29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Nedávno jsem v TV viděla film "Absolutní moc"... http://www.fdb.cz/film/absolutni-moc-ab … power/2511
Docela na mne zapůsobil...
Dlouho jsem o něm přemýšlela...
A vznikla otázka:
Co je absolutní svoboda ?...
Také... hm, jestli existuje, a pokud ano, jaký je rozdíl mezi - - - absolutní mocí a absolutní svobodou - - -
Můj momentální závěr oněch úvah je:
Absolutní svoboda je má možnost udělat, co si přeju a nikomu neublížit...
Hm podruhe, dam si to do motta...
Není tady
Dalo by se s tím souhlasit, ale: nevylučuje se to trochu? Pokud by měla být opravdu ABSOLUTNÍ svoboda, pak nemáš potřebu dívat se nalevo či napravo, zda někumu ublížíš. Protože pokud už přihlížíš k tomu, zda svým jednáním, někomu neubližuješ, v podstatě tě to omezuje.
Takže si skoro myslím, že absolustní svoboda neexistuje.
Není tady
Co je absolutní svoboda ?
Absolutní = úplný, naprostý, neomezený, nepodmíněný, zcela bezvýhradný, říká slovník cizích slov.
Chceš-li "udělat, co si přeju a nikomu neublížit", už to není absolutní, protože tě omezuje ono "nikomu neublížit"... na rozdíl od absolutní moci, která si podobná omezení (už z podstaty) nepřipouští.
Není tady
Judyna napsal(a):
...Takže si skoro myslím, že absolustní svoboda neexistuje.
Ok, dik za nazor..., o-ou, ... vazne???
Není tady
helena napsal(a):
Absolutní = úplný, naprostý, neomezený, nepodmíněný, zcela bezvýhradný, říká slovník cizích slov.
Chceš-li "udělat, co si přeju a nikomu neublížit", už to není absolutní, protože tě omezuje ono "nikomu neublížit"... na rozdíl od absolutní moci, která si podobná omezení (už z podstaty) nepřipouští.
Dik HEL
Není tady
Judyna napsal(a):
... Pokud by měla být opravdu ABSOLUTNÍ svoboda, že absolustní svoboda neexistuje.
ja chtela napsat jeste vic... no, ... ale BABI me taky ..., a vzdycky to neni juchuuu a Ok...
Upravil(a) Dorka (20. 2. 2013 13:26)
Není tady
Také si myslím, že absolutní svoboda v lidské praxi na Zemi neexistuje.
A díkybohu ani absolutní moc. I když se o ni někteří hodně snaží/li.
Není tady
Myslím, že vždycky platí, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Takže žádná absolutní svoboda neexistuje. A je to dobře.
Není tady
helena napsal(a):
Takže absolutní svoboda v intencích nového motta Dorky by mohla vypadat asi takto:
Absolutní svoboda = možnost udělat, co si přeji a neohlížet se na ostatní
..to by šlo. Aspoň si to vyzkoušej, jaký to je pocit.
Není tady
No, peknej broucek do hlavicky... to ja asi nikdy nezkusila, ani nedokazala...
Není tady
Absolutní svoboda je i pojem z východních spiritualit. Ve smyslu "nelpění". Na nikom, na ničem. Že lpění na lidech, věcech, situacích, názorech (atd.), přináší utrpení, kvůli lpění jsou lidé nešťastní, vedou války. Absolutní svoboda jako ideál.
Ale možná jsi absolutní svobodou myslela spíš něco jiného, ne tento pohled.
Není tady
aiga napsal(a):
... Ve smyslu "nelpění"...
Ano, to bude asi ono... oprostit se od zavislosti na cemkoliv...
Není tady
Ivana napsal(a):
Myslím, že vždycky platí, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Takže žádná absolutní svoboda neexistuje. A je to dobře.
ovšem tímhle tvrzením se ne každý řídí..
Jinak absolutní svoboda opravdu neexistuje..vždycky bude člověka něco svazovat...zákony, emoce, peníze...
Není tady
laminanonte napsal(a):
..vždycky bude člověka něco svazovat...zákony, emoce, peníze...
Hele, a kdyby zákony byly spravedlive a ucinne... rsp. muzeme jeste dal: ... Kdyby kazdy dodrzoval to neublizit, ...
Kdyz "neublizit" mas nastaveno jako vnitrni potrebu, ktera te uspokojuje...
Není tady
lpění na lidech, věcech, situacích, názorech (atd.), přináší utrpení
Mladý muž a bílá velryba - Inženýr Vik Panc?
Kdyby kazdy dodrzoval to neublizit... kdyby zákony byly spravedlive a ucinne
"Vědomě" neublížit, řekla bych... ale někdy se člověk neubrání i kdyby stokrát chtěl, stejně jako žádný zákon nemůže být absolutně spravedlivý.
A co myslíš tím "účinný"?
Není tady
Dorka napsal(a):
Hele, a kdyby zákony byly spravedlive a ucinne...
rsp. muzeme jeste dal: ... Kdyby kazdy dodrzoval to neublizit, ...
Kdyz "neublizit" mas nastaveno jako vnitrni potrebu, ktera te uspokojuje...
Prosím tě, ukaž mi jediného člověka, který má nastaveno jako vnitřní potřebu neublížit. Ukaž mi tady na Zemi člověka, který dokáže žít tak, aby NIKOMU NIKDY neublížil. Ostatně, co přesně znamená pojem neublížit? To je tak relativní.
Není tady
helena napsal(a):
...
A co myslíš tím "účinný"?
Vymahatelny... Vlekle soudy, zkorumpovane procesy bohatych a pod., ...
Není tady
Eva. napsal(a):
...Prosím tě, ukaž mi jediného člověka, který má nastaveno jako vnitřní potřebu neublížit..... To je tak relativní.
Ale Majko, takovych je...
Relativni? Ani nahodou. I ten nejvetsi zlocinec a zvraceny clovek, pokud neni dusevne nemocny a nesvepravny, moc dobre vi, citi, uvedomuje si, kdy ublizuje. Akorat mu to je z nejakeho duvodu jedno...
Není tady
Nicolas napsal(a):
helena napsal(a):
Chceš-li "udělat, co si přeju a nikomu neublížit", už to není absolutní, protože tě omezuje ono "nikomu neublížit"... na rozdíl od absolutní moci, která si podobná omezení (už z podstaty) nepřipouští.Takže absolutní svoboda v intencích nového motta Dorky by mohla vypadat asi takto:
Absolutní svoboda = možnost udělat, co si přeji a neohlížet se na ostatní
..to by šlo. Aspoň si to vyzkoušej, jaký to je pocit.
Freedom's just another word for nothing left to loose. Janis Joplyn
Není tady
Dorka napsal(a):
Eva. napsal(a):
...Prosím tě, ukaž mi jediného člověka, který má nastaveno jako vnitřní potřebu neublížit..... To je tak relativní.
Ale Majko, takovych je...
![]()
Relativni? Ani nahodou. I ten nejvetsi zlocinec a zvraceny clovek, pokud neni dusevne nemocny a nesvepravny, moc dobre vi, citi, uvedomuje si, kdy ublizuje. Akorat mu to je z nejakeho duvodu jedno...
Myslím, že se pohybujeme ve zbytečných extrémech. I když samozřejmě termín "absolutní" k tomu svádí.
Zkus nám napsat ty své situace, kdy by se ti hodila "absolutní" svoboda a nemusela jsi se ohlížet na to, že bys někomu ublížila.
Mám velké pochybnosti o tom, že bys chtěla a přála si třeba chodit v parku a s okovanými botami kopat do koťátek nebo si vyjet v novém Ferrari a užívat si srážení lidí na přechodu pro chodce.
Není tady
Nikolasi, neni mi zrovna dvakrat do zpevu, ale rozesmal jsi mne.
Ja o absolutni svobode premyslela asi trochu z jineho uhlu, nez se to zde vyvinulo...
Vazne to vzniklo po filmu, ktery jsem uvedla na zacatku... byl to jen film, ale... tolik podobny skutecnosti... Arogantni politik, ktery si muze dovolit vsecko... Absolutni moc...
Jako u nas, ze jo? Vsecko se muze, pachat zlo, podvody..., neni uniku... Absolutni moc, to je jako z pozice sily...
Tak jsem premyslela, CO by mohlo byt "protipolem" - no, a je to
Proste mi neco "vrta v hlave"...
Není tady
Protipólem absolutní moci (film jsem neviděla, myslím obecně) podle mě není absolutní svoboda. Ono se to možná spíš rovná. Ten, kdo má absolutní moc, cítí se být (možná) absolutně svobodným, čili se tak i chová - naprosto bez skurpulí a bez ohledu na přání a potřeby ostatních. Pokud někdo se cítí absloutně mocným, cítí se i absolutně svobodným a pokud se cítí absolutně sovodným a nekouká na ostatní, je i absolutní sobec.
Ale jak jsem psala v prvním příspěvku, myslím, že to neexistuje - jak absolutní moc, tak absolutní svoboda.
Protipolem absolutní moci vidím spíš absolutní bezmoc, čili nesvobodu.
Ale jak píšeš, každý v tom vidíme něco jiného. Toto je pouze můj pohled.Nnemám to ničím podloženo a (tak jak v příspěvkuč.2) píšu pouze vlstními slovy.
Není tady
Já si myslím, že absolutní svobodu může lidská bytost pociťovat jen chvíli...
Například při skoku z letadla, že...
... bohužel však ani svoboda volného pádu není absolutní, když máte na zádech padák... Není absolutní, neb končí ve chvíli, když pomyslíte na to, že je taky třeba zatáhnout za šňůru kvůli otevření padáku...
Není tady
Vachu napsal(a):
Já si myslím, že absolutní svobodu může lidská bytost pociťovat jen chvíli...
Například při skoku z letadla, že...
... bohužel však ani svoboda volného pádu není absolutní, když máte na zádech padák... Není absolutní, neb končí ve chvíli, když pomyslíte na to, že je taky třeba zatáhnout za šňůru kvůli otevření padáku...
tu svobodu máš v tom, že zatáhnout nemusíš...ale..
pokud máš rodinu, tak třeba pomyslíš na to, že jim to nemůžeš udělat..a už jsou tam ty emoce a nesvoboda v tom, že bys rozhodl i za ně..
Není tady
Když jsem visela na padáku, byla jsem ráda, že se mi otevřel, kkochala jsem se krajinou a užívala si ticha, je zvláštně tiché, takové na Zemi není.
Nu a pak jsem čučela, kam asi dopadnu a připravovala se na správné provedení parakotoulu.
Myšlenky na absolutní svobodu mě nenapadly.
Není tady