Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#176 30. 11. 2012 9:29

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Re: Vánoční (ne)pečení a vaření

Erem - a jak je dáváš do kupy třeba ty recepty z internetu ? Přepisuješ si je do sešitu?
Já třeba používám stále jednu kuchařku,kterou jsem dostala od Ježíška ve dvaceti - http://www.blesitrh-jarmark.cz/www-bles … Klimentova
a ta je perfektní - kynuté těsto - na buchty, buchtičky dělám podle ní.Vlastně jsem zjistila,že i koprovka takový ty věci, co se dělaj jednou za rok jsou tam podrobně napsaný.
Jojo,taky mám svůj první sešit.
Ted na něj koukám
Je tam třeba:
Bramboračka,nudle,knedlo vepřo zelo,houskové knedlíky,bramborové knedlíky,sekaná,chlupaté knedlíky big_smile

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#177 30. 11. 2012 9:36

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

dusička napsal(a):

Erem - a jak je dáváš do kupy třeba ty recepty z internetu ? Přepisuješ si je do sešitu?
Já třeba používám stále jednu kuchařku,kterou jsem dostala od Ježíška ve dvaceti - http://www.blesitrh-jarmark.cz/www-bles … Klimentova
a ta je perfektní - kynuté těsto - na buchty, buchtičky dělám podle ní.Vlastně jsem zjistila,že i koprovka takový ty věci, co se dělaj jednou za rok jsou tam podrobně napsaný.
Jojo,taky mám svůj první sešit.
Ted na něj koukám
Je tam třeba:
Bramboračka,nudle,knedlo vepřo zelo,houskové knedlíky,bramborové knedlíky,sekaná,chlupaté knedlíky big_smile

Mám dva řádně ohmatané a upatlané sešity. Nový recept - vyzkouším, jestli zaujme přepíšu.
Většina receptů je na buchty a zákusky nebo na nálevy na zavařování. Omáčky , polévky, kynuté těsta  znám z hlavy. Nepotřebuji recept.

Není tady

#178 30. 11. 2012 9:39

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

April - to jsme na tom stejně. smile
Ale právě jsem si říkala, že už by bylo potřeba ty "upatlané" recepty přepsat do nového krásného sešitu, tak se ptám,jestli nemáte nápad. Jsem líná přepisovat.
Jo a taky mám šanon, závěsný desky, tam si ukládám recepty vytištěné z netu, ale je to takový neprakticky velký

Není tady

#179 30. 11. 2012 9:43

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

April - to jsme na tom stejně. smile
Ale právě jsem si říkala, že už by bylo potřeba ty "upatlané" recepty přepsat do nového krásného sešitu, tak se ptám,jestli nemáte nápad. Jsem líná přepisovat.
Jo a taky mám šanon, závěsný desky, tam si ukládám recepty vytištěné z netu, ale je to takový neprakticky velký

Já je rozhodně nebudu přepisovat, sešity by ztratily své kouzlo a hodnotu. Jo a ještě tam mám založených receptů, které čekají na zapsání tongue .

Není tady

#180 30. 11. 2012 9:47

aminel
♥♥♥----

Dusičko, já jsem to mívala také tak, časem se nahromadil neskutečný bordel a neměla jsem přehled.
Už to bylo neúnosné, tak jsem všechny recepty vzorně přepsala, každý  samostatně na A4, šoupla do kancelářských igelitových pytlíků, které mají po straně dírky a dala do pořadačů. Asi mají svůj název, "kancelářské" holky to jistě znají. Z každé strany mám v "pytlíku" jeden recept. Bylo to ale nepohodlné, jak to bylo měkké, tak se mi to motalo.  Proto jsem mezi dva recepty ještě strčila pevný papír, většinou tenkou pevnou plastovou desku - také kancelářskou. Nebo jsem rozstříhala ve stejné velikosti jako papír, staré kalendáře. Takové, co vypadají jako papír, ale jsou pevné. Těch jsem měla doma dost, hlavně velkoformátové, byly na nich krajiny, kroje a tak, ale nebyly k ničemu. Snad jsem to popsala srozumitelně.
Tím, že mám na každém papíru jeden recept, pohodlně můžu přidat na stejnou stranu další, tan si přilepím, aby mi to nelítalo. Nebo si přidám další pytlík do pořadače.  Hlavně si každý recept zařadím přesně tam, kde ho potřebuji, nic nemusím hledat. Také se mi některý recept neosvědčil, tak ho jednoduše vyhodím a pořád mám pořádek, tedy, hlavně přehled. 
Tak jsem si upořádala všechny recepty, nejen na pečení. Mám i složku  "vychytávky", všechny možné fígle a nápady , co se hodí do kuchyně.
Tak jsem si postupně uspořádala úplně všechny recepty
Recepty jsem si označila popisovačem. Nemůžu si to vynachválit.
Někdo má jistě lepší nápad, tak sem s ním, já se ráda poučím a přizpůsobím.

Není tady

#181 30. 11. 2012 9:48

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Aminel - dík
takže stačí obyčejná čtvrtka za recept. Vidíš to mě nenapadlo.
Máme jich doma dost z dob, kdy děda dělal v papírnách na řezačce.
Je fakt že to je měkký a blbě se to otáčí.
A nebo mě napadlo ještě třeba šanon ve velikosti A5 aby to nebylo tak velký. vissla

Upravil(a) dusička (30. 11. 2012 9:51)

Není tady

#182 30. 11. 2012 9:50

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

aminel napsal(a):

Dusičko, já jsem to mívala také tak, časem se nahromadil neskutečný bordel a neměla jsem přehled.
Už to bylo neúnosné, tak jsem všechny recepty vzorně přepsala, každý  samostatně na A4, šoupla do kancelářských igelitových pytlíků, které mají po straně dírky a dala do pořadačů. Asi mají svůj název, "kancelářské" holky to jistě znají. Z každé strany mám v "pytlíku" jeden recept. Bylo to ale nepohodlné, jak to bylo měkké, tak se mi to motalo.  Proto jsem mezi dva recepty ještě strčila pevný papír, většinou tenkou pevnou plastovou desku - také kancelářskou. Nebo jsem rozstříhala ve stejné velikosti jako papír, staré kalendáře. Takové, co vypadají jako papír, ale jsou pevné. Těch jsem měla doma dost, hlavně velkoformátové, byly na nich krajiny, kroje a tak, ale nebyly k ničemu. Snad jsem to popsala srozumitelně.
Tím, že mám na každém papíru jeden recept, pohodlně můžu přidat na stejnou stranu další, tan si přilepím, aby mi to nelítalo. Nebo si přidám další pytlík do pořadače.  Hlavně si každý recept zařadím přesně tam, kde ho potřebuji, nic nemusím hledat. Také se mi některý recept neosvědčil, tak ho jednoduše vyhodím a pořád mám pořádek, tedy, hlavně přehled. 
Tak jsem si upořádala všechny recepty, nejen na pečení. Mám i složku  "vychytávky", všechny možné fígle a nápady , co se hodí do kuchyně.
Tak jsem si postupně uspořádala úplně všechny recepty
Recepty jsem si označila popisovačem. Nemůžu si to vynachválit.
Někdo má jistě lepší nápad, tak sem s ním, já se ráda poučím a přizpůsobím.

jj, to jsem už viděla, je to praktické,  ale pro mě to strašně neosobní kapitulation .

Není tady

#183 30. 11. 2012 9:53

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

April ano, souhlas, upatlané sešity mají svoje kouzlo.
Já mám po babičce její recepty, měla takovou ušitou papírovou kapsu rozevírácí a asi 10 přihrádek. a tam ty recepty má na kouskách papíru. Ráda si je prohlížím, očichávám.
Ale je to tak nepraktický. A fakt v těch receptech na zapsání už mám bordel. dumbom

Upravil(a) dusička (30. 11. 2012 9:53)

Není tady

#184 30. 11. 2012 10:02

aminel
♥♥♥----

Já mám z nostalgie původní sešit také schovaný, ale vadilo mi, že např. vedle dortu jsem měla nálev na okurky. V průběhu let se nahromadilo páté přes deváté, musela jsem hledat.
Jasně, že většinou recept nepotřebuji a umím ho zpaměti, ale i tak občas nakouknu. Nebo se inspiruji. Vyhovuje mi, že se podívám a mám přehled. Mně se někdy stane, že na některé jídlo úplně zapomenu. Inspirace není nikdy dost.

U  receptů mám spojený název receptu např. od maminky, od Lidušky  nebo z nějakého města, země atd. Mám tam připsané i různé vyzkoušené obměny a vychytávky, což v původním sešitě už nešlo k receptu připsat.
Uspořádala jsem to s výhledem pro vnučky, i vnuk se má k vaření, tak aby se vyznali.

Upravil(a) aminel (30. 11. 2012 17:46)

Není tady

#185 30. 11. 2012 18:03

aminel
♥♥♥----

Aprill:
Myslím, že konzumenti a ani já neřešíme, odkud je použitý recept. Hlavně že všem chutná. Máš pravdu, že "ohmataný sešit" má svoje kouzlo, ale dala jsem přednost přehledu a variabilitě. Vybrala jsem si,co je pro mne praktické.

Není tady

#186 30. 11. 2012 18:27

aminel
♥♥♥----

Dusička:
Na šanony vel. A4 mám místa dost, velikost mi vyhovuje.  U některých  receptů mám  náčrtky, někdy i obrázky a hlavně šablony, třeba na krajkového motýla z čokolády se zvednutými křídly atd., to se mi vejde akorát .Chtěla jsem to mít všechno pohromadě. Máš pravdu, zabere to víc místa než A5ka, ale i ta na uspořádání bohatě stačí.

Není tady

#187 30. 11. 2012 19:33

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Aminel, mám recepty také v šanonu, ale ve formátu A5, což mě se líbí "do ruky" víc. Šanon je tlustý, tak se tam toho vejde hafo. Recepty dávám také do eurodesek. A také je mám roztříděné na kapitoly - moučníky, cukroví, saláty, pomazánky, polévky........ dobře se v tom orientuje. Pokud se nějaký recepty neosvědčí, tak se dá vyhodit, to by v sešitu nešlo, pokud z něho nechtěl mít člověk trhací kalendář. Také oceňuji ty eurodesky, že papír člověk neupatlá. A vůbec mi nevadí, že listy jsou měkké - ono to v tom formátu A5 není asi tolik znát jako u většího listu papíru.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#188 30. 11. 2012 20:01

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

aminel napsal(a):

Aprill:
Myslím, že konzumenti a ani já neřešíme, odkud je použitý recept. Hlavně že všem chutná. Máš pravdu, že "ohmataný sešit" má svoje kouzlo, ale dala jsem přednost přehledu a variabilitě. Vybrala jsem si,co je pro mne praktické.

jj, každá to děláme tak, jak se nám to líbí a to je dobře.

Upravil(a) aprill (30. 11. 2012 20:10)

Není tady

#189 30. 11. 2012 20:42

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

aprill napsal(a):

aminel napsal(a):

Aprill:

jj, každá to děláme tak, jak se nám to líbí a to je dobře.

Ano ohmatany sesit ma sve kouzlo u me jsou tam jeste kresby deti,kdyz jsem sesit nechala nekde lezet tak me ho pokreslili.lol
Takovy sesit mam i po me mamce kde jsou zase kresby moje a brachovo.stolt

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#190 30. 11. 2012 22:10

aminel
♥♥♥----

Lenna:
Menší formát je určitě lepší do ruky, A4 je nepohodlná, když v něm chci listovat, musím si ho položit.

Není tady

#191 3. 12. 2012 9:52

jaspinn
♥♥♥♥---
Místo: Ostrava

JJ, taky mám hodně upatlaný a sem tam mastnou skvrnou vyzdobený sešit od svých 17 (šmarjá, to už je možná i starožitnost big_smile ) Pak se mi začaly hromadit různé lístečky a výstřižky a tak jsem je do toho sešitu prostě vlepovala, některé i třeba jenom rožkem, protože byly popsané oboustranně big_smile a často si říkala, že jednou, až bude čas, si to všechno přepíšu do nového sešitu - zatím k tomu nedošlo. Ale v srpnu mně napadlo, že za těch 30 let se mi nasbíralo plno receptů, které jsou v naší rodině velmi oblíbené a dědí se po generacích.. Tak jsem ty naše nej nej začala sepisovat do PC a nakonec mi z toho vyšel vánoční dárek pro dceru, která začala bydlet sama. Všechno jsem vytiskla, nechala svázat pevnou vazbou a dcerka dostane na Vánoce originální maminčinu kuchařku i s věnováním a pár fotkama big_smile

Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.
Jan Werich

Není tady

#192 3. 12. 2012 9:53

jaspinn
♥♥♥♥---
Místo: Ostrava

A formát to je A5 a je tam i plno volných listů pro dopisování vlastních receptů :-)

Upravil(a) jaspinn (3. 12. 2012 9:54)

Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.
Jan Werich

Není tady

#193 3. 12. 2012 10:04

aminel
♥♥♥----

Jaspinn:

Ani jsem netušila, že také v Apětce jsou eurodesky (někdo je tady tak pojmenoval). Určitě jsou lepší do ruky, mně zase A4 vyhovuje, protože se recept vejde na jednu stranu, včetně náčrtku nebo obrázku. Také se mi tam pěkně vejdou šablony.

Upravil(a) aminel (3. 12. 2012 10:05)

Není tady

#194 3. 12. 2012 10:17

AndreaP.
Administrátor
Místo: Severní Morava

jaspinn napsal(a):

JJ, taky mám hodně upatlaný a sem tam mastnou skvrnou vyzdobený sešit od svých 17 (šmarjá, to už je možná i starožitnost big_smile ) Pak se mi začaly hromadit různé lístečky a výstřižky a tak jsem je do toho sešitu prostě vlepovala, některé i třeba jenom rožkem, protože byly popsané oboustranně big_smile a často si říkala, že jednou, až bude čas, si to všechno přepíšu do nového sešitu - zatím k tomu nedošlo. Ale v srpnu mně napadlo, že za těch 30 let se mi nasbíralo plno receptů, které jsou v naší rodině velmi oblíbené a dědí se po generacích.. Tak jsem ty naše nej nej začala sepisovat do PC a nakonec mi z toho vyšel vánoční dárek pro dceru, která začala bydlet sama. Všechno jsem vytiskla, nechala svázat pevnou vazbou a dcerka dostane na Vánoce originální maminčinu kuchařku i s věnováním a pár fotkama big_smile

Nádhera ! Mě by takový dárek naprosto dostal tummenupp

Není tady

#195 3. 12. 2012 12:23

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

AndreaP. napsal(a):

jaspinn napsal(a):

Nádhera ! Mě by takový dárek naprosto dostal tummenupp

Tak to je bezvadny napad,uz ted o tom premyslim,ze to dcerce taky udelam.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#196 3. 12. 2012 12:25

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Dík za inspiraci. Fakt skvělý dárek. Takže určitě A5 stolt

Není tady

#197 4. 12. 2012 13:47

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Skvělý dárek:-) dcera už má u babičky zamluvený její recepty, prý až umře:-)
Jinak mě zaujalo, že v Čechách jsou vosí hnízda a na Moravě včelí úly:-) ty ale nedělám

Není tady

#198 4. 12. 2012 14:06

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

holcina napsal(a):

Jinak mě zaujalo, že v Čechách jsou vosí hnízda a na Moravě včelí úly:-) ty ale nedělám

No a u nás nejoblíbenější smile "vosí hnízda"

Není tady

#199 4. 12. 2012 19:06

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

dusička napsal(a):

holcina napsal(a):

No a u nás nejoblíbenější smile "vosí hnízda"

My říkáme vosí hnízda, včelí úly nebo taky vosí úly lol
A je to u nás nejoblíbenější cukroví tummenupp

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#200 4. 12. 2012 19:08

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

hmm letos ještě nemám skroro nic upečeného, jen pár perníků, ale chystám se že něco spáchám ve čtvrtek

http://2i.cz/2i/i/50be49d4/17f5cd80ffdff8129210c7a422ecc123/077dc1eb38.f.jpg

Strach je malá smrt...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí