19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
S přítelem iju 8 let, máme 3 letého syna. Můj přítel má velmi blízký vztah se svou sestrou, i kdy z mého pohledu to mnohdy spíe vypadá, e ho sestra vyuívá. Ona je sice jen o dva roky starí ne přítel (40let), ale děti měla brzy, take dnes má dvě pubertální dcery 15 a 13 let. K naemu synovi si nikdy nenala vztah. Pokadé ho nazvala "chlapem" a já nikdy nevydrela a řekla, e je to chlapeček. O svých dcerách mluví zásadně jen jako o holčičkách, co mi vzhledem k věku připadá směné, ale má je ráda, tak budi. Na naeho syna nikdy nepromluví, neosloví ho jménem, chová se, jakoby nebyl. Kolikrát mě napadlo, zda je to prostě dáno povahou nebo árlivost, e má dvě dcery a my syna, nevím.
Ale k její vypočítavosti. Ne jsme měli dítě, pořád po mém příteli něco chtěla. Tam zajet, to udělat, půjčit auto, pomoct na stavbě, atd. Kdy si přítel zlomil nohu a oni dostavovali dům, to bylo vzteklých telefonů, jak oni teď dostaví, kdy on nemůe chodit pomáhat. Podotýkám, e nám nikdy nepomohli a taky jsme rekonstruovali.
Pokadé jsme si vyměňovali dárky na svátky, narozeniny, Vánoce. Z domova to měli tak, e si kadý řekl, co by si přál a větinou danou věc dostal nebo peníze, aby si to své přání mohl splnit. Take jsme v tom pokračovali. Jene....její dcery i ona mívají velmi nákladná přání jako nový mobil, mp4, značkové oblečení, atd. Ona vdy jen meilem přepole seznam. Prote přítel má neteře rád, vdy se finančně na takových dárcích podílel. Bohuel zpětně tohle nefunguje. kdykoliv si my chceme říct, oni pro nás vdy u "něco" mají. Předloni reklamní předmět i s logem firmy, kde sestra pracuje! Na tyto Vánoce si neteře vyádaly poukázky do nějakách shopů, tak je samozřejmě dostaly, vagrová a její manel chtěli kadý parfém. Jaké překvapení ale čekalo nás! Přítel dostal koili, nebyla ani zabalená, jen hozená do taky, bohuel ji měl malou, take ji sestře vrátil, aby ji mohla vyměnit, ale ani po měsíci nedostal novou nebo nějakoý jiný dárek, no a já a syn jsme rovnou nic nedostali. Upřímně, doteď jsem to nevydýchala a netuím, jak se zachovat, a bude mít za měsíc "vagrová" narozeniny a bude mít přání. Jak to udělat, a bude mít narozeniny ná syn, nejraději bych je ani nepozvala...
Příteli tohle toti bohuel nevadí, on mi řekne, e o nic nejde, e jsou to jen dárky. I kdy mi slíbil, e si Vánoce zapamatuje a na ty dalí u taky nebude tak tědrý, bojím se, e to za rok zapomene.
Není tady
vy nemáte společné finance ? o tom, jestli a za kolik se co koupí by jste měli rozhodovat oba.
docela se tomu divím, poslední roky mám pocit, e tohle ustupuje a pokud u si lidi dávají mezi sebou dárky a takhle jako sourozencům, jejich dětem, tak je to spí maličkost. nebo aspoň maličkost dospělým a dětem pak něco větího.
já bych letos nečekala, jaké přání mít vagrová bude, řekla bych ji to, co ona říká vám - u něco máme. a koupila fakt jen maličkost pro radost a kytku nebo tak.
Není tady
Máme společné peníze, jsem a jetě 3 měsíce budu mít MD, take to ani jinak nejde. Ale vagrová asi tuí, e bych nedovolila tolik investovat do ní a jejich dětí, take tohle řeí jen s přítelem, větinou tím způsobem, e svým "holčičkám" nakoupí dárky sama a pak příteli jen zavolá, kolik jí má dát peněz. Nejraději bych takovéhle dárky irí rodině změnila, jak píe pavlo, jen na maličkost.
Nejsem lakomá, mně by tenhle systém nevadil, pokud by fungoval oboustranně.
Není tady
kostka napsal(a):
Máme společné peníze, jsem a jetě 3 měsíce budu mít MD, take to ani jinak nejde. Ale vagrová asi tuí, e bych nedovolila tolik investovat do ní a jejich dětí, take tohle řeí jen s přítelem, větinou tím způsobem, e svým "holčičkám" nakoupí dárky sama a pak příteli jen zavolá, kolik jí má dát peněz. Nejraději bych takovéhle dárky irí rodině změnila, jak píe pavlo, jen na maličkost.
i na to se da rict, ze uz mate neci jineho. Nebo to rici ve chvili,kdy se nejake datum blizi.
pokud ti to vadi, mela bys s pritelem promluvit ve smyslu, ze vas to zatezuje zvlaste kdyz penez mate ( a zrejme jeste budete mit) poskrovnu. at si on na to tema promluvi se setrou.
Není tady
Taky jsem řeila vagrovou něco podobnýho, kdy jsem měla pocit, e více dáváme..
Bylo mi to proti srsti, ale sama jsem za vagrovou přila a řekla, e dneska nemá smysl si kupovat "zbytečnosti", tak e bychom se mohli domluvit a dávat si jen pozornosti do 2OO Kč, případně dospělí nic a jen dětem. Nakonec se to zailo a takto to děláme. Je jasný, e děti pod stromkem a při narozkách něco hledají a čekají, ale dímat jen jednu stranu je určitě spatně..
Co Ty, dokáe si o tom se vagrovou promluvit??
Není tady
agewa napsal(a):
kostka napsal(a):
Nejsem lakomá, mně by tenhle systém nevadil, pokud by fungoval oboustranně.i na to se da rict, ze uz mate neci jineho. Nebo to rici ve chvili,kdy se nejake datum blizi.
pokud ti to vadi, mela bys s pritelem promluvit ve smyslu, ze vas to zatezuje zvlaste kdyz penez mate ( a zrejme jeste budete mit) poskrovnu. at si on na to tema promluvi se setrou.
ale my nevíme, jestli mají peněz poskrovnu a zatěuje je to. nebo jsem to přehlídla ?
Není tady
kostka napsal(a):
zkus, co ti radí mokory.
Není tady
Děkuji za vae rady. Se vagrovou mluvím jen výjimečně, nemáme dobrý vztah, mně hodně vadí, jak přehlíí naeho syna. Zkusím promluvit s přítelem, aby to s ní vyřeil on.
Ad agewa, peněz máme tak akorát, ale pokud vydáme 2tisíce za dárky pro její rodinu, tak nás to zatíí. To teda jo.
Není tady
kostka napsal(a):
Děkuji za vae rady. Se vagrovou mluvím jen výjimečně, nemáme dobrý vztah, mně hodně vadí, jak přehlíí naeho syna. Zkusím promluvit s přítelem, aby to s ní vyřeil on.
Ad agewa, peněz máme tak akorát, ale pokud vydáme 2tisíce za dárky pro její rodinu, tak nás to zatíí. To teda jo.
Ani my jsme neměli dobrý vztah..právě proto, jsem si řekla, e takhle dál nechci. A měla pak dobrý pocit z toho, e jsem s ní dokázala o tom, co mě tvalo(nerovnocenné dárky) promluvit. Nakonec jsem si klepala na rameno, e jsem dokázala za ní jít a vyřeit to.. Pokud Tě to tak moc tve, tak to nenechávej na příteli(kterýmu to buď nevadí, nebo spí ani nedochází) a vyře to sama. Je zbytečný se uírat kvůli takovým blbostem, kdy to můe ovlivnit. jen píchni do vosího hnízda..
Není tady
Dokud byly děti malé taky jsme měli domluvu, e budem dáva dárky kolem 200,- a ádný problém nebyl. Stačí spolu mluvit
Není tady
Myslim,ze bude tezka domluva,protoze tvuj manzel to bude chtit jinak.
Není tady
Holčino,
má pravdu, stačí spolu mluvit. Jak prosté.
Musí to chtít ale obě strany. Kdy jedna nechce, v tom je právě problém.
Není tady
Příteli tohle toti bohuel nevadí, on mi řekne, e o nic nejde, e jsou to jen dárky.
Přítel je na takovejhle "systém" X roků zvyklej, tak se nediv... a kvůli (z jeho pohledu) takový "prkotině" se mu asi nechce se sestrou dohadovat. Mimo to mají dorůstající holky přece jen jinou představu o dárcích ne tříletý dítě - take ten rozdíl v ceně tam bude. Ale jestlie ty s malým nedostanete vůbec nic a vagrová s dcerama drahý dárky či peníze vyaduje, je ten nepoměr jasnej a přítel by si to s ní měl vyříkat. Samozřejmě mu to musí postavit (diplomaticky ) tak, e je to nespravedlivý vůči vaemu synovi... a to je to, co tě mrzí. Řekla bych, e na dítě uslyí spí.
A vzhledem k tomu, e "pokud vydáme 2tisíce za dárky pro její rodinu, tak nás to zatíí", bych taky moná zkusila způsob "miláčku, tohle si teď nemůeme dovolit, kdy jsme zaplatili dárky pro tvoje příbuzný" - přičem "tohle" by bylo něco, o co on by hodně stál
Není tady
Kostka:
Mám obavu, e ti nezbyde nic jiného, ne lápnout do vosího hnízda. Nespoléhej se, e to manel vyřeí. Naopak, vyjde z toho ty s tím nejhorím hodnocením a věř tomu, e sestra tvému partnerovi nasadí brouka do hlavy.
Mám zkuenost, e sestra je mnohem horí ne tchýně a věř tomu, e kdy si zamane, rozvrtá partnerský vztah svého bratra a k rozchodu.
Nechci ti tu podsouvat nejhorí scénář. Píu ti to jen proto, abys byla velmi a ostraitá a měla na paměti, e milovaná sestřička bez problémů dosáhne u bratra toho, co si zamane.
Správně jsi pochopila, e tvůj syn je jí trnem v oku, proe ona sama ho nemá. Moná i ty. Představ si, kdyby vy dva jste nebyli. Osamělý bratr by ji mohl dle její potřeby podporovat a byl jí kdykoliv zadarmo k dispozici na různé práce. Mohla by ho vyuívat jak chce a nikdo by jí v tom nepřekáel. Kdo takovou árlivost a sobeckost nezail na vlastní kůi, ten to nepochopí, dokonce ani neuvěří, co pod roukou sesterské lásky sestra dokáe.
Není tady
aminel napsal(a):
Kostka:
Mám obavu, e ti nezbyde nic jiného, ne lápnout do vosího hnízda. Nespoléhej se, e to manel vyřeí. Naopak, vyjde z toho ty s tím nejhorím hodnocením a věř tomu, e sestra tvému partnerovi nasadí brouka do hlavy.
Mám zkuenost, e sestra je mnohem horí ne tchýně a věř tomu, e kdy si zamane, rozvrtá partnerský vztah svého bratra a k rozchodu.
Nechci ti tu podsouvat nejhorí scénář. Píu ti to jen proto, abys byla velmi a ostraitá a měla na paměti, e milovaná sestřička bez problémů dosáhne u bratra toho, co si zamane.
Správně jsi pochopila, e tvůj syn je jí trnem v oku, proe ona sama ho nemá. Moná i ty. Představ si, kdyby vy dva jste nebyli. Osamělý bratr by ji mohl dle její potřeby podporovat a byl jí kdykoliv zadarmo k dispozici na různé práce. Mohla by ho vyuívat jak chce a nikdo by jí v tom nepřekáel. Kdo takovou árlivost a sobeckost nezail na vlastní kůi, ten to nepochopí, dokonce ani neuvěří, co pod roukou sesterské lásky sestra dokáe.
Tak tohle asi přesně vystihuje situaci. Syn a já jsme jí trnem v oku a snaha zničit ná vztah u tady jednou byla. Včetně nemístných naráek typu, vy nikdy nebudete mít děti, atp (měli sjme problém počít dítě)....
Není tady
My jsme se kdysi se vagrovou vzájemně domluvily, e dárky jenom dětem a do jaké částky. To jsme dodrovaly a bylo to v pohodě. Kdyby vagrová slyet nechtěla, tak bych jí to prostě jenom sdělila a tím to pro mě končí. A s přítelem bych si to vyříkala, e to bude takhle.
Není tady
Syn a já jsme jí trnem v oku a snaha zničit ná vztah u tady jednou byla.
Tím spí o tom bude muset mluvit jenom přítel... a striktně jakoby sám za sebe. Ani zmínky o tom, e se to nelíbí tobě, protoe to by byl jen dalí důvod k tomu, aby po tobě mohla plivat.
Není tady
Heli - parádně napsaný. Diplomacie z Tebe číí.
Já bych se vagrovou o tom vůbec nemluvila. Snaila bych to nastínit manelovi.Tak nějak aby se domluvil se svou rodinou na dárkách,aby ná syn nebyl v nevýhodě. Jen bych si dala pozor na pusu a vagrovou bych nedrbala. Je to její brácha, on to vidí z jiného úhlu.
Není tady
Kostko,
já bych dělala přesně to, co dělá ona. K narozeninám bych jí koupila něco, co jí nesedí (větí ), hodila to do igelitky. Pak bych jí s údivem řekla, jé, vidí, tak to jsme se netrefili. Nojo, stát se to můe, stejně jako tobě, s tou koilí, viď. No , nedá se nic dělat, dej mi to, já to vyměním. Vyměnila bych to za něco pro sebe a počkala si, a manel dostane koili v odpovídající velikosti. Potom bych jí něco "správného" dala také, dřív ne. Hned bych vyuila situace a dodala, kdy u jsme u těch dárků, ty to dělá výborně, my to tak budeme dělat také. Alespoň nedoje k omylu. Jen se musíme dohodnout, jestli nám na ně přispěje finančně stejně, jako to děláme my tobě, nebo jejich výběr nechá na nás, jako to dělá ty. Rozhodni se sama, jak to chce, my se rádi přizpůsobíme.
V kadém případě by to proběhlo v přítomnosti manela, ne o samotě - tam by měla prostor to interpretovat podle svého.
Kdy by mého syna neoslovila jménem, zeptala bych se jí, proč to dělá, vdy já její dcery také neoslovuji "holko".
Mám zkuenost, e čím dřív nastaví pravidla, tím líp. Pokud si nebude chtít do budoucna nechat vechno líbit, stejně to bude muset dřív či později vyřeit.
Jak to udělá ty, záleí jen na tobě, píu sama za sebe.
Upravil(a) aminel (4. 2. 2013 10:22)
Není tady
No já zase osobně bych nedělala nic. A spí bych motivovala manela,aby to viděl,jak se jeho ségra chová k synovcovi. Protoe je to jeho ségra. Zbytečně se dělá dusno a zle. Přeci nebudu dělat něco co se mi na ní nelíbí jakoby najust. To bych řekla,e se obrátí proti mně.
Přinejhorím bych omezila návtěvy. At si jde ke vagrovce manel s klukem sám. Snaila bych se být pozorovatel a nejednat za manela.
Jo a nekupovala bych nic. ádné dárky. To bych taky hodila na manela se slovy e je to jeho ségra a on jí zná nejlíp.
Upravil(a) dusička (4. 2. 2013 10:20)
Není tady
Kostko, předně je třeba to opravdu probrat s přítelem, je to chlap..ten si vůbec neuvědomuje, e je něco patně..pokud on nezmění svůj postoj, těko něco svede.
jeho sestře nevadí vá syn, protoe ho ona sama nemá, jí by vadila i holka..ona prostě árlí, e u nemá bráku pro sebe a on u neskáče, jak ona píská.
Není tady
No, asi s povedenou vagrovou máte jiné zkuenosti jiné ne já. U nás to jinak nelo, tchýně ani vagrová nerozdýchaly, e se manel oenil. Přestal penězotok a fyzická pomoc v domácnosti jeho sestry. Byla sice vdaná, ale na práci vyuívala bratra, mého manela.
Máte pravdu v tom, e bratr vidí sestru z jiného úhlu a v tom je její síla. Krev je přece krev.
U nás to bylo podobně jako u kostky. Kdy se narodil syn, tak se vichni oklíbali e zase kluk, kdy se narodila dcera, okamitě se manelova původní rodina semkla do jednoho iku. iroko daleko měli jen syny a nae dcera ohroovala jejich postavení - co kdyby si ji prarodiče jako jedinou holčičku oblíbili, e? Jetě ke vemu se narodila mně, té mre, která jim odvedla z rodiny jejich skvělého bratra a syna a ony na to doplatily. Co dokázala vagrová rozpoutat, to si ani neumíte představit.
Nejříve do původní rodiny chodil manel sám, bez nás. Měla jsem stejně naivní názor - a to byla chyba. Natěstí jsem si rychle uvědomila, e se manel vrací domů rozmrzelý. Hned mě napadlo, e ho proti nám navádějí. Překonala jsem se, a začala tam s ním chodit také. Svou přítomností jsem jim překazila intriky. Po letech mi manel řekl, e byl rád, jak jsem se zachovala, e jako syn a bratr jejich jednání nerozpoznal.( Chtěly nás rozetvat). Měl je rád a vůbec ho nenapadlo, e by to s ním nemyslely dobře. Kdybych tenkrát nedělala nic, zpracovaly by ho k obrazu svému a kdo ví, jak by to s námi dopadlo..
Pozor, nikdy jsem je ani jediným slovíčkem manelovi nepomlouvala. Kdy ale zaútočilly, a tchýně nebo vagrová, okamitě jsem jim odpověla ve stejném smyslu jako ony, jen z mého (naeho) pohledu. ádný naschvál, jen jsem dělala přesně to, co ony, jako v zrcadle (v opačném gardu). Vdycky to bylo před manelem. Teprve na těchto hrátkách si manel jasně a docela s hrůzou uvědomil, jak s ním manipulují, citově ho vydírají a co tím sledují. Kdybych to nechala jen na něm, moná by je neprokouk nikdy. Měl a má nás pořád rád, ví, e jeho rodina jsme my a nepochybuje o tom, kam patří.
Není tady
Nechat promluvit manela s jeho sestrou je určitě jedna z moností, stejně tak ho k rozhovoru s ní motivovat. Má to ale háček, spí pořádný hák. On problém nevidí, ani ho vlastně nenapadne e problém je, protoe těch pár "drobností" sám povauje za zanedbatelnou prkotinu.Někdy i za samozřejmost. Sám tedy nemá potřebu se se sestrou o tom bavit. Kdy ho bude chtít kostka motivovat, tak jak? Bude opatrně naznačovat, co ji pálí - to nepomůe, kdy přitvrdí , můe to on povaovat za navádění proti sestře a obrátí se to proti kostce. Můe se stát, e dá za pravdu sestře, která je tak bezelstná a milá, zatím co kostka zbytečně prudí kvůli zanedbatelným drobnostem, dělá problémy a jetě na něm chce, aby se kvůli ní dostal do nepříjemné situace se sestrou. Já za sebe radím, pozor na to, probírat to s přítelem. Mně se osvědčilo to, co jsem u psala výe.
Moje zkuenost mě přesvědčila o tom, e dokud on sám neotevře oči a nepozná, jak se věci mají, do té doby nebude mít potřebu situaci řeit.
Já jsem se s tchýni ani se vagrovou nehádala, nic jsem neřeila, jen jsem se chovala přesně jako ony. Potom doma, kdy to manelovi leelo v hlavě, jsem mu vysvětlila moje stanovisko. Nejen, e s ním souhlasil, ale divil se, e do očí bijící situace neviděl. ádné pomlouvání, výtky,ádný nátlak z mojí strany, ani náznak toho, co by měl udělat, nic takového. Bohatě stačilo, aby sám prozřel a posléze se sám pořádně naval a vyřeil. Nemusela jsem ho motivovat, ani chodit kolem horké kae, vyvřelo to spontánně a e si energicky zjednal pořádek a stanovil hranice, to jo.
Upravil(a) aminel (4. 2. 2013 13:26)
Není tady
Díky holky. Bude to velmi těké. Se vagrovou jsem u rok nepromluvila, resp. ona se mnou. Začalo to naprosto nevinnou návtěvou kdy jsem poádala o čaj, dostala jsem na výběr z asi 3 druhů, vybrala si, pak se mě přítel zeptal, jak mi chutná, řekla jsem, e je dobrý, ale je tam hodně cítit skořice. Nic víc, jen tahle obyčejná věta vyprovokovala moji vagrovou k tomu, e vyskočila jak čertík z krabičky, čaj mi okamitě vzala, vylila a řekla, sama sis ho vybrala. Přiznám, nenala jsem slov...po chvíli jsem řekla, e přece netvrdím, e ho nebudu pít. No, nic jiného jsem u nedostala.Přítomen byl i tchán a jen zíral, a ptal se, proč vagrová ten čaj vylila, odpovědí se mu nedostalo....
Od té doby jsem k nim nela, při jedné rodinné oslavě jsme se potkali, pozdravila jsem ji, odpověď nepřila, při dalím setkání jsem tedy nepozdravila jako první a tudí nepozdravila ani ona.
Není tady
Nojo... starí ségra... cvičila bráchu, snaí se cvičit i tebe a musí se jí dost zajídat, e se nechce nechat.
Mimochodem - jak na "akci čaj" reagoval tvůj přítel?
Není tady