6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
aminel napsal(a):
Jaku,
bývá u nás dcera a syn s rodinou, dohromady je nás 6 dospělých a 3 děti. Nám to nevadí, obě rodiny u nás mají k dispozici vlastní pokoj. Když si tam zalezou, vůbec o nich nevime. Postele mají průběžně povlečené, když se u nás někdy zdrží, aby se mohli vyspat. Jejich ložní prádlo neperu po každém jednotlivém použití, jen ho nechám důkladně vyvětrat a zase zastelu. Peru ho po 5-6ti použití, mladí si ho pak sami povléknou.
Amniel,když jsem se tě ptala,tak jsem fakt zrovna neměla na mysli povlečení... a jak často ho pereš,ale když b y u nás byla tak dlouho taková horda lidí,to je třeba něco jídla,furt se někde někdo hemží no a pokud bych měla být s rodinou zalezlá v našem pokoji,tak to je zas na návštěvě takový docela neslušný,ne?,teda krom spaní samozřejmě.
Není tady
Jaku,
měla jsem na mysli, že nikdo nikoho neruší, když chce spát, nebo se v soukromí převléknout. Nebo si po obědě chvíli zdřímnout, než jdeme ven. Někdy si vnoučata chtějí v klidu číst, tak si zalezou a mají klid. Nikdo nikoho neruší. Jinak co vím z okolí, největší problém mají lidi s postelema a ložním prádlem. Například sousedka. Přijede jim dcera, 2 dospělí a 2 děti. Musí přesunout některý nábytek a je celá upachtěná, než jim připraví spaní. Jeden "zakopává" o druhého, nikdo nemá žádné soukromí.
Toho jsem naštěstí ušetřená.
Hora jídla se sní, ale to mám také ošéfované.
Hemžení je dost, ale ve velkém bytě se to rozptýlí a věř nebo ne, my s manželem to hemžení milujeme. Většinou se stejně bavíme, máme si o čem povídat. Nebo hrajeme deskové hry, i s vnoučaty. V bytě se všichni pohybují jak chtějí, nepovažujeme je za návštěvu a ani oni se jako návštěva necítí, jsou tam pořád doma.
Není tady
No říkala jsem si,že musíte mít velké prostory k tak dlouhodobým početným návštěvám.Zajímalo by mě ale hlavně to,jak máš ošéfované to jídlo - jednak je záhul to vymyslet a nakoupit,pak i průběžně něco připravovat,špinavé nádobí pryč a něco dalšího zas na stůl...
Vím,že když pozvu třeba k nám na narozky rodiče,i manželovy,tak mám teda kolem návštěvy lítačku téměř od a do doby,kdy neodejdou,i když se snažím připravovat věci jednoduché,nic složitého a se servírováním pomáhají kluci.Zkrátka jsem ráda,když navečer návštěvy zmiznou a je konečně klid.
Nebo když se sejdem na štěpána u tchánů,je nás celkem 10,i s obědem,pak je to tam jak v úle či v hospodě,ale tchyně je teda v jednom kole,navíc nemají myčku,vnučky,které tam s nimi bydlí pomáhají,někdy i její dcera,tak u ní si to už vůbec nedovedu představit,že by tam svoje 2 dospělé děti s rodinami měla další 2-3 dny.Ale je fakt,že ani z důvodu místa by to nebylo zrovna optimální.Klobouk dolů před takovými rodiči,a tím jak to zvládáte,fakt.
Není tady
dyž se sejdem na štěpána u tchánů,je nás celkem 10,i s obědem,pak je to tam jak v úle či v hospodě,ale tchyně je teda v jednom kole,navíc nemají myčku
Nechápu, co v tom vidíš za problém... mně se taky sejde kolem deseti lidí ke stolu, taky nemám myčku a že bych byla v jednom kole, to ani náhodou. Ani tu pomoc nevyžaduju - nanejvejš ten, kdo je nejblíž, něco podá nebo odnese.
Není tady
helena napsal(a):
dyž se sejdem na štěpána u tchánů,je nás celkem 10,i s obědem,pak je to tam jak v úle či v hospodě,ale tchyně je teda v jednom kole,navíc nemají myčku
Nechápu, co v tom vidíš za problém... mně se taky sejde kolem deseti lidí ke stolu, taky nemám myčku a že bych byla v jednom kole, to ani náhodou. Ani tu pomoc nevyžaduju - nanejvejš ten, kdo je nejblíž, něco podá nebo odnese.
taky mi deset lidí nepřijde extra hodně velká skupina. tolik nás sejde docela často a díky za to ,že nás stále přibývá
Není tady
já byla jedináček
dcera má 3 děti, syn 1....ještě prý nějaké bude
miluju, když přijdou všichni, sedneme si k velkému stolu, pěkně prostřenému, pojíme....
u stolu je nás 10.....v duchu děkuju, že to tak mám
Není tady
helena napsal(a):
dyž se sejdem na štěpána u tchánů,je nás celkem 10,i s obědem,pak je to tam jak v úle či v hospodě,ale tchyně je teda v jednom kole,navíc nemají myčku
Nechápu, co v tom vidíš za problém... mně se taky sejde kolem deseti lidí ke stolu, taky nemám myčku a že bych byla v jednom kole, to ani náhodou. Ani tu pomoc nevyžaduju - nanejvejš ten, kdo je nejblíž, něco podá nebo odnese.
taky nemám myčku a nechci, pořád dokola zdůrazňuji, že nechci....aby mi ji nekoupili
já si takový oběd nesmírně užívám....nechám nádobí a vyrazíme na procházku ....když je nasněženo, tak se válíme v lese...všichni
Není tady
helena napsal(a):
dyž se sejdem na štěpána u tchánů,je nás celkem 10,i s obědem,pak je to tam jak v úle či v hospodě,ale tchyně je teda v jednom kole,navíc nemají myčku
Nechápu, co v tom vidíš za problém... mně se taky sejde kolem deseti lidí ke stolu, taky nemám myčku a že bych byla v jednom kole, to ani náhodou. Ani tu pomoc nevyžaduju - nanejvejš ten, kdo je nejblíž, něco podá nebo odnese.
Jak něco podá,odnese...U nás je teda zvykem,že vždy domácí se postarají o: oběd na stůl,odnesení špinavého nádobí,zajištění pití k obědu,pak zase "někdo" naservíruje kávu se zákuskem - opět se to neudělá samo,pak chvíli pokec se všema,ale k večeru už opět domácí hajdy do kuchyně a jdou připravovat něco k snědku na večeři.A připravit třeba obležené talíře či chlebíčky to není jen lusknutím prstu pro tolik lidí,takže to helino někdo podá či odnese je poněkud divné! A můžu se zeptat kdo taky to jídlo přes den a pití a občerstvení vůbec neustále připravuje?
Navíc teda tchyně ještě průběžně umýv á furt nádobí,což mě štve,ale tak to je její věc,něco takového,abychom šli všichni do lesa,o tom se mi může jenom zdát.
Není tady
U nás je teda zvykem,že vždy domácí se postarají... takže to helino někdo podá či odnese je poněkud divné! A můžu se zeptat kdo taky to jídlo přes den a pití a občerstvení vůbec neustále připravuje?... Navíc teda tchyně ještě průběžně umýv á furt nádobí
"Domácí se postarají" - já teda mám uvařeno a nachystáno než přijdou, takže jen dávám na talíře a nemusím nic "neustále připravovat" a nádobí taky odmejvám jak se našpiní, už jen proto, aby nepřekáželo.
A co se ti nezdá na "podá a odnese"? Moje děti nejsou zvyklý na to, že by si dřeply ke stolu a čekaly, co jim máma přinese pod nos... a prckové už taky nemajíproblém odnýst třeba talířek do dřezu.
Takže po obědě je nádobí umytý a buď uklizený nebo v odkapávači, večeře v lednici, mňamky k volnýmu použití při ruce... a do večera nehnu prstem.
Není tady
u nás to teda funguje tak, že když se nás má sejít hodně, nenechává se nic jen na "domácím" u kterýho se všichni slezou. prostě každej přinese něco - někdo chlebíčky, někdo řezy, jinej donese víno, další zase něco jinýho ... to samý s nádobím, proč by to měl dělat jen ten domácí, nikomu ruce neupadnou, když vezme utěrku a to nádobí utře.
Není tady
Jaku:
23. upeču postupně dvě husy. Dám je na plech do rukávu, peču je pomalu, už se o ně nemusím starat, tak to nevadí. Upeču je doměkka. Když vystydnou, rozporcuji je a vykostím, mimo stehen. Udělám z nich jakoby balíčky, kůží navch(jednotlivé porce), narovnám do pekáče. S tím pekáčem je dám na Štěpána rovnou do trouby zčervenat, aby kůžička byla pěkně křupavá. Zelí, houskové a brambové knedlíky z brambor uvařím ráno, ještě než všichni přijdou mám hotovo.
Polévku, kaltoun, mám také připravený, jen do vývaru nasypu zeleninu a játrové knedlíčky a zahustím Hraškou.
Svíčkovou upeču hned po husách a na Štěpána ji ráno dovařím, aby se do druhého dne rozležela.
Zhruba za hodinku máme hotovo, včetně uklizené kuchyně. Manžel se výrazně podílí. Oloupe cibuli, očistí a omyje zeleninu, podává, odnáší a uklízí, co už není potřeba, obsluhuje myčku, vynese odpadky, utře, když něco ukápne a uklízí nádobí, co mi upadne od ruky, podle potřeby míchá. Mám i elektrické pomocníky. Uvařené jídlo dávám vystydnout na terasu a většinou ho tam nechávám, tedy, pokud není teplo.
Vnoučata prostřou slavnostní stůl, páni automaticky připraví nápoje a sklenice, o to se nestarám vůbec. Jídlo, co se bude servírovat, včetně ubrousků, narovnám na pojízdný stůl a najednou přivezu ke stolu, kde se bude jíst. Tam nandám na talíře. Po jídle zase použité nádobí narovnám na jiný stolek, manžel ho odveze a šoupne do myčky. Páni vaří kávičku a čaj, přivezou ke stolu, dcera se snachou přinesou sladké, pokud dělám dortíky, tak je "holky" ještě před obědem dokončí. (šlehačka na rakvičky a do větrníků + vanilkový krém), mašle mám hotové. Co zbylo od oběda, odvezu na terasu. Po kávě zase manžel dá nádobí do myčky, zapne ji.
K večeři dojídáme řízky, ryby, salát, husu, prostě kdo má na co chuť. Ovoce i sladké si také každý bere jak chce.
Žádná honička.
Další den je svíčková, tu mám hotovou. Z mrazáku vyndám hovězí vývar a připravené maso do polévky + připravenou zeleninu, nasypu domácí nudle a je hotovo.
Už několik let mám stejný seznam, kolik čeho potřebuji na Vánoce, na cukroví, co na Silvestra. Koupíme to najednou a přivezeme autem. Několik čerstvých drobností dokoupí manžel, není mu zatěžko jít i několikrát, podle okolností a potřeby.
Není tady
Nás se na oslavách a o svátcích schází kolem 14 - a taky s tím nemám problém: Co se dá nachystat dopředu nachystám, obědváme na dvě etapy, protože se nás ke stolu víc nevejde, a to prosím vařím několik obědů, protože tchyně je vegetarián, druhá diabetička a dcera celiak. po obědě dospělé děti naběhnou na umývání a utírání nádobí, a my starší sedíme a trávíme oběd :-)
Pak já jako hostitelka udělám kafe a čaje, k nim donesu něco dobrého (peču opět 2x, jednou pro nás jednou pro dceru) a pak už jenom povídáme a hrajem hry a tak, po ruce je pořád něco na ďobání, nádobí se odnáší i přináší průběžně a většinou to dělá ten, kdo sedí blíže ke kuchyni :-D
A večer než hosté odcházejí jsou zase velké děti (25, 23 a 30 let) zvyklé umýt a uklidit nádobí. Takže na mně jako hostitelce je hlavně příprava, vaření a bavení se s návštěvou. Scházíme se tak asi 10x do roka, u nás tak 4x. Užívám si to :-D
Není tady
aminel napsal(a):
Jaku:
23. upeču postupně dvě husy. Dám je na plech do rukávu, peču je pomalu, už se o ně nemusím starat, tak to nevadí. Upeču je doměkka. Když vystydnou, rozporcuji je a vykostím, mimo stehen. Udělám z nich jakoby balíčky, kůží navch(jednotlivé porce), narovnám do pekáče. S tím pekáčem je dám na Štěpána rovnou do trouby zčervenat, aby kůžička byla pěkně křupavá. Zelí, houskové a brambové knedlíky z brambor uvařím ráno, ještě než všichni přijdou mám hotovo.
Polévku, kaltoun, mám také připravený, jen do vývaru nasypu zeleninu a játrové knedlíčky a zahustím Hraškou.
Svíčkovou upeču hned po husách a na Štěpána ji ráno dovařím, aby se do druhého dne rozležela.
Zhruba za hodinku máme hotovo, včetně uklizené kuchyně. Manžel se výrazně podílí. Oloupe cibuli, očistí a omyje zeleninu, podává, odnáší a uklízí, co už není potřeba, obsluhuje myčku, vynese odpadky, utře, když něco ukápne a uklízí nádobí, co mi upadne od ruky, podle potřeby míchá. Mám i elektrické pomocníky. Uvařené jídlo dávám vystydnout na terasu a většinou ho tam nechávám, tedy, pokud není teplo.
Vnoučata prostřou slavnostní stůl, páni automaticky připraví nápoje a sklenice, o to se nestarám vůbec. Jídlo, co se bude servírovat, včetně ubrousků, narovnám na pojízdný stůl a najednou přivezu ke stolu, kde se bude jíst. Tam nandám na talíře. Po jídle zase použité nádobí narovnám na jiný stolek, manžel ho odveze a šoupne do myčky. Páni vaří kávičku a čaj, přivezou ke stolu, dcera se snachou přinesou sladké, pokud dělám dortíky, tak je "holky" ještě před obědem dokončí. (šlehačka na rakvičky a do větrníků + vanilkový krém), mašle mám hotové. Co zbylo od oběda, odvezu na terasu. Po kávě zase manžel dá nádobí do myčky, zapne ji.
K večeři dojídáme řízky, ryby, salát, husu, prostě kdo má na co chuť. Ovoce i sladké si také každý bere jak chce.
Žádná honička.
Další den je svíčková, tu mám hotovou. Z mrazáku vyndám hovězí vývar a připravené maso do polévky + připravenou zeleninu, nasypu domácí nudle a je hotovo.
Už několik let mám stejný seznam, kolik čeho potřebuji na Vánoce, na cukroví, co na Silvestra. Koupíme to najednou a přivezeme autem. Několik čerstvých drobností dokoupí manžel, není mu zatěžko jít i několikrát, podle okolností a potřeby.
......... nádhera
Není tady
Taky se scházíme "ve velkém" u mamky. Je nás 18. Pomůžeme co nám máma dovolí:-), jíme na etapy, sedíme ve dvou místnostech:-) ale je to fajn. Vždycky žasnu jak to zvládá, ale dělá to podobně jako jaspinn a je vidět jak je spokojená, když tam jsme všichni. I když stačí pár hodin, to chápu:-). V létě na zahradě je to o něčem jiném
Není tady
vera napsal(a):
aminel napsal(a):
Jaku:
23. upeču postupně dvě husy. Dám je na plech do rukávu, peču je pomalu, už se o ně nemusím starat, tak to nevadí. Upeču je doměkka. Když vystydnou, rozporcuji je a vykostím, mimo stehen. Udělám z nich jakoby balíčky, kůží navch(jednotlivé porce), narovnám do pekáče. S tím pekáčem je dám na Štěpána rovnou do trouby zčervenat, aby kůžička byla pěkně křupavá. Zelí, houskové a brambové knedlíky z brambor uvařím ráno, ještě než všichni přijdou mám hotovo.
Polévku, kaltoun, mám také připravený, jen do vývaru nasypu zeleninu a játrové knedlíčky a zahustím Hraškou.
Svíčkovou upeču hned po husách a na Štěpána ji ráno dovařím, aby se do druhého dne rozležela.
Zhruba za hodinku máme hotovo, včetně uklizené kuchyně. Manžel se výrazně podílí. Oloupe cibuli, očistí a omyje zeleninu, podává, odnáší a uklízí, co už není potřeba, obsluhuje myčku, vynese odpadky, utře, když něco ukápne a uklízí nádobí, co mi upadne od ruky, podle potřeby míchá. Mám i elektrické pomocníky. Uvařené jídlo dávám vystydnout na terasu a většinou ho tam nechávám, tedy, pokud není teplo.
Vnoučata prostřou slavnostní stůl, páni automaticky připraví nápoje a sklenice, o to se nestarám vůbec. Jídlo, co se bude servírovat, včetně ubrousků, narovnám na pojízdný stůl a najednou přivezu ke stolu, kde se bude jíst. Tam nandám na talíře. Po jídle zase použité nádobí narovnám na jiný stolek, manžel ho odveze a šoupne do myčky. Páni vaří kávičku a čaj, přivezou ke stolu, dcera se snachou přinesou sladké, pokud dělám dortíky, tak je "holky" ještě před obědem dokončí. (šlehačka na rakvičky a do větrníků + vanilkový krém), mašle mám hotové. Co zbylo od oběda, odvezu na terasu. Po kávě zase manžel dá nádobí do myčky, zapne ji.
K večeři dojídáme řízky, ryby, salát, husu, prostě kdo má na co chuť. Ovoce i sladké si také každý bere jak chce.
Žádná honička.
Další den je svíčková, tu mám hotovou. Z mrazáku vyndám hovězí vývar a připravené maso do polévky + připravenou zeleninu, nasypu domácí nudle a je hotovo.
Už několik let mám stejný seznam, kolik čeho potřebuji na Vánoce, na cukroví, co na Silvestra. Koupíme to najednou a přivezeme autem. Několik čerstvých drobností dokoupí manžel, není mu zatěžko jít i několikrát, podle okolností a potřeby.......... nádhera
Tak za me teda nadhera ne.Ohrivane jidlo neni jako cerstve a vyvar z mrazaku.......Husu jsem ohrivanou nejedla,ale kachnu jo a vubec me nechutnala...To je jako u me sousedky,ktera ma obaleneho kapra v mrazaku na vanoce vyndá a osmazi.Kdyz nam to tenkrat vypravela nejedna s maminek nad tim zasla a obcas,kdyz si na to nektera z nas vzpomene vypravi to jako historku pro zasmani.
Není tady
Erem - Ty si tedy pěkně zmlsaná.
Ohřívané jídlo nejíš? To nemáte u vás doma třeba omáčku na dva dny?
A Aminel přece píše, že dopejká husu (kachnu) až na Štěpána. Tak je to čestvý.
A hovězí vývar když je z mrazáku, tak je ok.
Já zamrazuju manželovi do práce jídlo a je to ok. Tedy krom jídla co je z brambor, protože brambory nejsou z mrazáku dobrý.
A obalovaný věci nevím. Jestli ta strouchanka není jak voda. Já obaluju na Štěpána řízky čerstvě.
Není tady
eremuruss napsal(a):
vera napsal(a):
aminel napsal(a):
Jaku:
23. upeču postupně dvě husy. Dám je na plech do rukávu, peču je pomalu, už se o ně nemusím starat, tak to nevadí. Upeču je doměkka. Když vystydnou, rozporcuji je a vykostím, mimo stehen. Udělám z nich jakoby balíčky, kůží navch(jednotlivé porce), narovnám do pekáče. S tím pekáčem je dám na Štěpána rovnou do trouby zčervenat, aby kůžička byla pěkně křupavá. Zelí, houskové a brambové knedlíky z brambor uvařím ráno, ještě než všichni přijdou mám hotovo.
Polévku, kaltoun, mám také připravený, jen do vývaru nasypu zeleninu a játrové knedlíčky a zahustím Hraškou.
Svíčkovou upeču hned po husách a na Štěpána ji ráno dovařím, aby se do druhého dne rozležela.
Zhruba za hodinku máme hotovo, včetně uklizené kuchyně. Manžel se výrazně podílí. Oloupe cibuli, očistí a omyje zeleninu, podává, odnáší a uklízí, co už není potřeba, obsluhuje myčku, vynese odpadky, utře, když něco ukápne a uklízí nádobí, co mi upadne od ruky, podle potřeby míchá. Mám i elektrické pomocníky. Uvařené jídlo dávám vystydnout na terasu a většinou ho tam nechávám, tedy, pokud není teplo.
Vnoučata prostřou slavnostní stůl, páni automaticky připraví nápoje a sklenice, o to se nestarám vůbec. Jídlo, co se bude servírovat, včetně ubrousků, narovnám na pojízdný stůl a najednou přivezu ke stolu, kde se bude jíst. Tam nandám na talíře. Po jídle zase použité nádobí narovnám na jiný stolek, manžel ho odveze a šoupne do myčky. Páni vaří kávičku a čaj, přivezou ke stolu, dcera se snachou přinesou sladké, pokud dělám dortíky, tak je "holky" ještě před obědem dokončí. (šlehačka na rakvičky a do větrníků + vanilkový krém), mašle mám hotové. Co zbylo od oběda, odvezu na terasu. Po kávě zase manžel dá nádobí do myčky, zapne ji.
K večeři dojídáme řízky, ryby, salát, husu, prostě kdo má na co chuť. Ovoce i sladké si také každý bere jak chce.
Žádná honička.
Další den je svíčková, tu mám hotovou. Z mrazáku vyndám hovězí vývar a připravené maso do polévky + připravenou zeleninu, nasypu domácí nudle a je hotovo.
Už několik let mám stejný seznam, kolik čeho potřebuji na Vánoce, na cukroví, co na Silvestra. Koupíme to najednou a přivezeme autem. Několik čerstvých drobností dokoupí manžel, není mu zatěžko jít i několikrát, podle okolností a potřeby.......... nádhera
Tak za me teda nadhera ne.Ohrivane jidlo neni jako cerstve a vyvar z mrazaku.......Husu jsem ohrivanou nejedla,ale kachnu jo a vubec me nechutnala...To je jako u me sousedky,ktera ma obaleneho kapra v mrazaku na vanoce vyndá a osmazi.Kdyz nam to tenkrat vypravela nejedna s maminek nad tim zasla a obcas,kdyz si na to nektera z nas vzpomene vypravi to jako historku pro zasmani.
Neuvěřitelné,že to píšeš zrovna ty a směješ se lidem,který to mají srovnaný narozdíl od tebe nejen vesvé domácnosti.
Já jsem po několika zkušenostech s pečením kachny dospěla k tomu vč.mé rodiny,ženejlepší je tuto drůběž+husy den předem rozpéci,a druhý den dopéct.Masíčko je lahodné,jde dobře od kosti,není tvrdé.
Animel tímto fakt obdivuji,i tu organizaci,protože takový 2-3 denní maraton si nedovedu představit ted,natož tak v důchodu,kde tedy předpokládám,vzhledem ke stáří dětí,že už asi s manželem budou.Mnohé ženské by do něčeho takového vůbec nešly,moje máti jezdí k nám a tchyně ta má dost za jedno půldne a to jí pomáhají další 3 lidi.
Není tady
U nás se stalo zvykem,že na Nový rok chodíme k našim na sváteční oběd. Ségra s rodinou a já s rodinou. Takže je nás dohromady 10. Je docela zmatek. snažíme se mamce pomoc, ale i tak je toho prostě hodně. A je to jeden oběd.
Takže Aminel taktéž obdivuju.
I když zase coby hostitelka ,když nás je nás pět plus dvě holčiny ,tak stíhám v poho.
Není tady
jaspinn napsal(a):
Nás se na oslavách a o svátcích schází kolem 14 - a taky s tím nemám problém: Co se dá nachystat dopředu nachystám, obědváme na dvě etapy, protože se nás ke stolu víc nevejde, a to prosím vařím několik obědů, protože tchyně je vegetarián, druhá diabetička a dcera celiak. po obědě dospělé děti naběhnou na umývání a utírání nádobí, a my starší sedíme a trávíme oběd :-)
Pak já jako hostitelka udělám kafe a čaje, k nim donesu něco dobrého (peču opět 2x, jednou pro nás jednou pro dceru) a pak už jenom povídáme a hrajem hry a tak, po ruce je pořád něco na ďobání, nádobí se odnáší i přináší průběžně a většinou to dělá ten, kdo sedí blíže ke kuchyni :-D
A večer než hosté odcházejí jsou zase velké děti (25, 23 a 30 let) zvyklé umýt a uklidit nádobí. Takže na mně jako hostitelce je hlavně příprava, vaření a bavení se s návštěvou. Scházíme se tak asi 10x do roka, u nás tak 4x. Užívám si to :-D
Jen je škoda,že si i ti mladí při takovém počtu lidí jaksi víc nemůžou vychutnat taky tu rodinnou pohodu a tráví ji s rukama ve dřezu.To jako hostitelka nemám ráda,a když u nás byli také takové slavící příležitosti,najali jsme na tyto pomocné práce a taky i na roznášení jídla apod. např.učně z hotelovky či jsme se domluvili přímo s nějakýma mladochama,kteří si rádi přivydělají,nás 500,-Kč pro ně za půlden nespasí a je to poněkud jiná pohodička.Studenti si vydělaj a my jsme v klidu=všichni jsou spokojeni.
Není tady
Eremuruss:
Každý to děláme jinak. U nás to skvěle funguje, nic měnit nebudu.
Erem,
husu neohřívám, ale dopékám v troubě, aby měla křupavou kůrčičku, to je pořádný rozdíl. Nevím, jak dlouho ji pečeš ty, ale já ji peču pomalu, podle velikosti, aby se masíčko jen rozsýpalo. Už babička mě učila, že se má péct tolik hodin, kolik váží a měla pravdu, vždycky, je šťavnatá a výborná. Peču dvě za sebou, to by se asi oběda dočkali asi až k večeři, kdybych ji měla péct čersvou.
Svíčkovou vždycky cíleně dělám dřív, aby se rozležela, je pak mnohem lepší.
Vývar také vařím několik hodin, no vařím, jen ho nechávám "táhnout" na nejnižší stupeň, jen občas jakoby vyběhne drobná bublinka. Je to úplně něco jiného, než když se vaří klokotem. Udělám ho kotel, pak si ho naporcuji do mrazáku, abych ho měla průběžně k dispozici a ještě dávám dceři a snaše, abych jim ušetřila čas. Navíc to má výhodu, že při vyndání z mrazáku je nahoře vrstva tuku, kterou jednoduše sloupnu, necpu rodinu zbytečnými tuky. Nevařím dietně, ale kde se bez újmy na chuti obejdu, udělám to. Není to to samé, jako když si někdo předem obalí řízky! Vím, dost lidí to dělá a když jim to chutná, nic proti tomu. Já sama to považuji za "prasárnu", řízky obaluji a dělám vždycky čerstvé, z navlhlé strouhanky bych je raději nedělala vůbec. Když se později dojídají, tak studené.
Promiň, ale srovnáváš jablka s hruškama.
Není tady
Hm, u nás to také před léty bylo 15 lidí, ale jak šel čas..
Před lety, kdy jsem neměla myčku, nádobí zásadně myli pánové. Nejen o svátcích a při návštěvách, denně. Jaku, víš, co jsme se při tom nasmáli? Můj syn je ohromný bavič a manžel se zetěm mu nahrávali,řvali jsme smíchy, až nám tekly slzy. Na rodinné pohodě to neubralo ani náhodou. Teď je to také, jen za jiných okolností. Chtěla jsem napsat, že ani mytí nádobí nemusí být otravná činnost.
Není tady
aminel napsal(a):
Eremuruss:
Každý to děláme jinak. U nás to skvěle funguje, nic měnit nebudu.
Erem,
husu neohřívám, ale dopékám v troubě, aby měla křupavou kůrčičku, to je pořádný rozdíl. Nevím, jak dlouho ji pečeš ty, ale já ji peču pomalu, podle velikosti, aby se masíčko jen rozsýpalo. Už babička mě učila, že se má péct tolik hodin, kolik váží a měla pravdu, vždycky, je šťavnatá a výborná. Peču dvě za sebou, to by se asi oběda dočkali asi až k večeři, kdybych ji měla péct čersvou.
Svíčkovou vždycky cíleně dělám dřív, aby se rozležela, je pak mnohem lepší.
Vývar také vařím několik hodin, no vařím, jen ho nechávám "táhnout" na nejnižší stupeň, jen občas jakoby vyběhne drobná bublinka. Je to úplně něco jiného, než když se vaří klokotem. Udělám ho kotel, pak si ho naporcuji do mrazáku, abych ho měla průběžně k dispozici a ještě dávám dceři a snaše, abych jim ušetřila čas. Navíc to má výhodu, že při vyndání z mrazáku je nahoře vrstva tuku, kterou jednoduše sloupnu, necpu rodinu zbytečnými tuky. Nevařím dietně, ale kde se bez újmy na chuti obejdu, udělám to. Není to to samé, jako když si někdo předem obalí řízky! Vím, dost lidí to dělá a když jim to chutná, nic proti tomu. Já sama to považuji za "prasárnu", řízky obaluji a dělám vždycky čerstvé, z navlhlé strouhanky bych je raději nedělala vůbec. Když se později dojídají, tak studené.
Promiň, ale srovnáváš jablka s hruškama.
Kdyz peces dve husy po sobe to znamena,ze nez jdete vsichni jist ta prvni je studena nebo ji ohrivate?A nerikaj,ze studena neni.Kdyz vari moje tchyne a jsme u ni na obede sejde se nas tam 8 lidi a jime postupne po 3 lidech,tak ty posledni maji jidlo studene a je to fakt hnus.
Není tady
dusička napsal(a):
Erem - Ty si tedy pěkně zmlsaná.
Ohřívané jídlo nejíš? To nemáte u vás doma třeba omáčku na dva dny?
A Aminel přece píše, že dopejká husu (kachnu) až na Štěpána. Tak je to čestvý.
A hovězí vývar když je z mrazáku, tak je ok.
Já zamrazuju manželovi do práce jídlo a je to ok. Tedy krom jídla co je z brambor, protože brambory nejsou z mrazáku dobrý.
A obalovaný věci nevím. Jestli ta strouchanka není jak voda. Já obaluju na Štěpána řízky čerstvě.
Ne nemam rada ohrivane jidlo,priznam se a ani ma rodina.Byla jsem zvykla od detstvi,ze se u nas varilo denne.Delam to tak i ja.Nekdy se fakt stane,ze mame jidlo druhy den,ale jen jako nouzovku a ,uz to neni ono.Cerstve je cerstve.
Není tady
Jaku napsal(a):
eremuruss napsal(a):
vera napsal(a):
......... nádheraTak za me teda nadhera ne.Ohrivane jidlo neni jako cerstve a vyvar z mrazaku.......Husu jsem ohrivanou nejedla,ale kachnu jo a vubec me nechutnala...To je jako u me sousedky,ktera ma obaleneho kapra v mrazaku na vanoce vyndá a osmazi.Kdyz nam to tenkrat vypravela nejedna s maminek nad tim zasla a obcas,kdyz si na to nektera z nas vzpomene vypravi to jako historku pro zasmani.
Neuvěřitelné,že to píšeš zrovna ty a směješ se lidem,který to mají srovnaný narozdíl od tebe nejen vesvé domácnosti.
Já jsem po několika zkušenostech s pečením kachny dospěla k tomu vč.mé rodiny,ženejlepší je tuto drůběž+husy den předem rozpéci,a druhý den dopéct.Masíčko je lahodné,jde dobře od kosti,není tvrdé.
Animel tímto fakt obdivuji,i tu organizaci,protože takový 2-3 denní maraton si nedovedu představit ted,natož tak v důchodu,kde tedy předpokládám,vzhledem ke stáří dětí,že už asi s manželem budou.Mnohé ženské by do něčeho takového vůbec nešly,moje máti jezdí k nám a tchyně ta má dost za jedno půldne a to jí pomáhají další 3 lidi.
Co do toho pletes vztahy v rodine?Je fakt,ze ty jsou na hov...
Není tady
eremuruss napsal(a):
aminel napsal(a):
Eremuruss:
Každý to děláme jinak. U nás to skvěle funguje, nic měnit nebudu.
Erem,
husu neohřívám, ale dopékám v troubě, aby měla křupavou kůrčičku, to je pořádný rozdíl. Nevím, jak dlouho ji pečeš ty, ale já ji peču pomalu, podle velikosti, aby se masíčko jen rozsýpalo. Už babička mě učila, že se má péct tolik hodin, kolik váží a měla pravdu, vždycky, je šťavnatá a výborná. Peču dvě za sebou, to by se asi oběda dočkali asi až k večeři, kdybych ji měla péct čersvou.
Svíčkovou vždycky cíleně dělám dřív, aby se rozležela, je pak mnohem lepší.
Vývar také vařím několik hodin, no vařím, jen ho nechávám "táhnout" na nejnižší stupeň, jen občas jakoby vyběhne drobná bublinka. Je to úplně něco jiného, než když se vaří klokotem. Udělám ho kotel, pak si ho naporcuji do mrazáku, abych ho měla průběžně k dispozici a ještě dávám dceři a snaše, abych jim ušetřila čas. Navíc to má výhodu, že při vyndání z mrazáku je nahoře vrstva tuku, kterou jednoduše sloupnu, necpu rodinu zbytečnými tuky. Nevařím dietně, ale kde se bez újmy na chuti obejdu, udělám to. Není to to samé, jako když si někdo předem obalí řízky! Vím, dost lidí to dělá a když jim to chutná, nic proti tomu. Já sama to považuji za "prasárnu", řízky obaluji a dělám vždycky čerstvé, z navlhlé strouhanky bych je raději nedělala vůbec. Když se později dojídají, tak studené.
Promiň, ale srovnáváš jablka s hruškama.Kdyz peces dve husy po sobe to znamena,ze nez jdete vsichni jist ta prvni je studena nebo ji ohrivate?A nerikaj,ze studena neni.Kdyz vari moje tchyne a jsme u ni na obede sejde se nas tam 8 lidi a jime postupne po 3 lidech,tak ty posledni maji jidlo studene a je to fakt hnus.
koukám, dobře naladěná už po ránu :lol:. o co ti jde? o to, že někde to funguje lépe než u tebe?
dělám to podobně jak o aminel a věř, že všichni jsou spokojení.
a opravdu srovnáváš nesrovnatelné !!!!
Není tady