29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Naše miminka
ppetule
Oskárek 13.6. v 0:15 2,43kg, 43cm
zuzacka (TP 28.6.2012)
William Albert 27.6. v 3:16. 3,654 kg
sibka (TP 19.7.2012)
Alžběta 4.7. v 9:05 2,89 kg, 46 cm
Kokoska (TP 5.7.2012)
Ondřej 8.7. 3,71kg, 52cm
niniel (TP 13.7.2012)
Mireček 11.7. v 7:08 3,34kg, 49cm
Luci (TP 15.8.2012)
13.7. 9:06 Karolinka, 2030g a 45 cm, v 9:14 Daniel ,1980g a 44 cm
akar (TP 12.7.2012)
Maxmilian 16.7. v 2:15 3,45kg, 51cm
Mishelka (TP 18.7.2012)
Daniel 17.7. v 1:24 3,25kg, 50cm
terysss (TP 4.8.2012)
Rozalie Tereza 7.8 v 8:48 3,65kg
Rybička (TP 8.8.2012)
Matěj 21.8. ve 12:38 3,55 kg, 52 cm
Upravil(a) Letnatka 2012 (13. 11. 2012 9:41)
Není tady
tak Letnatka vitejte v maminkach
at nam deti hezky rostou
Sibko posli udaje, at te muzu pridat na nastenku
Není tady
Letnatka 2012 napsal(a):
tak Letnatka vitejte v maminkach
at nam deti hezky rostou
Sibko posli udaje, at te muzu pridat na nastenku
Posláno v SZ
Není tady
Akar díky za přesun
taky koukám, že je to tu samý chlap
S těmi příkrmy se mi to nezdá, všude píšou u plně kojených až od 6 měsíců... My budeme začínat už tenhle týden. Máte nějaké rady do začátku?
Zítra nás taky čeká první očkování, mám z toho hrůzu jak to budou mrňousci snášet
Není tady
Luci,taky bych zacala az od ukonc. 6.M....uvidime, jestli nam Mudr nerekne nejakou extra novinku. Zatim se mi zda, ze je Ondrasek na MM spokojeny.
No a prikrmy.....vhodnou lzicku, aby jim to pasovalo do pusinky (meli jsme malinkou od Aventu). Osobne jsem zastance vareni, nez sklenicek. Usetri to hodne penez a pokud mate nejake vlastni zdroje,tak je to idealni.
Z oleju jsem pridavala panensky olivovy, maslo az pozdeji.Ze zacatku jsem treba br. kasi delala s pridanim MM, aby to vic chutnalo.
No a z potravin klasika -mrkev, brambory,spenat,brokolice,osvedcila se mi hokkaido dyne -ma nasladlou chut, Stele to moc chutnalo.
Tak zvladnete ockovani bez teplot.
O. ma zase rymu od S....ona jen parkrat prskla, ale O. to schytal...v noci spi hrozne, odsavame, tak jeci jak Viktorka.
Není tady
Luci ja zacinala vzdy podle tohoto:
Jaké potraviny?
=========
• U nás se obvykle začíná zeleninou, aby si dítě hned zpočátku nezvyklo na sladkou chuť a poté by zeleninu mohlo odmítat. Je možné začít i kaší, pokud je dítě hladovější či pokud se v noci často budí (což ale nemusí být způsobeno hladem, ale pouze zvykem).
• Začíná se vždy jedním druhem zeleniny, teprve po 3-4 dnech se přidá další druh zeleniny. Pokud by dítě některou potravinu nesnášelo, šlo by snáze poznat, o kterou se jednalo.
• Až si dítě zvykne na zeleninu (zhruba za 2-4 týdny) je možné do ní přidávat důkladně uvařené a velmi jemně nakrájené či nasekané libové maso, zpočátku asi 20g (1 polévková lžíce).
• Stejným způsobem se postupuje i u druhého příkrmu – ovoce. Také se postupně několik dnů zkouší jeden druh. Zpočátku se ovoce loupe a krátce podusí (až na výjimky, kupříkladu banán).
Jaká konzistence, kdy, kolik a jak podávat?
==========================
• Začněte podávat 1-2 lžičky příkrmu 1-2x denně. Není rozhodující, zda příkrm podáváte před či po kojení, je možné dítě trochu nakojit, nabídnout příkrm a poté dokojit. Množství zvyšujte velmi pozvolna, dítě nenuťte. Plné dávky, která nahradí 1 kojení se nesnažte dosáhnout dříve než za 2-4 týdny. Plná dávka zeleniny by měla být zhruba 150-200 g.
• První příkrmy se podávají ve formě hladké kaše – snažte se vyhnout mixování pokrmů, potraviny rozmačkejte či propasírujte. Mixování se kdysi doporučovalo z důvodu, aby mohl být pokrm podáván v kojenecké lahvi. V dnešní době se ovšem podávání příkrmu v lahvi vůbec nedoporučuje. Také není potřeba podávat příkrm v podobě řidší polévky, vhodnější je kašovitá konzistence.
• Ke zkoušení příkrmů si vyberte dobu, kdy je dítě v dobré náladě a vy nikam nespěcháte. Obvykle se začíná zeleninou v čase oběda, případně kaší v čase večeře.
• Dítě posaďte zpříma, protože vleže nemůže bezpečně polykat. Dítě, které neumí samo sedět je možné nakrmit v autosedačce nebo v lehátku. Dítě samostatně sedící v krmící židličce nebo na klíně.
• Příkrm podávejte malou lžičkou, ne lahví s dudlíkem.
• Nabízejte dítěti příkrm tak, aby na něj vidělo. Lžičku vložte na střed jazyka a lehce zatlačte – to přiměje dítě, aby sousto posunulo ze lžičky horním rtem. Kojenci může určitou dobu trvat, než se naučí, jak používat rty k správnému sebrání potravy ze lžičky a jak jí posunovat dozadu do úst, aby ji mohlo polknout. Toto je cílem zhruba prvních dvou týdnů. Část jídla může dítě i vyplivnout, ale to neznamená, že mu nechutná. Chce to hodně trpělivosti a stálého opakování, nezapomeňte, že učíte své miminko zcela nové dovednosti.
• Pokud dítě nějakou potravinu odmítá, nenuťte jej. Zkuste druhý den něco jiného a původní potravinu zkuste zase za několik dnů či týdnů. Není také nutné tuto potravinu podávat samostatně, ale je možné ji zamíchat i do některého již osvědčeného pokrmu.
• Hodně na dítě mluvte a chvalte je, chuť jídla je nový pocit, který může dítě překvapit. Chvalte dítě za každý úspěch, za každou lžičku.
• Jedno krmení by nemělo trvat déle než 15-30 minut, pokud dítě není nasyceno, nakojte jej, případně nabídněte umělé mléko.
• Nechte na dítěti, ať rozhodne o množství jídla, které sní. Nucení k větším dávkám může vést k vytrvalému odmítání příkrmů či dokonce ke zvracení. Dítě poté může potravinu, do které bylo nuceno, či mu z ní bylo špatně odmítat velmi dlouhodobě či trvale. Toto doporučení platí po celé dětství.
• Neříkejte také dítěti, že by něco mělo jíst (když to zrovna odmítá), protože je to zdravé. Může tak získat averzi ke zdravým jídlům, protože si bude myslet, že všechna zdravá jídla jsou nechutná.
• Dítě k jídlu povzbuzujte, ale nenuťte jej, aby snědlo vše, co má na talíři. Může přestat vnímat vlastní pocity hladu a sytosti a bude se snažit řídit spíše množstvím, které má na talíři.
• Můžete používat i kupovanou dětskou výživu. Splňuje přísné normy a je tedy pro děti vhodná. Je ovšem finančně náročnější a děti mohou při trvalém podávání dětských výživ později odmítat doma připravovanou stravu. Pokud chcete kupovanou dětskou výživu používat, je vhodné ji střídat s doma připravovanou stravou. Kupované výživy jsou ideální především na cestování, výlety a dovolené. Pozor na výběr přesnidávek, ať už zeleninových či ovocných – v některých může být přídavek cukru či soli, dokonce i předčasně lepku, což není ze začátku vhodné. Ne všichni výrobci dodržují výživová doporučení pro kojence. Pokud je na výživě napsáno, že je vhodná od 4. měsíce, tak u kojeného dítěte si 2 měsíce připočtěte. Tato doporučení na výživách píší výrobci pro zavádění příkrmů od 4. měsíce – což je obvyklejší u uměle živených dětí.
Co nedávat či nedělat?
• Nepřislazujte – dítě si rychle na sladkou chuť zvykne a může potom nesladké pokrmy odmítat. Zvyk na sladké vede později k nadměrnému příjmu cukru, tedy i energie a stává se základem pro vznik obezity.
• Nesolte a nekořeňte až do konce 1. roku věku.
• Nepoužívejte žádné dochucovací přísady, majonézy, kečupy, hořčice.
• Vyhýbejte se sladkostem, sušenkám, čokoládám, zmrzlinám, šlehačce apod.
• Nepodávejte uzeniny (s výjimkou kvalitní libové dušené šunky), tučné maso, paštiky.
• Ryby nedávejte minimálně do 1 roku věku.
• Vaječný bílek dávejte až po roce věku.
• Do ukončeného 6. měsíce nepodávejte pokrmy obsahující lepek.
• Nepodávejte neupravené „obyčejné“ kravské mléko. K přípravě pokrmů je ho možné používat od 1. roku věku, jako samostatný nápoj až po 2. roce věku.
• Do 1 roku nedávejte tvaroh, obsahuje příliš mnoho bílkovin, které zatěžují ledviny.
• U kojených, prospívajících dětí není nutné podávat tekutiny zhruba do 9.-10. měsíce.
• Nepodávejte dítěti žádné malé kousky pevné potravy, které jsou špatně rozpustné slinami. U dětí mladších 4 let je největší riziko, že se začnou při jídle dusit. Nejméně vhodné jsou oříšky, kousky syrové mrkve či jiné zeleniny (ale třeba i při konzumaci kousků syrového jablka je potřeba obezřetnosti), celé bobule hroznového vína, tvrdé bonbony. I další potraviny mohou být nebezpečné, pokud jich má dítě plná ústa (to platí i u pečiva – pozor u kojenců na rohlíky v ruce bez dohledu!).
• Dětem do 2 let nepodávejte nízkotučné potraviny – malé dítě potřebuje více energie, vzhledem k tomu, že množství potravy je ještě malé.
• Dítě vždy při jídle hlídejte, nikdy ho nenechávejte samotné – nikdy nevíte, kdy mu může kousek potravy zaskočit a dítě se může začít dusit.
Doporučení pro jednotlivá období života dítěte
============================
6. – 7. měsíc
• Dítě v tomto období prochází tzv. senzitivní periodou, kdy je připraveno přijmout novou potravu – příkrmy.
• Začíná se zeleninovým příkrmem v poledne, případně kaší večer (nejlépe nemléčnou kaší, která se rozmíchá v MM nebo UM, které jsou dítěti dobře známé, ale je možné použít i mléčnou kaši, která se míchá ve vodě).
• Stále kojte dítě dle jeho potřeby. Jak se bude zvětšovat množství příkrmů, tak budete kojit méně často a kratší dobu, ale mateřské mléko bude stále velmi důležitou součástí stravy.
• Množství příkrmů postupně zvyšujte, až za 2-4 týdny nahradí celou jednu mléčnou dávku (ať už MM či UM). Tato dávka by měla být 150-200 ml zeleniny (větší jedlíci i 250 ml). Některým dětem trvá přijmutí příkrmů ještě déle, proto můžete této dávky dosáhnout třeba až za 2 měsíce.
• Nový druh zeleniny zkoušejte vždy po 3-4 dnech. Nová zelenina se může podávat samostatně, případně s již nějakými vyzkoušenými druhy – je možné vařit hustější polévky, pyré nebo zeleninové kaše.
• Zelenina, která je vhodná pro začátek: mrkev, brambory, brokolice, cuketa, okurka, špenát (nepodávejte často a ve velkém množství, je velkou zásobárnou dusičnanů,ideálně by měl být do konce 2. roku života podáván jen z výživ ve skle, kde je hladina dusičnanů přísně kontrolována), pastiňák, fenykl, dýně, červená řepa, zelený hrášek.
• Ideální je bio zelenina, může být i mražená (bio zeleninu nabízí prodejny zdravé výživy, ale také již mnohé supermarkety – např. Interspar aj.). Mraženou bio zeleninu nabízí firma Ardo a lze ji koupit ve většině hypermarketů. Používat můžete samozřejmě i ne bio zeleninu, jen dbejte na to, aby byla čerstvá, kvalitní, bez vad a plody nebyly příliš velké. V případě nákupu mražené zeleniny by měla být zelenina v sáčku sypká, případně po promnutí v rukou by se měla rozpadnout na menší části. Velké zmrzlé hroudy mohou signalizovat, že zelenina již byla jednou rozmražena a znovu zmražena.
• U kořenové zeleniny je vhodné ze začátku vykrajovat středy (které obsahují nejvíce dusičnanů), je nutné ji řádně omýt, nejlépe kartáčkem, případně ostrouhat.
• Zeleninu ideálně duste v páře (zachová si tak největší množství vitamínů), případně povařte do měkka (není nutné v kojenecké vodě, pokud máte kvalitní vodu z vodovodu).
• Do zeleniny přidávejte trošku kvalitního rostlinného oleje (nejlépe olivového), případně malý kousek másla – pro lepší vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.
• Kaše jsou ze začátku vhodné rýžové, kukuřičné (neobsahují lepek), po 6.-7. měsíci také ječmenné, ovesné a další. Můžete používat i kupované nemléčné či mléčné kaše – jsou obohaceny vitamíny a minerály, kterých může být v dětské stravě nedostatek. Plná dávka kaše je stejná jako u zeleniny – 150-250 ml.
Není tady
omlouvam se, za trochu delsi prispevek
jinak taky jsem varila a ze zacatku pridavala trochu MM, kupovala jsem jen jidla, ktera jsem nemela ze zdroju - treba tunaka se zeleninou atd., nebo kdyz jsme nekam jeli. Mam zeleninu zamrazenou ze zahradky a nejake ovoce zavarene v glukapuru, davam to pak rozmixovane do jogurtu.
Upravil(a) akar (14. 11. 2012 17:37)
Není tady
Akar, Kokosko děkuji za vyčerpávající odpověď
Zatím jsou bez teploty, ale malá je protivná po tom očkování. Jinak jsme byli i v rizikové poradně a oba jsou v pořádku Daník váží 5,5kg a Kája 4,7kg a oba měří 60 cm. Proti vašim obříkům jsme prckové
ale jsem ráda, že jsou v pořádku a nemusíme ani na rehabilitace, oba krásně pasou koníčky a drží hlavičku, jen malej je trochu hypertonickej, ale stačí prý správně chovat, hladit a masírovat a přejde to. Dneska jsem jim uvařila mrkvičku a v poledne jim jí zkusím lžičku dát, jsem zvědavá jak budou reagovat
Není tady
Luci drzim palce, at jsou bez teplot U nas byly u vsech deti ockovani bez rekci, teda az na proivnost a obcas spavost (coz mi ale vebec neadilo
)
At jim mrkvicka chutna
jsem si ted nostalgicky vzpomelam, jak starsi dceru u prvni mrkvicky straslo https://www.youtube.com/watch?v=lxI1bq2Ks4w
Není tady
tak máme od minuleho patka problem se spanim. ve ctvrtek spal po trech hodinach a od patka se budil kazdou hodinu, takze jsem fakt unavena. vcera uz spal lip, ale stejne jsem ko. doktorka nam rekla at mu v noci dam kasicku, ale moc mu nesedla a bolelo ho brisko. takze se pak zase budil, ale k ranu spal docela dobre. uvidim jak bude spat dneska, kdyz zase bude spat spatne tak mame zitra prijet na kontrolu, jinak jdeme v utery zase na ockovani a vubec se mi nechce, malej to tak spatne snasi. mate nektera zkusenosti s nespavosti kokem toho 4.mesice? zoubky uz se mu pomalu klubou, ale jeste se neprorezaly, ale tohle nespani neni od bolesti, proste se budi a kouka a pomalu kazdou noc se kdykoliv behem spani probudi a hodinu az dve je vzhuru a povida si a nechce usnout. vcera si povidal jen chvili kolem paty hodiny a pak behem par vterin na prsu usnul. kdyby to jeho zblebtani nebylo tak roztomily tak bych byla nastvana, ale takhle se na nej nejde zlobit ;-)
Není tady
Tak první očkování proběhlo bez problémů, jen byli ve čtvrtek protivní oba, ale teplotu neměli naštěstí. V sobotu prvně spali u babičky a zvládli to všichni dobře Prý jsou to zlatíčka
))
trochu si nevím rady s nastavením režimu. V kolik krmit a co. Dneska jsem je nechala spát a od deseti od večera spali až do osmi do rána (to už jsem je budila na jídlo) a teď nevím, když jim to nechám po 4 hodinách budou jíst jen 4x denně a to je málo, po třech hodinách mi zase nechtějí jíst plné dávky, tak vůbec nevím poradíte?
Niniel s nespaním ve 4 měsícíchnemám zkušenost, mě zase nechtějí jíst... Měli období kolem druhého měsíce kdy mi nespali v noci skoro vůbec, trvalo to 14 dní a pak se to samo srovnalo a teď spí celé noci a musím je budit na jídlo... Přeju ti aby ho to přešlo co nejdřív ať se vyspíš
Není tady
Ja myslim, ze kojene deti vseobecne v noci mnohem hur spi, protoze jsou to zavislaci na prsu. Budi se, i kdyz nemaji hlad. Taky se rika, ze dite si pamatuje okolnosti za jakych usinalo (prs, naruc) a kdyz prejde do melci faze spanku, procitne a uvedomi si, ze nema to,co pri usinani a zase chce kojit, nosit.....
Niniel, bud rada, ze jen kouka a nerve.
Ja jsem neco podobneho zazila, ale az v pozdejsich mesicich, kdy mala zacinala lezt. To lezla i v noci. Probudila se a lezla, tocila se po posteli.Treba hodinu, nez znovu usnula.
Luci, to je luxux, ze spi celou noc. 4xdenne je opravdu malo, asi bych spis dala min a po 3hodinach...hlavne se rid tim,jak pribyvaji.
Vsechno se to strasne rychle meni, ze je jeden tyden neco tak....tak druhy tyden to zase muze byt jinak.
Ondrasek zatim spi 4x denne, ale mam pocit, ze by mu to uz stacilo jen 3xdenne, uvidime.
Není tady
tak se malej s tim spanim srovnal. davam ho spat v 19.30 a budi se kolem 8.15 a kojeni se ustalilo na 3-4 za celou noc, takze se i docela vyspim. poslednich par dni se mi zda, ze uz toho v noci moc nevypije, takze se opravdu budi jen ze zvyku. pres den se taky protahlo kojeni, takze si kolikrat ani nemuzu vzpomenout kdy jsem ho naposled kojila
Není tady
tak malej ma 7460g a meri 64cm. dostal treti hexa a synflorix, tak jsem zvedava jestli bude mit zase spatnou reakci. a co se tyka prikrmu, tak mam do pul roka jen kojit, kdyz malej tak hezky prospiva. pochvalila ho, jak se krasne pritahuje a rovnou si seda a prevalil se s malou pomoci ze zad na bok a hned na brisko :-)
Není tady
Ahoj holky, taky jsme dnes byli v poradně. Malá má 6 300 g a 63 cm I když je na UM, máme s příkrmy počkat, když má tak pěknou váhu. I když proti vašim dětem jsme špunti. Dostala druhou hexu a prevenar. Poprvé byla bez reakce, jen trošku spavá, i dnes to zatím vypadá taky dobře (ťuky ťuky
) Po cestě z poradny bylo tak krásné počasí, obě děti spinkali v kočárku, sluníčko svítilo, úplná balada pro mou duši
Není tady
Tak my jsme byli dneska taky v poradne a rekli nam uplne neco jineho.
Ondra ma 7800g a 68cm, takze obrik, prospiva krasne a pry je vhodne zacit s prikrmy. Ze je to nejnovejsi doporuceni alergologu a gastroentrologu..takze to stejne,co me kamaradce. Ja se moc do toho nehrnu,treba jeste pockam do ukonceneho pateho mesice a pak zkusim mrkev.
Je opravdu s podivem,jak se ty informace lisi.
Otacet se mu zatim nechce, maximalne na bok.
No a nocni spani zadna slava, ale nejak s tim pocitam a beru to tak....
Není tady
My máme dneska po první dávce synflorixu, dává nám to týden po hexe, prý je to šetrnější...
Sibko oproti našim prckům ste obříci taky
Kokosko to je ale obr my máme 60 cm a malá ještě nemá ani 5kg
Dneska jim mrkvička nechutnala, včera kupovaná ano, a dneska od maminky ne zítra zkusíme kupovanou brokolici, jsem na to zvědavá. Jinak máme noční spáče, spí i 10 hodin v kuse, to už je pak budím na jídlo. Přijde mi, že vůbec nemají hlad, po těch 10 hodinách ani nezařvou a nesní plnou dávku, nejvíc mi jí večer. Jsou po tatínkovi, nacpat se před spaním je nejlepší
Není tady
Ahoj Kokosko, šla jsem se sem na Tebe a Ondráška kouknout, Váhu má jako Anička na roce a je jen o 3 cm menší, gratuluji, taky teda koukám, že se zase doporučují příkrmy dřív. Očividně Ondráškovi mléko stačí bohatě :-)
Není tady
Malá měla včera teplotu, přikládám to tomu očkování. Naštěstí stačil jeden čípek paralenu a vyspinkala se z toho.
S těmi příkrmy je to zajímavé. U staršího už jsem začínala a malá má malinko menší váhu než on a prý krásně prospívá, tak s příkrmy počkat. A pak aby se v tom čert vyznal. Počkám tak 14 dnů a začnu. Myslím, že na to bude pravý čas. Začíná sledovat naše jídlo Uvidíme, jak to vezme. Synek se tak strašně otřípal až jsme se museli smát. Ale brzo se naučil krásně papat a na kousky si pak zvykl taky rychle. Pamatuji na synovce, jak ten se dlouho dávil a sestra mu musela pořád mixovat.
Jinak je vím, že se srovnávat nemá, ale u sourozenců mi to nedá Malá je taková akčnější a mnohem zpevněnější něž synek. Ale taky je mnohem větší hysterka
Pro pištění a ječení stačí málo, naštěstí to ale není zase moc často
Kokosko jak Stelinka a žárlení, lepší se to?
Není tady
No mne se do vareni prikrmu zatim moc nechce, jeste asi 14dni pockam. Sklenickovat vubec nehodlam, budu varit doma, vyjde to hodne levneji a mne ty sklenicky taky nechutnaji.
U nas po ockovani byla vcera vecer taky teplota, ale nic moc.Dala jsme mu Panadol a byl klid.
Luci,to spani Ti teda zavidim.Co bych dala treba za 4 hodiny spani v kuse
Není tady
KOKOSKO, musim ti podekovat. Zkusila jsem posledni tri vecery uspavat malyho v postylce bez prsu, protoze jsem premyslela nad tim, ze si pamatuje jak usinal a ono to funguje :-) normalne se budil pravidelne v pul jedenacty a ted se poprve budi az v pul jedny, takze spi 5 hodin v kuse. a ty dve hodiny na vic jsou znat. dneska sice kolem pul jedenacty procitnul, ale jen se na me usmal a dostal dudlika a spal dal.
Není tady
Tak včera večer měl přítel premiéru. Šla jsem se sestrou do divadla, tak měl na starosti obě děti. Naštěstí jsem neměla ani jeden telefonát ani sms, tak jsem si to pěkně užila. Po příchodu domů jsem ani nebyla tolik překvapená, tak nějak jsem se na to připravovala Obě děti vzhůru, doma vybuchlá bomba, ale všichni živí a zdraví a to mi stačí.
Není tady