29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,
v současné době jsem na rodičovské dovolené a měla jsem se vrátit dle společné dohody do práce předběžně v září příštího roku. Řešíme ale finanční situaci a blabla a dohodli se s partnerem, že by přes den dítě hlídal on (on má práci převážně večer, tak bychom se střídali) a já nastoupila zpět do práce již v lednu.
A mám dotaz - na mém místě je slečna, která mě zastupuje. Zaměstnavatel chtěl na jaře ode mě písemně na papíře napsat, že se vrátím toho 1.září 2013, tak jsme se předběžně společně dohodli. Slečně tak udělali smlouvu na dobu určitou do konce srpna 2013. Teď jsem zaměstnavateli oznámila, že chci nastoupit dříve a to v lednu (oznámeno na začátku září s předstihem). Mám na to nárok se vrátit dříve - s oporou v zákoně? Musím nějak řešit tu moji náhradnici? Musí mi zaměstnavatel vyhovět nebo se může odkázat na smlouvu s tou náhradnicí a třeba mi říct, že prostě musím počkat až do toho září? Děkuji velice!!
Prosím neřešte zbytečnosti, nemoralizujte, nechci tady psát celou historii, dotaz je věcný, prosím spíš o věcnou odpověď.
Není tady
Zdravím!
Dle mého názoru se z rodičáku můžeš vrátit kdykoliv. Délku rodičovské dovolené si stanovuješ Ty a toto můžeš měnit, zaměstnavatel má povinnost Tvoji nepřítomnost akceptovat do tří let věku dítěte. (§195 zákoníku práce).
Nicméně v otázce rodičovských si nejsem zcela jistá, nemám s tím reálnou praxi, takže doufám, že Ti zde odpoví ještě někdo, kdo si jistý bude.
Není tady
alexxandra napsal(a):
Dobrý den,
v současné době jsem na rodičovské dovolené a měla jsem se vrátit dle společné dohody do práce předběžně v září příštího roku. Řešíme ale finanční situaci a blabla a dohodli se s partnerem, že by přes den dítě hlídal on (on má práci převážně večer, tak bychom se střídali) a já nastoupila zpět do práce již v lednu.
A mám dotaz - na mém místě je slečna, která mě zastupuje. Zaměstnavatel chtěl na jaře ode mě písemně na papíře napsat, že se vrátím toho 1.září 2013, tak jsme se předběžně společně dohodli. Slečně tak udělali smlouvu na dobu určitou do konce srpna 2013. Teď jsem zaměstnavateli oznámila, že chci nastoupit dříve a to v lednu (oznámeno na začátku září s předstihem). Mám na to nárok se vrátit dříve - s oporou v zákoně? Musím nějak řešit tu moji náhradnici? Musí mi zaměstnavatel vyhovět nebo se může odkázat na smlouvu s tou náhradnicí a třeba mi říct, že prostě musím počkat až do toho září? Děkuji velice!!
Prosím neřešte zbytečnosti, nemoralizujte, nechci tady psát celou historii, dotaz je věcný, prosím spíš o věcnou odpověď.
u nás v práci nastala stejná situace, holčina, která uvedla, že bude na RP do ledna 2013 se chtěla vrátit už v září 2012, bohužel ji to paní ředitelka nedovolila. jestli to je tak správně nebo ne, netuším.
Není tady
tady radí právník: http://www.penize.cz/pracovni-pravo/195 … -navrat-do
Není tady
OK, díky za odkaz, moc mě to netěší, ale aspoň vím, na čem jsem, tak trochu jsem to tušila.
Není tady
Ja jsem jednou pracovala jako zastup za materskou dovolenou, do smlouvy mi ale nenapsali dobu urcitou, jen vyslovne, ze se jedna o zastup za tu a tu osobu. Pokud by se rozhodla vratit driv, nez mela v planu, nebyl by s tim problem. Urcite ma tvuj zastup dobu urcitou do srpna?
Není tady
alexxandra napsal(a):
OK, díky za odkaz, moc mě to netěší, ale aspoň vím, na čem jsem, tak trochu jsem to tušila.
Zaměstnavateli jsi nahlásila návrat od září 2013, tudíž není povinen tě vzít dříve. Pokud jsi ale ve špatné finanční situaci, nic ti nebrání sehnat si na dobu určitou práci někde jinde.
Není tady
Cirilla napsal(a):
alexxandra napsal(a):
Zaměstnavateli jsi nahlásila návrat od září 2013, tudíž není povinen tě vzít dříve. Pokud jsi ale ve špatné finanční situaci, nic ti nebrání sehnat si na dobu určitou práci někde jinde.
Jen takova prakticka otazka. POkud nastoupi na nejake jine pracovni misto, je pak stale zamestnana u puvodniho zamestnavatekle, ktery ji drzi misto pri materske.
To ze pravni narok na drivejsi nastup na misto nema je mi jasne. To zalezi jen na domluve, pripada mi to samozrejme.
Není tady
Jelikož je rozhodnutí o délce MD ve sféře tvého vlivu a zaměstnavatel je povinen to akceptovat, nemusí tě naopak přijmout dříve. Naproti tomu, pokud bys nahlásila RD např. jenom na rok a pak jí chtěla prodlužovat, tak ti vyhovět musí.
Ale jak píše Cirilla, můžeš bez problémů pracovat pro jiného zaměstnavatele.
Upravil(a) mag (14. 9. 2012 16:01)
Není tady
To je zajimave, ze muze pracovat jineho zamestnatele. Ja se jen trochu divim, neznamena to preci konkretne, ze pracuje nekde jinde nez u toho puvodniho? A ten ji stale drzi povinne misto?
Ja bych logicky rekla, ze pracovni vztah s privnim zamestnancem je timto skoncen. A taky materska dovolena. Jen me to zajima dodavam. nejak si to z pravniho hlediska neumim predstavit.
Ja jsem na placene materke nebyla, antoz neexistovala. navic jsem byla studentka. Avsak matka se zde musela dostavit do 3 (?) mesicu zpet do prace na puvodni misto. Jedine tak ho mela zaruceno. Vrta mi hlavou,co by se stalo,kdyby zacala v treba v 9 tydnu po porodu pracovat nekde jinde.
Pokud existuje, ze si materkou zkratim a nastpupium nekde jinde do prace a puvodni misto zustava rezervovano, tak zakony matkam v tomto ohrome preji.
Upravil(a) sahleb (15. 9. 2012 10:53)
Není tady
sahleb napsal(a):
To je zajimave, ze muze pracovat jineho zamestnatele. Ja se jen trochu divim, neznamena to preci konkretne, ze pracuje nekde jinde nez u toho puvodniho? A ten ji stale drzi povinne misto?
Ja bych logicky rekla, ze pracovni vztah s privnim zamestnancem je timto skoncen. A taky materska dovolena. Jen me to zajima dodavam. nejak si to z pravniho hlediska neumim predstavit.
Tak, nebavíme se o mateřské dovolené (to je dovlená "kolem porodu", zpravidla začíná 8-6 před termínem porodu a trvá celkem 28 týdnů... obecně vzato, matky vícerčat ji mají delší, při úmrtí dítěte se zkracuje...), ale o rodičovské dovolené.
Rodičovská dovolená je omluvené neplacené volno v zaměstnání. Pokud v době rodičovské dovolené rodič začne pracovat jinde, tak zaměstnavateli do toho nic není (až na výjimky, ke kterým je potřeba souhlas zaměstnavatele) a pracovní smlouva u něj dál trvá a stejně tak dál trvá rodičovská dovolená. Zaměstnanec může mít pracovních poměrů, kolik zvládne a uzavření nového automaticky neznamená, že musí dojít k ukončení předchozího.
Takže klidně rodič může u jednoho zaměstnavatele čerpat rodičovskou dovolenou (= nechodit do práce) a u druhého pracovat (tedy u něj rodičovskou dovolenou nečerpat).
Není tady
Ano spravny nazev je rodicovska, ja nejsem takovy odbornik, proste jsem to nikdy neabsolvovala.
To ze zena muze pracovat i u rodicovske dovolene mi pripada velmi velmi pozitivni. Docela jsem se divila, ze neco takoveho existuje. Tot vse.
Není tady