Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 17. 10. 2012 12:25

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Re: Kvalita nekvalita,bio nebio

Míšo, pokud se obchodníci chovají jako kartel, pak s tím prostě nic neuděláš i když se budeš chovat prostě jinak, jak říkáš. Jak vidno, ani volný trh tomuhle nedokáže udělat přítrž. Když máš pár operátorů, kteří si prostě nekonkurují, když máš pár bank, které si prostě nekonkurují, pak se můžeš chovat jak chceš a nic se nezmění. Změnit se může až tehdy, když se lidi začnou kolektivně bránit a od toho by tu měl být stát.

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#27 17. 10. 2012 12:38

holcina
♥♥♥♥♥♥-

pak se můžeš chovat jak chceš a nic se nezmění
Každý může nakupovat u místních obchodníků a markety by neměly komu prodávat. Takže s tím nesouhlasím, stačí jen chtít

Není tady

#28 17. 10. 2012 14:35

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

Pokud v okolí není místní obchodník, který by nabízel přinejmenším za stejné ceny, pak prostě nemáš na výběr. Pokud v okolí není jiná banka než z kartelu, nemáš na výběr, pokud existuje jeden dodavatel vody, nemáš na výběr atd.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#29 17. 10. 2012 15:54

agewa
♥♥♥♥♥♥-

holcina napsal(a):

Každý může nakupovat u místních obchodníků a markety by neměly komu prodávat. Takže s tím nesouhlasím, stačí jen chtít

víš, že na vesnici totot neplatí? Žádný "místní" obchodník není, často jsi ráda, že je alespon nějaký market.

Není tady

#30 17. 10. 2012 17:41

Ziki
♥♥♥♥♥--

holcina napsal(a):

Tak někde jsou "místními obchodníky" jen Vietnamci. A často nakupují zboží v marketech,které jen prodávají dál. To se na řadě míst marketům podařilo,že vytlačili původní malé prodejce.

Upravil(a) Ziki (17. 10. 2012 17:42)

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#31 17. 10. 2012 18:26

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Teda to jsem ráda, že žiju v neobvyklém koutě naší země. Na vesnici máme zemědělce, od těch koupím brambory, cibuli, zelí, mlíko, kozí mlíko, kozí sýry, řezníka - maso, klobásy, uzené. Ve městě pekárniček soukromých malých nepočítaně a ovoce se zeleninou od místních. Žasnu, že to tak jinde není
Ještě doplním - v naší vesnici není žádný obchod

Upravil(a) holcina (17. 10. 2012 18:28)

Není tady

#32 17. 10. 2012 18:27

holcina
♥♥♥♥♥♥-

KALIK napsal(a):

Pokud v okolí není místní obchodník, který by nabízel přinejmenším za stejné ceny, pak prostě nemáš na výběr. Pokud v okolí není jiná banka než z kartelu, nemáš na výběr, pokud existuje jeden dodavatel vody, nemáš na výběr atd.

A pokud je v okolí místní prodejce a lidi stejně jedou do marketu tak tomu se říká jak? Ti nic měnit nechtějí a vyhovuje jim to tak jak to je

Není tady

#33 17. 10. 2012 19:12

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

holcina napsal(a):

Teda to jsem ráda, že žiju v neobvyklém koutě naší země. Na vesnici máme zemědělce, od těch koupím brambory, cibuli, zelí, mlíko, kozí mlíko, kozí sýry, řezníka - maso, klobásy, uzené. Ve městě pekárniček soukromých malých nepočítaně a ovoce se zeleninou od místních. Žasnu, že to tak jinde není
Ještě doplním - v naší vesnici není žádný obchod

Tak to máte u vás velké štěstí! Moji rodiče bydlí v malém městečku (2500obyv.) a jediný obchod v celém městě jsou 2 větnamci. Babička v bydlí sice v krásném historickém městečku (3000 obyv.), ale je tam pouze jediný obchod potravin - malý, hnusný, drahý a jedni větnamci.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#34 17. 10. 2012 19:31

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Lennno a to nikdo nic neprodává ani v okolních obcích? Hodně lidí tohle třeba ani nenapadne, stačí se poptat

Není tady

#35 17. 10. 2012 19:45

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

holcina napsal(a):

Lennno a to nikdo nic neprodává ani v okolních obcích? Hodně lidí tohle třeba ani nenapadne, stačí se poptat

Opravdu neznám nikoho (ani má rodina) - to jsou městečka, žádné vesnice, kde by někdo měl hospodářství a něco pěstoval ve větším. Ani v okolí opravdu nikoho takového neznám. U babičky ve městě byly farmářské trhy loni, těšili jsme se na nějaké domácí ovoce a zeleninu apod. - nic! Pár stánků a prodávaly se tam pouťové sladkosti, domácí buchty, uzeniny z velkoobchodu co jsou běžně v obchodech, kytky. Opravdu nic moc.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#36 17. 10. 2012 23:58

Ziki
♥♥♥♥♥--

LENNNA napsal(a):

holcina napsal(a):

Opravdu neznám nikoho (ani má rodina) - to jsou městečka, žádné vesnice, kde by někdo měl hospodářství a něco pěstoval ve větším. Ani v okolí opravdu nikoho takového neznám. U babičky ve městě byly farmářské trhy loni, těšili jsme se na nějaké domácí ovoce a zeleninu apod. - nic! Pár stánků a prodávaly se tam pouťové sladkosti, domácí buchty, uzeniny z velkoobchodu co jsou běžně v obchodech, kytky. Opravdu nic moc.

Sestra bydlí v malé obci, mají tam 2 velké obchody Vietnamci, pak je tam prodejna tabáku, a řezník-ten jediný má vlastní zboží a k němu taky často chodí.

Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.

Není tady

#37 18. 10. 2012 7:15

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Myslím, že kdo hledá, ten najde....například na trhu na Kulaťáku je už dlouho stánek, kde vydávají košíky zeleniny, tzv. bedničkování. Jistě tuhle službu zajišťujou i rozvozem, a je přísun zeleniny na celý týden. Na jihozápadním okraji města vím o statku, kde prodávají sezónní zeleninu "ze dvora". Vajíčka by se dala sehnat jakbysmet. Řezníci se najdou taky, chce to jen bohužel vzít auto a dojet, není to jak v supermarketu všechno na jednom místě. Myslím dokonce, že existují soukromé mlýny, kde je možné získat zásoby mouky podle vlastního výběru.
Takže zase platí - kdo chce, hledý způsoby, kdo ne, hledá důvody smile
Ale i ty supermarkety se přizpůsobují poptávce, viděla jsem upozornění na český původ hlavně zeleniny i sýrů v jednotlivých řetězcích. Takže nemusím kupovat španělské, francouzské nebo polské brambory, když dostanu české....ušetří se za vzdálenou dopravu a mám pocit, že jsem podpořila českou firmu  smile Nečetla jsem celé téma, jestli jsem mimo, tak se omlouvám.

Není tady

#38 18. 10. 2012 7:37

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Daphné napsal(a):

Myslím, že kdo hledá, ten najde....například na trhu na Kulaťáku je už dlouho stánek, kde vydávají košíky zeleniny, tzv. bedničkování. Jistě tuhle službu zajišťujou i rozvozem, a je přísun zeleniny na celý týden. Na jihozápadním okraji města vím o statku, kde prodávají sezónní zeleninu "ze dvora". Vajíčka by se dala sehnat jakbysmet. Řezníci se najdou taky, chce to jen bohužel vzít auto a dojet, není to jak v supermarketu všechno na jednom místě. Myslím dokonce, že existují soukromé mlýny, kde je možné získat zásoby mouky podle vlastního výběru.
Takže zase platí - kdo chce, hledý způsoby, kdo ne, hledá důvody smile
Ale i ty supermarkety se přizpůsobují poptávce, viděla jsem upozornění na český původ hlavně zeleniny i sýrů v jednotlivých řetězcích. Takže nemusím kupovat španělské, francouzské nebo polské brambory, když dostanu české....ušetří se za vzdálenou dopravu a mám pocit, že jsem podpořila českou firmu  smile Nečetla jsem celé téma, jestli jsem mimo, tak se omlouvám.

Jenže mluvíš o Praze. Já bydlím 30km od ní. a to by se tedy fakt prodražilo.
A s tím autem. i když je běžné, stále ho nemá každy.

Není tady

#39 18. 10. 2012 7:48

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Jenže mluvíš o Praze. Já bydlím 30km od ní.
agewo, jestli se nemejlím, tak zrovna ty jezdíš do Prahy do práce. Autem.
Pokud jsem si tě spletla s někým jiným, tak se omlouvám.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#40 18. 10. 2012 8:02

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

Jistě, alternativy jsou, ale už to nemusí být alternativy ekonomicky výhodné, tj. jestli mě nakonec nákup nestojí víc než v tom nadnárodním řetězci smile Sám jsem jeden čas odebíral bedýnky se zeleninou  z Moravy a s kvalitou jsem byl spokojen, jednalo se o sezónní a tudíž i čerstvou zeleninu. Cenově nevím, jestli to bylo výhodnější, spíš šlo o to koupit české potraviny a čerstvé. Pro rodinu je to gut, pro jednotlivce nesmysl. Každopádně je i tak vhodné mít auto, aby to člověk vůbec mohl odvézt.

Není tady

#41 18. 10. 2012 8:06

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Kaliku, ale to je snad jasné, že za kvalitu se platí. Nákupy u soukromníků mě určitě přijdou dráž, ale protože nesnáším markety tak mě to něco stojí. je jasné, že řetězce mají levnější zboží, protože ho prodají mnohem víc - hlavně že si pak lidi stěžují na nekvalitu. nevěřím, že se nedá v různých koutech republiky nakupovat od českých výrobců. Taky to nemám vše pod nosem a musím si pro zboží zajet. Tak neříkej, že lidi nemůžou nic dělat, to je chabá výmluva

Není tady

#42 18. 10. 2012 8:18

helena
♥♥♥♥♥♥♥

alternativy jsou, ale už to nemusí být alternativy ekonomicky výhodné
No to si ale musí rozmyslet každej sám... jestli si připlatí za kvalitu a za chuť (kde je rozdíl sakra cejtit), nebo je mu fuk, čím zaplácne žaludek a "ušetřený" peníze vrazí třeba do rumíčku http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png, případně je mu milejší půl kila sekačky než patnáct deka libový uzený kotletky z farmářskýho chovu.

Není tady

#43 18. 10. 2012 8:38

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

heleno, ano, každý si musí zvážit, jestli ty alternativy jsou a nebo ne, každý si musí zvážit, jestli musí jíst tuny odpadků nebo ne a dnes si musí zejména zvážit, jestli má alespoň na ty odpadky peníze. Nějaké objíždění města (dokonce autem) je pro ně mnohdy nemyslitelné.

Není tady

#44 18. 10. 2012 8:40

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

holcina napsal(a):

Kaliku, ale to je snad jasné, že za kvalitu se platí. Nákupy u soukromníků mě určitě přijdou dráž, ale protože nesnáším markety tak mě to něco stojí. je jasné, že řetězce mají levnější zboží, protože ho prodají mnohem víc - hlavně že si pak lidi stěžují na nekvalitu. nevěřím, že se nedá v různých koutech republiky nakupovat od českých výrobců. Taky to nemám vše pod nosem a musím si pro zboží zajet. Tak neříkej, že lidi nemůžou nic dělat, to je chabá výmluva

A teď si představ, že si mnozí prostě nemohou dovolit kvalitnější výrobky, protože na ně nemají. Nebo si je z časových důvodů nemohou obstarat a objet půlku města atd. Nikde jsem netvrdil, že není možné najít alternativy, ale že ty alternativy nemusí být prostě výhodné a nejsou tudíž alternativami. Neříkal jsem, že lidi nemůžou nic dělat.

Není tady

#45 18. 10. 2012 9:02

helena
♥♥♥♥♥♥♥

A teď si představ, že si mnozí prostě nemohou dovolit kvalitnější výrobky, protože na ně nemají. Nebo si je z časových důvodů nemohou obstarat a objet půlku města atd.
A teď si představ, že si můžu koupit půlku levnýho chleba, kterej mi do dvou dnů zplesniví a je na vyhození, nebo půlku sice relativně dražší, ale i po tejdnu k jídlu. A že si ji můžu koupit například v sobotu a že v mnoha případech lze do prodejny nebo na trh dojít pěšky.

Není tady

#46 18. 10. 2012 9:22

Jaku
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

A teď si představ, že si mnozí prostě nemohou dovolit kvalitnější výrobky, protože na ně nemají. Nebo si je z časových důvodů nemohou obstarat a objet půlku města atd.
A teď si představ, že si můžu koupit půlku levnýho chleba, kterej mi do dvou dnů zplesniví a je na vyhození, nebo půlku sice relativně dražší, ale i po tejdnu k jídlu. A že si ji můžu koupit například v sobotu a že v mnoha případech lze do prodejny nebo na trh dojít pěšky.

mad co to znamená i po tejdnu k jídlu?Asi že sníst se to dá,ale jinak nic moc.Takže v tomhle případě za mě radši ten levný a po 2 dnech opět čerstvý dobrý chlebík či změna na dobrou houstičku.Tady bych se neměla teda o čem rozhodovat.

Není tady

#47 18. 10. 2012 10:50

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

heleno, pokud si člověk může kupovat "blbosti", pak má určitě na kvalitnější jídlo, pokud ho sežene. Já však mluvil o těch, kteří prostě nevolí mezi lepším a horším, ale mezi jídlem a bez jídla. Jistě je to spektrum lidí mnohem širší.

Není tady

#48 18. 10. 2012 10:55

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

KALIK napsal(a):

heleno, ano, každý si musí zvážit, jestli ty alternativy jsou a nebo ne, každý si musí zvážit, jestli musí jíst tuny odpadků nebo ne a dnes si musí zejména zvážit, jestli má alespoň na ty odpadky peníze. Nějaké objíždění města (dokonce autem) je pro ně mnohdy nemyslitelné.

Kaliku, když se rozhlídneš kolem sebe, uvidíš spoustu lidí s nadváhou. Čili preferují množství před kvalitou. Ne všichni, ale často jo. Menší množství kvalitní potraviny vyjde finančně skoro nastejno jako větší množství té méně kvaliní....a pak tu taky máme různé choroby, od cukrovky, přes cévní, potíže s cholesterolem a podobně, které mají dost úzkou souvislost se slkadbou jídelníčku.
Ten chleba jde celkem snadno úpéct, je dobrý (dostane se i v prášku, docela dobrý mají například v Lidlu) a cenově stejný, možná i levnější....jen je pohodlnější ho koupit.
Je to hlavně o zodpovědnosti každého člověka za sebe a za své zdraví, za to, co mu projde traktem smile Že je to drahé, nedostupné, škoda času a podobně jsou často jen výmluvy.

Není tady

#49 18. 10. 2012 11:02

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Jaku napsal(a):

mad co to znamená i po tejdnu k jídlu?Asi že sníst se to dá,ale jinak nic moc.Takže v tomhle případě za mě radši ten levný a po 2 dnech opět čerstvý dobrý chlebík či změna na dobrou houstičku.Tady bych se neměla teda o čem rozhodovat.

Já myslím, že to znamená, že dobrý chleba po dvou dnech nezplesniví a je stále stejně dobrý i po týdnu. Jedinou předností (a nutností) toho "druhého" chleba je jen ta čerstvost.
Kaliku, tohle je přece krásný názorný příklad plýtvání, a to i penězi - v součtu vyjde dražší (a lepší) chleba, třeba kváskový, líp, než ten levnější, protože ty peníze vydáš častěji smile

Upravil(a) Daphné (18. 10. 2012 11:05)

Není tady

#50 18. 10. 2012 11:08

agewa
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

Jenže mluvíš o Praze. Já bydlím 30km od ní.
agewo, jestli se nemejlím, tak zrovna ty jezdíš do Prahy do práce. Autem.
Pokud jsem si tě spletla s někým jiným, tak se omlouvám.

ano jezdím, na kraj prahy, pak metrem, tramvají . A věř mi, rozhodně se mi nechce objízdět Prahu a hledat , kde jsou trhy z bedničkama, pak je vozit ještě po Praze metrem.
A končím dlouho po 17, kdy už mají i trhy zavřeno .Dp prahy přijedu před 6.30 to zase ještě otevřeno nemají.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí