|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
já mám upečeno 7 druhů cukroví a hodlám pokračovat.....ještě nikdy jsem neměla tolik a tak brzy
no v sobotu se jdu podívat za bývalými kolegy, tak chci něco přinést.....
3 druhy přes strojek, slepované linecké, perníky....a letos poprvé jsem upekla kuličky z ovesných vloček, podle Bety
jsou super....musela jsem vše schovat
Není tady
vero, velký obdiv
. Já nemám ještě nic, nemám vůbec čas, ale chci aspoň maličko upéct, tak snad nějaký čas najdu.
Není tady
LENNNA napsal(a):
dusička napsal(a):
holcina napsal(a):
Skvělý dárek:-) dcera už má u babičky zamluvený její recepty, prý až umře:-)
Jinak mě zaujalo, že v Čechách jsou vosí hnízda a na Moravě včelí úly:-) ty ale nedělámNo a u nás nejoblíbenější
"vosí hnízda"
My říkáme vosí hnízda, včelí úly nebo taky vosí úly
A je to u nás nejoblíbenější cukroví
To jsi někde na pomezí ne?:-)))
Není tady

aminel napsal(a):
Jaspinn:
Ani jsem netušila, že také v Apětce jsou eurodesky (někdo je tady tak pojmenoval). Určitě jsou lepší do ruky, mně zase A4 vyhovuje, protože se recept vejde na jednu stranu, včetně náčrtku nebo obrázku. Také se mi tam pěkně vejdou šablony.
Ami, nechala jsem to svázat do pevné vazby (jako diplomku, ale menší), ale jinak euroobaly, ty průhlědné jsou i v A5 
Není tady

AndreaP. napsal(a):
jaspinn napsal(a):
JJ, taky mám hodně upatlaný a sem tam mastnou skvrnou vyzdobený sešit od svých 17 (šmarjá, to už je možná i starožitnost
) Pak se mi začaly hromadit různé lístečky a výstřižky a tak jsem je do toho sešitu prostě vlepovala, některé i třeba jenom rožkem, protože byly popsané oboustranně
a často si říkala, že jednou, až bude čas, si to všechno přepíšu do nového sešitu - zatím k tomu nedošlo. Ale v srpnu mně napadlo, že za těch 30 let se mi nasbíralo plno receptů, které jsou v naší rodině velmi oblíbené a dědí se po generacích.. Tak jsem ty naše nej nej začala sepisovat do PC a nakonec mi z toho vyšel vánoční dárek pro dceru, která začala bydlet sama. Všechno jsem vytiskla, nechala svázat pevnou vazbou a dcerka dostane na Vánoce originální maminčinu kuchařku i s věnováním a pár fotkama
Nádhera ! Mě by takový dárek naprosto dostal
Andrej - taky doufám, že se jí bude dáreček líbit - letos jsem to vůbec pojala nějak tvořivě, konečně se mi po 25 letech povedlo dát dohromady všechny fotky (mnohé ještě černobílé), seřadila jsem je každému dítku od narození do dneška, je z toho pěkně tlusté album a to taky dětičky dostanou, každé svoje. Tak snad budou mít radost 
Není tady
Jaspinn - tak to smekám.
Dát dohromady fotky není žádná legrace.
Není tady
jaspinn:
Vidíš, to jsem nevěděla, že eurodesky jsou i v Apětce.
Já jsem listy A4 nechala sepnuté v šanonu, aby se daly podle potřeby vkládat nebo odstraňovat.
Máme stejné nápady, fotky pro děti, včetně jejich dětských malůvek, "literárních děl" a psaných pohledů ze škol v přírodě atd. jsem jim uspořádala už před několika lety a mohu potvrdit, mělo to neskutečný úspěch. Ještě jsem požádala poslední žijící tetu, aby sepsala všechno, co si pamatuje o předcích. Udělala to, jsou tam perly, např. pra prabába šla dělat kuchařku na faru a její pokrokový otec se rozčílil, že nebude dělat farářovi k.urvu a poslal ji vyučit do Vídně.... Teta události v rodině popsala svérázným způsobem, dnes při čtení řveme smíchy. (I když tenkrát to byly vážné věci.) Toto povídání jsem, včetně prvních fotek předků, ještě na tvrdém kartónu a dopisů z první s. války uspořádala, okopírovala a udělala jako první složku.
Teď se totéž výhledově chystám udělat vnoučatům, ale to bude mnohem větší práce. U dětí jsou fotky ještě z velké části černobílé a také jich nebylo tolik, jako mají vnoučata. K loňským vánocům jsme jim s manželem koupili digitální rámečky, ale ještě jsem se nedostala k tomu, abych v tom něco začala dělat. Hlavně se potřebuji naučit fotky upravovat na počítači. To bude obrovský ořech, jsem totální technický antitalent.
Upravil(a) aminel (5. 12. 2012 10:07)
Není tady
moje matka 84....zi začala psát kuchařku v 15 letech, černým inkoustem a krasopisem....do nádherného sešitu.
Nechali jsme udělat hřbetní vazbu a opatrujeme to jako relikvii.....naposledy jsme tam psali v r. 1980
Taky jsem staromilec a miluju vše retro....likviduju postupně nábytek a kupuju si starožitné kousky....no zatím 2
Miluju vetešnictví, bazary.....nejlepší jsou v malých městech, obcích....tak jsou často ještě poklady...ale nesmíte být váhavci jako já....obvykle na to kapnu, když jsem na kole....nosím to v hlavě 2 dny a pak se rozhodnu, sednu do auta a jedu....a je to pryč....utekl mi nádherný porcelánový secesní nočník a květinový vysoky stolek-takový na jedno převislé kvítko...to mě tak mrzí
Není tady
Tak já kuchařky sbírám... sešlo se mi i pár těch ručně psaných, ale mám i úžasný tisky z konce vlastně už předminulýho století
... a občas si v nich normálně čtu.
No a vetešnictví, bazary... to je další kapitola... mám vyzkoušený, že na "blbou náladu" se stačí jít někam pohrabat a i kdybych žádnej "poklad" neobjevila, už to hrabání samo o sobě je radost. Jeden z posledních úlovků je dřevěná pikslička, v piksličce šuplíček, v šuplíčku struhadýlko - jen ten muškátovej voříšek jsem koupila čerstvej
... ale ta krabička má tak krásnej povrch - uhlazenej do sametova všema těma rukama, co strouhaly muškát všechny ty roky přede mnou...
Není tady
jo, jo,jo.....heleno....taky to tak mám
veteš....to je moje
a ještě zlevněnky.....tam ujíždím na .........sekery, motyky....když byl železný šrot kdysi, vybrali jsme si z hromady násady k motyce, asi 10, někdo to vyhodil.........opratruju je jako oko v hlavě, nechám si je vykovat, sama je brousím
to se nedá srovnat s kupovanými.....jenom s těmi hodně drahými.....tak to chodím kupovat tam
Není tady
Tak tak, vero - to mi připomíná, jak jsem kdysi vytáhla z linky struhadlo... lesklý, nový... taky ovšem hliníkový a tupý, že by se po něm z všech stran dalo holou (_._) jezdit... Tak se ptám toho pána co s ním bydlím, kdeže je moje starý struhadlo??? No - vzal si ho do práce a koupil mi prej nový... No, řvala jsem fest a on se strašně divil, že kvůli takovýmu krámu... druhej den bylo zpátky... ono je stoletý, po mý babičce... začernalý časem... ale lepší neznám.
Není tady
helena napsal(a):
Tak tak, vero - to mi připomíná, jak jsem kdysi vytáhla z linky struhadlo... lesklý, nový... taky ovšem hliníkový a tupý, že by se po něm z všech stran dalo holou (_._) jezdit... Tak se ptám toho pána co s ním bydlím, kdeže je moje starý struhadlo??? No - vzal si ho do práce a koupil mi prej nový... No, řvala jsem fest a on se strašně divil, že kvůli takovýmu krámu... druhej den bylo zpátky... ono je stoletý, po mý babičce... začernalý časem... ale lepší neznám.
...ano, ano, tak to mám taky.....
Není tady

tak už jste začaly péct a kolik kdo má druhů..?
Já zatím ne, začínám vždy po Mikuláši..
Není tady
laminanonte napsal(a):
ještě je brzy, snad příští týden
Není tady
laminanonte napsal(a):
Zítra mám plánu připravit cukroví na perníčky. O víkendu s holkou zdobit. Taky peču až po Mikuláši
Není tady
teď budu péct "krucánky", viděla jsem to v Kluci v akci. A ještě mě zaujaly pracny dvojbarevné, taky je vyzkouším.
Není tady
vera napsal(a):
teď budu péct "krucánky", viděla jsem to v Kluci v akci. A ještě mě zaujaly pracny dvojbarevné, taky je vyzkouším.
Vero, to zní dobře, nemáš odkaz na recepty?
Není tady
Já jsem letos vánoce moc neřešila, peněz je málo a tak jsem musela šetřit. Můžu vám tedy doporučit svůj oblíbený eshop: reklama, kde jsem koupila milé maličkosti pro rodiče, bráchu a přítele. A tím letos končím, užiji si více atmosféru, upeču výbornou vánočku a už se moc těším
)
Upravil(a) tina (6. 12. 2012 19:18)
Není tady

Já letos s pečením stávkuju - 25 let jsem poctivě každý rok pekla tak 12 druhů, a když byly děti menší, tak jsem jedny Vánoce musela narychlo péct 22. 12. další várku - všechno mi s jejich tatínkem vyšňupali a snědli
- od té doby jsem měla cukroví schované na balkóně u sousedů. Ale teď už dva roky po sobě se u nás cukroví nejí - já s druhým mužem to nejíme skoro vůbec, synovi se dospělostí nějak změnily chutě a raději si dá sýr nebo maso, dcera je celiak a přestala jíst i bezlepkové, takže poté co jsem dva roky po sobě v březnu vyhazovala všechno z mrazáku už nepeču. Letos poprvé. Ale zatím mi to nijak rukama necuká, akorát ta vůně pečení doma mi chybí. Na ozdobení jsem si u kamarádky objednala talířek s cukrovím, to na stůl stačí, a jinak nic.
Není tady
LENNNA napsal(a):
vera napsal(a):
krucánky
250 hladké mouky
125 tuku
125 nastrouhané mrkve
špetku prášku do pečiva
zpracovat a nechat chvíli odpočinout v lednici
vyválet plát a rádýlkem řezat proužky, ty 2x zakroutit, upéct a obalovat v moučkové cukru se skořicí
dvojbarevné pracny
400 hladé mouky
400 mletého cukru
300 stopro tuku, nastrouhat nahrubo
100 ořechů
2 lžíce kakaa
zpracovat, rozkrojit na polovinu, do jedné zapravit kakao
plnit formičky!!! dát do jedné formičky bílé těsto i kakaové
po upečení a vyklopení to vypadalo moc hezky
já si udělala svůj recpept na pracny, do té druhé poloviny jsem dala kakao, skořici,hřebíček, nové koření a badyán
roztloukla v hmoždíři a přesila v sítku
Není tady
Konečně jsem něco upekla... linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky s vitráží i bez vitráže a mám udělané těsto na pracny a na perníkové koule nepečené.
Není tady
Bety....zítra budu péct tvoje marokánky....ale z poloviční dávky
Není tady
Tak koukám že moje doporučení je smazáno. Pokud byste někdo chtěl vědět jméno toho mého oblíbeného eshopu tak mi napište zprávu
) Už máte někdo stromeček? já už se na něj chystám.
Není tady
LENNNA napsal(a):
vera napsal(a):
Lennno, zadej si "kluci v akci krucánky" do googlu a normálně najdeš odkaz na celý díl s videopostupem a stejně i na pracny.
Jinak my máme zatím plněné ořechy, linecké hvězdičky, kokosky, linecké s polevou a mandlí a chystám se na perníčky, kávová zrna, ořechové dortíčky, skořicové krucánky a kadaňské rohlíčky.
A ještě musí být dva dorty, protože 13. a 20, prosince mají dvě z mých dětí narozeniny 
Není tady
tady už se peče o sto šest a já ještě vůbec nezačala 
Není tady