6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
eremuruss napsal(a):
dusička napsal(a):
Erem - Ty si tedy pěkně zmlsaná.
Ohřívané jídlo nejíš? To nemáte u vás doma třeba omáčku na dva dny?
A Aminel přece píše, že dopejká husu (kachnu) až na Štěpána. Tak je to čestvý.
A hovězí vývar když je z mrazáku, tak je ok.
Já zamrazuju manželovi do práce jídlo a je to ok. Tedy krom jídla co je z brambor, protože brambory nejsou z mrazáku dobrý.
A obalovaný věci nevím. Jestli ta strouchanka není jak voda. Já obaluju na Štěpána řízky čerstvě.Ne nemam rada ohrivane jidlo,priznam se a ani ma rodina.Byla jsem zvykla od detstvi,ze se u nas varilo denne.Delam to tak i ja.Nekdy se fakt stane,ze mame jidlo druhy den,ale jen jako nouzovku a ,uz to neni ono.Cerstve je cerstve.
guláš je nejlepší třetí den
Není tady
Jaku napsal(a):
jaspinn napsal(a):
Nás se na oslavách a o svátcích schází kolem 14 - a taky s tím nemám problém: Co se dá nachystat dopředu nachystám, obědváme na dvě etapy, protože se nás ke stolu víc nevejde, a to prosím vařím několik obědů, protože tchyně je vegetarián, druhá diabetička a dcera celiak. po obědě dospělé děti naběhnou na umývání a utírání nádobí, a my starší sedíme a trávíme oběd :-)
Pak já jako hostitelka udělám kafe a čaje, k nim donesu něco dobrého (peču opět 2x, jednou pro nás jednou pro dceru) a pak už jenom povídáme a hrajem hry a tak, po ruce je pořád něco na ďobání, nádobí se odnáší i přináší průběžně a většinou to dělá ten, kdo sedí blíže ke kuchyni :-D
A večer než hosté odcházejí jsou zase velké děti (25, 23 a 30 let) zvyklé umýt a uklidit nádobí. Takže na mně jako hostitelce je hlavně příprava, vaření a bavení se s návštěvou. Scházíme se tak asi 10x do roka, u nás tak 4x. Užívám si to :-D
Jen je škoda,že si i ti mladí při takovém počtu lidí jaksi víc nemůžou vychutnat taky tu rodinnou pohodu a tráví ji s rukama ve dřezu.To jako hostitelka nemám ráda,a když u nás byli také takové slavící příležitosti,najali jsme na tyto pomocné práce a taky i na roznášení jídla apod. např.učně z hotelovky či jsme se domluvili přímo s nějakýma mladochama,kteří si rádi přivydělají,nás 500,-Kč pro ně za půlden nespasí a je to poněkud jiná pohodička.Studenti si vydělaj a my jsme v klidu=všichni jsou spokojeni.
Ono se dá skvěle pokecat i u toho nádobí a ani mi to nepřijde:-)
Není tady
erem, chtěla bych vidět jak bys nachystala jídlo pro 15 lidí na tři dny, když by nemohlo být ohřívané:-)
Není tady
Ohrivane jidlo neni jako cerstve a vyvar z mrazaku... Byla jsem zvykla od detstvi,ze se u nas varilo denne... Cerstve je cerstve
Prd a vořech, erem... některý jídlo je mnohem lepší řádně rozležený a ohřívaný - zeptej se profíků, ti by ti to je potvrdili - stejně jako to, že vývar je mnohem lepší dělat ve velkým a buď zmrazit rovnou, nebo nechat zredukovat na "želé" a mrazit až to (výhoda je menší objem).
Víš, ono se dřív vařilo častěji právě proto, že mrazák neměl každej a v lednici to jídlo zas tak dlouho nevydrželo. Nanejvejš se zavařovalo maso a klobásky, když někdo měl zabijačku, jinak se všechno muselo zpracovat v relativně krátký době, aby se nezkazilo.
je škoda,že si i ti mladí při takovém počtu lidí jaksi víc nemůžou vychutnat taky tu rodinnou pohodu a tráví ji s rukama ve dřezu... najali jsme na tyto pomocné práce a taky i na roznášení jídla apod. např.učně z hotelovky
Jaku, "s rukama ve dřezu" tráví dny nanejvejš ficka v nádražní putyce - i po obědě pro 10 lidí máš nanejvejš dvacet talířů + příbory, což je odmytý za chvilku.
A že bych si chtěla vychutnávat "rodinnou pohodu" s někým cizím za zadkem? No to můžu jít rovnou někam do podniku a nehnout malíčkem vůbec.
No a ty pětikila, co by mě každej z poskoků stál, bych radši investovala do vlastních - i když těm nedělá problém naservírovat jídlo nebo umejt talířek i zadarmo. Možná je to ale blbou výchovou...
chtěla bych vidět jak bys nachystala jídlo pro 15 lidí na tři dny, když by nemohlo být ohřívané
Jednoduše - tři noci nespat a tři dny stát u sporáku... hlavně že to bude všechno čerstvý, kdybych padnout měla
Upravil(a) helena (27. 11. 2012 8:08)
Není tady
Jaku napsal(a):
jaspinn napsal(a):
Nás se na oslavách a o svátcích schází kolem 14 - a taky s tím nemám problém: Co se dá nachystat dopředu nachystám, obědváme na dvě etapy, protože se nás ke stolu víc nevejde, a to prosím vařím několik obědů, protože tchyně je vegetarián, druhá diabetička a dcera celiak. po obědě dospělé děti naběhnou na umývání a utírání nádobí, a my starší sedíme a trávíme oběd :-)
Pak já jako hostitelka udělám kafe a čaje, k nim donesu něco dobrého (peču opět 2x, jednou pro nás jednou pro dceru) a pak už jenom povídáme a hrajem hry a tak, po ruce je pořád něco na ďobání, nádobí se odnáší i přináší průběžně a většinou to dělá ten, kdo sedí blíže ke kuchyni :-D
A večer než hosté odcházejí jsou zase velké děti (25, 23 a 30 let) zvyklé umýt a uklidit nádobí. Takže na mně jako hostitelce je hlavně příprava, vaření a bavení se s návštěvou. Scházíme se tak asi 10x do roka, u nás tak 4x. Užívám si to :-D
Jen je škoda,že si i ti mladí při takovém počtu lidí jaksi víc nemůžou vychutnat taky tu rodinnou pohodu a tráví ji s rukama ve dřezu.To jako hostitelka nemám ráda,a když u nás byli také takové slavící příležitosti,najali jsme na tyto pomocné práce a taky i na roznášení jídla apod. např.učně z hotelovky či jsme se domluvili přímo s nějakýma mladochama,kteří si rádi přivydělají,nás 500,-Kč pro ně za půlden nespasí a je to poněkud jiná pohodička.Studenti si vydělaj a my jsme v klidu=všichni jsou spokojeni.
Což o to, někoho si na práce najmout by se mi taky líbilo:D, ale to už bychom se do našeho mini 3+1 v paneláku fakt nevlezli. Já vím, že to vyznělo tak, že mladí tráví návštěvu v kuchyni, ale není to tak, mají to hotové za cca 15 minut se vším všudy - už jsou sehraní, a posedí s námi až až (navíc je podezírám, že si u toho nádobí povykládají plno věcí, které nejsou určeny pro rodičovské uši ).
Není tady
stojím si za tím, že je to nádhera....
a že je to ohřívané.....taky 24.12. vařím na 25.12......a je to výborné, naležené
ale hlavně si můžeme vychutnat tu atmosféru, krásně se obléct, prostřít stůj...s rozkvetlými hyacinty atd.
povídáme, máme 4 malé děti.....letos je naučím vyprávět nějaký hezký vánoční příběh.....25.12. ho řekneme před přípitkem....bude to na 4 minuty....taková roztomilá zdravice
po jídle se oblečme a jdeme společně na 2 hod. vycházku, krmit koníky, zavěšovat semínka v pytlíku ptákům do lesa atd.....když je sníh, tak se bobovat, jen tak válet sudy ve sněhu
kdybych měla připravit čerstvé jídlo......toto by nemohlo být
a co je lepší?
Není tady
holcina napsal(a):
erem, chtěla bych vidět jak bys nachystala jídlo pro 15 lidí na tři dny, když by nemohlo být ohřívané:-)
To jsem nikdy nepripravovala a,kdyz uz bych musela pripravovat tak by to museli byt rizky,protoze ty jsou jednoduche udelat pro 15 lidi.
Jen by me zajimalo jak to animel dela s tou husou,kdyz jednu ma ,uz upecenou a pece tu druhou.To,uz navsteva ji a nebo ji nekde stydne.
Není tady
tak by to museli byt rizky,protoze ty jsou jednoduche udelat pro 15 lidi
Chceš říct, že bys je tři dni cpala řízkama?
ak to animel dela s tou husou,kdyz jednu ma ,uz upecenou a pece tu druhou
Nevím, jak ona, ale když si husičky den předem předpečeš, pak se dá kůrčička dopéct u obou najednou. Stačí velkej pekáč nebo plech a pokud to nejsou ptáci velikosti pštrosa, vejdou se vedle sebe.
Není tady
já jsem to pochopila tak, že animel je upeče, vykostí....jeden den a zabalí do balíčků
a druhý den je zapeče.....už vykostěné, zabalíčkované.....se musí vlézt do jednoho velkého plechu
je to dobrý nápad
Není tady
eremuruss napsal(a):
dusička napsal(a):
Erem - Ty si tedy pěkně zmlsaná.
Ohřívané jídlo nejíš? To nemáte u vás doma třeba omáčku na dva dny?
A Aminel přece píše, že dopejká husu (kachnu) až na Štěpána. Tak je to čestvý.
A hovězí vývar když je z mrazáku, tak je ok.
Já zamrazuju manželovi do práce jídlo a je to ok. Tedy krom jídla co je z brambor, protože brambory nejsou z mrazáku dobrý.
A obalovaný věci nevím. Jestli ta strouchanka není jak voda. Já obaluju na Štěpána řízky čerstvě.Ne nemam rada ohrivane jidlo,priznam se a ani ma rodina.Byla jsem zvykla od detstvi,ze se u nas varilo denne.Delam to tak i ja.Nekdy se fakt stane,ze mame jidlo druhy den,ale jen jako nouzovku a ,uz to neni ono.Cerstve je cerstve.
Tak to mne nevadi vubec , ja klidne jim jedno jidlo tyden
Není tady
eremuruss napsal(a):
holcina napsal(a):
erem, chtěla bych vidět jak bys nachystala jídlo pro 15 lidí na tři dny, když by nemohlo být ohřívané:-)
To jsem nikdy nepripravovala a,kdyz uz bych musela pripravovat tak by to museli byt rizky,protoze ty jsou jednoduche udelat pro 15 lidi.
Jen by me zajimalo jak to animel dela s tou husou,kdyz jednu ma ,uz upecenou a pece tu druhou.To,uz navsteva ji a nebo ji nekde stydne.
no to bys je teda pohostila :-(
Není tady
Jaspinn:
Obdivuji tě, máš co dělat, vařit na třikrát. Vyžaduje to perfektní organizaci. Když ale není zbytí, musela bych to také zvládnout. Každopádně, klobouk dolů.
Aprill:
Souhlasím s tebou, hlavně že jsou všichni, včetně tebe, spokojeni. O nic jiného nejde. Každá máme svůj postup, vychytaný podle svých možností a zkušeností a tak je to pro nás nejlepší. Nemusí se každému líbit, nám by se třeba nelíbilo, jak to dělá někdo jiný.
Holčina:
15 lidí je maximum, pro které jsem vařila. Mám dva obrovské hrnce a jeden obr kastról, občas se hodí. Klobouk dolů, s počtem lidí ze zvyšuje i množství práce. Umím si to představit, i když jsem pro tolik lidí už pár let nevařila.
Grilovačka na zahradě nebo jednorázová oslava je něco jiného, i když se sejde víc lidí, to je pravda. Grilovačka je jasná, na jednorázovou oslavu doma uvařím moji specialitu předem.
Helena:
Ano, je to přesně tak, jak píšeš. Želé sice nedělám, nemám tolik trpělivosti vydržet. I když je vývar částečně zredukován.
Vložím sáček do ustřižené krabice od mléka, naleju, zacvaknu sponkou. Krabice rovnám do mrazáku vedle sebe, nejen s vývarem, ale se vším, co je tekuté nebo měkké. Do krabic dávám i drobnosti, např.nasáčkované natě, česnek, abych je mohla průběžně odebírat a nemusela hledat. Když odeberu hodně, vyměním krabici za víc ustřihnutou. Osvědčilo se mi to, šetří to místo a mám přehled.
Bingo! Každ jsme jiný, ale někdo by možná rád stál u sporáku tři dny a tři noci. Proti gustu žádný dišputát.
Erem:
Kdybys četla dobře, věděla bys, že husy předpékám den předem, studené je rozporcuji a vykostím (mimo stehen), jednotlivé porce zabalím jakoby do balíčku kůží navrch a narovnám na plech. Plechy jdou přiklopit jako pekáč. Takto připravené je NAJEDNOU strčím do trouby dopéct. Pohodlně se vejdou. Každý má jídlo opravdu horké a jíme společně, všichni najednou.
Umíš si to představit?
Víš, já se celý život učím. Pokud objevím šikovný fígl, využiji ho, nejen v kuchyni. Využívám dostupnou techniku a nemám problém změnit staré technologické postupy a zvyklosti, když si tím usnadním život a neuberu mu na kvalitě.
Mám jiné podmínky a možnosti, než měla maminka.
Holky, ať máme honičku nebo pohodičku, přece to děláme pro své milované a s troškou práce navíc stejně počítáme.
Za sebe říkám, že by mě ani nebavilo, kdybych neměla kolem sebe víc šrumec než obvykle, prostě to k Vánocům patří.
Jsem ráda, že to tak je.
Není tady
já taky a dnes už louskám ořechy
Není tady
Vera:
Ořechy už mnoho let zavařuji. Jsou jako čerstvé, nedají se mi do nich žádné potvory, nežluknou a mám je kdykoliv po ruce už bez práce.
Není tady
aprill napsal(a):
eremuruss napsal(a):
holcina napsal(a):
erem, chtěla bych vidět jak bys nachystala jídlo pro 15 lidí na tři dny, když by nemohlo být ohřívané:-)
To jsem nikdy nepripravovala a,kdyz uz bych musela pripravovat tak by to museli byt rizky,protoze ty jsou jednoduche udelat pro 15 lidi.
Jen by me zajimalo jak to animel dela s tou husou,kdyz jednu ma ,uz upecenou a pece tu druhou.To,uz navsteva ji a nebo ji nekde stydne.no to bys je teda pohostila :-(
tři dny řízky, ale rovnou z pánve:-)
Není tady
název je jak si to užít a přežít...takže pokud někdo stojí doprovolně u sporáku a je rád, že má pro koho vařit, je to jeho věc, stejně jako toho, kdo to vyndá z mrazáku a má to raz dva hotové.. takže nezvrhně tak hezké téma v hádku..každý to má jinak a to tak, jak mu to vyhovuje.
Není tady
holcina napsal(a):
aprill napsal(a):
eremuruss napsal(a):
To jsem nikdy nepripravovala a,kdyz uz bych musela pripravovat tak by to museli byt rizky,protoze ty jsou jednoduche udelat pro 15 lidi.
Jen by me zajimalo jak to animel dela s tou husou,kdyz jednu ma ,uz upecenou a pece tu druhou.To,uz navsteva ji a nebo ji nekde stydne.no to bys je teda pohostila :-(
tři dny řízky, ale rovnou z pánve:-)
Nevim co bych varila pro 15 lidi,ale asi nejakou omacku nebo segedin.Nemam tak velke hrnce pro tolika lidi.
Není tady
vera napsal(a):
já taky a dnes už louskám ořechy
vlašáky mám své a to v mrazáku, lískové jsem dnes koupila..1,5kg
docela set těším, jak o Mikuláši začnu péct. Letos toho chci dělat míň, žádných 20 druhů, tak uvidíme..já si ak říkám, a ještě tohle se mi líbí a tohle taky.Dělám každý rok oblíbené druhy plus pár nových..tak uvidím, co mě osloví
Není tady
laminanonte napsal(a):
vera napsal(a):
já taky a dnes už louskám ořechy
vlašáky mám své a to v mrazáku, lískové jsem dnes koupila..1,5kg
docela set těším, jak o Mikuláši začnu péct. Letos toho chci dělat míň, žádných 20 druhů, tak uvidíme..já si ak říkám, a ještě tohle se mi líbí a tohle taky.Dělám každý rok oblíbené druhy plus pár nových..tak uvidím, co mě osloví
Orechy mam vylouskane v lednici,kdyz jsem mela odpolku pritel jich vylouskal kilo.Pect zacnu,az tyden pred vanocema.Zadelavam 3 druhy testa linecke,pracny a vanilkove rohlicky.Z lineckehio delam jak slepovane tak kosicky tak bananky.Pracny delam s kila orechu.
Není tady
eremuruss napsal(a):
laminanonte napsal(a):
vera napsal(a):
já taky a dnes už louskám ořechy
vlašáky mám své a to v mrazáku, lískové jsem dnes koupila..1,5kg
docela set těším, jak o Mikuláši začnu péct. Letos toho chci dělat míň, žádných 20 druhů, tak uvidíme..já si ak říkám, a ještě tohle se mi líbí a tohle taky.Dělám každý rok oblíbené druhy plus pár nových..tak uvidím, co mě oslovíOrechy mam vylouskane v lednici,kdyz jsem mela odpolku pritel jich vylouskal kilo.Pect zacnu,az tyden pred vanocema.Zadelavam 3 druhy testa linecke,pracny a vanilkove rohlicky.Z lineckehio delam jak slepovane tak kosicky tak bananky.Pracny delam s kila orechu.
z kolika mouky?
Není tady
aprill napsal(a):
eremuruss napsal(a):
laminanonte napsal(a):
vlašáky mám své a to v mrazáku, lískové jsem dnes koupila..1,5kg
docela set těším, jak o Mikuláši začnu péct. Letos toho chci dělat míň, žádných 20 druhů, tak uvidíme..já si ak říkám, a ještě tohle se mi líbí a tohle taky.Dělám každý rok oblíbené druhy plus pár nových..tak uvidím, co mě oslovíOrechy mam vylouskane v lednici,kdyz jsem mela odpolku pritel jich vylouskal kilo.Pect zacnu,az tyden pred vanocema.Zadelavam 3 druhy testa linecke,pracny a vanilkove rohlicky.Z lineckehio delam jak slepovane tak kosicky tak bananky.Pracny delam s kila orechu.
z kolika mouky?
Muj recept na pracny je z vanocni kucharky tak si to vynasob.
10 dkg masla
10 dkg mouckoveho cukru
12 dkg orechu
15 dkg hladke mouky
1 vejce
Pecu toto mnozstvi kazdy rok vyjimkou byl lonsky rok kdy orechy nebyli vubec a kupovat je by bylo hodne drahe, tak jsem s orechu nepekla vubec.
Upravil(a) eremuruss (28. 11. 2012 11:57)
Není tady
Máme 2 obrovské ořešáky, to bych na ně musela mít samostatný mrazák, možná dva. Když se někomu vejdou, je to fajn, má méně práce.
Není tady
aminel napsal(a):
Máme 2 obrovské ořešáky, to bych na ně musela mít samostatný mrazák, možná dva. Když se někomu vejdou, je to fajn, má méně práce.
My je do mrazaku nedavame.Susime je po sesbirani cele a mame je ulozene v bedynkach na pude.Kdyz je potrebujeme vylouskame si kolik jich prave spotrebujeme.
Není tady
eremuruss napsal(a):
aprill napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Orechy mam vylouskane v lednici,kdyz jsem mela odpolku pritel jich vylouskal kilo.Pect zacnu,az tyden pred vanocema.Zadelavam 3 druhy testa linecke,pracny a vanilkove rohlicky.Z lineckehio delam jak slepovane tak kosicky tak bananky.Pracny delam s kila orechu.z kolika mouky?
Muj recept na pracny je z vanocni kucharky tak si to vynasob.
10 dkg masla
10 dkg mouckoveho cukru
12 dkg orechu
15 dkg hladke mouky
1 vejce
Pecu toto mnozstvi kazdy rok vyjimkou byl lonsky rok kdy orechy nebyli vubec a kupovat je by bylo hodne drahe, tak jsem s orechu nepekla vubec.
A to pečeš 8 dávek? to bych měla pro půlku vsi:-)
Není tady
holcina napsal(a):
eremuruss napsal(a):
aprill napsal(a):
z kolika mouky?Muj recept na pracny je z vanocni kucharky tak si to vynasob.
10 dkg masla
10 dkg mouckoveho cukru
12 dkg orechu
15 dkg hladke mouky
1 vejce
Pecu toto mnozstvi kazdy rok vyjimkou byl lonsky rok kdy orechy nebyli vubec a kupovat je by bylo hodne drahe, tak jsem s orechu nepekla vubec.A to pečeš 8 dávek? to bych měla pro půlku vsi:-)
Davam cukrovi taky tatovi a ten prave pracny miluje.Taky rozdelim detem sice dcera taky bude pect,ale i tak ji dam.To se me dokonce stalo,kdyz jeste deti byli mensi,ze jsem na stedry den nemela co dat na stul,protoze to tata vsechno snedl.Od te doby pecu tyden pred vanocema a cukrovi prvni ochutna,az na stedry den.Cukrovi co se nesni do noveho roku putuje do mrazaku.Rozdelim ho do nekolika krabicek od kazdeho druhu neco a do konce unora mame snedeno mozna i ledna.
Není tady