Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 3. 11. 2012 8:03

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Re: Vánoční (ne)pečení a vaření

Jinak u nás z cukroví nejvíc vedou vosí úly - od ostatního se spíše jen ochutná, ale vosích úlů není nikdy dost smile

A jestli mohu také doporučit hezké stránky s receptama na cukroví, tak tady jsou: http://www.toprecepty.cz/kategorie/35-cukrovi/

Upravil(a) LENNNA (3. 11. 2012 8:04)

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#52 3. 11. 2012 9:45

holcina
♥♥♥♥♥♥-

U nás není klasicky smažený kapr s brsalátem, ale pečený kapr na másle s pečenými brambory. V poledne dělám houbovou polévku. Kapra jíme všichni

Není tady

#53 3. 11. 2012 14:03

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

U nás děláme klasický bramborový salát a řízky, táta jí štiku (je to také naše ryba, ale na rozdíl od kapra má úžasné bílé dobré masíčko). Já si také štiku ráda dám, ale nikdy né přímo k večeri, abych jí měla na jednom talíři s bramborovým salátem, vadilo by mi to, takže k salátu raději řízek. A štiku samotnou někdy potom.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#54 3. 11. 2012 16:58

AndreaP.
Administrátor
Místo: Severní Morava

Ke štědrému dnu - tak bramborový salát děláme den předem večer, musí se uležet, pak je nejlepší. Stejně tak děláme polévku den předem, u nás teda zelňačka (mě totiž hrachovka zrovna extra nechutná a manžel pochází ze Slovenska  a tam je to prý zvykem, tak jsem to tak nějak přebrala). Takže na štědrý den vysloveně jen obalení a usmažení kapra (pro mě) a filé či řízky pro ostatní. Jediná jím kapra, o toho se nedám připravit, mám ho zcela spjatý s vánocema. Chlebíčky u nás neděláme, netuším, kam bychom to dali lol Přes den jen tak lehce zobeme cukroví, na snídani většinou vánočku.

Není tady

#55 3. 11. 2012 17:24

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Já tedy kapra nejím, asi zvyk z domova, naši ho nedělali. ALe babička ano. ALe manžel ho má rád, dostane pár kousků od tchyně. Pro děti máme kuřecí řízky pro nás z vepřového. Cukroví nandávám až těsně před večeří,abych už pak nelítala. JInak ho do poslední chvilky schovávám (i když... nemám dobré skrýše). Ke snídani vánočku, pak hrachovku a pak nic.
Máme pár let umělý stromeček s tím,že když seženeme živý, jdeme do živého. stolt
Odpodne jdou děti k babičkám odnést dárečky, už s nima nechodím,radši ještě dodělám poslední věci,jako třeba žehlení ubrusů a tak.
Po večeři a po tom rozjímání přichází k nám naši a tchánovci.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#56 5. 11. 2012 20:59

vera
♥♥♥♥♥♥-

tak u nás musí být rybí polévka s usmaženou houskou....osmažím zeleninu na másle a přidám rybí vnitřnosti, obranou uvařenou hlavu a na kostičky usmaženou housku na másle....petrželku....to požíráme 3 dny .....mňam
a bramborový salát....přidám jabka na kostičky
25.12. se sejdeme u mě na oběd....10 lidí....nachystám velký stůl a slavnostně prostřu na bílém ubrusu
letos chystám překvapení...s vnoučaty 10,8, 5 připravím program.....četbu vánočního příběhu s krásným koncem
to si užívám

Není tady

#57 5. 11. 2012 21:59

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

23.12. peču 2 poctivé kynuté vánočky dle Retigové- ráno 24. a pak 25.12 jsou na snídani a k nim čaj s rumem pekně smile.
Den před štědrým dnem taky dělám bramb.salát-posl.dobou jsem ale krájení surovin do něj přehodila na kluky,kteří taky 24.ráno zdobí stromeček -a  tuto činnost už dělají od malička,dřív tedy i s manželem.
Kapří polívku nejíme - 24.dělám hrachovku se slaninou a k tomu opeču houstičku.A hrachovku pěkně ze sáčku,je výtečná,takže není důvod se párat a vařit s hrachem,snad bych jí ani tak dobře nechutila ani.
Ráno tedy máme vánočku a přes poledne dělám všem ovocnou bombu,pak obaluju řízky a kapra+stahování kůže-letos ho budu jíst jen já,kluci řízky a manžel si řekl o filé.
25. jsme doma a 26. jezdíme za tchánovci  i s dárečkama.
Zmiňovali se tady chlebíčky - no po večeři jsme fakt všichni plní,taky si nedovedu představit ještě se dlávit tímhle.A nakonec nejen to jíst,ale navíc je ke všemu ostatnímu i dělat,to už by fakt bylo na hlavu.
Na štědrý den si teda nedovedu představit,že by k nám někdo nezvaný přišel,vánoce s námi slaví moje máti akorát a s ost.příbuznýma jsme mnoho km daleko od sebe a dobrýma známýma taky a i snima se nejradši setkáváme v šantánu.

Není tady

#58 6. 11. 2012 7:36

vera
♥♥♥♥♥♥-

vánočky taky budu péct....peču podle Bety....supeeer....peču 3, je to součást vánočních dárků
chlebíčky o vánocích nedělám....to až na Silvestra

25.12. udělám obrácený jabkový koláč s ořechy.....se člehačkou a zmrzlinou....mňamka a je to rychlé
těším se, až se začnu těšit.....zatím to nejde....dnes večer odjíždím s přáteli do Gruzie

Není tady

#59 6. 11. 2012 9:46

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

vera napsal(a):

vánočky taky budu péct....peču podle Bety....supeeer....peču 3, je to součást vánočních dárků
chlebíčky o vánocích nedělám....to až na Silvestra

25.12. udělám obrácený jabkový koláč s ořechy.....se člehačkou a zmrzlinou....mňamka a je to rychlé
těším se, až se začnu těšit.....zatím to nejde....dnes večer odjíždím s přáteli do Gruzie

Ty jo,a co tam? Návštěva známých či turistické cíle?

25.12. už mám padla a nedělám nic co se vaření týká,protože na snídani je ta zmiĄĄnovaná.vánočka,oběd to samo co štědroveč.večeře a na večeři co si kdo vezme.tongue

Není tady

#60 6. 11. 2012 10:16

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Na štědrý den polívku z pytlíku? Tak to je na mě moc :-))) tu nanejvýš na puák

Není tady

#61 6. 11. 2012 10:31

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

holcina napsal(a):

To se diví všichni,ale hrášková se slaninou z pytlíku je fakt vynikající,kolikrát když jím v restauraci v rámci meníčka hrachovou z hrachu,tak to bych teda nevyměnila,brr,nechutná mi to,když tam plave ten rozvařený hrách.Z pytlíku je taková krásná krémová a je vynikající nejen pro oko,ale i na chuĄĄt.
No a my teda na putáky nejezdíme,tak si to užíváme takhle:P A oceĄĄnuji na tom i to,že je to raz dva hotovo!Nemám totiž ráda,když se dělá složitě to,co jde jednoduše a rychle.

Není tady

#62 6. 11. 2012 12:17

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

holcina napsal(a):

no tak proč ne, když se doma vylepší. Já mám pytlíkovou hrachovku taky ráda, i když ji často nedělám.

miluju i zelňačku..ale Štědrý večer mám tak nějak spojený s hovězím vývarem. Děláte někdo vinnou klobásu?
to mně vždy udivovalo..na Vánoce.., já ji nedělám vůbec, u nás by se nejedla.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#63 6. 11. 2012 12:24

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Vinnou klobásu nedělám a štědrý den mám spojený s houbovou polívkou.-)

Není tady

#64 6. 11. 2012 16:09

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

je hezké, jak má každá rodina své zvyky a tradice smile

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#65 6. 11. 2012 18:35

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

holcina napsal(a):

taky tak

Není tady

#66 6. 11. 2012 19:09

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

laminanonte napsal(a):

holcina napsal(a):

no tak proč ne, když se doma vylepší. Já mám pytlíkovou hrachovku taky ráda, i když ji často nedělám.

miluju i zelňačku..ale Štědrý večer mám tak nějak spojený s hovězím vývarem. Děláte někdo vinnou klobásu?
to mně vždy udivovalo..na Vánoce.., já ji nedělám vůbec, u nás by se nejedla.

já ji taky často nedělám a je fakt dobrá,vylepšuju jí jen těma oprančenýma houstičkama.
Někdo se holt těch předsudků ne a ne zbavit.Jako by věděli čím prošel ten hrách samotný,pokud si ho tedy nevypěstují samy.

Vinnou klobásu taky nedělám,my jsme fakt max.plní,když navečer do sebe naládujem polívku+smaž.maso+brambor.salát.Vždyt tohle jídlo je kalorická bomba sama o sobě.

Není tady

#67 7. 11. 2012 10:25

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Jaku, to nejsou žádné předsudky.-) instantní jídla nekupuju ani přes rok natož  jako slavnostní jídlo.

Není tady

#68 7. 11. 2012 13:00

aminel
♥♥♥----

U nás se vaří všechno poctivě doma. Nevadí nám to, máme  televizi i v kuchyni a při poslouchání pohádek nebo některých filmů nám jde práce od ruky. Naštěstí, kolem Vánoc je z čeho vybírat. Práce nám jde od ruky, vlastně, děláme to rádi. Manžel myje zeleninu, loupe, krájí, odnáší odpadky, podává co je třeba, mezi tím si dáme tu a tam panáčka. Baví nás to.
Na Štědrý den rozvezeme dětem vánočky (dělám 4 velké), rybí polévku (vaříme kotel ze třech kaprů), vyzvedneme u rodičů vnoučata a jdeme s nimi ven. Do ZOO, nebo do uliček Starého města, na hrad, do kostela, jak kdy. Vnoučata jsou plná tajemného očekávání a napětí,už se nemohou dočkat večera. Atmosféra města je úžasná a my ji ještě podporujeme vyprávěním. Kolem 16ti hodin vnoučata vrátíme rodičům a jedeme domů. Obalíme si kapra, vepř. řízky a vinné klobásy, všechno usmažím.
Večer chci být sama s manželem, máme svoje pohodlí.
Teprve druhý den všichni přijedou k nám a proběhne večer druhá nadílka.  Dárky jsou pod stromečkem, ale rozdávají se až po večeři. Do té doby je zkoumají, co by tam mohlo být.  Všichni jsou u nás společně dva až tři dny, jak jim čas dovolí.  Hrajeme celé hodiny různé společenské hry, vnoučata už hrají s námi, jeden přes druhého vyprávějí zážitky a úžasně se bavíme. Nevaříme, dojídáme, každý, na co má chu.  Na Štěpána jdou tatínkové s dědečkem a  s vnoučaty ven a já s dcerou a snachou uvaříme svíčkovou a hovězí polévku s domácimi nudlemi, nebo upečeme dvě husy a uvaříme kaltoun s játrovými knedlíčky. Co  se nesní, jim rozdělím s sebou  domů a ještě nám" zbývá do mrazáku".

Není tady

#69 7. 11. 2012 14:09

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

aminel napsal(a):

U nás se vaří všechno poctivě doma. Nevadí nám to, máme  televizi i v kuchyni a při poslouchání pohádek nebo některých filmů nám jde práce od ruky. Naštěstí, kolem Vánoc je z čeho vybírat. Práce nám jde od ruky, vlastně, děláme to rádi. Manžel myje zeleninu, loupe, krájí, odnáší odpadky, podává co je třeba, mezi tím si dáme tu a tam panáčka. Baví nás to.
Na Štědrý den rozvezeme dětem vánočky (dělám 4 velké), rybí polévku (vaříme kotel ze třech kaprů), vyzvedneme u rodičů vnoučata a jdeme s nimi ven. Do ZOO, nebo do uliček Starého města, na hrad, do kostela, jak kdy. Vnoučata jsou plná tajemného očekávání a napětí,už se nemohou dočkat večera. Atmosféra města je úžasná a my ji ještě podporujeme vyprávěním. Kolem 16ti hodin vnoučata vrátíme rodičům a jedeme domů. Obalíme si kapra, vepř. řízky a vinné klobásy, všechno usmažím.
Teprve druhý den všichni přijedou k nám a proběhne večer druhá nadílka.  Dárky jsou pod stromečkem, ale rozdávají se až po večeři. Do té doby je zkoumají, co by tam mohlo být.  Všichni jsou u nás společně dva až tři dny, jak jim čas dovolí.  Hrajeme celé hodiny různé společenské hry, vnoučata už hrají s námi, jeden přes druhého vyprávějí zážitky a úžasně se bavíme. Nevaříme, dojídáme, každý, na co má chu.  Na Štěpána jdou tatínkové s dědečkem a  s vnoučaty ven a já s dcerou a snachou uvaříme svíčkovou a hovězí polévku s domácimi nudlemi, nebo upečeme dvě husy a uvaříme kaltoun s játrovými knedlíčky. Co  se nesní, jim rozdělím s sebou  domů a ještě nám" zbývá do mrazáku".

tak to je krásný!! tummenupp

v kuchyni já pomocníky moc nemusím, ale úklid děláme společně, taky popíjíme groček, nebo punč..
pak už jen pohoda a společné chvíle.
Nechápu, jak moje mamka lítá ještě celé dopoledne na Štědrý den. Byt vzhůru nohama.
Aby pak celá uštvaná usedla ke stolu. Já tohle jako dítě nesnášela..Neuměla si na to zajít a nechávala to naposlední chvíli. A to jsme doma pomáhali..

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#70 7. 11. 2012 15:38

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Já mám taky vše připravené.  Na Štědrý den se nehoním, salát je udělán večer předem, jen obalím řízky a uvařím hrachovku.

Já mám nejraději ty dny před svátkama,  jsem v takovém očekávání. smile

"Člověk si uvědomí, že byl šastný, až už je to pryč."

Není tady

#71 7. 11. 2012 16:16

aminel
♥♥♥----

Laminanonte:

Jak jsem psala dříve, můj otec byl mlsný kocour a mamince při vaření asistoval. Manžel, když se oženil, to automaticky převzal po něm a ani nevím jak, se to předává dál, příklady prostě  táhnou.

V kuchyni mi dcera ani snacha nevadí. Dcera dělá všechno jako já a snacha také. Její matka nikdy nevařila, když neměla jídlo ve školní jídelně, jedla chleba. Naučila se všechno až od nás, tak nemáme žádné rozpory. Při vaření si ještě pěkně pokecáme, vzhledem k našemu věku spíš jako kamarádky.

Není tady

#72 19. 11. 2012 14:50

jaspinn
♥♥♥♥---
Místo: Ostrava

Jéé, to je hezké témátko :-)
U nás si salát připravím den předem, a se rozleží - dělám klasický bramborový s majonézou a bramborový celerový - podle mého tatínka, který jej miloval. Uvařím i hrachovou polévku, té hodně, protože na Štědrý den ji v poledne jíme - ale bez jakýchkoli vložek - opečenou slaninku, nočky a osmažený chleba do ní dáváme až na štědrovečerní stůl. Dopoledne koukáme na pohádky, po obědě jdeme s manželem na procházku a stavujeme se do takové zastrčené putyky na grog - přes rok nás ani nenapadne tam jít, ale na ten Štědrý den je to široko daleko jediná otevřená hospůdka a schází se tam evidentně štamgasti - hlavně ti, kteří nikoho nemají a mají hlouběji do kapsy :-) - je tam taková zvláštní, ale milá  atmosféra :-)
No a kolem 15 hod. jdeme domů, já obalím kapra a řízky, manžel dobaluje na poslední chvíli svoje dárky a pak už jenom nazdobím stůl a v 17 hod večeříme. Teď už jenom s manželem a synem, dcera vloni poprvé byla na Štědrý večer ve svém. Rozdáme si dárečky a je to. Pak už jenom v klidu popíjíme vínko, kávu a kolem desíti si dáváme studený salát s řízkem, a to samé na snídani na první svátek. Nevařím, odpoledne přijde rodinka, proběhne ochutnávka salátu, dojí se zbytek řízků, cukroví a nikdo nemá na nic jiného k jídlu ani pomyšlení big_smile big_smile

Ale co si už hodně let doopravdy užívám, a na co se těším je večer před Štědrým dnem. To už rodinka ví, že je to můj večer, dříve zalehnou a já dovyzdobím obývák i kuchyň, naaranžuji cukroví a ovoce, všude zhasnu, zapálím svíčky, naliju si dobré vínko, pustím potichoučku koledy a přemýšlím si, co se mi letos povedlo, co ne, jak jsem ráda, že mám rodinku zdravou a že ji vůbec mám, a je mi moc dobře smile

Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží nᚠsvět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.
Jan Werich

Není tady

#73 22. 11. 2012 17:02

vera
♥♥♥♥♥♥-

bramborový salát vánoční......to je přímo rituál....musí do něj přijít jablka
jste mě naladily....uklízím knihovnu....a letos udělám marokánky od Bety....ještě jsem je nikdy nedělala, myslela jsem, že je to složité
a letos se chystám, že udělám s vnoučaty perníčky...věnuji na to odpoledne....najdu nějaký jednoduchý recept
se aji těším

Není tady

#74 22. 11. 2012 19:14

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

aminel napsal(a):

To je sice hezké,skoro řekla bych neuvěřitelné,ale mě by z toho asi mrsklo,mít doma návštěvu 2-3 dny.Kolik taková návštěva vlastně ve vašem případě obnáší dospělých+dětí?

Není tady

#75 22. 11. 2012 20:28

aminel
♥♥♥----

Jaku,
bývá u nás dcera a syn s rodinou, dohromady je nás 6 dospělých a 3 děti. Nám to nevadí, obě rodiny u nás mají k dispozici  vlastní pokoj. Když si tam zalezou, vůbec o nich nevime. Postele mají průběžně povlečené, když se u nás někdy zdrží, aby se mohli vyspat. Jejich ložní prádlo neperu po každém jednotlivém použití, jen ho nechám důkladně vyvětrat a zase zastelu. Peru ho po 5-6ti použití, mladí si ho pak sami povléknou.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí