6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jinak u nás z cukroví nejvíc vedou vosí úly - od ostatního se spíe jen ochutná, ale vosích úlů není nikdy dost
A jestli mohu také doporučit hezké stránky s receptama na cukroví, tak tady jsou: http://www.toprecepty.cz/kategorie/35-cukrovi/
Upravil(a) LENNNA (3. 11. 2012 8:04)
Není tady
U nás není klasicky smaený kapr s brsalátem, ale pečený kapr na másle s pečenými brambory. V poledne dělám houbovou polévku. Kapra jíme vichni
Není tady
U nás děláme klasický bramborový salát a řízky, táta jí tiku (je to také nae ryba, ale na rozdíl od kapra má úasné bílé dobré masíčko). Já si také tiku ráda dám, ale nikdy né přímo k večeri, abych jí měla na jednom talíři s bramborovým salátem, vadilo by mi to, take k salátu raději řízek. A tiku samotnou někdy potom.
Není tady
Ke tědrému dnu - tak bramborový salát děláme den předem večer, musí se uleet, pak je nejlepí. Stejně tak děláme polévku den předem, u nás teda zelňačka (mě toti hrachovka zrovna extra nechutná a manel pochází ze Slovenska a tam je to prý zvykem, tak jsem to tak nějak přebrala). Take na tědrý den vysloveně jen obalení a usmaení kapra (pro mě) a filé či řízky pro ostatní. Jediná jím kapra, o toho se nedám připravit, mám ho zcela spjatý s vánocema. Chlebíčky u nás neděláme, netuím, kam bychom to dali Přes den jen tak lehce zobeme cukroví, na snídani větinou vánočku.
Není tady
Já tedy kapra nejím, asi zvyk z domova, nai ho nedělali. ALe babička ano. ALe manel ho má rád, dostane pár kousků od tchyně. Pro děti máme kuřecí řízky pro nás z vepřového. Cukroví nandávám a těsně před večeří,abych u pak nelítala. JInak ho do poslední chvilky schovávám (i kdy... nemám dobré skrýe). Ke snídani vánočku, pak hrachovku a pak nic.
Máme pár let umělý stromeček s tím,e kdy seeneme ivý, jdeme do ivého.
Odpodne jdou děti k babičkám odnést dárečky, u s nima nechodím,radi jetě dodělám poslední věci,jako třeba ehlení ubrusů a tak.
Po večeři a po tom rozjímání přichází k nám nai a tchánovci.
Není tady
tak u nás musí být rybí polévka s usmaenou houskou....osmaím zeleninu na másle a přidám rybí vnitřnosti, obranou uvařenou hlavu a na kostičky usmaenou housku na másle....petrelku....to poíráme 3 dny .....mňam
a bramborový salát....přidám jabka na kostičky
25.12. se sejdeme u mě na oběd....10 lidí....nachystám velký stůl a slavnostně prostřu na bílém ubrusu
letos chystám překvapení...s vnoučaty 10,8, 5 připravím program.....četbu vánočního příběhu s krásným koncem
to si uívám
Není tady
23.12. peču 2 poctivé kynuté vánočky dle Retigové- ráno 24. a pak 25.12 jsou na snídani a k nim čaj s rumem pekně .
Den před tědrým dnem taky dělám bramb.salát-posl.dobou jsem ale krájení surovin do něj přehodila na kluky,kteří taky 24.ráno zdobí stromeček -a tuto činnost u dělají od malička,dřív tedy i s manelem.
Kapří polívku nejíme - 24.dělám hrachovku se slaninou a k tomu opeču houstičku.A hrachovku pěkně ze sáčku,je výtečná,take není důvod se párat a vařit s hrachem,snad bych jí ani tak dobře nechutila ani.
Ráno tedy máme vánočku a přes poledne dělám vem ovocnou bombu,pak obaluju řízky a kapra+stahování kůe-letos ho budu jíst jen já,kluci řízky a manel si řekl o filé.
25. jsme doma a 26. jezdíme za tchánovci i s dárečkama.
Zmiňovali se tady chlebíčky - no po večeři jsme fakt vichni plní,taky si nedovedu představit jetě se dlávit tímhle.A nakonec nejen to jíst,ale navíc je ke vemu ostatnímu i dělat,to u by fakt bylo na hlavu.
Na tědrý den si teda nedovedu představit,e by k nám někdo nezvaný přiel,vánoce s námi slaví moje máti akorát a s ost.příbuznýma jsme mnoho km daleko od sebe a dobrýma známýma taky a i snima se nejradi setkáváme v antánu.
Není tady
vánočky taky budu péct....peču podle Bety....supeeer....peču 3, je to součást vánočních dárků
chlebíčky o vánocích nedělám....to a na Silvestra
25.12. udělám obrácený jabkový koláč s ořechy.....se člehačkou a zmrzlinou....mňamka a je to rychlé
těím se, a se začnu těit.....zatím to nejde....dnes večer odjídím s přáteli do Gruzie
Není tady
vera napsal(a):
vánočky taky budu péct....peču podle Bety....supeeer....peču 3, je to součást vánočních dárků
chlebíčky o vánocích nedělám....to a na Silvestra
25.12. udělám obrácený jabkový koláč s ořechy.....se člehačkou a zmrzlinou....mňamka a je to rychlé
těím se, a se začnu těit.....zatím to nejde....dnes večer odjídím s přáteli do Gruzie
Ty jo,a co tam? Návtěva známých či turistické cíle?
25.12. u mám padla a nedělám nic co se vaření týká,protoe na snídani je ta zmiĄĄnovaná.vánočka,oběd to samo co tědroveč.večeře a na večeři co si kdo vezme.
Není tady
Na tědrý den polívku z pytlíku? Tak to je na mě moc :-))) tu nanejvý na puák
Není tady
holcina napsal(a):
To se diví vichni,ale hráková se slaninou z pytlíku je fakt vynikající,kolikrát kdy jím v restauraci v rámci meníčka hrachovou z hrachu,tak to bych teda nevyměnila,brr,nechutná mi to,kdy tam plave ten rozvařený hrách.Z pytlíku je taková krásná krémová a je vynikající nejen pro oko,ale i na chuĄĄt.
No a my teda na putáky nejezdíme,tak si to uíváme takhle:P A oceĄĄnuji na tom i to,e je to raz dva hotovo!Nemám toti ráda,kdy se dělá sloitě to,co jde jednodue a rychle.
Není tady
holcina napsal(a):
no tak proč ne, kdy se doma vylepí. Já mám pytlíkovou hrachovku taky ráda, i kdy ji často nedělám.
miluju i zelňačku..ale tědrý večer mám tak nějak spojený s hovězím vývarem. Děláte někdo vinnou klobásu?
to mně vdy udivovalo..na Vánoce.., já ji nedělám vůbec, u nás by se nejedla.
Není tady
Vinnou klobásu nedělám a tědrý den mám spojený s houbovou polívkou.-)
Není tady
je hezké, jak má kadá rodina své zvyky a tradice
Není tady
holcina napsal(a):
taky tak
Není tady
laminanonte napsal(a):
holcina napsal(a):
no tak proč ne, kdy se doma vylepí. Já mám pytlíkovou hrachovku taky ráda, i kdy ji často nedělám.
miluju i zelňačku..ale tědrý večer mám tak nějak spojený s hovězím vývarem. Děláte někdo vinnou klobásu?
to mně vdy udivovalo..na Vánoce.., já ji nedělám vůbec, u nás by se nejedla.
já ji taky často nedělám a je fakt dobrá,vylepuju jí jen těma oprančenýma houstičkama.
Někdo se holt těch předsudků ne a ne zbavit.Jako by věděli čím proel ten hrách samotný,pokud si ho tedy nevypěstují samy.
Vinnou klobásu taky nedělám,my jsme fakt max.plní,kdy navečer do sebe naládujem polívku+sma.maso+brambor.salát.Vdyt tohle jídlo je kalorická bomba sama o sobě.
Není tady
Jaku, to nejsou ádné předsudky.-) instantní jídla nekupuju ani přes rok nato jako slavnostní jídlo.
Není tady
U nás se vaří vechno poctivě doma. Nevadí nám to, máme televizi i v kuchyni a při poslouchání pohádek nebo některých filmů nám jde práce od ruky. Natěstí, kolem Vánoc je z čeho vybírat. Práce nám jde od ruky, vlastně, děláme to rádi. Manel myje zeleninu, loupe, krájí, odnáí odpadky, podává co je třeba, mezi tím si dáme tu a tam panáčka. Baví nás to.
Na tědrý den rozvezeme dětem vánočky (dělám 4 velké), rybí polévku (vaříme kotel ze třech kaprů), vyzvedneme u rodičů vnoučata a jdeme s nimi ven. Do ZOO, nebo do uliček Starého města, na hrad, do kostela, jak kdy. Vnoučata jsou plná tajemného očekávání a napětí,u se nemohou dočkat večera. Atmosféra města je úasná a my ji jetě podporujeme vyprávěním. Kolem 16ti hodin vnoučata vrátíme rodičům a jedeme domů. Obalíme si kapra, vepř. řízky a vinné klobásy, vechno usmaím.
Večer chci být sama s manelem, máme svoje pohodlí.
Teprve druhý den vichni přijedou k nám a proběhne večer druhá nadílka. Dárky jsou pod stromečkem, ale rozdávají se a po večeři. Do té doby je zkoumají, co by tam mohlo být. Vichni jsou u nás společně dva a tři dny, jak jim čas dovolí. Hrajeme celé hodiny různé společenské hry, vnoučata u hrají s námi, jeden přes druhého vyprávějí záitky a úasně se bavíme. Nevaříme, dojídáme, kadý, na co má chu. Na těpána jdou tatínkové s dědečkem a s vnoučaty ven a já s dcerou a snachou uvaříme svíčkovou a hovězí polévku s domácimi nudlemi, nebo upečeme dvě husy a uvaříme kaltoun s játrovými knedlíčky. Co se nesní, jim rozdělím s sebou domů a jetě nám" zbývá do mrazáku".
Není tady
aminel napsal(a):
U nás se vaří vechno poctivě doma. Nevadí nám to, máme televizi i v kuchyni a při poslouchání pohádek nebo některých filmů nám jde práce od ruky. Natěstí, kolem Vánoc je z čeho vybírat. Práce nám jde od ruky, vlastně, děláme to rádi. Manel myje zeleninu, loupe, krájí, odnáí odpadky, podává co je třeba, mezi tím si dáme tu a tam panáčka. Baví nás to.
Na tědrý den rozvezeme dětem vánočky (dělám 4 velké), rybí polévku (vaříme kotel ze třech kaprů), vyzvedneme u rodičů vnoučata a jdeme s nimi ven. Do ZOO, nebo do uliček Starého města, na hrad, do kostela, jak kdy. Vnoučata jsou plná tajemného očekávání a napětí,u se nemohou dočkat večera. Atmosféra města je úasná a my ji jetě podporujeme vyprávěním. Kolem 16ti hodin vnoučata vrátíme rodičům a jedeme domů. Obalíme si kapra, vepř. řízky a vinné klobásy, vechno usmaím.
Teprve druhý den vichni přijedou k nám a proběhne večer druhá nadílka. Dárky jsou pod stromečkem, ale rozdávají se a po večeři. Do té doby je zkoumají, co by tam mohlo být. Vichni jsou u nás společně dva a tři dny, jak jim čas dovolí. Hrajeme celé hodiny různé společenské hry, vnoučata u hrají s námi, jeden přes druhého vyprávějí záitky a úasně se bavíme. Nevaříme, dojídáme, kadý, na co má chu. Na těpána jdou tatínkové s dědečkem a s vnoučaty ven a já s dcerou a snachou uvaříme svíčkovou a hovězí polévku s domácimi nudlemi, nebo upečeme dvě husy a uvaříme kaltoun s játrovými knedlíčky. Co se nesní, jim rozdělím s sebou domů a jetě nám" zbývá do mrazáku".
tak to je krásný!!
v kuchyni já pomocníky moc nemusím, ale úklid děláme společně, taky popíjíme groček, nebo punč..
pak u jen pohoda a společné chvíle.
Nechápu, jak moje mamka lítá jetě celé dopoledne na tědrý den. Byt vzhůru nohama.
Aby pak celá utvaná usedla ke stolu. Já tohle jako dítě nesnáela..Neuměla si na to zajít a nechávala to naposlední chvíli. A to jsme doma pomáhali..
Není tady
Já mám taky ve připravené. Na tědrý den se nehoním, salát je udělán večer předem, jen obalím řízky a uvařím hrachovku.
Já mám nejraději ty dny před svátkama, jsem v takovém očekávání.
Není tady
Laminanonte:
Jak jsem psala dříve, můj otec byl mlsný kocour a mamince při vaření asistoval. Manel, kdy se oenil, to automaticky převzal po něm a ani nevím jak, se to předává dál, příklady prostě táhnou.
V kuchyni mi dcera ani snacha nevadí. Dcera dělá vechno jako já a snacha také. Její matka nikdy nevařila, kdy neměla jídlo ve kolní jídelně, jedla chleba. Naučila se vechno a od nás, tak nemáme ádné rozpory. Při vaření si jetě pěkně pokecáme, vzhledem k naemu věku spí jako kamarádky.
Není tady
Jéé, to je hezké témátko :-)
U nás si salát připravím den předem, a se rozleí - dělám klasický bramborový s majonézou a bramborový celerový - podle mého tatínka, který jej miloval. Uvařím i hrachovou polévku, té hodně, protoe na tědrý den ji v poledne jíme - ale bez jakýchkoli vloek - opečenou slaninku, nočky a osmaený chleba do ní dáváme a na tědrovečerní stůl. Dopoledne koukáme na pohádky, po obědě jdeme s manelem na procházku a stavujeme se do takové zastrčené putyky na grog - přes rok nás ani nenapadne tam jít, ale na ten tědrý den je to iroko daleko jediná otevřená hospůdka a schází se tam evidentně tamgasti - hlavně ti, kteří nikoho nemají a mají hlouběji do kapsy :-) - je tam taková zvlátní, ale milá atmosféra :-)
No a kolem 15 hod. jdeme domů, já obalím kapra a řízky, manel dobaluje na poslední chvíli svoje dárky a pak u jenom nazdobím stůl a v 17 hod večeříme. Teď u jenom s manelem a synem, dcera vloni poprvé byla na tědrý večer ve svém. Rozdáme si dárečky a je to. Pak u jenom v klidu popíjíme vínko, kávu a kolem desíti si dáváme studený salát s řízkem, a to samé na snídani na první svátek. Nevařím, odpoledne přijde rodinka, proběhne ochutnávka salátu, dojí se zbytek řízků, cukroví a nikdo nemá na nic jiného k jídlu ani pomylení
Ale co si u hodně let doopravdy uívám, a na co se těím je večer před tědrým dnem. To u rodinka ví, e je to můj večer, dříve zalehnou a já dovyzdobím obývák i kuchyň, naaranuji cukroví a ovoce, vude zhasnu, zapálím svíčky, naliju si dobré vínko, pustím potichoučku koledy a přemýlím si, co se mi letos povedlo, co ne, jak jsem ráda, e mám rodinku zdravou a e ji vůbec mám, a je mi moc dobře
Není tady
bramborový salát vánoční......to je přímo rituál....musí do něj přijít jablka
jste mě naladily....uklízím knihovnu....a letos udělám marokánky od Bety....jetě jsem je nikdy nedělala, myslela jsem, e je to sloité
a letos se chystám, e udělám s vnoučaty perníčky...věnuji na to odpoledne....najdu nějaký jednoduchý recept
se aji těím
Není tady
aminel napsal(a):
To je sice hezké,skoro řekla bych neuvěřitelné,ale mě by z toho asi mrsklo,mít doma návtěvu 2-3 dny.Kolik taková návtěva vlastně ve vaem případě obnáí dospělých+dětí?
Není tady
Jaku,
bývá u nás dcera a syn s rodinou, dohromady je nás 6 dospělých a 3 děti. Nám to nevadí, obě rodiny u nás mají k dispozici vlastní pokoj. Kdy si tam zalezou, vůbec o nich nevime. Postele mají průběně povlečené, kdy se u nás někdy zdrí, aby se mohli vyspat. Jejich loní prádlo neperu po kadém jednotlivém pouití, jen ho nechám důkladně vyvětrat a zase zastelu. Peru ho po 5-6ti pouití, mladí si ho pak sami povléknou.
Není tady