29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Lesana napsal(a):
holcina napsal(a):
Nezazmatkoval? Že otec nezná doktora svého dítěte je opravdu smutné.
No, tak zrovna tohle bych nehrotila. Já sama mám mizernou paměť na jména a když na mne někdo vybafne otázku typu "jak se jmenuje... (lékařka, učitelka...)", tak obvykle v první chvíli taky nevím. No a občas mě ta otázka zaskočí tak, že mám úplný okno a nevím nejenom v první chvíli, ale třeba si vzpomenu až za hodinu, když už na správnou odpověď přestanu myslet. A to od malička chodím s dětma k doktorovi (na třídní schůzky) já a manžel by spočítal na prstech jedné ruky, kolikrát tam za těch dvanáct let byl on. A nehrotila bych ani to, že manžel k doktorovi/za učiteli nechodí, protože já si doktory/důležitosti ve škole radši ohlídám sama (a manželovi to nevadí, ví, že podstatné mu řeknu, takže v tomto ohledu fungujeme ke všeobecné spokojenosti).
A konečně, kdyby bylo potřeba k doktorovi jít a já nebyla doma, na stole mi leží blok, kde mám vypsané všechny důležité kontakty. Lékaře, učitele, vedoucí z kroužků, rodiče některých spolužáků... používám ho já a není důvod, aby ho v případě potřeby nepoužil i manžel.
no ale víš, o tom to je. Pokud někdo chce své děti do své péče ( jako samoživitel) , tohle budeč muset absolvovat , vědět alespon kde to zjistit. Pokud jste v rodině dva většinou to dělá jeden častěji ( z velké části matka). Ale tady jde o to, kdy bude mít děti u sebe po rozvodu.
Není tady
Agewo, víš, já myslím, že rodič, který má dítě v péči, ty lékaře prostě nějakým způsobem zná. Ať už je nosí v hlavě nebo je má jako já vypsané v bloku (a mobilu). I kdyby se do té doby o doktory dětí nezajímal, tak jakmile bude mít dítě v péči, vědět to musí a normální rodič to chápe.
Jako narovinu - nemyslím, že by zakladatel diskuze měl nějakou extra šanci dostat dítě do své výhradní péče. Z toho, co tu píše, mám spíš dojem, že mu jde spíš o "vytrestání" manželky, než o dítě jako takové... ale možná, že opravdu teprve ve chvíli, kdy se objevil jiný samec na obzoru, mu docvaklo, o co všechno by při rozvodu přišel a o péči o děti teď jeví opravdový zájem a ne jenom naoko.
Není tady
Lesana napsal(a):
holcina napsal(a):
Nezazmatkoval? Že otec nezná doktora svého dítěte je opravdu smutné.
No, tak zrovna tohle bych nehrotila. Já sama mám mizernou paměť na jména a když na mne někdo vybafne otázku typu "jak se jmenuje... (lékařka, učitelka...)", tak obvykle v první chvíli taky nevím. No a občas mě ta otázka zaskočí tak, že mám úplný okno a nevím nejenom v první chvíli, ale třeba si vzpomenu až za hodinu, když už na správnou odpověď přestanu myslet. A to od malička chodím s dětma k doktorovi (na třídní schůzky) já a manžel by spočítal na prstech jedné ruky, kolikrát tam za těch dvanáct let byl on. A nehrotila bych ani to, že manžel k doktorovi/za učiteli nechodí, protože já si doktory/důležitosti ve škole radši ohlídám sama (a manželovi to nevadí, ví, že podstatné mu řeknu, takže v tomto ohledu fungujeme ke všeobecné spokojenosti).
A konečně, kdyby bylo potřeba k doktorovi jít a já nebyla doma, na stole mi leží blok, kde mám vypsané všechny důležité kontakty. Lékaře, učitele, vedoucí z kroužků, rodiče některých spolužáků... používám ho já a není důvod, aby ho v případě potřeby nepoužil i manžel.
Ano, Lesano. V úplné rodině mají oba dva manželé své "role", kdy jeden z nich zařizuje a vyřizuje určitý okruh věcí a ten druhý má zase na starosti jiný okruh záležitostí. To je v pořádku. Pokud se stane nějaká neočekávaná událost a rodič, který zařizuje konkrétní úkoly na chvíli "vypadne ze hry", načež ten druhý má na stole připravený itinerář s pokyny, jak v takovém případě postupovat, je to rovněž v pořádku a nic proti tomu.
Tady jde ale o to, že se jeden z rodičů chystá svévolně převzít se vším všudy roli rodiče "na plný úvazek", aniž by měl o určitých věcech alespoň základní pojem A mezi tím je sakra velkej rozdíl - muset se postarat na chvíli a muset se postarat se vším všudy dlouhodobě
Není tady
Kiara napsal(a):
Tady jde ale o to, že se jeden z rodičů chystá svévolně převzít se vším všudy roli rodiče "na plný úvazek", aniž by měl o určitých věcech alespoň základní pojem
A mezi tím je sakra velkej rozdíl - muset se postarat na chvíli a muset se postarat se vším všudy dlouhodobě
Víš, já si myslím, že kdyby se MUSEL postarat dlouhodobě, tak by to zvládnul. I když v tom je nepochybně sakra velkej rozdíl, jak píšeš. Ono osobně si myslím, že i matky to zvládají, protože MUSÍ a ne proto, že jsou k tomu nějak předem naprogramované.
Asi jako když já zvládám drobné opravy a úpravy v bytě. Nepochybně je dělám méně efektivně, než manžel. Určitě mi to trvá dýl, nicméně výsledek je funkční. Protože musím. Stejně tak věřím, že kdyby se manžel musel postarat o děti, taky by to zvládnul. Ne tak efektivně, jako já, ale zvládnul. Ačkoli se s ním momentálně rozvádím a momentálně mi hodně pije krev, tak vím, že je normální a má děti rád, takže vím, že kdyby musel, zvádnul by to. Stejně tak si myslím, že by to zvládnul i zakladatel diskuze, kdyby musel.
Jenže já si stejně myslím, že moc šancí na svěření do své výhradní péče nemá, protože matka dětí je normální starostlivá máma a on to dosud s péčí o děti zrovna nepřeháněl.
Není tady
Lesana napsal(a):
Agewo, víš, já myslím, že rodič, který má dítě v péči, ty lékaře prostě nějakým způsobem zná. Ať už je nosí v hlavě nebo je má jako já vypsané v bloku (a mobilu). I kdyby se do té doby o doktory dětí nezajímal, tak jakmile bude mít dítě v péči, vědět to musí a normální rodič to chápe.
Jako narovinu - nemyslím, že by zakladatel diskuze měl nějakou extra šanci dostat dítě do své výhradní péče. Z toho, co tu píše, mám spíš dojem, že mu jde spíš o "vytrestání" manželky, než o dítě jako takové... ale možná, že opravdu teprve ve chvíli, kdy se objevil jiný samec na obzoru, mu docvaklo, o co všechno by při rozvodu přišel a o péči o děti teď jeví opravdový zájem a ne jenom naoko.
Lesano, kdyby zakladatel vlákna jevil opravdový zájem o péči o děti, tak by tady ze všeho nejdřív hledal rady, co to vlastně samoživitelství rozvedeného otce obnáší a jak pečovat o dvě malé děti bez přítomnosti matky A už dopředu by si tak na měsíc nanečisto vyzkoušel starat se o obě dvě dětí zcela sám 24 hodin denně/7 dní v kuse, aby dopředu věděl, do čeho vlastně jde
Pak bych mu možná věřila, že jeho zájem o děti je zcela upřímný a opravdový a jeho pohnutky k získání dětí do péče jsou čisté jako křišťál
Není tady
Lesana napsal(a):
Jenže já si stejně myslím, že moc šancí na svěření do své výhradní péče nemá, protože matka dětí je normální starostlivá máma a on to dosud s péčí o děti zrovna nepřeháněl.
Upravil(a) Kiara (11. 8. 2012 17:41)
Není tady
Ona ti ani banka nerekne kolik dluzi tvuj manzel treba ve sporitelne,ale penize po tobe chtit budou.....
Není tady
eremuruss napsal(a):
Ona ti ani banka nerekne kolik dluzi tvuj manzel treba ve sporitelne,ale penize po tobe chtit budou.....
Šmankotem, erem, že Ty sis spletla vlákno ?!? Neměl Tvůj příspěvek patřit spíš vedle
?!?
Není tady
Lesana napsal(a):
Víš, já si myslím, že kdyby se MUSEL postarat dlouhodobě, tak by to zvládnul. I když v tom je nepochybně sakra velkej rozdíl, jak píšeš. Ono osobně si myslím, že i matky to zvládají, protože MUSÍ a ne proto, že jsou k tomu nějak předem naprogramované.
Jako jo, Lesano ... mám kolegu, který kdysi ovdověl a ze dne na den se MUSEL umět postarat hned o tři děti. A MUSELO to jít jenomže ten pán se stal samoživitelem díky tragické události a proti své vůli, nikoliv proto, že by si jednoho dne jen tak usmyslel, že od teďka se bude o děti starat výlučně sám
Není tady
Milluna napsal(a):
. Možná se tazatel rozvádí právě proto, aby ho to naučilo být dobrým otcem.
4) ohledně střídavé péče - Možná by si měl tazatel spočítat hodiny po ktreré se dětem věnoval dosud. Kolik hodin týdně to bylo?
se střídavkou souvisí 5) bydlení - z bytu se při střídavce mohou odstěhovat oba rodiče, pokud se tak dohodnou a pokud mají kam - a bydlet v něm s dětmi bude ten, kdo zrovna v daný měsíc má děti v péči.
To je zajimave, bohuzel, takovepripady nejsou vyjimecne, ale pokud nekomu zalezi na detech, mel by se jim fakt venovat driv, nez po rozvodu.
K tomu bydleni, neumim si predstavit, ze by ceska rodina po rozvodu najednou platila 3 najmy. To je z rise pohadek, casto staci jen ten jeden.
Navic je to stehovani rodicu kazdy mesic uplne ...no na blba. To znamena, ze onen rodic musi opustit na mesic partnera a deti. A stehovat se nekam na jeden mesic 6x do roka ...to bych skoncila v blazinci. Vsechno se musi poridit dvakrat. Nabytek, obleceni, zaclony....koberce....
Stridava pece, ma jednu vadu na krase, kterou jeji velci priznivci moc neukazuji na venek. Totiz ony se neplati alimenty.
Není tady
Podle mě je střídavá péče taková, že děti zůstávají a stěhují se k nim rodiče, v dané situaci to nejlepší a nejšetrnější, co můžou rodiče pro své děti udělat, když už nemůžou žít spolu.
Kiara napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Šmankotem, erem, že Ty sis spletla vlákno
?!? Neměl Tvůj příspěvek patřit spíš vedle
?!?
Jo spletla jsem si vlakno.Omlouvam se.
Není tady
sahleb napsal(a):
Stridava pece, ma jednu vadu na krase, kterou jeji velci priznivci moc neukazuji na venek. Totiz ony se neplati alimenty.
Platí. Otec platí matce a matka platí otci a pokud jeden z nich má výrazně vyšší příjem, tak i jeho část alimentů může být výrazně vyšší (pokud nemá jiné vyživovací povinnosti).
Není tady
Sahleb,
já to znám taky jen z časopisu, kde byla o takové rodině reportáž - rodiče si prostě pořídili svůj byt a společně platili jeden, kde bydlely jejich - myslím 3 nebo snad 5 ... dětí... A já to považuju za ideální pro ty děti. A pro takové rodiče, kteří jsou k tomu ochotni - obětovat svoje pohodlí a zvyky svým dětem - pro takové je střídavá péče. Ne pro ty, co si myslí, že ušetří na alimentech a podobné blbiny...
Výhradní péče? Fajn, pokud ses o děti doteď staral, psal s nimi úkoly, vařil jim večeři, koupal je...
Ale kdo byl jen zajišťovatelem financí a tím to pro něj haslo, přesto svoje děti miluje víc než sebe, by se měl zamyslet nad tím, co se změní jeho rozhodnutím těm dětem. Že ony potřebujou jistotu a svoje zvyky. Být na místě tazatele a vykládat, že děti miluju víc než sebe, najdu si jiné bydlení ( aby jim zůstalo jejich zázemí), dohodnu se na co nejčastějších návštěvách ( aby měly jistotu, že mě neztrácejí) a navrhnu rozumné výživné ( nechci škudlit na svých vlastních dětech).
Mám tříletou dceru a její otec ještě dva roky po rozchodu věří, že až půjdu po mateřské do práce, dohodnem se na střídavé péči. V současnosti má možnost přijít za dcerou kdykoliv - ale dodržuje jen návštěvy dané soudem. Malá se na tátu ptá a mně to kolikrát nedá a vytočím jí jeho číslo, aby s ním mohla mluvit. Vidí se třikrát týdně. Přes všechny ty řeči o střídavce - on ještě sám od sebe nezavolal, aby mohl s malou mluvit. Ani loni, kdy jsem s ní byla týden na dovolené, ani když onemocněla...Ale on sám sebe vidí jako téměř dokonalého otce, dnes mi předváděl, jakou má u dcery autoritu:" Tatínka poslechneš a maminku ne? Když nebudeš poslouchat maminku, půjdu pryč, to se mi nelíbí". Dcera byla přitom jen přetažená, jako občas každé dítě.
Není tady
Lesana napsal(a):
sahleb napsal(a):
Platí. Otec platí matce a matka platí otci a pokud jeden z nich má výrazně vyšší příjem, tak i jeho část alimentů může být výrazně vyšší (pokud nemá jiné vyživovací povinnosti).
No alimenty se platzi symbolicky , protoze se oba staraji o dite.
Ja si proste nedelam iluze, na jednu stranu vim, jak nizke alimenty v Cesku jsou a jaka je platebni moralka, nejen v Cesku. Pri stridave peci, se alimenty jeste radikalne pro matku snizi a platebni moralka ? Zvedne se? To je utopie. A nakonec si treba tatinek deti nevyzvedne. To jsem zazila v okoli naprosto bezne. Nekdy si deti nevyzvedl par let.
POkud bude nejaky muz chtit nadale matku kontrolovat a terorizovat, je stridava pece vyborny instrument, alimenty bude platit jen pokud bude mit vyrazne vetsi prijem.
Jak vime nekteri otcove radikalne po rozvodu chudnou (problemy s alimenty plni diskuze na internetu) a pokud si dite k sobe nevezmou nic se nedeje. Sankce neexistuji.
A jak to dopadne pro matku? S ditetem, detmi a bez naroku na alimenty.
Není tady
Milluna napsal(a):
Sahleb,
já to znám taky jen z časopisu, kde byla o takové rodině reportáž - rodiče si prostě pořídili svůj byt a společně platili jeden, kde bydlely jejich - myslím 3 nebo snad 5 ... dětí... A já to považuju za ideální pro ty děti. A pro takové rodiče, kteří jsou k tomu ochotni - obětovat svoje pohodlí a zvyky svým dětem - pro takové je střídavá péče. Ne pro ty, co si myslí, že ušetří na alimentech a podobné blbiny...
Výhradní péče? Fajn, pokud ses o děti doteď staral, psal s nimi úkoly, vařil jim večeři, koupal je...
Ale kdo byl jen zajišťovatelem financí a tím to pro něj haslo, přesto svoje děti miluje víc než sebe, by se měl zamyslet nad tím, co se změní jeho rozhodnutím těm dětem. Že ony potřebujou jistotu a svoje zvyky. Být na místě tazatele a vykládat, že děti miluju víc než sebe, najdu si jiné bydlení ( aby jim zůstalo jejich zázemí), dohodnu se na co nejčastějších návštěvách ( aby měly jistotu, že mě neztrácejí) a navrhnu rozumné výživné ( nechci škudlit na svých vlastních dětech).
Mám tříletou dceru a její otec ještě dva roky po rozchodu věří, že až půjdu po mateřské do práce, dohodnem se na střídavé péči. V současnosti má možnost přijít za dcerou kdykoliv - ale dodržuje jen návštěvy dané soudem. Malá se na tátu ptá a mně to kolikrát nedá a vytočím jí jeho číslo, aby s ním mohla mluvit. Vidí se třikrát týdně. Přes všechny ty řeči o střídavce - on ještě sám od sebe nezavolal, aby mohl s malou mluvit. Ani loni, kdy jsem s ní byla týden na dovolené, ani když onemocněla...Ale on sám sebe vidí jako téměř dokonalého otce, dnes mi předváděl, jakou má u dcery autoritu:" Tatínka poslechneš a maminku ne? Když nebudeš poslouchat maminku, půjdu pryč, to se mi nelíbí". Dcera byla přitom jen přetažená, jako občas každé dítě.
Ja ne nespoleham na clanky z casopisu. Ty realitu neukazuji.
Jak ja rikm, ze "rodice si poridili po rozvodu byt" a spolecne plati ten pro deti....je v normalnich podminkach - nejen v CEsku - neuskutecnitelne. Ze stejnych prijmu nepolatit jeden ale hned tri najmy?
Za druhe, ta zbytecnost si platit 1, 5 najmu na osobu a travit v byte jen 14 dni v mesici?
A jeste neco? Kde by mel byt novy partner? Kde maji byt treba nove narozene deti? Samy v tom novem byte? Nebo nove dite s sebou a partnera nechat v jeho byte o samote 2 tydny?
To je vsechno neproveditelne. Absurdni.
Není tady
Určitě lze v některých případech střídavou péči takhle zařídit. Každý z rodičů bydlí se svým novým partnerem, nebo sám. Ne všichni mají s novým partnerem další dítě, nový partner má své z předchozího manželství. Tak bydlí měsíc s novým partnerem, měsíc s dětmi ve střídavé péči. Nebo 14 dní, lze to nakombinovat různě. Když je ochota a finanční možnosti, určitě to jde.
V tomto konkrétním případě to lze udělat třeba takto:
Tatínek se odstěhuje z družstevního bytu a najde si nějaký podnájem. Maminka bude bydlet se svým novým partnerem. A každý z nich bude v domluvené době bydlet v bytě, kde bydlí děti, s nimi. Nevidím žádný problém ani nutnost řešit, co noví partneři a co společné děti s novými partnery, neboť tady taková situace není. Nelze paušalizovat. Vždy se řeší konkrétní situace. Až se změní, bude se řešit zase ta změněná.
Určitě to jde udělat, třeba jakpíše majkafa. problém vidím spíš jinde - střídavá péče je pro rodiče, kteří se na rozchodu dohodnou a jsou schopni se dohodnout na všem kolem dětí. A to dokáže málokdo. Pokud se jeden cítí ublížený nemůže to fungovat
Není tady
holcina napsal(a):
Určitě to jde udělat, třeba jakpíše majkafa. problém vidím spíš jinde - střídavá péče je pro rodiče, kteří se na rozchodu dohodnou a jsou schopni se dohodnout na všem kolem dětí. A to dokáže málokdo. Pokud se jeden cítí ublížený nemůže to fungovat
Ano, mám stejný názor.
já zase tvrdím, že rozvod a rozbití rodiny si vymyslili rodiče, takže rodiče ať se laskavě přizpůsobí tak aby tím co nejméně trpěly děti - naučí se spolu vycházet v zájmu dětí. Jenže nedostatek empatie, sebetřednost a raněná ega něco takového většinou nedovolí
Není tady
Mikis napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych aby moje děti byly jak před rozvodem tak i po rozvodu svěřeny do mojí péče.Pokusím se nastínit naší situaci...Jsme manželé 8 let a máme 2 děti 3a 6 let.V únoru letošního roku,jsem zjistil že mi je manželka opakovaně nevěrná,tehdy si hledala chlapi jen na sex....Samozřejmě mě to sebralo,ale v následujících dnech jsem si uvědomil že nechci kvůli tomu rozbíjet rodinu.Se ženou jsme o tom hodně mluvili,o příčinách atd...,navštívili jsme i několikrát manželskou poradnu...dohodli jsme se že za vším uděláme tlustou čáru,a začnem od znovu a lépe...Fungovalo to a i se zdálo že jsme to ustáli...tak do června,to jsem začal cítit že je žena nějaká odtažitá...pak jsem se asi v půli července dověděl že si našla milence a i k němu něco cítí...Takže další rána pod pás...Žena mi na to řekla, že v té době co s tím poprvé začala se v ní něco vůči mě zlomilo,díky tomu jaký jsem byl ve vztahu...zase jsme to rozebírali,vše sem jí vysvětlil,to jak sem náš vztah cítil i já,ale nechce do teď nic slyšet,prostě to začla dělat proto jaký sem prý byl a basta......Už se dostanu k podstatě věci,momentálně nemá práci,z bývalého zaměstnání jí propustili a chtěla by se odstěhovat s dětma zatím někam do podnájmu s tím svým novým přítelem a anebo i prý bez něj...Řekla mi že jí takovýto život naplňuje a konečně začíná žít...Nechci aby naše děti tahala buhví kde,vždyť mají domov tady-bylíme v družstevním bytě,který ještě trochu splácíme.Proto moje otázka:mám vůbec v této situaci šanci získat děti do své péče?Vždy se o děti starala perfektně,jak nejlíp uměla,na to nemohu říct křivého slova,ale nechci aby byly s ní pokud bude zase střídat chlapi,nechci aby v tom naše děti museli vyrůstat.Mám sice důkazy o její nevěře(kopie diskusního fóra,a její emaily)ale asi mi je to na nic....pořád se snažím zachránit rodinu a nějak to zvládnout,ale asi to už nepůjde...Jen mi prosím tady nenadávejte jakej sem vůl že se ještě snažím,toho sem si vyslechl už dost jinde..Uvažuju už o rozvodu a proto bych chtěl i deti do své péče...moc by mi pomohla rada pana Netopila,jako právníka.
Děkuji za odpověď-všem
Pokud ti tak strašně záleží na dětech (čemuž nevěřím ani za mák), nechej společný byt manželce a odstěhuj se ty, hmm? Za svojí vztahovou ignoranci musíš zaplatit, třeba budeš příště chytřejší.
Není tady
majkafa napsal(a):
Určitě lze v některých případech střídavou péči takhle zařídit. Každý z rodičů bydlí se svým novým partnerem, nebo sám. Ne všichni mají s novým partnerem další dítě, nový partner má své z předchozího manželství. Tak bydlí měsíc s novým partnerem, měsíc s dětmi ve střídavé péči. Nebo 14 dní, lze to nakombinovat různě. Když je ochota a finanční možnosti, určitě to jde.
Tatínek se odstěhuje z družstevního bytu a najde si nějaký podnájem. Maminka bude bydlet se svým novým partnerem. A každý z nich bude v domluvené době bydlet v bytě, kde bydlí děti, s nimi. Nevidím žádný problém ani nutnost řešit, co noví partneři a co společné děti s novými partnery, neboť tady taková situace není. Nelze paušalizovat. Vždy se řeší konkrétní situace. Až se změní, bude se řešit zase ta změněná.
To by byla take jedna z moznosti,ale kdo bude platit ten byt?Tahle varianta je jen pro dobre financne zajistene pary.
Není tady
Axi napsal(a):
Pokud ti tak strašně záleží na dětech (čemuž nevěřím ani za mák), nechej společný byt manželce a odstěhuj se ty, hmm? Za svojí vztahovou ignoranci musíš zaplatit, třeba budeš příště chytřejší.
Není tady
eremuruss napsal(a):
majkafa napsal(a):
Tatínek se odstěhuje z družstevního bytu a najde si nějaký podnájem. Maminka bude bydlet se svým novým partnerem. A každý z nich bude v domluvené době bydlet v bytě, kde bydlí děti, s nimi. Nevidím žádný problém ani nutnost řešit, co noví partneři a co společné děti s novými partnery, neboť tady taková situace není. Nelze paušalizovat. Vždy se řeší konkrétní situace. Až se změní, bude se řešit zase ta změněná.To by byla take jedna z moznosti,ale kdo bude platit ten byt?Tahle varianta je jen pro dobre financne zajistene pary.
Tahle varianta je v tomto konkrétním případě těžko proveditelná už z toho důvodu, že zakladatel vlákna sám napsal, že současný družstevní byt oba dva s manželkou ještě splácejí
Těžko si představit situaci, že oba dva manželé zatím ještě bydlí v nesplaceném bytě a každý zvlášť by si měl do budoucna ještě navíc k tomu platit vlastní bydlení. Utopie ...
Není tady
Lidé dokážou zázraky, když chtějí.