29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Byla jsem nucená si vzít od banky půjčku-úvěr. Asi se ptám naivně, ale domnívala jsem se,že budu platit předem danou sumu, jako splátku + za vedení účtu+ poištění(povinné).
Nyní jsem zjistila, že ačkoliv platím splátky tak, jak řekla banka, každý měsíc si napočítává úroky k tomu. Takže k neměnné částce 2578,- měsíčně mne ještě vemou cca 1600 czk+- úroky, čímž tedy platím cca 4200,-. Banka si sama nastavila inkasní příkaz, neptá se a já se divím. KDyby mne bylo řečeno, že budu platit takovou sumu měsíčně, tak bych si ji nebrala, neboŤ bych věděla, že na takovéto splátky nemám.
Můžete mne prosím vysvětlit, o jaké úroky jde?
Jedna známá, která pracovala u KB říkala, že banky záměrně nastavují (informují klienty)povinnou splátku o den později, než měla původně být a tím z vás vědomě vyrobí dlužníka a má vás v pasti.
Já se teď tak určitě cítím. Za rok za půl jsem už zaplatila víc cca 80,000 czk a z půjčky ubylo jen ani ne 20,000.
Děkuji za vysvětlení. V bance jsem sice byla, ale až teď získala možnost k přímému nahlédnutí na účet a objevila tam tyto sumy a konečně jsem pochopila, proč dlužím po 1,5 roce málem tolik, co před rokem, když jsem si půjčila.
Není tady
Zdravim,
nevim u ktere banky mate uver, ale z vlastni zkusenosti (uver u KB) snad vite co jste podepisovala za smlouvu. Smlouva obsahuje castku (mesicni splatku - jistina + uroky), je tam datum splatnosti, na ktery je nastven bankou TP. Mimo jine, mate pristup na internet, kde cely uver je rozepsan, castka, datum, jistina, uroky ... (u KB)
Delala jsem u KB pred MD a nevim nevim, zni to jako, jedna pani povidala (viz. vase kamaradka). Chyba se muze stat, ale k tomu je smlouva ....
Musela bych videt Vasi smlouvu, tezko se da takhle rict o jake uroky se jedna ....
Upravil(a) JuliePraha (20. 9. 2012 15:07)
Není tady
Ne, to není jedna pani povídala. Pracovala u nich 12 let a teď dělá v pojištovně. A tuto skutečnost nepovídá na potkání každému! Stejně třeba to, že když zaplatíte byť i 1 den pozdě fakturu u operátora za mobilní telefon, tak jste už dlužník a máte potíže se získáním hypotéky.
Extra u KB to sledují, jinde zrovna platby za mobil nejsou signálem, že jste v životě neplatič a dlužník.
Jo, podívala jsem se na první papírový výpis a tam bylo nějakých 113 czk + popl. za poskytnutí a byla v klidu. Mám trvalé příkazy a dlouho jsem internetovému bankovnictví nehověla.
Jestli mne někdo řekne, že platím měsíčně sumu 2578 a za vedení účtu 214 czk tak se domnívám, že tyto sumy platím. Trvalé príkazy dávám právě proto, abych se nemusela starat o p platby a nic dál nesledovat.
Kdyby mně řekly, ale měsíčně zaplatíte splátku celkem cca 4000,- tak si to prostě nevezmu.
To je jako zájezdy, kdy to prý stojí 10,000, ale! zaplatte ještě to a to ta to ve finále to je 16,000. Jak to kdysi bývávalo.
Píšou řádné úroky. Já jsem se domnívala, že úroky jsou zahrnutí ve SPLATCE, ne mimo ní.
Není tady
Pravidelne zapominame (bohuzel) a platime faktury u O2 i mesic po splatnosti (jedina vec, kde nemame TP), zadne potize se ziskanim hypoteky jsme nemeli .... ale mate pravdu, nemusi to byt pravidlem ... zadne dluhy u O2 nemame....
Jestli mne někdo řekne, že platím měsíčně sumu 2578 a za vedení účtu 214 czk ......
Uver neni USTNI dohoda, ale je k tomu smlouva!!!!.... Mate tam uvednou castku, urokouvou sazbu, plus marzi, poplatky, atd??
Standardni smlouva obsahuje:
Klient se zavazuje splácet Úvěr v pravidelných měsíčních splátkách ve výši XXXX Kč
které zahrnují splátku jistiny a úroku.....
Den splatnosti jednotlivých splátek je stanoven na 14. (priklad) den příslušného měsíce
Úroková sazba:
Výše: % p.a.
Typ sazby: standardní úroková sazba
Platnost: do nejbližšího 13. kalendářního dne....
Další platby související s poskynutím Úvěru - poplatky a odměny
Poplatek za poskytnutí Úvěru.
Splatnost:
Pravidelný poplatek za správu Úvěru.
Výše:
Splatnost:
Zajištění Úvěru ....
Upravil(a) JuliePraha (20. 9. 2012 14:32)
Není tady
Díky. Pak tedy kdo je lichvář, když i bance vrátím, až to vše zaplatím za těch x -let navíc 167%? Však jsem to taky obrečela, že jsem si to musela půjčit!
Zaměstnanec KB má asi jiná kritéria na posouzení, než "cizí", normální občan. Přístnost KB je známá.
Upravil(a) miaa (20. 9. 2012 14:40)
Není tady
Hypoteka nebyla zamestnanecka, ale to je jedno... V tom, ze KB nerozdava uvery na pockani, v tom mate pravdu.
Porad nevim, ktera banka Vam pujcila a proc nemaji standardni smlouvu, kde klient musi vedet pravidelni mesicni splatku, vcetne uroku plus poplatky. Pokud to smlouva neobsahuje, tak spis to vypada na poskytnutí peněžních prostředků jinou než bankovní institucí, maji tenhle druh smlouvy v oblibe.
Není tady
Ještě mi napadla jedna věc, mate půjčku, nebo úvěr???
Je rozdíl mezi smlouvou o půjčce a smlouvou o úvěru. Sjednání a zaplacení úroků - u smoluvy o půjčce není ex lege tzv. podstatnou součástí smlouvy , u smlouvy o uvěru platí opak.
Upravil(a) JuliePraha (20. 9. 2012 14:54)
Není tady
Je to ČS a je to spotřebitelský úvěr. Prostě mne banka nabídla možnost peněz, které jsem použila na zaplacení prvního (úvěru), který jsem stejně jako tento použila na úhradu nájemného, elektřiny, plynu a jídla a žití.
Nevím, jaký je rozdíl půjčka nebo úvěr, prostě to byly peníze. Tou dobou jsem měla práci a měla jsem vypočítáno, že jsem schopna ho vrátit-splatit do 9-ti měsíců. No, ale nepřežila jsem zkušební dobu (jak je dnes v módě lidi vyhazovat ve zkušebce) a šlo o úhradu dluhů za dobu, kdy jsem byla bez práce a nepobírala podporu, protože nebyl nárok
A tu úvěru ty úroky mají být uvedený procentem a sumou? A tedy to je skutečně ,že platím splátku a k tomu ještě úroky?
Není tady
Solidní smlouvy o spotřebitelském úvěru určitě obsahují částku, kterou obdržíte po podpisu smlouvy, a samozřejmě počet a výši splátek, které vrátíte. Vynásobte si počet splátek a jejich výši a dostanete částku , kterou vrátíte celkem.
Není tady
Ano, kolik vrátím, to vím. Já jsem se jen divila, že jsem se domnívala, že platím měsíčně splátku+popl. za vedení účtu + poj. NEchápu měsíční úroky navíc.
Není tady
Bohuzel Vasi smlouvu pred sebou nemam, ocekavala bych od CS vyse popsany postup. Z Vaseho popisu uverova smlouva obsahuje splatku jistiny + uroky (urokova sazba).... Pokud mate zajem, naskenujte smlouvu, tu cast, kde je rozepsana splatka a urokova sazba, bez Vaseho jmena a podpisu a muzeme se domluvit, ze se na to podivam... vic Vam asi neporadim ....
Není tady
Děkuji, pokusím se ještě napsat ombudsmanovi banky, abych směla chvíli neplatit a mezitím doufat, že najdu místo.
Není tady
miaa, ohledně půjček už jsi sem psala vloni a sice:
I v Praze to je problém nad 50! Brelo, mne kupodivu půjčila banka. No, ale za 90,000 chce zpět 150,000.... teď jsem si musela půjčit na půjčku, a chce zpět ještě víc nad půjčku, a to o 100,000,-
Nebýt toho, už tady nejsem.
Nezlob se na mě, ale podle toho, co jsi sem napsala, tak už Tvoje situace trvá nejméně rok, kdy sis napůjčovala částky v řádu několika desítek tisíc. Už tenkrát jsi byla varována, že takové počínání je nejkratší cestou do pekel, přesto uzavíráš další půjčky, aniž bys při jejich uzavírání měla alespoň základní přehled o tom, kdy, komu, kolik a za co Takové věci bys měla znát ještě předtím, než si nějakou půjčku vůbec vezmeš a hlavně - měla by sis nabírat pouze tak nízkou půjčku, kterou budeš schopna rychle splatit, a ne se snažit vytloukat klín klínem a nabírat si další půjčky
Není tady
Ano, vím a přečetla jsem si to pozdě. A když prostě nemáš a ještě doufáš, že najdeš práci, tak věříš, že to zvládneš. Kdyby banka nedala, tak si nevemu. Já věděla výši splátky, s tím nemám problém. Jen mne řekni, jak mám žít v Praze z 7307 czk letos (loni mín, předtím jen 5205) pro dvě osoby v bytě? Sociální dávky nevýjdou, jen občas na kvartál a když mám práci, makám. Beru dost cokoliv, takže jsem vděčna i za brigádu, což ale znamená, že na omezený čas.
Ted si uvědomuji, že jsem jen oddalovala současnou situaci, kdy jsem na nule.
Není tady
když prostě nemáš a ještě doufáš...
No - když nemáš ani prachy ani práci, pak víra "že to zvládneš" je podobná, jako když neplavec doufá, že se přes to jezero dostane suchou nohou bez loďky... a nezlob se, ale "Kdyby banka nedala, tak si nevemu" je buď hodně naivní výmluva nebo prostá nezodpovědnost... neříkej mi, že banku považuješ za charitativní organizaci.
jak mám žít v Praze z 7307 czk
A musíš žít zrovna tam? Jiná možnost není?
Není tady
miaa napsal(a):
Ano, vím a přečetla jsem si to pozdě. A když prostě nemáš a ještě doufáš, že najdeš práci, tak věříš, že to zvládneš. Kdyby banka nedala, tak si nevemu. Já věděla výši splátky, s tím nemám problém. Jen mne řekni, jak mám žít v Praze z 7307 czk letos (loni mín, předtím jen 5205) pro dvě osoby v bytě? Sociální dávky nevýjdou, jen občas na kvartál a když mám práci, makám. Beru dost cokoliv, takže jsem vděčna i za brigádu, což ale znamená, že na omezený čas.
s takovým příjmem ti dali půjčku?
Není tady
miaa napsal(a):
Odpusť mi ten dotaz - ale co ta druhá osoba, se kterou žiješ v bytě, ta nemá své vlastní příjmy?!? Ta se nepodílí na nákladech na domácnost a nepomáhá Ti ulehčit Tvoji finanční situaci?!?
Upravil(a) Kiara (26. 9. 2012 23:41)
Není tady
helena napsal(a):
když prostě nemáš a ještě doufáš...
No - když nemáš ani prachy ani práci, pak víra "že to zvládneš" je podobná, jako když neplavec doufá, že se přes to jezero dostane suchou nohou bez loďky... a nezlob se, ale "Kdyby banka nedala, tak si nevemu" je buď hodně naivní výmluva nebo prostá nezodpovědnost... neříkej mi, že banku považuješ za charitativní organizaci.
jak mám žít v Praze z 7307 czk
A musíš žít zrovna tam? Jiná možnost není?
heleno, i prosté stěhování mimo Prahu něco stojí, nehledě na to, že mimo Prahu je sice (možná) levnější bydlení, zato tam není práce Nicméně nabírat si půjčky v době, kdy jsem bez práce a nemám z čeho platit dluhy je čirý nerozum. A pokud si i přesto naberu půjčky s tím, že "ono to nějak dopadne", dopadá to povětšinou hodně blbě
Není tady
i prosté stěhování mimo Prahu něco stojí... mimo Prahu je sice (možná) levnější bydlení, zato tam není práce
Jsem to možná trochu zjednodušila... Spíš mi šlo o to "hledání možností" - probrat všechno, co ne/přichází v úvahu a co by případně mohlo pomoct. Nejen třeba stěhování někam daleko, ale třeba možnost něčeho levnějšího - dva lidi můžou na čas žít i v jedný cimře a leccos se dá přestěhovat "svépomocí" nebo s kamarádama, pokusit se najít práci s možností byť třeba přechodnýho ubytování a tak dál...
Jasně, že to není vábná perspektiva, ale ona každá sran*da něco stojí.
Není tady
Bydlím s dcerou, čerstvě SŠ studentka, otec neplatič. A práci jsem vždy před krizí nakonec našla. Máme jednom 1 pokoj...a v druhé - 12 m2 jsem vybudovala kuchyňku, koupelničku, sanitární wc, chodbičku. Ano, hledala jsem bydlení mimo Prahu, ale s dojížděním do Ph to vyjde nastejno anebo ještě dráž.
Není tady
To netvrdím, přesnou výši splátky vím přesně a s tím jsem i počítala. Nepočítala jsem s tím, že mne k tomu měsíčně budou odečítat cca 1500 - 1600 czk.. to tam nemám a tomu nerozumím. Jestli je to "pokuta" za placení pozdě nebo nevím co.
Není tady
měsíčně budou odečítat cca 1500 - 1600 czk.. to tam nemám a tomu nerozumím
Jestli ti banka strhává "něco", co není uvedeno ve smlouvě, měla by ses obrátit pro první vysvětlení na jejich pracovníka a pak se případně informovat například v některé z občanských poraden - samozřejmě se smlouvou v ruce.
"Podle zákona o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru a o změně zákona č. 64/1986 Sb. vám váš poskytovatel úvěru musí sdělit všechny důležité údaje, tzn. maximální výši spotřebitelského úvěru, výši jednotlivých splátek, přesný časový rozvrh splácení, RPSN (tedy roční procentní sazbu nákladů), ustanovení o právu na splacení úvěru před stanovenou lhůtou a podmínky, za kterých lze předčasně ukončit smluvní vztah."
http://www.penize.cz/18166-smlouva-o-pu … cist-musis
Není tady
Počkej, splátka jakéhokoliv úvěru se standardně skládá ze splátky jistiny a splátky úroků. Obojí musí být uvedeno ve smlouvě a sečteno to dohromady dává celkovou měsíční splátku. Nechápu jak by ti mohli strhávat cosi navíc.Nicméně, pokud se ti to nezdá, obrať se na ně.
Není tady
Tiina napsal(a):
Ty máš smlouvu od regulerní banky a chceš tvrdit, že v té smlouvě nemáš přesnou výši splátky ? Přečetla sis to,než si to podepsala ?
Ale to vis, ze to v te smlove je, jen hold nevime co vsechno a komu miaa dluzi. Spis mam pocit, ze se ten uver nesplaci, pak se jedna bud o smluvni pokutu nebo o urok z prodleni plus spaltka ... No jo no, chce to precist smlouvu a trosku financni gramotnosti ...
Není tady