Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 28. 10. 2012 16:44

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Vánoční (ne)pečení a vaření

Z vánočního cukroví mám nejraději marokánky

Marokánky

1/2  litru mléka
8 zarovnaných lžic hladké mouky (nepřesypávat – aby hmota nebyla zbytečně tuhá)
10 zarovnaných lžic krupicového cukru
400 – 500 g směsi rozinek, kandovaného ovoce, buráků a ořechů

Čokoládová poleva na potření.

Mléko, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni nebo v nepřilnavém kastrole na mírném ohni do zhoustnutí.
Do husté hmoty zamícháme směs rozinek, kandovaného ovoce a ořechů.
Promícháme a ze vzniklé kaše tvoříme na plechu s pečícím papírem pomocí lžičky a kulatého nože placičky.
Pečeme při 200 C tak dlouho, až okraje mírně zhnědnou.
Vychladnuté potíráme na spodní straně čokoládou.

http://i.imgur.com/rSZGx.jpg

http://i.imgur.com/OFHat.jpg

Strach je malá smrt...

Není tady

#27 28. 10. 2012 16:50

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

A tohle je výborné ale nemám fotku

Perníkové koule

200g drcených perníčků
100g mletého cukru
4 polévkové lžíce medu
4 polévkové lžíce mletých piškotů
80g másla
50g nasekaných rozinek (brusinek)
50g mleté ořechy
2 polévkové lžíce kakaa
Rum

Čokoládu na polévání nebo ořechy nebo kokos na obalení

Strach je malá smrt...

Není tady

#28 28. 10. 2012 16:53

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Dřevěný zubatý váleček jsem viděla prodávat na farmářských trzích v Praze ve stánku s vařečkami, kvedlačkami, důlkovači na koláče a podobným dřevěným kuchyňským náčiním smile Farmářské trhy jsou třeba každý pátek na Andělu v Praze 5, kousek od OC Nový Smíchov, blízko stanice metra "B".

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#29 28. 10. 2012 16:58

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Bety napsal(a):

A tohle je výborné ale nemám fotku

Perníkové koule

200g drcených perníčků
100g mletého cukru
4 polévkové lžíce medu
4 polévkové lžíce mletých piškotů
80g másla
50g nasekaných rozinek (brusinek)
50g mleté ořechy
2 polévkové lžíce kakaa
Rum

Čokoládu na polévání nebo ořechy nebo kokos na obalení

Bety, tohle vypadá dobře tummenupp a recept je ideální na zužitkování zlomků perníkových figurek, které se při pečení poškodí smile

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#30 28. 10. 2012 17:00

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

A ještě sněhové pusinky - nedělám je vůbec nad párou a drží perfektně, hlavně je potřeba dobře ušlehat - na všechno používám robot Bosch

bílky
krystalový nebo krupicový cukr
moučkový cukr

na jeden bílek počítáme 40 gramů krystalového cukru a 30 gramů moučkového cukru
moučkový cukr prosijeme

nejdříve ušleháme tuhý sníh z bílků a krystalového cukru
když je hotový, vařečkou do něj zapravíme moučkový cukr

naplníme curářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme pusinky nebo tvary
troubu zapneme na 50°C a sušíme, občas troubu otevřeme
pusinky by měly být na povrchu tvrdé a uvnitř trošku měkké

http://i.imgur.com/KCvLp.jpg

sníh musí dělat "špičky"

Upravil(a) Bety (28. 10. 2012 17:02)

Strach je malá smrt...

Není tady

#31 28. 10. 2012 17:11

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Já mám nejraději "suché" pečivo
vynikající celozrnné sušenky

http://i.imgur.com/aM5fR.jpg

http://i.imgur.com/Mm5oi.jpg

recept tady: http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=7176

mouku dávám hladkou, pšeničné otruby mleté se dají koupit ve Zdravé výživě nebo nahradit přidáním více drcených vloček, vločky kupuju Emco jemné ty se už nemusí drtit

Strach je malá smrt...

Není tady

#32 29. 10. 2012 9:33

AndreaP.
Administrátor
Místo: Severní Morava

Bety nádhera, ty jsi prostě poklad godlike
Na ten váleček se podívám, zrovna dneska jdu k vietnamcům, máme tu jednoho takového svého "místního", tak tam na to mrknu. Láká mě to hodně, sušenky a tak by byly super i do školy občas jako svačinka a tak, není to vysloveně jen o vánočním pečení a to se mi líbí.

Není tady

#33 29. 10. 2012 9:39

AndreaP.
Administrátor

Jinak k sušenkám, já jsem teď objevila jedny v Lídlu a jsou perfektní. Je to takový zelený balík o váze 600 g, je jich tam fakt moc, značka Favorina - jsou to takové "perníkové sušenky" a jsou fakt chuťově výborné. A cena 30 Kč mě fakt dostala.  Není to náš výborek, což v Lídlu není skoro nic. Hned si pro jednu jdu lol Tak to jen takový tip, kdo je sušenkový. Ono to má i takový skoro vánoční obal - takže já už mám v plánu, že to nakoupím, dám na to mašli a každej dostane jeden balík pod stromek - myslím tím máti, ségru a tak, no prostě ženské big_smile

Jsem dohledala fotku

http://se-img1.ciao.com/ise/images/products/normal/822/favorina-spiced-bisquits--1350822.jpg

Není tady

#34 29. 10. 2012 9:47

aminel
♥♥♥----

Bety, máš můj obdiv, ale jak čtu, nejen můj.

Brůběžně také vaříme zdravě, ale občas se rozšoupneme.
Poslednch pár let dělám, nejen na Vánoce, ještě dortíky. Věnečky, větrníky, mašle a rakvičky. Rakvičky  nedělám v klasických formičkách, ale v malých, různých tvarů, jako jednohubky. To aby se nemusely kousat a nebylo moc drobečků. Jsme štíhlí, tak se neomezujeme, ale i plnoštíhlé návštěvy si pochutnávají, i ony si občas potřebují uspokojit chuť.

Není tady

#35 29. 10. 2012 11:54

Pufinka
♥------

Párkrát jsme s mámou koupily. A vždycky jsme pak zbytky (samozřejmě jen toho kupovaného) házely v lednu až březnu slepicím... Ráda peču, moc ráda. Jen nějak letos nemám pro koho. Nikdy bych toho nesnědla tolik, co toho napeču... má vůbec cenu péct třeba pět druhů? Obvykle mívám tak 70 kousků od 10-15 druhů...

Není tady

#36 29. 10. 2012 11:59

Pufinka
♥------

AndreaP. napsal(a):

Jinak k sušenkám, já jsem teď objevila jedny v Lídlu a jsou perfektní. Je to takový zelený balík o váze 600 g, je jich tam fakt moc, značka Favorina - jsou to takové "perníkové sušenky" a jsou fakt chuťově výborné. A cena 30 Kč mě fakt dostala.  Není to náš výborek, což v Lídlu není skoro nic. Hned si pro jednu jdu lol Tak to jen takový tip, kdo je sušenkový. Ono to má i takový skoro vánoční obal - takže já už mám v plánu, že to nakoupím, dám na to mašli a každej dostane jeden balík pod stromek - myslím tím máti, ségru a tak, no prostě ženské big_smile

Jsem dohledala fotku

http://se-img1.ciao.com/ise/images/prod … 350822.jpg

Teď jsi mi padla do noty. Já jsem minulý týden ochutnala něco podobného, ale českého! Jsou to vánoční perníkové sušenky - a pozor - z grahamové mouky! Je tam ale dost cukru, což zdravý dojem trochu kazí. Nicméně jsou fakt výborné, k čaji super. A tá vůůůůně! Jen nevím, kde je koupit, dotala jsem je od kolegyně v práci. Bohužel na internetu jsem je nenašla, ale vyrábí je v Plané nad Lužnicí jako třeba perníky nebo zdravé potraviny petra Havlíčka Víte, co jíte.

Není tady

#37 29. 10. 2012 12:34

aminel
♥♥♥----

Pufinko, my, cukroví co nesníme,zabalím do fólie, dám ještě do plast. krabiček a do mrazáku. Vyndávám, když nás honí mlsná, třeba v létě, jako letos. Je jako čerstvé.

Není tady

#38 29. 10. 2012 14:15

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

já kupuji už asi třetím rokem v Kauflandu tyhle
http://www.borggreve-kekse.de/seiten/p_ … ewuerz.htm

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#39 29. 10. 2012 15:34

AndreaP.
Administrátor

Ano Pufinko, to je ten správný název vánoční perníkové sušenky, to koření je tam prostě cítit, voní to nádherně a jsou fakt úžasný.
Lami, mrknu i do Kauflandu na ten Tvůj odkaz a taky vyzkozuším.
Mě tam napadlo, že by z těch sušenek šly dobře udělat ty perníkové koule od Bety, ne?

Není tady

#40 29. 10. 2012 16:05

agewa
♥♥♥♥♥♥-

když u nás hlavně nepečené . to dělám 3-4 dávky.

Není tady

#41 2. 11. 2012 17:50

kvietok medovy
♥♥♥♥♥--

a ako to mate s varenim na stedry vecer? Varite vsetko od rana do vecera? Ja zvyknem uvarit obrovsky hrniec kapustnice 3 dni pred, podla hesla cim starsia, tym lepsia wink , dalsi den  spravim majonezovy salat, nachystam sladke, v den D uz len vysmazam a peciem maso a uvarim sosovicovu polievku- o hriby sa stara muz. Kto z hosti pride skor, robi chlebicky. Stromcek robime uz zaciatkom decembra vissla

Upravil(a) kvietok medovy (2. 11. 2012 18:01)

Není tady

#42 2. 11. 2012 18:05

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Den před Štědrým dnem připravujeme s manželem bramborový salát. Už se stalo u nás pravidlem,že oba. Na štědrý den už jen obaluju řízky a dělám hrachovou polívku s osmaženou žemlí. Chlebíčky nepřipravujeme. To až druhý den. Stromeček strojím 23tího navečer. stolt ted když je holka malá, tak aby měla překvapení ráno. ALe až bude větší, bude zdobit se mnou dopoledne na štědrý den.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#43 2. 11. 2012 18:21

kvietok medovy
♥♥♥♥♥--

offtopic skoda, ze uz mam navarene, hrachovku som nejedla uz velmi dlho, zajtra si ju navarim.

Není tady

#44 2. 11. 2012 19:06

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

na Štědrý den dělám jen řízky a kapra, polévku a salát den předem. Dělávala jsem i šrůdl,ale už nedělám,jen štoly. Stromeček  jsme zdobili v noci 23., ale děti už jsou velké, tak si ho zdobíme už kolem 20. a máme ho do ledna.
Chlebíčky nedělám vůbec, nikdo na ně nemá ani chuť. Polévku dělám hovězí s játrovými knedlíčky.Saláty dva..klasický a jarní pro syna (se šalotkou, ředkvičkami a zakys.smetanou)

Na Štedrý den už chci mít všechno hotovo, jen si užívat domácí pohodu.Zatopit v krbu, popíjet grog, nebo čaj, hrajeme doma koledy a zpíváme. Pak jdeme na procházku, na punč..

Já už se těším..smile

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#45 2. 11. 2012 19:13

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

kvietok medovy napsal(a):

a ako to mate s varenim na stedry vecer? Varite vsetko od rana do vecera? Ja zvyknem uvarit obrovsky hrniec kapustnice 3 dni pred, podla hesla cim starsia, tym lepsia wink , dalsi den  spravim majonezovy salat, nachystam sladke, v den D uz len vysmazam a peciem maso a uvarim sosovicovu polievku- o hriby sa stara muz. Kto z hosti pride skor, robi chlebicky. Stromcek robime uz zaciatkom decembra vissla

máte na Štědrý večer hosty? Já jsem ráda jen s manželem a dětmi. Někdy jdeme dopoledne k rodičům na kávu, někdy s nimi na procházku, ale večer už chci být jen v nejužším kruhu rodiny.25.a 26. pak chodíme k rodičům na oběd Dřív jsme si brali každý rok i moji babičku (87), ale bydlí daleko a už má ráda svůj klid, tak chodí k mé tetě a strejdovi,kteří ji odvezou druhý den domů.

jak to máte vy ostatní?

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#46 2. 11. 2012 19:14

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

kvietok medovy napsal(a):

offtopic skoda, ze uz mam navarene, hrachovku som nejedla uz velmi dlho, zajtra si ju navarim.

tu bych si taky dala

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#47 2. 11. 2012 19:53

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

dusička napsal(a):

Den před Štědrým dnem připravujeme s manželem bramborový salát. Už se stalo u nás pravidlem,že oba. Na štědrý den už jen obaluju řízky a dělám hrachovou polívku s osmaženou žemlí. Chlebíčky nepřipravujeme. To až druhý den. Stromeček strojím 23tího navečer. stolt ted když je holka malá, tak aby měla překvapení ráno. ALe až bude větší, bude zdobit se mnou dopoledne na štědrý den.

my děláme čočkovou polívku. jinak salát den předem, to je jasný, aspoň se zaleží.
řízky neděláme, děláme kapra. já bych se teda bez něj docela obešla, v podstatě asi bez jakýhokoliv masa,a ale mladej že tradice je tradice a na kaprovi prostě trvá.
stromeček jak kdy, někdy 23., někdy 24. - koukáme u toho na pohádky. chlebíčky na štědrý den neděláme vůbec. neviděli by jsme zlatý prasátko smile

Upravil(a) PPavlaa (2. 11. 2012 19:55)

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#48 2. 11. 2012 21:22

kvietok medovy
♥♥♥♥♥--

laminanonte napsal(a):

máte na Štědrý večer hosty? Já jsem ráda jen s manželem a dětmi. Někdy jdeme dopoledne k rodičům na kávu, někdy s nimi na procházku, ale večer už chci být jen v nejužším kruhu rodiny.25.a 26. pak chodíme k rodičům na oběd Dřív jsme si brali každý rok i moji babičku (87), ale bydlí daleko a už má ráda svůj klid, tak chodí k mé tetě a strejdovi,kteří ji odvezou druhý den domů.

jak to máte vy ostatní?

Hej, mame, a kazdy rok ich pribuda tummenupp, kazdy donesie nieco tradicne zo svojej krajiny, ono je to taky mis- mas stedry vecer a ochutnavka jedal z celeho sveta. Kapra nerobim, len ryby bez kosti, rezne brav., kuracie. A tento rok asi aj morku- nevesta si objednala- takze nie asi, ale urcite wink

Není tady

#49 2. 11. 2012 21:32

kvietok medovy
♥♥♥♥♥--

ryby kupujem uz obalene, preto viac druhov

Není tady

#50 3. 11. 2012 8:01

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

laminanonte napsal(a):

já kupuji už asi třetím rokem v Kauflandu tyhle
http://www.borggreve-kekse.de/seiten/p_ … ewuerz.htm

Spekulatius sušenky jsou opravdu výborné tummenupp

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí