29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak nedávno se objevily informace, že při testech olivovových olejů byly nalezeny látky, které zdraví neprospívají a nemají tam co dělat,např.zbytky pesticidů a dokonce DDT a týkalo se to i dražších značek. Já jsem používala olivový olej jen do salátů, kvůli chuti. Na smažení nikdy, má nižší kouřový bod a i mně ho přišlo škoda. Ale už je to delší dobu. Jinak používám řepkový a slunečnicový. Nepřesvědčila mně ani mediální masáž. Ohledně potravin se toho vyrojilo spousta. Nemluvě o tom, že na zdejší trh je od některých výrobců dodáváno méně kvalitní zboží. Taky inspekce zjistila,že skoro polovina prodejců na farmářských trzích neměla zboží z farmy. Ti spoléhají na to, že zákazník nebude ztrácet čas zkoumáním papírů, nebo utrácet drahé peníze za laboratorní testy,odkud zboží je..Další trend: bio a nebio. (taky už přestávám věřit, ale občas koupím zeleninu nebo tvaroh). Etikety,přiznávám se studem, u všeho nestuduju..
Upravil(a) Ziki (5. 10. 2012 12:36)
Není tady
přiznáváš se studem..? kdybych měla u všeho studovat etikety strávím v obchodě hodinu, na to nemám čas.
Jinak dnes jsem četla, že jsou éčka i v BIO potravinách..
Není tady
laminanonte napsal(a):
přiznáváš se studem..? kdybych měla u všeho studovat etikety strávím v obchodě hodinu, na to nemám čas.
éčko neznamená automaticky, že je to něco špatného - třeba c vitamin je také označen nějakým číslem s éčkem. Dokonce jsem někde četla, že jde popsat obyčejné jablko pomocí éček.
Není tady
laminanonte napsal(a):
No,se studem, protože kdo tohle nestuduje bývá někdy označován za prase..které všechno spase. Většinou to nestuduju jednak kvůli času,jednak proto,že tam stejně nemusí psát pravdu.
Není tady
Vějířovka napsal(a):
laminanonte napsal(a):
Jinak dnes jsem četla, že jsou éčka i v BIO potravinách..éčko neznamená automaticky, že je to něco špatného - třeba c vitamin je také označen nějakým číslem s éčkem. Dokonce jsem někde četla, že jde popsat obyčejné jablko pomocí éček.
Éčka jsou prostě jen zkratky, někdy je to vitamín, někdy barvivo, atd. I bio produkty maj svoje pro a proti. Třeba zelenina a ovoce jsou náchylnější k plísni.
Není tady
Na bio a nebio nehraju. Snažím se nakupovat od regionálních zemědělců, výrobců, zelinářů, pekařů. To je jediný co dělám a myslím, že to stačí
Není tady
holcina napsal(a):
Na bio a nebio nehraju. Snažím se nakupovat od regionálních zemědělců, výrobců, zelinářů, pekařů. To je jediný co dělám a myslím, že to stačí
No jo, to taky trochu závisí na tom v jakém místě žiješ. Jestli tam jsou pro to podmínky.
Není tady
Není tady
No jo no..Ale stejně jsem nepochopila z jakého přesně důvodu je tady zboží nízké kvality za stejnou cenu jako v zahraničí to kvalitní. V německém obchodě stojí poctivý celozrnný ("kovářský") chleba jako tady běžný světlý
Není tady
Nedávno byl v E15 rozhovor s předsedou Asociace Farmářských trhů ČR, kde říká, že přibylo trhů, ale ne těch kvalitních..chtěl by je nějak certifikovat,či co.. Vím o případu,kdy si majitel restaurace nechal laboratorně ověřit původ česneku,který koupil na trhu. Stálo ho to nějakých dvacet tisíc a výsledek: made in china
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Je to silně zavádějící článek. Podstatná a nezodpovězená otázka je, proč platíme za jídlo skoro stejně nebo dle nových výpovědí příhraničních i více než v Německu a kvalitu za to kupujeme horší jak v Německu. Tohle se nedá napasovat na to, že to tak lidi chtějí Vše ostatní jsou kecy. Jsem si jistej, že drtivá většina chce mít plat jako v Německu a mít stejně drahé (nebo dokonce levnější) potraviny jako dosud s Německou kvalitou. Který obchod mi to tu nabídne? Aha, nenabídne a jsem chca nechca nucen kupovat za český "plat" dražší potraviny s horší kvalitou. Vše ostatní, co je v článku, je jen propaganda, jaký jsou ti Češi "prasata", když dobrovolně žerou pomeje.
Upravil(a) KALIK (12. 10. 2012 13:01)
Není tady
Tyto pohádky o nízkých cenách potravin na "západ" od našich hranic ti vyvrátí každý, kdo tam chvíli normálně žil a ty potraviny si tam kupoval ...
Takže třeba v Itálii se chleba pohyboval cenově kol 2-4 Eur (poživatelný byl za ty 4), mléko 1,2 Eur, těstoviny 1-2 Eur, čtvrtka másla 2 Eur, 20 dkg šunky (obyčejné) 2-3 Eur, sýry 20 dkg 2-3 Eur, rajčata 1 kg za 1-2 Eur, cibule 1 kg za 1-1,5 Eur ... atd. atd. Letos se kurz pohyboval v průměru 24,6 Kč/Eur, takže počítej :-)
Není tady
Já do Němec nakupovat nejezdím, ale znám několik lidí osobně, kteří tam jezdí kupovat hadry. Tak asi to je levnější, než tady, jinak by to asi byli blázni.
Není tady
Co se týče jídla, určitě i tady najdu levnější věci, než jsou v Německu, stejně tak dražší a to značka od značky, výrobek od výrobku. Nic to však neříká o cenové hladině, tedy o jakémsi průměru, standardu. Itálie je specifická země, kde si dost potrpí na kvalitě jídla, nebo jsou na ni prostě jen zvyklí a ceny tomu odpovídají. Do Itálie asi taky Čech nepojede na nákup potravin. Navíc Itálie není ani ten západ
Upravil(a) KALIK (12. 10. 2012 13:37)
Není tady
KALIK napsal(a):
Já do Němec nakupovat nejezdím, ale znám několik lidí osobně, kteří tam jezdí kupovat hadry. Tak asi to je levnější, než tady, jinak by to asi byli blázni.
Potvrzuji, bydlím u hranic s Německem a opravdu hodně zdejších lidí jezdí na nákupy do Německa. Netvrdím, že je tam všechno levnější, ale spousta věcí ano nebo za cca stejnou cenu a přitom lepší kvalitu. Nejvíce nakupují drogerii, jídlo - v akcích se dá pořídit i oblečení za dobrou cenu.
Není tady
Barborka napsal(a):
KALIK napsal(a):
Potvrzuji, bydlím u hranic s Německem a opravdu hodně zdejších lidí jezdí na nákupy do Německa. Netvrdím, že je tam všechno levnější, ale spousta věcí ano nebo za cca stejnou cenu a přitom lepší kvalitu. Nejvíce nakupují drogerii, jídlo - v akcích se dá pořídit i oblečení za dobrou cenu.
Švagr jezdí pracovně do Německa,kvalita lepší, ceny většinou stejné jak tady, v něčem i levnější. Bývalá kolegyně s manželem v prosinci sedne do auta a vyrazí do Němec nakoupit dárky a příležitostně nějaké vybavení pro sebe(oblečení,drogerie). Vyplatí se jim to i přes projetý benzín.
Není tady
Dcera sousedky má brigádu v hypermarketu, a u regálů se slevami,kde je procházející či poškozené zboží je prý většinou plno, a co je zajímavé,nejde prý zdaleka jen o důchodce.
Není tady
Barborka napsal(a):
KALIK napsal(a):
Tak v Německu se určitě vyplatí nakupovat. Jestliže je stejné zboží stejné drahé, je to o tom, že v SRN je kvalita, což u nás není.JInak jídlo, drogerie je tam lacinější.
OBlečení mi přijde nastejno.
A hračky jsou lacinější.Elektronika taky.
Máme SRN za kopečkama
Upravil(a) dusička (12. 10. 2012 18:39)
Není tady
Do Nemecka nakupovat nejezdime,protoze,kdyz si pripoctu cenu za benzin tak se nam to nevyplati.....
Není tady
Ziki napsal(a):
holcina napsal(a):
No jo, to taky trochu závisí na tom v jakém místě žiješ. Jestli tam jsou pro to podmínky.
Ty co jsem jmenovala jsou snad všude, i když taky musím obejít či objet víc míst a market mám blíž
Není tady
eremuruss napsal(a):
Do Nemecka nakupovat nejezdime,protoze,kdyz si pripoctu cenu za benzin tak se nam to nevyplati.....
Ani já ne. Jistě, pro pár kousků se velký výlet nevyplatí,záleží i na té vzdálenosti. Ale smutný je právě to,proč ty lidi tam jezdí..co není tady.
Není tady
KALIK napsal(a):
Co se týče jídla, určitě i tady najdu levnější věci, než jsou v Německu, stejně tak dražší a to značka od značky, výrobek od výrobku. Nic to však neříká o cenové hladině, tedy o jakémsi průměru, standardu. Itálie je specifická země, kde si dost potrpí na kvalitě jídla, nebo jsou na ni prostě jen zvyklí a ceny tomu odpovídají. Do Itálie asi taky Čech nepojede na nákup potravin. Navíc Itálie není ani ten západ
On ten rozdíl v ceně našich a německých nebo rakouských potravin dělá především výše DPH
Není tady
Vyšší DPH tvoří jen část ceny. Můžeme směle spekulovat nad dalšími vlivy jako jsou vysoké marže zahraničních řetězců, protože ví, že si to tady mohou dovolit a dotovat tak svoje mateřské centrály. Totéž můžeme říct o bankovnictví, telekomunikacích, které máme taky jedny z nejdražších. Když zohledníme třetinové platy oproti západní Evropě, není to pro ČR zrovna dobrá vizitka.
Není tady
No s těmi maržemi ... to je zrovna o tom, že v příhraničních oblastech s ČR mají Němci i Rakušáci nižší marže, jak dál od našich hranic ... a dobře vědí proč, že :-)
Pořád je to o tom, že si k nám ty hnusné zahraniční řetězce, banky apod. dovolí jen to, co my dovolíme jim ... Je chyba hledat chybu u nich, tu musíme především hledat u sebe ... a začít se chovat a jednat jinak :-) ... a stejné je to se vším, vč. politiky :-)
Není tady
Možná je jednou z příčin i to,že jsme malý trh. Kdyby začali dupat lidi např.v Německu kvůli cenám nebo kvalitě, tak budou obchodníci kmitat jinak, protože je to větší (a zajímavější) trh, kde by mohli přijít o větší peníze..Tady už to musí být opravdu do očí a nebe bijící, aby se něco dělo. A další věc možná můžou být vládní programy,pobídky..díky kterým jsou na tom líp třeba zemědělci, živnostníci atd. prostě domácí sami sebe hýčkají.
Není tady