|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
agewa napsal(a):
Alyssa napsal(a):
V každém vztahu to funguje jinak a nemá cenu soudit.. Některé ženské se starají o děti a domácnost úplně samy a nevadí jim, že chlap nepomáhá, ani by to nechtěly. Jiné mají zas v oblibě moderní emancipační model, že se muži na všech pracech podílejí. Jestipak je to ale i obráceně? Já jsem zastánce zlaté střední cesty, ale musím přiznat, že by se mi taky nechtělo, kdyby mě manžel prosil, ať mu pomůžu s nějakou ryze mužskou prací, protože to prostě neumím a hlavně to fakt radši nechám na něm.. Teď mi můžete oponovat, že ty mužské práce nejsou tak frekventované jako ty ženské a to holt je naše smůla
Na druhou stranu já jsem taky na mateřský a připadá mi, že se to zvládat docela dá.
Co se týče Kamrily, je smutné, když píše, že na jejich vztahu už nevidí nic pozitivního. V tom případě to asi do budoucna stejně dobře nedopadne. Jde jen o to, aby se zatím z toho všeho nezbláznila. Naložila si toho teda sakra hodně! Chce to srovnat priority a něco vynechat, když se to nedá zvládat. Manžel si bohužel zvykl, že mu Kamrila neodporuje a že se k ní může takhle chovat. Asi to bdue těžké, ale šla bych do protiútoku. Vadí ti neuklizené tohle a tamto? No tak to prosím tě ukliď sám. Chce to být ale nad věcí a řešit to s přehledem. Kamrila se bude snažit a stejně mu to bude vždycky málo a bude si hledat další důvody pro kritiku. Rozdělení financí mi přijde dost zvláštní a tady bych asi použila to, co někdo navrhoval-zákon o rodině.řekla bych, že ryze mužských prací velmi ubylo. zvláště ve městech, kde lidé bydlí v bytech , takže neznají sekání trávy, skládání uhlí a další .
A ano máš pravdu v tom, že i tak jsou tyto práce spíše nárazové, každodenní práce "patří" z naprosté většiny do ženských. Takže často nastupuje pocit křečka v kole, kdy točí a točí a konce či výsledku valně nevidět.
Každodenní práce opravdu většinou patří do ženských prací a bohužel to většinou není nikde vidět. Ale už je to na každé ženské, jestli uklízí 5x týdně nebo 2x anebo jestli zapojí manžela/ děti. Četla jsem nedávno zajímavý článek od psychologa Klimeše, který psal, že ženy a muži mají naprosto jiné vnímání pořádku. Že by muž taky uklidil, ale žena ho většinou předběhne, protože nepořádek je většinou dřív nesnesitelný pro ní než pro něj
Očividně tohle ale není případ pisatelky, kterou manžel za nepořádek buzeruje.
Není tady
Alyssa napsal(a):
agewa napsal(a):
Alyssa napsal(a):
V každém vztahu to funguje jinak a nemá cenu soudit.. Některé ženské se starají o děti a domácnost úplně samy a nevadí jim, že chlap nepomáhá, ani by to nechtěly. Jiné mají zas v oblibě moderní emancipační model, že se muži na všech pracech podílejí. Jestipak je to ale i obráceně? Já jsem zastánce zlaté střední cesty, ale musím přiznat, že by se mi taky nechtělo, kdyby mě manžel prosil, ať mu pomůžu s nějakou ryze mužskou prací, protože to prostě neumím a hlavně to fakt radši nechám na něm.. Teď mi můžete oponovat, že ty mužské práce nejsou tak frekventované jako ty ženské a to holt je naše smůla
Na druhou stranu já jsem taky na mateřský a připadá mi, že se to zvládat docela dá.
Co se týče Kamrily, je smutné, když píše, že na jejich vztahu už nevidí nic pozitivního. V tom případě to asi do budoucna stejně dobře nedopadne. Jde jen o to, aby se zatím z toho všeho nezbláznila. Naložila si toho teda sakra hodně! Chce to srovnat priority a něco vynechat, když se to nedá zvládat. Manžel si bohužel zvykl, že mu Kamrila neodporuje a že se k ní může takhle chovat. Asi to bdue těžké, ale šla bych do protiútoku. Vadí ti neuklizené tohle a tamto? No tak to prosím tě ukliď sám. Chce to být ale nad věcí a řešit to s přehledem. Kamrila se bude snažit a stejně mu to bude vždycky málo a bude si hledat další důvody pro kritiku. Rozdělení financí mi přijde dost zvláštní a tady bych asi použila to, co někdo navrhoval-zákon o rodině.řekla bych, že ryze mužských prací velmi ubylo. zvláště ve městech, kde lidé bydlí v bytech , takže neznají sekání trávy, skládání uhlí a další .
A ano máš pravdu v tom, že i tak jsou tyto práce spíše nárazové, každodenní práce "patří" z naprosté většiny do ženských. Takže často nastupuje pocit křečka v kole, kdy točí a točí a konce či výsledku valně nevidět.Každodenní práce opravdu většinou patří do ženských prací a bohužel to většinou není nikde vidět. Ale už je to na každé ženské, jestli uklízí 5x týdně nebo 2x anebo jestli zapojí manžela/ děti. Četla jsem nedávno zajímavý článek od psychologa Klimeše, který psal, že ženy a muži mají naprosto jiné vnímání pořádku. Že by muž taky uklidil, ale žena ho většinou předběhne, protože nepořádek je většinou dřív nesnesitelný pro ní než pro něj
U nas to take neplati...
Není tady
Alyssa napsal(a):
agewa napsal(a):
Alyssa napsal(a):
A ano máš pravdu v tom, že i tak jsou tyto práce spíše nárazové, každodenní práce "patří" z naprosté většiny do ženských. Takže často nastupuje pocit křečka v kole, kdy točí a točí a konce či výsledku valně nevidět.Každodenní práce opravdu většinou patří do ženských prací a bohužel to většinou není nikde vidět. Ale už je to na každé ženské, jestli uklízí 5x týdně nebo 2x anebo jestli zapojí manžela/ děti. Četla jsem nedávno zajímavý článek od psychologa Klimeše, který psal, že ženy a muži mají naprosto jiné vnímání pořádku. Že by muž taky uklidil, ale žena ho většinou předběhne, protože nepořádek je většinou dřív nesnesitelný pro ní než pro něj
většinou (moje zkušenost) , že kdyý uklidil - jak byl háklivý na to, aby se to "rozbordařilo". Např. pokud jsem umyla schody já , klidně šel v botách až do koupelny( sem si nevšiml). V opačném případě nedrobte/ nechodte v botách , ted jsem vytřel 
Není tady
Myslím, že i kdyby bylo doma perfektně naklizeno, našel by si něco jinýho, z čeho plyne, že ausgerechnet úklid není jejich (její) jedinej problém... aneb tím, že by udržovala pořádek dle maželových představ by se jejich manželství okamžitě neocitlo na růžovým obláčku.
Není tady

aprill napsal(a):
helena napsal(a):
ale pokud je v tom nepořádku šťastná
Máš nepořádek a "nepořádek", aneb "klasický provozní bordel - tu hrnek, tu lžička, rozházené hračky, plný koš s prádlem, semtam neumytý sporák, nestihnu vyndat věci z myčky"... a není každá z nás supermatka, která levou zadní zvládne dítě, domácnost, studium, zaměstnání - a navrch prudícího chlapa.
Bude to znít jako klišé - ale fakt se jedná o nastavení priorit... s rozepsanou diplomkou, batoletem za zadkem plus navrch "povinností" vydělávat na poplatky jsou teď hned neumytý hrnky nebo neuklizený hračky celkem prkotina... a řekla bych, že normální chlap podobný věci přinejmenším přehlídne, pokud se jich neujme sám - jenže to by nesměl chodit domů v devět večer, protože "po práci musí do posilky, nebo za kámošema nebo něco zařizovat)" a pak si dřepnout "k fotbalu"... zajímavý, že po všech těch aktivitách v sobě najde ještě sílu buzerovat...heli, máme hodně málo informací, aby jsme mohli soudit a nebo litovat.
"klasický provozní bordel - tu hrnek, tu lžička, rozházené hračky, plný koš s prádlem, semtam neumytý sporák, nestihnu vyndat věci z myčky" - jestli to se nahromadí je z toho docela slušný bo.r.del
Ale ani na rady, aké si jej dala ty, to nie je dosť informácií....
Navyš si zjavne (zámerne?) niektoré prehliadla, napr. že manžel posiela peniaze rodine, ktorá "mu robí radosť" (možno v skutočnosti milenke alebo tak) o dlhoch apod. nepadlo ani slovo.
Není tady

aprill napsal(a):
sahleb napsal(a):
aprill napsal(a):
no jestli je v binci spokojená, ať žádný systém nehledá. myslíš, že je jediná, která toho má víc? manžel ji evidentně nepomůže, navíc doma je jen pár hodin v noci. takže v binci žije jen dítě a ona
, ale pokud je v tom nepořádku šťastná .....
je sice divné, že posílá domů peníze, ale opět víme informace jen z jedné strany........ nevíme proč to dělá,třeba splácí své dluhy, vyplácí nějaký majetek, cokoliv jinak vysvětlitelnéhoSAKRA! Ted jsem se nastvala!
April co tu pises resi o tom, ze je v binci spokojena. NEBYDLI V TOM BYTE NAHODOU DVA LIDI?
Jestli nekomu neco vadi, tak si muze snad uklidit a ne sekyrovat a kritizovat. Kamarili ma na starost dite, chodi do prace, ma na starosti dmacnost, financuje manzilka a jeste dela diplomku!
FAkt se najdou zensky, ktery ji jeste kritizujou, panove a damy. A opet spousta pochopeni a omlouvani manzela.
APrill, "treba splaci SVE dluhy" a uz je to jako pro tebe pochopitelne, ze jako ty penize posila? VZdyt si je bere od Kamarili. To je proste sprostarna, ona sama nema dost a on ji to vysvetlil,, ze mu ti lide delaji radost.
Bodet by ne, kdyz jim posila prasule, ja to vidim jako sprostackou sprostarnu.co s vztekáš?! pamatuj si, nikdy není chyba jen na jedné straně, pokaždé jsou vinni oba.
a nechápu proč by měl uklízet její binec - tu odložený hrnek, lžička, špinavý hrnec. jasně psala, že se manžel doma zdržuje minimálně a doma nejí
Trebárs preto, že mu neekluje brať JEj peniaze od ženy na materskej - namiesto aby živil ju a dieťa....? Mmch, ani dieťa nie je LEN JEJ - a najviac bordleu asi narobí to malé dieťa...
Není tady

dusička napsal(a):
Já bych to viděla takto.
Karamila chce být superžena,která chce být nejlepší, nejprestižnější, chce sklízet pochvalu, jak to všechno zvládá.
A když manžel podotkne, že doma není uklizíno, rozčílí se. Ona jí ta poznámka raní. A víte proč? Protože není stoprocentní, protože nedostane žádné ocenění.
To je těžký říct, jasné kámo, jsem bordelářka, nechala jsem tu hrnek a lžičku, byla jsem celý den venku s klukem na procházce. Ted jsme přišli. Holt káždý jsme náký, jsme spolu,abychom se doplňovali,když zítra kluka pohlídáš, já poklidím. nebo bych po manželovi hodila utěrku.
Kde je vůbec Karamila?
A když si takhle manžela rozmazlila,že ona stíhá všechno, to je pak těžký nadávat na něho, že on nehne ani brvou.
S těma penězma klukovi jsou dva roky a do ted nemusel dávat peníze na kluka, protože Karamila superžena všechno dokázala táhnout.
No, ak jej nedával peniaze a donútil ju nájsť si prácu... tam fakt veľmi nevidím, čo iné jej zostávalo. Teda, okrem žaloby a výživné či ako sa to volá v prípade manželov/partnerov, plus alimenty na dieťa.
Není tady

aprill napsal(a):
dusička napsal(a):
A poházené hračky, prádlo dítěte je zcela určitě taky bordel Karamily.
April - blbej neuklizenej hrneček je oproti bordelu po dítěti zanedbatelný.
Ale jistě, když chlap není doma, ani bordel s dítětem udělat nemůže.myslím, že si nerozumíme....
jsem pekelně nasraná když přijdu domů a tam je binec. a pokud vám to nevadí, tak to je vaše věc.
A sprdneš mažela za JEHO binec?
Nie je lepšie torchu ho pozitívne motivovať? Alebo rozdeliť byt na zóny a žiť v tých svojich a jeho nechať žiť vo svojich? Poťažmo, keď názor na "binec" sa môže dosť líšiť?
Není tady

Hm ... Selimo, mně připadá DLOUHODOBÉ spolužití v jednom bytě, rozděleném na ZÓNY jako cosi velmi mrazivého
Takové soužití by mi vyhovovalo - a také bych ho zavedla - jedině v okamžiku, když by měla jedna nebo druhá strana v plánu společný byt opustit a odstěhování by bylo otázkou několika týdnů, nanejvýš měsíců.
Fakt si nedovedu představit, že bych žila dlouhodobě v jednom bytě s někým, kdo by mě donutil rozdělit byt na zóny a ve vymezených prostorách se jednak pohybovat, jednak si každý zvlášť uklízet. V tom případě už to totiž není párové soužití, ale soužití dvou nevrlých spolubydlících a na to bych opravdu nervy neměla. Domov má být především oázou klidu a ne místo hrůzy, kde nemůžu každý večer s děsem v očích očekávat, kdy zachrastí klíč v zámku a třást se strachy, "co zas bude".
MMCH skutečně mě nenapadá způsob, jak pozitivně namotivovat chlapa, který se svévolně rozhodl, že manželce na mateřské peníze zkrátka dávat nebude
Když má denodenně před očima vlastní malé dítě, což by pro normálního chlapa měla být už sama o sobě dostatečná motivace beze slov, tak se obávám, že "po dobrém" s takovým člověkem nikdo nic nesvede 
Není tady

upravila som to a hodila neskôr...
Upravil(a) Selima (12. 10. 2012 14:54)
Není tady

Alyssa napsal(a):
agewa napsal(a):
Alyssa napsal(a):
No, asi ho znáša ale pomerne dobre, lebo sa nenechá vyprovokovať k tomu, aby ho upratal - zato pobuzerovať ju, na to sa mu to hodí...
Kto chce psa biť, palicu si nájde... Aj ja som bola bordelárka, mala som knihy "všade" - prevážne teda v knihovničke, ale podstatne viac, ako on za celý život videl (nehovorím o tom, že držal v ruke) a kvety som pestovala nie tam, kde on chcel - .j. v kúte, kde by umreli bez svetla... No a potom ešte zásadne potreboval, aby som mu urobila voľno a upratal "ten tvoj bordel", aby si on mohol rozložiť svoj, oveľa horší (mastné handry, súčiastky, kolomaž, apod.). Keď si spomínam na návštevy v jeho staromládeneckom byte, tak mi veru ako stelesnenie poriadkumilovnosti nepripadal. Ale teoretizovať a buzerovať družku, na toho užilo...
Není tady

Kiara napsal(a):
Hm ... Selimo, mně připadá DLOUHODOBÉ spolužití v jednom bytě, rozděleném na ZÓNY jako cosi velmi mrazivého
Takové soužití by mi vyhovovalo - a také bych ho zavedla - jedině v okamžiku, když by měla jedna nebo druhá strana v plánu společný byt opustit a odstěhování by bylo otázkou několika týdnů, nanejvýš měsíců.
Fakt si nedovedu představit, že bych žila dlouhodobě v jednom bytě s někým, kdo by mě donutil rozdělit byt na zóny a ve vymezených prostorách se jednak pohybovat, jednak si každý zvlášť uklízet. V tom případě už to totiž není párové soužití, ale soužití dvou nevrlých spolubydlících a na to bych opravdu nervy neměla. Domov má být především oázou klidu a ne místo hrůzy, kde nemůžu každý večer s děsem v očích očekávat, kdy zachrastí klíč v zámku a třást se strachy, "co zas bude".
MMCH skutečně mě nenapadá způsob, jak pozitivně namotivovat chlapa, který se svévolně rozhodl, že manželce na mateřské peníze zkrátka dávat nebudeKdyž má denodenně před očima vlastní malé dítě, což by pro normálního chlapa měla být už sama o sobě dostatečná motivace beze slov, tak se obávám, že "po dobrém" s takovým člověkem nikdo nic nesvede
Mne to pripadá ako slušné východisko pre ľudí, ktorí majú úplne odlišný prah citlivosti na ne/poriadok. Akurát neviem, aké by to oblo výchovne pre to dieťa... Mám kamošku, ktorá dokonca trvá na oddelených bytoch (ale oni sú už obaja raz rozvedení, s dospelými deťmi), takže jej milovaný a milujúci si kúpil vedľajšiu dvojgarzónku, ale k sebe chodia na návštevy. Ona je podľa mňa pinktlich na poriadok a on priemerný až podpriemerný chlap - takže riešenie značka ideál. Inak sa milujú a vychádzajú spolu výborne, ale na tomto sa nezhodnú...
Ad pozitívna motivácia: máš recht, hoci ja by som to ešte skúsila, ale s tým, že mám určite pripravený Plán B pre prípad, že ostane demotivovaný... 
Upravil(a) Selima (12. 10. 2012 14:53)
Není tady
dusička napsal(a):
nebo bych po manželovi hodila utěrku.
Ty seš mi Štírec 
Já ve vypjatých stavech teda házela hrnce 
Ono je to jak psala někde Helena, že někdo je holt dobyvatel území a byl by (ze svého hlediska) blbej, kdyby se toho dobytého vzdával.....takže co? Jedině dobýt nazpět, že.
Mmch, já jsem taky poměrně zdravuška a celej život se snažím se toho zbavit, respektive ustanovit nějaký normální vztah k binci (normálnímu). Naštěstí mi k tomu pomáhá získaná krátkozrakost
Člověk by si měl výslovně a vědomě určitou míru bordelu hýčkat už proto, že čistota vede vposledku ke sterilitě - ve všech smyslech toho slova.
Není tady
lupina montana napsal(a):
dusička napsal(a):
Ty seš mi Štírec
To je jistě známka progresivní paralýzy organismu.
dusička napsal(a):
Ty seš mi Štírec
Ono je to jak psala někde Helena, že někdo je holt dobyvatel území a byl by (ze svého hlediska) blbej, kdyby se toho dobytého vzdával.....takže co? Jedině dobýt nazpět, že.
Mmch, já jsem taky poměrně zdravuška a celej život se snažím se toho zbavit, respektive ustanovit nějaký normální vztah k binci (normálnímu). Naštěstí mi k tomu pomáhá získaná krátkozrakostČlověk by si měl výslovně a vědomě určitou míru bordelu hýčkat už proto, že čistota vede vposledku ke sterilitě - ve všech smyslech toho slova.
a pak, že já jsem vzteklá. dyť já se zmohla jen na to, hodit po ex snubák a lžičku od kafe ... proti tobě jsem úplněj břídil 
Není tady
PPavlaa napsal(a):
dusička napsal(a):
Ty seš mi Štírec
Mmch, já jsem taky poměrně zdravuška a celej život se snažím se toho zbavit, respektive ustanovit nějaký normální vztah k binci (normálnímu). Naštěstí mi k tomu pomáhá získaná krátkozrakostČlověk by si měl výslovně a vědomě určitou míru bordelu hýčkat už proto, že čistota vede vposledku ke sterilitě - ve všech smyslech toho slova.
a pak, že já jsem vzteklá. dyť já se zmohla jen na to, hodit po ex snubák a lžičku od kafe ... proti tobě jsem úplněj břídil
Jednou jsem po manželovi hodila talířek. ALe byla prča, že on ho chytil jako létající. Jo a taky jednou kdysi před deseti lety jsem mu vyhodila pojistky,chtěla jsem s ním něco probrat , a on neměl čas. 
Není tady
Pár let po svatbě jsem byla hooodně výbušná:-))) taky občas letěl hrnek, jídlo do záchodu, oblečení z okna. Se musím smát, když si na to vzpomenu:-) Lety mě to přešlo a poslední co jsem hodila po manželovi byl snubák a tím pro mě vztah jaký bývá zvykem skončil
Není tady
Holky, z vás jde úplně strach
. To si neumím vůbec představit! Já se ani nehádám, v životě jsem snad nekřičela a hodit něco, to už je pro mě úplně sci-fi 
Není tady

samá fúrie tady
je zajímavý, že jsem se s věkem zklidňovala a teď už si neumím představit, že bych takhle vyváděla:-)))
Není tady
PPavlaa napsal(a):

No, jenže já neuměla vypouštět páru průběžně, takže když už k tomu došlo, byl zapotřebí hodně velkej tlak - takže to by mě utěrka fakt neuspokojila 
Holči, já už taky takhle neřádím - ne snad úplně věkem, ale jak jsem si spoustu věcí srovnala a přerovnala. Semtam se ještě vytočím - ale tak normálně.
Duši, to s těma pojistkama je dobrý! Ale musí mít dotyčný trochu smyslu pro sebesrandu, jinak by to byl asi průser.
Není tady

Tak u nás za mlada létaly vzduchem papuče - nejdříve samozřejmě směrem ode mě,ale manžel si nenechal nic líbit,takže docházelo k plynulé výměně "názorů".
Několikrát taky letěla vzduchem kuchařka (kniha).
Jsem ale ráda,jak to tady čtu,že je to všude stejné a léta naši výbušnost poněkud obrušují,žejo.
Není tady

Tenzan napsal(a):
dusička napsal(a):
Ty seš mi Štírec
To je jistě známka progresivní paralýzy organismu.
Tenzane, mě zase občas progresivně paralyzují Tvoje rádobyvtipné bonmoty 
Není tady
Tak vám jenom chci říct - abyste měli příběh jakž takž uzavřen - že jsem se rozhodla jít na nějaký čas bydlet k rodičům. Manžel si zůstane v bytě, kde bude všechno platit. A mně bude líp, protože - nebudu muset doplácet /rodičům dám, co budu moct, ale mám u nich jistotu, že mě nebudou vydírat/ a i kdyby mi se synkem nijak nepomohli (a to vím, že z vlastního přání budou), bude to pro mě nezměrná úleva.
A jak k tomu došlo? Po založení téhle diskuze jsem posílená vašimi příspěvky začala být odbojnější. Tedy večerní kritice se bránila...a případně, když se naskytla příležitost, se neupejpala vmést mu do obličeje kritiku jednání, za které jsem od něho byla sama kritizovaná (aneb když dva dělají totéž, není to totéž). A skončilo to tím, že mi jich pár ubalil a smýkl mnou o zem. Před synem (kterého předtím křikem vzbudil).
Vždycky jsem mu říkala, že pokud se mě kdy násilně dotkne, bude to znamenat rozvod. Tak ho teď ani nechci vidět, nemluvím s ním, neodpovídám...a k rodičům se hrozně těším.(I když mi je taky trochu trapně, protože oni o tom, co se u nás děje, neměli ani potuchy. Aby manžela akceptovali, udržovala jsem je v domnění, že je vše ok.)
Není tady

Kamarili, tvůj příběh mi připomenul mé manželství. U nás byt taky kámen úrazu, když jsem měla svůj názor. Tedy ne, že bych v manželství nesměla mít svůj názor, jen musel být shodný s tím manželovým.
Myslím, že odstěhování od manžela ja dobré řešení. Já se tehdy taky musela přestěhovat na čas k rodičům a hodně mi to pomohlo. Konečně jsem byla alespoň trochu v klidu a začala se dávat dohromady. Mě bohužel trvalo ještě pár let než jsem přišla na to, proč se do takových situací a takových vztahů dostávám. Přála bych ti, aby tvá cesta byla přímější, kratší a méně trnitá.
Není tady