6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Většinou se vánočka rozjede, když jednotlivé prameny nejsou stejně velké, nebo nestejně vyválené. Po vložení do trouby ještě kyne a tlustší pramen nebo části nakynou samozřejmě víc. Mně to neva, hlavně že je dobrá.
Není tady
aminel napsal(a):
Tak to zase já nejvíc miluju rozjetou vánočku, prasklina mi nejvíc chutná.
Cukroví ještě máme, ostatní je snědeno. Ještě mám v plánu upéct další vánočky, ale rodina mě přemlouvá, abych místo nich upekla čokoládový závin.
jak děláš ten čokoládový závin ?
Není tady
meduza napsal(a):
PPavlaa napsal(a):
vera napsal(a):
upekla jsem 3 vánočky.....všechny jsou cítit kvasnicema....a to jsem kupovala ty se slonem
já dělala jen jednu, nebyla cítit kvasnicema, ale zase se mi ten vrch rozjel, takže to rozhodně nebyl žádnej výstavní kus tak jsem pak prostě už další koupila a bylo.
Přes rok občas vánočku taky koupím,ale na vánoce jedině peču!Rozjet se to mohlo i proto,že trouba nebyla správně hodně teplá nebo těsto třeba málo vykynuté?Mě se taky jedna vánočka rozjela do šířky,ale chutově naštěstí neměla chybu.
vykynutý bych řekla bylo dost, stejně i trouba ok. prostě se stalo, je to jedno, nikam dál putovat neměla, chuťově byla dobrá a snědla se i rozjetá.
někdy je to fakt jak zákon schválnosti, když chci, aby byla dokonalá, někde se něco potento a když mi na tom zase až tak nezáleží, je krásná
Není tady
Pavlo,
mám recept na skvělé kynuté těsto, z něho dělám všechno. Buchty, buchtičky, koláče na plech, malé koláčky, plněné hřebeny atd. Také čokoládový, povidlový, makový nebo tvarohový závin.
Vykynuté těsto (zadělávám v pekárně) z 1kg mouky rozdělím na 4 díly, rozválím na obdélníky (klasika) a potřu Nutelou, v síle půl až 1cm. Zavinu, kraje "slepím" vajíčkem a navrchu je také potřu vajíčkem. Z "mého" těsta je neskutečně dobrý.
Maminka dělala čokoládovou náplň sama, ale já, bohužel, nevím jak. Ať jsem ji zkoušela jakkoliv, nebylo to ono, tak dávám Nutelu a ve finále je to chuťově stejné.
Ještě ale váhám, jestli přece jen neudělám vánočky. Babička mi vždycky říkala, že když dělá vánočku, u každého pramene si něco přeje a já to mám dělat také. Např. jeden pramen symbolizuje zdraví, další štěstí, lásku, úspěch, atd. Když všechny prameny zaplete dohromady, vzájemně se propojí a společnými silami rodině přináší pohodu a prosperitu. Já vím, spokojenou rodinu nezajistí vánočka, ale slova babičky mám od útlého dětství hluboko v sobě a nedá mi to, abych novoroční vánočku vynechala.
Není tady
aminel napsal(a):
Pavlo,
mám recept na skvělé kynuté těsto, z něho dělám všechno. Buchty, buchtičky, koláče na plech, malé koláčky, plněné hřebeny atd. Také čokoládový, povidlový, makový nebo tvarohový závin.
Vykynuté těsto (zadělávám v pekárně) z 1kg mouky rozdělím na 4 díly, rozválím na obdélníky (klasika) a potřu Nutelou, v síle půl až 1cm. Zavinu, kraje "slepím" vajíčkem a navrchu je také potřu vajíčkem. Z "mého" těsta je neskutečně dobrý.
Maminka dělala čokoládovou náplň sama, ale já, bohužel, nevím jak. Ať jsem ji zkoušela jakkoliv, nebylo to ono, tak dávám Nutelu a ve finále je to chuťově stejné.
Ještě ale váhám, jestli přece jen neudělám vánočky. Babička mi vždycky říkala, že když dělá vánočku, u každého pramene si něco přeje a já to mám dělat také. Např. jeden pramen symbolizuje zdraví, další štěstí, lásku, úspěch, atd. Když všechny prameny zaplete dohromady, vzájemně se propojí a společnými silami rodině přináší pohodu a prosperitu. Já vím, spokojenou rodinu nezajistí vánočka, ale slova babičky mám od útlého dětství hluboko v sobě a nedá mi to, abych novoroční vánočku vynechala.
taky to dělávám, ale nemažu nutelou. rozválené těsto posypu moučkovým cukrem, kakaem (obyč.) a hustě pokapu rozpuštěným máslem. sroluji a upeču.
Není tady
April,
ale to, co dělám já, je chuťově úplně něco jiného, včetně těsta.
Náplň, co dělala mamka, nebyla ze sypkých ingrediencí. Resp. částečně byla, ale hotová měla podobnou konzistenci jako Nutela.
Není tady
aminel to s tím přáním, co ti říkala babička je hezký :-)
Není tady
zjistila jsem, že už někteří pečou.....hm
já se loni nechala inspirovat tímto vláknem....a měla jsem velký úspěch
letos to zopakuju..... a snad se ještě přiučím
Není tady
a zdokonalím......marokánky podle Bety rovnou z dvojité dávky
a kadaňské rohlíčky a letos udělám.....mašle, ty musejí být mňamózní
Není tady
Bety napsal(a):
už jsem to sem dávala kdysi dávno (1.10.2006 jak jsem se podívala do archívu) a předloni koukám, že Hera to použila zkopírované slovo od slova do Pečení je radost do letáčků k nákupu Hery
Perníky
400 g hladké mouky
100 g másla
2 vejce
140 g práškového cukru
2 lžíce rozpuštěného medu
1 kávová lžička jedlé sody
2 lžičky koření do perníku
(1 lžíce rume + jedna lžíce vody) – nemusí být
Vypracujeme těsto. NEPŘIDÁVÁME med víc než je v receptu, z medu perníčky víc tvrdnou.
Potírat vajíčkem před upečením.
Péct na papíře nebo vymazaném plechu. Čas pečení a stupně se liší podle konkrétní trouby - peču až trochu ztmavnou.
Jsou hned měkké, nemusí se rozležet.
Já jsem líná zdobit a tak je posypávám myšíma hovínkama, nebo někdy drcenýma ořechama nebo na ně udělám "umělěcký cik-cak" tak že rozehřeju tu polevu v sáčku, střihnu malinko rožek a ty perníčky postříkám...
http://foto.dama.cz/img/433/433025.jpg
P.S. taky jdou bez problémů zmrazit.
šišatá chaloupka
http://i.imgur.com/jfU5q.jpg
http://i.imgur.com/liKXO.jpg http://i.imgur.com/c4JBa.jpg
svicen
http://i.imgur.com/4Dxg6.jpg
perníčky s vitráží
http://i.imgur.com/u1VcT.jpg
ten váleček si určitě kupte - je bezvadný na sušenky, těsto rozválet, položit mikroten, přejet válečkem a vykrájet
http://i.imgur.com/ph69s.jpg
strom formičky Tescoma
http://i.imgur.com/HnZMo.jpg
a loňská chajda
http://i.imgur.com/hQj1j.jpg
Není tady
Dnes jsem upekla ořechové cukroví - aby se uleželo. Ořechové hvězdičky (ty se pak dozdobí krémeme a čokoládou) a "makové" tyčinky. Bohužel už druhým rokem se mi nepdařilo sehnat bílý mák, takže je dělám z ořechů.
No a abychom neujídali vánoční cukroví, upekla jsem včera zázvorové sušenky - jen tak na chuť, ke kafíčku. Zkusila jsem nový recept a jsou dobré.
Není tady
Judyna napsal(a):
Dnes jsem upekla ořechové cukroví - aby se uleželo. Ořechové hvězdičky (ty se pak dozdobí krémeme a čokoládou) a "makové" tyčinky. Bohužel už druhým rokem se mi nepdařilo sehnat bílý mák, takže je dělám z ořechů.
No a abychom neujídali vánoční cukroví, upekla jsem včera zázvorové sušenky - jen tak na chuť, ke kafíčku. Zkusila jsem nový recept a jsou dobré.
jaké? miluji zázvor v jakékoliv podobě
Není tady
dnes jsem se inspirovala tady:
http://www.toprecepty.cz/recept/37222-z … bez-mouky/
ale recept jsem vylepšila - rozhňácala jsem dva banány tyčovým mixérem, vmíchala jsem sušené plody goji, drcené ořechy, trošku medu, sezamové a slunečnicové semínko a vlastnoručně v létě nasušené, nakrájené a naložené do rumu meruňky a třešně ze zahrádky a udělala jsem placičky, (na plechu jsem měla fólii z Lidlu tu černou) upekla, a je to hodně žravé i mnaželovi to chutná. Ze dvou banánů to byly dva plechy.
No a letošní chajda, foceno jenom mobilem
Není tady
aprill napsal(a):
Judyna napsal(a):
Dnes jsem upekla ořechové cukroví - aby se uleželo. Ořechové hvězdičky (ty se pak dozdobí krémeme a čokoládou) a "makové" tyčinky. Bohužel už druhým rokem se mi nepdařilo sehnat bílý mák, takže je dělám z ořechů.
No a abychom neujídali vánoční cukroví, upekla jsem včera zázvorové sušenky - jen tak na chuť, ke kafíčku. Zkusila jsem nový recept a jsou dobré.jaké? miluji zázvor v jakékoliv podobě
Je to recept z časopisu
Takže: 300g polohrubé mouky,
100 g moučkového cukru,
sůl,
1 lžička mletého zázvoru,
200 g másla,
1 vejce.
Vypracovat těsto, nechat hodinu odpočinout v lednici, vyválet silnější plát a vykrajovat kolečka.
Já dala máslo napůl s Herou. Skoro bych řekla, že tuku by mohlo být i míň. Zázvor mám taky ráda, takže jsem dala víc než lžičku. Jsou křehké, nijak přeslazené.
Není tady
Judyna napsal(a):
aprill napsal(a):
Judyna napsal(a):
Dnes jsem upekla ořechové cukroví - aby se uleželo. Ořechové hvězdičky (ty se pak dozdobí krémeme a čokoládou) a "makové" tyčinky. Bohužel už druhým rokem se mi nepdařilo sehnat bílý mák, takže je dělám z ořechů.
No a abychom neujídali vánoční cukroví, upekla jsem včera zázvorové sušenky - jen tak na chuť, ke kafíčku. Zkusila jsem nový recept a jsou dobré.jaké? miluji zázvor v jakékoliv podobě
Je to recept z časopisu
Takže: 300g polohrubé mouky,
100 g moučkového cukru,
sůl,
1 lžička mletého zázvoru,
200 g másla,
1 vejce.
Vypracovat těsto, nechat hodinu odpočinout v lednici, vyválet silnější plát a vykrajovat kolečka.
Já dala máslo napůl s Herou. Skoro bych řekla, že tuku by mohlo být i míň. Zázvor mám taky ráda, takže jsem dala víc než lžičku. Jsou křehké, nijak přeslazené.
dík
Není tady
Bety napsal(a):
http://i.dama.cz/s/e808.gif http://i.dama.cz/s/e350.gif dnes jsem se inspirovala tady:
http://www.toprecepty.cz/recept/37222-z … bez-mouky/
ale recept jsem vylepšila - rozhňácala jsem dva banány tyčovým mixérem, vmíchala jsem sušené plody goji, drcené ořechy, trošku medu, sezamové a slunečnicové semínko a vlastnoručně v létě nasušené, nakrájené a naložené do rumu meruňky a třešně ze zahrádky a udělala jsem placičky, (na plechu jsem měla fólii z Lidlu tu černou) upekla, a je to hodně žravé i mnaželovi to chutná. Ze dvou banánů to byly dva plechy.
No a letošní chajda, foceno jenom mobilem
http://2i.cz/2i/i/52a35638/758b13affaf7 … 4192.f.jpg
Bety.....ty naše kuchařinko....díky, to mě moc láká
ale poraď natvrdlé ženské.....co je to ta fólie z Lidlu, teď ji mají?
děkuji
Není tady
Je to taková černá fólie na pečení, místo pečícího papíru - zůstane úplně čistá, stačí setřít, ale myslím že teď zrovna je nemají. Bývá vždycky v nějaké akci a stojí pár kaček - přesnou cenu si už nepanatuju, používám to už pár let a pořád je to jako nové. Když peču něco, co se pak musí krájet, tak to taky upeču na té fólii a z ní to pak přešupnu jinam, peču na tom úplně všechno asi... nemám doma foťák, dcera si ho odvezla, je dlouhodobě v zahraničí tak fotím jen mobilem
Není tady
Upekla jsem cukroví z celého máku - recept mám z internetu ale bohužel už nevím kde jsem ho opsala, je možné to i slepovat nebo na to dávat polevu, já jsem to nechala jen tak chlapi slepované nechtějí
250g máslo (Hera apod.)
350g hladká mouka
110g mák celý Nemletý
80g cukr moučka
2 žloutky
špetka soli
péct na cca 170°C než začnou zlátnout okraje (myšleno bez horkovzduchu, pokud použijete horkovzduch mírně ztlumit teplotu) musela jsem to dost hlídat začne to pak zlátnout rychle
Není tady
kam zmizely moje fotky.... to je záhada
Upravil(a) Bety (8. 12. 2013 19:32)
Není tady
Černou folii na pečení mají v Lidlu(minulý týden jsem jí kupovala ) za 39 Kč.
Je to fakt vychytávka.
Není tady
Bety a mokory......děkuji
Není tady
Já na Vánocích miluju tu atmosféru, rodinný krb, dobrou náladu, konečně se všichni sejdeme a jsme společně, hrajeme různé hry, povídáme si a samozřejmě k tomu i neodmyslitelně patří baštění cukroví, já většinou dělám nepečené cukroví a to pak dovážím domů a letos jsem se rozhodla dělat kokosové kuličky trošku jinak, tady je na ně recept
2 hrnky mletých mandlí
3 lžíce BIO kokosového tuku
10 ks sušených datlí
2 lžičky mletého sušeného zázvoru
1/2 lžičky mletého hřebíčku
špetka soli
4 lžíce sirupu z agáve
strouhaný kokos na obalení
Není tady
Tak jsem znovuobjevila toto vlákno a mrkla do něj s trochou nostalgie. najdou se zde dobroty od lidí, kteří už sem nechodí.
Chci se totiž zeptat - tak jste na tom děvčata s pečením?
Já dnes udělala zázvorky a ořechové tyčinky, které mají být nejlépe z bílého máku, ale ten nemám.
Není tady