútiť X tých, čo nevyhrajú...
Není tady
Dorka napsal(a):
A tak to ja jsem premyslela, pokud jsem to nekdy citila, tak kdy a jake to bylo (padakem jsem teda neskakala)...
- v detstvi, cca 10 let, na dovolene s rodici v Jugyne, kdyz jsem kracela po rozpalenem pisku do more, pomaloucku se ponorila a plavala a plavala a plavala, nadnasena slanou morskou vodou, do tvare mi svitilo slunce...
- v nemocnici tesne pred operaci zlucniku, kdyz mi pichli narkozu -v tech par vterinach jsem si stacila uvedomit, ze nesnesitelne bolesti prestanou, no a ten eter, ci co to tam dychame, udelal taky sve...
- a ted? Myslim, ze uz mnoho, mnoho let NIC...
A tak se budu muset vratit k tomu, co napsal Nikolas:
napsat ty své situace, kdy by se ti hodila "absolutní" svoboda a nemusela jsi se ohlížet na to, že bys někomu ublížila
Si mi pripomenula, ako som cítila absolútnu slobodu pri plávaní na mori, ale len istý čas - kým po mňa neprišla pobrežná hliadka
(stalo sa mi to už 3x, tak som v tom asi nenapraviteľný recidivista).
Není tady
Selima: " Absolútna sloboda je podľa mňa nirvána, stav úplne bez túžob"
Tak sem písnu jiný úhel pohledu, protože tohle je mi na hony vzdálené - nic proti Tobě, Seli.
Je ale pravda, že pojem absolutní svobody pojímám z pohledu člověka na zemi a v těle, protože by asi nemělo smysl mluvit o svobodě bez potřeby dýchat, pít a občas jíst :-)
Takže, když vezmu naše dané potřeby, které z nás dělají člověka - a mezi to u zdravého člověka patří i žít zdravě nějaké vztahy - tak už mi zbývá představit si život ve svobodě, která nežije v samolibosti, nehoní se za věcmi, penězmi, zážitky, lidmi, uznáním nebo úspěchem, nepodléhá reklamě, nekonečným seriálům, ani třeba většinovému myšlení...a tak dále.
Ale - abych teda řekla, jak si tu svobodu představuju v praxi - tak podle mě byl svobodný třeba Mistr Jan Hus. A o tom se rozhodně nedá říct, že by byl "úplne bez túžob" - jeho svobodu vidím v tom, že se nenechal zlomit a nesl to břímě zápasu o čistotu církve - a to byla jeho touha, pro kterou svobodně hořelo jeho srdce a pak i tělo.
Není tady
Tak z Husa my vidíme len časť, aj to cez stáročia... Možno mal, naopak, veľa túžob, napr. sexuálnych, ktoré neboli naplnené... Podľa keď sa vzdáš kvôli jednej veci druhej, už to škrípe OBMEDZENOU slobodou - ale to je, pravda, môj osobný názor.
Není tady
Asi je to o tom, jestli se vzdáš té věci a máš v tom klid (=svoboda) nebo naopak nemáš. A to se u druhých lidí dá těžko říct.
Není tady
klid není svoboda
Není tady
Jasně, že sám o sobě ne - ale v tom kontextu je.
Není tady
Ja v tom vidím skôr kompromis medzi dvoma protichodnými alebo povedzme vylučujúcimi sa vecami... Kľud až tak nie. Nanajvýš rezignáciu (na jednu z tých vecí).
Není tady
Seli, když se něčeho pro něco vzdám, tak to není rezignace, ale svobodné rozhodnutí.
Úplně přízemní příklad: u pokladny nerezignuji před prodavačkou, že chce peníze - dobrovolně jsem se rozhodla jí je dát za to, co považuji za důležitější. Je to svobodné rozhodnutí.
Není tady
No - platíš za nejakú službu tým, že sa vzdáš niečoho iného - normálka, netvrdím nič iného. Slobodná voľba je to svojím spôsobom vždy, aj keď si vyberáš mezdi mučeníckou smrťou alebo vzdaním sa svojich princípov - ale ja osobne by som to proste ABSOLÚTNOU SLOBODOU asi nenazvala.
Není tady
Tak jo, Seli, jak myslíš
víš, já věřím, že jde o tu svobodu si vybrat a mít v tom rozhodnutí pokoj - a to platí okolnosti, neokolnosti. Ale díky za názor
Upravil(a) světýlko (12. 3. 2013 20:29)
Není tady
Ano.
světýlko : představit si život ve svobodě, která nežije v samolibosti, nehoní se za věcmi, penězmi, zážitky, lidmi, uznáním nebo úspěchem, nepodléhá reklamě, nekonečným seriálům, ani třeba většinovému myšlení...a tak dále...
Vidim to jako nebyt zavisly na nicem, co je nam podsouvano jako POTREBNE, samozrejme opravdu krome zakladnich zivotnich potreb: dychani, stravy a pod.
Absolutni svoboda je moznost byt stastny = citit se dobre bez omezeni soucasnymi zazitymi pravidly, trendy, zakony, zvyklostmi..., proste - - -
Nebyt "znasilnen" momentalni modou (myslim vseobecne), neomezit ostatni v jejich predstave o stesti /v mezich zakona/ a zustat u sebe s cistym svedomim...
Upravil(a) Dorka (12. 3. 2013 23:33)
Není tady
světýlko napsal(a):
Tak jo, Seli, jak myslíš
víš, já věřím, že jde o tu svobodu si vybrat a mít v tom rozhodnutí pokoj - a to platí okolnosti, neokolnosti. Ale díky za názor
No, v tom obchode volíš fakt dobrovoľne, ale Hus bol podľa mňa do tej voľby dotlačený - aj keď postupne. Neverím, že si povedal: "Môj život je zbytočný, ak neposlúžim mojim nepriateľom na podpal..." Takže bol skôr pred tú voľbu násilne postavený, až kopnutý... Ale samozrejme, že to je len mlj názor a moja pravda....
Není tady
světýlko napsal(a):
Tak jo, Seli, jak myslíš
Takže v podstate absolútna sloboda znamená zmieriť sa so všetkým, čo ku mne príde a akokoľvek sa rozhodnem? Zaujímavé... ale fatalizmus mi je blízky, nie že nie.
Není tady
Selima napsal(a):
... absolútna sloboda znamená zmieriť sa so všetkým, čo ku mne príde a akokoľvek sa rozhodnem? Zaujímavé... ale fatalizmus mi je blízky, nie že nie.
To nie je vyslovene "zmierit", skor najst v tom krasu..., vediet v tom najst krasu, zmysel... a t d . Pochopit, ze veci su dobre tak, ako su...
Není tady
světýlko napsal(a):
Seli, když se něčeho pro něco vzdám, tak to není rezignace, ale svobodné rozhodnutí.
Úplně přízemní příklad: u pokladny nerezignuji před prodavačkou, že chce peníze - dobrovolně jsem se rozhodla jí je dát za to, co považuji za důležitější. Je to svobodné rozhodnutí.
Tohle není vůbec vhodný příklad. Přece jdu do krámu s tím, že když chci nakoupit, musím zaplatit. To mě rozesmállo, že jsem se u pokladny DOBROVOLNĚ rozhodla. Přece ti nic nezbývalo a ne dobrovolně. Když nezaplatíš, nic nedostaneš.
Není tady