29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Už z názvu samotného je jasné, o čem tato diskuze bude. Pojďme se inspirovat navzájem, přidejte své tipy, recepty, vtipné příhody.
Není tady
jupí..někdo by namítl, dejte pokoj s Vánocemi v říjnu..ale já je mám ráda, hlavně to těšení se na ně a přípravy..takže toto téma vítám
letos jsem se rozhodla, že nebudu péct tolik druhů, jen ty nejoblíbenější druhy a taky pro nikoho známého za peníze..tak jsem zvědavá, zda to dodržím
Upravil(a) laminanonte (15. 10. 2012 16:37)
Není tady
Přesně tak, také miluju tu dobu před vánoci...a ano je možné, že někdo řekne, dejte pokoj s vánoci v říjnu, ale ono to tak strašně rychle utíká ... a schválně, kolik z nás už má třeba koupený nějaký vánoční dárek? Takže je brzy či není?
Není tady
brzy určitě není, vždyť už každý větší obchod nabízí kolekce od září
Není tady
já už mám koupeno pár prvních drobností, co mi padly do oka. tak doufám, že vydržím do vánoc a nevytáhnu je dřív
já už se na vánoce těším
Není tady
Před Vánocema mi musí doma vonět cukr, vanilka, hřebíček, atd. Vloni jsem poprvé a taky naposledy cukroví koupila. Drahý a hnusný a prý od vyhlášené cukrářky. To moje babička byla vyhlášená cukrářka, už nežije, ale kdyby to koupený cukroví viděla a ochutnala, tak by ji asi ranila mrtvice.
Takže letos peču sama,jen pár kousků, moc se to u nás nejí, ale domácí
Není tady
Modroočka napsal(a):
Před Vánocema mi musí doma vonět cukr, vanilka, hřebíček, atd. Vloni jsem poprvé a taky naposledy cukroví koupila. Drahý a hnusný a prý od vyhlášené cukrářky. To moje babička byla vyhlášená cukrářka, už nežije, ale kdyby to koupený cukroví viděla a ochutnala, tak by ji asi ranila mrtvice.
Takže letos peču sama,jen pár kousků, moc se to u nás nejí, ale domácí
taky jsem jednou koupila cukroví, drahé, hnusné . takže si už peču sama. nepeču toho hodně, jenom tak, aby to provonělo byt a udělalo tu správnou vánoční náladu
Není tady
Já bych spíš potřebovala nějaké recepty na dia cukroví. Letos se už nebudu moci vyřádit s pečením. Ach jo.
Není tady
Kupované mi taky nechutná, i když je fakt, že byla doba, v době kdy se narodila dcera a syn byl ještě malinkej, že jsem prostě pečení nedávala, byla jsem ráda, že jsem ráda Ale teď už opět není nad domácí. Raději jen pár kousků, nemusím mít 20 druhů (teda abych byla přesná, což o to, ono by se to snědlo, ale kdo by to pekl?), ale aby byly domácí.
Holky mám nápad, je fakt, že tady v receptech-diskuzích je jistě spoustu tipů na cukroví, které ale bohužel časem zapadnou.... pojďme každá (přesněji ta, která bude mít chuť) napsat své oblíbené recepty (postup a kdo má, tak fotku, to by bylo ideál) a udělal by se pak z toho článek ve smyslu "cukroví Babinetek" Pak jen kliknem, až nastane čas a můžeme péct
Byl by to prima přísun inspirace, osobně bych moc ráda zkusila i něco jiného, osvědčeného.
Není tady
Nelo, jak se tady v tom pořád kopu, v těch diskuzích myslím , tak jsem zatím našla dia linecké
Jemná linecká kolečka:
200 g hl. mouky, 50 g škrobové moučky, 1 lžička PP, nekalorické sladidlo pro pečení (místo 70 g cukru), 100 g tuku, 2 žloutky, citron. šťáva, 2 lžíce bílého jogurtu. Hladká mouka na vyválení, 150 g tuhého dia džemu, papír na pečení. Těsto vychladíme v ledničce, rozválíme, vykrájíme, pečeme při 220 st.C.
Ve 100 g : 42 g sacharidů, 16 g tuků.
Není tady
A z magazínu jsem vyhrabala zdravé pečení, těch článků bude jistě více za ty roky, jen už na to nevidím teď Úplně dole jsou pak nějaké recepty
http://www.babinet.cz/clanek-3061-b-tra … 2-dil.html
Není tady
holky, já hodně čerpám tady..je tu i bezlepkové, dia nepečené, plněné, neplněné a s marmeládou
já jsem vánoční nadšenec, takže peču dost, i když byly děti malé, pekla jsem 20 druhů. Teď dva roky po sobě jsem zkusila péct i dvěma kamarádkám za peníze. Ale letos jsem řekla, že nikomu nepeču
www.sladkosti.net u všeho jsou fotky
a když tam kouknete na spřátelené weby je tam helenčina sbírka receptů a tam také čerpám.
Podle mně jsou dva nejlepší weby na cukroví.
Není tady
aprill napsal(a):
Modroočka napsal(a):
Před Vánocema mi musí doma vonět cukr, vanilka, hřebíček, atd. Vloni jsem poprvé a taky naposledy cukroví koupila. Drahý a hnusný a prý od vyhlášené cukrářky. To moje babička byla vyhlášená cukrářka, už nežije, ale kdyby to koupený cukroví viděla a ochutnala, tak by ji asi ranila mrtvice.
Takže letos peču sama,jen pár kousků, moc se to u nás nejí, ale domácítaky jsem jednou koupila cukroví, drahé, hnusné
. takže si už peču sama. nepeču toho hodně, jenom tak, aby to provonělo byt a udělalo tu správnou vánoční náladu
Tak, tak
Není tady
u nás se peče docela hodně, kdybych pekla jen tak, aby to provonělo byt, to by mně asi hnali
Není tady
PPavlaa napsal(a):
u nás se peče docela hodně, kdybych pekla jen tak, aby to provonělo byt, to by mně asi hnali
u nás by mě asi nehnali, ale máme to rádi a sní se toho opravdu hodně, tak proč to neudělat.kdyby se to v lednu vyhazovalo, tak bych to nedělala. Peču i pro mamku, tu to nebaví. Manžel mi už včera koupil suroviny na štoly, že bych si mohla zase "potrénovat" Tak budu muset
Není tady
Jééé lami, máš oblíbený vyzkoušený recept na štolu? Já už bych taky zkusila, pekla jsem tuším loni tvarohovou, chuťově byla vynikající, akorát ten tvar se mi krapet rozlezl do stran
Není tady
PPavlaa napsal(a):
u nás se peče docela hodně, kdybych pekla jen tak, aby to provonělo byt, to by mně asi hnali
U nás se to moc nejí, nejvíc perníky, ty sežerou ještě před Vánocema, takže peču jen symbolicky, aby doma aspoň něco bylo a aby to doma vonělo, no a vánočku, tu peču každej rok, kupovaná nám nejede.
Není tady
AndreaP. napsal(a):
Jééé lami, máš oblíbený vyzkoušený recept na štolu? Já už bych taky zkusila, pekla jsem tuším loni tvarohovou, chuťově byla vynikající, akorát ten tvar se mi krapet rozlezl do stran
mám super recept, jinou už nedělám. Manželovo mamka dělala vánočky, od té doby co u nás děda jedl štolu, vánočky už nedělají.
Dávala jsem ho sem už 2x..zkus zapátrat, také pohledám
Upravil(a) laminanonte (28. 10. 2012 11:01)
Není tady
tak našli moji zrádcové...
Štola
500g polohr.mouky
1 kostka droždí
100g cukru krupice
asi 200 ml mléka
2 žloutky
125 g hery
vypracujeme těsto klasicky...kvásek přidáme k ostatním surovinám,vymícháme,bude se krásně odlepovat od mísy.Pokud ne, přidáme ještě trochu mouky a necháme kynout, 2x přemícháme
potom do těsta zapracujeme
100g loupaných mandlí (dávám celé, lze posekat)
200g rozinek namočených v rumu
100g kandovaného ovoce
1 lžič.skořice
pak rozdělíme na 2 díly, vyválíme ovál a přeložíme oba konce směrem ke středu, jako štrůdl a necháme ještě kynout na plechu,
vyloženém pečícím papírem
pečeme nejlépe v horkovzdušné na 180 C asi 25 min. Špejlí se přesvědčíme,zda je upečená
ještě horkou ji potřeme
60g rozpuštěného másla
1 vanilk.cukr
50g moučkového cukru
po vychladnutí lze hned konzumovat, nebo zabalit do alobalu, či fólie a nechat 2 - 3 týdny uležet
před podáváním se ještě hustě pocukruje moučkovým cukrem
Vypadá to složitě, ale není.
Není tady
už jsem to sem dávala kdysi dávno (1.10.2006 jak jsem se podívala do archívu) a předloni koukám, že Hera to použila zkopírované slovo od slova do Pečení je radost do letáčků k nákupu Hery
Perníky
400 g hladké mouky
100 g másla
2 vejce
140 g práškového cukru
2 lžíce rozpuštěného medu
1 kávová lžička jedlé sody
2 lžičky koření do perníku
(1 lžíce rume + jedna lžíce vody) – nemusí být
Vypracujeme těsto. NEPŘIDÁVÁME med víc než je v receptu, z medu perníčky víc tvrdnou.
Potírat vajíčkem před upečením.
Péct na papíře nebo vymazaném plechu. Čas pečení a stupně se liší podle konkrétní trouby - peču až trochu ztmavnou.
Jsou hned měkké, nemusí se rozležet.
Já jsem líná zdobit a tak je posypávám myšíma hovínkama, nebo někdy drcenýma ořechama nebo na ně udělám "umělěcký cik-cak" tak že rozehřeju tu polevu v sáčku, střihnu malinko rožek a ty perníčky postříkám...
P.S. taky jdou bez problémů zmrazit.
šišatá chaloupka
svicen
perníčky s vitráží
ten váleček si určitě kupte - je bezvadný na sušenky, těsto rozválet, položit mikroten, přejet válečkem a vykrájet
strom formičky Tescoma
a loňská chajda
Upravil(a) Bety (28. 10. 2012 13:02)
Není tady
Peču hodně, tak kolem 10ti druhů, ze čtyř dávek, něco i z pěti. Jeden den uděláme s manželem těsta, dám je do lednice odpočinout. Druhý den přijdou natěšená vnoučata, manžel si připraví potřebné náčiní a zasedne k troubě. O pečení se vůbec nestarám. Já s vnoučaty zpracováváme těsta a dáváme na plechy. Je to úžasná atmosféra, vnoučata už to umí a mají jeden kousek jako druhý. Povídáme si, vzpomínáme na pra a praprarodiče, vyprávíme si, jak to bylo dřív a různé historky, prostě paráda. Při tom hrajeme hru - všichni, včetně manžela, ujídají, a já je "hlídám". Když se jim podaří něco strčit do pusy, abych to neviděla, mají obrovskou radost. Já to samozřejmě vidím, tak se hned hříšníka na něco zeptám. Nasmějeme se a vlastně bez této hry by to nebylo ono.
Upečené cukroví rozdělím pro rodiny syna i dcery, něco si necháme my. Zdobí a plní si ho každá rodina sama. Co nesníme, dáváme do mrazáku a sníme příležitostně.
Není tady
aminel, to je hezký
Není tady
PPavlaa:
Dík. Ono je to tím, že můj otec byl mlsný kocour a když chtěl vyvářet a mít upečeno, (nejen na Vánoce) tak se musel zapojit, maminka by sama nestíhala. No, a můj manžel měl moje rodiče moc rád, převzal tak nějak samozřejmě od mého otce štafetu a doufám, že tyto zvyky a hry předáme zase dál.Uf, až mi ty vzpomínky vehnaly slzy do očí.
Není tady
Reaguju až teď, měli jsme křtiny (synovec), tak až teď jsem u PC.
Aminel vítej, krásně se čte to, co píšeš, dýchá z toho kouzlo
Bety, k Tobě už ani nevím, co psát, ty jsi prostě PANÍ kuchařka Nádherné jako vždy. Co se týká toho receptu, s dovolením určitě použiju do článku, jak jsme se domlouvali, jen co příjde na perníčky čas. Jinak k tomu, že to celé obšlehli, jako fakt zírám...tak já jak teď nově dělám ty články o receptech, tak se vždy snažím to co nejvíce psát svými slovy, jen aby někdo neřekl, že jsem to někde opsala - i když co si budeme povídat, recepty kolují po internetu a těžko se prokazuje autor, ale jako opsat to slovo od slova, tak to je teda síla
Lami, moc díky za recept, todle určitě vyzkouším, štolu já prostě miluju a patří pro mě k vánocům. Takže určitě zkusím co nejdříve, abych si to natrénovala.
Ještě jsem zapoměla k Bety, ten váleček vypadá dobře a sušenky mě lákají, musím se po něm podívat, ještě jsem ho snad nikde ani neviděla (no spíš jsem se nedívala).
PS : taky jste z toho posunu času úplně mimo? Já teda pořádně
Není tady
AndreaP. napsal(a):
ten váleček vypadá dobře a sušenky mě lákají, musím se po něm podívat, ještě jsem ho snad nikde ani neviděla (no spíš jsem se nedívala).
určitě ho prodávají wietnamci ale je potřeba u nich si ho pořádně prohlédnout, nemívají někdy všechny ty "zuby" pěkně vyřezané a sem-tam někdy nějaký "zub" zlomený, já jsem ten můj koupila na mikulášském trhu od nějakého pána ze Slovenska ruční výroba, tvrdé dřevo a všechny zuby perfektně vytvarované a žádný úštípnutý nebo zlomenýá
jinak mně změny času nedělají vůbec nic, naopak letní čas preferuju - jsem ráda že užiju odpoledne víc slunka a tepla, řekla bych že se mi to "přehazuje" úplně samo podle toho jak přibývá a ubývá světla
Není tady